Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Dope_Man
#19051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Efendic haman sve cini da zatvori ikakvu mogucnost gradskom AP-a (koji je svakako na tako dugom stapu da mu se vrh i ne vidi).
- notsure
#19052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pokušaj ti provući autoput ispod IX transverzale između pruge i Efendićevog kružnogedin_the wrote: ↑24/08/2020 19:54 Po čemu se to planovi razlikuju, osim što je ova raskrsnica na prvom (novijem) pretvorena u kružni tok? Planovi se poklapaju, u tome nije problem. Problem je što ni u jednom nije planiran spoj gradskog autoputa sa 9. transverzalom a sad kad se kružni završi to će se zapečatiti za sva vremena
-
Naslovnica
#19053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dugoročno im je u planu ukidanje pojedinih kolosijeka.

-
edin_the
#19054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
TZI projekat predviđa izmiještanje dijela kolosijeka i to se lijepo vidi na slicinotsure wrote: ↑24/08/2020 20:22Pokušaj ti provući autoput ispod IX transverzale između pruge i Efendićevog kružnogedin_the wrote: ↑24/08/2020 19:54 Po čemu se to planovi razlikuju, osim što je ova raskrsnica na prvom (novijem) pretvorena u kružni tok? Planovi se poklapaju, u tome nije problem. Problem je što ni u jednom nije planiran spoj gradskog autoputa sa 9. transverzalom a sad kad se kružni završi to će se zapečatiti za sva vremena
- zomri
#19055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izletilo mi na yt sta su crnogorci napravili. 40km kroz krs, pretezak teren, sve za kako sam shvatio oko 5 godina.
Kod nas 10km oko zenice se sest godina poradjalo, uz laksi teren. Nisam provjeravao ali me ne bi zacudilo da su u cg jeftinije platili. Tacno covjeka stid bude gdje zivi.
Kod nas 10km oko zenice se sest godina poradjalo, uz laksi teren. Nisam provjeravao ali me ne bi zacudilo da su u cg jeftinije platili. Tacno covjeka stid bude gdje zivi.
- drug_profi
#19056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bojim se da ti je u toj varijanti jedini nacin da naplatis troskove - placanje na salteru.the_stick wrote: ↑24/08/2020 15:14 pitanje za postojece korisnike acc tag usluge...
da li korisnici preko korisnickog portala mogu isprintati racune nakon sto tag-om plate putarinu? npr. ako na sluzbenom putovanju putarinu platim tag-om, koji koristim na privatnom automobilu i koji placam privatno, da li na portalu mogu pronaci racun za pojedinacna koristenja autoputa, kako bih isti isprintao i prilozio za pravdanje putnih troskova?
- Dope_Man
#19057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Crnogorcima rade Kinezi... al uz pravo zajebanu koncesiju koliko se ja sjecam iz citanja njihovih portala. Iskreno, nek smo i sporiji od njih, al ne bih da na Kinezi pod takvim uslovima rade. Uostalom, vidjeli smo kakve su uslove isti ti ponudili za dionicu Banja Luka - Prijedor. Sreca pa je ne potpisase.zomri wrote: ↑24/08/2020 21:13 Izletilo mi na yt sta su crnogorci napravili. 40km kroz krs, pretezak teren, sve za kako sam shvatio oko 5 godina.
Mogu Kinezi radit, al po mom misljenju samo da im platimo da urade kao najbolja ponuda na tenderu, niposto da im se daje koncesija.
-
neki
#19058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kroz krš je daleko lakše raditi nego kroz teren kakav je oko Zenice..
-
last mohicans
- zomri
- So What!
#19061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dionica o kojoj ti govoriš Smokovac - Uvač - Mateševo je duga 40 kilometara, a 27 otpada na mostove i tunele. Prolazi krškim terenom koji mnogo stabilniji za izgradnju i bušenje, nego ona zenička vodena brda.
Iako je projekat sam po sebi zaista impresivan, onako zastaje dah kada se gledaju snimci sa crnogorskih gradilišta, ali plan je bio da se ova dionica završi za 4 godine, a to je trebalo biti u jesen prošle godine.
S obzirom da je ova godina izborna u Crnoj Gori, otvorenje je razvučeno do ove godine, ali je pandemija COVID-19 umješala prste, pa tako da će otvorenje imati tek sljedeće godine, što će otprilike doći na 6 godina izgradnje.
