Pelješki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
high_volume

#151 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

megaribi1 wrote: 20/07/2020 19:46
SaraFina wrote: 18/07/2020 20:49 Pa na prvim stranicama istina nisi. Utoliko mi je čudniji tvoj stav i dokazivanje Kejnu. Zato te priupitah. Logično da će naša strana zastupati luku i pristup otvorenom moru. Iako se luka realno ne može napraviti. Ali moraš krenuti od nečeg u pregovorima, da BiH ima štetu tim mostom, da bi dobila (recimo pristup Pločama)

Šta treba reci? Volimo da vam crkne krava i ne povezete svoje more? I eto zato smo protiv mosta. Ne kužim.
Ako nam zaista treba luka na vlastitoj teritoriji, izgleda mi realnije Gabela Polje, nego Neum. Luka Metković je samo nekoliko stotina metara od graničnog prelaza i može se još malo prokopati Neretva i betonirati obala, a željeznica je već tu. Nije za velike brodove ( max. gaz 4,5 m; max. dužina broda 80 m, max. visina 14 m ) ali ni ulaganja nisu velika u poređenju sa Neumom.
Sve i da ta luka Gabela ne uzrokuje zagađenje izuzetno kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, i da lokalna zajednica odobri gradnju, da se nađu ogromni novci, a nakon njenog dovršetka, onog trenutka kada vlast lokalne zajednice Općine Metković, ili Opuzen, ili Ploče, ili DN Županije, ili Vlade RH, kaže NE prolazu brodova preko njenih teritorija, kroz vodotok Neretve koja je od granice Doljani do njenog ušća u more hrvatska teritorija, luka Gabela služit će samo za slikanje i pokazivanje jednog idiotskog projekta koji je koštao milijarde.

Uz izvinjenje @megaribi1, nisam na tebe mislio o idiotskom projektu
high_volume

#152 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

SaraFina wrote: 20/07/2020 21:08 Što se Luke tiče, govorila sam o Neumu isključivo kao nečemu što se moglo koristiti u pregovorima i na koji način.
Dakle, naša strana potencira izgradnju luke u .... budučnosti, susjedi ospore. Onda mi izvedemo vještake koji će reći koju pozitivnu u našu korist. Oni izvedu svoje.. A EU sredstva im stoje na raspolaganju i neiskorištenaza gradnju mosta. Onda opet mi zategnemo, i tako. Dok ne dobijemo zauzvrat nesto. Tako ide to.
Izaći sa tvrdnjom da je u Neumu nemoguce napratviti luku je suludo. Zasto onda osporavamo gradnju?
Ne bi se tu radilo o pregovorima, nego o podlosti i pakosti i "crkavanju susjedovih krava" i narušavanju dobrosusjedskih odnosa, i odnosu dvije države podignutih tenzija, kao što je do sada SDA mnogo puta činila, i svaki put načinila štetu svima nama, vlastitoj državi. I gradnji izuzetno lošeg imidža u EU i svijetu, i sl. Stvarno treba biti poremećen i osmisliti ovakvu ideju, krcatu mržnjom :(
Maraschino

#153 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Maraschino »

Hrvatska koristi svaku priliku da gurne prst u oko tako da ne zasluzuju nikakvim dobrom da im se vrati.
Srbi pokrenuli vitalni nacionalni interes da bi zastitili Hrvatsku u gradnji mosta i sada ti isti Srbi ne zasluzuju nikakvu podrsku drugih kada bi im nuklearku gradili na Trgovskoj gori...helem, kako god bilo ne zna se ko koga handri a Bosnjaci najvise primaju pa je vrijeme da se upali svjetlo.
high_volume

#154 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Maraschino wrote: 20/07/2020 23:10 Hrvatska koristi svaku priliku da gurne prst u oko tako da ne zasluzuju nikakvim dobrom da im se vrati.
Srbi pokrenuli vitalni nacionalni interes da bi zastitili Hrvatsku u gradnji mosta i sada ti isti Srbi ne zasluzuju nikakvu podrsku drugih kada bi im nuklearku gradili na Trgovskoj gori...helem, kako god bilo ne zna se ko koga handri a Bosnjaci najvise primaju pa je vrijeme da se upali svjetlo.
Ima i na drugim stranama sličnih razmišljanja i zagovaranja podmetanja i činjenja štete jednih drugima. Najbolje da svi ovakvih stavova odrede sebi jedan prostor, udalje se i započnu međusobno jebavanje uzduž i poprijeko, pa ko preživi nek priča. A sve nas miroljubive i normalne nek' poštede svojih patologija i psihoporemećenih planova.
Maraschino

