Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seawolf

#701 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Seawolf »

BiBi911 wrote: 06/08/2020 07:41
Seawolf wrote: 05/08/2020 22:10
Connaisseur Karlin wrote: 05/08/2020 21:55 ....
rotor head :)
Glavčina rotora.

Elisa je fiksna, ona ne moze promjenit napadni ugao, nesto kao u repu.

Il u repu se mijenja sve kao u glavnom.

Rotor blade je po naski elisa

Il sam "lost in Translation"
Svaka čast .... U tri rečenice si uspio iznijeti 4 pogrešne pretpostavke.

Elisa (eng: Propeller) najčešče ima promijenjiv ugao krakova (eng: Propeller Blade Angle, ili jednostavnije, Pitch), ali za razliku od rotora helikoptera svi krakovi elise u datom trenutku imaju istu vrijednost ugla pod kojim su postavljeni.

Elisu sa promijenjivim uglom krakova (eng: Variable Pitch Propeller), možeš shvatiti kao neku vrstu CVT mjenjača između motora aviona i okolnog vazduha.

Naime sila pogona (eng: Thrust) koju generiše elisa aviona koja se vrti, nije ništa drugo nego sila reakcije krakova elise na otpor vazduha okretanju krakova elise:

Image
free image hosting

Kada pilot hoće da ubrza avion, ili da krene u penjanje, potrebna mu je dodatna snaga motora i dodatna sila pogona koju stvara elisa.

Da bi motor aviona odgovorio tom dodatnom snagom, bez povećanja broja obrtaja motora (jer ga treba držati uvijek na optimalnom broju obrtaja) i bez povećanja broja obrtaja elise (jer se ne smije dopustiti da vrhovi krakova elise prekoraće brzinu zvuka), pilot komanduje povećanje ugla krakova elise. To povećanje ugla krakova elise stvara dodatni otpor, na koji motor odgovara dodatnom snagom, a elisa generiše dodatnu silu pogona kako se njen broj obrtaja ne bi promijenio (a sve uz korištenje automatskog, mehaničkog, hidro-mehaničkog, ili elektronskog sistema regulacije).

I još nešto: Ugao krakova repnog rotora helikoptera se također mijenja, a kako bi se generisala veća, ili manja pogonska sila koju stvara repni rotor helikoptera, a sve zbog upravljanja helikopterom oko vertikalne ose.
BiBi911

#702 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by BiBi911 »

Wuce hvala.
Kazem ti ovo me zanima al sam laik.(da se predam ovome vremena nemam a i star). Sto pokupim ostane u tintari cesto je mozda pogresno i izadje na labrnju.

Big tnx.
Tesla Edison

#703 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Tesla Edison »

Imam pitanje.

Zašto se u vojnim mlaznim avionima pojavljuje plamen iz motora kao kod rakete a u putničkim mlaznim motorima toga nema?
drndalo

#704 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by drndalo »

Nije uvijek da se pojavljuje. Prvi razlog kod vojnih mlaznjaka je forsaz, tj. dodatno sagorijevanje koje se dobija dodatnim ubrizgavanjem goriva u ispuh, iza motora...
Connaisseur Karlin

#705 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Connaisseur Karlin »

TESLA_EDISON wrote: 06/08/2020 11:34 Imam pitanje.

Zašto se u vojnim mlaznim avionima pojavljuje plamen iz motora kao kod rakete a u putničkim mlaznim motorima toga nema?
najcesce se koriste kod supersonicnih vojnih aviona :)

primjenjivani su nekad i ponekad boosters na cilvilima:

Image
Caribbean Atlantic Airlines or Caribair. In order to certify the CV-340 for flight operation for St Thomas Airport, Caribair obtained the approval of the FAA by using Solid Rocket Boosters (JATO's) for use in the event of an engine failure. The boosters (JATO"s) were good for certain amount of flights. Once these flight (or cycles) were completed, the JATO were fired for crew training, without any paying passanger
:D
exliberal-ex

#706 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by exliberal-ex »

Jedno je booster a drugo je afterburner

Boosteri se koriste kod specijalnih vojnih transportnih aviona tkz JATO sistem (Jet Assisted Take Off) -u susutini zakacene rakete koje omoguce naglo ubrzanje na veoma kratkom prostoru tako da avion postigne dovoljnu brzinu da poleti. To se moze vidjet kad avioni slecu u veoma teske predjele ili veoma prljave ( da nebi zagusili turbine sa prasinom )

Afterburner je kad se ubrizga gorivo u vrele izduvne gasove poslije turbine i time se postize mogucnost velikih brzina ili naglog ubrzavanja, velika mana ogromna potrosnja goriva.
Zato mozes da vidis kad predstavljaju ove avione 4 ili 5 generacije kako kazu mogu da lete mach 2 bez afterburnera...znaci motori su dovoljno jaki da postignu te brzine bez dodatnog trosenja goriva sto im daje onda mogucnost da ostanu u letu duze.
Afterburneri se koriste kod poletanja ( pogotovo ako su avioni heavy -maksimalno optereceni ili polecu sa nosaca aviona ) i tokom vojnih akcija ( kad je potrebno da avion postigne naglo ubrzanje, napadi, presretanja itd.)
Connaisseur Karlin

