Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vaučer

#801 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Jel može odgovor na pitanje gdje se točno u procesu upleo stvaratelj? Da li prije big banga kao dizajner koji je osmislio svemir i gurnuo prvi domino koji je pokrenuo sve što je slijedilo u preciznom nizu gdje je svaki planet, vrsta, sve što se ikad ikom dogodilo unaprijed određeno kroz inicijalni dizajn. Ili se ubaci tu i tamo po potrebi, kao kad treba započeti ciklus života. Ili pak cijelo vrijeme kreira i ispravlja greške, preusmjerava živote i kroji sudbine svjetova i galaksija?
saint_mirad

#802 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by saint_mirad »

Kreator pre svega održava život. Večitom ekspanzijom upoznaje sebe kroz mnoštvo izmaštanih lažnih ja.
vaučer

#803 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Ne razumijem te baš. Šta znači održava život? Ekspanzija gdje? Kakva je ekspanzija moguća za evidentno svemoguće biće? Život je dakle neki eksperiment za upoznavanje smrtnosti besmrtnog stvorenja a beskonačan svemir u kojem se nalazimo i koji ne razumijemo je samo pozadinski dekor?
saint_mirad

#804 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by saint_mirad »

vaučer wrote: 08/08/2020 18:51 Ne razumijem te baš. Šta znači održava život? Ekspanzija gdje? Kakva je ekspanzija moguća za evidentno svemoguće biće? Život je dakle neki eksperiment za upoznavanje smrtnosti besmrtnog stvorenja a beskonačan svemir u kojem se nalazimo i koji ne razumijemo je samo pozadinski dekor?
Bog, ne uzimam ovde religijsku definiciju boga, ali koristim termin jer je praktično, je bio sam i nespoznat, skrivena riznica kako se to veli u sufizmu. Bilo mu je uber dosadno samom jer se u njegovoj savršenosti ništa nije dešavalo, kao da svakodnevno gledaš jednu te istu ravnu liniju ad infinitum.

I onda je, u svojoj beskonačnoj mudrosti napravio prank i odlučio da kreira zilione raznih nesavrsenih bića i da ih raspe po vaskolikom svemiru materije i antimaterije. Ta bića kroz svoje interakcije daju Bogu ono što ne može imati sam, multipla iskustva nesavrsenosti, poglede na realnost iz različitih uglova.

On pomaže nama, mi pomažemo njemu. :D
apsidejzi

#805 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 08/08/2020 17:26
apsidejzi wrote: 08/08/2020 00:41 Prvo imas neko zapazanje onda postavis logicki slijed dogadjaja i napravis teoriju koja bi mogla opisati sta se dogadja. Zatim pokusavas smisliti eksperiment koji ce pokazati da li je teorija tacna ili ne.
...Znaci ponavljaj za mnom: OPAZANJE => TEZA => TEORIJA => EKSPERIMENT => REZULTAT.
Na kojoj su te to internetskoj platformi ovo naučili? I, hoće li ti ta edukacija biti upisana u radnu knjižicu?
Daj @apsi ne provaljuj se, razmisli bolje što pišeš. A možda je ovo ipak ono najbolje od tebe pa nema pomoći.
Znaš kako te je ono NIN bivši moderator šamarao dok si se trudio biti religiozan. A i sada bi te jednako šamarao premda se trudiš biti ateist.
:lol: :lol: :lol:
apsidejzi

#806 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 08/08/2020 18:12
apsidejzi wrote: 08/08/2020 11:26 Nadam se da si cuo da postoji nesto sto se zove DNA analiza i nadam se da si cuo da je projekat citanja ljudskog genoma zavrsen prije 20tak godina. Znas, to ti je ono kad naucnici uzmu ljudsku DNA i vide koji sve geni postoje unutra i sta rade isti.
A jel ti poznato da je, objavljujući završetak projekta mapiranja ljudskog genoma (Human Genome Project), direktor projekta Francis Collins, nekadašnji ateist, rekao:
“Osjećam poniznost i divljenje zbog saznanja da smo tek nazreli uputstva za našu sopstvenu upotrebu, do sada poznata samo Bogu.”

