Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#4901 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/08/2020 23:36 puko disk

Image
Sta sve mora biti lose na tocku pa da ga kompletnog ovako otkine?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4902 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Romeo 80 »

Kineske felUge :skoljka:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4903 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

Optimist wrote: 03/08/2020 09:55

nista ne mora biti lose ,samo se trebas jako zaletit u ivicnjak :D
Mlad i Nevin

#4904 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Mlad i Nevin »

Laplace wrote: 02/08/2020 20:13
... i obavezno u bar jednom komentaru "krivi su putevi."

Druže, svi mi znamo kakvi su nam putevi, i ja istim tim putevima vozim skoro dvadeset godina. Zato vožnju prilagodiš lošim putevima i (bar što se teb tiče) si siguran.

Ali, naš čovjek nije sposoban učiti na tužim greškama. Džabe nam svaki dan ljudi ginu zbog nepoštovanja propisa, i dalje naši vozači voze kao da za njih ne važe ni ZOBS ni fizika ni ljudski ni božiji zakoni. Isto kao sa COVID-19: 685.000 mrtvih a naš čovjek kaže "ma šta je to, obična prehlada, lažu nas".
Kćerke od kolege, vozač autobusa kod Kantic touristika....djevojka dobila prvu vozaćku, i da se malo provozaju, neki debil im je izletio na cestu a ona kako je neiskusna nazalost slete u provaliju..strasno, izgubiti dvoje djece u sekundi. Kolegi zelim sabura i da izdrze nekako ovaj gubitak.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4905 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Uzas.,,,, :(
nivla

#4906 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nivla »

bitanga_sa_otesa wrote: 03/08/2020 11:31
Optimist wrote: 03/08/2020 09:55

nista ne mora biti lose ,samo se trebas jako zaletit u ivicnjak :D
samo je ovaj i glavcinu i disk pocupo, da je celicna ne bi joj nista bilo al bi jos nest otkinulo sigurno
UmaX

#4907 Re: Crna hronika BH cesta

Post by UmaX »

Mlad i Nevin wrote: 03/08/2020 16:38

Druže, svi mi znamo kakvi su nam putevi, i ja istim tim putevima vozim skoro dvadeset godina. Zato vožnju prilagodiš lošim putevima i (bar što se teb tiče) si siguran.

Ali, naš čovjek nije sposoban učiti na tužim greškama. Džabe nam svaki dan ljudi ginu zbog nepoštovanja propisa, i dalje naši vozači voze kao da za njih ne važe ni ZOBS ni fizika ni ljudski ni božiji zakoni. Isto kao sa COVID-19: 685.000 mrtvih a naš čovjek kaže "ma šta je to, obična prehlada, lažu nas".
Kćerke od kolege, vozač autobusa kod Kantic touristika....djevojka dobila prvu vozaćku, i da se malo provozaju, neki debil im je izletio na cestu a ona kako je neiskusna nazalost slete u provaliju..strasno, izgubiti dvoje djece u sekundi. Kolegi zelim sabura i da izdrze nekako ovaj gubitak.
E to je prava tuga, nije ko oni sto jurcaju. :( :( :(
Ommadawn

#4908 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ommadawn »

:(
Ovo je već tuga. A ne kad ga lola smota oko bandere ili sjebe cijeli prednji ovjes. Samo što taj isti ugrozi još par nevinih života.
Laplace

#4909 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Kako sam već napisao, ovo nije reakcija konkretno na ovu nesreću, ona me samo u tom trenutku trigerovala. Ovo je reakcija na svakodnevne vijesti o nesrećama i poginulima, uglavnom zbog istih razloga (evo gore vijest o nesreći zbog uličnih trka).

Tu i tamo nastrada neko ko nije kriv (što je najgore u svemu), dese se nesreće spletom okolnosti (kao u ovom slučaju), li i dalje je većina nesreća rezultat neodgovornosti i gluposti.
vjeshalica

#4910 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Zao mi je, ali nisu je trebali pustati samu iz vise razloga
Ipak su to dječica
Laplace

#4911 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 04/08/2020 09:15
Ipak su to dječica
Upravo tako. Lako je biti general poslije bitke, ali je stvarno nisu trebali pustiti tako opasnim (kako čujem) putem samu kao početnika.

I ja sam prvi dan vozio sa iskusnijim vozačem na suvozačevom mjestu.

