Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iceman ze

#5926 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman ze »

:bih: ja bi rekNo da je to org krim ako se medjusobno dogovaraju :lol:
Haris.ba

#5927 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

NediM17 wrote: 29/07/2020 15:07 Sad ispade bolje prošli ovi što gledaju na Nikole Šopa, ako ništa sigurni su u budućnosti bar za širinu ulice. :o
Ja to odavno govorim. Ulica je donekle sigurnost da ti nesta ispod prozora ne nikne.

Mada, isti investitor bas preko puta te ceste isto zgradu planira. Jedan plan in je zgrada na U. Ali, mi to izgleda previse praznog prostora gledajuci sadasnje zgrade. Tako da ce vjerovatni nesta opet ko pentagon napraviti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5928 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Ne mozes da vjerujes gdje ce zgradu posaditi :run: ona garaza na staklenim nogama jbt :run:
Haris.ba

#5929 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Eno dozvolili rekonstrukciju una osnovnoj školi u Lužanima. Iskopali rupčagu 6 metara i eno voda ide li ide. Stvarno treba biti gigant pa da ti naumpadne na nakom zemljištu podzemne objekte dozvoljavati.
Dosadno mii

#5930 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

Ne moras biti gigant
Samo neobrazovan i glup il da te boli briga
Haris.ba

#5931 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote: 29/07/2020 21:13 Eno dozvolili rekonstrukciju una osnovnoj školi u Lužanima. Iskopali rupčagu 6 metara i eno voda ide li ide. Stvarno treba biti gigant pa da ti naumpadne na nakom zemljištu podzemne objekte dozvoljavati.
Gledam danas obilježili i proširili građevinsku zonu. Lijepi strah. :bih:
Kataklinger

#5932 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kataklinger »

Ima li ko info kad ce biti tehnicki prijem i upotrebna dozvola za lamelu A u kompleksu Dijamant? Koliko vidjeh uradili su skoro pa sve (stanovi, liftovi, stubista)...Gledam tu stanove, lamela A je uradjena navodno bolje nego lamele B i C prema rijecima investitora, npr bolja kupatila (keramika...).

A neko je par stranica prije pitao za notara i cijene, obzirom da sam se i ja raspitivao, ide po kvadraturi stana. Za kupoprodajni i hipotekarni za stan od cca 70m2 dodje otprilike 1200-1300KM.

Nije mi jasno kako Malta Complex uredno fura marketing za lamelu koju su "poceli" graditi a koliko sam cuo nemaju gradjevinsku ni za postojecu, a generator pored zgrade jer nemaju ni prikljucak struje logicno. Nekoliko poznanika zglajzalo kupovinom stanova tu, a opet cuo sam da su neki prisilno ulazili u stanove. Sta ce bit s novim "zrtvama" koji su kaparisali ili ce kaparisati u novoj lameli, Bog zna. Ogradili one ciganske barake, najavili pocetak gradnje prije 15 dana i dokle ce tako ostat, ostaje nam da vidimo.
NediM17

#5933 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

"Nagrada" notaru ide prema vrijednosti ugovora, ono logika nalaze da je veca kvadratura skuplji stan, ali isto tako negdje kvadrat stana kosta milju a negdje pet. Isto vrijedi i za ostavinsku raspravu, nagrada notaru ide prema vrijednosti nasljedstva. :bih:
nekome

#5934 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

Legalni lopovluk. Nista on vise posla nije uradio za ovu ili onu cifru. O odgovornosti necu ni pocinjati...
NediM17

#5935 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

Buraz i ja smo se s notarkom na ostavinskoj pogadjali k'o na pijaci. Te kol'ko vrijedi stan, te kol'ko kuca, posto je zemlja...
azdralovic

#5936 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by azdralovic »

Kataklinger wrote: 01/08/2020 14:44 Nije mi jasno kako Malta Complex uredno fura marketing za lamelu koju su "poceli" graditi a koliko sam cuo nemaju gradjevinsku ni za postojecu, a generator pored zgrade jer nemaju ni prikljucak struje logicno. Nekoliko poznanika zglajzalo kupovinom stanova tu, a opet cuo sam da su neki prisilno ulazili u stanove. Sta ce bit s novim "zrtvama" koji su kaparisali ili ce kaparisati u novoj lameli, Bog zna. Ogradili one ciganske barake, najavili pocetak gradnje prije 15 dana i dokle ce tako ostat, ostaje nam da vidimo.