#155 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Maraschino »

high_volume wrote: 20/07/2020 23:14
Maraschino wrote: 20/07/2020 23:10 Hrvatska koristi svaku priliku da gurne prst u oko tako da ne zasluzuju nikakvim dobrom da im se vrati.
Ima i na drugim stranama sličnih razmišljanja i zagovaranja podmetanja i činjenja štete jednih drugima. Najbolje da svi ovakvih stavova odrede sebi jedan prostor, udalje se i započnu međusobno jebavanje uzduž i poprijeko, pa ko preživi nek priča. A sve nas miroljubive i normalne nek' poštede svojih patologija i psihoporemećenih planova.
Kako izgledaju ti miroljubivi i normalni pacifisti i sta zagovaraju?
Njima je normalno ako ulazi u zemlju ispod nekog mosta ili im je normalno ako mu komsija istresa opasan otpad pored granice i rijeke ili ili...

Dobar susjed/komsija sve nesuglasice rjesava dogovaranjima a ne *urcenjem i inatima..
SaraFina

#156 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

high_volume wrote: 20/07/2020 22:59
SaraFina wrote: 20/07/2020 21:08 Što se Luke tiče, govorila sam o Neumu isključivo kao nečemu što se moglo koristiti u pregovorima i na koji način.
Dakle, naša strana potencira izgradnju luke u .... budučnosti, susjedi ospore. Onda mi izvedemo vještake koji će reći koju pozitivnu u našu korist. Oni izvedu svoje.. A EU sredstva im stoje na raspolaganju i neiskorištenaza gradnju mosta. Onda opet mi zategnemo, i tako. Dok ne dobijemo zauzvrat nesto. Tako ide to.
Izaći sa tvrdnjom da je u Neumu nemoguce napratviti luku je suludo. Zasto onda osporavamo gradnju?
Ne bi se tu radilo o pregovorima, nego o podlosti i pakosti i "crkavanju susjedovih krava" i narušavanju dobrosusjedskih odnosa, i odnosu dvije države podignutih tenzija, kao što je do sada SDA mnogo puta činila, i svaki put načinila štetu svima nama, vlastitoj državi. I gradnji izuzetno lošeg imidža u EU i svijetu, i sl. Stvarno treba biti poremećen i osmisliti ovakvu ideju, krcatu mržnjom :(

O ne, to je pregovaračka mudrost. Jesi bio kad u dobitnoj ekipi kad debata u gimnaziji u pitanju?
Očigledno ne. E moja zamisao je upravo to. Da rasčlanimo.

Podlost je kad preCjednica susjedne drzave, onako ničim izazvana izvali da u BiH ima 10 000 mudzahedina koji su prijetnja EU. I to na samom vrhuncu islamofobije.

Pazi, ne obavjesti bezbjedonosno sigurnosne sluzbe u BiH, da kao drzavnica ima ta saznanja. I presjednica HR. Nego lupa po svijetu. E to je podlost. Kuziš? 😃
high_volume

#157 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Maraschino wrote: 20/07/2020 23:18
high_volume wrote: 20/07/2020 23:14
Kako izgledaju ti miroljubivi i normalni pacifisti i sta zagovaraju?
Njima je normalno ako ulazi u zemlju ispod nekog mosta ili im je normalno ako mu komsija istresa opasan otpad pored granice i rijeke ili ili...

Dobar susjed/komsija sve nesuglasice rjesava dogovaranjima a ne *urcenjem i inatima..
Nije dogovaranje "paljenje svjetla" za efikasniji revanšizam ili nadgradnju susjedovog zlog ponašanja, dogovaranje je i spremnost na ustupke i razumijevanje inetersa druge strane, koja god ona bila. Jedna od strana u pregovorima uvijek mora biti prva.
SaraFina

#158 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

:roll:

Kako da ne.
Maraschino

#159 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Maraschino »

Gdje ti vidis Hrvatske ustupku u oba slucaja?
Ja vidim murcenje i inacenje prije svega Bosnjacima.
Gdje ti vidis srpski interes da se gradi Peljeski most?
Ja tu vidim shuk Bosnjacima.

