Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BadBoy

#19201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

AHa, znači to će iskoristiti. Znači li to da će biti naplatna rampa na izlazu i ulazu na autoput? Hoće li potpisati i neki sporazum? Izvini što smaram pitanjima, fakat me interesuje.
So What!

#19202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

BadBoy wrote: 31/08/2020 19:23 AHa, znači to će iskoristiti. Znači li to da će biti naplatna rampa na izlazu i ulazu na autoput? Hoće li potpisati i neki sporazum? Izvini što smaram pitanjima, fakat me interesuje.
Pa vidi postoji plan i FBiH i RS-a da pravi autoput kroz Brčko Distrikt. FBiH od Tuzle do Orašja, a RS, od Bijeljine do Modriče.

Postoji mogućnost dogovora, jer Brčko Distrikt je zajedničko pitanje, da se realizuju oba projekta recimo, uz mogućnost da entiteti finansiraju.

S obzirom da naši sunarodnjaci iz RS-a, vole ignorisati činjenicu da je Brčko Distrikt, corpus separatum kada je naša zemlja u pitanju, tako da oni u ovim najavama hladno i izostavljaju planove, šta će i kako će to izvesti oko Brčkog jer bi to bilo nominalno priznavanje da oni nemaju jurisdikciju nad tom teritorijom, pa ovako polovično najavljuju od Rače i Bijeljine do Brčkog i od Brčkog do Vukosavlja, da manje bolno zvuči.

Tako da je vjerovatan scenario s dvije naplatne kućice, ili onaj vaučer sistem koji primjenjuju na autoputu Doboj - Banja Luka. Uglavnom, radit će se sigurno i na tom autoputu kroz teritoriju Brčko Distrikta, ali ne sigurno sada.

Inače, protivljenje trasi ove nove novi obilaznice je išlo, iz razloga što ona prolazi kroz područje koje je RS unio u Brčko Distrikt, grad i uži pojas uz Savu. Tako da je bilo, po meni besmislenih prigovora, da se time cementiraju ratne linije. Ovaj dio koji veže na autoput bi morao ići kroz nekadašnje federalne teritorije, jer kroz ove republičke nema kuda više.

Izvinjavam se što donosim politiku u ovu, ali ne znam kako da izostavim ove dijelove, i da se pravim budala da to nije tako.

:sax:

Image

Image
BadBoy

#19203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Hvala puno!

To je to što je mene i zanimalo najviše, kako će se politički riješiti pitanje izgradnje ovog dijela kroz Brčko. Mi se možemo praviti ludi i ignorisati medvjeda u sobi, ali on je tu i on će prije ili kasnije obznaniti svoje postojanje.
So What!

#19204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

BadBoy wrote: 31/08/2020 19:55 Hvala puno!

To je to što je mene i zanimalo najviše, kako će se politički riješiti pitanje izgradnje ovog dijela kroz Brčko. Mi se možemo praviti ludi i ignorisati medvjeda u sobi, ali on je tu i on će prije ili kasnije obznaniti svoje postojanje.
Nije baš lahko biti politički korektan kada je ova tema u pitanju, prema prostornom planu, RS bi se trebao djelimično nakačati u budućnosti na ovu obilaznicu i proširiti je na 2+2, a FBiH bi izgradila ovu žutu brzu cestu uzduž Distrikta, no međutim tu će se koplja lomiti.

RS-u je pod svaku cijenu stalo da ne ulazi u nekadašnji federalni teritorij distrikta, jer u nekom scenariju nezavisnosti, tamo neki ljudi vjerovatno vide i cijepanje Brčko Distrikta po toj liniji.

No međutim, tu će se koplja lomiti, iako je velika šteta, s obzirom da je ravno, FBiH je mogla otpočeti izgradnju ove brze ceste barem od Orašja, pa niz ravnice dokle može, to bi olakšalo Tuzlanskom kantonu mnoge jade. Ali eto bojim se da će i tu postojati određeni limbo za taj projekat.
BadBoy

#19206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

So What! wrote: 31/08/2020 20:01
BadBoy wrote: 31/08/2020 19:55 Hvala puno!

