COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#1026 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 03/09/2020 12:36
Laertes wrote: 03/09/2020 11:48 U vremenu korone, rasprava o načinu izvođenja nastave, epidemije... u TK hinjski proguraše izmjenu nastavnog plana i uvedoše vjeronauku u sva četiri razreda srednje škole :shock:
Na snazi od 1.9., u škole poslali 3.9.
Sjeme im se zatrlo džamijsko :evil:
Uskoro se uvodi vjeronauka i u auto-škole. 8-)
Rahmetli nana je meni govorila uvijek bismila prije nego sto se udje u auto :D
sumirprimus

#1027 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

laik1981 wrote: 03/09/2020 13:20
Kultura zivljenja. Cini mi se da se tako zove predmet :D Trebalo bi da svako moze birati izmedju vjeronauke i tog predmeta. Vecina ce izabrati vjeronauku iz zrazloga sto je bismila dovoljna za peticu i dizanje prosjeka :D
ja al to bi trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, mada vec i sad imas podjelu djece koja idu i koja ne idu. pa ih odvajaju zarad vjeronauka...
ccc
bolje da se djeca od malih nogu spremaju za tehnicke nauke. nama fali tehnickih nauka a ne filozofa popova i hodza.vjeruj ti u sta hoces al toga nam ne nedostaje :-)
laik1981

#1028 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

sumirprimus wrote: 03/09/2020 13:27
Kultura zivljenja. Cini mi se da se tako zove predmet :D Trebalo bi da svako moze birati izmedju vjeronauke i tog predmeta. Vecina ce izabrati vjeronauku iz zrazloga sto je bismila dovoljna za peticu i dizanje prosjeka :D
ja al to bi trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, mada vec i sad imas podjelu djece koja idu i koja ne idu. pa ih odvajaju zarad vjeronauka...
ccc
bolje da se djeca od malih nogu spremaju za tehnicke nauke. nama fali tehnickih nauka a ne filozofa popova i hodza.vjeruj ti u sta hoces al toga nam ne nedostaje :-)
Drugacije su poredali prioritete danas. Prvo vjeronauka od obdanista, pa dzamija. Preko dzamije mozes doci do raznih kontakata koji te posle ubace u neki opstinski odbor i omoguce ti da mozes klepati brasno namjenjeno za klix pomoci najugrozenijim socijalnim slucajevima. Od para koje si ukro od najgladnijih posle sebi kupis audia sesticu i kurcis se po mahali..
sumirprimus

#1029 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ma jasno je meni to ko dan, al kad vec kopiras nesto, kopiraj od najboljih.
prvo tehnicke skole pa drzava bog i sve ostalo. nije svabu tu gdje jeste jer se puno bogu molio...
laik1981

#1030 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Jesi li to SDA uporedio sa svabama :D
sumirprimus

#1031 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ma sda je nebitna, koja god stranka dodje, mora postavit skolstvo na zdrave temelje.
i usmjeravat djecu ...
na tehnicke nauke..
Laertes

#1032 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

sumirprimus wrote: 03/09/2020 12:10
Laertes wrote: 03/09/2020 11:48 U vremenu korone, rasprava o načinu izvođenja nastave, epidemije... u TK hinjski proguraše izmjenu nastavnog plana i uvedoše vjeronauku u sva četiri razreda srednje škole :shock:
:shock:
sta ce djeca komunista i ateista? :D
Historija religija. Kultura življenja je ti nekadašnje domaćinstvo u osnovnoj školi.
Nebitno.
U suštini ispoljavaju svoje 30-godišnje hinjske, suštinski nedemokratske, minderaške načine uvođenja nečega. Ko je pitao djecu, roditelje, prosvjetu o ovome. Javna rasprava (ili makar privid iste)? Nego hajde, svijet se zabavio oko korone, pa počinje škola, kako nabaviti udžbenike, pribor... Po školama dovijanje kako raditi u ovom sistemu, do kad će, hoće li online, platforme, p...e materine. Hajd' da mi ubacimo još institucionalizovanog fairytaletellinga.
I da je makar vjera tu motiv... Nego ima masa priučenih bradica i umotanih bulica koje treba uhljebiti. A promjena NPP nakon konkursa znači direktori zapošljavaju po angažmanu, bez konkursa. Već viđeno toliko puta...
Nastava kreće u ponedjeljak, raspored časova uklopljen, i oni sad kažu: "Nemere tako, razbucaj, uklopi..."
Još kad mi na prosvjetnim grupama počnu hvaliti i braniti kantonalnu ministricu obrazovanja... Nabijem je na neku stvar, ionako je samo za to dobra...
Image
sumirprimus

#1033 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

oklen je ona?
joint union

#1034 Re: COVID i škola?

