COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
palermo

#501 Re: COVID i škola?

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 18/08/2020 13:02
sumirprimus wrote: 18/08/2020 13:00
Mogy87 wrote: 18/08/2020 12:56 Ja sam visoko obrazovanje stekla u inostranstvu. Sve sto je @dr_Evil napisao je tacno. Nepojmljivo je da te neko pusti da od njega prepisujes jer su svi jedni drugima konkurencija sto za stipendije, sto za buduca radna mjesta.
Ne mislim ja na prepisivanje u tradicionalnom smislu vec da sam imala dosta open book ispita. Znaci svi "prepisujemo". Ali takva vrsta ispita podrazumijeva velike kolicine materijala. I na kraju puno vise "ostane u glavi" nego kod ucenja "napamet".
Ja nemam jasno definisan stav vezano za temu. Ali da je revizija obrazovnog sistema neophodna to se svi mozemo sloziti. Ja sam razmisljala u smijeru da je ova kriza mozda prilika da napravimo korak naprijed. Mozda grijesim.
pa vjerovatno grijesis..
Mislis da obrazovanje kod nas ne treba reformu? Jedan si od "normalnijih" forumasa na temi. Mislis da je ucenje "napamet" daje pravo znanje?
Društvo treba reformu a posljedično i obrazovni sistem.Van svake sumnje

Samo nije u nas toliko loš taj obrazovni sistem, to pokazuje i činjenica da mlađe generacije koje su se ovdje školovale se vrlo lijepo snalaze u inostranstvu i ne bi se reklo da ima manjka znanja. Problemi su druge prirode, rekao bih strukturalne, koliko mi izbacujemo kadra koji nam je nepotreban i slično. Odosmo u off topic.

Što se tiče same teme, zaista je teško donijeti ispravnu odluku. Vjerovatno i ne postoji ispravna odluka. Epidemiološki, pamet kaže, ne ići u školu.
Opet, pamet kaže i život se mora nastaviti i online škola jednostavno ne nudi kvalitet kao ona klasična.
Ja znam da ne bih volio da ja moram donijeti odluku
sumirprimus

#502 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 18/08/2020 13:11
Vise stajao u cosku nego sjedio na stolici :D, igrali gonje na drvetu nastavnik geografije na svima usi zavrnuo, dosho kuci jos me stari isprebijao :D
bogme ja sam bio fino dijete, volio skolu :D
vrapcic

#503 Re: COVID i škola?

Post by vrapcic »

daddy-kool wrote: 18/08/2020 13:05
vrapcic wrote: 18/08/2020 12:59 Evo jedna kalkulacije.

Uvrijezeni standard koji se primjenjuje u svijetu je da se smatra kako je zemlja sigurna i da virus drzi pod kontrolom (citaj da nije na crnim listama i da ne trebaju negativni testovi i karanteni na ulasku u druge drzave) ako u proteklih 14 dana ukupan broj zarazenih u toj zemlji bude manji od 40 na 100 000 stanovnika (kumulativno). Znaci na 200 000 to je 80 osoba, na milion to je 400 itd..

Hajde da uzmemo BiH kao primjer i ako nije problem zaokruzimo broj stanovnika na 3.000 000 radi lakse racunice. 40 (broj zarazenih u 14 dana) x 30 (30x 100 000 = broj stanovnika u BiH) = 1,200. To znaci, da bi se BiH svrstala uz bok sa zemljama koje su ok sto se tice broja novozarazenih, morala bi za 14 dana imati manje of 1,200 novih slucajeva. Ovo je najvise, moze drzava imati i 800 i 600 oboljelih u tom periodu, ali je neki maksimum 1,200. Ako uzmem optimisticnu cifru od prosjecno 200 zarazenih dnevno u BiH, to znaci da mi za 14 dana imamo 2,800 novozarazenih, tj 2.5 puta vise od stanja koje se smatra kontrolisanim.

