Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
biglebovski
#28476 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Stopa smrtnosti od Covid-19 opada u švedskim jedinicama intenzivne njege
Stopa smrtnosti među ljudima koji su bili na intenzivnoj njezi od koronavirusa u Švedskoj je naglo opala tokom ljeta.
Stopa smrtnosti (mjerena kao udio pacijenata koji umiru u roku od 30 dana od prijema) pala je sa 34% u martu na 19% u aprilu i samo četiri posto u maju, pokazuje analiza SVT-a na temelju podataka švedskog registra intenzivne njege.
Nije točno poznato zbog čega dolazi do pada, ali postoji nekoliko vjerovatnih faktora.
Jedan je da je medicinsko osoblje nakon više vremena bavljenja virusom i saznanja o virusu uspjelo pružiti bolji kvalitet liječenja na osnovu prethodnih iskustava.
"Vremenom smo naučili više o tome kada i kako koristiti tretman ventilatora. Da bismo trebali davati veće doze lijekova za smanjenje zgrušavanja krvi jer postoji rizik od tromboze. Čini se da upotreba kortizona ima pozitivne efekte", kaže Björn Persson, šef stranice intenzivne njege u Sveučilišnoj bolnici Karolinska.
Drugi mogući razlog je promjena kod onih koji trebaju primati intenzivnu njegu.
Tokom pandemije, manji dio pacijenata na intenzivnoj njezi bio je stariji od 70 godina zbog promjene smjernica. Oni se temelje na činjenici da neki stariji, slabi pacijenti vjerojatno neće preživjeti intenzivno liječenje.
Pitanje prioriteta je, međutim, glavna tema za razgovor tokom krize, s obzirom da su neki ljekari podigli uzbunu tvrdeći da su ljudi možda bili skinuti s intenzivne nege čak i kada bi mogli imati koristi od iste.
Švedska zdravstvena inspekcija trenutno istražuje kako je to utjecalo na pristup pacijenata intenzivnoj njezi u regiji Stockholma, nakon izvještaja da je odbijeno previše pacijenata s koronavirusom.
Moglo bi se desiti i da je došlo do promjene samog virusa, poput mutacije koja ga čini manje smrtonosnim.
U međuvremenu, broj novih prijema na intenzivnom liječenju koronavirusa u Švedskoj također nastavlja opadati.
Od 26. juna, manje od deset pacijenata dnevno je novoprimljeno, što je pad od vrhunca od 62 nova prijema 24. aprila. Od 7. jula, ukupno 103 osobe bile su na intenzivnoj njezi zbog koronavirusa širom zemlje, a najveći broj je u regionima Västra Götaland i Stockholm.
Međutim, zdravstveni sustav i dalje ostaje pod pritiskom, posebno u okviru njege starijih osoba i napredne kućne njege, a udio raspoloživih kapaciteta prilično se razlikuje od regije do regije.
https://www.thelocal.se/20200709/covid- ... care-units
Stopa smrtnosti među ljudima koji su bili na intenzivnoj njezi od koronavirusa u Švedskoj je naglo opala tokom ljeta.
Stopa smrtnosti (mjerena kao udio pacijenata koji umiru u roku od 30 dana od prijema) pala je sa 34% u martu na 19% u aprilu i samo četiri posto u maju, pokazuje analiza SVT-a na temelju podataka švedskog registra intenzivne njege.
Nije točno poznato zbog čega dolazi do pada, ali postoji nekoliko vjerovatnih faktora.
Jedan je da je medicinsko osoblje nakon više vremena bavljenja virusom i saznanja o virusu uspjelo pružiti bolji kvalitet liječenja na osnovu prethodnih iskustava.
"Vremenom smo naučili više o tome kada i kako koristiti tretman ventilatora. Da bismo trebali davati veće doze lijekova za smanjenje zgrušavanja krvi jer postoji rizik od tromboze. Čini se da upotreba kortizona ima pozitivne efekte", kaže Björn Persson, šef stranice intenzivne njege u Sveučilišnoj bolnici Karolinska.
Drugi mogući razlog je promjena kod onih koji trebaju primati intenzivnu njegu.
Tokom pandemije, manji dio pacijenata na intenzivnoj njezi bio je stariji od 70 godina zbog promjene smjernica. Oni se temelje na činjenici da neki stariji, slabi pacijenti vjerojatno neće preživjeti intenzivno liječenje.
