Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post Reply
sinuhe

#301 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by sinuhe »

Nije sigurno lopov kao oni u Ukrajini bili oni prozapadno ili proruski orijentisani. U Ukrajini politicari normalno imaju offshore racune. Lukasenku je vlast draza sto opet kvari covjeka na svoj nacin. Mogla bi Bjelorusija biti bolje mjesto za zivot ali Ukrajina opominje.

Sasa se drzi iste price 30 godina :D
For those who may find the idea of privatization attractive again, let me remind you how it was in the mid 1990s. Those directors bought up the shares of their employees on the cheap. As a result, companies got into the hands of some businessmen, who often lived abroad and had no obligations. There was no one to ask questions about the development of the company. Remember Kommunarka and Spartak,” the Belarusian leader added.
https://eng.belta.by/president/view/luk ... 2231-2020/
Zakalwe
Grijem se na: struju

#302 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Zakalwe »

iz zadnje klupe wrote: 19/08/2020 07:04 Ja koliko znam, jedina velika firma ( izuzev ruske vojne industrije) koja je opstala na istoku Evrope ( bez upliva zapadnog kapitala i vlasništva). a da danas se ravnopravno takmiči sa zapadnim firmama je bjeroruski Belaz. Skoro sigurno ga ne bilo danas ( bar u ovom obliku) da je tamo usla zapadna demokratija ( zavrsio bi vjerovatno ko nas Energoinvest, rasparcan i slab)
ROSNEFT? Antonov? Norilsk Nickel?

Problem svih tih postkomunistickih zemalja je sto im je industrija postojala "u vakuumu" bez ikakve konkurencije. Stancali su iste Lade i traktore 40 godina zbog "socijalne sigurnosti", dok je ostatak svijeta napredovao. Elem, malo tu ima mogucnosti osim jeftine manuelne radne snage i to nesto minerala.

Propali su zbog svoje nesposobnosti i blesavog komunizma.

To sto neki novi "socijalisti" navijaju za te raznorazne sitne diktatore ne mijenja nista. Ako nemas sta da prodas, niko te ne hebe. Ne mozes obstati u vakuumu (iako Sjeverna Koreja pokusava, ali moraju pucat ljude koji bjeze iz tog raja). Nije to "imperijalizam" vec obicna pravila ponude i potraznje.

Socijalizam/komunizam je propao...ne fercera. Neki jos u to ne vjeruju, tesko im sto zaradjuju 200EUR mjesecno i onda kmece "imeprijalizam, illuminati, gusteri, Rotchild". A ne znaju peglu sastaviti.
Abibok

#303 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

salik79 wrote: 18/08/2020 23:51
sandzokan wrote: 18/08/2020 22:05
Abibok wrote: 18/08/2020 09:21 I ja sam iz Bjelorusije, živim u Minsku. Tako da kažem, nalazim se u epicentru događaja. Hvala vam na moralnoj podršci.
Generalno, obišao sam mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini, jako volim vašu zemlju. Da, da, to nisu samo riječi za forum, uistinu je. Uvijek oglašavam BiH na internetu kako bi što više ljudi došlo u vašu divnu zemlju.
Ali vrlo je zanimljivo čitati o događajima u mojoj zemlji izvana.
Izvinjavam se zbog svog bosanskog. :bih:
A kako si ti, druže iz Minska, naučio tako dobro bosanski i šta su ti bili motivi da ga naučiš?

Pitam jer sam par puta započinjao da učim ruski pa sam odustajao jer mi ponestane motivacije :D
Ja bih ga, takodjer, da otklonimo svaku sumnju u istinitost vlastitih tvrdnji, zamolio za jedan ovakav screen shot. Evo, recimo, ja ovim dokazujem da sam u BiH/Sarajevu.

Image
Image
Abibok

#304 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

[/quote]
A kako si ti, druže iz Minska, naučio tako dobro bosanski i šta su ti bili motivi da ga naučiš?

Pitam jer sam par puta započinjao da učim ruski pa sam odustajao jer mi ponestane motivacije :D
[/quote]

Haha. Moj bosanski jezik je dobar kao i vaš ruski ili bjeloruski. Ali, živeći u modernom svijetu i u doba opće globalizacije, jednostavno je nemoguće ne koristiti takav resurs kao translate.google.com. :lol:
Razumijem vaše obrasce bez rječnika, ako pišete tačno i bez grešaka. Ali kada postoji niz pogrešno napisanih reči bez zareza i tačaka, tada ... :?
Naravno, ne mogu pisati bez rječnika. A kad komuniciram s vama uživo, trudim se da ne koristim njemački ili engleski, već da koristim ruski ili bjeloruski i nešto bosanskog, pa je zanimljivije. :D
Last edited by Abibok on 19/08/2020 09:19, edited 1 time in total.
Abibok

#305 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

Ludzak wrote: 19/08/2020 06:30 Hajde malo spamaj.