Kao vjernik, Collins kaže kako DNA vidi kao "informaciju koja se nalazi u svim živim bićima, kao Božji jezik, a elegancija i složenost naših tijela i ostatka prirode oslikavaju Božji plan.“

Ali đaba Collinsu njegovo znanje i ugled kad nasuprot sebe ima jednog @apsija koji je preslušao par semestara predavanja na internetu.
apsidejzi wrote: 07/08/2020 13:43 Kad lijepo preslusas nekoliko semestera tih predavanja uvidis da je svermir i te kako moguc bez boga. Cak stavise, nelogican je s bogom. Ne treba mu. Samo smeta.
:lol: :lol: :lol:
apsidejzi

#807 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

saint_mirad wrote: 08/08/2020 19:08
vaučer wrote: 08/08/2020 18:51 Ne razumijem te baš. Šta znači održava život? Ekspanzija gdje? Kakva je ekspanzija moguća za evidentno svemoguće biće? Život je dakle neki eksperiment za upoznavanje smrtnosti besmrtnog stvorenja a beskonačan svemir u kojem se nalazimo i koji ne razumijemo je samo pozadinski dekor?
Bog, ne uzimam ovde religijsku definiciju boga, ali koristim termin jer je praktično, je bio sam i nespoznat, skrivena riznica kako se to veli u sufizmu. Bilo mu je uber dosadno samom jer se u njegovoj savršenosti ništa nije dešavalo, kao da svakodnevno gledaš jednu te istu ravnu liniju ad infinitum.

I onda je, u svojoj beskonačnoj mudrosti napravio prank i odlučio da kreira zilione raznih nesavrsenih bića i da ih raspe po vaskolikom svemiru materije i antimaterije. Ta bića kroz svoje interakcije daju Bogu ono što ne može imati sam, multipla iskustva nesavrsenosti, poglede na realnost iz različitih uglova.

On pomaže nama, mi pomažemo njemu. :D
Sad se haman malo naljutio na nas pa nas ubi sa koronom :lol: Kaze, slabo mi pomazete. Neupoznajete me dovoljo i moje savrsenstvo se ne primjecuje. Poslacu vam virus, mozda cesce pocnete moliti za pomoc.
apsidejzi

#808 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

vaučer wrote: 08/08/2020 18:30 Jel može odgovor na pitanje gdje se točno u procesu upleo stvaratelj? Da li prije big banga kao dizajner koji je osmislio svemir i gurnuo prvi domino koji je pokrenuo sve što je slijedilo u preciznom nizu gdje je svaki planet, vrsta, sve što se ikad ikom dogodilo unaprijed određeno kroz inicijalni dizajn. Ili se ubaci tu i tamo po potrebi, kao kad treba započeti ciklus života. Ili pak cijelo vrijeme kreira i ispravlja greške, preusmjerava živote i kroji sudbine svjetova i galaksija?
To pise negdje u svetoj knjizi al iz nekog razloga cekamo naucnika ateistu da otkrije kako bismo citat nasli u knjizi.
apsidejzi

#809 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Jedno pitanje za pobornike inteligentnog dizajna: kako objasnjavate fenomen sa videa
https://youtu.be/WMPlr4tD64A
allem_77

#810 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by allem_77 »

Image
apsidejzi

#812 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Razlika izmedju mog linka i tvog linka je ta da u tvom linku pise: "Istrazivanja su pokazala" i nikada se ne nudi link na neko od tih misterioznih istrazivanja dok se na mom linku spominje tacno ime i prezime osobe, lokacija na zemaljskoj kugli, univerzitet koji je to uradio, godina i datum istog i sto je najzanimljivije, dostupno je svima da odu pogledati. Prema tome... samo nastavi sa ublehama.
apsidejzi

#813 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

allem_77 wrote: 09/08/2020 14:19 Image
Nego, de mi ono ispricaj kako je Adam imao dva sina i dvije kcerke pa jedan sin ubio drugog kako bi zguzio sestre. Ili mi ispricaj kako je poslanik Lot /Lut jebavao svoje kcerke kako ljudski rod ne bi izumro. Ili mozda da pricamo o Noi/Nuhu koji je spasio veoma malu grupu ljudi koji su takodjer morali vrsiti incest kako bi nastavili ljudski rod.

Nesto mi kreacionisticka prica tukne na por.nhub :D
The 51st State

#814 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

U clanku su navedene reference.

