Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nekome

#12851 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

isprobavanje javnosti, kad se spusti prasina nastavit ce sa planom
drndalo

#12852 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Da, gologuzi damage-control, mir-mir-niko-nije-kriv. Zabijem-vam-ga-do-balcaka-cim-okrenete-glavu...

E cuj ministar se nije pojavio na sastanku i izvodjac to prihvatio kao saglasnost i odobrenje za gradnju !? Dobro nije shvatio i da su time saglasni da im isplate 3 mil. EUR za troskove cega god pozele.... :skoljka:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12853 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

Dosadno mii

#12854 Re: Sarajevo Construction

Post by Dosadno mii »

bitanga_sa_otesa wrote: 15/07/2020 19:42 jestel potpisali peticiju :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/protest ... /200715136
:lol: :lol:
konami666

#12855 Re: Sarajevo Construction

Post by konami666 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/protest ... /200715136

Troje ljudi i online peticija. Ipak sam pogriješio, trebaju tu odvaliti zgradu jedno 11 spratova i onda kad je završe nadograditi još 2 sprata.
Logovan

#12856 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Čuj Kapidžić rekao da se neće graditi zgrada. :D Baš mu se može vjerovati. Kapidžić je naglasio da nema potrebe da se nastavi s potpisima jer do toga svakako neće ni doći :lol: Koliko sam puta čuo ovu rečenicu, neće ovo, neće ono, pa na kraju bude. A sada SDP jedini krivac.

"Riječ je o projektu koji je zapravo prije dvije godine s oduševljenjem prihvaćen u javnosti i sada se situacija zakomplikovala i ta odluka da se objekt koji se više ne koristi može rušiti samo ako bi tu bio trg je zapravo u interesu građana Sarajeva", dodao je. :lol: :lol:

Kako je dalje naveo Kapidžić, razumije da građani ne žele da se neupotrebljiva i stara zgrada hotela "Pošta" sruši, ali je dodao da je tako odlučeno prvenstveno zbog sigurnosti ljudi, prije svega jer je urušen do te mjere da je opasan za korištenje.
Ko je odlučio? Koji stručnjaci? Ne može im se vjerovati taman da kažu da je sutra novi dan.
Alkos

#12857 Re: Sarajevo Construction

Post by Alkos »

Ne znam da li postoji slicna tema, pa cu ovdje zamoliti za odgovor.

Kome prijaviti nepravilnu gradnju i ima li haira od toga uopste, vrijedi li se upustati? Naime, u naselju gdje zivim prema RP dozvoljena su prizemlje, 2 sprata i potkrovlje. Investitor fino dize 3. sprat, nit je potkrovlje, nit visoko potkrovlje vec jos jedan sprat. Hvala puno.
breuer

#12858 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

Alkos wrote: 16/07/2020 14:46 Ne znam da li postoji slicna tema, pa cu ovdje zamoliti za odgovor.

Kome prijaviti nepravilnu gradnju i ima li haira od toga uopste, vrijedi li se upustati? Naime, u naselju gdje zivim prema RP dozvoljena su prizemlje, 2 sprata i potkrovlje. Investitor fino dize 3. sprat, nit je potkrovlje, nit visoko potkrovlje vec jos jedan sprat. Hvala puno.
Općinskoj inspekciji!
Haris.ba

#12859 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Da nije u Luzanima? Pored skole vidim da zida lola spratove?

Prijavi opcinskoj gradjevinskoj inspekciji.
Logovan

#12860 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Alkos wrote: 16/07/2020 14:46 Ne znam da li postoji slicna tema, pa cu ovdje zamoliti za odgovor.

Sumnjam da ćeš nešto postići. :roll:
Cossack

#12861 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Logovan wrote: 16/07/2020 15:47

Sumnjam da ćeš nešto postići. :roll:
Treba probati definitivno.
Dosadno mii

#12862 Re: Sarajevo Construction

Post by Dosadno mii »

breuer wrote: 16/07/2020 14:47

Općinskoj inspekciji!
Sretno. Ako nista morat ce platiti kaznu koja je nesto mizerna
Logovan

#12863 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Cossack wrote: 16/07/2020 16:07 Treba probati definitivno.
To naravno, probaš, nećeš ništa izgubiti.
alica.k

#12864 Re: Sarajevo Construction

Post by alica.k »

Poznajem investitora kojem neka zena vec godinu il nesto (kako mi je rekao) koci gradnju jer ne da da se digne treci sprat (s pravom, skroz bi joj zagradio kucu) - tamo iza Omera Maslica. Tako da prijavi, ima hajra.
Haris.ba

#12865 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

DOK SE ČEKA RESTITUCIJA
Porodica Živojnović: Mi smo kupili hotel Poštu 1914. za dukate, komunisti su nam ga oduzeli... Gospodin Enver nije kriv!