Ako si ti iz Bijele Rusije, ja sam iz Bangladeša.
Oh dobro. Reći ću ti više. Moja supruga i ja smo čak razmatrali i mogućnost preseljenja da živimo u BiH. Nije bila želja za boljim životom, jer dobro zarađujem u Bjelorusiji, a financijski bismo jako izgubili. Bila je to želja da se upustim u neku avanturu i nešto promijenim u životu. Ali vrlo je teško nešto promijeniti kad se u svojoj zemlji osjećate dovoljno dobro. Znate li o kojem ste mjestu razmišljali cijeli život? Popovo Pole, gde nema ljudi. :-D U blizini manastira Zavala.
nosara

#306 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by nosara »

Zakalwe wrote: 19/08/2020 08:29
iz zadnje klupe wrote: 19/08/2020 07:04 Ja koliko znam, jedina velika firma ( izuzev ruske vojne industrije) koja je opstala na istoku Evrope ( bez upliva zapadnog kapitala i vlasništva). a da danas se ravnopravno takmiči sa zapadnim firmama je bjeroruski Belaz. Skoro sigurno ga ne bilo danas ( bar u ovom obliku) da je tamo usla zapadna demokratija ( zavrsio bi vjerovatno ko nas Energoinvest, rasparcan i slab)

Problem svih tih postkomunistickih zemalja je sto im je industrija postojala "u vakuumu" bez ikakve konkurencije. Stancali su iste Lade i traktore 40 godina zbog "socijalne sigurnosti", dok je ostatak svijeta napredovao. Elem, malo tu ima mogucnosti osim jeftine manuelne radne snage i to nesto minerala.

To sto neki novi "socijalisti" navijaju za te raznorazne sitne diktatore ne mijenja nista. Ako nemas sta da prodas, niko te ne hebe. Ne mozes obstati u vakuumu (iako Sjeverna Koreja pokusava, ali moraju pucat ljude koji bjeze iz tog raja). Nije to "imperijalizam" vec obicna pravila ponude i potraznje.

Socijalizam/komunizam je propao...ne fercera. Neki jos u to ne vjeruju, tesko im sto zaradjuju 200EUR mjesecno i onda kmece "imeprijalizam, illuminati, gusteri, Rotchild". A ne znaju peglu sastaviti.
I dalje se provaljujes. Sve te teorije poticu sa zapada, koji je truo do srzi. Kina je komunisticka, znaju li sastaviti peglu?

Kakav primjerak...
nosara

#307 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by nosara »

Abibok wrote: 19/08/2020 09:05
Ludzak wrote: 19/08/2020 06:30 Hajde malo spamaj.

Ako si ti iz Bijele Rusije, ja sam iz Bangladeša.
Oh dobro. Reći ću ti više. Moja supruga i ja smo čak razmatrali i mogućnost preseljenja da živimo u BiH. Nije bila želja za boljim životom, jer dobro zarađujem u Bjelorusiji, a financijski bismo jako izgubili. Bila je to želja da se upustim u neku avanturu i nešto promijenim u životu. Ali vrlo je teško nešto promijeniti kad se u svojoj zemlji osjećate dovoljno dobro. Znate li o kojem ste mjestu razmišljali cijeli život? Popovo Pole, gde nema ljudi. :-D U blizini manastira Zavala.
Oh dobro... :-)
Abibok

#308 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

BelAZ je i korektan primer i nije baš dobar. Ovo su komadni i jedinstveni proizvodi, nisu hladnjaci i veš, pa čak ni automobili. Koji se, usput, proizvode i u Bjelorusiji. Svi znaju kako sastaviti takve strojeve kao što je BelAZ, ali bez tradicija gotovo je nemoguće sastaviti takve strojeve, ili vrlo teško. Barem čak i proizvodite jedan točak za takvu mašinu.
Mogu reći da je nakon raspada Sovjetskog saveza Bjelorusija imala najbolje šanse za ulazak u EU, ali nismo imali sreće da odaberemo diktatora. U to vrijeme narod nije bio psihički spreman za odlazak u EU, ali danas je prekasno.
Danas je 70% bjeloruske ekonomije potpuno ovisno o Rusiji i to je vrlo tužno.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#309 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Zakalwe »

nosara wrote: 19/08/2020 09:09 I dalje se provaljujes. Sve te teorije poticu sa zapada, koji je truo do srzi. Kina je komunisticka, znaju li sastaviti peglu?
Jarane, tipkas po zapadnom kompu na zapadnjackom internetu.
Kinezi su "komunisti" samo u imenu. Sad im je gori kapitalizam nego sto je na zapadu (onaj prvobitni, kao sto je bio u recimo, Engleskoj u 18:om stoljecu). Komunizam je propao, I socijalizam je propao. Sad te zemlje ubrzano prolaze kroz "djecije bolesti" i uce se kako to fercera...na primjer da nije dovoljan kapitalizam i demokratija ako izaberes nekog brku da te handra 30 godina.

