Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Banksy

#19176 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Budalaština. Odlikuje se brigada, ne pojedinac. Mada bi bilo dobro da priznanje primi neko drugi, zamjenik i sl, čisto radi relaksacije odnosa, a nek se protestira, sudi i istrajava na suđenju, koliko god može.

A Džaferović i Bake, potpomognuti S. Bosnom, Komšićem, Suljagićem i svim dobro poznatim službenicima na svim nivoima, nastavljaju staru igru zakuhavanja s Hrvatima i odmicanja od zapada i puta ka EU (kako lože službenici Reuf i Čeda ''nećemo nikad u EU jer Evropa mrzi muslimane''), a u korist tursko-ruske osovine Erdogan/Putin, Vučić/ Bakir.

I sve to deset dana nakon što su nađeni ostaci bugojanskih Hrvata nestalih 1993. a za držvanog ministra imenovan Cikotić.

Da sve te priče iznad nisu teške ljudske tragedije, bila bi to kvalitetna komedija.
Hafis

#19177 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hafis »

atmel wrote: 03/08/2020 14:32 Vidim da nam moderator briše postove..
Ja kao Bošnjak se stidim Zukinih zločina, stidim se ubistva dvoje staraca u Varešu poslije rata, gdje je zločinac danas na slobodi, koji je oprošten.
Hafise dugo si na forumu...imas li ti sta reći sa svoje strane nego samo srati o krezubim balijama...
mislim, da odgovora necu dobiti..
Pa dobro, kome bih ja to ovdje trebao reći.
I ja se stidim svakog zločina, i u par navrata sam u ona ratna vremena jedva izvukao živu glavu, upravo zbog tog stida. A nagledao sam se svačega... malo čega finog.
Međutim to je stvarni život, a ovo je forum. Pa vidiš li ti kakvi se sve luzeri ovdje javljaju...pogotovo na ovakvim temama...i još se njima k'o nešto pravdati. Ja ovo sve shvaćam kao dobru zajebanciju, a tko mi ne leži - ima filter. Blokirao sam više od 70% likova na ovoj temi
duh_sa_sjekirom

#19178 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by duh_sa_sjekirom »

Tu teoriju kako se odlikuje jedinica a ne pojedinac trebate potanko, lagano u kavicu, obrazložiti bivšim zatočenicima konc logora Heliodrom... Oni su najbolje osjetili njihovo "junaštvo" na svojo koži
El_comadante

#19179 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by El_comadante »

Hafis wrote: 03/08/2020 12:54
Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 12:52
Hafis wrote: 03/08/2020 12:50 Jebat ga patriJoti, morate se odlučiti: je li Jelić za optužnice, ili je postrojba.
Još kada bi znao da odavno postoji komandna i individualna odgovornost gdje bi ti bio kraj uljudbeni?
Pa zašto nitko od komandne odgovornosti iz ABiH ne najeba zbog Grabovice, već samo par onih krezubih narkića?
prvo ARBIH a ne ABIH, to isto sad da ja kažem vo umjesto hvo. a kakve veze ima Grabovica sa Milanovićem i Hrvatskom? dakle svaki zločin čemo pravdati nekim drugim pa eto i vi ste. moramo poštovati sudske odluke. jeli Jelić osudjen pred sudom?
Hafis

#19180 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hafis »

El_comadante wrote: 03/08/2020 15:18
Hafis wrote: 03/08/2020 12:54
Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 12:52

Još kada bi znao da odavno postoji komandna i individualna odgovornost gdje bi ti bio kraj uljudbeni?
Pa zašto nitko od komandne odgovornosti iz ABiH ne najeba zbog Grabovice, već samo par onih krezubih narkića?
prvo ARBIH a ne ABIH, to isto sad da ja kažem vo umjesto hvo. a kakve veze ima Grabovica sa Milanovićem i Hrvatskom? dakle svaki zločin čemo pravdati nekim drugim pa eto i vi ste. moramo poštovati sudske odluke. jeli Jelić osudjen pred sudom?
Super, kolega lingvističar. Prihvaćam ispravku vezanu za AR BIH.
Idemo dalje.

