Republika Turska

Post Reply
AleksoMKD

#22876 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Grean wrote: 12/07/2020 16:30

Za razliku od krscanstva Islam se nikad nije sirio silom. Osvajale su se teritotije ali vjera se nije sirila silom.

Nije mi interesantna diskusija u vezi Aja Sofije, nego onako, zbog istine.

Sto se Erdogana tice nije mu trebalo ovo, bespotrebno. Mozda kontrira Grcima koji ce se najvise upaliti. Za taj dio mi bas i ne smeta.
Decaci izabrani za janjicare nisu bas imalu izbora zar ne? Eto jednog primera.

Na linku koji Sam postavio ima jos primera u Indiji i na teritoriji danasnjeg Pakistana. Posto su hriscani i jevreji ljudi knjige svi ostali su imalu jednostavan izbor, "convert or die".

Indonezija i Malezija jesu primile islam dobrovoljno.

Slazem se oko nerviranja Grcke😀
LBVIEW

#22877 Re: Republika Turska

Post by LBVIEW »

AleksoMKD wrote: 12/07/2020 17:51
LBVIEW wrote: 12/07/2020 15:43
A jel', otkud Rusima zemlja u centralnoj Aziji ili Krim?
Da ne idemo dalje u proslost, kako su se pravoslavne zemlje odnosile prema muslimanima u Balkanskim ratovima?
Ruska imperija osvojila.

Pravoslavne zemlje su se uzasno ponasale prema muslimanima. I jedne prema drugima.
:thumbup:
Ok, principijelan si.
Nego, da te nesto upitam u vezi historijata odnosa izmedju pravoslavnih i muslimana u Makedoniji nakon odlaska Turaka.
Da li je bilo, i u kojoj mjeri, "osvetnickih" pohoda, rusenja bogomolja i sl.?
HarTar

#22878 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Image
AleksoMKD

#22879 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

LBVIEW wrote: 12/07/2020 18:07
LBVIEW wrote: 12/07/2020 15:43
A jel', otkud Rusima zemlja u centralnoj Aziji ili Krim?
Da ne idemo dalje u proslost, kako su se pravoslavne zemlje odnosile prema muslimanima u Balkanskim ratovima?
Ruska imperija osvojila.

Pravoslavne zemlje su se uzasno ponasale prema muslimanima. I jedne prema drugima.
Ok, principijelan si.
Nego, da te nesto upitam u vezi historijata odnosa izmedju pravoslavnih i muslimana u Makedoniji nakon odlaska Turaka.
Mislim da nije. Barem ne kao u drugim zemljama, posebno Grckoj. Mozda su bili preokupirani asimilacijom Makedonaca i borbom Srpske i Bugarske crkve za prevlast, to je bukvalno horor prica.

Samo pogledaj koliko ima dzamija u Makedoniji, cak imamo jednu crkva/djamiju koja je bukvalno pola-pola sa sve popom i hodzom. Imamo i jednu crkvu blizu Kiceva sa jednim zidom neoslikanim i to ljudi zovu "muslimanska strana crkve".

Problemi su mislim etnicke vise nego verske prirode mada se MPC i IVZ svojski trude da podignu verske tenzije zadnjih 20ak godina, posebno posle smrti patrijarha Mihaila i odlaska reisa Hadji Jakuba Selimovskog koji su bili glasovi razuma i mudrosti.
LBVIEW

#22880 Re: Republika Turska

Post by LBVIEW »

AleksoMKD wrote: 12/07/2020 19:30

Ruska imperija osvojila.

Ok, principijelan si.
Mislim da nije. Barem ne kao u drugim zemljama, posebno Grckoj. Mozda su bili preokupirani asimilacijom Makedonaca i borbom Srpske i Bugarske crkve za prevlast, to je bukvalno horor prica.

Samo pogledaj koliko ima dzamija u Makedoniji, cak imamo jednu crkva/djamiju koja je bukvalno pola-pola sa sve popom i hodzom. Imamo i jednu crkvu blizu Kiceva sa jednim zidom neoslikanim i to ljudi zovu "muslimanska strana crkve".