Pitanje prioriteta je, međutim, glavna tema za razgovor tokom krize, s obzirom da su neki ljekari podigli uzbunu tvrdeći da su ljudi možda bili skinuti s intenzivne nege čak i kada bi mogli imati koristi od iste.
Švedska zdravstvena inspekcija trenutno istražuje kako je to utjecalo na pristup pacijenata intenzivnoj njezi u regiji Stockholma, nakon izvještaja da je odbijeno previše pacijenata s koronavirusom.
Moglo bi se desiti i da je došlo do promjene samog virusa, poput mutacije koja ga čini manje smrtonosnim.
U međuvremenu, broj novih prijema na intenzivnom liječenju koronavirusa u Švedskoj također nastavlja opadati.
Od 26. juna, manje od deset pacijenata dnevno je novoprimljeno, što je pad od vrhunca od 62 nova prijema 24. aprila. Od 7. jula, ukupno 103 osobe bile su na intenzivnoj njezi zbog koronavirusa širom zemlje, a najveći broj je u regionima Västra Götaland i Stockholm.
Međutim, zdravstveni sustav i dalje ostaje pod pritiskom, posebno u okviru njege starijih osoba i napredne kućne njege, a udio raspoloživih kapaciteta prilično se razlikuje od regije do regije.
https://www.thelocal.se/20200709/covid- ... care-units
- Tesla Edison
#28477 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
splinter wrote: ↑10/07/2020 15:57Hajd drago mi je da si počeo čitati i edukovati se o ovoj temi. nemoj da te obeshrabri ni pokoji pogrešan zaključak.TESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 15:17Nisi me shvatio. Virus kao čestica nije direktno opasan već indirektno. Virus ubaci svoj rnk u zdravu ćeliju i tada je ta ćelija inficirana i množi se na nove ćelije sa virusnom rnk i tako dalje. Tu nastupa IS i ubija inficirane ćelije, viruse ali i zdrave ćelije ako je preagresivan. Nastradaju u tom napadu imunog sistema i dobroćudne bakterije u stomaku i tad nastaje dijareja vrlo često.splinter wrote: ↑10/07/2020 15:05
Dragi Tesla pa zar ne možeš pitati prije nego l inešto otipkaš. Ok vidim da si čitao o ovoj oblasti i informisao se i top podržavam al opet. . .
Pa kako možeš reći da ovaj ili bilo koji drugi virus ne oštećuje naše tkivo, već samo overreaction imunog sistema?
Pa šta bude sa ćelijom nakon što virus uđe u nju, prepiše kod i replicira svoj rnk ili dnk??
sta umire, i tako hiljade i milione ćelije bivaju uništene. A to oštećuje određeno tkivo.
To se upravo dešava i kod Covida, mada ne u tolikoj mjeri kao npr kod Ebole ali i ostalih virusa koji izazivaju hemoragične groznice ( Hantavirusa, odnosno kod Krimsko-kongoanske hemoragične groznice ili Hemoragične groznice s renalnim sindromom npr. )
Mislio sam da virus direktno nije opasan kao što je patogena bakterija. Bakterija je živi organizam i ona bukvalno jede ćeliju po ćeliju i uništava. Virus nije živ dok ne uđe u organizam i kad je u ćeliji on oživi i izbaci RNK. Tad ćelija radi za virus i izazova lančanu reakciju a na samom kraju te reakcije je bakterijska upala pluća.
Ovo sve, kako bi lakše shvatio, posmatram kroz prizmu ponašanja računarskih virusa. Rade na istom principu a to je da svog domaćina natjeraju da radi protiv sebe servirajući mu pogrešne informacije i naredbe.
Ipak
Po tvojoj priči iako sam ti prethodno na konkretnom primjeru objasnio, kod virusnih infekcija najveći problem je pretjerana reakcija imunog sistema i to primarno na mjestu razmnožavanja i djelovanja virusa?
Hipotetički da je to tako, a nije, šta se onda dešava sa jedinom bolešću sa 100 % smrtonim ishodom : bjesnilom ( rabies, lyssa)
Naime virus nakon kontakta, odnosno ujeda zaražene životinje migrira kroz tijelo, pa se tako kreće od mjesta ugriza preko aksona i nejse na kraju završava u mozgu. Tamo se replicira i na kraju ponovo dolazi u područja bogata nervnim završecima, epitelno tkivo slinovnica.
