Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#12276 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 10/08/2020 12:46
mogu samo ponoviti opet, ako zadovolji kriterije i bude bolja od muskih protivkandidata apsolutno je stupidno ne zaposliti takvog kandidata.
drago mi je da si korigovao svoju raniju izjavu. vidis kako mozemo lijepo komunicirati.
saint_mirad

#12277 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

The 51st State wrote: 10/08/2020 12:44
saint_mirad wrote: 10/08/2020 12:41 Ravnopravnost je izvodljiva, i već to imaš u Skandinaviji.
zavisi sta je cilj drustva, evo nas haba demografska kuga, a vidimo kako feminisam utice na demograsfske trendove. nije to bas jednostavno tako i utilitarno.
Haba nas i na Balkanu, a ovde apsolutna većina žena nije CEO multinationalne kompanije niti su karijeristkinje koje žrtvuju brak i porodicu po cenu napredovanja u hijerarhiji.

Žene, sve i da hoće, nemaju taj luksuz da ostanu kući i brinu o deci jer jedna plata apsolutno nije dovoljna za četvoroclanu porodicu više. Hvala kapitalizmu za to.
The 51st State

#12278 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 10/08/2020 12:47
The 51st State wrote: 10/08/2020 12:46
mogu samo ponoviti opet, ako zadovolji kriterije i bude bolja od muskih protivkandidata apsolutno je stupidno ne zaposliti takvog kandidata.
drago mi je da si korigovao svoju raniju izjavu. vidis kako mozemo lijepo komunicirati.
to nije nikad problem bio, samo furam ravrnopravnost. neprijatan sam prema onome ko je prema meni neprijatan. :D
The 51st State

#12279 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

saint_mirad wrote: 10/08/2020 12:48
The 51st State wrote: 10/08/2020 12:44
saint_mirad wrote: 10/08/2020 12:41 Ravnopravnost je izvodljiva, i već to imaš u Skandinaviji.
zavisi sta je cilj drustva, evo nas haba demografska kuga, a vidimo kako feminisam utice na demograsfske trendove. nije to bas jednostavno tako i utilitarno.
Haba nas i na Balkanu, a ovde apsolutna većina žena nije CEO multinationalne kompanije niti su karijeristkinje koje žrtvuju brak i porodicu po cenu napredovanja u hijerarhiji.

Žene, sve i da hoće, nemaju taj luksuz da ostanu kući i brinu o deci jer jedna plata apsolutno nije dovoljna za četvoroclanu porodicu više. Hvala kapitalizmu za to.
jasno, zato i kazem da prosti feministicki pristup nije integralno rjesenje svih gorucih drustvenih problema.
wewa

#12280 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 10/08/2020 12:47 inputiras, samo sam ukazao na jednu posljedicu feminisma i kako stvari nisu crno bijele.
ne, nego si izveo zakljucaj koji nije nuzno istinit.
da, natalitet pada u zemljama u kojima se biljezi napredak u zenskim pravima, ali je logicka pogreska tvrditi da je to jedini uzrok i razlog pada nataliteta.

nas u BiH pogotovo to ne bi trebalo zanimati jer ako ima razlog pada nataliteta, sigurno to nije feministicka borba, ni ikakav napredak u polozaju zena u drustvu.
saint_mirad

#12281 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

problem je u nepostivanju zakona, u nasljedivanju nezdravih drustvenih i porodicnih obrazaca i stavovima koji se na osnovu njih sticu. ovaj forum je odlican primjer.
Kako je to forum primer? Šta to ima na forumu a da nema u stvarnom životu i koja to prava ovde žene nemaju?

Vidi šta sve Karlinka i vjeshalica pišu bez konsekvenci od strane moderacije. Ova tema će pre biti ženski safe space jer moderatorka oseća žensku solidarnost i gleda kroz prste svojim forumskim borkinjama. :P
wewa

#12282 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 10/08/2020 12:52
problem je u nepostivanju zakona, u nasljedivanju nezdravih drustvenih i porodicnih obrazaca i stavovima koji se na osnovu njih sticu. ovaj forum je odlican primjer.
Kako je to forum primer? Šta to ima na forumu a da nema u stvarnom životu i koja to prava ovde žene nemaju?