Sad je malo jasnije, dawkins novi mesija nove religije . Nema ko ga nije ismarao zadnjih godina.

https://www.huffingtonpost.co.uk/2014/0 ... aScVkxHk8H

Tesko je zaozbiljno tog kretana uzimati.
belfy

#815 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

ponekad se zaboravi sa kime se komunicira sa druge strane, pa samo da ponovim:
apsidejzi

#816 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 09/08/2020 17:19 U clanku su navedene reference.

Sad je malo jasnije, dawkins novi mesija nove religije . Nema ko ga nije ismarao zadnjih godina.

Pa de, kopiraj ovdje sa svog clanka referencu.
The 51st State

#817 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 10/08/2020 11:49

imas unutar clanaka brojeve koji vode prema referencama.
apsidejzi

#818 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 10/08/2020 11:50
apsidejzi wrote: 10/08/2020 11:49

imas unutar clanaka brojeve koji vode prema referencama.
Ovaj link koji si naveo se bazira na necemu sto ja nazivam "filtrirana istina". Naime, kad zelis navesti vodu na svoj mlin onda uzimas malo odavde, malo odande i kad poslozis kako tebi odgovara onda dobijes rezultat kojeg pretvoris u link koji kao nesto dokazuje. No to me ne iznenadjuje jer vjernici to konstantno rade. Od vjere uzimaju sta im odgovara a ignorisu ono sto im ne odgovara. Evo recimo, niko ne reaguje na moj post o Ademovoj djeci i incestu, jer to ocito ne odgovara kreacionistima. Jednostavno se zabije glava u pijesak kad se prikazu cinjenice suprotne onome sto oni zele vidjeti.

Problem sa ovim linkom nije to sto on ne daje reference na istrazivanja, nego sto ne daje reference na istrazivanja koja vode istom zakljucku koje link ima. Naime, ima dosta referenci u samom tekstu, ali to su reference na pojedine pasose u istrazivanja i to na pasose koji su izvadjeni iz konteksta. Onda uzme takvih 5 referenci od istrazivanja koje su evolucionisti napravili i onda kaze: vidi ne slazu se a kompletno se ignorise metodologija.

Evo na primjer referenca 30. Ovako stoji na tvom linku: "Nakon Wood-ovog pregleda nekih od najvažnijih radova koji su uključeni u mit sličnosti čovjeka i čimpanze, javilo se nekoliko ključnih izvješća koja dovode u pitanje dogmu evolucije čovjeka i primata. Prva je bila studija koju je načinio Ebersberger sa suradnicima, u kojoj je korišten veliki broj genomskih sekvenci čovjeka, čimpanze, orangutana". Dakle referira se na Ebersbergovo istrazivanje i potura se ide da se "DOVODI U PITANJE DOGMA EVOLUCIJE COVJEKA I PRIMATA". Sta zaprvo kaze autor?:

"We conclude that about 1/3 of our genes started to evolve as human-specific lineages before the differentiation of human, chimps, and gorillas took
place"

Ovom na linku je bilo bitno samo da se trecina genoma razlikuje a potpuno je zazmirio na drugi dio recenice da to samo ukazuje da je evolucijsko razilazenje covjeka i cimpanze bilo malo ranije nego se mislilo. To ne znaci da ga nije bilo nego da se pogresno pretpostavljao vremenski okvir za isti.

I citav link je prozet tim poluistinama i istinama izvucenim iz konteksta gdje se dio recenice uzme iz jednog istrazivanja a dio iz drugog i onda se prave bombasticne izjave. Sam link nema ni jednu jedinu referencu na istrazivanje koje pobija evoluciju. To sam ja trazio a ne reference na postojeca istrazivanja koja potvrdjuju evoluciju.

Haj zdravo!
The 51st State

#819 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

ignorancija ateista je isto tako zapanjujuca kao ignorancija ateista.

ne mogu uzimati za ozbiljno stajaliste koje se temelji na logickom paradoksu i inkozistenciji stavova.

haj zdavo.
apsidejzi

#820 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Evo ovo iznad zapravo pokazuje sta znaci kriticki analizirati neciju ideju. Ja sam postao alergican na bombasticne samouvjerene izjave o bilo cemu. VJerovatno je to zato sto sam se dobro opekao o religiju jer sam izgubio dosta godina slijepo vjerujuci i nekriticki gledajuci na razna sranja koja su mi podvaljivana. Cak i kada vidim da nesto ne stima, ja sam se pravio da ne vidim jer sam zelio vjerovati u boga i sva ona sranja u koja sam vjerovao.