Autoput grade 80% kineski CRBC i 20% crnogorski Bemax. Kinezi su doveli aramadu radnika, od kojih su četvorica već poginula na gradilištu, tokom ovih pet godina izgradnje.
Zatim autoput je finansiran od strane kineske EXIM banke, a cijena ove dionice od 40 kilometara je već prešla milijardu eura. Država Crna Gora, doslovno nema taj novac da vrati, a kao garanciju povratka kredita su dali državno zemljište, udjel u državnim preduzećima poput luke Bar.
EU je veliki protivnik ovog modela izgradnje i generalno prisustva Kineza, pa su izrazili želju za finansiranjem sljedeće dionice, Mateševo - Andrijevica, sve u cilju da se eliminišu Kinezi iz priče. Koliko je to moguće, vidjet ćemo.
Ovaj autoput je prvi autoput u Crnoj Gori i svakako će donijeti brojne promjene, a ova dionica je prioritetna i ujedno je i najteža za izgradnju, ostale bi trebale biti nešto lakše. Finansijski, ovo će popiti Crnu Goru, zemlju koja gotovo da ništa i ne proizvodi.
Objavljivao sam ranije članak ovdje, da na ovom autoput, jedino je pijesak crnogorski, a sve ostalo uvoze, uključujući i čelik iz BiH. Poredili su to sa izgradnjom autoputeva u BiH, gdje je dobar dio materijala koji se koristi za izgradnju, ujedno i proizveden u našoj zemlji.
- So What!
#19062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Efendić je nadam se odsvirao svoje, jer pitanje je koliko on može opstati ovakav u SDA, nakon afere Asim.
Prostora ima, aerodrom da se provuče, ako treba. Da li će biti volje građana i političkih struktura, na nama je da vidimo.

- Novi_Nick
#19063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pola gradskog autoputa je vec izgradzeno i treba da se izgradi jos nekih par kilometara, i najvazniji autoput u Sarajevu bi bio zavrsen. Ovih par preostalih kilometara treba tako uraditi da se izmjesti taj dio pruge, i da tom linijom se zavrsi glavni autoput (usput se izbjegava cekanje, rasprave i kupovina zemljista i rusenja objekata iznad danasnje pruge. To se sve moze uraditi za godinu dana, samo ako ima politickog interesa a trebalo bi da ga bude, jer ovaj gradski autoput je kruna svih cesti u gradu i kantonu Sarajevo i najvazniji za gradjane i vozace Sarajeva, okoline i sire.
- spree
#19064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajmo Jovo na novo oko izmještanja zeljeznice
. Ne, ne i ne!
-
Nadzorna_ploca
#19065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bas je nekome sire od Sarajeva bitan taj projekat 
Inace crnogorci duguju pare Kinezima a mi nasim politicarima..
Vozio sam se ispod ovih visecih stubova, ali ne znam dokle su dogurali sa ostalim radovima jer uvijek na klipovima i fotkama plasiraju samo ovo.
Vozio sam se ispod ovih visecih stubova, ali ne znam dokle su dogurali sa ostalim radovima jer uvijek na klipovima i fotkama plasiraju samo ovo.
- notsure
#19066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ja, ima, pruga malo lijevo malo desno, voz će da skakuće?

- So What!
#19067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema od toga ništa, nije budala projektovala željeznicu do centra grada, da je neka lola ruši, nije uspijevalo do sad, neće ni sada.
Gradski autoput je federalni projekat, usputno rečeno. Svakome ko BiH osjeća svojom zemljom svaki infrastrukturni projekat je bitan, a pogotovo onaj koji rasterećuje glavni grad naše države.Nadzorna_ploca wrote: ↑25/08/2020 08:04 Bas je nekome sire od Sarajeva bitan taj projekat
Mi realno dugujemo siću i bez problema je otplaćujemo, za Crnogorce se već bojim da će dugo biti taoci ovog aranžmana s Kinezima.
Što se tiče snimaka s autoputa, Bemax, svaki mjesec izbacuje klip dronom sa gradilišta, a ovaj je objavljen prije 10 dana, pa eto pogledaj, malo je reći da je impresivno.
- dr_Evil
#19068 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bosna duguje ogromne pare, i sve teze ih vracamo. Te price da mi dugujemo malo, jer eto porede nas sa hrvatskim dugom su naucna fantastika kad se pogleda koliko je hrvatska veca ekonomijaSo What! wrote: ↑25/08/2020 09:02Nema od toga ništa, nije budala projektovala željeznicu do centra grada, da je neka lola ruši, nije uspijevalo do sad, neće ni sada.