Vidi šta sve Karlinka i vjeshalica pišu bez konsekvenci od strane moderacije. Ova tema će pre biti ženski safe space jer moderatorka oseća žensku solidarnost i gleda kroz prste svojim forumskim borkinjama. :P
forum je slika i prilika naseg drustva. ni manje ni vise mizoginije nema na ovom portalu nego na ulici.

koliko vidim po prethodnim stranicama, niko nikome ne ostaje duzan. nije moj stil, pa se ne bih dalje mijesala.
zposao

#12283 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

saint_mirad wrote: 10/08/2020 12:10
Ovako i treba biti. I ja sam apsolutno za to da ako zena zeli biti astronautkinja ili varilac(ne znam rec za zenskog varioca :-D)
Variola? :zoka:
geralt

#12284 Re: Danasnji "feminizam"

Post by geralt »

wewa wrote: 10/08/2020 12:26 predrasude su cudo.

nedavno sam gledala nekakav show na National Geographicu, cinimise, gdje se u pojedinacnim epizodama po troje kandidata takmici protiv ekipe medvjede, vjerovali ili ne. za skupljanje bodova, odnosno pobjedu treba biti brzi, jaci, istrajniji od mede.

potrefila me epizoda s dvojicom kandidata i kandidatkinjom. ja sam je prva otpisala, reko ova krhka cura nema sanse. e ta krhka cura pobijedi obojicu suparnika:

https://www.tapinto.net/towns/paramus/s ... an-vs-bear

o takmicarki:
A lifelong athlete, Shewchuk learned of the show while Internet surfing earlier this year and came across the casting call. Needless to say, she fit the bill. She’s a regular competitor in the Spartan Race, a global leader in obstacle course races with varying distance and difficulty held in the U.S. and franchised to 30 countries. She recently returned from San Francisco where she competed in the Spartan Race Elite Championship for which she finished 12th in the nation out of a few hundred runners. She’s also an avid skydiver and a self-professed motorcycle-riding tomboy and adrenaline junkie who derived great pleasure in roughhousing with the guys as a teenager while at Hackensack High School in the first half of the 2000s. There, she had been the only girl on her ice hockey team at one point, and a drum major in the marching band. At 19, she made the ultimate sacrifice when she served in the U.S. Army as a Black Hawk Helicopter Mechanic.
i onda neko generalizuje i kaze da zene, biva sve zene na dunjaluku, nesto ne mogu jer su bioloski ogranicene.
pfff.
Iskustva sa zenama u Crvenoj armiji sa istocnog fronta WWII su davno dala dovoljno dokaza da se te generalizacije prevazidju.

Nedavno sam procitao knjigu nobelovke Svetlane Aleksejevich (eng. prevod, The Unwomanly Face of War - odlicna, toplo preporucujem) koja je dokumentovala iskustva veteranki Crvene armije. Knjiga je puna fascinantnih ispovijesti, ali su mi najfascinantnije bile bolnicarke koje su pod vatrom same na ledjima izvlacile muskarce-ranjenike koji su sa opremom bili duplo tezi od njih. Jedna ima zabiljezeno 481 ranjenika kojeg je izvukla, a imala je oko 50 kg. Citat iz knjige:
What is it, for instance, to haul a wounded man from a battlefield? I’m going to tell you.

We mounted an attack, and the Germans started to mow us down with submachine-gun fire. And our battalion was no more. Everybody fell. They weren’t all killed, many were wounded. The Germans didn’t let up. Quite unexpectedly a girl leaped out of the trench, then a second, a third … They started bandaging and carrying the wounded men away. Even the Germans went dumb with astonishment for a moment. By ten o’clock in the evening all the klix had been badly wounded, but each of them had saved as many as two or three men. They were meagerly decorated; at the beginning of the war decorations weren’t just thrown around. A wounded man had to be saved along with his personal weapons. The first question in the medical unit was: where are the weapons? We didn’t have enough of them then. Rifles, submachine guns, machine guns—they had to carry all that as well.

In 1941 Order No. 281 was issued concerning decorations for saving soldiers’ lives: for saving fifteen badly wounded men, carried from a battlefield along with their personal weapons—the medal “For Distinguished Service”; for saving twenty-five men—the Order of the Red Star; for saving forty—the Order of the Red Banner; for saving eighty—the Order of Lenin. And I just told you what it meant to save at least one wounded man … Under fire …
The 51st State

#12285 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 10/08/2020 12:50
The 51st State wrote: 10/08/2020 12:47 inputiras, samo sam ukazao na jednu posljedicu feminisma i kako stvari nisu crno bijele.
da, natalitet pada u zemljama u kojima se biljezi napredak u zenskim pravima, ali je logicka pogreska tvrditi da je to jedini uzrok i razlog pada nataliteta.