Problemi su mislim etnicke vise nego verske prirode mada se MPC i IVZ svojski trude da podignu verske tenzije zadnjih 20ak godina, posebno posle smrti patrijarha Mihaila i odlaska reisa Hadji Jakuba Selimovskog koji su bili glasovi razuma i mudrosti.
Tako sam i pretpostavljao, oduvijek sam kontao kako je pravoslavlje u Makedoniji tolerantnije prema islamu od svetosavlja. Na ekskurziji u Ohridu 1990. sam doduse vidio puno prlicno starih dzamija, nesto o cemu naravno tada nisam puno razmisljao - bilo vaznijih stvari poput kako gajbu ohridskog iskoristiti kao sidro za barku na plazi. :mrgreen:
Ovo zadnjih 20 godina je na relaciji Albanci - Makedonci.
Kejn

#22881 Re: Republika Turska

Post by Kejn »

AleksoMKD wrote: 12/07/2020 17:59
Grean wrote: 12/07/2020 16:30

Za razliku od krscanstva Islam se nikad nije sirio silom. Osvajale su se teritotije ali vjera se nije sirila silom.

Nije mi interesantna diskusija u vezi Aja Sofije, nego onako, zbog istine.

Sto se Erdogana tice nije mu trebalo ovo, bespotrebno. Mozda kontrira Grcima koji ce se najvise upaliti. Za taj dio mi bas i ne smeta.
Decaci izabrani za janjicare nisu bas imalu izbora zar ne? Eto jednog primera.

Na linku koji Sam postavio ima jos primera u Indiji i na teritoriji danasnjeg Pakistana. Posto su hriscani i jevreji ljudi knjige svi ostali su imalu jednostavan izbor, "convert or die".

Indonezija i Malezija jesu primile islam dobrovoljno.

Slazem se oko nerviranja Grcke😀
"Dečaci" birani za Janjičare, je nešto ko i bosanski Srbin ili Bošnjak izabran za štampanje vize u pasoš u njemačkoj ambasadi u Sarajevu. U Bosni su kršćani, podmićivali muslimanske zvaničnike da baš njihovu djecu izaberu za devširmu. Devširma je bila toliko razvijena u Bosnia da su čak i Bošnjaci muslimani bili pogođeni njom, što je presedan u Osmanskom carstvu.
Finally, a striking example exists in the case of the Bosnian Muslims who insisted their children be taken to Istanbul. As early as 1515, at the request of the Muslim community, one thousand young Bosnians were enrolled in the schools of the enderun without the customary selection process that divided the acemi from the icoglanis, and the process was repeated several times later in the sixteenth century. Both those Christian parents who paid bribes to have their sons enrolled as well as the Muslims in Bosnia and elsewhere who tried to extend the devirsme to their children must have expected certain advantages not only for their youngsters but for themselves as well.

South-Eastern Europe Under Ottoman Rule 1354-1805 by Peter Sugar page 58
Kikibombona

#22882 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote: 12/07/2020 15:40
breuer wrote: 12/07/2020 08:59 Ovoliko upiranje da se dokaže nedokazivo podsjeća na ozbiljan sindrom.

NIkakav problem, Aja Sofija je džamija, al nemojte onda pjenit kad se potkopaju temelji Al Akse.

Iako je Aja Sofija za Al Aksu svemirski brod, al to nije tema.
Eto, Izrael samo cekao ovu odluku Turske, inace ne bi oni. De bolan, ta kvazidemokracija pociva na brutalnoj sili i krsenju elementarnih sloboda Palestinaca, otkako su je Englezi instalirali tamo. Skoro sam gledao svedski dokumntarac u kojem izraelska 'Komisija za arheoloska istrazivanja" Palestincima u Jerusalimu rusi kuce jer su na njihovim posjedima pronasli par amfora. :?
Erdo jeste kreten, samo ovi sto ga napadaju nisu nista bolji.
Palestinci su se zestoki kompromitirali kada je u pitanju vanjska politika.

Podrzavaju genocid nad Ujgurima, genocidnom govnetu Sadamu Huseinu dizu spomenike i nazivaju po njemu ulice i parkove, podrzavaju AKP u odluci sa Aja Sofijom iako imaju slican problem, podrzavaju nelegalni turski intervencionizam u Siriji itd.