S druge strane, ova idiotska izlijetanja i ubacivanja sa strane su morala kad-tad nekoga koštati života. Da je kakve sreće da taj seljačina odleži par decenija u zatvoru, pa da fino porazmisli kako se ono treba voziti i šta sve ono piše u ZOBS-u.
Mlad i Nevin

#4912 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Mlad i Nevin »

A jebiga eto, greska je sto su pustili je samu bez iskustva , nek ovo bude skola svima, ne pustajte dijete u početku samo da vozi bez nadzora iskusnijih vozaca. Pogotovo jace auto i losi putevi mogu da budu kobni.
He1972

#4913 Re: Crna hronika BH cesta

Post by He1972 »

drug_profi wrote: 03/08/2020 02:41 Prirodna selekcija na djelu.
nažalost ovi selektovani čersto odselektuju nekog nevinog, da je sreće pa da su samo oni
Laplace

#4914 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

He1972 wrote: 04/08/2020 09:28
Nažalost, ovi selektovani često odselektuju nekog nevinog. Da je sreće pa da su samo oni...
To je najveći problem. Negativna selekcija: opstaju samo najgori.
He1972

#4915 Re: Crna hronika BH cesta

Post by He1972 »

Laplace wrote: 04/08/2020 09:30
Nažalost, ovi selektovani često odselektuju nekog nevinog. Da je sreće pa da su samo oni...
Hvala! Za lektorisanje.... :mrgreen:
Laplace

#4916 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

He1972 wrote: 04/08/2020 09:34
Laplace wrote: 04/08/2020 09:30

Hvala! Za lektorisanje.... :mrgreen:
:D :skoljka:
vjeshalica

#4917 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 04/08/2020 09:23
vjeshalica wrote: 04/08/2020 09:15
Ipak su to dječica
Upravo tako. Lako je biti general poslije bitke, ali je stvarno nisu trebali pustiti tako opasnim (kako čujem) putem samu kao početnika.

S druge strane, ova idiotska izlijetanja i ubacivanja sa strane su morala kad-tad nekoga koštati života. Da je kakve sreće da taj seljačina odleži par decenija u zatvoru, pa da fino porazmisli kako se ono treba voziti i šta sve ono piše u ZOBS-u.
Pa debilska ulijetanja i oduzimanje prvenstva je kompleksna radnja tj.izbjegavanje majmunara i za iskusnog vozaca,a kamoli za dijete koje pojma nema ili je od straha izgubilo kontrolu nad vozilom,pogotovo u nasim krajevima i mjestima.
Ovo je jedan od top 5 prekrsaja zbog kojeg se glava gubi,u rangu rakije,brzine i preticanja....znaci majmun ti isturi dulum haube i pravi se kreten al samo da bi ga pustio nazor i na silu...to sve treba zalupat sjekirom po haubi i glavurdi pa nece vise
Pogotovo majmuni u gradu, izbaci pola auta i okrene telecu glavusu i ti moras stati ili ga raznijeti,pravi seljacki mentalitet zvani "preko reda" ,treba im oci iskopat sarafcigerom pa nek se vozaju gdje hoce
..
Laplace

#4918 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 04/08/2020 10:12
Laplace wrote: 04/08/2020 09:23

Pa debilska ulijetanja i oduzimanje prvenstva je kompleksna radnja tj.izbjegavanje majmunara i za iskusnog vozaca,a kamoli za dijete koje pojma nema ili je od straha izgubilo kontrolu nad vozilom,pogotovo u nasim krajevima i mjestima.
Ovo je jedan od top 5 prekrsaja zbog kojeg se glava gubi,u rangu rakije,brzine i preticanja....znaci majmun ti isturi dulum haube i pravi se kreten al samo da bi ga pustio nazor i na silu...to sve treba zalupat sjekirom po haubi i glavurdi pa nece vise
Pogotovo majmuni u gradu, izbaci pola auta i okrene telecu glavusu i ti moras stati ili ga raznijeti,pravi seljacki mentalitet zvani "preko reda" ,treba im oci iskopat sarafcigerom pa nek se vozaju gdje hoce
..
Da. Nekoliko puta ni sam ne znam kako sam uspio izbjeći sudar i uz to zadržati kontrolu nad vozilom. Jednom sam izletio na proširenje pored ceste (nije bilo drugog načina), srećom bilo je ravno i dovoljno prostora da tu stanem. Kao početnik sam, zbog vozača koji je naprosto zaustavio auto nasred krivine bez ikakve signalizacije (a iz suprotnog smjera dolazila vozila) skrenuo čovjeku u avliju - i kupiio svoj prvi računar :D (na prizemlju kuće je čovjek imao radnju u kojoj je prodavao polovne račuare).