nas u BiH pogotovo to ne bi trebalo zanimati jer ako ima razlog pada nataliteta, sigurno to nije feministicka borba, ni ikakav napredak u polozaju zena u drustvu.
nisam ni tvrdio da je istinit nego samo da se iz razlicitih primjera mogu izvuci razliciti zakljucci.

isto nisam naveo da je to jedini problem nataliteta, nego naglasio da je pitanje kompleksnije od prostih feministickih stajalista.
wewa

#12286 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ko hoce da gleda otvorenog srca, dokazi mu ne trebaju. svako od nas sigurno u svojoj porodici ili okolini ima zenu sposobniju od prosjecnog muskarca. ovo podneblje zene cini takvima...
wewa

#12287 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 10/08/2020 12:55

nisam ni tvrdio da je istinit nego samo da se iz razlicitih primjera mogu izvuci razliciti zakljucci.

isto nisam naveo da je to jedini problem nataliteta, nego naglasio da je pitanje kompleksnije od prostih feministickih stajalista.
a koje je to 'prosto feministicko stajaliste' o natalitetu? pitam, jer sam feministkinja i majka troje djece.
saint_mirad

#12288 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

zposao wrote: 10/08/2020 12:54
saint_mirad wrote: 10/08/2020 12:10
Ovako i treba biti. I ja sam apsolutno za to da ako zena zeli biti astronautkinja ili varilac(ne znam rec za zenskog varioca :-D)
Variola? :zoka:
Žena se zove Vera. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#12289 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

wewa wrote: 10/08/2020 12:02
saint_mirad wrote: 10/08/2020 11:55 Tih stereotipa pri zapošljavanju nema u Skandinaviji pa opet su u STEM poljima apsolutna većina muškarci jer je to muško zanimanje. Isto važi i za nursing i žene. Odnos je neverovatnih 20:1.
posto se ova prica o ucescu rodova u profesijama na evropskom sjeveru povlaci svako malo kao argument, da pojasnimo:

namjera feminizma jeste osiguravanja zenama, kao i muskarcima - ali primarno zenama, da mogu izabrati profesiju koju zele i biti jednako placene za svoj rad kao muske kolege.
to ne znaci da zene zele ucestvovati u svim profesijama u jednakom omjeru kao muskarci, vec samo da zele jednake uslove na trzistu rada, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

pa ako zena zeli biti vatrogaskinja, uposlenica na odrzavanju javne cistoce, pilotkinja, advokatica, pravnica, njegovateljica, profesorica, inzenjerka, autorica, istrazivacica, da to i postane, bez prepreka na putu ostvarenja svojih ambicija uslovljenih cinjenicom da je u pitanju osoba zenskog roda.

mozemo li dalje s diskusijom?
Amin :thumbup:

evo link o zenama nucnicama:

https://obamawhitehouse.archives.gov/women-in-stem

Najmanji procenat zena u STEM je upravo u Sjevernoj Americi

Sjeverna Amerika je jos uvijek puritanska i konzervvativna sredina :)

u EU je ratio izjednacen , ali je najvise zena i nekadasnjih drzava Istonog Bloka

Znamo da Indija, Azija imaju antasicno visok brj naucnnica

Trenutno, BiH, ako i susjedi, nemaju dovoljno strucnog kadra, a mladi danas upisuju zanate, jer je kapitalisticka ekonomija katarstofalna :)
The 51st State

#12290 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 10/08/2020 12:58
The 51st State wrote: 10/08/2020 12:55

a koje je to 'prosto feministicko stajaliste' o natalitetu? pitam, jer sam feministkinja i majka troje djece.
abortus prvenstveno.
saint_mirad

#12291 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

wewa wrote: 10/08/2020 12:54

forum je slika i prilika naseg drustva. ni manje ni vise mizoginije nema na ovom portalu nego na ulici.

koliko vidim po prethodnim stranicama, niko nikome ne ostaje duzan. nije moj stil, pa se ne bih dalje mijesala.
Ne želim govoriti za druge podforume jer na dosta njih ne zalazim, ali konkretno na ovoj temi nisam video ništa više mizoginije nego mizandrije. I jedno i drugo su izolovani primeri kad se napravi omjer sa ukupnim brojem postova koji se napišu.
wewa

#12292 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 10/08/2020 13:01
abortus prvenstveno.
ako ti nije problem, molim te pojasni vezu izmedju feminizma, abortusa i nataliteta, kako je ti vidis.
The 51st State