Idemo na Kanton - uzmimo da ima 400 000 stanovnika 40x4=160. Znaci u posljednjih 14 dana ukupan broj zarazenih ne bi smio biti veci od 160. Mi smo ove brojeve u boljim danima :) prekuvacali za 24 sata. Da bi se situacija smatrala tolerantnom, u gradu na dnevnoj osnovi ne bi smjelo biti vise od 13 novozarazenih. Prateci ove brojeve, ja cu odlazak u skolu podrzati cim dostignemo ove cifre. Do tada cu podrzavati online nastavu, postujuci da ima roditelja koji misle drugacije.

Ono sto mi je jako tuzno je da smo generalno gledajuci postali tako negativni, u svemu trazimo neku prevaru, nesto pokvareno i prljavo. Zato sto sam za online nastavu po nekima sam automatski prevarant, hocu da mi dijete ne uci, da vara na ispitima. Niste u pravu, od marta do juna smo sate i sate i sate oboje utrosili radeci sa njom, pojasnjavajuci, vjezbajuci. zadatke, trazeci podatke na internetu za raznorazne preznetacije. O kraljici Katarini cini mi se da znam vise nego je ona o sebi znala, isto i o Crkvi bosanskoj. Karolnzi Mervinzi, ko je ciji sin, i to smo raspetljavali. Najvise vrhove Evrope znamo isto da smo se penjali po njima, znam im cak i gradju. Geopoliticku situacije Kaspijskog jezera i ko je koga htio zeznuti znam u pola noci da me neko probudi. U fizici pomagala da izracuna kojom brzinom raste dlaka i koliko ce porasti za 26 dana, prebacujuci mikrone i milimetre dane u sekunde... I nije mi zao svog tog vremena koje smo proveli uceci zajedno, da neko ne bi mislio da se zalim. Ni sada ne zelim nekoga da pokvareno prevarim i preveslam, kako bi mi kcer upisala skolu koju zeli, da bude prazna tikva sa peticama. Jednostavno mislim da nije zdravstvena situacija zadovoljavajuca i to je to.
:thumbup:

Upravo tako, mi smo epidemiološki u debeloj crvenoj zoni.
Postoji li država u Evropi sa lošijim pokazateljima?
Postoji Spanija, Italija je ukupno gledajuci bolja od nas :)
Belgija je gora, Svedska zacudjujuce cak ni ne toliko. Mi imamo cini mi se oko 6 000 zarazenih na 1.000,000 stanovnika a oni 8,500 i one malene drzave gdje je troje zarazeno ali zbog broja stanovnika imaju visi index od nas. Hrvatska ima 1600 a srbija oko 3000. Eh da i Sjeverna Makedonija je gora oko 6.500. Ovo je gledano na brzinu, lako je moguce da je neko izostavljen. Kosovo ovdje nije bilo na listi, cujem da su i oni gori. Ovo je broj zarazenih od pocetka pandemije, znaci ukupan broj, da ne bi bilo zabune. Za podatke na dnevnoj bazi je dosta teze, da ne kazem nemoguce naci nesto konkretno.
Naravno bilo bi zanimljivo ako bi neko postavio i neke druge analiste i statistike cisto da uporedimo, mozda broj preminulih ili oporavljenih...
dr_Evil

#504 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

dobar osjecaj wrote: 18/08/2020 13:12
Nisam doveo dijete u skolu da ga "pripazite" dok ja skoknem do piljare, ali ste dobili dijete, u 95% slucaja odgojeno, da ga obrazujete i dalje odgajate, jer skole su obrazovno-odgojne institucije.
Ovaj procenat mi bolno bode oci. Ne vjerujem da je toliki procenat bio ni u osamdesetim. Ne vjerujem da danas ta brojka dodje ni do 50%.
Pretpostavio sam, valjda se u takvom drustvu krecem. Obicno u razredu bude 3-4 koja prave probleme, ostali su tolerantni :) valjda je tako jos uvijek
Mogy87