Post by joint union »

Koliko god se nadlezni busali u prsa, i govorili da se nesto radi, tuzna istina je da se ova skolska godina docekala apsolutno nespremno. Da ne znam da su "upravljaci" idioti, fakat bi mislio da se radi o nekom eksperimentu, samo su u njemu zamorci djeca i njihovi roditelji.

Na prvim danima nove skolske godine jasno je vidljivo da se, tokom raspusta, ama bas nista nije radilo na pripremi djaka, roditelja i ucitelja-nastavnika na nastavu u pandemiji. Tokom prve sedmice su nekoliko puta promijenili sve, i to u zadnji cas, od samog dana polaska u skolu, do raznoraznih "protokola" ulaska, dezinfekcije, maski... O on-line nastavi da i ne govorim, strahota. Pola nastavnika uopste ne zna koristiti racunar, salju mailove da te bude stid u njihovo ime kad procitas, djeca su za njih Bill Gatesovi.

Jedino sto je apsolutno jasno je da ljudi koji odlucuju o ovome nemaju pojma, a izgleda ih i ne zanima bilo sta osim regresa, povecanih plata i stranackih igranki. Skolstvo je izgleda tu iskljucivo zbog njih a ne zbog djece.

P.S. Ovakvim nacinom rada, predvidjam povratak na on-line nastavu vec za mjesec-dva, po prvom klasteru, a onda neka je bog na pomoci roditeljima koja nemaju kome ostaviti djecu, koji imaju vise djece koja idu u skolu itd.
sumirprimus

#1035 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ja sam dobio poziv za roditeljski dogovor sta li,nista mi nije jasno, kad dodjem kuci dat zeni da desifruje :lol: :evil:
Laertes

#1036 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

sumirprimus wrote: 03/09/2020 13:51 oklen je ona?
Od Srebrenika.
sumirprimus wrote: 03/09/2020 13:57 ja sam dobio poziv za roditeljski dogovor sta li,nista mi nije jasno, kad dodjem kuci dat zeni da desifruje :lol: :evil:
Ma to su nam naložili da održimo roditeljske sastanke (po grupama ako je više od 15) prije početka nastave da roditelje upoznamo sa svim mjerama i pravilima.
joint union

#1037 Re: COVID i škola?

Post by joint union »

Hajd kad desifrujete to, pomozite i meni da desifrujem ovo dole:

Poštovani roditelji,
ovim putem bih htjela da Vas zamolim za malo strpljenja vezanog za sav ovaj proces.
Danas sam u mailu objasnila zbog čega ćemo koristiti još uvijek školski link, ukoliko je djeci lakše ja ću i na TEAMS da postavljam u FILES dokumente, ali molim Vas primjetila sam da su jutros djeca sama postavljala dokumente, kao i učiteljice drugog odjeljenja(pa su pretpostavljam svi uradili te zadatke(što nije problem jer sam radila skoro isto kao i kolegica, samo što mi po rasporedu nemamo Moju okolinu) Ja sam danas sa grupom koja je bila u školi razgovarala i skrenula im pažnju na ponašanje na platformi. Ona služi isključivo za komunikaciju sa mnom. I za preuzimanje školskih zadataka, ali samo i isključivo onih koje sam ja postavila...pored svakog dokumenta se nalazi ime onog ko je postavio dokument. Molim Vas da i vi razgovarate sa djecom, da se ne bi ovakve stvari više dešavale. Platformu prate administratori, tako da ja ne mogu zaista dozvoliti ovakvo nešto. Nažalost ne postoji još uvijek opcija da se neke stvari zabrane i ograniče, pa je jedini način da razgovaramo sa djecom i objasnimo im šta je uredu a šta ne. Također, ja ću se truditi da materijale postavljam odmah ujutro prije početka nastave, ali neću svaki put biti u mogućnosti za to, pa u ponekad morati da postavljam zadatke poslije redovne nastave u školi.
Neću ih ograničavati, niti tražim da provedu djeca cijeli dan čekajući zadatke i mene za kompjuterom, kao ni moj poziv kada bude potrebno. Zadatke ću zasigurno postavljati najkasnije do 13.00h, a na vrijeme obavijestiti za sastanak, samo molim Vas za malo strpljenja i razumijevanja, kao i za razgovor sa djecom još jednom.
Nadam se da ne zamjerate ništa.
Ugodnu noć Vam želim.

