Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post Reply
detroit-mercy

#276 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by detroit-mercy »

The 51st State wrote: 18/08/2020 14:37
geralt wrote: 18/08/2020 13:58 Niko ne spori da je Lukasenko u 90-im, pa i 2000-im bio vecinski izbor gradjana Bjelorusije. Cak se za neke stvari koje je uradio moze reci da su objektivno pozitivne, jer je zaustavio pljackasku privatizaciju i sprijecio nastanak kriminalno-tajkunske klase kao u Rusiji i Ukrajini.

No isto tako je jasno da ga ogromna vecina vise ne zeli i da je potrebno mijenjati stvari, a on bez sile nece da sidje sa vlasti. I tu se vracamo na najvecu prednost demokratije nad svim ostalim sistemima vladavine, a to je mirna smjena vlasti, bez krvi na ulicama i disrupcije drustva.

Istog sam misljenja donedavno bio, no kako sam malo vise iscitavo zakljucak se sam nametnuo da je demokratija prakticno jedma sarena laza koja se prodaje podanicima za saku djindjuva u prenesenom znacenju, pogotovo sto nijedam demokratski sistem nije direktna demokratija nego posredna, utom posredoanju se mnogo muda pod bubrege prodaje.
I sta nam je alternativa :mrgreen: .
detroit-mercy

#277 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by detroit-mercy »

nosara wrote: 18/08/2020 14:41 Trump ce sletit kao sto je trebao izgubit prve. Ne bih se zalijetao. A ovaj drugi... mislim da racuna na pamet bjelorusa. Zasad.
I ta prica kako su ga Rusi doveli je malo morgen, Trumpa su gle cuda, doveli radnici na vlast, blue collar workers :mrgreen: da bi ironija bila zesca. Trump im je obecavao ono sto su imali prije krize 2008e, jer dok su se ovi skolovani vratili i cak presisali stanje prije krize (ekonomski gledano) dotle su radnici ili ostajali na istom ili stagnirali. Onda ulijece Trump sa pricom kako ce vratiti radna mjesta u US i slicne bla bla,
ultima_palabra

#278 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by ultima_palabra »

detroit-mercy wrote: 18/08/2020 15:13
nosara wrote: 18/08/2020 14:41 Trump ce sletit kao sto je trebao izgubit prve. Ne bih se zalijetao. A ovaj drugi... mislim da racuna na pamet bjelorusa. Zasad.
I ta prica kako su ga Rusi doveli je malo morgen, Trumpa su gle cuda, doveli radnici na vlast, blue collar workers :mrgreen: da bi ironija bila zesca. Trump im je obecavao ono sto su imali prije krize 2008e, jer dok su se ovi skolovani vratili i cak presisali stanje prije krize (ekonomski gledano) dotle su radnici ili ostajali na istom ili stagnirali. Onda ulijece Trump sa pricom kako ce vratiti radna mjesta u US i slicne bla bla,
I dobili kurac za uho.

Rusi su naravno gurali svoje interese, a to je slaba Amerika koja se zabavila sobom. Pustali su informacije preko Wikileaksa, ali nije to nesto sto je presudno.
detroit-mercy

#279 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by detroit-mercy »

ultima_palabra wrote: 18/08/2020 15:37
detroit-mercy wrote: 18/08/2020 15:13
I dobili kurac za uho.

Rusi su naravno gurali svoje interese, a to je slaba Amerika koja se zabavila sobom. Pustali su informacije preko Wikileaksa, ali nije to nesto sto je presudno.
Pa sad, ako pratis rast zarada zadnjih godina, radnicke zarade su procentualno najvise isle gore ovo nije moja observacija Forbes i Wall Street su pisali o ovome. Ja opet na svom poslu vidim cjenovni pritisak zadnje dvije godine i to najvise upravo dolazi od strane low skilled jobs. Mada po meni ovo nema veze sa onim sto je Trump obecavao, vracnje radnih mjesta nazad iz inostranstva nego vise sa generalnim nedostatkom radne snage, restriktivnija politika ulazaka, sve vise onih koji dobijaju vise stepene edukacije, natalitet i sl.
jeza u ledja