#505 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

sumirprimus wrote: 18/08/2020 13:11
Mogy87 wrote: 18/08/2020 13:04
sumirprimus wrote: 18/08/2020 13:03

naravno da treba. ali avaj.
nije stvar u slaganju nego u pesimizmu da se nesto moze promijeniti bez drugih temeljnih promjena...
Moramo negdje poceti. Gdje ako ne u glavama malisana koji ce sutra graditi ovu drzavu.
eh slucajno potrefi se, gledaj sta djeca rade kad nisu ni sa roditeljima ni sa uciteljima/nastavnicima

a pitanje je bilo sta radis? cita lektiru :lol: :lol: :lol:
Usadjivanje radnih navika nije posao skole. Meni nikad roditelji nisu rekli "uci". Ili ti trebas zavrsiti fakultet. Ali sam u porodici imala uzore iz ranijih generacija i prosto bi me bilo sramota da ih razocaram.
Mogy87

#506 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

sumirprimus wrote: 18/08/2020 13:13
Vise stajao u cosku nego sjedio na stolici :D, igrali gonje na drvetu nastavnik geografije na svima usi zavrnuo, dosho kuci jos me stari isprebijao :D
Zato i jesi medju normalnijim forumasima :thumbup:
Sasvim je normalno da nam se misljenja razilaze, posebno kad su u pitanju ovakve odluke.
dr_Evil

#507 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Mogy87 wrote: 18/08/2020 13:20
Sasvim je normalno da nam se misljenja razilaze, posebno kad su u pitanju ovakve odluke.
E sto me Mogy otrese, sad ja ne valjam :)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#508 Re: COVID i škola?

Post by un1ted »

last mohicans wrote: 18/08/2020 12:00 To je neoizvodivo.
Vidis, da ti kazem da nije neizvodivo. Za onih 10 miliona, mogao se napraviti svemirski sistem u skolama.

Šta je to neizvodivo, gdje napraviš dvije kamere, od kojih će jedna biti fiksirana na katedru predavača, a druga na školsku tablu. Brzi optički internet svaka škola može dobiti od DRŽAVNOG PREDUZEĆA zvanog BH Telecom.

Šta je ovdje problem?
lavander

#509 Re: COVID i škola?

Post by lavander »

daddy-kool wrote: 18/08/2020 13:07 Možda zato što nisi bila u doticaju sa njima.
Većini je lakše odraditi posao u učionici, ali su razumni ljudi i gledaju šta se dešava.
Velika vecina nastavnika je za to da se ovaj sistem nastavi (pricam o Sarajevu, za druge ne znam). Motive treba sami da objasne, ja ih nekako nazirem kroz maglu :)

A, ja ne dijelim tvoje misljenje da su SVI oni koji su za online nastavu razumni, a ovi SVI drugi nerazumni. Mislim da sve i jednog roditelja (ukljucujuci i ove koji se ovdje raspravljaju) vodi iskljucivo konkretan licni interes i nista vise. Necije dijete ce poludjeti u kuci, pozeljelo je skolu, nazaduje u nivou stecenog znanja, nema laptop, tesko je na mobitelu, itditd - ti roditelji zastupaju inclass nastavu. Ovi drugi imaju djecu koja ne vole skolu, popravila su uspjeh, asocijalni su, bilo sta od toga - oni zele ostati kuci. Dodatno, postoje roditelji koji se boje korone i smatraju da je to kuga i kolera, s druge strane imaju oni koji ne misle da je sve ovo tako opasno, pa se prema tom svom stavu odredjuju i za skolu. Takvi su svi ljudi, meni je sve to razumljivo, samo sto vecina to nece da prizna ni sebi ni drugima. Elem, dopustanje izbora o nacinu skolovanja za svako dijete je jedino rjesenje.
dr_Evil

#510 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

un1ted wrote: 18/08/2020 13:22
last mohicans wrote: 18/08/2020 12:00 To je neoizvodivo.
Vidis, da ti kazem da nije neizvodivo. Za onih 10 miliona, mogao se napraviti svemirski sistem u skolama.