I ti i oni bi otisli na "truli zapad" iste sekunde kad bi mogli.
nosara

#310 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by nosara »

Zakalwe wrote: 19/08/2020 09:47
nosara wrote: 19/08/2020 09:09 I dalje se provaljujes. Sve te teorije poticu sa zapada, koji je truo do srzi. Kina je komunisticka, znaju li sastaviti peglu?
Jarane, tipkas po zapadnom kompu na zapadnjackom internetu.
Kinezi su "komunisti" samo u imenu. Sad im je gori kapitalizam nego sto je na zapadu (onaj prvobitni, kao sto je bio u recimo, Engleskoj u 18:om stoljecu). Komunizam je propao, I socijalizam je propao. Sad te zemlje ubrzano prolaze kroz "djecije bolesti" i uce se kako to fercera...na primjer da nije dovoljan kapitalizam i demokratija ako izaberes nekog brku da te handra 30 godina.

I ti i oni bi otisli na "truli zapad" iste sekunde kad bi mogli.
Opet se provaljujes. Isprali ti mozak, jebo te. Ima li beskucnika na zapadu? Ima li siromasnih koji nemaju osnovne uslove za zivot? Zasto ne odgovori u vezi onih amera koji nemaju zdravstveno, bi li volio da si jedan od njih? Sreca te pogledala pa mislis da si uhvatio boga za jaja. Gledaj siru sliku. Zacas se sreca okrene.
Point.

#311 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Point. »

Forumski geopolitički magovi koji trabunjaju o trulosti Zapada i prosperitetu Rusije i tih ublehaških država.
sumirprimus

#312 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by sumirprimus »

Abibok wrote: 19/08/2020 08:46

Image
bogme brat otkri svaku sumlju.
sad kad ga zaglajza i skanaturi ko abuzevze na nekoj ohrndanoj zjalaveštini drito u jarugu ... gugl translejt ovo a haa :D
LBVIEW

#313 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by LBVIEW »

Point. wrote: 19/08/2020 12:54 Forumski geopolitički magovi koji trabunjaju o trulosti Zapada i prosperitetu Rusije i tih ublehaških država.
Ih, i ti bi da si osjetio blagodeti krimskih plaza, ili da ti je Ruskinja skinula junf. :D
Za Nosaru ne znam, vjerovatno je jos u informbiro modu. :D
detroit-mercy

#314 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by detroit-mercy »

nosara wrote: 19/08/2020 09:09
Zakalwe wrote: 19/08/2020 08:29

I dalje se provaljujes. Sve te teorije poticu sa zapada, koji je truo do srzi. Kina je komunisticka, znaju li sastaviti peglu?

Kakav primjerak...
Ako je Kina komunisticka onda su i USA to u par deka po tom pitanju sa Kinom a Svedska i Njemacka ultra komunisticke zemlje :mrgreen: .
spreca

#315 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by spreca »

Strajkovi po cijeloj Bjelorusiji

spreca

#316 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by spreca »

Abibok wrote: 19/08/2020 09:32
BelAZ je i korektan primer i nije baš dobar. Ovo su komadni i jedinstveni proizvodi, nisu hladnjaci i veš, pa čak ni automobili. Koji se, usput, proizvode i u Bjelorusiji. Svi znaju kako sastaviti takve strojeve kao što je BelAZ, ali bez tradicija gotovo je nemoguće sastaviti takve strojeve, ili vrlo teško. Barem čak i proizvodite jedan točak za takvu mašinu.
Mogu reći da je nakon raspada Sovjetskog saveza Bjelorusija imala najbolje šanse za ulazak u EU, ali nismo imali sreće da odaberemo diktatora. U to vrijeme narod nije bio psihički spreman za odlazak u EU, ali danas je prekasno.
Danas je 70% bjeloruske ekonomije potpuno ovisno o Rusiji i to je vrlo tužno.
BelAz je jedan od 6 najvecih proizvodjaca u svijetu te vrste teske tehnike,ako se ne varam prije par godina dva velika skrepera su kupili Tuzlanski rudnici
sumirprimus

#317 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by sumirprimus »

op op saša naredio kraj protesta dosta zajebancije, narod je umoran ajmo svojim kucama.
spreca

#318 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by spreca »

sumirprimus wrote: 19/08/2020 15:11 op op saša naredio kraj protesta dosta zajebancije, narod je umoran ajmo svojim kucama.
Ovo nije dobro,iz ovoga se moze svasta desiti,narod nece popustiti
dragan53

#319 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by dragan53 »

Lukašenko je naredio da se uguše protesti... trg je pun...
https://www.avaz.com/uprkos-naredbi ... a-veceras/
Večeras bi moglo početi...
jeza u ledja

#320 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by jeza u ledja »

Dogadjanje naroda?
Balvan revolucija?
Otpor?
CIA, Sorosevci, uvodjenje demokracije?
Koje boje li je ova revolucija?