moja drugarica se nedavno raspitivala tu, umalo i da uzme stan, uglavnom imaju jedan stan slobodan u staroj zgradi i nude i novu.
Uglavnom njoj su rekli da su ok papiri za staru zgradu sada, sad da li muljaju nemam pojma... mene su jos prosle godine odbili sa tim malverzacijama...

ako ga banka nece u hipoteku, bjezim i ja od njega i to je to :D
Haris.ba

#5937 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Imaju oni građevinsku za postojeću. Ali, su malo prefurali sa spratnosti, pa ne mogu završiti etažiranje.

Da je neko ulazio nasilno u stanove, prvi put čujem. Mislim da nije niko. Jer investitoru odgovara da uđeš u stan, jer onda nećeš tražiti pare nazad.

U onim ograđenim kućama živi još jedna porodica.
JThomas

#5938 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

:mrgreen: pa eto neka joj pokažu ok papire.

kako mogu _________________________...vrlo lako, prevaranti su, a države nema.
high_volume

#5939 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by high_volume »

NediM17 wrote: 01/08/2020 20:37 "Nagrada" notaru ide prema vrijednosti ugovora, ono logika nalaze da je veca kvadratura skuplji stan, ali isto tako negdje kvadrat stana kosta milju a negdje pet. Isto vrijedi i za ostavinsku raspravu, nagrada notaru ide prema vrijednosti nasljedstva. :bih:
Nije tema o notarima, znam, ali moram još jednom prigovoriti na ovu idiotsku odredbu, kojom je notarima propisana mogućnost nepoštene naplate posla i poslova koji jednako vrijede kao i sastavljanje nekog drugog ugovora. Ništa specijalno notari ne čine sastavljanjem ugovora čije nekretnine vrijede 3 miliona maraka, u odnosu na ugovor sa nekretninama od 15 hiljada maraka :-)

Ima li šanse da se mijenja ova odredba zakona o notarima, iz njihove tarife?
VladaFBiH

#5940 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

high_volume wrote: 03/08/2020 11:55
NediM17 wrote: 01/08/2020 20:37 "Nagrada" notaru ide prema vrijednosti ugovora, ono logika nalaze da je veca kvadratura skuplji stan, ali isto tako negdje kvadrat stana kosta milju a negdje pet. Isto vrijedi i za ostavinsku raspravu, nagrada notaru ide prema vrijednosti nasljedstva. :bih:
Nije tema o notarima, znam, ali moram još jednom prigovoriti na ovu idiotsku odredbu, kojom je notarima propisana mogućnost nepoštene naplate posla i poslova koji jednako vrijede kao i sastavljanje nekog drugog ugovora. Ništa specijalno notari ne čine sastavljanjem ugovora čije nekretnine vrijede 3 miliona maraka, u odnosu na ugovor sa nekretninama od 15 hiljada maraka :-)

Ima li šanse da se mijenja ova odredba zakona o notarima, iz njihove tarife?
zar je fer da plaća isto onaj koji jedva skupi 15k i onaj koji ima 3.000k da kupi stan?

Drugo je što su tarife prevelike a smanjivali su ih ako se sjećaš u odnosu na prvobitne koje su bile baš ono lude
nekome

#5941 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

Pa naravno da jeste. Notar istu kolicinu posla uradi neovisno o iznosu. Zasto bi mu onda cijena bila ovisna o iznosu ugovora?
lissics

#5942 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

nekome wrote: 03/08/2020 13:16 Pa naravno da jeste. Notar istu kolicinu posla uradi neovisno o iznosu. Zasto bi mu onda cijena bila ovisna o iznosu ugovora?
Notar odgovara svojom imovinom. Nije isti rizik na 15k i na 150k.
(Rizik kosta , u slucaju da neko nije upucen)
high_volume

#5943 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by high_volume »

lissics wrote: 03/08/2020 13:21
nekome wrote: 03/08/2020 13:16 Pa naravno da jeste. Notar istu kolicinu posla uradi neovisno o iznosu. Zasto bi mu onda cijena bila ovisna o iznosu ugovora?
Kakav rizik trpi notar na ugovorima različitih vrijednosti nekretnina?
lissics