#707 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

exliberal-ex wrote: 06/08/2020 16:04 Jedno je booster a drugo je afterburner

Boosteri se koriste kod specijalnih vojnih transportnih aviona tkz JATO sistem (Jet Assisted Take Off) -u susutini zakacene rakete koje omoguce naglo ubrzanje na veoma kratkom prostoru tako da avion postigne dovoljnu brzinu da poleti. To se moze vidjet kad avioni slecu u veoma teske predjele ili veoma prljave ( da nebi zagusili turbine sa prasinom )

Afterburner je kad se ubrizga gorivo u vrele izduvne gasove poslije turbine i time se postize mogucnost velikih brzina ili naglog ubrzavanja, velika mana ogromna potrosnja goriva.
Zato mozes da vidis kad predstavljaju ove avione 4 ili 5 generacije kako kazu mogu da lete mach 2 bez afterburnera...znaci motori su dovoljno jaki da postignu te brzine bez dodatnog trosenja goriva sto im daje onda mogucnost da ostanu u letu duze.
Afterburneri se koriste kod poletanja ( pogotovo ako su avioni heavy -maksimalno optereceni ili polecu sa nosaca aviona ) i tokom vojnih akcija ( kad je potrebno da avion postigne naglo ubrzanje, napadi, presretanja itd.)
naravno da nije isto :D

samo sam se sjetila booster-a :-D

Concorde je korstio afterburner :)
exliberal-ex

#708 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by exliberal-ex »

Connaisseur Karlin wrote: 06/08/2020 16:08

Manje vise svi avioni koji probijaju zvucni zid koriste afterburner, pored konkorda jedini civilni avion koji je koristio afterburner is tu 144 ( ja mislim da je to oznaka za rusku verziju konkorda)
Connaisseur Karlin

#709 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

exliberal-ex wrote: 06/08/2020 16:26
Connaisseur Karlin wrote: 06/08/2020 16:08

Manje vise svi avioni koji probijaju zvucni zid koriste afterburner, pored konkorda jedini civilni avion koji je koristio afterburner is tu 144 ( ja mislim da je to oznaka za rusku verziju konkorda)
Koji svi avini koriste afterburner :D forumash je pitao za civile, ne vojne :-D

smao sma dodala kasnije booster i Concrde a Tupolev je bio paraplena konkurencija , to znamo :)
exliberal-ex

#710 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by exliberal-ex »

Ma ja sam vise zainteresovan za ove nove mlazne motore, sto imaju overpass...

bas neki dan gledam najnoviji GE motor i kazu da 70% vazduha koje prednje turbine usisaju ide u overpass a samo 25-30 ide u motor za sagorijevanje.

ucinkovitost ovih motora je bas ono ....za stat i divit se...cak i kad gledas ove GE motore vidis kako je sa izlazne strane "isjeckan" mislim oplata je kao od testere..koji je razlog, razbijaju zvuk tako da su tisi... :-)
Connaisseur Karlin

#711 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

exliberal-ex wrote: 06/08/2020 17:29 Ma ja sam vise zainteresovan za ove nove mlazne motore, sto imaju overpass...

bas neki dan gledam najnoviji GE motor i kazu da 70% vazduha koje prednje turbine usisaju ide u overpass a samo 25-30 ide u motor za sagorijevanje.

ucinkovitost ovih motora je bas ono ....za stat i divit se...cak i kad gledas ove GE motore vidis kako je sa izlazne strane "isjeckan" mislim oplata je kao od testere..koji je razlog, razbijaju zvuk tako da su tisi... :-)
Da li je pises o GE LEAP :)
LEAN BURN. LOW EMISSIONS.
The LEAP engine features the second generation Twin-Annular, Pre-Mixing Swirler Combustor (TAPS II). TAPS II reduces NOx emissions by 50%* versus CAEP/6 standards. Unlike traditional combustors that mix fuel and air inside the combustion chamber, the LEAP nozzle pre-mixes these elements to provide what our engineers call lean burn combustion. We just call it revolutionary.
Image

ili nesto drugo :kiss:
exliberal-ex

#712 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by exliberal-ex »

no, ovo sto ti govoris je jos u razvoju

ja sam mislio na GE9X, trenutno najacu komercijalnu jet engine

pisem ovdje a odgovaram na e mail ...sad citam poruku pola na nasem pola na engleskom :)..vracaj se pa ispravljaj
exliberal-ex

#713 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by exliberal-ex »

ovo je vjezba bjeloruskih pilota, sletanje i poletanje na cestu.
polet je noci tako da se afterburn vidi bas dobro.