...imaju li Bosnjaci ikakvog razloga da budu fini sa ovakvim susjedima/komsijama?
high_volume

#160 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

SaraFina wrote: 20/07/2020 23:28
high_volume wrote: 20/07/2020 22:59

O ne, to je pregovaračka mudrost. Jesi bio kad u dobitnoj ekipi kad debata u gimnaziji u pitanju?
Očigledno ne. E moja zamisao je upravo to. Da rasčlanimo.

Podlost je kad preCjednica susjedne drzave, onako ničim izazvana izvali da u BiH ima 10 000 mudzahedina koji su prijetnja EU. I to na samom vrhuncu islamofobije.

Pazi, ne obavjesti bezbjedonosno sigurnosne sluzbe u BiH, da kao drzavnica ima ta saznanja. I presjednica HR. Nego lupa po svijetu. E to je podlost. Kuziš? 😃
Kada jedna predsjednica susjedne države, onako idiotski, izvali teoriju o 10.000 mudžahedina, još je idiotskije pravdanje da ih nema i uzbunjivanje jedne trećine BiH stanovništva, kao da ne postoje diplomatski hodnici EU kroz koje se dolazi idiotskoj predsjednici iza leđa. Ali, avaj.... :D Kad je neko iz BiH upravljačkih struktura ikad otišao i ušao u te hodnike.... A i što bi išao, kad mu je jednostavnije u svojoj avliji držati hegemoniju upirući stalno prstom preko taraba i pokazujući na neprijatelja... I ovo je podlost
SaraFina

#161 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Ma da tako je :thumbup:

Da je Macron izjavio da se u Berlinu postrojava 10 000 nacista Merkelica bi povukla ambasadora iz Pariza. I jos sto sta. A ti o hodnicima i prolazima.
high_volume

#162 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Maraschino wrote: 20/07/2020 23:37 Gdje ti vidis Hrvatske ustupku u oba slucaja?

...imaju li Bosnjaci ikakvog razloga da budu fini sa ovakvim susjedima/komsijama?
Ovo je problem... Stalno neko podmeće Bošnjacima, ugrožava im prava, ne da... :-)

Ne vidim nikakav problem u volji Hrvatske da gradi svoj most, na svojoj teritoriji, svojim ili EU novcem, svejedno. Problem može biti jedino gubitak finansijskog prometa u Neretvancu ili u Konzumu, neko pivo neprodano ili nepečena pizza na magistrali, i to od rijetkih putnika koji tranzitiraju Neumom. I ništa više. Problem je jedino u ovome što piše @SaraFina, gubitak pregovaračke pozicije kojom je bošnjačka-BiH strana stiskala muda hrvatskoj, ali je značajnije pitanje zbog čega i kojih i čijih interesa.

Konačno, i ja ću radije koristiti taj most i bolju cestu prema Stonu i Dubrovniku nego kroz Neum. A nisam Hrvat :D
high_volume

#163 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

SaraFina wrote: 20/07/2020 23:47 Ma da tako je :thumbup:

Da je Macron izjavio da se u Berlinu postrojava 10 000 nacista Merkelica bi povukla ambasadora iz Pariza. I jos sto sta. A ti o hodnicima i prolazima.
Da, trebalo je izvući haubice na Plješevicu.... Tako se radi kad te neko poprijeko pogleda :-)
Maraschino

#164 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Maraschino »

high_volume wrote: 20/07/2020 23:51
Maraschino wrote: 20/07/2020 23:37 Gdje ti vidis Hrvatske ustupku u oba slucaja?

Ovo je problem... Stalno neko podmeće Bošnjacima, ugrožava im prava, ne da... :-)

Ne vidim nikakav problem u volji Hrvatske da gradi svoj most, na svojoj teritoriji, svojim ili EU novcem, svejedno. Problem može biti jedino gubitak finansijskog prometa u Neretvancu ili u Konzumu, neko pivo neprodano ili nepečena pizza na magistrali, i to od rijetkih putnika koji tranzitiraju Neumom. I ništa više. Problem je jedino u ovome što piše @SaraFina, gubitak pregovaračke pozicije kojom je bošnjačka-BiH strana stiskala muda hrvatskoj, ali je značajnije pitanje zbog čega i kojih i čijih interesa.

