Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#25451 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Officer Crabtree wrote: 02/08/2020 10:01
laik1981 wrote: 02/08/2020 09:59
Officer Crabtree wrote: 02/08/2020 09:55 jel' ima neka slika iz tržnog centra iz Beča ili javnog prevoza?
A jel ima neka slika iz trznog centra ili javnog prevoza iz Sarajeva?
pa nisam ja iz Sarajeva, poslati cu ti sutra iz našeg grada, pa da vidiš
A odakle si? Koliko imate aktivnih zarazenih u gradu?
skafiskafsnjak

#25452 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Ja saljem ubrzo iz javnog prevoza Minkena :D
Da vidite sta je strah od kazne...svako nosi masku
Officer Crabtree

#25453 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Officer Crabtree »

laik1981 wrote: 02/08/2020 10:03
Officer Crabtree wrote: 02/08/2020 10:01
laik1981 wrote: 02/08/2020 09:59
A jel ima neka slika iz trznog centra ili javnog prevoza iz Sarajeva?
pa nisam ja iz Sarajeva, poslati cu ti sutra iz našeg grada, pa da vidiš
A odakle si? Koliko imate aktivnih zarazenih u gradu?
sad je oko 30, svaki dan u prosjeku novih 2-3

poslati cu sutra da danas maxuz ne idem, morali bi trzni centri provoditi pravila bez obzira koliko je zarazenih u gradu, njima nije rečeno da oni procijene rizik, nego da provode pravilo... isto i javni prevoz, međutim ne vozim se autobusom al radi se o općem stanju pa se moze izvući neki zaključak
laik1981

#25454 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

https://faktor.ba/vijest/prof-dr-jahic- ... ciji/92275
Prof. dr. Jahić: Malo je naučno potkrijepljenih informacija, svjedočimo manipulacijama i negativnoj politizaciji

- Ono što je poznato jeste da koronavirus, kao i drugi virusi, kako što su koksaki i adenovirus, može izazvati miokarditis - virusnu upalu srčanog mišića, ali značajne posljedice na srčani mišić uočene su samo kod izuzetno teških pacijenata. Naravno, to ne znači da i oni koji imaju srednje tešku sliku ne mogu imati manji, odnosno srednji stepen oštećenja koji se ne primijeti. No, to nije karakteristično samo za covid-infekciju jer takve posljedice u vezi su i sa drugim virusnim infekcijama. Primjera radi, tokom sezonske gripe, kada se javljaju respiratorne infekcije, mnogi ne znaju da im je tada u većoj ili manjoj mjeri stradao i srčani mišić. Kada se kasnije manifestira teški oblik miokarditisa i kada dođu u fazu srčane slabosti, ljudi shvate da je to bila posljedica gripe, odnosno virusne infekcije - objašnjava Jahić.

Kardiolog sa velikim iskustvom u području kliničke kardiologije, kardiovaskularne dijagnostike i invazivne kardiologije smatra da je u javnosti nedovoljno zvaničnih, naučno potkrijepljenih informacija, te da često svjedočimo manipulacijama, ali i negativnoj politizaciji svega što je u vezi s pandemijom, što kako kaže, nije samo karakteristično za BiH, nego i mnoge druge zemlje širom svijeta.

- To nažalost u značajnoj mjeri zamagljuje pravu sliku ove pandemije. Ono što je po meni posebno važno naglasiti jeste da smo zbog, s jedne strane velikog broja manipulacija, a s druge potrebe i želje da što veći broj kvalitetnih informacija dođe do građana, došli u situaciju da postoji veliko nepovjerenje javnosti prema bilo kakvoj vijesti. Ljudi jednostavno vide da postoji jako puno manipulacija, pa ne vjeruju ni u ono što bi trebali, ono što će njima i njihovim porodicama donijeti dobro.

Kaže kako se u javnosti najčešće govori o testiranim pacijentima, dok kako navodi, ogromna većina oboljelih nikada nije testirana.