E sad kako je mozak dobro zaštićen od svih vanjskih uticaja krvno-moždanom pregradom, ona razdvaja krv i cerebrospinalnu tekućinu, a njezine endotelne ćelije brane bakterijama i mnogim hidrofilnim molekulama da uđu u cerebrospinalnu tekućinu iz krvi (prolaze samo kisik, CO2 i manj hidrofobne molekule poput hormona) a dok virus ulazi migracijom kroz nervni sistem, Iz ovog razloga čak ni ćelije imunog sistema ne mogu ući u mozak niti ostvariti bilo kakav kontakt sa virusom. Dakle evidentno je da štetu pravi sam virus, a nikako imuni sistem.
Ovo moje pisanje i shvatanje da virus tjera da organizam radi protiv sebe i da izaziva pretjeranu reakciju je proizašlo iz WHO priručnika za borbu protiv SARS Cov 2. Isto mi je rekao i genetičar Damir Marjanović.
E sad ne znam da li svaki virus drugačije djeluje ili ima istu matricu to još ne znam. Tek sam počeo o ovome istraživati.
Sad u vezi ovog tvog primjera sa mozgom, virus zarazio mozak, imuni sistem ne može reagovati jer nema pristup i tu virus pravi feštu. Inficirane ćelije gube svoju svrhu, rade za virus a ne za ono za šta i jesu i sve ih je više te samim tim kad se dosegne kritična brojka, nastupa smrt. Problem je taj što je od virusa sitniji samo atom, odnosno molekula i virus može dospjeti doslovno svuda.
Jesam dobro shvatio?
-
malocvijece
#28478 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sumamed djeluje i na virusne upale. I jako je dobar. Objasnila mi pedijatrica (koja btw ne daje antibiotik tako lako) jednom kad je sin bio bolestan.GAU8 wrote: ↑10/07/2020 15:12Nepravilno je po mom mišljenju davati AB terapije ako nije 100% utvrđeno prisustvo bakterijske upale. Ako rade "napamet" to je sranje.daddy-kool wrote: ↑10/07/2020 15:07Daje se Sumamed i šakom i kapom, duga doza 6 dana, upravo zato što je vrlo siguran antibiotik, sprečava oportune bakterijske upale pluća, a još je i dobar antivirotik.![]()
https://www.emlitofnote.com/?p=3458
https://erj.ersjournals.com/content/36/3/646
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923851/
-
splinter
#28479 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Mogy87
Kad stignem hocu.
@TESLA_EDISON
Pa dosta si napredovao. Ima i dosta i takvih primjera gdje virus "kidnapuje" ćeliju pa eto i "programira" je na neki način.
Naravno i prejak imuni odgovor često pravi probleme.
Kod Bjesnila virus nastoji da izigra imuni sistem tako sto targetuje tkivo koje je imunom sistemu nedostižno i ishod je takav kakav jeste.
Drago mi je vidjeti da čitaš i edukuješ se. Vremenom se možda i zaljubiš u ovu o oblast. Ko zna.
Kad stignem hocu.
@TESLA_EDISON
Pa dosta si napredovao. Ima i dosta i takvih primjera gdje virus "kidnapuje" ćeliju pa eto i "programira" je na neki način.
Kod Bjesnila virus nastoji da izigra imuni sistem tako sto targetuje tkivo koje je imunom sistemu nedostižno i ishod je takav kakav jeste.
Drago mi je vidjeti da čitaš i edukuješ se. Vremenom se možda i zaljubiš u ovu o oblast. Ko zna.
- GAU8
#28480 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U redu, ako je tako. Ima pedijatara koji te odmah s vrata gađaju sa antibioticima, znam ih par... Ipak je bolje ostaviti ih samo za slučaj da zaista postoji potreba.malocvijece wrote: ↑10/07/2020 16:18Sumamed djeluje i na virusne upale. I jako je dobar. Objasnila mi pedijatrica (koja btw ne daje antibiotik tako lako) jednom kad je sin bio bolestan.GAU8 wrote: ↑10/07/2020 15:12Nepravilno je po mom mišljenju davati AB terapije ako nije 100% utvrđeno prisustvo bakterijske upale. Ako rade "napamet" to je sranje.daddy-kool wrote: ↑10/07/2020 15:07
Daje se Sumamed i šakom i kapom, duga doza 6 dana, upravo zato što je vrlo siguran antibiotik, sprečava oportune bakterijske upale pluća, a još je i dobar antivirotik.![]()
https://www.emlitofnote.com/?p=3458
https://erj.ersjournals.com/content/36/3/646
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923851/
- Tesla Edison
#28481 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bliska je mojoj branši tako da, mogućesplinter wrote: ↑10/07/2020 16:35 @Mogy87
Kad stignem hocu.