I ne krivim sebe, jer je to lijepa i plemenita ideja. Mnogo ljepsa od surove darwinove evolucije. Ja sam oduvijek bio idealista i trebala mi je idealna figura boga kako bih zivio svoj idealni svijet. I zivio sam ga i nije bilo lose. Jedino lose u svemu tome je bilo to sto su me mnogi iskoristili sto finansijski sto emotivno sto fizicki (besplatni rad u ime boga), plus sto sam propustio neke stvari u zivotu koje vise ne mogu promijeniti. No s druge strane bilo je i lijepih perioda tako da ne smatram da je bilo stvarnog gubitka. Ja na to gledam kao na izbor izmedju plave i crvene tablete u Matrixu. Do sada sam birao ignorantsku tabletu, a onda sam probao tabletu istine i kritickog osvrta na svijet oko sebe.

Zato sam sada ekstra osjetljiv na ideje koje neko ima. Nebitno o cemu. BOmbasticne ideje i obecanja o velikim promjenama. Slijedite mene i sve ce biti bolje. Takve ideje redovno imaju filtriranu istinu a ta je najgora. Poluistina. Ima istine u sebi i tesko je procijeniti sta je izostavljeno. Isto kao kada Ratko Mladic dijeli cokoladice djeci Srebrenice. Rekao bi dusa od covjeka, ne bi mrava zgazio a svi znamo sta bi sa 8000+ muskaraca.

Evo link iznad bombasticno tvrdi da su mnoga istrazivanja pokazala netacnost evolucije i onda se navode kao reference na ta istrazivanja. Na kraju odvojim 20 minuta da zaista istrazim jel to istina i ispostavi se da jedino sto je netacno jeste period kada je evolucijsko razilazenje cimpanze i covjeka pocelo. A ovakve "greske" su ceste u naucnom metodi. Ne da su ceste nego su i pozeljne zato sto poboljsavaju nauku i daju tacniji odgovor. To ne znaci da je evolucija netacna, nego da se nasao bolji metod da se preciznije i tacnije eksperimentalno potvrdi. Ovo zapravo nije ni greska, nego napredak nauke. Sad imamo jos bolji i tacniji model EVOLUCIJE, tako da ovaj link pali samo kod onih koji ne provjeravaju reference.

I tako... zivot tece dalje. VJeruju idealisti, muzu ih materijalisti. Jbg, mozda sam samo ostario pa vise nemogu jesti tudjeg idejnog proljeva.
The 51st State

#821 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

zato sve treba pomalo..., negdje sam procito finu paralelu, vjera je kao torta, kad je jedes po komadic slatka je, kad je pojedes cijelu bude ti muka.
apsidejzi

#822 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

s tim da si samo izignorisao da reference na linku govore suprotno onome sto link tvrdi. Uzivaj u svojoj torti u komadicima. I komadi su otrovni kao i kompletna torta, samo uspijes vise govana pojesti tokom zivota a ne skontati da ih jedes.

Ja pak volim znati na cemu sam pa makar bilo gorko. Ne treba mi otrovna torta. Moze i gorka supa ako je zdrava.
The 51st State

#823 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

nemam sta izignoristati, ti ignorises matematicke sanse za kreiranje zivota iz random ponavljanja, sto i dalje ne odgovara na pitanje ko stoji iza random ponavljanja, apsurdna pozicija.

sve je bolje od moralnog nihilizma i nedostatka jasnog kompasa. ti vjerujes da znas na cemu si, a to je bitna razlika.
apsidejzi

#824 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 10/08/2020 14:17 nemam sta izignoristati, ti ignorises matematicke sanse za kreiranje zivota iz random ponavljanja, sto i dalje ne odgovara na pitanje ko stoji iza random ponavljanja, apsurdna pozicija.