Gradski autoput je federalni projekat, usputno rečeno. Svakome ko BiH osjeća svojom zemljom svaki infrastrukturni projekat je bitan, a pogotovo onaj koji rasterećuje glavni grad naše države.Nadzorna_ploca wrote: ↑25/08/2020 08:04 Bas je nekome sire od Sarajeva bitan taj projekat
Mi realno dugujemo siću i bez problema je otplaćujemo, za Crnogorce se već bojim da će dugo biti taoci ovog aranžmana s Kinezima.
Što se tiče snimaka s autoputa, Bemax, svaki mjesec izbacuje klip dronom sa gradilišta, a ovaj je objavljen prije 10 dana, pa eto pogledaj, malo je reći da je impresivno.
- So What!
#19069 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naš vanjski dug je smiješan u svakom pogledu.
Koliko države bivše Jugoslavije duguju pojedinačno
021.rsKad je Jura Stublić po raspadu bivše SFRJ prvi put došao da peva u Beograd, u jednom intervjuu je rekao "kako ovi bivši komunisti ne mogu bez duga manjeg od 20 milijardi dolara, svejedno kolika im je (nova) država". Stara je skončala sa otprilike 20-tak milijardi dolara spoljnog duga.
Polovina od šest država nastalih na njenoj teritoriji odavno je za sobom ostavila jugoslovenski dužnički rekord i iskočila iz Stublićeve anegdote.
Istine radi, mora se reći, da je kupovna moć dolara, koje je pozajmljivao Tito, bila 1982. godine, kad smo bankrotirali prvi put, za 2,67 puta veća od kupovne moći današnjeg dolara, a prema kalkulatoru Hrvatskog numizmatičkog portala Kunalipa.
Ali da krenemo od Triglava prema Đevđeliji.. Bruto spoljni dug Republike Slovenije 30. juna 2019. godine je iznosio 43,588 milijarde evra, a prema podacima Banke Slovenije.
Hrvatska narodna banka je korigivala podatke o bruto spoljnom dugu Republike Hrvatske i podigla ga sa stanjem 30. juna 2019. godine na 44,564 milijarde evra.
Bruto spoljni dug Republike Srbije na isti datum je iznosio 27,817 milijardi evra, govore dokumenti Narodne banke Srbije.
Narodna banka Severne Makedonije je takođe primenila najnovije međunarodne standarde i smanjila bruto spoljni dug Makedonije na 7,843 milijarde evra.
Narodna banka Crne Gore je objavila da je bruto spoljni dug te države poslednjeg dana 2018. godine iznosio 7,678 milijardi evra.
Jedina država koja svoj dug nije prikazala u evrima je Bosna i Hercegovina. Bruto spoljni dug BiH 31.3.2019. godine iznosio je 8.280.468.000 konvertibilnih maraka. To je otprilike 4.243.000.000 evra.
Današnji dužnički saldo država nastalih na teritoriji bivse SFRJ je otprilike 135,733 milijardi evra ili, po sadašnjem kursu, oko 148,2 milijarde dolara. Kupovna moć ovih 148,2 milijarde evra ravna je kupovnoj moći 55,9 milijardi onih dolara iz 1982. godine.
- dr_Evil
#19070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Malo ti info kasne. 2018 to je bilo skoro 12 milijardi KM, sa ovim novih 700miliona dolazimo do 13 milijardi.So What! wrote: ↑25/08/2020 09:13Naš vanjski dug je smiješan u svakom pogledu.
Koliko države bivše Jugoslavije duguju pojedinačno
021.rsKad je Jura Stublić po raspadu bivše SFRJ prvi put došao da peva u Beograd, u jednom intervjuu je rekao "kako ovi bivši komunisti ne mogu bez duga manjeg od 20 milijardi dolara, svejedno kolika im je (nova) država". Stara je skončala sa otprilike 20-tak milijardi dolara spoljnog duga.
Polovina od šest država nastalih na njenoj teritoriji odavno je za sobom ostavila jugoslovenski dužnički rekord i iskočila iz Stublićeve anegdote.