- Od onih koji su testirani, oko 80 posto su asimptomatski, dakle, nemaju simptome ili su vrlo blagi. Tu su i oni sa blažim oblicima zaraze, pa svega od jedan do tri posto otpada na teže slučajeve. Pitanje je i koliko onih koji spadaju u teže pacijente, na kraju završe na respiratoru?
Evelinda

#25455 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Jeste li se ispricali da mi neko odgovori na pitanje?
AmirBaa

#25456 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Hercegoviina wrote: 02/08/2020 10:02 Image
"Smatram da se vanredno stanje pod hitno mora uvesti, da se zabranama kretanja, rada objekata, policijskim satom i drugim mjerama život ponovo treba zaustaviti, kako bismo broj novozaraženih vratili na stotinjak dnevno, da se tako borimo do vakcine u narednih 4-5 mjeseci, ako bude sreće"

Ma jasta, najbolji odgovor koji imaju je zatvori sve. :bih:
Bloo
Globalna šefica

#25457 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

DEMONIKA wrote: 02/08/2020 00:50
da očito je a ti ono zagovaraš prava slobode izražavanja i govora
:wink:
ako netko iznese svoj život na forumu to više nije privatno
vozdra
Da, ako neko iznese svoj zivot na forumu to vise nije privatno. Ali, isto tako stvar je dobrog ukusa i odgoja da se te informacije ne koriste kao kontra argument u diskusiji jer sugovornika ne mozemo pobijediti drugim argumentima. Opetovano potenciranje da neko ima potomstvo, a boravi na forumu je degutantno. Ali, kao sto napisah, stvar kucnog odgoja.

Usput, 14 dana za komentarisanje rada moderacije.

Vozdra.
Tambure

#25458 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

AmirBaa wrote: 02/08/2020 10:18
"Smatram da se vanredno stanje pod hitno mora uvesti, da se zabranama kretanja, rada objekata, policijskim satom i drugim mjerama život ponovo treba zaustaviti, kako bismo broj novozaraženih vratili na stotinjak dnevno, da se tako borimo do vakcine u narednih 4-5 mjeseci, ako bude sreće"

Kakav kreten. Garant mu leglo samo 470 km regresa pa ne moze dalje od jablanickog
laik1981

#25459 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ove sto predlazu lockowne smjenjivati po kratkom postupku..
Evelinda wrote: 02/08/2020 10:16 Jeste li se ispricali da mi neko odgovori na pitanje?
Ako je pitanje postoji li rizik od zaraze u zdravstvenim objektima, prilikom odlaska na testiranje, odgovor je postoji. Zdravstvene ustanove su uvijek bile rizicne za pokupiti bilo kakvu baju. Trebalo bi da se pridrzavaju mjera i da je taj rizik mali, al haj ga znaj kada znamo da u nasem zdravstvenom sistemu ima dosta javasluka. Ne znam zasto zelis da se testiras? Imas li simptome neke ili?
Zijo77

#25460 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zijo77 »

AmirBaa wrote: 02/08/2020 10:18

Ovaj ima temperaturu i bulazni. Takve mjere ne samo da su protivustavne nego i neefikasne. Koliko treba da traju? Kako organizovati život i snadbjevanje namirnicama? Nakon takvih idiotskih i protivustavnih mjera, epidemija se nastavlja u gorem obliku jer su traumatizovani i izolacijom izmučeni ljudi lakša meta za virus. U selu Ustikolina nema zgrada, sve privatne kuće. Dakle, doktor je (da nije pod temperaturom) mogao sabrati dva i dva i zaključiti da je borba u takvim seoskim sredinama najlakša.
Sociolog

#25461 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Evo rekao sam, ako moderacija zeli nek nakon odredjenog vremena izbrise.
Novi slucaj 37 godina

https://bakije.com/obituary.php?id=22672
Evelinda

#25462 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

laik1981 wrote: 02/08/2020 10:24 Ove sto predlazu lockowne smjenjivati po kratkom postupku..
Evelinda wrote: 02/08/2020 10:16 Jeste li se ispricali da mi neko odgovori na pitanje?
Ako je pitanje postoji li rizik od zaraze u zdravstvenim objektima, prilikom odlaska na testiranje, odgovor je postoji. Zdravstvene ustanove su uvijek bile rizicne za pokupiti bilo kakvu baju. Trebalo bi da se pridrzavaju mjera i da je taj rizik mali, al haj ga znaj kada znamo da u nasem zdravstvenom sistemu ima dosta javasluka. Ne znam zasto zelis da se testiras? Imas li simptome neke ili?
pp poslala sam
Prpa.ba

#25463 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Prpa.ba »

Prvo zatvaranje granice za slobodan ulaz putnika iz Srbije, nase drzavljane testirati na granicama prilikom povratka nazad iz EU, pa onda neka federalna inspekcija posjeti Neum i ugostiteljske i trgovacke objekte po vecim gradovima, pa tek ako to ne bude imalo efekta tokom mjesec dana, onda se moze pricati o opravdanosti parcijalnog ogranicavanja funkcionisanja privrede i slicno.

