Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- skafiskafsnjak
#25501 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa zar nije bolje zatvaranje? Bar ce manje umrlih biti
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#25502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ovaj pokro ovaj uteko... sta sam drugo i napisao... itekako imaju veze sa ovom hobotnicom mafijaskom... august i septembar su nam sad biti ili ne biti... a mozda sve i prodje ko obicna gripa kako vole ucenjaci reknut...svjezi_ustipak wrote: ↑02/08/2020 11:35pici wrote: ↑02/08/2020 11:31sa ovakvim zdravstvenim sistemom i ko nam je na celu istoga, ne da nam se crno pise nego smo najebali... sHanko na vrijeme utekao, ode cojk na plovidbu jahtom po sredozemlju, tamam leglo na racun tal od malinarovih ventilatora... mogu se i ko klima koristiti, LG klime nista za ove fikine.svjezi_ustipak wrote: ↑02/08/2020 11:24
Slažem se.
Samo je scenario prije španski: postupno povećanje broja oboljelih koje u provoj fazi prolazi neopaženo. U Italiji je vrlo brzo krenulo sa masovnim obolijevanjem u pojedinim regijama.
Kad se vidi situacija u martu i situacija u julu-sada je neuporedivo gora. I biće još teže i gore. Najveći broj pozitivnih i najveći broj hospitaliziranih su osobe od 25 do 55 godina. Umiru i ljudi koji nemaju nikakve značajnije bolesti.
Crno nam se piše ako se ovako nastavi.
Nema to tolike veze sa Šankom. On se zeznuo ulaskom u vlast, uvijek je bježao kad je gusto pa je i sad isto uradio. Nema Šanke ni Malinara ni u Španiji ili Italiji pa su imali katastrofu. Mi samo ponavljamo greške drugih država. Uskoro će brojevi umrlih biti dvocifreni. Porodice leže u bolnici oboljeli od covid skupa. U kritičnom stanju istovremeno roditelj i dijete. Situacija nije još u potpunosti manifestna kad je riječ o brojevima. Uskoro će se vidjeti cijela razmjera pandemije kod nas.
-
Zijo77
#25503 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne sam elitne restorane, nego i sve elitne vile sa betonskim zidivima i video nadzorima u kojim pseudo lopovska elita lagodno provodi dane epidemije. A iz tih vila šalju običnoj buraniji pogrdne epitete i dijele savjete.TESLA_EDISON wrote: ↑02/08/2020 11:19uhljebu,
Prvo zatvori sve "elitne" restorana gdje "elita" partija svaku noć pa onda uzimaj ljudima hljeb iz ruku. Ti bi neke mjere uvodio a još te mama i tata izdržavaju.
- svjezi_ustipak
#25504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
njihova krađa i bježanje jednostavno nemaju veze sa porastom broj oboljelih. oni su samo koristili prilike dok su mogli.pici wrote: ↑02/08/2020 11:43ovaj pokro ovaj uteko... sta sam drugo i napisao... itekako imaju veze sa ovom hobotnicom mafijaskom... august i septembar su nam sad biti ili ne biti... a mozda sve i prodje ko obicna gripa kako vole ucenjaci reknut...svjezi_ustipak wrote: ↑02/08/2020 11:35pici wrote: ↑02/08/2020 11:31
sa ovakvim zdravstvenim sistemom i ko nam je na celu istoga, ne da nam se crno pise nego smo najebali... sHanko na vrijeme utekao, ode cojk na plovidbu jahtom po sredozemlju, tamam leglo na racun tal od malinarovih ventilatora... mogu se i ko klima koristiti, LG klime nista za ove fikine.
Nema to tolike veze sa Šankom. On se zeznuo ulaskom u vlast, uvijek je bježao kad je gusto pa je i sad isto uradio. Nema Šanke ni Malinara ni u Španiji ili Italiji pa su imali katastrofu. Mi samo ponavljamo greške drugih država. Uskoro će brojevi umrlih biti dvocifreni. Porodice leže u bolnici oboljeli od covid skupa. U kritičnom stanju istovremeno roditelj i dijete. Situacija nije još u potpunosti manifestna kad je riječ o brojevima. Uskoro će se vidjeti cijela razmjera pandemije kod nas.
proći kao obična gripa neće. virus je izgubio sezonalnost. tek ćemo vidjeti na šta će ovo još izaći. zasad ne izgleda dobro.
