Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#25476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

zrakomlat wrote: 02/08/2020 11:04
TESLA_EDISON wrote: 02/08/2020 01:09
Kako je lahko sve otvoriti, sve mjere ukinuti a epidemiju obuzdati. Za 24 sata.

1. Zakonom propisati maske i to trajno riješiti, ukinuti preporuke;
2. Osnovati komisiju za nadgledanje sprovođenja zakona. Propisati drakonske kazne;
3. Otvoriti granice za sve, aviolinije za sve i uvesti besplatno testiranje na granicama i aerodromima;
4. Uvesti zabranu rada dudlarama. Ne kao mjera već zakonski
5. Uhapsiti Amera Bekana

Jedno zasjedanje parlamenta i gotovo. Nema kriznih štabova, nema mjera a nema ni epidemije.
:lol:

Nisam skonto zašto ali mi smiješno ipak :lol:

Šta je zgriješio Amer?
Tolika doza idiotizma i ludorija je opasna za okolinu.
GAU8

#25477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Zijo77 wrote: 02/08/2020 10:31
AmirBaa wrote: 02/08/2020 10:18
Hercegoviina wrote: 02/08/2020 10:02 Image
"Smatram da se vanredno stanje pod hitno mora uvesti, da se zabranama kretanja, rada objekata, policijskim satom i drugim mjerama život ponovo treba zaustaviti, kako bismo broj novozaraženih vratili na stotinjak dnevno, da se tako borimo do vakcine u narednih 4-5 mjeseci, ako bude sreće"

Ma jasta, najbolji odgovor koji imaju je zatvori sve. :bih:
Ovaj ima temperaturu i bulazni. Takve mjere ne samo da su protivustavne nego i neefikasne. Koliko treba da traju? Kako organizovati život i snadbjevanje namirnicama? Nakon takvih idiotskih i protivustavnih mjera, epidemija se nastavlja u gorem obliku jer su traumatizovani i izolacijom izmučeni ljudi lakša meta za virus. U selu Ustikolina nema zgrada, sve privatne kuće. Dakle, doktor je (da nije pod temperaturom) mogao sabrati dva i dva i zaključiti da je borba u takvim seoskim sredinama najlakša.
Kada imas stoku od naroda koja se ne zna ponasati, logicno je da ces sa takvim narodom postupati kao sa stokom... po mom misljenju...

Stoku otvaramo i zatvaramo kako nam je ceif...
tandmand

#25478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

AmirBaa wrote: 02/08/2020 10:18
"Smatram da se vanredno stanje pod hitno mora uvesti, da se zabranama kretanja, rada objekata, policijskim satom i drugim mjerama život ponovo treba zaustaviti, kako bismo broj novozaraženih vratili na stotinjak dnevno, da se tako borimo do vakcine u narednih 4-5 mjeseci, ako bude sreće"

Ma jasta, najbolji odgovor koji imaju je zatvori sve. :bih:
Zemljane jarane, doture Alija ... nismo svi na državnoj sisi.

Vama će mjesečna fidija, koju realni sektor uplati u budžet redovno biti isplaćivana. Radio ne radio svira vam radio, a nama Corona zakon od Fadilja.
emmir1

#25479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Nakon što sam sinoć vidio kako izgleda grad i kako su bašte i kafici prepuni.

Doslovno jedno na drugom.

Hitno uvesti mjeru zabrane kafica nakon 20 sati.

Date su preporuke kaficima, pustilo ih se da rade.
Međutim isti ti ne poštuju mjere.
SmokingMan

#25480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Evo poželila omladina puta... :D

Dobro je da uvijek postoji alibi za eventualne poslijedice, ali eto, svako na svoju odgovornost, iako niko ne poštuje ni one umjerene restrikcije u društvu. Ne trebaju nam lockdowni, niti prekomjerno opuštanje.
"Svi učesnici moraju imati maske, na ulazima u autobuse postoje dezinfikaciona sredstva i mjeri se temperatura. Uvijek postoji rizik da se neko razboli, i ovdje i kod kuće. Ljudi se razboljevaju, ne znaju ni ko im je bio kontakt jer se virus poprilično raširio. Iako je rizik, ekonomija ide, mjere su podignute, život se nastavlja. I turistički radnici moraju raditi, ovo je naš način rada“, poručio je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-jeku- ... /200802017
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#25481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

emmir1 wrote: 02/08/2020 11:16 Nakon što sam sinoć vidio kako izgleda grad i kako su bašte i kafici prepuni.