https://www.facebook.com/MikoyanGurevic ... 047113004/
Connaisseur Karlin

#714 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

exliberal-ex wrote: 06/08/2020 19:55 no, ovo sto ti govoris je jos u razvoju

ja sam mislio na GE9X, trenutno najacu komercijalnu jet engine

pisem ovdje a odgovaram na e mail ...sad citam poruku pola na nasem pola na engleskom :)..vracaj se pa ispravljaj

:thumbup: :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#715 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

General War wrote: 14/06/2020 19:57 Image
Photoshop :izet:
Toto

#716 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

General War wrote: 19/06/2020 10:12 Najbolji pilot svih vremena!! :thumbup: :D

Image
Hajrudin Krvavac :thumbup:
Connaisseur Karlin

#717 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Toto wrote: 09/08/2020 15:05

Image
Toto, dodji cesce na temu , bujrum , za tebe uvijek ima fildzan kafe :kiss:
Toto

#718 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

Image
????? :D :D
Toto

#719 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

Trafalgar Law wrote: 05/07/2020 21:20 Jedno pitanje, zašto danas ne mogu napraviti konkurentan avion po pitanju brzine, kao što je svojevremeno to bio SR-71. aka blackbird, sa svojih 3,530 km/h.

Mrcina, troskali. Pisa gorivo na sve strane - dok se ne zagrije. ;-) Treba mu dva kruga oko Zemlje dok se ne ugrije. Treba mu maksuzile (nezapaljivo) gorivo i konstrukcija gorivnog sistema, jer je oko 20cm duzi kad sleti. Struktura se mora praviti od titanijum, kojeg ameri nemaju vec moraju ruse varuckat da dodu do titana. Titan je poseban problem, jer zahtjeva posebne tehnologije mehanicike obrade itd. Davno ga je pregzilo vrijeme.

General War

#720 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

Image
Morao sam da guglam da vidim ko je Hajrudin :D
Toto

#721 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

General War wrote: 09/08/2020 19:59

Image
A nisi izguglao da se ''najbolji pilot'' bojao letenja.
exliberal-ex

#722 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by exliberal-ex »

Toto wrote: 09/08/2020 17:15

Mrcina, troskali. Pisa gorivo na sve strane - dok se ne zagrije. ;-) Treba mu dva kruga oko Zemlje dok se ne ugrije. Treba mu maksuzile (nezapaljivo) gorivo i konstrukcija gorivnog sistema, jer je oko 20cm duzi kad sleti. Struktura se mora praviti od titanijum, kojeg ameri nemaju vec moraju ruse varuckat da dodu do titana. Titan je poseban problem, jer zahtjeva posebne tehnologije mehanicike obrade itd. Davno ga je pregzilo vrijeme.

Citao sam jednom pricu od nekog pilota koji je imao sanse da vidi avion izbliza.
Kaze prvi put kad sam usao u hangar kontam avion na opravci , ispod njega poredane tepsije , kapa gorivo na sve strane dok mu nisu rekli da je tako dok nepoleti i dok mu se oplata neugrije. Tad sve legne na mjesto i necuri vise .
Kao sto ti rece uzasno skup, od proizvodnje do odrzavanja...nepotrebno pored svih satelita koji kruze oko zemlje.
Za njega su tvrdili da je djelimicno produkt reverse enginering roswell incidenta...
General War

#723 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by General War »

Toto wrote: 09/08/2020 20:19

Pusti ti to, da njega nije bilo jos bi ti svabo hodao po Bas Carsiji :D
A i gdje nece uz ovakvu partizanku:

Image
Toto

#724 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

exliberal-ex wrote: 10/08/2020 01:55
Toto wrote: 09/08/2020 17:15

Citao sam jednom pricu od nekog pilota koji je imao sanse da vidi avion izbliza.
Kaze prvi put kad sam usao u hangar kontam avion na opravci , ispod njega poredane tepsije , kapa gorivo na sve strane dok mu nisu rekli da je tako dok nepoleti i dok mu se oplata neugrije. Tad sve legne na mjesto i necuri vise .
Kao sto ti rece uzasno skup, od proizvodnje do odrzavanja...nepotrebno pored svih satelita koji kruze oko zemlje.
Za njega su tvrdili da je djelimicno produkt reverse enginering roswell incidenta...
@ex-ahmed :mrgreen: :mrgreen:
Da bi se kompezirao uticaj visokih temparatura cijevi gorivnog sistema su napravljene krace. na mjestima skracenja se ugradjuju specijalne spojnice koje kompeziraju sve temperaturne dilatacije i skracenja cijevi.
Toto

#725 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)

Post by Toto »

General War wrote: 10/08/2020 05:03
Toto wrote: 09/08/2020 20:19

Pusti ti to, da njega nije bilo jos bi ti svabo hodao po Bas Carsiji :D
A i gdje nece uz ovakvu partizanku:

Image
pusti ti Bas Carsiju, nego prifati se fatanja svaba po srpskom generalstabu :lol:
Post Reply