#280 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by jeza u ledja »

Aa nemojte sad o Trumpu i na ovoj temi. :)
The 51st State

#281 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by The 51st State »

detroit-mercy wrote: 18/08/2020 15:06
geralt wrote: 18/08/2020 13:58 Niko ne spori da je Lukasenko u 90-im, pa i 2000-im bio vecinski izbor gradjana Bjelorusije. Cak se za neke stvari koje je uradio moze reci da su objektivno pozitivne, jer je zaustavio pljackasku privatizaciju i sprijecio nastanak kriminalno-tajkunske klase kao u Rusiji i Ukrajini.

No isto tako je jasno da ga ogromna vecina vise ne zeli i da je potrebno mijenjati stvari, a on bez sile nece da sidje sa vlasti. I tu se vracamo na najvecu prednost demokratije nad svim ostalim sistemima vladavine, a to je mirna smjena vlasti, bez krvi na ulicama i disrupcije drustva.

Istog sam misljenja donedavno bio, no kako sam malo vise iscitavo zakljucak se sam nametnuo da je demokratija prakticno jedma sarena laza koja se prodaje podanicima za saku djindjuva u prenesenom znacenju, pogotovo sto nijedam demokratski sistem nije direktna demokratija nego posredna, utom posredoanju se mnogo muda pod bubrege prodaje.
Kako stvari stoje konflikt izmedju velikih, a na nama je da pratimo muziku. A ovo sto spominju tehnoloska dostignuca neka malo pogledaju malo vise unazad, sega je misliti da kinezi nece preuzeti primat i u tome, posle hiljadugodisnje stagnacije kao civilizacija, za 100 godinia dostigose zapad. Zato ce i biti clash.
Abibok

#282 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

ultima_palabra wrote: 18/08/2020 13:58
Abibok wrote: 18/08/2020 09:21 I ja sam iz Bjelorusije, živim u Minsku. Tako da kažem, nalazim se u epicentru događaja. Hvala vam na moralnoj podršci.
Generalno, obišao sam mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini, jako volim vašu zemlju. Da, da, to nisu samo riječi za forum, uistinu je. Uvijek oglašavam BiH na internetu kako bi što više ljudi došlo u vašu divnu zemlju.
Ali vrlo je zanimljivo čitati o događajima u mojoj zemlji izvana.
Izvinjavam se zbog svog bosanskog. :bih:
Reci nam kakva je situacija, ako nisi u opasnosti :D
Mogu vam reći kakva je situacija. Još sam zatekao Sovjetski Savez, cijeli život živim pod diktaturom. Ali takvo se bezakonje, koje se događalo tri dana nakon izbora, nikada mi se nije dogodilo u sjećanju. Zamislite ... 21. stoljeće ... Prekrasne ulice, prekrasna zemlja ... Vraćate se kući uveče zajedno s prijateljem u automobilu, zaustavila vas je patrola. Ovo nije policija, ovo su unutrašnje trupe. Razgovor: Pokažite svoj telefon. Ne daj Bože da mu se nešto ne sviđa, ne daj Boži da nađe Telegram u tvom telefonu. Razbiju čašu u vašem automobilu stražnjicom mitraljeza, zavrnu vam lice na asfaltu, počnu vas tući do pola smrti, a zatim vas odvedu u policijsku stanicu, gdje vas ponižavaju i tuku još tri dana. Ne mogu reći ni da ih tuku, telo se samo pretvara u nered. Imamo posebnu policijsku upravu - to su samo životinje, toliko su isprani mozgovi da stvarno misle da su ljudi plaćeni da izadju na ulicu. 7.500 ljudi u zatvorima nakon izbora poniženo je i pretučeno. To mi se nikada u sjećanju nije dogodilo. Ali sve ide ka tome u proteklih 26 godina. Za sada je sve mirno. Lukašenko se zaista uplašio. Takvo jedinstvo Bjelorusa nisam vidio ni za vrijeme raspada Sovjetskog Saveza. Sada je glavna stvar da sva glavna preduzeća u zemlji pokrenu štrajk, postoji neki pokret. Pitanje je koliko će ovo trajati. Stvoren je fond za pomoć štrajkačima, koji financiraju veliki biznismeni iza graniza, mogu pomoći i obični ljudi. Mnoge klinike nude besplatnu pomoć žrtvama, predstojnici na stanicama besplatno popravljaju automobile nastradalih i tako dalje. Ne sjećam se takvog jedinstva. Ali straha više nije bilo. Oh, sve vam mogu dugo reći. Najvažnije je što se Rusi sada ne miješaju u to. Svi se toga jako boje. Kažu da to Putinu nije korisno, ali on ima lošu reputaciju. Bog zna samo šta mu smeta.
Last edited by Abibok on 18/08/2020 18:41, edited 1 time in total.
Abibok