Nije baš lahko biti politički korektan kada je ova tema u pitanju, prema prostornom planu, RS bi se trebao djelimično nakačati u budućnosti na ovu obilaznicu i proširiti je na 2+2, a FBiH bi izgradila ovu žutu brzu cestu uzduž Distrikta, no međutim tu će se koplja lomiti.

RS-u je pod svaku cijenu stalo da ne ulazi u nekadašnji federalni teritorij distrikta, jer u nekom scenariju nezavisnosti, tamo neki ljudi vjerovatno vide i cijepanje Brčko Distrikta po toj liniji.

No međutim, tu će se koplja lomiti, iako je velika šteta, s obzirom da je ravno, FBiH je mogla otpočeti izgradnju ove brze ceste barem od Orašja, pa niz ravnice dokle može, to bi olakšalo Tuzlanskom kantonu mnoge jade. Ali eto bojim se da će i tu postojati određeni limbo za taj projekat.
Da, svakako. Mene je posebno interesovalo sa apekta još jednog većeg, magistarlnog infrastrukturnog projekta: gasovod Bijeljinja-Banja Luka koji je planiran da slijedi trasu ovog autoputa. Međutim, tu je stvar mnogo kompleksnija od samog postavljanja naplatnih kućica na izlazu/ulazu, tako da ostaje da se vidi kako su naumili realizovati taj projekat.
drug_profi

#19207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

So What! wrote: 31/08/2020 18:07
P308 wrote: 31/08/2020 15:40Koliko je ukupno kilometara u izgradnji? Ovdje dosta toga, kontam ako je svaka nabrojana dionica po 4 ili 5 kilometara (a ima ih i duzih), nakupilo se :D
• Most Svilaj; Granični prijelaz Svilaj; Svilaj - Odžak (10,7 km)
• Rudanka - Johovac (5,65 km)
• Vranduk - Ponirak (5,3 km)
• Ponirak - Vraca (2,65 km)
• Vraca - Donja Gračanica (4 km)
• Donja Gračanica - Klopče (5,8 km)
• Klopče - Drivuša (2,23 km)
• Tarčin - Ivan (4,9 km)
• Tunel Ivan (1,7 km)
• Počitelj - Buna (7,2 km)
• Zvirovići - Počitelj (11 km)

Ukupno: 61,13 km
Hoćemo li to po treći put otvarati dionicu Svilaj-Odzak i racunati je u novoizgrađene?
Q_Line

#19208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

drug_profi wrote: 31/08/2020 20:53
So What! wrote: 31/08/2020 18:07
P308 wrote: 31/08/2020 15:40Koliko je ukupno kilometara u izgradnji? Ovdje dosta toga, kontam ako je svaka nabrojana dionica po 4 ili 5 kilometara (a ima ih i duzih), nakupilo se :D
• Most Svilaj; Granični prijelaz Svilaj; Svilaj - Odžak (10,7 km)
• Rudanka - Johovac (5,65 km)
• Vranduk - Ponirak (5,3 km)
• Ponirak - Vraca (2,65 km)
• Vraca - Donja Gračanica (4 km)
• Donja Gračanica - Klopče (5,8 km)
• Klopče - Drivuša (2,23 km)
• Tarčin - Ivan (4,9 km)
• Tunel Ivan (1,7 km)
• Počitelj - Buna (7,2 km)
• Zvirovići - Počitelj (11 km)

Ukupno: 61,13 km
Hoćemo li to po treći put otvarati dionicu Svilaj-Odzak i racunati je u novoizgrađene?
Izgleda smiješno, ali čim izgrade Granični prelaz na Svilaju, političari će ujedno sve otvoriti, ali će nekome ko je iz nekog ruralnog dijela države ili daleke Hercegovine stvarno izgledati da je sve ujedno napravljeno... :D
So What!

#19209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: 31/08/2020 20:53Hoćemo li to po treći put otvarati dionicu Svilaj-Odzak i racunati je u novoizgrađene?
Što se mene tiče, mogu i koridu organizovati u povodu otvorenja, svake godine, ali ja dok se ne provozam od petlje Odžak, pređem granični prijelaz Svilaj i zatim istoimeni most do graničnog prijelaza Republike Hrvatske, ta je dionica, za mene, još uvijek u izgradnji, kao što njen ključan segment, granični prijelaz i jeste u izgradnji.