Ovako, migranti slobodno hodaju, Srbijanci slobodno tranzitiraju i ljetuju, dijaspora hoda kako joj je cef, trzne centre i ugostitelje niko ne kontrolise i ljudi rade na uvecavanju profita naustrb javnog zdravstva, a rjesenje koje nam se nudi je opet svi u kucu. Jer drzava nece ni da pokusa raditi svoj redovni posao. Nece moci.
laik1981

#25464 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Evelinda wrote: 02/08/2020 10:36
laik1981 wrote: 02/08/2020 10:24 Ove sto predlazu lockowne smjenjivati po kratkom postupku..
pp poslala sam
Nisam nista dobio..
laik1981

#25465 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Sociolog wrote: 02/08/2020 10:35 Evo rekao sam, ako moderacija zeli nek nakon odredjenog vremena izbrise.
Novi slucaj 37 godina

Jel ova osoba sa Alipasina?
Bloo
Globalna šefica

#25466 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

Prpa.ba wrote: 02/08/2020 10:44 Prvo zatvaranje granice za slobodan ulaz putnika iz Srbije, nase drzavljane testirati na granicama prilikom povratka nazad iz EU, pa onda neka federalna inspekcija posjeti Neum i ugostiteljske i trgovacke objekte po vecim gradovima, pa tek ako to ne bude imalo efekta tokom mjesec dana, onda se moze pricati o opravdanosti parcijalnog ogranicavanja funkcionisanja privrede i slicno.

Ovako, migranti slobodno hodaju, Srbijanci slobodno tranzitiraju i ljetuju, dijaspora hoda kako joj je cef, trzne centre i ugostitelje niko ne kontrolise i ljudi rade na uvecavanju profita naustrb javnog zdravstva, a rjesenje koje nam se nudi je opet svi u kucu. Jer drzava nece ni da pokusa raditi svoj redovni posao. Nece moci.
A SFF?
gubljenje_vremena

#25467 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gubljenje_vremena »

BadBoy wrote: 02/08/2020 01:47 Sad vas ovdje moram dopuniti jer je ovo moja oblast.

Nije sud "obarao" kazne za maske zato što one tobože me djeluju jer sud nije instanca nadležna da to utvrđuje.

Na sudu je "palo" par prekršajnih naloga zato što su naši policajci opravdali sve viceve o njima. Naime, oni su ljudima uručivali prekršajne naloge za ometanje javnog reda i mira što nema veze sa mozgom, umjesto da su pisali za neki od prekršaja propisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ko je požurio da plati u roku od 8 dana (da bi platio pola) - halali Huso materi.

Ko je tražio sudsko odlučivanje - izvukao se jer je sud pravilno utvrdio da ne postoje elementi prekršaja - ometanje javnog reda i mira. Ne može ne nošenje maske predstavljati remećenje javnog reda i mira.

To je naša policija.
Ako je sud donio takvu odluku onda dalje rasprave nema. Objektivno ovdje se i ne radi o ometanju javnog reda i mira. Inace je ovo jedan od kljucnih faktora, jer objektivno u nasem slucaju mjera koja ne predvidja kaznu ne znaci nista
Na trenutak sam pomislio da u ovom pomenutom zakonu ne postoji osnov za izricanje prekrsjanog naloga ali izgleda da se nesto ipak moze iskopati.
Dakle:
Clan 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sluzbene novine Federacije 29/05),
Novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fiziĉko lice koje:

7. ne postupi u skladu sa cl. 54., 55. i 56. ovog Zakona;
Clan 54. opet kaze:
Radi sprecavanja i suzbijanja zaraznih bolesti iz stava 1. ovog clana Federalno ministarstvo zdravstva moze narediti posebne vanredne zaštitne mjere protiv tih bolesti:

6. druge mjere u skladu sa medjunarodnim propisima.
I onda naredba br. 11 Kriznog staba Federalnog ministartsva zdravstva 01-33-3223/20 od 29.5.2020:
Obavezno je nosenje maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom javnom prostoru nije moguce odrzavati fizicku distancu od 2 metra izmedju osoba.