Prvo - ne piše se ''jeli'' već ''je li''.
Drugo - Jelić nije osuđen pred sudom.
Banksy

#19181 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

PLENKOVIĆ U EKSPOZEU JEDVA SPOMENUO BOSANSKOHERCEGOVAČKE HRVATE:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/16 ... u_bih.html

“Radit ćemo i dalje na povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, poticati učenje hrvatskog jezika i posebno skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama”, dodao je te naveo da će se Hrvatska zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, podržavati europsku budućnost BiH i zagovarati prava hrvatskog naroda u susjednim zemljama prema načelu uzajamnosti, naročito u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i na Kosovu.

I to je sve, voz. :thumbup:
high_volume

#19182 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by high_volume »

Hafis wrote: 03/08/2020 15:30 Drugo - Jelić nije osuđen pred sudom.
Bit će, ne brini. Pravda je spora, ali postoji
Milenkov buraz

#19183 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Milenkov buraz »

Banksy wrote: 03/08/2020 14:51 Budalaština. Odlikuje se brigada, ne pojedinac. Mada bi bilo dobro da priznanje primi neko drugi, zamjenik i sl, čisto radi relaksacije odnosa, a nek se protestira, sudi i istrajava na suđenju, koliko god može.

A Džaferović i Bake, potpomognuti S. Bosnom, Komšićem, Suljagićem i svim dobro poznatim službenicima na svim nivoima, nastavljaju staru igru zakuhavanja s Hrvatima i odmicanja od zapada i puta ka EU (kako lože službenici Reuf i Čeda ''nećemo nikad u EU jer Evropa mrzi muslimane''), a u korist tursko-ruske osovine Erdogan/Putin, Vučić/ Bakir.

I sve to deset dana nakon što su nađeni ostaci bugojanskih Hrvata nestalih 1993. a za držvanog ministra imenovan Cikotić.

Da sve te priče iznad nisu teške ljudske tragedije, bila bi to kvalitetna komedija.
Slažem se u jednom, da je trebalo da neko drugi primi to odlikovanje ali eto očigledno se tu radi zbog inata. Ovo sa Rusima i odmicanjem od EU ne stoji. Ako ćemo o tim EU vrijednostima onda je ovo odlikovanje sve samo ne u duhu vrijednosti koje njeguje EU i svijet od 1945. godine ali eto neka ti bude.
Hafis

#19184 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hafis »

high_volume wrote: 03/08/2020 15:40
Ne brinem se ja nimalo. Ovaj slučaj će završiti kao i ostali slučajevi: bit će mu suđeno u Hrvatskoj kada se ispune svi potrebni uvjeti. Do tad je nevin.
E sad, zašto se ovih dana našao na udaru patrijotskih medija, to je druga priča.
Lincoln-Burrows

#19185 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Lincoln-Burrows »

Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 11:30
Novak20 wrote: 02/08/2020 23:05 Što kaže Predsjednik Hrvatske ?
Fućka mi se za reakcije iz BiH
U najmanju ruku nediplomatski, uličarskim riječnikom ali to zorno ukazuje da se Milanović okrenuo desno i populistički. Još ćemo se mi nagledati ovakvih njegovih izleta u desno.
Milanović se brine za Hrvate BiH zašto bi to bilo desno?
A to što ga nije briga za reakcije iz BiH je valjda mislio na reakcije jednog dijela političke scene,
nema službenog stava BiH o odlikovanjima, nema se on kome ni za što pravdati.
Banksy

#19186 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 15:44
Banksy wrote: 03/08/2020 14:51 Budalaština. Odlikuje se brigada, ne pojedinac. Mada bi bilo dobro da priznanje primi neko drugi, zamjenik i sl, čisto radi relaksacije odnosa, a nek se protestira, sudi i istrajava na suđenju, koliko god može.