U zbir izgrađenih kilometara, ne možemo dodavati više puta jedno te isto, zna se šta je izgrađeno, a šta nije.

I dodatak, ludi Terzić i zvaničnici EBRD-a su napravili jedno otvorenje ove dionice, mora biti sigurno još jedno, ali gdje je treće?
Concord

#19210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Concord »

Tema se zove pregled izgradnje. Otvorite nove pod imenima Autoputevi u BiH - Mafija i Autoputevi u BiH - rad na crno i naglabajte do mile volje.
Alfons Kauders

#19211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote: 31/08/2020 13:11 Ulaz u Prenj ce biti na oko 700 ako se ne varam?
Nema logike toliko silaziti pa se opet penjati.
Uz to cini mi se da se mora praviti i treca traka na dionicama gdje je nagib veci od 3%.
Prije da ce cesta iznad Konjica proci na visecim vrtovima kao kraj Zenice, samo da bi se odrzala nv
Mislim da se mora spustiti dosta niže jer bi u protivnom oko Konjica valjalo graditi vijadukte i mostove duge 1-2 kilometra, visoke 200 i više metara. Ne može se izbjeći ta nepovoljna niveleta jer ipak u samo dvadesetak kilometara imamo prijevoj Ivan i ulaz u Prenj. Dakle valja sići s 800 na 400 i kusur metara, pa onda opet s 400 na 700 metara do tunela Prenj. Kao laiku djeluje mi da su to prevelike razlike da bi se mogle izbjeći bez ogromnih tunela i vijadukta.
So What!

#19212 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote: 01/09/2020 09:09Mislim da se mora spustiti dosta niže jer bi u protivnom oko Konjica valjalo graditi vijadukte i mostove duge 1-2 kilometra, visoke 200 i više metara. Ne može se izbjeći ta nepovoljna niveleta jer ipak u samo dvadesetak kilometara imamo prijevoj Ivan i ulaz u Prenj. Dakle valja sići s 800 na 400 i kusur metara, pa onda opet s 400 na 700 metara do tunela Prenj. Kao laiku djeluje mi da su to prevelike razlike da bi se mogle izbjeći bez ogromnih tunela i vijadukta.
Iza tunela Ivan je predvidjen vijadukt, pa novi tunel, i to je realnost sve do Konjica. Tek nesto rasterecenije ce biti u Polju Bijele i onda opet Prenj, Salakovac, Mostar itd...

Definitivno je da ovaj dio ide zadnji i da cemo ga dugo cekati.
Alfons Kauders

#19213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 01/09/2020 09:55
Alfons Kauders wrote: 01/09/2020 09:09Mislim da se mora spustiti dosta niže jer bi u protivnom oko Konjica valjalo graditi vijadukte i mostove duge 1-2 kilometra, visoke 200 i više metara. Ne može se izbjeći ta nepovoljna niveleta jer ipak u samo dvadesetak kilometara imamo prijevoj Ivan i ulaz u Prenj. Dakle valja sići s 800 na 400 i kusur metara, pa onda opet s 400 na 700 metara do tunela Prenj. Kao laiku djeluje mi da su to prevelike razlike da bi se mogle izbjeći bez ogromnih tunela i vijadukta.
Iza tunela Ivan je predvidjen vijadukt, pa novi tunel, i to je realnost sve do Konjica. Tek nesto rasterecenije ce biti u Polju Bijele i onda opet Prenj, Salakovac, Mostar itd...

Definitivno je da ovaj dio ide zadnji i da cemo ga dugo cekati.
Da. Ovo će biti Zenička zaobilaznica na steroidima, zadnji dio i nikako drugačije. Kad bi imali tunel Prenj, a da se još godinama nakon njega koristi postojeća magistrala od Bradine do Ivana, opet bi bili na konju...
So What!

#19214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote: 01/09/2020 10:16Da. Ovo će biti Zenička zaobilaznica na steroidima, zadnji dio i nikako drugačije. Kad bi imali tunel Prenj, a da se još godinama nakon njega koristi postojeća magistrala od Bradine do Ivana, opet bi bili na konju...
A i realno, kroz 15 godina koliko predvidjam jos ovom projektu, ako ne bude ulaganja izvan Koridora Vc, i to ne samo na brzoj cesti Lasva - Nevic Polje kao i na projektu Hrenovica - Hranjen - Gorazde, bice sigurno nekih internih blokada.

