Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
problemnatravunu wrote: ↑11/01/2020 08:33
Sad ja ispade kao neki zagovarač "deranja" ljudi, kao da nam ovo vec sada "deranje" po raznim osnovama nije dovoljno ??? Nisam taj!
Podsjećam , da nam je država i dalje (barem tako kažu) u procesima pristupanja civiliziranom i uređenom svijetu, tipa EU , tako da te stvari moraju doći neminovno!
Onda se vežem na svakodnevne priče o zagađenju zraka u Sarajevu, a i u svim drugim većim mjestima- OK, i ja sam uvjeren da je za zagađenje odgovornija upotreba uglja i spaljivanje plastike i gume u nekontrolisanim ložištima, ali ipak , ne može se u vezi tog problema jednostavno preskočiti i ovako postavljen sistem favoriziranja starijih m/v koji neuporedivo više zagađuju od novijih!
I još uz to, totalno korumpirani sistem stanica za tehnički pregled, za koje nemam ništa dobro reći ,
kad vidim da uredno proglase tehnički ispravnim vozilo kome fali pola poda i pragova, sa lošim gumama i kočnicama, samo polovičnom svjetlosnom signalizacijom , šta da očekujemo onda za eko test, stvar koja se zapravo NE VIDI ! (uglavnom)
Definitivno , nemam ništa protiv starijih auta Euro 1,2,3 ako bi bili kompletni i ispravni u sklopu svojih potrebnih normi (logično), nego su oni mahom još devastirani skidanjem "nepotrebnih i suvišnih " dijelova! i nikakvim održavanjem!
Inače, neka ostane ovdje zabilježeno, trenutno se mogu naći Euro 6 putnička motorna vozila (kategorija M1) sa ukupno slijedećih 13 (trinaest) različitih normi:
Euro 6 - Emissionsschlüsselnummer: 36N0, 36Q0 i 36T0
Euro 6b RDE bez ograničenja, mjereno po NEFZ - Emissionsschlüsselnummer: 36W0
Euro 6b RDE bez ograničenja, mjereno po WLTP - Emissionsschlüsselnummer: 36BA
Euro 6c OBD RDE bez ograničenja, mjereno po NEFZ - Emissionsschlüsselnummer: 36ZA i 36ZD
Euro 6c OBD=6-1 RDE bez ograničenja, mjereno po WLTP - Emissionsschlüsselnummer: 36AA
Euro 6c OBD=6-2 RDE bez ograničenja, mjereno po WLTP - Emissionsschlüsselnummer: 36AD
Euro 6d-TEMP, NOx u RDE sa faktorom ograničenja 2.1, mjereno po WLTP - Emissionsschlüsselnummer: 36AG
Euro 6d-TEMP, NOx u RDE sa faktorom ograničenja 1.5, mjereno po WLTP - Emissionsschlüsselnummer: 36AJ
Euro 6d-TEMP-EVAP, NOx u RDE sa faktorom ograničenja 2.1, mjereno po WLTP - Emissionsschlüsselnummer: 36BG
Euro 6d-TEMP-ISC - Emissionsschlüsselnummer: 36CG
Euro 6d-TEMP-EVAP-ISC - Emissionsschlüsselnummer: 36DG
escobar__ wrote: ↑11/01/2020 08:56
To i jest problem - sad će možda fokus bit na eko karakteristikama, a tamo harabatija bez pragova, kočnica i sa neispravnim svjetlima (kineska sranja i sl.). I takvo smeće "položi" eko-test i izađe na ulicu, sve 5.
male su šanse da raspadnuta grobina ima besprijekoran motor, ide to u paketu
To i jest problem - sad će možda fokus bit na eko karakteristikama, a tamo harabatija bez pragova, kočnica i sa neispravnim svjetlima (kineska sranja i sl.). I takvo smeće "položi" eko-test i izađe na ulicu, sve 5.