Šta je to neizvodivo, gdje napraviš dvije kamere, od kojih će jedna biti fiksirana na katedru predavača, a druga na školsku tablu. Brzi optički internet svaka škola može dobiti od DRŽAVNOG PREDUZEĆA zvanog BH Telecom.

Šta je ovdje problem?
Prvo koja ce se firma uvaliti u javne nabavke, kolika ide pinka strankama na vlasti, koliko ministru, koliko direktoru, pa dok se to sve rijesi prodje citavo polugodiste.

Odjednom kamera od 500KM postaje 5000KM, pa se traze donacije od EU, krediti od EBRD, pa onda dolazi u pitanje da li ima neko pravo da snima djecu ,kako osigurati privatnost djece, pa onda nastavnika u radu, pogotovo nezavisnost, e prodje jos polugodiste.

U tom vakcina
Mogy87

#511 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

dr_Evil wrote: 18/08/2020 13:21
Mogy87 wrote: 18/08/2020 13:20

E sto me Mogy otrese, sad ja ne valjam :)
Vidim da ti je vazno obrazovanje tvoje djece :thumbup: znaci opametio se :D
Kazem, ne moraju nam misljenja biti identicna, a da nam je isti cilj - obrazovane generacije malisana koji ce unaprijediti ovu drzavu.
vrapcic

#512 Re: COVID i škola?

Post by vrapcic »

Mogy87 wrote: 18/08/2020 13:10

Uvrijezeni standard koji se primjenjuje u svijetu je da se smatra kako je zemlja sigurna i da virus drzi pod kontrolom (citaj da nije na crnim listama i da ne trebaju negativni testovi i karanteni na ulasku u druge drzave) ako u proteklih 14 dana ukupan broj zarazenih u toj zemlji bude manji od 40 na 100 000 stanovnika (kumulativno). Znaci na 200 000 to je 80 osoba, na milion to je 400 itd..

Hajde da uzmemo BiH kao primjer i ako nije problem zaokruzimo broj stanovnika na 3.000 000 radi lakse racunice. 40 (broj zarazenih u 14 dana) x 30 (30x 100 000 = broj stanovnika u BiH) = 1,200. To znaci, da bi se BiH svrstala uz bok sa zemljama koje su ok sto se tice broja novozarazenih, morala bi za 14 dana imati manje of 1,200 novih slucajeva. Ovo je najvise, moze drzava imati i 800 i 600 oboljelih u tom periodu, ali je neki maksimum 1,200. Ako uzmem optimisticnu cifru od prosjecno 200 zarazenih dnevno u BiH, to znaci da mi za 14 dana imamo 2,800 novozarazenih, tj 2.5 puta vise od stanja koje se smatra kontrolisanim.

Idemo na Kanton - uzmimo da ima 400 000 stanovnika 40x4=160. Znaci u posljednjih 14 dana ukupan broj zarazenih ne bi smio biti veci od 160. Mi smo ove brojeve u boljim danima :) prekuvacali za 24 sata. Da bi se situacija smatrala tolerantnom, u gradu na dnevnoj osnovi ne bi smjelo biti vise od 13 novozarazenih. Prateci ove brojeve, ja cu odlazak u skolu podrzati cim dostignemo ove cifre. Do tada cu podrzavati online nastavu, postujuci da ima roditelja koji misle drugacije.