-
emmir1
#25505 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Niko ne kaže da treba sve zaključat.
Apsolutna greška je bilo ključanje u prvom valu.
No postoje razumne odluke.Policijski sat 48 sati tokom Bajrama.Rad kafica zabranit nakon 20 sati.Kazne na licu mjesta 50 km ko ne nosi masku u zatvorenom prostoru.
Kazne za firme 3000 km u čijim prostorijama se nalaze ljudi bez maske.
Ovakav set mjera bi bio dosta učinkovit.
No postoje razumne odluke.Policijski sat 48 sati tokom Bajrama.Rad kafica zabranit nakon 20 sati.Kazne na licu mjesta 50 km ko ne nosi masku u zatvorenom prostoru.
- GAU8
#25506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li to podatak, informacija, ili samo tvoje misljenje....laik1981 wrote: ↑02/08/2020 11:30Sebija jako dobro zna sta je uzrok brojeva koje imamo. Jako dobro zna da na prste jedne ruke moze nabrojati zarazene konobare od kada je pusten rad ugostiteljskih objekata.
Nije OK vlastito nagadjanje iznositi kao da je cinjenica...
Zna se obiti o glavu
- SmokingMan
#25507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Treba razmišljati dalje od svojih poriva, danas je u ovakvim okolnostima sa pandemijom veoma lahko izgubiti posao zbog noćnog provoda. Nismo veliko tržište da za 15 dana može pronaći drugi posao. Ovo će društvo uništiti samo sebe zbog neodgovornosti i to minimalne ,a dobro smo krenuli sa spuštanjem restrikcija, dok se nije počelo gubiti strpljenje. Mislim da bi se poslodavcima, pogotovo iz ugostiteljstva, moralo strogo zamjeriti jer debelo prelaze preko preventivnih mjera. Vlast je popustila u tolikoj mjeri da su dozvolili nargilhanama da opet počnu sa radom, umjesto da su im naredili da za sada promjene ponudu i prilagode je aktuelnoj situaciji. Bože, šta sve ova vlast nije kadar da upropasti zbog uskih interesa.
- Tesla Edison
#25508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ti kao da ne živiš u BiH. Ako bi uveli rad do 20, odmah bih se pojavila i vrana i jala da se uvede totalna zabrana. Pogledaj Sebija šta radi, pogledaj majmuna iz Ustikoline.emmir1 wrote: ↑02/08/2020 11:32TESLA_EDISON wrote: ↑02/08/2020 11:19uhljebu,
Prvo zatvori sve "elitne" restorana gdje "elita" partija svaku noć pa onda uzimaj ljudima hljeb iz ruku. Ti bi neke mjere uvodio a još te mama i tata izdržavaju.
Eto odmah sam uhljeb i neko me hrani.
Mogu li ja sada da kažem da ti nisi sigurno najoštriji nož u ladici jer donosiš ovakve zaključke.
E da ti kažem.
Imam svoju proizvodnju i kada je opalo tržište u BIH našao sam tržište za svoje proizvode u EU.
Krenuo sa izvozom
Sve svoje obaveze redovno plaćam i nisam aplicirao ni za jednu jedinu pomoć od budjeta.
Čak sam sada redovniji sa uplatama u budjet, solidarišem se sa situacijom pa sam platio i neki dug iz 2016 koji su rekli da imam.
Znači apsolutno je razumno zatvorit kafice nakon 20 sati
Ljudi ne shvatate da ako se uvede opet zabrana, kraj nam je. Molicete tad Boga da fasujete i koronu ako treba samo da se otovri sve i da počnete raditi.
To je crni scenarij a ne virus.
- pici
#25509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ma koje crne zatvaranje, covjek napisa prethodno u postovima, idu izbori, treba se koje nacelnicko mjesto mlatnut il zadrzati postojeca... opŠČina vaznija od deset drugih... e tu ce biti svega
- SmokingMan
#25510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Izbora će biti svakako, ma koliko god ih pokušavali staviti pod okrilje pandemije kako bi ih odgodili za prilike koje pogoduju njima. Idealno mjesto i vrijeme za konačan pad.