eeeeeee a kako ce se narod provoditi, pa pare za trezor da se puni za budjetlije i lopove... eeeeee
Tesla Edison

#25482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

emmir1 wrote: 02/08/2020 11:16 Nakon što sam sinoć vidio kako izgleda grad i kako su bašte i kafici prepuni.

uhljebu,

Prvo zatvori sve "elitne" restorana gdje "elita" partija svaku noć pa onda uzimaj ljudima hljeb iz ruku. Ti bi neke mjere uvodio a još te mama i tata izdržavaju.
pici

#25483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Trafalgar Law wrote: 02/08/2020 11:17 Evo poželila omladina puta... :D

Dobro je da uvijek postoji alibi za eventualne poslijedice, ali eto, svako na svoju odgovornost, iako niko ne poštuje ni one umjerene restrikcije u društvu. Ne trebaju nam lockdowni, niti prekomjerno opuštanje.
"Svi učesnici moraju imati maske, na ulazima u autobuse postoje dezinfikaciona sredstva i mjeri se temperatura. Uvijek postoji rizik da se neko razboli, i ovdje i kod kuće. Ljudi se razboljevaju, ne znaju ni ko im je bio kontakt jer se virus poprilično raširio. Iako je rizik, ekonomija ide, mjere su podignute, život se nastavlja. I turistički radnici moraju raditi, ovo je naš način rada“, poručio je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-jeku- ... /200802017
nista idemo na talijanski scenarijo pa cija mati crnu vunu prede...
SmokingMan

#25484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

:D

Image
splinter

#25485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Prestanite već s jednom s ustaljenom mantrom o
komorbitetima i hroničnim bolesti, a koja se manifestira ponavljanjem jednog te istog pitanja kada se objavi da je preminula i onda ide antologijsko pitanje od čega je još bolovao (la).
Siguran sam da preko 70% ljudi ovdje starijih od 30 godina ima neku hroničnu bolest a do toga nisu ni svjesni. Ne mora se samo raditi o hroničnim bolestima. Pokvaren zub može dati napravi problem, nesanica, trenutna depresija, neka lokalna upala za koju ni ne znaš, pojačan alergijski odgovor i masa drugih "banalnih" stvari može da te pospremi na onaj svijet ako se podrepi a Sars-Cov-2 uradi svoje.
Zato pamet u glavu!
made_in_sarajevo

#25486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by made_in_sarajevo »

Da bukvalno svaki drugi stanovnik drzave bude zarazen, zakljucavanja nema. Izbori su za koji mjesec i ove "vodje" naroda su ga vec popusile sa proslim zakljucavanjem. Niti su pomogli privredi, niti su isplatili sta su rekli da ce isplatiti. Od zakljucavanja nema nista jer je to gasenje drzave i njima najbitnije gubljenje izbora glat. Ovako se ipak drze za slamku da klepe koje ministarstvo
laik1981

#25487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Prvo uhljebe disciplinovati i osigurati da u kancelarijama nose maske. Za 80% ovog broja su oni odgovorni i njihovo nepostivanje mjera u zatvorenim prostorima.. Maske nose samo prilikom rada sa klijentima..
geralt

#25488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

TESLA_EDISON wrote: 02/08/2020 09:33
geralt wrote: 02/08/2020 08:38 Mjera koja bi kod nas imala poprilicno smisla za stavljanje klastera po firmama pod kontrolu je da se rad od kuce stimulise tako sto ce firmama do isteka epidemije ukinuti obavezu placanja doprinosa za radnike koji rade na taj nacin.

Takodjer mislim da bi GRAS trebao prestati da vozi dok se situacija u Sarajevu ne smiri. Organizovace se nekako ljudi, svako ima kolegu ili jarana koji vozi u istom pravcu, nismo LA. A imam osjecaj da je svaki autobus ili tramvaj postao mini-klaster.

I naravno, da policija malo zareda po ugostiteljskim objektima da prati pridrzavanje postojecih mjera. Sto neko rece, mogli su ganjati izletnike s djecom u aprilu po Velikom polje i Nisicima, a sad ih nigdje.
Pa to što si napisao je lockdown samo bez policijskog.