#283 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

Znate li šta je zanimljivo? Tokom protesta, demonstranti nisu provalili nijedan izlog. I tokom masovne povorke prošle nedjelje, ljudi su čistili svoje smeće. Da, noću su na ulicama gradili barikade (kao bez njega), ali nijedna vitrina nije oštećena.
mousstapha

#284 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by mousstapha »

Samo dok su demonstracije mirne i masovne imaju sansu. Najbolje da tako i ostane, a Lukasenko je vec pokazao da se nesto mora mijenjati.
Abibok

#285 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

Mogu vam reći kako smo došli do tako pozitivne pojave da su svi šefice zločina nestali. Kako prosuditi je li to dobro ili loše. Od početka druge polovine 90-ih svi šefovi zločina i banditi počeli su nestajati. Ne, nije im suđeno. Jednostavno su upucani, jednostavno su nestali. Slično krivično polje u Bjelorusiji jednostavno je očišćeno. Je li ovo dobro ili loše? Ali to je bila više proba, oni su samo vježbali sa banditima. Tada su poznati političari počeli nestajati ... Nakon 2000. godine situacija se malo promijenila, opozicioni političari jednostavno su napustili zemlju. Javnost je ustala, EU se nije svidela, a ubistva su prestala.
The 51st State

#286 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by The 51st State »

Abibok wrote: 18/08/2020 18:33 Znate li šta je zanimljivo? Tokom protesta, demonstranti nisu provalili nijedan izlog. I tokom masovne povorke prošle nedjelje, ljudi su čistili svoje smeće. Da, noću su na ulicama gradili barikade (kao bez njega), ali nijedna vitrina nije oštećena.
Mozes li reci kakvo je raspolozenje generalno jeli eu/nato sentimemt medju ljudima ili je samo prosta reakcija na dugogodisnje lukasenkovo vladanje?
detroit-mercy

#287 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by detroit-mercy »

The 51st State wrote: 18/08/2020 16:12
detroit-mercy wrote: 18/08/2020 15:06

Kako stvari stoje konflikt izmedju velikih, a na nama je da pratimo muziku. A ovo sto spominju tehnoloska dostignuca neka malo pogledaju malo vise unazad, sega je misliti da kinezi nece preuzeti primat i u tome, posle hiljadugodisnje stagnacije kao civilizacija, za 100 godinia dostigose zapad. Zato ce i biti clash.
Ti sad govoris o nekim stvarima koje su realno izvan nase kontrole, a sta je ljudima za svoga bivstvovanja na zemlji. Jednostavno cutati i gutati, ne mijenjati ili ne pokusavati mijenjati nista jer ce ionako neka velika sila za 100-200 godina preuzeti kontrolu. Pustiti Baketa i Seku da dozivotno vladaju, sve potaman :mrgreen: .
madner

#288 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by madner »

Zapad je bio ispred 4000 godine, onda je malo pao jer je katolicka crkva uzela primat i to je jedinih 400 godina koja je Kina bila malo ispred.
Abibok

#289 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Abibok »