- pici
#25511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
prvi val se isao kineskim scenariom i bio je uČinkovit (sto bi ercegovci rekli) ALI odd Neda Starka... europa je vidi se sad razjedinjena i pokazalo se da svako svoju politiku vodi, ne ide, da se je djelovalo jedinstveno, pa sad sam 100 % siguran da bi situacija bila dosta drugacija... neide zatvoriti sve a susjedne zemlje koda nista nije bilo i onda otvoris radi ekonomije i hoooppp et ti korone jopet... italija primjer, lombardija uvela totalnu karantenu ostatak italije na skijanju, das skaki da odlucujeemmir1 wrote: ↑02/08/2020 11:44 Niko ne kaže da treba sve zaključat.
- tandmand
#25512 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Potpuno istinito. Razboli se teško u nekom preduzeću za prevoz 5-6 vozača, negdje u proizvodnji 5-6 iskusnih educiranih majstora ili bilo gdje, posljedice se gomilaju i ekonomije ide u rasulo.svjezi_ustipak wrote: ↑02/08/2020 11:38
otprilike je suština u boldiranom. ljudi ne shvataju da će imati jednaki pad proizvodnje i sa masovnim zaražavanjem kao i sa zatvaranjem. ljudi će ići na bolovanja radi sebe i radi članova porodice. s tim što je ishod kod zaražavanja uvijek neizvjestan
MEĐUTIM. Ovdje neki propagiraju zabranu rada samo nekim djelatnostima - što je diskriminacija i otimanje hljeba iz ruku.
DRUGO. Od tih kojima se zabranjuje rad otima se nezarađeni novac u vidu doprinosa, parafiskalnih nameta, komunalnih naknada i slično - što je harač, "dočekivanje na putu" .. desetina, ovaj pardon polovina, "dobrovoljno davanje žita" ko u Jugoslaviji, Ukrajini ... nazovite to kako hoćete ali suština ostaje. OK. Neka zabrane rad, neka ukinu to PRAVO ali neka ne traže OBAVEZE kao da se radi. Malo manje aparthejda prema nekim zanimanjima, pa nismo JAR iz prošlog stoljeća.
Last edited by tandmand on 02/08/2020 11:54, edited 1 time in total.
- pici
#25513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
sdO do nove pandemije... fOdilj prebolovo, dozivotni prmijerTrafalgar Law wrote: ↑02/08/2020 11:51 Izbora će biti svakako, ma koliko god ih pokušavali staviti pod okrilje pandemije kako bi ih odgodili za prilike koje pogoduju njima. Idealno mjesto i vrijeme za konačan pad.![]()
![]()
-
Medobrundo25
#25514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta dramite i histerisete, dok zdravstveni kapaciteti nisu proptereceni sve je ok. Koliko ja pratim svi izolatoriji se vrte oko konstantne brojke hospitaliziranih, nema potrebe za satorima i poljskim bolnicama , sve se stize za sada bez obzira na ove brojke. Shvatite da se repovi vuku pri testiranju, ovo nikada nisu brojevi u protekla 24 sata. Licno znam da se rezultat test zna i cekati i po 8 dana. Nema nacina da se zaraza sprijeci, valjda vam je to jasno do sada, nego valjat ce zivjeti sa njim dok se ne pronadje vakcina ili ucinkovita terapija. Stres je destruktivan za imunoloski sistem, posvetite se stvarima koje vas cine sretnima, ovo palamudjenje ovdje vas moze samo odvesti u ludilo. Cuvajte se i proci ce i ovo, nista ne moze vjecno trajati. 
Last edited by Medobrundo25 on 02/08/2020 11:57, edited 1 time in total.
-
AmirBaa
#25515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znam da samo provociras, ali hajde popusti se malo Bajrama. Jucer se u medjugorju okupilo par hiljada ljudi pa te ne vidim da dramis oko toga. Jutros 600 ljudi u buseve se natrpalo i odose u istanbul.emmir1 wrote: ↑02/08/2020 11:44 Niko ne kaže da treba sve zaključat.