#12293 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 10/08/2020 13:08
abortus prvenstveno.
ako ti nije problem, molim te pojasni vezu izmedju feminizma, abortusa i nataliteta, kako je ti vidis.
feministikinje imaju stav my body my choice i stace uvijek na stranu zene u braku koja odluci da pobaci, sto iskljucuje muskarca iz odlucivanja po tom pitanju, to je problematicno. dalje, emancipaijom zena u svjetlu feministickih ideologija, brak i porodica nije vise drustveni imperativ nego kao neki free choice cak i otvorena kritika te institucije, to direktno uzrokuje pad nataliteta.
Connaisseur Karlin

#12294 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

saint_mirad wrote: 10/08/2020 13:02
wewa wrote: 10/08/2020 12:54

Ne želim govoriti za druge podforume jer na dosta njih ne zalazim, ali konkretno na ovoj temi nisam video ništa više mizoginije nego mizandrije. I jedno i drugo su izolovani primeri kad se napravi omjer sa ukupnim brojem postova koji se napišu.
ja oduvijek imam podrsku od strane muskraca , profeisonalno i licno , sirom svijeta , zanci , ja nemam problem sa muskraimc akoji su nesto ostavili u zivotu, koji su potpune licnosti, koji podrzavaju zene , koji ih podrzavvaju, guraju ka upspjehu , jer one imaju kapaciete da se ostvrae u zivotu :-D

na temi je vecina neuspjesnih mlakonja kojim su zene jednsotavno smetnja u odredjenim zivotnim sferama licnog zivota :D
wewa

#12295 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 10/08/2020 13:11
abortus prvenstveno.
feministikinje imaju stav my body my choice i stace uvijek na stranu zene u braku koja odluci da pobaci, sto iskljucuje muskarca iz odlucivanja po tom pitanju, to je problematicno. dalje, emancipaijom zena u svjetlu feministickih ideologija, brak i porodica nije vise drustveni imperativ nego kao neki free choice cak i otvorena kritika te institucije, to direktno uzrokuje pad nataliteta.
dakle, drustvene trendove pripisujes feminizmu a ne kapitalizmu i razvoju otvorenog trzista (rada). ja bih zaista voljela da su feministkinje toliko uticajne sirom svijeta, pa da, recimo, imamo vise drzavnika poput Jacinde Ardern.

a ima jedna zanimljiva studija o ucestalosti abortusa iz 2017. godine - iz nje je prilicno jasno da, hm, pa nisi upravu:
Abortion incidence
As of 2010–2014, an estimated 36 abortions occur each year per 1,000 women aged 15–44 in developing regions, compared with 27 in developed regions. The abortion rate declined significantly in developed regions since 1990–1994; however, no significant change occurred in developing regions.
By far, the steepest decline in abortion rates occurred in Eastern Europe, where use of effective contraceptives increased dramatically; the abortion rate also declined significantly in the developing subregion of Central Asia. Both subregions are made up of former Soviet Bloc states where the availability of modern contraceptives increased sharply after political independence—exemplifying how abortion goes down when use of effective contraceptives goes up.
Abortions occur as frequently in the two most-restrictive categories of countries (banned outright or allowed only to save the woman’s life) as in the least-restrictive category (allowed without restriction as to reason)—37 and 34 per 1,000 women, respectively.
In much of the world, 20–24-year-old women tend to have the highest abortion rate of any age-group, and the bulk of abortions are accounted for by women in their twenties.
Adolescent abortion rates in countries in developed regions are fairly low (e.g., 3–16 per 1,000 women aged 15–19) and have been declining steadily in many of these countries; comparable data are unavailable for developing regions.
https://www.guttmacher.org/report/abort ... dwide-2017
saint_mirad

#12296 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Ma ljudi imaju manje dece u zemljama gde se bolje živi. Tako je u Japanu, Holandiji ili Kanadi. Kad se ima više para, traže se zanimljiviji hobiji od pravljenja kindera.
The 51st State

#12297 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 10/08/2020 13:21

dakle, drustvene trendove pripisujes feminizmu a ne kapitalizmu i razvoju otvorenog trzista (rada). ja bih zaista voljela da su feministkinje toliko uticajne sirom svijeta, pa da, recimo, imamo vise drzavnika poput Jacinde Ardern.