Ma kontam kako ima slučajeva gdje auto "na prvu" izgleda beton, a motor razvaljen bez milosti, tako možda ima i obratnih situacija.
Ma kontam kako ima slučajeva gdje auto "na prvu" izgleda beton, a motor razvaljen bez milosti, tako možda ima i obratnih situacija.
escobar__ wrote: ↑11/01/2020 09:25
To je cijena savrmeene autoindustrije. Kvalitet karoserije pa i unutrasnjosti je toliko napredovao da imas situaciju gdje su auta na oko solidna, a motor grob.
Industrialyzer wrote: ↑10/01/2020 22:41
Sve i da imas pogresan sticker, ako auto ne izbacuje rudnik mrkog uglja iz auspuha nema nacina da to provjere. Kada budu mjerili gasove pojedinacno za dizele onda mozemo detaljnije. Npr. mozda tvoj ford izbacuje manji nivo zacrnjenja sa izvadjenim dpf-om, nego neki sa poprilicno zacepljenim filterom. Ne sekiraj se za to. Euro 4 je bio obavezan kod svakog porizvodjaca od 2005, prije toga neki su imali, a neki ne.
Zamisli da ti baš na tehničkom pokrene regeneraciju DPF-a.
(Znam da neće na leru, mora biti preko 2000 rpm. Jedino ako si baš-baš baksuz pa da kompjuter odluči da je vrijeme za regeneraciju kad majstor na TP zaturira...)
el_bake007 wrote: ↑11/01/2020 04:26
Ovo je vjerovatno najgluplja stvar koju cu procitati ove godine a tek je 11.1.
pored pljačke koja je eko test , akciza na gorivo , loših puteva, nepostojećih autoputeva treba dodatno lihvariti ljude. Upravo treba biti obrnuto, porez na auto treba biti veci sto je auto novije i vece snage , ko ima para za novo auto u ovakvoj drzavi treba imati para i da plati porez na isto(iako je sav porez ustvari kradja ali to je potpuno druga tema, drzava mi nista ne daje i ocekuje da joj placam naknadu za privilegiju sto zivim u ovoj vukojebini)? Tebi je posteno sto covjek koji voza G63 AMGa placa isti porez na auto kao i neko ko vozi Golfa 2? Vjeruj mi da sam sreo ispravnijih i tehnicki regularnijih Golfova 2,Stojadina i Euro0-3 vozila od mnogih 308ica,Golfova 5ica (kvalitetnije gume, kocnice, signalizacija). Kada bi se tehnicki pregled poostrio da gleda samu ispravnost vozila , da se obara za rucnu,kocnice,jacinu farova (i kada su preslabi i kada su kineski xenoni sa dragon garagea), signalizaciju a ne ovako jedina stvar koja te moze oborit na tehnickom je kakav dim izlazi iz auspuha i koliki je % neke cestice.
Da dodam jos za ove starije euro 4, kod mene je Corsa C 2001 Euro 4. 1.2 55kw
Podsjeti me kako su me jednom na TP vratili zbog slabe ručne. U stvari, poslali me kod majstora, tj. preporučili nekog odmah preko ceste. majstor mi je "popravio ručnu tako dobro da je još slabije hvatala. Prošao tehnički, a par dana kasnije sam kod svog majstora ručnu podesio kako valja (zbog sebe).
Industrialyzer wrote: ↑10/01/2020 22:41
Sve i da imas pogresan sticker, ako auto ne izbacuje rudnik mrkog uglja iz auspuha nema nacina da to provjere. Kada budu mjerili gasove pojedinacno za dizele onda mozemo detaljnije. Npr. mozda tvoj ford izbacuje manji nivo zacrnjenja sa izvadjenim dpf-om, nego neki sa poprilicno zacepljenim filterom. Ne sekiraj se za to. Euro 4 je bio obavezan kod svakog porizvodjaca od 2005, prije toga neki su imali, a neki ne.