Neki dan komentarišemo auto školu: kandidat je sa instruktorom izbacio pola haube na glavni put i čeka da ga neko pusti. A onda se čudimo kad to rade poslije polaganja ispita. Moj bivši instruktor nikad ne bi dozvolio da to uradim (jedom sam procijenio da see mogu ubaciti a da nikome ne zasmetam, ali auto nikako da krene - instruktor je pritisnuo kvačilo i kočnicu i pita "gdje ćeš?". Njegov metod je da se voziš ni sporo ni brzo, oko ograničenja (i za vrijeme obuke nisam išao ispod) ali nikakav rizik nije dolazio u obzir.

I pored toga što sam odmah po polaganju bio sposoban voziti (doduše, imao sam godinu pauze), prvi dan sam imao pored seme iskusnijeg vozača i prve vožnje odradio na pustom putu, kuda je tad dnevno prolazilo jedno ili nijedno vozilo a nije bilo ni provalija ni opasnih mjesta.
530i

#4919 Re: Crna hronika BH cesta

Post by 530i »

Mlad i Nevin wrote: 04/08/2020 09:28 A jebiga eto, greska je sto su pustili je samu bez iskustva , nek ovo bude skola svima, ne pustajte dijete u početku samo da vozi bez nadzora iskusnijih vozaca. Pogotovo jace auto i losi putevi mogu da budu kobni.
Ovo je tačno.

Imam primjer i u vlastitoj familiji, isto djevojka tek položila, samo je srećom sve završilo na materijalnoj šteti na tri auta.
artur morgan

#4920 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

Neki dan pričam sa jednim poznanikom saobraćajnim policajcem koji je počeo raditi prije godinu dana, i pitam ga šta najviše rade, standarna kontrola vozača i isprava, kazne zbog ugašenih dnevnih svjetala, nevezan pojas, korištenje mobitela u vožnji, ima i isteklih registracija sve više, vikendom pregled vozila u noćnim satima, nekad se zaustave da prate da li vozač na pješačkom propušta pješake ili da li se nedozvoljeno uključuje, prelazi dok je crveno na semaforu, alkoholisanost i sl. uglavnom radi se više-manje po nekom standardnom obrascu kod naše policije. Pitam ga koliko rade na sankcionisanju i otkrivanju onih koji jure cestom, koji izazivaju saobraćajne nesreće i pune crne hronike, kaže da se trude koliko mogu. To nije rekao ali se to zna, od nadređenih dobiju zadatak dok su na smjeni da naredaju što više kazni, bude tu i težih prekršaja ali većinom onih lakših a druge opasnije stvari prolaze ispod " radara ". Ovi što ugrožavaju živote ili bolje reći što ubijaju na cesti, sa njima sa eto trude. Koliko su njima kazni uručili ? Koliko su vozila oduzeli ? Koliko ih je završilo u zatvoru ?...ova crna hronika je Bože sačuvaj kod nas jer je ljudski život postao baš jeftin ;-)
BiBi911

#4921 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BiBi911 »

artur morgan wrote: 04/08/2020 11:47 Neki dan pričam sa jednim poznanikom saobraćajnim policajcem koji je počeo raditi prije godinu dana, i pitam ga šta najviše rade, standarna kontrola vozača i isprava, kazne zbog ugašenih dnevnih svjetala, nevezan pojas, korištenje mobitela u vožnji, ima i isteklih registracija sve više, vikendom pregled vozila u noćnim satima, nekad se zaustave da prate da li vozač na pješačkom propušta pješake ili da li se nedozvoljeno uključuje, prelazi dok je crveno na semaforu, alkoholisanost i sl. uglavnom radi se više-manje po nekom standardnom obrascu kod naše policije. Pitam ga koliko rade na sankcionisanju i otkrivanju onih koji jure cestom, koji izazivaju saobraćajne nesreće i pune crne hronike, kaže da se trude koliko mogu. To nije rekao ali se to zna, od nadređenih dobiju zadatak dok su na smjeni da naredaju što više kazni, bude tu i težih prekršaja ali većinom onih lakših a druge opasnije stvari prolaze ispod " radara ". Ovi što ugrožavaju živote ili bolje reći što ubijaju na cesti, sa njima sa eto trude. Koliko su njima kazni uručili ? Koliko su vozila oduzeli ? Koliko ih je završilo u zatvoru ?...ova crna hronika je Bože sačuvaj kod nas jer je ljudski život postao baš jeftin ;-)

Koliko pripadnika ima saobracajna policija na 1000 auta.
Par komada ne moze dovest u red 1700/1000pmajďžahuna.