#5944 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

high_volume wrote: 03/08/2020 13:25
lissics wrote: 03/08/2020 13:21
Kakav rizik trpi notar na ugovorima različitih vrijednosti nekretnina?
Ako sta zajebe, da plati naknadu stete
high_volume

#5945 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by high_volume »

Prije notara, ugovore su sastavljali advokati, često i same stranke, pa ih predavale sudovima na ovjeru i validnost., pri čemu je bilo grešaka u formama, itd. Pa je država odredila stručne osobe koje će u ime nestručnih osoba sastavljati "stručne" ugovore, a usput ih i ovjeravati, činiti ih validnim, što istovremeno relaksira preopterećenost sudija i službi protokola u sudovima, a istovremeno stvara priliku za dodatno zapošljavanje pravnika, itd.
I kroz taj notarski zakon, država je odredila odgovornost notara da ne zajebe državu, ili stranku, jer mu daje skoro bezuslovno pravo da je zastupa, naročito u prometu nekretnina, ali i u drugim stvarnim pravima, pa čak i kod ovjere vjerodostojnosti akata ili potpisa.

A onda su se notari pomamili, oformili svoju komoru, udruženje, i izlobirali enormno visoke cijene usluga svoje "stručnosti", sve na teret stranaka, ljudi koji prometuju svojim kapitalom, pa su onda počeli zavirivati u njihove privatnosti: Ti prodaješ skupu nekretninu, eh ti ćeš kupoprodajni ugovor platiti više... za isti posao, za skoro identičan ugovor, istu formu, isto potrošeno vrijeme, isto znanje i stručnost, sve isto, kao i za kupoprodajni ugovor jako male vrijednosti nekretnine.

"Ma hajte molim vas..." :-)
JThomas

#5946 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

to se pravda i objašnjava većom odgovornošću ako nešto zajebe. nije isto ni u banana državi potvrditi i samo formalnu ispravnost nečega od 5.000 i nečega od 5.000.000. nisu iste posljedice, ni ako si ispravno uradio, a naročito ako si zajebao.

a pošto je ta odgovornost više teorija nego praksa (kao i svaka druga kod nas), ja razumijem i što se ljudi bune...
high_volume

#5947 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by high_volume »

JThomas wrote: 03/08/2020 14:22 to se pravda i objašnjava većom odgovornošću ako nešto zajebe. nije isto ni u banana državi potvrditi i samo formalnu ispravnost nečega od 5.000 i nečega od 5.000.000. nisu iste posljedice, ni ako si ispravno uradio, a naročito ako si zajebao.

a pošto je ta odgovornost više teorija nego praksa (kao i svaka druga kod nas), ja razumijem i što se ljudi bune...
Notari moraju obezbijediti garanciju banke u iznosu 200.000 KM. Provjerava li neko limite izdanih ugovora shodno toj odgovornosti, odnosno, šta ako notar zajebe u tri posla, napravi štetu veću od iznosa garancije banke?
JThomas

#5948 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

ma svejedno je koji je iznos kad nema sistema. znaš kad ćeš dokazati da je zajebao.

i treba biti realan i reći šta jeste - neke kategorije zajeba i prevara su drastično smanjene uvođenjem notara. neke druge opet nisu. neke ne mogu niti biti. ali generalno, sigurnost se jeste bar malo povećala.
Kataklinger

#5949 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kataklinger »

Obzirom da sam upratio da ima ovdje forumasa koji su detaljnije upuceni i upoznati sa projektom "Dijamant", da pitam jos jednom. Ima li neko info kad bi mogao biti gotov tehnicki prijem i upotrebna dozvola za lamelu A?
dostavljac

#5950 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dostavljac »

Nešto ne mogu da skontam kako malta complex ima dobro uradjen stan tipa od 70 do 80 kvadrata mislim tipa dva kupatila raspored dobar spavacih, djecijih soba, ostava itd... i ne ide izgradnja zgrade, kao kod ovih novih zgrada tipa bulevar veneto dijamant...dok kod tih navedenih zgrada stanovi tih kvadrata uopce nije iskorišteno kako treba...kako tipa te nove zgrade nisu na taj fazon išle... ?
Post Reply