Konačno, i ja ću radije koristiti taj most i bolju cestu prema Stonu i Dubrovniku nego kroz Neum. A nisam Hrvat :D
Apsolutno me ne interesuje sta si ali sve pises kontra Bosnjaka.

Hrvati da su imali volje oni bi sjeli i rekli sta planiraju pa da se vidi koja bi to solucija bila najbolja za obje strane a ne ignorantske metode koristiti.

Da budem iskren, drago mi je da se S/H strana sada prepiru oko Trgovske gore. Jeste da je i to BiH ali eto da vidite kako je kada se tjeraju inati.
SaraFina

#165 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

high_volume wrote: 20/07/2020 23:53

Da, trebalo je izvući haubice na Plješevicu.... Tako se radi kad te neko poprijeko pogleda :-)
Ma jok. Pokaze se malo kičme. Da ne puze covjek reda radi. Poput gmaza.
high_volume

#166 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Maraschino wrote: 20/07/2020 23:56
high_volume wrote: 20/07/2020 23:51
Apsolutno me ne interesuje sta si ali sve pises kontra Bosnjaka.
Ne posmatram ljude koje su religije niti etničke pripadnosti, ne zanima me ko je čiji. Nemam taj teret na sebi, meni su ljudi jednaki, osim onih loših, patološki loših.
Da budem iskren, drago mi je da se S/H strana sada prepiru oko Trgovske gore. Jeste da je i to BiH ali eto da vidite kako je kada se tjeraju inati.
O ovim osobinama sam maloprije pisao... :-)
high_volume

#167 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

SaraFina wrote: 20/07/2020 23:59

Čemu kičma kad je glava prazna
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#168 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

high_volume wrote: 20/07/2020 23:51 Ovo je problem... Stalno neko podmeće Bošnjacima, ugrožava im prava, ne da...
Zbog nesposobne vlasti u Sarajevu i njihovih istomišljenika ovdje na forumu..pa cijela Evropa se smije na blefove tipa gradit cemo most :-) izvinjvaam se..luku :lol:
SaraFina

#169 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

high_volume wrote: 21/07/2020 00:02
SaraFina wrote: 20/07/2020 23:59

Čemu kičma kad je glava prazna
Ah eto imamo posla sa drzavom koja je poput Poljske iskoristila 85% EU fondova. Pa trebamo osjećati se praznoglavi i nabijati si komplekse. Gmizati zarad dobrosusjetskih odnosa i sl.
Last edited by SaraFina on 21/07/2020 00:18, edited 1 time in total.
SaraFina

#170 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Bobi wrote: 21/07/2020 00:03
high_volume wrote: 20/07/2020 23:51 Ovo je problem... Stalno neko podmeće Bošnjacima, ugrožava im prava, ne da...
Zbog nesposobne vlasti u Sarajevu i njihovih istomišljenika ovdje na forumu..pa cijela Evropa se smije na blefove tipa gradit cemo most :-) izvinjvaam se..luku :lol:
Ma šta će nam i Neum. Treba to dati u okviru HB Hrvatskoj. Zarad dobrosusjetskih odnosa dodati i pola Mostara i Zapadnu Hercegovinu 🤓
Bobi
Forum administrator

#171 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Ne da na Fadila i Bakira pa Bog :lol:
SaraFina

#172 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Bobi wrote: 21/07/2020 00:12 Ne da na Fadila i Bakira pa Bog :lol:
Cuj Fadila? Kakvog Bakira? Ne pravi me SDA botom. Ja sam patriotkinja k tome lijevo orjentirana Čoviću Dragane!
Bobi
Forum administrator

#173 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

SaraFina wrote: 21/07/2020 00:14
Cuj Fadila? Kakvog Bakira? Ne pravi me SDA botom. Ja sam patriotkinja k tome lijevo orjentirana Čoviću Dragane!
Haj bona nisi ni prva ni zadnja :D, nikad nisi loše kritički rekla protiv svojih ljubimaca..nisi valjda onda Komšičev fan :D ?
Tempo
ZeModerator

#174 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by Tempo »

botulizam nije patriotizam
SaraFina

#175 Re: Pelješacki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Bobi wrote: 21/07/2020 00:21
Haj bona nisi ni prva ni zadnja :D, nikad nisi loše kritički rekla protiv svojih ljubimaca..nisi valjda onda Komšičev fan :D ?
Jok. Profulao si ceo fudbal Bobika!
Post Reply