Godinama se borimo da vratimo objekat koji je po svim zakonima naš

Redakciji Faktora javio se iz Skoplja Vojo Živojnović koji tvrdi da je njegova porodica vlasnik starog hotela Pošta u centru Sarajeva.

- Hotel Poštu kupila je moja prababa Angelina Živojnović za dukate 1914. i bio je u posjedu naše porodice sve do završetka Drugog svjetskog rata, kada je oduzet, odnosno nacionalizovan. Posjedujemo cjelokupnu dokumentaciju. Ministar Faruk Kapidžić bi trebalo da zna da je taj objekat potencijalni predmet restitucije i svako donošenje bilo kakvog urbanističkog plana u vezi s tom lokacijom, bez da se sprovede restitucija, u budućnosti može biti problem i da košta građane Bosne i Hercegovine – kaže Živojnović, čija je majka Radmila bila dugogodišnja profesorica matematike u Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

Zgradu Pošte kupila je firma MALCom, čiji je vlasnik Enver Malagić, od preduzeća Balkan. Upravo je Živojnović jučer telefonom razgovarao s Malagićem.

- Objasnio sam mu da to nije ispravan put, da to nije pametan poslovan potez. Poslao sam mu mail u kojem je dokument o oduzimanju imovine još 1948. godine koja je u formalno-pravne okvire uvedena tek 1972. godine. Bio je to veliki šok za našu porodicu. No, takva su to bila vremena. Godinama se borimo da vratimo objekat koji je po svim zakonima naš. Nažalost, BiH nema zakon o restituciji. A da će morati da ga donese, to je izvjesno jer to traži Evropska unija.

Šteta da je u onakvom stanju, volio bih je renovirati u postojećem stilu i da zgrada bude funkcionalna. Gospodin Enver nije kriv, on je u nezgodnoj situaciji. Balkan je bio državna firma pa je privatizovan. Ne znam na osnovu kojeg zakona su oni mogli postati vlasnici Pošte, nisu oni napravili zgradu. Postoje samo dvije mogućnosti, jedna je da zakon kaže da će sadašnji vlasnici morati to da plate pravim vlasnicima ili da će to uraditi država. Tako da je logično da ni za gospodina Envera, a ni za državu, nije pametno investirati u tu lokaciju bilo šta, dok se pitanje vlasništva ne riješi – smatra Živojnović.

(Faktor/** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN/dg)
Opet će narod iz svojih poreza plaćati naknadu za restituciju.
Alkos

#12866 Re: Sarajevo Construction

Post by Alkos »

Hvala svima na odgovorima. :thumbup: Zvat cu danas inspekciju, pa cemo vidjeti...
vjeshalica

#12867 Re: Sarajevo Construction

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 16/07/2020 23:10
DOK SE ČEKA RESTITUCIJA
Porodica Živojnović: Mi smo kupili hotel Poštu 1914. za dukate, komunisti su nam ga oduzeli... Gospodin Enver nije kriv!

Redakciji Faktora javio se iz Skoplja Vojo Živojnović koji tvrdi da je njegova porodica vlasnik starog hotela Pošta u centru Sarajeva.

- Hotel Poštu kupila je moja prababa Angelina Živojnović za dukate 1914. i bio je u posjedu naše porodice sve do završetka Drugog svjetskog rata, kada je oduzet, odnosno nacionalizovan. Posjedujemo cjelokupnu dokumentaciju. Ministar Faruk Kapidžić bi trebalo da zna da je taj objekat potencijalni predmet restitucije i svako donošenje bilo kakvog urbanističkog plana u vezi s tom lokacijom, bez da se sprovede restitucija, u budućnosti može biti problem i da košta građane Bosne i Hercegovine – kaže Živojnović, čija je majka Radmila bila dugogodišnja profesorica matematike u Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

Zgradu Pošte kupila je firma MALCom, čiji je vlasnik Enver Malagić, od preduzeća Balkan. Upravo je Živojnović jučer telefonom razgovarao s Malagićem.