The 51st State wrote: 18/08/2020 19:26
Abibok wrote: 18/08/2020 18:33 Znate li šta je zanimljivo? Tokom protesta, demonstranti nisu provalili nijedan izlog. I tokom masovne povorke prošle nedjelje, ljudi su čistili svoje smeće. Da, noću su na ulicama gradili barikade (kao bez njega), ali nijedna vitrina nije oštećena.
Mozes li reci kakvo je raspolozenje generalno jeli eu/nato sentimemt medju ljudima ili je samo prosta reakcija na dugogodisnje lukasenkovo vladanje?
Ovo je samo reakcija na dugo vladavinu Lukašenka. EU, NATO i Rusija su još uvijek sekundarni, ta pitanja za sada nisu relevantna. Glavna stvar je smijeniti Lukašenka.
Iako je, takođe, dobro pitanje kako manevrirati na ovim prostorima kako ne bi naljutili Putina. Naravno, Putin ima neke planove i scenarije za Bjelorusiju. Ovisi o tome kako se događaji odvijaju.
Zanimljivo je da ovi izbori nisu za nekoga, već jednostavno protiv Lukašenka. Nije tajna da su svi jaki lideri ili napustili zemlju, ili su u zatvoru. Publika trenutno nema snažnog vođu.
Tikhanovskaja je zapravo pobijedila na izborima. Ali, najjednostavnije rečeno, uputila se u ovu seriju samo zbog svog supruga, koji je bio poslan u zatvor. Njen muž nije čak ni političar, on je bloger. Ona je obična slaba žena, nije političarka. Pokazuje da ta situacija nije za nju. Ali tada, kada su svi kandidati propali, ona je bila vrlo dobro promovirana. Nekoliko puta je htjela odustati od svega, ali jasno je da su je nagovorili da ode do kraja budući da su svi ostali samo u zatvoru ili nisu smjeli učestvovati na izborima. A Lukašenko ju je jednostavno podcjenjivao, nije je vidio kao suparnicu. Veoma mu je žao što joj je dopustio učešće na izborima. Sada je dobar marketinški proizvod. Ni sama ne krije da joj snaga nije potrebna, obećava da će pustiti sve političke zatvorenike i održati nove fer izbore za šest mjeseci. Iz nje se vidi da to nije sve za nju. Bog zna kako će sve biti.
Juliuscezar

#290 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Juliuscezar »

Nadam se da će dikatotor biti svrgnut, Bjelorusija otrgnuta iz kandži fašističkog režima u Rusiji te okrenuti se liberalnom kapitalizmu demokratiju, članstvu u EU i brzom rastu ekonomije
ultima_palabra

#291 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by ultima_palabra »

Ako pobunjenici sklope deal ili makar pakt o nenapadanju sa Putinom, Lukasenko moze spremati pidzamu i cetkicu za hapsane.
The 51st State

#292 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by The 51st State »

Abibok wrote: 18/08/2020 20:32
The 51st State wrote: 18/08/2020 19:26
Ovo je samo reakcija na dugo vladavinu Lukašenka. EU, NATO i Rusija su još uvijek sekundarni, ta pitanja za sada nisu relevantna. Glavna stvar je smijeniti Lukašenka.
Iako je, takođe, dobro pitanje kako manevrirati na ovim prostorima kako ne bi naljutili Putina. Naravno, Putin ima neke planove i scenarije za Bjelorusiju. Ovisi o tome kako se događaji odvijaju.
Zanimljivo je da ovi izbori nisu za nekoga, već jednostavno protiv Lukašenka. Nije tajna da su svi jaki lideri ili napustili zemlju, ili su u zatvoru. Publika trenutno nema snažnog vođu.
Tikhanovskaja je zapravo pobijedila na izborima. Ali, najjednostavnije rečeno, uputila se u ovu seriju samo zbog svog supruga, koji je bio poslan u zatvor. Njen muž nije čak ni političar, on je bloger. Ona je obična slaba žena, nije političarka. Pokazuje da ta situacija nije za nju. Ali tada, kada su svi kandidati propali, ona je bila vrlo dobro promovirana. Nekoliko puta je htjela odustati od svega, ali jasno je da su je nagovorili da ode do kraja budući da su svi ostali samo u zatvoru ili nisu smjeli učestvovati na izborima. A Lukašenko ju je jednostavno podcjenjivao, nije je vidio kao suparnicu. Veoma mu je žao što joj je dopustio učešće na izborima. Sada je dobar marketinški proizvod. Ni sama ne krije da joj snaga nije potrebna, obećava da će pustiti sve političke zatvorenike i održati nove fer izbore za šest mjeseci. Iz nje se vidi da to nije sve za nju. Bog zna kako će sve biti.
Hvala na odgovoru i zelim Vam da sve mirno prodje kakav god ishod protesta bio.
Benjo34