Ono sto mi je jako tuzno je da smo generalno gledajuci postali tako negativni, u svemu trazimo neku prevaru, nesto pokvareno i prljavo. Zato sto sam za online nastavu po nekima sam automatski prevarant, hocu da mi dijete ne uci, da vara na ispitima. Niste u pravu, od marta do juna smo sate i sate i sate oboje utrosili radeci sa njom, pojasnjavajuci, vjezbajuci. zadatke, trazeci podatke na internetu za raznorazne preznetacije. O kraljici Katarini cini mi se da znam vise nego je ona o sebi znala, isto i o Crkvi bosanskoj. Karolnzi Mervinzi, ko je ciji sin, i to smo raspetljavali. Najvise vrhove Evrope znamo isto da smo se penjali po njima, znam im cak i gradju. Geopoliticku situacije Kaspijskog jezera i ko je koga htio zeznuti znam u pola noci da me neko probudi. U fizici pomagala da izracuna kojom brzinom raste dlaka i koliko ce porasti za 26 dana, prebacujuci mikrone i milimetre dane u sekunde... I nije mi zao svog tog vremena koje smo proveli uceci zajedno, da neko ne bi mislio da se zalim. Ni sada ne zelim nekoga da pokvareno prevarim i preveslam, kako bi mi kcer upisala skolu koju zeli, da bude prazna tikva sa peticama. Jednostavno mislim da nije zdravstvena situacija zadovoljavajuca i to je to.
Boldirano je kljucno u pandemiji i mimo nje.
Sta mislis koliko roditelja iskreno razmislja na taj nacin?
Svi koji ne zele da im dijete bude tokmak koji ne razmislja tudjom glavom i svijet posmatra postmatra siroko i voli i postuje sve njegove raznolikosti, a ne viri is prikrajka, iz svog tora gledajuci u strahu ko ce ga preveslati. I iskreno, boli me briga koliko roditelja razmislja kao ja, meni je vazno da moje dijete zna da ima more i poslije Makarske, i da je znanje i ulaganje u znanje i obrazovanje nesto sto joj niko nikada nece moci uzeti. Materijalna bogatstva, sad ga imas, sad ga nemas - sto ne znaci da se zelim da ih imam hahah.
dr_Evil

#513 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

vrapcic wrote: 18/08/2020 13:31

Svi koji ne zele da im dijete bude tokmak koji ne razmislja tudjom glavom i svijet posmatra postmatra siroko i voli i postuje sve njegove raznolikosti, a ne viri is prikrajka, iz svog tora gledajuci u strahu ko ce ga preveslati. I iskreno, boli me briga koliko roditelja razmislja kao ja, meni je vazno da moje dijete zna da ima more i poslije Makarske, i da je znanje i ulaganje u znanje i obrazovanje nesto sto joj niko nikada nece moci uzeti. Materijalna bogatstva, sad ga imas, sad ga nemas - sto ne znaci da se zelim da ih imam hahah.
Naravno da zelim da ih imam, samo je vazno ih nauciti da je obraz vazniji od tog materijalnog bogastva, ako mozes posteno - go for it
daddy-kool

#514 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

vrapcic wrote: 18/08/2020 13:14

Ako uzmem optimisticnu cifru od prosjecno 200 zarazenih dnevno u BiH, to znaci da mi za 14 dana imamo 2,800 novozarazenih, tj 2.5 puta vise od stanja koje se smatra kontrolisanim.

Belgija je gora, Svedska zacudjujuce cak ni ne toliko. Mi imamo cini mi se oko 6 000 zarazenih na 1.000,000 stanovnika a oni 8,500 i one malene drzave gdje je troje zarazeno ali zbog broja stanovnika imaju visi index od nas. Hrvatska ima 1600 a srbija oko 3000. Eh da i Sjeverna Makedonija je gora oko 6.500. Ovo je gledano na brzinu, lako je moguce da je neko izostavljen. Kosovo ovdje nije bilo na listi, cujem da su i oni gori. Ovo je broj zarazenih od pocetka pandemije, znaci ukupan broj, da ne bi bilo zabune. Za podatke na dnevnoj bazi je dosta teze, da ne kazem nemoguce naci nesto konkretno.
Naravno bilo bi zanimljivo ako bi neko postavio i neke druge analiste i statistike cisto da uporedimo, mozda broj preminulih ili oporavljenih...
Za BiH 2800/30 = 93,3.
KS, uzmimo prosječno 40 novozaraženih dnevno u zadnjih 14 dana (preoptimistično), 40*14/4 = 140

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Španija lošija (ali su uvodili i parcijalne lockdowne), Luxemburg i Malta.
malocvijece