- Objasnio sam mu da to nije ispravan put, da to nije pametan poslovan potez. Poslao sam mu mail u kojem je dokument o oduzimanju imovine još 1948. godine koja je u formalno-pravne okvire uvedena tek 1972. godine. Bio je to veliki šok za našu porodicu. No, takva su to bila vremena. Godinama se borimo da vratimo objekat koji je po svim zakonima naš. Nažalost, BiH nema zakon o restituciji. A da će morati da ga donese, to je izvjesno jer to traži Evropska unija.

Šteta da je u onakvom stanju, volio bih je renovirati u postojećem stilu i da zgrada bude funkcionalna. Gospodin Enver nije kriv, on je u nezgodnoj situaciji. Balkan je bio državna firma pa je privatizovan. Ne znam na osnovu kojeg zakona su oni mogli postati vlasnici Pošte, nisu oni napravili zgradu. Postoje samo dvije mogućnosti, jedna je da zakon kaže da će sadašnji vlasnici morati to da plate pravim vlasnicima ili da će to uraditi država. Tako da je logično da ni za gospodina Envera, a ni za državu, nije pametno investirati u tu lokaciju bilo šta, dok se pitanje vlasništva ne riješi – smatra Živojnović.

(Faktor/** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN/dg)
Jebe se govečetu Malagicu cija je zgrada i ko ga je zvao....smetljar obicni postratni ko i sva govna u grOdu
high_volume

#12868 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

Haris.ba wrote: 16/07/2020 23:10
DOK SE ČEKA RESTITUCIJA

Šta kad država pronađe dokumentaciju iz koje se dokazuje materijalna ili finansijska ili drugačija naknada za "oduzetu" imovinu, za nacionalizaciju ovog objekta? Jer ne postoji nekretnina ili pokretnina, koja nije nadoknađena vlasniku, pod uslovom da vlasnik nije bio državni neprijatelj, i sl. a i u tim uslovima oduzimanje je izvršeno u skladu sa zakonima.
drndalo

#12869 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Pa eto, nek pronadju...

Nije istina da je sve makar i formalno obestecivano...

Ja znam u mojoj familiji da je dio uzet bez naknade, a dio je kao nadoknadjen nekim parama koje ni izbliza nisu bile ni trzisne...
Haris.ba

#12870 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Veoma hrabra izjava da je sve oduzeto nadoknadjeno.

Oko 20 zakona je direktno doneseno za oduzimanje razne imovine. Da je tadasnja drzava sve nadoknadjivala, za hljeba ne bi imala.

A posebna je prica kada je bilo naknade.
Ne brkati sa pricom kada je donesen zakon o ekproprijaciji, i pitanje naknade se malo utegnulo. A to je bilo tek nekada 70ih.

Kako god, morace se kad tad to rjesavati. Evo, hoce se nesta rjesavati oko zgrade. Odmah se jave iz stoljeca sedmog.
high_volume

#12871 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

Haris.ba wrote: 17/07/2020 10:35 Veoma hrabra izjava da je sve oduzeto nadoknadjeno.

Oko 20 zakona je direktno doneseno za oduzimanje razne imovine. Da je tadasnja drzava sve nadoknadjivala, za hljeba ne bi imala.

Ne brkati sa pricom kada je donesen zakon o ekproprijaciji, i pitanje naknade se malo utegnulo. A to je bilo tek nekada 70ih.

Kako god, morace se kad tad to rjesavati. Evo, hoce se nesta rjesavati oko zgrade. Odmah se jave iz stoljeca sedmog.
Zašto bi se moralo rješavati nešto što je završeno. Znači li to da bismo, ako ili kada prestane ova BiH država, kada dođe neka nova vlast i uspostavi nove zakone, ponovo vraćali stanje na prethodno, ili ponovo nacionalizirala i sl. I dokle bismo išli unazad s restitucijom, zašto samo do vremena socijalističke Jugoslavije, ili Kraljevine SHS, ili bi Osmani zatražili svoje, možda se pojavi neki potomak kralja Tvrtka, ili neki Neandertalac dođe i kaže - moje je... Nisam za restituciju!