Palestinskim politicarima su dragi zlocini nad drugima a kukaju nad vlastitom sudbinom. Pa to govno zvano Sadam Husein je pobio desetine hiljada nedužnih civila, puno vise nego je Izrael Palestinaca.
HarTar

#22883 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Ruska imperija osvojila.

Ok, principijelan si.

Skoplje je lijep grad, ako izuzmemo one smiješne kipove :mrgreen: Pozz vo Makedonija 8-)
Novak20

#22885 Re: Republika Turska

Post by Novak20 »

Erdogan točno zna što radi i to ne krije.

Pokazivanje simbola Muslimanskog bratstva, Sivih vukova, borba protiv unutarnjih neprijatelja (Kurdi, gulenovci, novinari), kupovina ruskog S-400, razvoj vlastite vojne tehnologije, vojne intervencije u Siriji, Iraku, Libiji, stvaranje "legije stranaca" upravljanje migrantskom krizom su simptomi njegove ideologije puzajuće islamizacije koja nema ambiciju ostati u granicama Turske.

Ovo ponovno aktiviranje džamije Aja Sofije je poruka da ga nije briga za reakcije ali i puhanje u jedra evropskim desničarima da obore liberalne politike u svojim državama.
zilog

#22886 Re: Republika Turska

Post by zilog »

Ruska imperija osvojila.

Ok, principijelan si.

Na drugoj temi spomenuh turskog generala Jazica, rodjenog u Bitolju, samodegradirao se u pukovnika da bi isao u misiju na celu turske brigade u korejski rat. Tukao se sa Kinezima i pobjedjivao ih.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Brigade
https://en.wikipedia.org/wiki/Tahsin_Yaz%C4%B1c%C4%B1
AleksoMKD

#22887 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

LBVIEW wrote: 12/07/2020 20:12 :thumbup:
Tako sam i pretpostavljao, oduvijek sam kontao kako je pravoslavlje u Makedoniji tolerantnije prema islamu od svetosavlja. Na ekskurziji u Ohridu 1990. sam doduse vidio puno prlicno starih dzamija, nesto o cemu naravno tada nisam puno razmisljao - bilo vaznijih stvari poput kako gajbu ohridskog iskoristiti kao sidro za barku na plazi. :mrgreen:
Ovo zadnjih 20 godina je na relaciji Albanci - Makedonci.
Jedan vic o Ohridu:
Kada je bog stvarao zemlju, Ohridsko jezero i okolinu napuni ljepotama i prirodnim cudima, jezero, reke, brda i planine, ribe i ptice. Vidi to satana i kaze "zasto bas ovo mesto cinis savrsenim, zar ni jedne naopake stvari?"
Bog mo odgovori "cekaj da vidis ljude". :D

Da, Albanci - Makedonci je glavna tenzija i nazalost IVZ i MPC pridonose tome jer je izbor patrijarha i reisa pod ogromnim uticajem politike.
Kejn wrote: 12/07/2020 20:25
"Dečaci" birani za Janjičare, je nešto ko i bosanski Srbin ili Bošnjak izabran za štampanje vize u pasoš u njemačkoj ambasadi u Sarajevu. U Bosni su kršćani, podmićivali muslimanske zvaničnike da baš njihovu djecu izaberu za devširmu. Devširma je bila toliko razvijena u Bosnia da su čak i Bošnjaci muslimani bili pogođeni njom, što je presedan u Osmanskom carstvu.
Evantualno da. No u pocetku je islo silom.
Ne sporim da je Otomanska imperija imala dobrih strana, pre svega slobodan protok robe i ljudi, perioda prosperiteta za sve pa i za gradjane drugog reda kao sto su bili hriscani no imala je i vrlo teske i krvave periode ispunjene patnjom i nepravdom i velikim zlocinima.

Ja pokusavam realno sagledati stvari a ne uzeti jednu od dve popularne krajnosti.
1. Otomani su bili krvozedne zivotinje koji su jeli zivu decu.
2. Otomani su bili prosvetljeni vladari pod kojima su svi bili srecni i ziveli sa uvazavanjem svih prava dok strane sile nisu unistile tu utopiju.