Slažem se u jednom, da je trebalo da neko drugi primi to odlikovanje ali eto očigledno se tu radi zbog inata. Ovo sa Rusima i odmicanjem od EU ne stoji. Ako ćemo o tim EU vrijednostima onda je ovo odlikovanje sve samo ne u duhu vrijednosti koje njeguje EU i svijet od 1945. godine ali eto neka ti bude.
Ne radi se ništa iz inata. Odlikuju svoje trupe, a ovaj se zadesio. A njih zaboli, realno. Poštuju te i ugađaju ti koliko sam šalješ poruku ugađanja, ozbiljnosti, čvrstine.
Odlikovanje nema veze s tom EU pričom. To je koncept, narativ, trajna, davnašnja želja na kojoj se radi decenijama, sad već i otvoreno i združeno. A oko Hrvatske, vreba se trenutak, evo naletio, ali polovičan, pa se nadograđuje kvaziturbopartiotizmom, a sve dok se jučer iskopavaju kosti ubijenih Hrvata, a Cikotić postavlja za ministra. Sve gola ubleha.
Milenkov buraz

#19187 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Milenkov buraz »

Lincoln-Burrows wrote: 03/08/2020 15:51
Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 11:30
Novak20 wrote: 02/08/2020 23:05 Što kaže Predsjednik Hrvatske ?

U najmanju ruku nediplomatski, uličarskim riječnikom ali to zorno ukazuje da se Milanović okrenuo desno i populistički. Još ćemo se mi nagledati ovakvih njegovih izleta u desno.
Milanović se brine za Hrvate BiH zašto bi to bilo desno?
A to što ga nije briga za reakcije iz BiH je valjda mislio na reakcije jednog dijela političke scene,
nema službenog stava BiH o odlikovanjima, nema se on kome ni za što pravdati.
Kako se brine? Tako što odlikuje osobu koja je osumnjičena, tj. postrojbu ali će primiti ta oaosba? Pa po tome sve one koje je odlikovala Srbija u ratovima po Hrvatskoj je samo briga za Srbe. Vidiš li tu dvostruke aršine i licemjerstvo? :roll:
Milenkov buraz

#19188 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Milenkov buraz »

Banksy wrote: 03/08/2020 15:53
Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 15:44

Ne radi se ništa iz inata. Odlikuju svoje trupe, a ovaj se zadesio. A njih zaboli, realno. Poštuju te i ugađaju ti koliko sam šalješ poruku ugađanja, ozbiljnosti, čvrstine.
Odlikovanje nema veze s tom EU pričom. To je koncept, narativ, trajna, davnašnja želja na kojoj se radi decenijama, sad već i otvoreno i združeno. A oko Hrvatske, vreba se trenutak, evo naletio, ali polovičan, pa se nadograđuje kvaziturbopartiotizmom, a sve dok se jučer iskopavaju kosti ubijenih Hrvata, a Cikotić postavlja za ministra. Sve gola ubleha.
Ček, pa ti si pomenuo EU i Ruse nisam ja, kako sada nema veze? I koje to svoje trupe a trupe iz BiH ili sam ja nešto propustio?
Banksy

#19189 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Nisi me razumio, da ne idemo dalje u ot.
Lincoln-Burrows

#19190 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Lincoln-Burrows »

Milenkov buraz wrote: 03/08/2020 15:54
Kako se brine? Tako što odlikuje osobu koja je osumnjičena, tj. postrojbu ali će primiti ta oaosba? Pa po tome sve one koje je odlikovala Srbija u ratovima po Hrvatskoj je samo briga za Srbe. Vidiš li tu dvostruke aršine i licemjerstvo? :roll:
Čuj odgovorio bi na fin način ali mi je danas već izbrisan upis kojim nikoga na osobnoj razini nisam
uvrijedio već samo iznio svoje mišljenje. Oluja je akcija oslobađanja dijela Hrvatske i kao takvu je promatram.
high_volume

#19191 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by high_volume »