#515 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

Nisam doveo dijete u skolu da ga "pripazite" dok ja skoknem do piljare, ali ste dobili dijete, u 95% slucaja odgojeno, da ga obrazujete i dalje odgajate, jer skole su obrazovno-odgojne institucije.
Ovaj procenat mi bolno bode oci. Ne vjerujem da je toliki procenat bio ni u osamdesetim. Ne vjerujem da danas ta brojka dodje ni do 50%.
Nije bitna ni ta brojka. Radimo s djecom koju dobijemo i iz njih izvlačimo maksimum. Sva djeca imaju maštu pažnju. Taj posao smo izabrali svjesno.
Stvar je u tome što se psihofizička sigurnost djece ne ogleda samo u tome da dijete ne skoči kroz prozor i da ne bude žrtva vršnjačkog nasilja, nego i u tome da ne dobije bolest za koju ne znamo kakve posljedice ostavlja. Kako da to nije prioritet i nastavnika i roditelja?

Vratiti 25 učenika u razred svaki dan...
Last edited by malocvijece on 18/08/2020 13:38, edited 1 time in total.
daddy-kool

#516 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

lavander wrote: 18/08/2020 13:23
A, ja ne dijelim tvoje misljenje da su SVI oni koji su za online nastavu razumni, a ovi SVI drugi nerazumni.
Nisi dobro razumjela, mislio sa da su ljudi svjesni situacije i gledaju da sebe i druge zaštite.
Da nema pandemije uopšte se ne bi pričalo o online nastavi.
palermo

#517 Re: COVID i škola?

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 18/08/2020 13:07 Možda zato što nisi bila u doticaju sa njima.
Većini je lakše odraditi posao u učionici, ali su razumni ljudi i gledaju šta se dešava.
Velika vecina nastavnika je za to da se ovaj sistem nastavi (pricam o Sarajevu, za druge ne znam). Motive treba sami da objasne, ja ih nekako nazirem kroz maglu :)
Ako je to istina (ovo da je većina nastavnika za online nastavu) onda ne moraš nazirati motivr, oni su vrlo jednostavni i lako vidljivi.
Zboig toga što su ljudi i osjećaju strah od bolesti, od Corone, što znaju da ih sistem neće zaštiti, ni u zdravstvenom ni u profesionalnom smislu, što ako se nešto desi (dijete se razboli, zarazi druge) njima će se jebati mater, tražiti da ih se degeneči, a ne roditelja ili nekog drugog.

I zbog toga što za sve to, primaju jebenih 1000 KM mjesečno, manje od portira u bilo kojem javnom preduzeću.
vrapcic

#518 Re: COVID i škola?

Post by vrapcic »

daddy-kool wrote: 18/08/2020 13:32

Za BiH 2800/30 = 93,3.
KS, uzmimo prosječno 40 novozaraženih dnevno u zadnjih 14 dana (preoptimistično), 40*14/4 = 140

Mogu li zamoliti za pojasnjenje kalkulacije za Sarajevo, ako je 40 novozarazenih dnevno za 14 dana to je 560 zarazenih? Ili su me ove cifre dotukle pa nesto ne kontam?
dr_Evil

#519 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

malocvijece wrote: 18/08/2020 13:36
Nije bitna ni ta brojka. Radimo sa djecom koju dobijemo i iz njih izvlačimo maksimum. Sva djeca imaju maštu pažnju. Taj posao smo izabrali svjesno.
Stvar je u tome što se psihofizička sigurnost djece ne ogleda samo u tome da dijete ne skoči kroz prozor i da ne bude žrtva vršnjačkog nasilja, nego i u tome da ne dobije bolest za koju ne znamo kakve posljedice ostavlja. Kako da to nije prioritet i nastavnika i roditelja.

I sam sam imao tu dilemu kad je mali u Maju ponovno krenuo u vrtic, roncao zeni da prave pokusne kunice od djece. Sljedeci dan osvane clanak u novinam da to nisu pokusni kunici i pokazuju jasnu statistiku kako i zbog cega.