Istina je negde u sredini, tacno da bilo je perioda kada je bilo bolje da si hriscanski seljak pod vlascu sultana nego hriscanin pod vlascu nekog Nemackog/Francuskog/Spanskog kneza no bilo je perioda totalnog haosa i nepravde.

https://en.wikipedia.org/wiki/Devshirme ... slamic_law
Ottoman soldiers would take Christian males, ages 8 to 20, from Eastern and Southeastern Europe and relocate them to Istanbul,[11] where they would be trained. The fact many were taken forcibly from their parents has been the subject to criticism. The devshirme was often resented by locals,[12] though some Christian families also volunteering their sons for the service as it offered good career options, specifically Albanians and Bosnians according to William Gervase Clarence-Smith.[13][6][14] Recruits sometimes used their positions to help their family.[15] The boys were force converted to Islam.[16] Muslims were not allowed into the system (with some exceptions), but some Muslim families smuggled their sons in anyway.[17]

https://en.wikipedia.org/wiki/Konstanti ... lovi%C4%87
Following this, the young boys, some 320 of them including Mihailović and his two brothers, were taken to be trained as members of the janissaries. He wrote later that he and nineteen other boys ran away during the night near a village called Samokovo, only to be recaptured, bound, and beaten.

Isto tako stoi uzas koji se desio pri osvajanju Indije koji nisi komentirao.

Sve u svemu ipak je bilo vise nego jedan slucaj sirenja vere silom.

HarTar wrote: 13/07/2020 00:19 Skoplje je lijep grad, ako izuzmemo one smiješne kipove :mrgreen: Pozz vo Makedonija 8-)

Skopje je najlepsi ruzan grad na svetu, pozdrav :thumbup:
AleksoMKD

#22888 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

zilog wrote: 13/07/2020 10:48 Na drugoj temi spomenuh turskog generala Jazica, rodjenog u Bitolju, samodegradirao se u pukovnika da bi isao u misiju na celu turske brigade u korejski rat. Tukao se sa Kinezima i pobjedjivao ih.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Brigade
https://en.wikipedia.org/wiki/Tahsin_Yaz%C4%B1c%C4%B1
Bitola je vrlo interesantan grad, verovatno grad sa najvise etnickih grupa u Makedoniji na jednom mestu, za vreme Otomanske imperija grad konzula.
Novak20

#22889 Re: Republika Turska

Post by Novak20 »

:-)

Čuj Bošnjak, Ferruh Muštuer.
Prvi imam džamije Aja Sofija bit će Bošnjak
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prvi ... /200713034
Kikibombona

#22890 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Novak20 wrote: 13/07/2020 11:08 :-)

Salik veci musliman od njega i sultana Fatiha, ne bi klanjao u Aja Sofiji. :D
AleksoMKD

#22891 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Novak20 wrote: 13/07/2020 11:08 :-)

A kazu da nista ne radi Turska za Bosnjake :D
Point.

#22892 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Imam za Bošnjake, fabrike i ulaganja u Srbiju. Prioriteti nek se znaju. Hvala braćo Turci i da je od vas, previše je.
Kejn

#22893 Re: Republika Turska

Post by Kejn »

Velika čast za Bošnjake sve u svemu. Da pripadnik tog naroda bude prvi imam u ponovno otvorenoj Džamiji grada, čije je zauzimanje prorekao Poslanik Muhamed a.s.
@mba

#22894 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Point. wrote: 13/07/2020 11:33 Imam za Bošnjake, fabrike i ulaganja u Srbiju. Prioriteti nek se znaju. Hvala braćo Turci i da je od vas, previše je.

i za koju godinu ekonomski robovi turske, i jos za koju se onda zna ko i kako diriguje politiku kroz ekonomiju, e tako se to danas radi, kao da turci ta ulaganja ne mogu ostavriti u turskoj jos lakse! :-)
Kikibombona