Što se tiče nadoknade, prethodna država, njena vlast, nije bila otuđena kao ova današnja, stranačko-vjersko-nacionalistička, u kojoj dominaciju imaju moćne grupice "odabranih", i njeni povlašteni pojedinci. Prethodna država je bila narodna, građanska, zajednička, i svi interesi države bili su interesi njenih građana. Ako naknada nije bila finansijska, adekvatna s ekonomskim okolnostima, bila je materijalna, ili je nekom od druge strane omogućila društvenu poziciju, radna mjesta i sl. Ranija država nije nikog oštetila, izuzev državnih neprijatelja, a i njih po zakonima.
studiorum_tuzlaensis

#12872 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

high_volume wrote: 17/07/2020 10:53
Što se tiče nadoknade, prethodna država, njena vlast, nije bila otuđena kao ova današnja, stranačko-vjersko-nacionalistička, u kojoj dominaciju imaju moćne grupice "odabranih", i njeni povlašteni pojedinci. Prethodna država je bila narodna, građanska, zajednička, i svi interesi države bili su interesi njenih građana. Ako naknada nije bila finansijska, adekvatna s ekonomskim okolnostima, bila je materijalna, ili je nekom od druge strane omogućila društvenu poziciju, radna mjesta i sl. Ranija država nije nikog oštetila, izuzev državnih neprijatelja, a i njih po zakonima.
Slažem se sa prvim dijelom.

Međutim, ovo je siva zona jer neko je oštećen manje, a neko više. Posebno su nastradali vjersi objekti u čitavoj BiH, jer su vjerske zajednice bile u kategoriji državnih neprijatelja na kraju II sv. rata.

Npr. mojoj porodici je oduzeto veliko plodno zemljište u lašvanskoj dolini na kojem je napravljena magistrala, dom kulture i stanovi za vojne činovnike, a dobili su samo par loših dunuma u brdima iznad Zenice. Niko nije smio reći riječ, bilo je poklopi se po glavi.

Zato bi svima sve trebalo biti vraćeno, barem do iza 1945. godine - 80tak godina je danas neki prosječni životni vijek, pa je ipak većina ljudi na neki način upoznata i živa. A ovi zahtjevi tipa Radmile iz doba AU-SHS-KJ hladno prekriženi.
high_volume

#12873 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

studiorum_tuzlaensis wrote: 17/07/2020 11:08
Slažem se sa prvim dijelom.

Međutim, ovo je siva zona jer neko je oštećen manje, a neko više. Posebno su nastradali vjersi objekti u čitavoj BiH, jer su vjerske zajednice bile u kategoriji državnih neprijatelja na kraju II sv. rata.

Npr. mojoj porodici je oduzeto veliko plodno zemljište u lašvanskoj dolini na kojem je napravljena magistrala, dom kulture i stanovi za vojne činovnike, a dobili su par samo dunuma u brdima iznad Zenice. Niko nije smio reći riječ, bilo je poklopi se po glavi.

Zato bi svima sve trebalo biti vraćeno, barem do iza 1945. godine - 80tak godina je danas neki prosječni životni vijek, pa je ipak većina ljudi na neki način upoznata i živa. A ovi zahtjevi tipa Radmile iz doba AU-SHS-KJ hladno prekriženi.
A odakle tvojoj porodici zemljište na Lašvi? Biste li ga vi vratili prethodnim vlasnicima.... Zašto samo do iza 1945.?

I biste li vratili svoje nadoknađeno zemljište i nekretnine na njemu...
Haris.ba

#12874 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote: 17/07/2020 10:35 Veoma hrabra izjava da je sve oduzeto nadoknadjeno.

Zašto bi se moralo rješavati nešto što je završeno. Znači li to da bismo, ako ili kada prestane ova BiH država, kada dođe neka nova vlast i uspostavi nove zakone, ponovo vraćali stanje na prethodno, ili ponovo nacionalizirala i sl. I dokle bismo išli unazad s restitucijom, zašto samo do vremena socijalističke Jugoslavije, ili Kraljevine SHS, ili bi Osmani zatražili svoje, možda se pojavi neki potomak kralja Tvrtka, ili neki Neandertalac dođe i kaže - moje je... Nisam za restituciju!

Zato što se BiH vratila u sistem, kulturu, pravo vlasništva kakav je nastao vukući korjene od rimskog prava. Imali smo eksperiment gdje komunisti prvo su htjeli ukinuti uopće vlasništvo, pa kad ih je realnost pritisla i skontali da ne smiju priznati kakvim se glupostima bave, išlo se na društveno, općenarodno, kolektivno vlasništvo.

Evo, postavio si pitanje Osmanlija. Koje Osmanlije bi tražile svoje? Ima međunarodni sporazum kojim je AU nadoknadila određenu nadoknadu Osmanskoj carevini izgubljene porezne prihode nakon uspostavljanja kontrole na BiH. Kompleksna je to materija šta je AU radila po Bosni i koliko je to bilo pravedno. Ali, evo - osta i dan dana inat kuća nasuprot Vijećnice kao vidljiv spomenik šta i kako se odnosila prema privatnoj imovini kada je nešta htjela oduzeti.