Jer ovaj dio Ivan - Ovcari ce pojesti brdo novca, koji bi realno mogao cuda napraviti na nekim drugim mjestima.

Naravno, kad tad se ovo mora izgraditi.
Alfons Kauders

#19215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 01/09/2020 10:32
Alfons Kauders wrote: 01/09/2020 10:16Da. Ovo će biti Zenička zaobilaznica na steroidima, zadnji dio i nikako drugačije. Kad bi imali tunel Prenj, a da se još godinama nakon njega koristi postojeća magistrala od Bradine do Ivana, opet bi bili na konju...
A i realno, kroz 15 godina koliko predvidjam jos ovom projektu, ako ne bude ulaganja izvan Koridora Vc, i to ne samo na brzoj cesti Lasva - Nevic Polje kao i na projektu Hrenovica - Hranjen - Gorazde, bice sigurno nekih internih blokada.

Jer ovaj dio Ivan - Ovcari ce pojesti brdo novca, koji bi realno mogao cuda napraviti na nekim drugim mjestima.

Pa hajmo iskreno - ako će koštati pola milijarde da dovučemo autoput s Ivana do ulaza u Prenj (gdje će svakako biti jedna cijev), nije kraj svijeta da tu dionicu i ne forsiramo, već da od Prenja do Ovčara bude neka brza cesta koja se nastavlja na postojeću magistralu do Bradine. Malo je to kilometara, vozilo bi se 5-10 minuta duže i to je to.

Ako se tim parama može uraditi nešto korisnije i ekonomski opravdano na Lašvi, prema Goraždu, Tuzli, Krajini, što da ne? Meni ne bi smetalo da pičim po Bradini ako bi kroz Prenj uštedio pola sata.
tyrdh

#19216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tyrdh »

Alfons Kauders wrote: 01/09/2020 10:44

Pa hajmo iskreno - ako će koštati pola milijarde da dovučemo autoput s Ivana do ulaza u Prenj (gdje će svakako biti jedna cijev), nije kraj svijeta da tu dionicu i ne forsiramo, već da od Prenja do Ovčara bude neka brza cesta koja se nastavlja na postojeću magistralu do Bradine. Malo je to kilometara, vozilo bi se 5-10 minuta duže i to je to.

Ako se tim parama može uraditi nešto korisnije i ekonomski opravdano na Lašvi, prema Goraždu, Tuzli, Krajini, što da ne? Meni ne bi smetalo da pičim po Bradini ako bi kroz Prenj uštedio pola sata.
Mislim da sleperi nisu odusevljeni ovom idejom.
RJ57

#19217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

otprilike i jeste tako najsmislenije
mada trenutni put može samo od konjica do bradine ostati. od konjica do ulaska u tunel prenj nema ništa osim kozje staze tako da se tu mora sve od nule praviti, a kad se već pravi nema smisla praviti nešto drugo osim autoputa. ok, tunel prenj će biti brza cesta, ali obzirom na dužinu i sigurnosne aspekte i ne treba da se vozi preko 80 kroz isti! znamo šta se desilo na mont blancu i na arlbergu, a švicarci i austrijanci sigurno voze kulturnije i umjerenije od nas!

iskreno, možda tako misle i ovi u JP ali ne govore na glas
mistek

#19218 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Izlazak iz tunela Ivan je na 780m nadmorske visine. Podorašac je na ispod 400m n.v., Ovčari su na 310m n.v., a Konjic na 280m n.v.

Izlazak iz tunela Ivan-Podorašac je nekih 6km autoputem. Ja fakar ne vidim kako ovo dovesti na normalan nagib.
geralt

#19219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Vjerovatno se izgradnja ove dionice planira da bude gotova kad i tunel Prenj. Bilo sta drugo ne bi imalo smisla, ako nista zbog ulaza u Prenj sa strane Konjica.