Unaprijed zahvaljujem
Laertes

#1038 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

joint union wrote: 03/09/2020 13:56 Koliko god se nadlezni busali u prsa, i govorili da se nesto radi, tuzna istina je da se ova skolska godina docekala apsolutno nespremno. Da ne znam da su "upravljaci" idioti, fakat bi mislio da se radi o nekom eksperimentu, samo su u njemu zamorci djeca i njihovi roditelji.

Na prvim danima nove skolske godine jasno je vidljivo da se, tokom raspusta, ama bas nista nije radilo na pripremi djaka, roditelja i ucitelja-nastavnika na nastavu u pandemiji. Tokom prve sedmice su nekoliko puta promijenili sve, i to u zadnji cas, od samog dana polaska u skolu, do raznoraznih "protokola" ulaska, dezinfekcije, maski... O on-line nastavi da i ne govorim, strahota. Pola nastavnika uopste ne zna koristiti racunar, salju mailove da te bude stid u njihovo ime kad procitas, djeca su za njih Bill Gatesovi.

Jedino sto je apsolutno jasno je da ljudi koji odlucuju o ovome nemaju pojma, a izgleda ih i ne zanima bilo sta osim regresa, povecanih plata i stranackih igranki. Skolstvo je izgleda tu iskljucivo zbog njih a ne zbog djece.

P.S. Ovakvim nacinom rada, predvidjam povratak na on-line nastavu vec za mjesec-dva, po prvom klasteru, a onda neka je bog na pomoci roditeljima koja nemaju kome ostaviti djecu, koji imaju vise djece koja idu u skolu itd.
Mi u TK ne brinemo oko toga. Nama uveli vrhunsku zaštitu u sve razrede. Tespih i bismila...
sumirprimus

#1039 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

Laertes wrote: 03/09/2020 14:00
Od Srebrenika.
sumirprimus wrote: 03/09/2020 13:57 ja sam dobio poziv za roditeljski dogovor sta li,nista mi nije jasno, kad dodjem kuci dat zeni da desifruje :lol: :evil:
Ma to su nam naložili da održimo roditeljske sastanke (po grupama ako je više od 15) prije početka nastave da roditelje upoznamo sa svim mjerama i pravilima.
sta je ovo nesto svaki dan mjerit temp pa zapisivat helou ba ne radim to ni sebi :lol:
Laertes

#1040 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

joint union wrote: 03/09/2020 14:01 Hajd kad desifrujete to, pomozite i meni da desifrujem ovo dole:

Poštovani roditelji,
ovim putem bih htjela da Vas zamolim za malo strpljenja vezanog za sav ovaj proces.
Danas sam u mailu objasnila zbog čega ćemo koristiti još uvijek školski link, ukoliko je djeci lakše ja ću i na TEAMS da postavljam u FILES dokumente, ali molim Vas primjetila sam da su jutros djeca sama postavljala dokumente, kao i učiteljice drugog odjeljenja(pa su pretpostavljam svi uradili te zadatke(što nije problem jer sam radila skoro isto kao i kolegica, samo što mi po rasporedu nemamo Moju okolinu) Ja sam danas sa grupom koja je bila u školi razgovarala i skrenula im pažnju na ponašanje na platformi. Ona služi isključivo za komunikaciju sa mnom. I za preuzimanje školskih zadataka, ali samo i isključivo onih koje sam ja postavila...pored svakog dokumenta se nalazi ime onog ko je postavio dokument. Molim Vas da i vi razgovarate sa djecom, da se ne bi ovakve stvari više dešavale. Platformu prate administratori, tako da ja ne mogu zaista dozvoliti ovakvo nešto. Nažalost ne postoji još uvijek opcija da se neke stvari zabrane i ograniče, pa je jedini način da razgovaramo sa djecom i objasnimo im šta je uredu a šta ne. Također, ja ću se truditi da materijale postavljam odmah ujutro prije početka nastave, ali neću svaki put biti u mogućnosti za to, pa u ponekad morati da postavljam zadatke poslije redovne nastave u školi.
Neću ih ograničavati, niti tražim da provedu djeca cijeli dan čekajući zadatke i mene za kompjuterom, kao ni moj poziv kada bude potrebno. Zadatke ću zasigurno postavljati najkasnije do 13.00h, a na vrijeme obavijestiti za sastanak, samo molim Vas za malo strpljenja i razumijevanja, kao i za razgovor sa djecom još jednom.
Ugodnu noć Vam želim.