- Ironmen
#25516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Htjeli priznati ili ne RS trenutno radi bolji posao od FBiH... Cini mi se da kopiraju Hrvatsku po uzoru testiranja i broja oporavljenih..POSLJEDNJA 24 SATA
|
Republika Srpska registrovala 109 novozaraženih, oporavilo se čak 136
-
high_volume
#25517 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako je Japan mogao otkazati Olimpijske igre, može i Sarajevo otkazati SFFMogy87 wrote: ↑02/08/2020 00:52Ja najiskrenije mislim da od zakljucavanja nema nista. Imala je ona i ranije u medijima ovakve istupe, pozivala na jace mjere. Meni djeluje kao “ja sam alarmirala, ko vam je kriv sto se nije provelo” ako situacija zagusti.splinter wrote: ↑02/08/2020 00:49Al da vidimo SFF počinje 14.08., ne bi me iznenadilo da zaključaju do tada sve al eto hajde nek probaju i to.
Ok pa Lockdown u Wuhanu je trajao 3 mjeseca, neće pola godine.
Nije se narod kod nas toliko opustio, mislim jeste jednim djelom ali nije to samo razlog. Problem je što je njima vrhunac uvesti Lockdown, više od toga oni očito ne znaju ili ne mogu.

-
elcaliente
#25518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma samo ostaviti otvoreno sve i ukunuti sve restrikcije.
Oni koji ne fasuju virus imsti ce prihode a oni koji fasuju idu na bolovanje.
Oni koji nazalost odapnu ima im familija 1000 km.
Svi u plusu.
Oni koji ne fasuju virus imsti ce prihode a oni koji fasuju idu na bolovanje.
Oni koji nazalost odapnu ima im familija 1000 km.
Svi u plusu.
- Tesla Edison
#25519 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Usvojen budžet, svi uslovi za izbore ispunjeni, jedino još ostaje lockdown. Zato je sinoć gospodarica života i smrti najavila restrikcije a idiot iz Ustikoline još radikalnije mjere najavljuje.Trafalgar Law wrote: ↑02/08/2020 11:51 Izbora će biti svakako, ma koliko god ih pokušavali staviti pod okrilje pandemije kako bi ih odgodili za prilike koje pogoduju njima. Idealno mjesto i vrijeme za konačan pad.![]()
![]()
Pisali vi šta hoćete, lockdown se uvodi. Samo je još nepoznanica kakva će biti reakcija naroda.
- Casual's
#25520 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dosta sam upucen u to, nisam uhljeb, nisam nehljeb, ali, ako zatvorimo 5 dana drzavu, ekonomiju Allah nece sacuvat. Ljudi vec sada dosta manje trose, nismo vise potrosacko drustvo, mnogi giganti ne znaju sta da rade, otkazi vise frcaju nego dok je bio "lockdown" (zbog toga i ne izlaze sa zvanicnim informacijama), sezonci nisu isli u Njemacku, itd.
Vracanje mjera mogu samo internet drkadzije traziti, nadri ljekari i isprepadane ljepotice.
Vracanje mjera mogu samo internet drkadzije traziti, nadri ljekari i isprepadane ljepotice.
