@ detroit prica bas onako ko pravi suburbunite.

Uvjeren je da je dobro upucen, a iz ovog sto govori vidi se da je odvojen od problema kojeg imaju mnogi o kojima prica.
Ja isto generalno dijelim misljenje da malo postoji zemalja u svijetu gdje se lakse moze napraviti uspjeh. Takodje generalno smatram da ljudi trebaju imati po zasluzi i da se treba dobro potruditi prije nego sto trazis nesto djaba.
Medjutim...
Ne moze svako biti pametan, uspjesan, radisan. Na primjer, detroit prica kao eto svako ima sansu dobit stipendiju za fax. Pa, mozda, medjutim, nije svako toliko pametan ili vrijedan. Ne znaci da je glup i lijen, vec jednostavno da je prosjek, a takvih je velika vecina. Da li taj moze dobiti sansu na prestiznom fakultetu? E sad, poredimo sa nekim ko je bogat, odrastao sa zlatnim kasikama, kao Trump, taj neko, ee on moze bilo gdje, nebitno koliko je glup ili lijen. Znaci nije problem da li neko siromasan moze upisat fakultet ako je dovoljno dobar, problem je sto on mora biti mnoooogo bolji od ovog ko je bogat da bi uopste imao ikakvu sansu.
No, tako je kako je. Ne moze bit sistem savrsen, ali se taj procenat siromasnih koji dobijaju sansu moze povecati.
Slicno vazi za privatne vs javne skole. Privatnih skola, tj. studenata koji ih pohadaju, je mnoooogo vise od 1%. Taj broj je negdje oko 10%, tj. svako deseto dijete u Americi pohadja privatnu K-12 skolu - skolu koja se placa. Tim ljudima koji salju djecu u privatnu skolu javne skole ne trebaju. Ne treba im ni da izdaju porez za njih, niti da se zalazu za njihov boljitak, nista. Naravno, to su obicno ljudi s parama i sa uticajem. Dakle imas ili to, ili opciju da se svi skupe u jedno naselje, predgradje, i tamo naprave svoj javni sistem samo za djecu u tom naselju, sto je jedan od glavnih razloga masovne selidbe bijelaca u predgradje (koji bi pak kao detroit za glavni razlog naveli strah od crnacke rulje jelde).
Slicno vazi i za zdravstveno i socijalno osiguranje. detroit kaze kao eto gdje god je radio imao je zdravstveno. Pa prijatelju ako je to tvoje iskustvo onda samim tim dokazujes da nisi upoznat sa onih 50 miliona bez osiguranja ili sa desetinama miliona onih koji imaju kurcevo osiguranje. Ja ga prvi nemam preko firme, jer je nas petorica i nema sanse da si ga kao mala konsultantsa firma mozemo priustiti. Cak sta vise, ne bi mi nikako odgovaralo da firma pruza osiguranje jer ga onda ne bih mogao dobiti preko zenine firme, koje je kako bih rekao Cadillac osiguranja. Al ne, detroit radi po velikim firmama u union friendly Michiganu, a ocigledno veze nema kako je sa small business ili kako je bilo gdje na Jugu (zasto mislis da se sva auto industrija maltene preselila na Jug?)
Hocu reci - dvije stvari. Prvo - u Americi su po prirodi drustva podjele ogromne, fizicki, ekonomski, rasno, itd. Ljudi jednostavno mogu provesti citav zivot da ne dodju u kontakt, ili barem neku smislenu relaciju sa ljudima drugih ekonomskih mogucnosti. Da ne ulazimo uopste u poimanje sta znaci ne biti bijelac, sto je mnogim ljudima ocigledno jako tesko shvatiti. Stoga, svijest o svijetu oko sebe pravimo na osnovu kontakata sa ljudima slicnim sebi i preko medija, koje opet sami biramo na osnovu nasih predodredjenih afiniteta.
Drugo, bitnije, a nadogradjuje se na ovo prvo - iako meritokracija ugradjena u sistem ima dosta dobrih stvari, ona moze kako treba funkcionisati jedino u kombinaciji sa nekom vrstom socijalne zastite za one koji nisu bas uspjesni, pametni, zlatni. Znaci ako se govori o socijalnoj zastiti, ne moze se samo razmisljati o pomoci onim koji nisu imali srece da budu rodjeni bogati, vec bukvalno da se subvencioniraju manje vrijedni i manje sposobni. Naravno, u odredjenim granicama. Problem je sto trenutno ovakvi poput detroita smatraju da su trenutne granice sasvim dovoljne, za takve ljude, a mi drugi vidimo da nisu, i da situacija u stvari postaje sve gora.
PS: I jos nesto - jeste tacno je da u Ameriku i dalje dolazi imigracija iz razvijenih zemalja EU - radi vece zarade i boljeg standarda zivota. Ja licno znam takve. (Svedska, Danska, Francuska, Njemacka, Italija, UK, Irska, you name it). Ili Japan, Australija... Medjutim ovo sto spominje nase ljude koji su dosli ovdje iz Njemacke, cirka krajem 90-ih. Ja mislim (lupicu sad) da je svaki deseti Bosanac u Americi dosao iz Njemacke tada. Upoznao sam ih mali milion. No, zasto da se lazemo? Nisu dosli jer su htjeli, vec jer im je opcija bila ili to ili nazad u BiH. U Njemackoj nisu mogli ostati.
E sad, neki su se mozda vratili u D, jer su imali bracnog para, neku drugu semu. Ali mnogi se nisu vratili IAKO su htjeli tamo ostati ili se vratiti. Cak sta vise, rekao bih da je vise takvih od ovih detroitovih koji su pohrlili u Ameriku. Al dobro, to je samo moje iskustvo sa njima, ja sam ipak svjestan da je moje znanje o tome samo zasnovano na licnom iskustvu, za razliku od detroita koji izgleda misli da se cijeli svijet vrti bas onako kako je on to iskusio.