@TESLA_EDISON
Drago mi je vidjeti da čitaš i edukuješ se. Vremenom se možda i zaljubiš u ovu o oblast. Ko zna.![]()
Hvala za ove korisne informacije
-
Mogy87
#28482 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa glavna zamjerka po mamecim grupama zena koje su dio dijaspore je sto ljekari u inostranstvu ne zele prepisati antibiotikeGAU8 wrote: ↑10/07/2020 16:36U redu, ako je tako. Ima pedijatara koji te odmah s vrata gađaju sa antibioticima, znam ih par... Ipak je bolje ostaviti ih samo za slučaj da zaista postoji potreba.malocvijece wrote: ↑10/07/2020 16:18Sumamed djeluje i na virusne upale. I jako je dobar. Objasnila mi pedijatrica (koja btw ne daje antibiotik tako lako) jednom kad je sin bio bolestan.
-
breba
#28483 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakva je ovo sada igra?
Kina tvrdi u Kazahstanu se pojavila nova, smrtonosnija forma virusne upale pluca. Kazahstan negira.
https://www.cnn.com/2020/07/10/asia/kaz ... index.html
Kina tvrdi u Kazahstanu se pojavila nova, smrtonosnija forma virusne upale pluca. Kazahstan negira.
- Bloo
- Globalna šefica
#28484 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jesi amater ciri.ćiribiribela wrote: ↑10/07/2020 15:34Ma nije, inace ibu je jedini lijek na svijetu koji nema apsolutno nikakvih nuspojava, preporucujem 1200mg 4x/dTESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 15:21 Jel opasno Ibuprofen uzimati na svoju ruku, onako, preventivno što bi rekli?
![]()
Predlozi mu Dexomen 4x/d
Po mogucnosti na prazan zeludac.
-
splinter
#28485 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fake news. Demantovali su ovi iz Kazahstana. Prati hronologiju objavabreba wrote: ↑10/07/2020 16:45 Kakva je ovo sada igra?
- Bloo
- Globalna šefica
#28486 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@TESLA_EDISON
Za mjesec dana ocekujemo disertaciju o slicnosti djelovanja izmedu corona virusa, raka i ransomeware trojanca
Za mjesec dana ocekujemo disertaciju o slicnosti djelovanja izmedu corona virusa, raka i ransomeware trojanca
- Tesla Edison
- Bloo
- Globalna šefica
#28488 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je zapravo bio poticajni, a ne ironicni, post.
- Tesla Edison
#28489 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odoh Osmicu konsultovani i ima doktorat da odbranim.Bloo wrote: ↑10/07/2020 17:11Ovo je zapravo bio poticajni, a ne ironicni, post.![]()
Svakako sam za njega i njegovu stručnost doktor nauka.
-
breba
#28490 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma kontam. Zato i pitam kakva je igra.splinter wrote: ↑10/07/2020 16:52Fake news. Demantovali su ovi iz Kazahstana. Prati hronologiju objavabreba wrote: ↑10/07/2020 16:45 Kakva je ovo sada igra?
Mozda sam trebao na temi zavjera ili politika staviti
-
Ali_G
#28491 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sumamed ne djeluje protiv virusnih upala pluca. Sumamed djeluje na atipicne upale pluca uzrokovane hlamidijama, mikoplazmama. Tesko je na osnovu klinicke slike reci virus ili hlamidija, testiralo se nikad nije, onda se empirijski daje Sumamed
-
Mogy87
#28492 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vjeruj mi da nisi pogrijesio. Na ovoj temi svako malo neka teorija zavjerebreba wrote: ↑10/07/2020 17:23Ma kontam. Zato i pitam kakva je igra.splinter wrote: ↑10/07/2020 16:52Fake news. Demantovali su ovi iz Kazahstana. Prati hronologiju objavabreba wrote: ↑10/07/2020 16:45 Kakva je ovo sada igra?