- SmokingMan
#25521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da nije stranaca SDA udba bi hodala ulicom i tjerala ljude na ne glasaju, ovako, imamo neku olakšavajuću okolnosti za građanske slobode.pici wrote: ↑02/08/2020 11:53sdO do nove pandemije... fOdilj prebolovo, dozivotni prmijerTrafalgar Law wrote: ↑02/08/2020 11:51 Izbora će biti svakako, ma koliko god ih pokušavali staviti pod okrilje pandemije kako bi ih odgodili za prilike koje pogoduju njima. Idealno mjesto i vrijeme za konačan pad.![]()
![]()
![]()
-
AmirBaa
#25522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni samo nije jasno ovi stručnjaci sto bi uveli mjere, sta misle koliko dugo da traju? Kad smo imali po 30-40 slucajeva dnevno, trebalo je 2 mjeseca da se to suzbije na manje cifre. Sad bi trebalo pola godine mjere drzati da dodjemo do onog sto smo imali krajem maja 
-
emmir1
#25523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Medobrundo25 wrote: ↑02/08/2020 11:57 Sta dramite i histerisete, dok zdravstveni kapaciteti nisu proptereceni sve je ok. Koliko ja pratim svi izolatoriji se vrte oko konstantne brojke hospitaliziranih, nema potrebe za satorima i poljskim bolnicama , sve se stize za sada bez obzira na ove brojke. Shvatite da se repovi vuku pri testiranju, ovo nikada nisu brojevi u protekla 24 sata. Licno znam da se rezultat test zna i cekati i po 8 dana. Nema nacina da se zaraza sprijeci, valjda vam je to jasno do sada, nego valjat ce zivjeti sa njim dok se ne pronadje vakcina ili ucinkovita terapija. Stres je destruktivan za imunoloski sistem, posvetite se stvarima koje vas cine sretnima, ovo palamudjenje ovdje vas moze samo odvesti u ludilo. Cuvajte se i proci ce i ovo, nista ne moze vjecno trajati.![]()
Bilo je 75 na podhrastovima
Umrlo 7 u par dana i 3 otpusteno
Juče 65
Jutros 68
-
high_volume
#25524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Coronavirus je duboku među nama u BiH. Sa ovim mjerama, ja čak predlažem i nešto rigoroznije, trebat će nam najmanje jedan mjesec dana da se coronavirus donekle pročisti, s tim da se svi moramo strogo pridržavati pravila i biti disciplinirani. Kako, kad svako samo o sebi misli i nikog nije briga što je potencijalni i primimalac i davaoc coronavirusa. A kad mu se COVID-19 desi u porodici, ili kod prijatelja, poznanika, i shvati ozbiljnost i opasnost coronavirusa, onda se hvataju za glavu s komentarom - shvatio sam...Prpa.ba wrote: ↑02/08/2020 10:44 Prvo zatvaranje granice za slobodan ulaz putnika iz Srbije, nase drzavljane testirati na granicama prilikom povratka nazad iz EU, pa onda neka federalna inspekcija posjeti Neum i ugostiteljske i trgovacke objekte po vecim gradovima, pa tek ako to ne bude imalo efekta tokom mjesec dana, onda se moze pricati o opravdanosti parcijalnog ogranicavanja funkcionisanja privrede i slicno.
Ovako, migranti slobodno hodaju, Srbijanci slobodno tranzitiraju i ljetuju, dijaspora hoda kako joj je cef, trzne centre i ugostitelje niko ne kontrolise i ljudi rade na uvecavanju profita naustrb javnog zdravstva, a rjesenje koje nam se nudi je opet svi u kucu. Jer drzava nece ni da pokusa raditi svoj redovni posao. Nece moci.
Od martovskih mjera, preko "ramazanske relaksacije" do oba Bajrama, "neumskog turizma", popuštanja komšijskim turistima, do današnjeg haranja coronavirusom i sve većom smrtnošću, naša država, Federacija makar, mora provesti postupak provjere odgovornosti svih osoba u lancu odgovornosti, i sve krivce drastično, vrlo rigorozno kazniti.
- Bloo
- Globalna šefica
#25525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mjere koje bi trebalo implementirati su normalne:
- maske u zatvorenom (znaci NEMA uci bez maske ni u granap ko Sahibe na Vratniku)
- razmak u restoranima, kaficima itd.
- maske na otvorenom ako se ne moze drzati distanca
- distanca u zatvorenom (redovi pred salterima)
- cesta dezinfekcija javnog prostora i javnih i privatnik objekata
Da li je ovo nenormalno?
- maske u zatvorenom (znaci NEMA uci bez maske ni u granap ko Sahibe na Vratniku)
- razmak u restoranima, kaficima itd.
- maske na otvorenom ako se ne moze drzati distanca
- distanca u zatvorenom (redovi pred salterima)
- cesta dezinfekcija javnog prostora i javnih i privatnik objekata
Da li je ovo nenormalno?