Eh sada ja se slazem, Bosna i statistika ne idu pod ruku, ali pratiti prakse naprednog svijeta, nije ta debata samo kod nas nego u svim evropskim drzavama. Oni da ocekuju lokalni prenos virus u skoli ne bi ih pustili, nema veze sa zdrastvenim sektorom, znaju mjere i koliko koje pomazu odnemazu, obrazovni kadar je dobio potrebne seminare, a roditelji upustva.

I da, ne moze dijete kojem curi nos u skolu, da odgovorim, neko je upitao. Mada su u vrticu sada pustili, ali i dalje ne sa ostalim simp.
lavander

#520 Re: COVID i škola?

Post by lavander »

daddy-kool wrote: 18/08/2020 13:37
A, ja ne dijelim tvoje misljenje da su SVI oni koji su za online nastavu razumni, a ovi SVI drugi nerazumni.
Nisi dobro razumjela, mislio sa da su ljudi svjesni situacije i gledaju da sebe i druge zaštite.
Da nema pandemije uopšte se ne bi pričalo o online nastavi.
Izvini, ali taj dio "da zastite sebe" ne mogu opravdati, jer onda bi trebalo zatvoriti i poste i prodavnice i gradjevinske firme i frizere i banke, ukratko sve gdje cirkulise u zatvorenom prostoru puno ljudi. Svi volimo sebe, ali moramo ici na posao. Tako i oni…
daddy-kool

#521 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

vrapcic wrote: 18/08/2020 13:40
daddy-kool wrote: 18/08/2020 13:32
Za BiH 2800/30 = 93,3.

Mogu li zamoliti za pojasnjenje kalkulacije za Sarajevo, ako je 40 novozarazenih dnevno za 14 dana to je 560 zarazenih? Ili su me ove cifre dotukle pa nesto ne kontam?
Naravno.

40*14 = 560.
To je 560 slučajeva na 400.000 stanovnika.
560/4=140 slučajeva na 100.000 stanovnika.
dobar osjecaj

#522 Re: COVID i škola?

Post by dobar osjecaj »

Nije bitna ni ta brojka. Radimo s djecom koju dobijemo i iz njih izvlačimo maksimum. Sva djeca imaju maštu pažnju. Taj posao smo izabrali svjesno.
Stvar je u tome što se psihofizička sigurnost djece ne ogleda samo u tome da dijete ne skoči kroz prozor i da ne bude žrtva vršnjačkog nasilja, nego i u tome da ne dobije bolest za koju ne znamo kakve posljedice ostavlja. Kako da to nije prioritet i nastavnika i roditelja?

Vjerujem. Ja to u drugom kontekstu izdvajam. Danas je mali procenat odgojenih roditelja pa i djece. Ne bih se usudila raditi s danasnjim roditeljima za veliki novac.
malocvijece

#523 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

@dr_Evil računaj da će djeca s virozama dolaziti u školu, kao i do sad. Samo, do sad je to bilo "u sklopu" sticanja imuniteta, jer znamo da su sve otporniji kako su stariji.
malocvijece

#524 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

dobar osjecaj wrote: 18/08/2020 13:43

Vjerujem. Ja to u drugom kontekstu izdvajam. Danas je mali procenat odgojenih roditelja pa i djece. Ne bih se usudila raditi s danasnjim roditeljima za veliki novac.
Nema veze. Volim svoj posao i svaki dan me barem jedan učenik ili roditelj podsjeti zašto je to tako.
dr_Evil

#525 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

malocvijece wrote: 18/08/2020 13:44 @dr_Evil računaj da će djeca s virozama dolaziti u školu, kao i do sad. Samo, do sad je to bilo "u sklopu" sticanja imuniteta, jer znamo da su sve otporniji kako su stariji.
Pa, valjda smo odgovorni ljudi majka mu stara, ako imas simptome sjedi kuci, ne razumijem ko bi poslao dijete u skolu na danasnji vakat ako ima simptome :S nismo valjda do toga dosli
Locked