Dakle: U skladu sa clanom 70. stav 7. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sluzbene novine Federacije 29/05), a u vezi naredbe KS FMZ broj 01-33-3223/20 od 29.5.2020 izrice se prekrsajni nalog osobi xy, u iznosu od x KM, rok taj i taj. Ovo bi sud vec malo teze oborio.

I jos nesto: ako ima neko ko je je blizak FMZ moze sugestija da je ovaj dio naredbe “ukoliko na otvorenom javnom prostoru nije moguce odrzavati fizicku distancu od 2 metra izmedju osoba” prilicno nejasan. Recimo niko sa ovih snimaka gore (ako su stvarno nacinjeni u doba corone), nije u obavezi nositi masku, jer je ovdje valjda “moguce odrzavati fizicku distancu od 2 metra”, pa onda i ne postoji obaveza nosenja maske, bez obzira sto raja bukvalno jedno uz drugo stoje. Valjda nije poenta u tome je li moguce ili nemoguce odrzati distancu, nego je li osobe stvarno komuniciraju na bliskoj udaljenosti.
Sociolog

#25468 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

laik1981 wrote: 02/08/2020 10:49
Sociolog wrote: 02/08/2020 10:35 Evo rekao sam, ako moderacija zeli nek nakon odredjenog vremena izbrise.
Novi slucaj 37 godina

Cuo sam na Federalnom radiju,jutros. OD KORONE umro, to je taj tip iz 2006 bivsi vehabija koji je svoju majku ubio, to nije vazno za danasnji kontekst. Umro od korone tako javise na federalnom radiju.
breuer

#25469 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breuer »

Bloo wrote: 02/08/2020 10:49
Prpa.ba wrote: 02/08/2020 10:44 Prvo zatvaranje granice za slobodan ulaz putnika iz Srbije, nase drzavljane testirati na granicama prilikom povratka nazad iz EU, pa onda neka federalna inspekcija posjeti Neum i ugostiteljske i trgovacke objekte po vecim gradovima, pa tek ako to ne bude imalo efekta tokom mjesec dana, onda se moze pricati o opravdanosti parcijalnog ogranicavanja funkcionisanja privrede i slicno.

A SFF?
razmaknute su stolice u Metalcu, sve mjere poduzete :oops:
Bloo
Globalna šefica

#25470 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

breuer wrote: 02/08/2020 10:58
Bloo wrote: 02/08/2020 10:49

A SFF?
razmaknute su stolice u Metalcu, sve mjere poduzete :oops:
:oops:
A kroz ulaz/izlaz jedno po jedno

MDa..
laik1981

#25471 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Sociolog wrote: 02/08/2020 10:52
laik1981 wrote: 02/08/2020 10:49
Novi slucaj 37 godina

Cuo sam na Federalnom radiju,jutros. OD KORONE umro, to je taj tip iz 2006 bivsi vehabija koji je svoju majku ubio, to nije vazno za danasnji kontekst. Umro od korone tako javise na federalnom radiju.
Pitam u kontekstu njegovog ranijeg zdravstvenog stanja.. Vazno je ako je imao tezih zdravstvenih problema.. Bolest ne bira po godinama, to vec znamo..
Evelinda

#25472 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

laik1981 wrote: 02/08/2020 10:46
Evelinda wrote: 02/08/2020 10:36

pp poslala sam
Nisam nista dobio..
Poslala sam opet
zrakomlat

#25473 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zrakomlat »

TESLA_EDISON wrote: 02/08/2020 01:09
Kako je lahko sve otvoriti, sve mjere ukinuti a epidemiju obuzdati. Za 24 sata.

1. Zakonom propisati maske i to trajno riješiti, ukinuti preporuke;
2. Osnovati komisiju za nadgledanje sprovođenja zakona. Propisati drakonske kazne;
3. Otvoriti granice za sve, aviolinije za sve i uvesti besplatno testiranje na granicama i aerodromima;
4. Uvesti zabranu rada dudlarama. Ne kao mjera već zakonski
5. Uhapsiti Amera Bekana

Jedno zasjedanje parlamenta i gotovo. Nema kriznih štabova, nema mjera a nema ni epidemije.
:lol:

Nisam skonto zašto ali mi smiješno ipak :lol:

Šta je zgriješio Amer?
GAU8

#25474 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Da li je smjenjivanje po kratkom postupku krsenje prava? Pitam za druga...
Tesla Edison

#25475 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Vuku đavola za rep. Samo naprijed, neka pokušaju uvesti mjere.
Locked