Hafis wrote: 03/08/2020 15:49
Ne brinem se ja nimalo. Ovaj slučaj će završiti kao i ostali slučajevi: bit će mu suđeno u Hrvatskoj kada se ispune svi potrebni uvjeti. Do tad je nevin.
E sad, zašto se ovih dana našao na udaru patrijotskih medija, to je druga priča.
Pretpostavljam da "patrijotski" mediji brinu o susjednoj državi, njenom prijateljskom predsjedniku, dignitetu i kredibilitetu, njenom i njegovom, kad, nakon ispunjenja svih uvjeta, sud bude presudio Zlatana Miju Jelića što je, kao zapovjednik HVO i zapovjednik odbrane Mostara, dok je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar, i da je znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije RBiH i HVO-a i da ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja, kraće kazano - kad ga sud osudi za ratni zločin, pa takav bude sramota za politički establišment susjedne nam države, i za svo njeno stanovništvo koje misli kao sud, a znajući da je sutra ponosno podigao "zaslugu" za "Oluju" i priznanje povodom njene 25. godišnjice i domovinsku zahvalnost.

Mene bi bilo sramota. Tebe?
duh_sa_sjekirom

#19192 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by duh_sa_sjekirom »

Ne brinite, ovo je navlakuša za Jelića- prvo će ga odlikovati pa će mu suditi.
Kao što je onomad i Srbija sudila Mladiću
:D
Hafis

#19193 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hafis »

high_volume wrote: 03/08/2020 16:05

Pretpostavljam da "patrijotski" mediji brinu o susjednoj državi, njenom prijateljskom predsjedniku, dignitetu i kredibilitetu, njenom i njegovom, kad, nakon ispunjenja svih uvjeta, sud bude presudio Zlatana Miju Jelića što je, kao zapovjednik HVO i zapovjednik odbrane Mostara, dok je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar, i da je znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije RBiH i HVO-a i da ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja, kraće kazano - kad ga sud osudi za ratni zločin, pa takav bude sramota za politički establišment susjedne nam države, i za svo njeno stanovništvo koje misli kao sud, a znajući da je sutra ponosno podigao "zaslugu" za "Oluju" i priznanje povodom njene 25. godišnjice i domovinsku zahvalnost.

Ovako, realno gledajuci, mislim da mu na tom sudjenju nece moci dokazati krivnju i da ce biti oslobodjen.
Optužnica je ipak malo preširoka i odnosi se vise na zapovjednu odgovornost, tj. na njegovo formacijsko mjesto.
Po toj istoj logici, kao sto rekoh, zbog slucaja Grabovica, ili Caco, pola bi vojnog vrha AR BiH trebalo odgovarati zbog zapovjedne odgovornosti.
Uostalom, i sada bi se optuznica mogla dignuti, ali na zalost biologija je bila prva pa je to odradila ranije.
high_volume

#19194 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by high_volume »

Hafis wrote: 03/08/2020 16:21
high_volume wrote: 03/08/2020 16:05

Ovako, realno gledajuci, mislim da mu na tom sudjenju nece moci dokazati krivnju i da ce biti oslobodjen.
Optužnica je ipak malo preširoka i odnosi se vise na zapovjednu odgovornost, tj. na njegovo formacijsko mjesto.
Po toj istoj logici, kao sto rekoh, zbog slucaja Grabovica, ili Caco, pola bi vojnog vrha AR BiH trebalo odgovarati zbog zapovjedne odgovornosti.
Uostalom, i sada bi se optuznica mogla dignuti, ali na zalost biologija je bila prva pa je to odradila ranije.
Za pravu državu i pravog državnika, one kojima je stalo do, najprije dobrosusjedskih odnosa, onih kojima je stalo do digniteta i kredibiliteta na međunarodnom prostoru, ko poštuje drugog, itd. nikad na pamet neće pasti ugroziti sva ova nastojanja nekom jeftinom, populističkom promocijom kojekakvih zapovjednika o kojima svijet priča kao mogućim ratnim zločincima. I sama konekcija s takvim osobama prave državnike diskreditira, a ne još dodatno, drsko i ponižavajuće, odbrana postupaka i prigovora iz susjedne prijateljske države, u kojoj, usput, živi i jedna trećina "svog" stanovništva.

Sutrašnja ceremonija i dodjela "zasluga" Zlatanu Miji Jeliću, je pljuvanje u lice cijeloj državi BiH i njenom stanovništvu, posebno rodbini žrtava koje je odobrio upravo Zlatan Mijo Jelić.