Zanimljivo je i pitanje agrarne reforme u KSHS i KJ. I tu ima dosta da se kaže. Ali, isplaćivala se nekakva mizerna nadoknada. Imaju i dan danas ti dokazi. Ta agrarna reforma je bila kod nas i period ukidanja feudalizma. Ima to i svoje zakonitosti.

BiH će morati da se suoči sa promašenim odlukama prijašnjih vlasti poslije 1945. jer borila se za preambulu ustava da nastavlja kontinuitet postojanja. To ima određene benefite, ali i obaveze. Isto ko što je donedavno vraćala dugove Kraljevine Jugoslavije, isto tako vraća i dugove SFRJ.

Sutra hoće li doći do neke prekompozije društvenih odnosa i shvatanja, pa nekakvi plenumi zajašu vlast pa bez naknade počnu "narodnim neprijateljima" oduzimati vile po Poljinama, vidjećemo.

Ali, ništa nije završeno. Otiđi danas u ZK ured. Otvori stare knjige, možeš bez problema. Ima razlog zašto komunisti nisu uništili takve knjige, niti takve upise privatnog vlasništva.
high_volume

#12875 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

Haris.ba wrote: 17/07/2020 11:44

Zato što se BiH vratila u sistem, kulturu, pravo vlasništva kakav je nastao vukući korjene od rimskog prava. Imali smo eksperiment gdje komunisti prvo su htjeli ukinuti uopće vlasništvo, pa kad ih je realnost pritisla i skontali da ne smiju priznati kakvim se glupostima bave, išlo se na društveno, općenarodno, kolektivno vlasništvo.

Evo, postavio si pitanje Osmanlija. Koje Osmanlije bi tražile svoje? Ima međunarodni sporazum kojim je AU nadoknadila određenu nadoknadu Osmanskoj carevini izgubljene porezne prihode nakon uspostavljanja kontrole na BiH. Kompleksna je to materija šta je AU radila po Bosni i koliko je to bilo pravedno. Ali, evo - osta i dan dana inat kuća nasuprot Vijećnice kao vidljiv spomenik šta i kako se odnosila prema privatnoj imovini kada je nešta htjela oduzeti.

Zanimljivo je i pitanje agrarne reforme u KSHS i KJ. I tu ima dosta da se kaže. Ali, isplaćivala se nekakva mizerna nadoknada. Imaju i dan danas ti dokazi. Ta agrarna reforma je bila kod nas i period ukidanja feudalizma. Ima to i svoje zakonitosti.

BiH će morati da se suoči sa promašenim odlukama prijašnjih vlasti poslije 1945. jer borila se za preambulu ustava da nastavlja kontinuitet postojanja. To ima određene benefite, ali i obaveze. Isto ko što je donedavno vraćala dugove Kraljevine Jugoslavije, isto tako vraća i dugove SFRJ.

Sutra hoće li doći do neke prekompozije društvenih odnosa i shvatanja, pa nekakvi plenumi zajašu vlast pa bez naknade počnu "narodnim neprijateljima" oduzimati vile po Poljinama, vidjećemo.

Ali, ništa nije završeno. Otiđi danas u ZK ured. Otvori stare knjige, možeš bez problema. Ima razlog zašto komunisti nisu uništili takve knjige, niti takve upise privatnog vlasništva.
Iz kojih fondova, čijim novcem država treba da vrati naknadu za eksproprijaciju? Iz budžeta u koji i ja unosim svoj novac, a istovremeno se protivim restituciji? Po kojoj vrijednosti, obzirom da nisu iste vrijednosti onda i sada. Prethodna država je davala naknade za "oduzeto" zemljište, koje više nije oduzeto, nego kupljeno, ako je plaćala na razne načine. Hoće li se taj novac vratiti državi, te razne naknade, materijalne, društvene pozicije, i sl?
Dalje, BiH država kao pravni sljednik prethodne države, ima li pravo zatražiti naknadu za besplatno školovanje, za besplatno zdravstvo, za mnoge besplatne privilegije građana prethodne države.. Dokle može ići besmiisao restitucije, dotle može ići i besmisao potraživanja raznih naknada.

Danas je BiH država sa završenom pričom. Nikakva restitucija ne treba biti normirana kroz prava, sve što je '92. zatečeno treba i da ostane takvo.
Post Reply