a ima jedna zanimljiva studija o ucestalosti abortusa iz 2017. godine - iz nje je prilicno jasno da, hm, pa nisi upravu:
Abortion incidence
As of 2010–2014, an estimated 36 abortions occur each year per 1,000 women aged 15–44 in developing regions, compared with 27 in developed regions. The abortion rate declined significantly in developed regions since 1990–1994; however, no significant change occurred in developing regions.
By far, the steepest decline in abortion rates occurred in Eastern Europe, where use of effective contraceptives increased dramatically; the abortion rate also declined significantly in the developing subregion of Central Asia. Both subregions are made up of former Soviet Bloc states where the availability of modern contraceptives increased sharply after political independence—exemplifying how abortion goes down when use of effective contraceptives goes up.
Abortions occur as frequently in the two most-restrictive categories of countries (banned outright or allowed only to save the woman’s life) as in the least-restrictive category (allowed without restriction as to reason)—37 and 34 per 1,000 women, respectively.
In much of the world, 20–24-year-old women tend to have the highest abortion rate of any age-group, and the bulk of abortions are accounted for by women in their twenties.
Adolescent abortion rates in countries in developed regions are fairly low (e.g., 3–16 per 1,000 women aged 15–19) and have been declining steadily in many of these countries; comparable data are unavailable for developing regions.
https://www.guttmacher.org/report/abort ... dwide-2017
drustvene trendove na zapadu diktira liberalizam cije je cedo kapitalizam i feminizam je dio liberalistickog pristupa drustvenom odnosima.

i ja sam posto zanimljivu negativnu statitisku o single mothers pa nisu istu prokomentarisala. a porast single mother je u direktnoj korelaciji sa liberalistickim nacelima. negjde se prosto granica mora povuci.
wewa

#12298 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 10/08/2020 13:26
drustvene trendove na zapadu diktira liberalizam cije je cedo kapitalizam i feminizam je dio liberalistickog pristupa drustvenom odnosima.

i ja sam posto zanimljivu negativnu statitisku o single mothers pa nisu istu prokomentarisala. a porast single mother je u direktnoj korelaciji sa liberalistickim nacelima. negjde se prosto granica mora povuci.
postoji feminizam i u islamu i zemljama u kojima je islam dominantna religija, dakle feminizam nije cedo kapitalizma. feminizam jeste reakcija na kapitalizam, na sve oblike drustvenog uredjenja zasnovanog na ugnjetavanju zena.

ono sto si ti postavio o samohranim majkama nema izvora, koliko sam uspjela vidjeti - osim da je navedeno u nekom tweetu. zanimljiv izbor sadrzaja pratis.
zanimljivo je kako isti set podataka ti i ja gledamo drugacijim ocima. meni je ona statistika samo pokazatelj kako je to drustvo, a pretpostavljam SAD, zakazalo kad je rijec o pravima radnika, o socijalnoj zastiti, o brizi o manjinama. onih nekoliko brojki je tek djelic ocajne slike tamosnjeg drustva zasnovanog na ekstremnoj nejednakosti.
The 51st State

#12299 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 10/08/2020 13:33
The 51st State wrote: 10/08/2020 13:26

postoji feminizam i u islamu i zemljama u kojima je islam dominantna religija, dakle feminizam nije cedo kapitalizma. feminizam jeste reakcija na kapitalizam, na sve oblike drustvenog uredjenja zasnovanog na ugnjetavanju zena.

ono sto si ti postavio o samohranim majkama nema izvora, koliko sam uspjela vidjeti - osim da je navedeno u nekom tweetu. zanimljiv izbor sadrzaja pratis.
zanimljivo je kako isti set podataka ti i ja gledamo drugacijim ocima. meni je ona statistika samo pokazatelj kako je to drustvo, a pretpostavljam SAD, zakazalo kad je rijec o pravima radnika, o socijalnoj zastiti, o brizi o manjinama. onih nekoliko brojki je tek djelic ocajne slike tamosnjeg drustva zasnovanog na ekstremnoj nejednakosti.
znam da postoji, principijelno najsvrsishodnija utopija kad ne bi bilo ljudskih manjkavosti.

iskreno nisam provjeravao validnost iste ali pretpostavimo da je ista validna, sta bi onda rekla?

da, to jeste zanimljivo i super da je tako, elem kroz forumsku pricu nece se sigurno doci do svrishodnog rjesenja koje je ipak van i tvog i mog domasaja, u svakom slucaju zahvalan si sugovornik i znas istaci poentu za sto imas respekt od mene iako se povrsno gledajuci moze reci da se ne slazemo.
vjeshalica

#12300 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

abortus prvenstveno.
Zbog cega uopste brak i porodica mora da bude imperativ drustveni?
Brak i porodica jesu free osim u bliskoistocnoj balkanskoj teoriji, gdje se sva dostignuca jednog covjeka nebitno da li je muskarac ili zena, moraju staviti po strani ili ne realizirati samo da bi se koncept zivota vrtio oko braka i imanja porodice...
Post Reply