Da je BiH država kakva treba biti, već danas bi hrvatski ambasador bio na diplomatskom "nota" razgovoru u Predsjednišrvu BiH, i možda se spremao za privremeni boravak u Zagrebu, dok se Pantovčak ne predomisli, ili prekosutra izvini BiH.

Usput, znaš li koliko je optuženika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, po komandnoj odgovornosti, tokom suđenja oslobođeno odgovornosti?
dalmatinka

#19195 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

high_volume wrote: 03/08/2020 16:33
Sutrašnja ceremonija i dodjela "zasluga" Zlatanu Miji Jeliću, je pljuvanje u lice cijeloj državi BiH i njenom stanovništvu, posebno rodbini žrtava koje je odobrio upravo Zlatan Mijo Jelić.
U čemu je problem? Pa nije izabran za ministra u vladi. Ne znam koliko puta ti je rečeno da odličja ne dobijaju
pojedinci a i o pljuvanju bi se dalo raspravljati i raspravljati.
Banksy

#19196 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Dobar tekst.

Što bi se dogodilo da Oluja nije izvedena,
Pet pitanja i pet odgovora o Oluji

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... i-15011319

El_comadante

#19197 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by El_comadante »

nije osuđen prd sudom zato što je pobjedao u Hrvatsku neče da se vrati u BiH. šta misliš o tome?
Sanjarko

#19198 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

Pojedinci ovdje i u Hrvatskoj brane, neodbranjivo. Sunovrat sto se tice odnosa prema drugima, u ovom slucaju prema zrtvama i komsijama. Ali necudi mene nista vise. Svijet ide ponovo unazad i prema katastrofi odavno.
Hafis

#19199 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hafis »

high_volume wrote: 03/08/2020 16:33 Za pravu državu i pravog državnika, one kojima je stalo do, najprije dobrosusjedskih odnosa, onih kojima je stalo do digniteta i kredibiliteta na međunarodnom prostoru, ko poštuje drugog, itd. nikad na pamet neće pasti ugroziti sva ova nastojanja nekom jeftinom, populističkom promocijom kojekakvih zapovjednika o kojima svijet priča kao mogućim ratnim zločincima. I sama konekcija s takvim osobama prave državnike diskreditira, a ne još dodatno, drsko i ponižavajuće, odbrana postupaka i prigovora iz susjedne prijateljske države, u kojoj, usput, živi i jedna trećina "svog" stanovništva.
Po stoti put: odličje će primiti tri postrojbe HVO-a a ne Zlatan Jelić.
Da je BiH država kakva treba biti, već danas bi hrvatski ambasador bio na diplomatskom "nota" razgovoru u Predsjednišrvu BiH, i možda se spremao za privremeni boravak u Zagrebu, dok se Pantovčak ne predomisli, ili prekosutra izvini BiH.
Da je BiH država kakva treba biti onda bi za ovakve odluke trebalo postojati i jednoglasno mišljenje predsjedništva, a ne izjave AID-ovaca i ostale SDA bratije.

P.S.
Veći je šamar izbor Cikotića za ministra u ovom trenutku.
Da u HDZ-u postoje osim onih gladnih klošara i ljudi s mrvom obraza ne bi taj lik nikad postao ministar. Mogli su ga odbiti, međutim kako bi dalje dijelili pozicije i plijen...bijednici.
Ne kažem da je lik kriv, ali postoji dosta repova za njim iz slučaja Bugojno, i nije mu mjesto na ministarskoj poziciji
Hafis

#19200 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hafis »

El_comadante wrote: 03/08/2020 17:33

nije osuđen prd sudom zato što je pobjedao u Hrvatsku neče da se vrati u BiH. šta misliš o tome?
Pa nije valjda toliko mahnit da se prepusti BiH pravosuđu. Hvala Bogu da je trebao pobjeći...i ja bih prvi.
Jedino ako bi imao isti tretman kao Zuka ili Dudaković... onda nema zime.. sjedi kući i ne boj se do kraja života.
Post Reply