Mozda sam trebao na temi zavjera ili politika staviti![]()
-
Zijo77
#28493 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema zavjera na otvorenom prostoru, na ulicama, baštama i izletištima. Sunce, plavo nebo i zrak kojeg treba udisati punim plućima. Jer život je kratak. A zavjere se kuju u zatvorenom prostoru, uz tablete i mobitele na kojima se i dan i noć kuckaju "stravične" vijesti o koroni. Dovoljno ti je pogledati ko "visi" na ovoj temi i otkrit ćeš zavjerenike.breba wrote: ↑10/07/2020 17:23Ma kontam. Zato i pitam kakva je igra.splinter wrote: ↑10/07/2020 16:52Fake news. Demantovali su ovi iz Kazahstana. Prati hronologiju objavabreba wrote: ↑10/07/2020 16:45 Kakva je ovo sada igra?
Mozda sam trebao na temi zavjera ili politika staviti![]()
-
freelancerBIH
#28494 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kod djece je blaga klinicka slika jer nemaju jak imuni odgovor na ovaj virus. Nema veze sa T celijama.daddy-kool wrote: ↑10/07/2020 15:46 Interesantan članak na Nature:
Pa je bila ona švedska studija:Pre-existing immunity to SARS-CoV-2: the knowns and unknowns
T cell reactivity against SARS-CoV-2 was observed in unexposed people; however, the source and clinical relevance of the reactivity remains unknown. It is speculated that this reflects T cell memory to circulating ‘common cold’ coronaviruses. It will be important to define specificities of these T cells and assess their association with COVID-19 disease severity and vaccine responses.
As data start to accumulate on the detection and characterization of SARS-CoV-2 T cell responses in humans, a surprising finding has been reported: lymphocytes from 20–50% of unexposed donors display significant reactivity to SARS-CoV-2 antigen peptide pools1,2,3,4.
https://www.nature.com/articles/s41577-020-0389-z
Mislim da se pogrešno nagađa da to predstavlja imunitet u klasičnom smislu protiv virusa, jer svi dokazi (u objavljenim radovima ili klinička iskustva) ukazuju da svi koji nemaju antitijela se mogu zaraziti, a da svi zaraženi stvore antitijela (svi, i asimptomatski i simptomatski). Međutim, moja hipoteza bi bila da prisustvo ovakvih T ćelija bi moglo biti zaslužno sa blagu ili subkliničku sliku kod velike većine pacijenata, kao i varijabilitet asimptomatskih slučajeva neovisan o demografiji i zdravstvenom stanju. Ukratko ove T ćelije bi mogle biti odgovorne za velike broje asimptomatskih ili blagih slučajeva u većini populacije, ali nije imunitet u klasičnom smislu jer za to trebaju antitijela. Ovo bi moglo objasniti i mnogo lakšu sliku i kod djece.Immunity to COVID-19 is probably higher than tests have shown
New research from Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital shows that many people with mild or asymptomatic COVID-19 demonstrate so-called T-cell-mediated immunity to the new coronavirus, even if they have not tested positively for antibodies. According to the researchers, this means that public immunity is probably higher than antibody tests suggest. The article is freely available on the bioRxiv server and has been submitted for publication in a scientific journal.
https://news.ki.se/immunity-to-covid-19 ... have-shown
- Manual
-
freelancerBIH
#28496 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pojavio se novi - jos smrtonosniji virus od SARSA 2 ?
https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/ ... 6d532a422a
Hmm ... Sta se ovo desava

Hmm ... Sta se ovo desava
-
Mogy87
#28497 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imas iznad odgovor na ovofreelancerBIH wrote: ↑10/07/2020 19:02 Pojavio se novi - jos smrtonosniji virus od SARSA 2 ?
Hmm ... Sta se ovo desava![]()
![]()
-
freelancerBIH
#28498 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ah da vidim fake newsMogy87 wrote: ↑10/07/2020 19:10Imas iznad odgovor na ovofreelancerBIH wrote: ↑10/07/2020 19:02 Pojavio se novi - jos smrtonosniji virus od SARSA 2 ?
![]()
- Tesla Edison
#28499 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A gledaj još i slike na članku. Ženska haman mrtvafreelancerBIH wrote: ↑10/07/2020 19:12Ah da vidim fake newsMogy87 wrote: ↑10/07/2020 19:10Imas iznad odgovor na ovofreelancerBIH wrote: ↑10/07/2020 19:02 Pojavio se novi - jos smrtonosniji virus od SARSA 2 ?
![]()
Hvala
![]()
-
BadBoy
#28500 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ništa me u životu nije prestravilo ko kad sam čitao o bjesnilu i gledao video klipove zaraženih ljudi
Grozno. Hvala Bogu na modernoj medicini!