Virus uđe u insana, baš kao i u računarima, i ubaci svoj genetski kod. Tad organizam počinje da radi onako kako virus hoće. Imuni sistem napada virus i ako je imuni sistem previše jak i agresivan, tad osim virusa napada i zdravo tkivo. U tom fajtu nastaje visoka temperatura i ostali simptomi. Pluća, od te siline udara imunog sistema, izgube zaštitu i tkivo koje ih je štitilo od vanjskog utjecaja je uništeno od strane imunog sistema i tu dolaze bakterije koje izazivaju upalu. Ta upala pluća se zove COVID oboljenje.sumirprimus wrote: ↑10/07/2020 14:57e sad ide otkud bakterijska infekcija ako je virus u pitanjuGAU8 wrote: ↑10/07/2020 14:55Ne liječe se svi, već samo oni kod kojih se razvije bakterijska infekcija.Lajavikrelac wrote: ↑10/07/2020 12:00 Za @Mogy87 i ostale stručnjake u oblasti medicine pitanje: zašto se zaraženi kojima je određena kućna izolacija liječe Sumamedom kada je u pitanju virusno oboljenje? Provjeri slobodno. Do juče su me napadali kad sam spominjao antibiotike koje sam dobijao nakon komplikacija sa gripom početkom godine, u čemu je kvaka?![]()
![]()
Dakle, virus kao virus ne izaziva ništa niti je bilo kakav virus, kao čestica, opasan. Opasna je njegova naredba na koju reaguje imuni sistem i u suštini tad organizam ubija samog sebe.
Zbog toga je Ibuprofen jedan od najefikasnijih lijekova za COVID jer, osim što djeluje protuupalno, smiruje imuni sistem i spriječava nastanak veće štete.
I to je razlika između virusa i bolesti. Onome kome virus ne uspije izazvati reakciju imunog sistema ili izazove toliko blagu reakciju da nema simptoma, on je asimptomatski slučaj i nikako nije COVID bolesnik. Covid je posljednja faza procesa tj, bakterijska upala pluća.