sve je bolje od moralnog nihilizma i nedostatka jasnog kompasa. ti vjerujes da znas na cemu si, a to je bitna razlika.
1) Ignorises da je laz ono sto pise na linku tj djelomicna istina.
2) Sto se tice velikih brojeva hajmo raditi na primjerima: Korona Virus SARS-COV-2 ima cca 30.000 nukleinskih kiselina a zvanicno je potvrdjeno preko 20.000.000 slucajeva. Jedna celija proizvede cca 10.000 virusa a dok ga prebolujes proizvede se oko 300 triliona virusa. Statisticki, na svakih 10.000 nukleotida imamo jednu mutaciju. Eh hajmo sada racunati: 300 triliona x 20 miliona oboljelih x 30.000 nukleinskih kiselina. Dobijes broj sa 26 nula. Toliko se covida do sada proizvelo. Ako imas tri mutacije na svakom virusu to znaci da je do sada u raznim kombinacijama kompletan genom korona virusa mutirao mnogo mnogo puta. ne da mi se racunati vise. Znaci, svaka nukleinska kiselina je do sada zamjenjena na nekom od tih virusa i sve kombinacije su isprobane. U samo 10 mjeseci od kada ga pratimo. Uskoro cemo doci u poziciju da imamo SARS-COV-3 jer ce neki od tih 10 na 26-u virusa prezivjeti i imace drugaciju genetsku strukturu od SARS-COV-2. Tako evolucija funkcionise. Brojevi su ogromni. Ogroman broj tih virusa sa 26 nula je umro jer je mutacija bila gdje ne treba, ali dobar dio je i prezivio. Samo je pitanje vremena kada ce se dogoditi kombinacija koja ce covid-19 odvesti u nekom drugom smjeru. Ti mozda mislis da je vjerovatnoca mala posto su potrebni veliki brojevi. Realnost je takva da vec imamo velike brojeve. Zemlja je stara 4.5 milijardi godina. Ako imamo ovako velike brojeve za 10 mjeseci korone, koliki su onda brojevi za 4,5 milijardi godina...
3) Sta je alternativa? Habil i Kabil koji karaju svoje sestre? Incest?
The 51st State

#825 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 10/08/2020 16:26
The 51st State wrote: 10/08/2020 14:17 nemam sta izignoristati, ti ignorises matematicke sanse za kreiranje zivota iz random ponavljanja, sto i dalje ne odgovara na pitanje ko stoji iza random ponavljanja, apsurdna pozicija.

1) Ignorises da je laz ono sto pise na linku tj djelomicna istina.
2) Sto se tice velikih brojeva hajmo raditi na primjerima: Korona Virus SARS-COV-2 ima cca 30.000 nukleinskih kiselina a zvanicno je potvrdjeno preko 20.000.000 slucajeva. Jedna celija proizvede cca 10.000 virusa a dok ga prebolujes proizvede se oko 300 triliona virusa. Statisticki, na svakih 10.000 nukleotida imamo jednu mutaciju. Eh hajmo sada racunati: 300 triliona x 20 miliona oboljelih x 30.000 nukleinskih kiselina. Dobijes broj sa 26 nula. Toliko se covida do sada proizvelo. Ako imas tri mutacije na svakom virusu to znaci da je do sada u raznim kombinacijama kompletan genom korona virusa mutirao mnogo mnogo puta. ne da mi se racunati vise. Znaci, svaka nukleinska kiselina je do sada zamjenjena na nekom od tih virusa i sve kombinacije su isprobane. U samo 10 mjeseci od kada ga pratimo. Uskoro cemo doci u poziciju da imamo SARS-COV-3 jer ce neki od tih 10 na 26-u virusa prezivjeti i imace drugaciju genetsku strukturu od SARS-COV-2. Tako evolucija funkcionise. Brojevi su ogromni. Ogroman broj tih virusa sa 26 nula je umro jer je mutacija bila gdje ne treba, ali dobar dio je i prezivio. Samo je pitanje vremena kada ce se dogoditi kombinacija koja ce covid-19 odvesti u nekom drugom smjeru. Ti mozda mislis da je vjerovatnoca mala posto su potrebni veliki brojevi. Realnost je takva da vec imamo velike brojeve. Zemlja je stara 4.5 milijardi godina. Ako imamo ovako velike brojeve za 10 mjeseci korone, koliki su onda brojevi za 4,5 milijardi godina...
3) Sta je alternativa? Habil i Kabil koji karaju svoje sestre? Incest?
sve je smislenije od logickog paradoksa ateizma. Povrsni materijalisticki pogled gdje je i sama materija ogranicena definicijom sigurno nije .
odgovor
Mambo jumbo brojeva bez ikakvog smisla.
Incest je moralno prihvatljiv ateistima, ne znam zasto to problematiziras.

. https://aljumuah.com/quantum-islam-how- ... worldview/

Dakle malo sirine i perspektive.
Post Reply