Da rade samo na trkacima, ovi drugi laksi za uhvatit bi kolo vodili.

Jednostavnije napisat 10-15 kazni za svjetla no hebavat se sa kolegama sa foruma jesul vozili lijevom 70 il 75kmh
artur morgan

#4922 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

BiBi911 wrote: 04/08/2020 12:12
artur morgan wrote: 04/08/2020 11:47 Neki dan pričam sa jednim poznanikom saobraćajnim policajcem koji je počeo raditi prije godinu dana, i pitam ga šta najviše rade, standarna kontrola vozača i isprava, kazne zbog ugašenih dnevnih svjetala, nevezan pojas, korištenje mobitela u vožnji, ima i isteklih registracija sve više, vikendom pregled vozila u noćnim satima, nekad se zaustave da prate da li vozač na pješačkom propušta pješake ili da li se nedozvoljeno uključuje, prelazi dok je crveno na semaforu, alkoholisanost i sl. uglavnom radi se više-manje po nekom standardnom obrascu kod naše policije. Pitam ga koliko rade na sankcionisanju i otkrivanju onih koji jure cestom, koji izazivaju saobraćajne nesreće i pune crne hronike, kaže da se trude koliko mogu. To nije rekao ali se to zna, od nadređenih dobiju zadatak dok su na smjeni da naredaju što više kazni, bude tu i težih prekršaja ali većinom onih lakših a druge opasnije stvari prolaze ispod " radara ". Ovi što ugrožavaju živote ili bolje reći što ubijaju na cesti, sa njima sa eto trude. Koliko su njima kazni uručili ? Koliko su vozila oduzeli ? Koliko ih je završilo u zatvoru ?...ova crna hronika je Bože sačuvaj kod nas jer je ljudski život postao baš jeftin ;-)

Koliko pripadnika ima saobracajna policija na 1000 auta.
Par komada ne moze dovest u red 1700/1000pmajďžahuna.

Da rade samo na trkacima, ovi drugi laksi za uhvatit bi kolo vodili.

Jednostavnije napisat 10-15 kazni za svjetla no hebavat se sa kolegama sa foruma jesul vozili lijevom 70 il 75kmh
Policije ima sasvim dovoljno da rade i ozbiljnije poslove. Mi ako čega imamo imamo policije :-D kantonalne, entiteske, sipa, osa....a nekad je bila samo titina milicija...Problem može predstavljati i brojnost saobraćajne policije ok prihvatam ali nije toliko presuda, jer isto tako problem je gubljenje puno radnog vremena na punjenje budžeta što nije zadatak policije.
vjeshalica

#4923 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Nisu svugdje saobracakne policije iste bar ne u federaciji
Pogotovo u mkestima izvan KS
Niti opremom niti ljudstvom niti opcenito tamo gdke radr jesul magistrale,selo,vukokebina,grad itd
Sinoc je neka halakura divljala pežoLom i skinula je civilna petica....dakle....nije mjera stvari kanton sarajevo
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4924 Re: Crna hronika BH cesta

Post by un1ted »

Jučer na M17 prije zenice, pravac ogroman, vidim auto na autobuskom proširenju u suprotnom smijeru i blicam kako pretičem znajući da ima debila koji će se uključiti bez gledanja. Džabe sam ja blicao, debil se uključio i natjerao me na rizičan manevar iako sam u fazi preticanja bio sasvim dovoljno da uoči auto, ali i dodatno blicanje.
nepass1

#4925 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

Evo scene sa slovom P. Pravac na romaniji gdje je karavan motel. Ide kamion prvi, vuce zemlju, iza njega ide drugi kamion bas dugacak. Voze oni solidno preko 60km/h. Iza njih ibiza slovo P iza nje clio, jos jedno auto pa ja. Daju oba kamiona zmigavac desno. Je li zenska u ibizi vidjela zmigavce, dovoljno su dugo upaljeni, ja sam vidio na oba kamiona. Pocinje ona prestizanje kamion skrece na sporedni put, 90° krivina. Uzima luk. Nije je vidio i izbaci je sa ceste. Jos za njom clio krenuo jedva ukoci da je ne udari.
Post Reply