Istine radi, mora se reći, da je kupovna moć dolara, koje je pozajmljivao Tito, bila 1982. godine, kad smo bankrotirali prvi put, za 2,67 puta veća od kupovne moći današnjeg dolara, a prema kalkulatoru Hrvatskog numizmatičkog portala Kunalipa.
Ali da krenemo od Triglava prema Đevđeliji.. Bruto spoljni dug Republike Slovenije 30. juna 2019. godine je iznosio 43,588 milijarde evra, a prema podacima Banke Slovenije.
Hrvatska narodna banka je korigivala podatke o bruto spoljnom dugu Republike Hrvatske i podigla ga sa stanjem 30. juna 2019. godine na 44,564 milijarde evra.
Bruto spoljni dug Republike Srbije na isti datum je iznosio 27,817 milijardi evra, govore dokumenti Narodne banke Srbije.
Narodna banka Severne Makedonije je takođe primenila najnovije međunarodne standarde i smanjila bruto spoljni dug Makedonije na 7,843 milijarde evra.
Narodna banka Crne Gore je objavila da je bruto spoljni dug te države poslednjeg dana 2018. godine iznosio 7,678 milijardi evra.
Jedina država koja svoj dug nije prikazala u evrima je Bosna i Hercegovina. Bruto spoljni dug BiH 31.3.2019. godine iznosio je 8.280.468.000 konvertibilnih maraka. To je otprilike 4.243.000.000 evra.
Današnji dužnički saldo država nastalih na teritoriji bivse SFRJ je otprilike 135,733 milijardi evra ili, po sadašnjem kursu, oko 148,2 milijarde dolara. Kupovna moć ovih 148,2 milijarde evra ravna je kupovnoj moći 55,9 milijardi onih dolara iz 1982. godine.
Da je i 120 milijardi to ne znaci nista, ako si u stanju da ih vracas i za sta si ih uzeo. Bosna uzima kredite da servisira javnu potrosnju, a ne za kapitalna ulaganja. Znaci nije bas da nam je nista, cim nismo u stanju da pokrijemo javnu potrosnju.
Jugoslavija je bila jaca ekonomija nego sve republike zajedno, pa se tesko nosila sa tim dugom.
I imamo unutrasnji dug na brat bratu 2-3 milijarde
-
RJ57
#19071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
bitno je da se gradi, samo da ne stane! kad se korona pojavila ja sam mislio ode sve u pm što se gradilišta tiče, ali srećom nije.
kad smo već zakasnili 50 godina sa autoputevima, i mi i crnogorci jer smo i jedni i drugi na prknu evrope, barem moramo istrajati i ne smijemo stati. ova lopovska nesposobna gamad od političara je to usporila i uzimaju i šakom i kapom ali prije ili kasnije će se to privesti kraju.
e sad, hoće li Vc biti gotov 2030, 2035 ili 2040 globalno gledano i nije toliko bitno. dijelovima koji su gotovi ćemo se voziti, tamo gdje se još gradi imaju putevi kojima se sada vozimo, suboptimalno jeste ali ja sam svaki puta stigao tamo gdje sam krenuo
naravno da bi volio da se jednom provozam gotovim Vc mada bi realno to za mene moglo biti knap, ali junior će se debelo navozati istim. gradi se za budućnost!
samo da ne stane!
kad smo već zakasnili 50 godina sa autoputevima, i mi i crnogorci jer smo i jedni i drugi na prknu evrope, barem moramo istrajati i ne smijemo stati. ova lopovska nesposobna gamad od političara je to usporila i uzimaju i šakom i kapom ali prije ili kasnije će se to privesti kraju.
e sad, hoće li Vc biti gotov 2030, 2035 ili 2040 globalno gledano i nije toliko bitno. dijelovima koji su gotovi ćemo se voziti, tamo gdje se još gradi imaju putevi kojima se sada vozimo, suboptimalno jeste ali ja sam svaki puta stigao tamo gdje sam krenuo
naravno da bi volio da se jednom provozam gotovim Vc mada bi realno to za mene moglo biti knap, ali junior će se debelo navozati istim. gradi se za budućnost!
samo da ne stane!