Kakav rad od kuće, to je samo pokušaj da se napravi privid funkcionisanja društva.

Samo treba kažnjavati ko ne nosi masku u zatvorenom, ko ne poštuje distancu i to je to. Ništa drugo.
Ako pazljivo i sa razumijevanjem procitas ono sto sam napisao, primjetices da ne predlazem zatvaranje nicega osim GRAS-a, u kojem je distanca nemoguca a maske niko ne kontrolise, i koji je dokazani izvor zaraze. Nemoj mi podmetati nesto sto nisam rekao.

Rad od kuce naravno nije moguc za sva zanimanja, ali jeste za barem 25% njih. Ako se kvalitetno organizuje, moze se izvesti bez ikakvog gubitka produktivnosti, i moja firma (privatna) ga je sasvim uspjesno koristila za nekoliko odjela tokom lockdowna. Ako jedan Google moze uspjesno poslovati sa 100% radne snage koja radi od kuce, ne vidim zasto npr. BH Telecom ne bi mogao isto sa 80%.
svjezi_ustipak

#25489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

Slažem se.
Samo je scenario prije španski: postupno povećanje broja oboljelih koje u provoj fazi prolazi neopaženo. U Italiji je vrlo brzo krenulo sa masovnim obolijevanjem u pojedinim regijama.
Kad se vidi situacija u martu i situacija u julu-sada je neuporedivo gora. I biće još teže i gore. Najveći broj pozitivnih i najveći broj hospitaliziranih su osobe od 25 do 55 godina. Umiru i ljudi koji nemaju nikakve značajnije bolesti.

Crno nam se piše ako se ovako nastavi.
Tesla Edison

#25490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 02/08/2020 11:23 Prvo uhljebe disciplinovati i osigurati da u kancelarijama nose maske. Za 80% ovog broja su oni odgovorni i njihovo nepostivanje mjera u zatvorenim prostorima.. Maske nose samo prilikom rada sa klijentima..
Pa ubljebi su iznad svakog zakona
SmokingMan

#25491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Neku noć prolazim pored Otoke i ljudi sjede na otvorenom, u popriličnom broju, slušjući nekog pevača dok on plagira tuđe hitove kao da su njegovi. :D

Sve je tako opušteno, ljudi se doslovno prijanjaju jedni uz druge, a ja ih izbjegavam dok me prate njihovi upitni pogledi.

Vanzemaljac u Sarajevu. :D
laik1981

#25492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

TESLA_EDISON wrote: 02/08/2020 11:25
laik1981 wrote: 02/08/2020 11:23 Prvo uhljebe disciplinovati i osigurati da u kancelarijama nose maske. Za 80% ovog broja su oni odgovorni i njihovo nepostivanje mjera u zatvorenim prostorima.. Maske nose samo prilikom rada sa klijentima..
Pa ubljebi su iznad svakog zakona
Sebija jako dobro zna sta je uzrok brojeva koje imamo. Jako dobro zna da na prste jedne ruke moze nabrojati zarazene konobare od kada je pusten rad ugostiteljskih objekata.
tandmand

#25493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

A zašto ne bi uveli rad javno-administrativnih institucija od 20h - 05h (sa pauzama od pola sata)?

Npr. općine, cips, pošte, banke, telekom centri, elektroprivrede ... itd. Pa će se raznorazni poslovi koji maju veze sa ustanovama u vlasništvu države, obavljati po noći i narod će manje skakati po kafićima.

Morel tako?
pici

#25494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

svjezi_ustipak wrote: 02/08/2020 11:24
Slažem se.
Samo je scenario prije španski: postupno povećanje broja oboljelih koje u provoj fazi prolazi neopaženo. U Italiji je vrlo brzo krenulo sa masovnim obolijevanjem u pojedinim regijama.
Kad se vidi situacija u martu i situacija u julu-sada je neuporedivo gora. I biće još teže i gore. Najveći broj pozitivnih i najveći broj hospitaliziranih su osobe od 25 do 55 godina. Umiru i ljudi koji nemaju nikakve značajnije bolesti.

sa ovakvim zdravstvenim sistemom i ko nam je na celu istoga, ne da nam se crno pise nego smo najebali... sHanko na vrijeme utekao, ode cojk na plovidbu jahtom po sredozemlju, tamam leglo na racun tal od malinarovih ventilatora... mogu se i ko klima koristiti, LG klime nista za ove fikine.
bunk

#25495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Za sad imamo puno srece,pijace prepune,Neum,desavanja u gradovima i selima,praznici,citam sad ekskurzija u Tursku ....
emmir1

#25496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

TESLA_EDISON wrote: 02/08/2020 11:19

uhljebu,

Prvo zatvori sve "elitne" restorana gdje "elita" partija svaku noć pa onda uzimaj ljudima hljeb iz ruku. Ti bi neke mjere uvodio a još te mama i tata izdržavaju.