Bjelorusi se sad mogu pozdraviti sa mirom i blagostanjem. BelAZ ce propasti. :(
Novosti

#321 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Novosti »

Najžešće kad teoretičari zavjera daju CIA-i skoro pa božanske osobine, ono što god ona zamisli to i bude. Neki se nisu makel od 20 st.-a.
detroit-mercy

#322 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by detroit-mercy »

Novosti wrote: 19/08/2020 20:52 Najžešće kad teoretičari zavjera daju CIA-i skoro pa božanske osobine, ono što god ona zamisli to i bude. Neki se nisu makel od 20 st.-a.
Pa kad se odraste na James Bond i Bourne Identity filmovima onda ima bozanske osobine :mrgreen:.
Sad, da li mogu biti inicijalna kapisla za neke stvari, sigurno, ali inicijalna kapisla sama po sebi bez explosiva ne pravi nikakvu stetu :mrgreen:.
Benjo34

#323 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Benjo34 »

Ma da, i kod nas su govorili da su stranci organizovali prosvjede 2014, kao da su ljudi ono full zadovoljni pa treba ih neki lik iz CIA platit da izađu vani i prosvjeduju. Jel se teško prorusima pomirit sa tim da postoje narodi na ovom svijetu koji ne vide USA kao što mnogi vide Ruse?

Vidim spominju se zapad, zdravstvo, beskućnici itd. Pa evo da dam par odgovora. Jel na Istoku pod tim takozvanim komunistickim rezimima ne postoje ljudi koji također umiru od gladi? Nema beskućnika il ti mediji njihovi to ne mogu pokazati zbog represije? Ako je zdravstvo besplatno ne znači da je dobro i da ćeš dobro proći ako ti ne daj Bože zatreba. Daleko od toga da se meni Američki sistem sviđa ali, zapadno europski itekako i mislim da čak i Bjelorusi više gledaju ka tome.

Na kraju, mislim da itekako više ljudi bježi iz Rusije, Bjelorusije na zapad, pa čak i u "mrsku" Ameriku nego što sa zapada idu na to istočno blagostanje.

Imate državu koja nije imala rata, duugo dugo, i kad pogledate, mnoge zemlje tog istočnog bloka, koje su bile dio SSSRa, danas su dosta razvijenije, baš zbog NATOa i EU koji im je to omogućio. Pa pogledajte samo jednu Poljsku, ovim tempom u narednih 10, 20 godina će sigurno doći Jako Jako blizu zapadnih ekonomija. Već im je ekonomija na 1.3 triliona dolara..

S druge strane, gdje je ruska čizma bila i dan danas se osjeti, čak u Njemačkoj se osjeti još razlika između Zapadne i Istočne tj gdje su nekad bile.

Kako god, to je moje mišljenje i svaka čast narodu koji je skupio muda da nešto promjeni za razliku od nas koji svi bježimo na zapad. Nadam se da će uspjeti u tome, lijepa država, vrijedan narod a vazda ih karaju neke budale
Novosti

#324 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Novosti »

detroit-mercy wrote: 19/08/2020 21:46
Novosti wrote: 19/08/2020 20:52 Najžešće kad teoretičari zavjera daju CIA-i skoro pa božanske osobine, ono što god ona zamisli to i bude. Neki se nisu makel od 20 st.-a.
Pa kad se odraste na James Bond i Bourne Identity filmovima onda ima bozanske osobine :mrgreen:.
Sad, da li mogu biti inicijalna kapisla za neke stvari, sigurno, ali inicijalna kapisla sama po sebi bez explosiva ne pravi nikakvu stetu :mrgreen:.

Naravno da je CIA stojala iza nekih stvari od svog nastanka do danas, al da stoji iza baš svega, svega što je anti-rusko, demokratsko, pro-zapadno- gluposti. Nije to samo James Bond filmovi to je plod emisija kao što su "Paralele", "Na rubu znanosti" i sl. budalaštine koji ovi pro-diktatorski ljubitelji puše. Jednostavno razmišljanje iz 2. polovice 20 st.-a kad du zavjere dosta popularizirane, ono šahovske ploče, svi pijuni, "mi" protiv "njih", "njih"- masoni, iluminati, cionisti itd.
jeza u ledja

#325 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by jeza u ledja »

To sto vas dvojica pusite pricu zapadnih kapitalicko-cionistickih medija ne znaci da smo mi ostali glupi. Bjelorusiji se sprema isti scenarij kao u Ukrajini, a sve placeno Sorosevim parama.
Post Reply