Last edited by RJ57 on 25/08/2020 09:35, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#19072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno da je bitno, autoceste kao preduzece postoji, dajemo im plate za nerad, svaki dan uhljebe nekoga, a jedino sta prave su 3d animacije. Zasto toliki broj zaposlenih ako nicemu ne sluze osim sami sebi i stranci koja ih je postavila.RJ57 wrote: ↑25/08/2020 09:31 bitno je da se gradi, samo da ne stane! kad se korona pojavila ja sam mislio ode sve u pm što se gradilišta tiče, ali srećom nije.
e sad, hoće li Vc biti gotov 2030, 2035 ili 2040 globalno gledano i nije toliko bitno. dijelovima koji su gotovi ćemo se voziti, tamo gdje se još gradi imaju putevi kojima se sada vozimo, suboptimalno jeste ali ja sam svaki puta stigao gdje sam krenuo.
samo da ne stane!
Brzina i kvaliteta gradnje autoputa je odraz sposobnosti i prioriteta onih koji su na vlasti.
-
Nadzorna_ploca
#19073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja bi se slozio sa tobom da mi je olaksan dolazak do Sarajeva nekom brzom cestom ako vec ne moze autoput. Ali s obzirom da krepem dok dodjem do toga ne mogu. Ali se slazem da je svaki uradjeni posao dobra vijest.So What! wrote: ↑25/08/2020 09:02Nema od toga ništa, nije budala projektovala željeznicu do centra grada, da je neka lola ruši, nije uspijevalo do sad, neće ni sada.
- Tesla Edison
#19074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Crnoj Gori sa 400-500 hiljada stanovnika autoput nije ni potreban. Ovo su se zadužili da će im i praunuci vraćati. Jedino ako se ne desi neko čudo pa im EU ne otplati dug kako bi eliminisali kineze međutim, teško.So What! wrote: ↑25/08/2020 01:25Dionica o kojoj ti govoriš Smokovac - Uvač - Mateševo je duga 40 kilometara, a 27 otpada na mostove i tunele. Prolazi krškim terenom koji mnogo stabilniji za izgradnju i bušenje, nego ona zenička vodena brda.
Iako je projekat sam po sebi zaista impresivan, onako zastaje dah kada se gledaju snimci sa crnogorskih gradilišta, ali plan je bio da se ova dionica završi za 4 godine, a to je trebalo biti u jesen prošle godine.
S obzirom da je ova godina izborna u Crnoj Gori, otvorenje je razvučeno do ove godine, ali je pandemija COVID-19 umješala prste, pa tako da će otvorenje imati tek sljedeće godine, što će otprilike doći na 6 godina izgradnje.
Autoput grade 80% kineski CRBC i 20% crnogorski Bemax. Kinezi su doveli aramadu radnika, od kojih su četvorica već poginula na gradilištu, tokom ovih pet godina izgradnje.
Zatim autoput je finansiran od strane kineske EXIM banke, a cijena ove dionice od 40 kilometara je već prešla milijardu eura. Država Crna Gora, doslovno nema taj novac da vrati, a kao garanciju povratka kredita su dali državno zemljište, udjel u državnim preduzećima poput luke Bar.
EU je veliki protivnik ovog modela izgradnje i generalno prisustva Kineza, pa su izrazili želju za finansiranjem sljedeće dionice, Mateševo - Andrijevica, sve u cilju da se eliminišu Kinezi iz priče. Koliko je to moguće, vidjet ćemo.
Ovaj autoput je prvi autoput u Crnoj Gori i svakako će donijeti brojne promjene, a ova dionica je prioritetna i ujedno je i najteža za izgradnju, ostale bi trebale biti nešto lakše. Finansijski, ovo će popiti Crnu Goru, zemlju koja gotovo da ništa i ne proizvodi.
Objavljivao sam ranije članak ovdje, da na ovom autoput, jedino je pijesak crnogorski, a sve ostalo uvoze, uključujući i čelik iz BiH. Poredili su to sa izgradnjom autoputeva u BiH, gdje je dobar dio materijala koji se koristi za izgradnju, ujedno i proizveden u našoj zemlji.
- dr_Evil
#19075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ne znam Crna Gora je turisticka destinacija, valjda treba turistima a ne njima. Svaki put kad podjem tamo na more sam sebi govorim jesam budala ko ce se vozit ovom kozjom stazom, i zbog toga mi je mrsko i iciTESLA_EDISON wrote: ↑25/08/2020 10:10
Crnoj Gori sa 400-500 hiljada stanovnika autoput nije ni potreban. Ovo su se zadužili da će im i praunuci vraćati. Jedino ako se ne desi neko čudo pa im EU ne otplati dug kako bi eliminisali kineze međutim, teško.