Na cestovnu infrastrukturu uvijek treba gledati iz ugla natovarnog slepera teskog 30-40 tona, kao sto je to uradjeno u Americi. A iz tog ugla citav koridor gubi smisao ako ne premostis i Bradinu, najgoru uzbrdicu na citavom M17. Kad smo se ovoliko dosad zavalili, daj da idemo do kraja.
RJ57

#19220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

mistek wrote: 01/09/2020 13:11 Izlazak iz tunela Ivan je na 780m nadmorske visine. Podorašac je na ispod 400m n.v., Ovčari su na 310m n.v., a Konjic na 280m n.v.

Izlazak iz tunela Ivan-Podorašac je nekih 6km autoputem. Ja fakar ne vidim kako ovo dovesti na normalan nagib.
vjerovatno ni ne može bez neke vrste “S”-a
drug_profi

#19221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ali treca traka i dalje ostaje kao neminovnost.
Alfons Kauders

#19222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tyrdh wrote: 01/09/2020 12:01

Mislim da sleperi nisu odusevljeni ovom idejom.
A znam, ali opet bolje od trenutnog stanja... Prevelik zalogaj da se odmah uzme raditi.
Alfons Kauders

#19223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

RJ57 wrote: 01/09/2020 13:05

mada trenutni put može samo od konjica do bradine ostati. od konjica do ulaska u tunel prenj nema ništa osim kozje staze tako da se tu mora sve od nule praviti, a kad se već pravi nema smisla praviti nešto drugo osim autoputa. ok, tunel prenj će biti brza cesta, ali obzirom na dužinu i sigurnosne aspekte i ne treba da se vozi preko 80 kroz isti! znamo šta se desilo na mont blancu i na arlbergu, a švicarci i austrijanci sigurno voze kulturnije i umjerenije od nas!

Da. Čak i da se vozi samo 60 u tunelu, opet bi to bila ogromna ušteda u vremenu i kilometraži spram današnjeg puta tj. Neretve. Faktički bi od Konjica do izlaza iz tunela imao 15 minuta, a danas od Konjica do Jablanice teško da možeš doći za 20 minuta.

Što se tiče puta od Konjica do tunela, tu je već odlučeno da se ide na puni profil ako se ne varam? I to bi trebalo biti jeftinije i jednostavnije od ovog od Ovčara do Ivana, jer osim mosta preko Neretve i nema nekih bitnih objekata do ulaza u tunel.
mijonja

#19224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Alfons Kauders wrote: 01/09/2020 13:46
RJ57 wrote: 01/09/2020 13:05

Da. Čak i da se vozi samo 60 u tunelu, opet bi to bila ogromna ušteda u vremenu i kilometraži spram današnjeg puta tj. Neretve. Faktički bi od Konjica do izlaza iz tunela imao 15 minuta, a danas od Konjica do Jablanice teško da možeš doći za 20 minuta.

Što se tiče puta od Konjica do tunela, tu je već odlučeno da se ide na puni profil ako se ne varam? I to bi trebalo biti jeftinije i jednostavnije od ovog od Ovčara do Ivana, jer osim mosta preko Neretve i nema nekih bitnih objekata do ulaza u tunel.
Mislim da ima jedan duži tunel na trasi prema tunelu Prenj, kojim se obilazi Konjic, nekoliko manjih tunela i nekoliko većih i manjih vijadukta/mostova
So What!

#19225 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Iako raja ne voli ove crtane filmove, ustvari oni nam daju nabolju sliku o ovim projektima, prije se isti pocnu i praviti.

Dakle na pocetku ovog videa prov vidimo obilaznicu oko Konjica, koja pocinje mostom duzine 480 metara.

Zatim most ulazi u tunel dug 1,53 kilometra, a na izlazu iz tunela ce se nalaziti most preko rijeke Neretve, duzine, lijevi most 557 metara, a desni 657 metara.

Trasa dalje brdima, iznad Polje Bijela i sadrzat ce tri mosta, prvi je duzine 55 metara, drugi je 186 metara, treci je 410 metara i jednog tunela, duzine 342 metra.

Nakon tri mosta i tunela ide duzi dio otvorene trase i jos jedan kraci most od 55 metara, prije ulaznog portala u tunel Prenj.

Dakle nije jednostavno za izgraditi, ali nije toliko ni komplikovano, ali ako se bude gradilo kao i do sada, bice tu nekih pod-dionica i dalje.

Post Reply