#22895 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Point. wrote: 13/07/2020 11:33 Imam za Bošnjake, fabrike i ulaganja u Srbiju. Prioriteti nek se znaju. Hvala braćo Turci i da je od vas, previše je.
Ferruh Muštuer - pravo bosnjacko ime i prezime. :D
@mba

#22896 Re: Republika Turska

Post by @mba »

MVP Rusije: Odluka o Aja Sofiji je stvar unutrašnjih poslova Turske

2020-07-13 13:52:41
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Verišin izjavio je kako je odluka o ponovnom otvaranju Aja Sofije za molitvu, stvar unutrašnjih poslova Turske, poručivši kako ni njegova niti bilo koja druga zemlja nema pravo miješati se u tu odluku, javlja Anadolu Agency (AA).

Polazimo od toga da se radi o stvari unutrašnjih poslova Turske. Po prirodi stvari, ni mi niti bilo ko drugi nemamo pravo miješati se u to”, rekao je Verišin podsjetivši da je vijest o odluci o ponovnom otvaranju istanbulske Aja Sofije odjeknula cijelim svijetom.

Ukazao je na značaj Aja Sofije u civilizacijskom i kulturnom smislu na globalnom nivou.

Vrhovni sud Turske poništio je 10. jula odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22897 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Mozda jeste legalan ali nije legitiman :D
sadie_forever

#22898 Re: Republika Turska

Post by sadie_forever »

@mba wrote: 13/07/2020 13:52 MVP Rusije: Odluka o Aja Sofiji je stvar unutrašnjih poslova Turske

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Verišin izjavio je kako je odluka o ponovnom otvaranju Aja Sofije za molitvu, stvar unutrašnjih poslova Turske, poručivši kako ni njegova niti bilo koja druga zemlja nema pravo miješati se u tu odluku, javlja Anadolu Agency (AA).

Polazimo od toga da se radi o stvari unutrašnjih poslova Turske. Po prirodi stvari, ni mi niti bilo ko drugi nemamo pravo miješati se u to”, rekao je Verišin podsjetivši da je vijest o odluci o ponovnom otvaranju istanbulske Aja Sofije odjeknula cijelim svijetom.

Ukazao je na značaj Aja Sofije u civilizacijskom i kulturnom smislu na globalnom nivou.

Vrhovni sud Turske poništio je 10. jula odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.
Boli ruse nece da se zamjere s turcima radi tamo neke dzamije iliti crkve 8) serbia ,grcka na aparatima
@mba

#22899 Re: Republika Turska

Post by @mba »

sadie_forever wrote: 13/07/2020 13:56
@mba wrote: 13/07/2020 13:52 MVP Rusije: Odluka o Aja Sofiji je stvar unutrašnjih poslova Turske

Boli ruse nece da se zamjere s turcima radi tamo neke dzamije iliti crkve 8) serbia ,grcka na aparatima

bogami a i @kiki sa njima :D
od grcke nema nista, pushiona zesca, srbija za koju godinu ekonomski rob turske, po pravilu ko placa taj zapovjeda! :-D

@kiki naredne sedmice sam u beleku, hoces jedan fes da ti donesem, brkove mozes sam pustiti! :D
Kikibombona

#22900 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Pa to je to. Tamo gdje se vrti lova ova odluka je beznačajna. Rusi imaju unosne poslove sa Turcima. Te ljude ne zanimaju gluposti sa crkvama i dzamijama.

S druge strane, Egipat je osudio odluku AKP i otomansko osvajanje Carigrada okarakterisali kao okupaciju. Zasto? Pa zato sto imaju lose odnose sa Turcima. Da imaju dobre, cestitali bi.

Sve je biznis i interes, a vjerska pitanja instrument u rukama velikih i veslo za sirotinju.

Pa Iran je podrzao genocid nad Ujgurima jer vise vole kineske pare od potlacene muslimanske sirotinje. Djeca iranskih mula organizuju razvratnicke partije, smrcu kokain i provode se poput bogate djece na zapadu. Islamska ikonografija je mamac za sirotinju. Veze to da islamom nema. U Boga istinski vjeruje jedino sirotinja. Svi ostali vjeruju u novcanik i bankovne račune. Da se ne lazemo.
Post Reply