#293 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Benjo34 »

Država bogata resursima, 10 miliona stanovnika. Umjesto da budu GDPom po glavi stanovnika duplo bolji od nas, oni su tu, u par hiljada dolara. Što nije nešto za pohvalit se ako uzmemo u obzir šta je kod nas bilo prije 28 godina.

Elem, ne cvjetaju im ruže, već godinama se spominje priča o uljepšanim podacima, npr o nezaposlenosti. Vlast tvrdi da je 1%, neki govore da je do 24%, istina je vjerovatno negddje u sredini.

Kao što neko reče već od kolega, nije bit života, popit pivo, gledat tekmu i sjest u neko polovno zapadno auto i vozat se, mi to bar znamo, jer živimo taj život kao i oni. Razlika je samo u tome što oni ne dopuštaju više da ig neko piša, a mi glumimo da pada kiša
sandzokan

#294 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by sandzokan »

Abibok wrote: 18/08/2020 09:21 I ja sam iz Bjelorusije, živim u Minsku. Tako da kažem, nalazim se u epicentru događaja. Hvala vam na moralnoj podršci.
Generalno, obišao sam mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini, jako volim vašu zemlju. Da, da, to nisu samo riječi za forum, uistinu je. Uvijek oglašavam BiH na internetu kako bi što više ljudi došlo u vašu divnu zemlju.
A kako si ti, druže iz Minska, naučio tako dobro bosanski i šta su ti bili motivi da ga naučiš?

Pitam jer sam par puta započinjao da učim ruski pa sam odustajao jer mi ponestane motivacije :D
Benjo34

#295 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Benjo34 »

Da nije bio u dobrovoljcima @sandzokan :lol:
sandzokan

#296 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by sandzokan »

Benjo34 wrote: 18/08/2020 22:17 Da nije bio u dobrovoljcima @sandzokan :lol:
A ne vjerujem, pametan je dečko :mrgreen:
salik79

#297 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by salik79 »

sandzokan wrote: 18/08/2020 22:05
A kako si ti, druže iz Minska, naučio tako dobro bosanski i šta su ti bili motivi da ga naučiš?

Pitam jer sam par puta započinjao da učim ruski pa sam odustajao jer mi ponestane motivacije :D
Ja bih ga, takodjer, da otklonimo svaku sumnju u istinitost vlastitih tvrdnji, zamolio za jedan ovakav screen shot. Evo, recimo, ja ovim dokazujem da sam u BiH/Sarajevu.

Image
jeza u ledja

#298 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by jeza u ledja »

Ne vjerujem da nije od tamo (ili odnekud iz vana) jer iako prica na nasem koristi neke jako cudne fraze i rijeci kojih se neki nas klipan ne bi sjetio. No to ne znaci da nije tu po zadatku sto bi salik prvi sigurno znao primjetiti. :wink: :D
Ludzak

#299 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by Ludzak »

Hajde malo spamaj. :lol:

Ako si ti iz Bijele Rusije, ja sam iz Bangladeša.
iz zadnje klupe

#300 Re: Bjelorusija - Zemlja koja se odupire imperijalizmu

Post by iz zadnje klupe »

Ja koliko znam, jedina velika firma ( izuzev ruske vojne industrije) koja je opstala na istoku Evrope ( bez upliva zapadnog kapitala i vlasništva). a da danas se ravnopravno takmiči sa zapadnim firmama je bjeroruski Belaz. Skoro sigurno ga ne bilo danas ( bar u ovom obliku) da je tamo usla zapadna demokratija ( zavrsio bi vjerovatno ko nas Energoinvest, rasparcan i slab)
Post Reply