Eto odmah sam uhljeb i neko me hrani.

Mogu li ja sada da kažem da ti nisi sigurno najoštriji nož u ladici jer donosiš ovakve zaključke.

E da ti kažem.

Imam svoju proizvodnju i kada je opalo tržište u BIH našao sam tržište za svoje proizvode u EU.

Krenuo sa izvozom

Sve svoje obaveze redovno plaćam i nisam aplicirao ni za jednu jedinu pomoć od budjeta.

Čak sam sada redovniji sa uplatama u budjet, solidarišem se sa situacijom pa sam platio i neki dug iz 2016 koji su rekli da imam.

Znači apsolutno je razumno zatvorit kafice nakon 20 sati
svjezi_ustipak

#25497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

pici wrote: 02/08/2020 11:31
svjezi_ustipak wrote: 02/08/2020 11:24
Slažem se.

sa ovakvim zdravstvenim sistemom i ko nam je na celu istoga, ne da nam se crno pise nego smo najebali... sHanko na vrijeme utekao, ode cojk na plovidbu jahtom po sredozemlju, tamam leglo na racun tal od malinarovih ventilatora... mogu se i ko klima koristiti, LG klime nista za ove fikine.

Nema to tolike veze sa Šankom. On se zeznuo ulaskom u vlast, uvijek je bježao kad je gusto pa je i sad isto uradio. Nema Šanke ni Malinara ni u Španiji ili Italiji pa su imali katastrofu. Mi samo ponavljamo greške drugih država. Uskoro će brojevi umrlih biti dvocifreni. Porodice leže u bolnici oboljeli od covid skupa. U kritičnom stanju istovremeno roditelj i dijete. Situacija nije još u potpunosti manifestna kad je riječ o brojevima. Uskoro će se vidjeti cijela razmjera pandemije kod nas.
skafiskafsnjak

#25498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

emmir1 wrote: 02/08/2020 11:32

uhljebu,

Mogu li ja sada da kažem da ti nisi sigurno najoštriji nož u ladici jer donosiš ovakve zaključke.

E da ti kažem.

Imam svoju proizvodnju i kada je opalo tržište u BIH našao sam tržište za svoje proizvode u EU.

Krenuo sa izvozom

Sve svoje obaveze redovno plaćam i nisam aplicirao ni za jednu jedinu pomoć od budjeta.

Čak sam sada redovniji sa uplatama u budjet, solidarišem se sa situacijom pa sam platio i neki dug iz 2016 koji su rekli da imam.

Koji ce qrac ljudima "hljeb u ruci" ako se razbole i umru :skoljka:
laik1981

#25499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

bunk wrote: 02/08/2020 11:31 Za sad imamo puno srece,pijace prepune,Neum,desavanja u gradovima i selima,praznici,citam sad ekskurzija u Tursku ....
Nije to nikakva sreca. Virus se prvenstveno siri u zatvorenim prostorima gdje se provodi vise vremena u kontaktu sa zarazenim. Ti zatvoreni prostori nam nisu na ocima pa ne govorimo toliko o njima, al zato potenciramo sve sto nam je pred ocima, a sto predstavlja puno manji rizik..
svjezi_ustipak

#25500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

skafiskafsnjak wrote: 02/08/2020 11:35
emmir1 wrote: 02/08/2020 11:32
uhljebu,

E da ti kažem.

Krenuo sa izvozom

Koji ce qrac ljudima "hljeb u ruci" ako se razbole i umru :skoljka:

otprilike je suština u boldiranom. ljudi ne shvataju da će imati jednaki pad proizvodnje i sa masovnim zaražavanjem kao i sa zatvaranjem. ljudi će ići na bolovanja radi sebe i radi članova porodice. s tim što je ishod kod zaražavanja uvijek neizvjestan
Locked