Zamisli da ti baš na tehničkom pokrene regeneraciju DPF-a.
(Znam da neće na leru, mora biti preko 2000 rpm. Jedino ako si baš-baš baksuz pa da kompjuter odluči da je vrijeme za regeneraciju kad majstor na TP zaturira...)
I benzinci sad imaju GPF, vrijeme ce pokazat koliki je to problem.
Ljetos "vagao" svefaktore za kupovinu auta, od toga koliko godišnje prelazim zadnjih godina do mogućih sranja sa DPF-om u našim uslovima i odluka je pala na benzinca iste snage. Jel zaheb, vidjecemo!
I benzinci sad imaju GPF, vrijeme ce pokazat koliki je to problem.
Ljetos "vagao" svefaktore za kupovinu auta, od toga koliko godišnje prelazim zadnjih godina do mogućih sranja sa DPF-om u našim uslovima i odluka je pala na benzinca iste snage. Jel zaheb, vidjecemo!
Ma dizel je samo za one koji npr voze jednom sedmicno i tad kad upale motor odvezu 500 ili 1000 km u komadu. Govorim za dizel sa DPF.
UmaX wrote: ↑15/01/2020 11:31
Ma dizel je samo za one koji npr voze jednom sedmicno i tad kad upale motor odvezu 500 ili 1000 km u komadu. Govorim za dizel sa DPF.
Ili ko dnevno prelazi 2x po 100 ili 150 km.
Kupuem auto da ga vozim kako menu odgovara, a ne kako autu odgovara. Sve da to ide na stetu PDF-a, to nije jedini problem, kad sam ga kupio moram ga i popravljati, vec dva druga vezana. Prvi su katastrofalni uslovi ekspoatacije kod nas (lose gorivo, prljav zrak, manjak autputeva, guslanje na otovrenim cestama i guzve po gradu), a drugi problem je gdje to popraviti jer je kod nas situacija binarna, ili da ovlasteni servisi vjezbaju na tvom autu i masno ti naplate, ili da ti nadrimajstori otpilaju DPF.
Kupis Kiu i 7 godina te boli ona stvar za dpf i slicno ili bilo.koje drugo novo. Problem.je sto hoces Q5 ili X5, e pa zakebaji se sa dpf filterom. Recimo solidna astra za 25, 26k KM, ali ne, mora biti passat tdi. Jbg
Bakir1 wrote: ↑04/02/2014 14:08
@ado
ako su auta napredovala, sto onda svjesno ides ka tome da sa potencijalne euro 5 norme pravis od auta euro 3?
ako su toliko napredovala i ako ti je to opravdanje da vozis mladji auto sa vise kilometara, sto onda ne kupujes neki fap od kojeg ce motor biti euro 6?
cuj kocnice nisu dorasle vremenu, bolji su diskovi kod auta koje je preslo 200.000 km nego kod auta koje je preslo 100.000 km? ili je mozda bolji auto sa neispravnim i poluispravnim abs senzorima nego onaj bez?
sve te "sigurnosne" naprave u autima nisu napravljene zato sto su auti bili prije nesigurni, nego sto vozaci nisu znali koristiti iste
Tiger 033 wrote: ↑04/08/2020 20:26
Nisam mogao sve da citam...treba mi info iz prve ruke očistiti ili probušiti DPF filter sta je bolje za auto ? Prednosri i mane .
Ma otpiliš ga, koji će ti vrag DPF...
Da to valja, davno bi se ugrađivalo još u Golfa keca Tasovog. Ha ja.
Nisam mogao sve da citam...treba mi info iz prve ruke očistiti ili probušiti DPF filter sta je bolje za auto ? Prednosri i mane .
Ma otpiliš ga, koji će ti vrag DPF...
Da to valja, davno bi se ugrađivalo još u Golfa keca Tasovog. Ha ja.
takoe sa mo svepova dit i naĆipovat ima da vuĆe ko ve ses’