Unaprijed zahvaljujem
Osim pokojeg zareza i tačke, malo je/ije, š'a je proooblem?
Laertes

#1041 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

sumirprimus wrote: 03/09/2020 14:03
Laertes wrote: 03/09/2020 14:00
Od Srebrenika.
sta je ovo nesto svaki dan mjerit temp pa zapisivat helou ba ne radim to ni sebi :lol:
Pa copy/paste od dana prije, pa malo promijeniš. Tako nam i doktori pišu nalaze.
sumirprimus

#1042 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

ima zena problema s platformom i djecom kolko sam skonto :lol:
pa dobro dok se uhodaju malo
joint union

#1043 Re: COVID i škola?

Post by joint union »

Laertes wrote: 03/09/2020 14:05
joint union wrote: 03/09/2020 14:01 Hajd kad desifrujete to, pomozite i meni da desifrujem ovo dole:

Poštovani roditelji,
Ugodnu noć Vam želim.

Unaprijed zahvaljujem
Osim pokojeg zareza i tačke, malo je/ije, š'a je proooblem?
Izgleda da ti se zaglavilo "o" na tastaturi :-D .
Ako ga ne vidis u tome da od marta do danas nisu skontali kako uopste da rade on-line nastavu, cak nemaju ni predstave kako to treba da izgleda, onda nista. Moracemo i mi tespihe izgleda uvoditi, nema druge.
joint union

#1044 Re: COVID i škola?

Post by joint union »

sumirprimus wrote: 03/09/2020 14:07 ima zena problema s platformom i djecom kolko sam skonto :lol:
Izgleda.
Vise im vremena treba da nauce koristiti platformu, nego sto im je trebalo da zavrse fakultet.
sumirprimus

#1045 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

joint union wrote: 03/09/2020 14:11
sumirprimus wrote: 03/09/2020 14:07 ima zena problema s platformom i djecom kolko sam skonto :lol:
Izgleda.
Vise im vremena treba da nauce koristiti platformu, nego sto im je trebalo da zavrse fakultet.
pa dobro treba bit realan, nisu se susretali s tim garant. daj im sansu boljih nemamo, skola je bitna jebga zbog djece, bice bolje
:lol: :izet: :bih:
joint union

#1046 Re: COVID i škola?

Post by joint union »

sumirprimus wrote: 03/09/2020 14:12
joint union wrote: 03/09/2020 14:11
Izgleda.
pa dobro treba bit realan, nisu se susretali s tim garant. daj im sansu boljih nemamo, skola je bitna jebga zbog djece, bice bolje
:lol: :izet: :bih:
Naravno da se slazem da je skola bitna, i to iskljucivo zbog djece. Ne kukam ja ni sto ne znaju, sve se nauci.
Ali, majku mu, da nista ne nauce za 6 mjeseci, popisanu platformu koju su prvacici naucili? Da preplaceni ministri i qrcevi savjetnici za obrazovanje za 6 mjeseci ne skontaju ama bas nista kako realizovati skolu?
Nedobog da barem pocetkom godine testiraju nastavnike i ucitelje, pa makar onim jeftinim testovima? Eto, bar da izgleda da o necemu vode racuna.
Ne slazem se sa tobom da boljih nemamo, ima itekako, ljudi zeljnih i znanja i prenosenja istog, al' nisu u pravom safu. A slazem se i da ih uskoro necemo imati.
aldinjo

#1047 Re: COVID i škola?

Post by aldinjo »

Nije bolest sve što boli.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1048 Re: COVID i škola?

Post by konektovan »

Laertes wrote: 03/09/2020 14:02
joint union wrote: 03/09/2020 13:56 Koliko god se nadlezni busali u prsa, i govorili da se nesto radi, tuzna istina je da se ova skolska godina docekala apsolutno nespremno. Da ne znam da su "upravljaci" idioti, fakat bi mislio da se radi o nekom eksperimentu, samo su u njemu zamorci djeca i njihovi roditelji.

Mi u TK ne brinemo oko toga. Nama uveli vrhunsku zaštitu u sve razrede. Tespih i bismila...
MashAllah, naći nema popova,...Mashallah :mrgreen:
Laertes

#1049 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

aldinjo wrote: 03/09/2020 15:04
Nije bolest sve što boli.
Šta hoćeš reći?
omar little

#1050 Re: COVID i škola?

Post by omar little »

Velkoski wrote: 03/09/2020 04:19 Zato nam i jeste sjebali sve države u regiji, alal vam vjera :mrgreen:
da bar jesu bili izlozeni stetnim razinama radijacije pa da imaju ispriku. :D nikakve radijacije nisu njima mozgove zakrzljale, to su oni sami.
Locked