Šta god da je kažnjivo po zakonu i imaš dokaze prijavi. Imaš moju podršku. Ako znaš i imaš dokaz da je nekog platio da snimi pokaži i super. Busted.banjaluka078 wrote: ↑16/07/2020 12:38Čovjek prodaje "ljekovitost" tunela, što spada u nadriliječništvo i kažnjivo je po zakonu. Nikakve studije, samo (plaćena) svjedočenja pojedinaca. Ali idu do te mjere da moja poznanica koja se bori s karcinomom ide sjediti u fucking tunelu, jer je čitala kod njega na stranici da se tako jača imunitet.Tromblon wrote: ↑16/07/2020 12:05 Eto čovjek napravio etno selo, park prirode i ljudi dolaze, šetaju, uživaju, odmaraju i šta tebe briga što oni to rade kada se već tebi to ne sviđa. Pustite čovjeka na miru. Niti ikoga ometa, niti krade, niti vrijeđa, niti omalovažava.
Ali, mora se kod nas biti protiv pa makar.
Druga stvar. Neka izbriše "arheološki" iz naziva, ostane mu zabavni park, pa neka raspali do mile volje. I neka izdaje fiskalni račun, a onaj hotel u vlasništvu familije neka konačno počne prijavljivati goste.
Treće i najvažnije, okolina Visokog je područje na kojem se nalaze neki jako važni istorijski/arheološki lokaliteti. Stari grad Visoki, Mile, Čajangrad, muzej u koji ne uđe niko ko ide slušati tu ublehu. Okolište je jedno od najvećih neolitskih naselja Butmirske kulture. Donje Moštre takođe. Istraživali su ih strani univerziteti, Frankfurt i Kiel, jer su naše vlasti davale pare Semiru umjesto pravim arheolozima. Pa da se iz budžeta povede računa o tome da se novci daju projektima koji se prezentuju na kongresima arheologa po svijetu, a ne onima koji završe na Ancient Aliens.
Tako da, neka on kopa do mile volje i neka mu narod ide, samo neka ukloni nauku i zdravlje iz toga, pa neka vibrira i milki kristale, fura new age ublehu do mile volje.
Meni je, kao i tebi isto, veoma žao što se ne istražuju svi arheološki lokaliteti po BiH. Međutim, nije Semir kriv za to. Imamo mi i muzeje i arheologe i istoričare. Neka rade svoj posao, kopaju, istražuju, traže donacije. Ne može se Semir kriviti što je tražio donacije i dobio. Kada je neko od naših ili inostranih arheologa bio na nekoj od tih lokacija i istraživao? Nije Semir pravio lokalne ceste preko srednjevjekovnih nalazišta. Komisija je oko kraljevskog grada Visoki proširila zaštićenu zonu i onemogućila da Semir kopa tamo.
Niko nikome ne brani da kopa, istražuje. Ja sam veoma zainteresovan za sve što se nalazi u BiH i svaku akciju ću podržati, ali mi ide na živce stalno to nipodoštavanje. Ako Semir radi protiv zakona sakupi dokaze i prijavi ga, nema druge. Naprđivanje na forumu neće ništa korisno donijeti.
Ne želim da vrijeđam, ali kada si prvi spomenuo termin "stada",i sam si se strpao u "stado".Škobo Habu wrote: ↑16/07/2020 12:40Osmanagić je teoriju o Pra-Ilirima dobro unovčio. Na nju se primila SDA i Islamska zajednica na ćelu sa Cerićem. On je na tom fonu mantr'o jedno vrijeme, ali danas ga više nema nigdje. Piramide poslužile bošnjačkim mitomanima da razvijaju razne teorije, ali, u stvarnosti, nigdje piramida.Tromblon wrote: ↑16/07/2020 12:05
Eto čovjek napravio etno selo, park prirode i ljudi dolaze, šetaju, uživaju, odmaraju i šta tebe briga što oni to rade kada se već tebi to ne sviđa. Pustite čovjeka na miru. Niti ikoga ometa, niti krade, niti vrijeđa, niti omalovažava.
Ali, mora se kod nas biti protiv pa makar.
Ovo "šta tebe briga" se tiče svakog od nas, jer se Osmanagić nakupio javnog novca za potrebe svojih ublehaški teorija, tako da - ako već želiš da blejiš - onda bleji sa Osmanagićem slobodno, a ostale pusti da aktivno promišljaju o kakvom se cirkusu radi.
Moraš znati pojmiti da ima i oni koji neće ili ne žele da budu dio "stada".
Nije Semir jedini koji se "nakupio" javnog novca, ima ih "mali milion" koji su se nakupili i strpali sve u džep. Čovjek je dobio donacije i napravio nešto. Niko nikome ne brani da dobije ideju, napravi plan i realizuje ga i za to dobije pomoć institucija.
Zadnjih godina živim u Danskoj i jedino što sam vidio i čuo, a vezano je za turizam i BiH i da organizatori nisu Bosanci, su bile redovne ture u Visoko i posjete piramidama i parku prirode. Nisam vidio ni da se reklamira Sarajevo, Mostar, Neretva, Una, Bihać, Tuzla, seoski, planinski, zimski turizam, Neum.
Ako ti je do aktivnog promišljanja ima većih i tragičnijih cirkusa da se o njima razmišlja.