Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#28426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

armin071 wrote: 10/07/2020 11:39
Mogy87 wrote: Imate otvoren poziv direktora UKC Tuzla da se lično uvjerite da je sve prevara. Zašto ne iskoristite tu privilegiju?
Bolje ti je iskoristi tu privilegiju posto imas puno vremena izmedju podjele obroka i probaj to svoje znanje unovciti. Naravno nije jednostavno ali s obzirom kako vladas sa materijom steta je da ostane neiskoristeno. Djaba gubis vrijeme ovdje da nas neuke i zatucane okrenes na pravi put. Iskoristi prednosti Dojclanda na pravi nacin. Steta je da toliku energiju trosis ovdje.....
Sreća da su tvoj kapacitet seoske upadice :thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Za @Mogy87 i ostale stručnjake u oblasti medicine pitanje: zašto se zaraženi kojima je određena kućna izolacija liječe Sumamedom kada je u pitanju virusno oboljenje? Provjeri slobodno. Do juče su me napadali kad sam spominjao antibiotike koje sam dobijao nakon komplikacija sa gripom početkom godine, u čemu je kvaka?
Bloo
Globalna šefica

#28428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

Ali_G wrote: 10/07/2020 09:27
daddy-kool wrote: 10/07/2020 09:20
shape of despair wrote: 10/07/2020 08:59 Čisto me zenima kako zdravstveni sistem misli funkcionirati kada krene sezona gripe, kad se djeca porazbolijevaju (sezonska gripa) a i stariji valjda.
Sve će biti korona ili šta?
Radiće se testovi kao i sada, ima PCR i za koronu i za gripu.
Mislis da se rade testovi u sezoni gripe za svakog sa simptomima?
Nijedan sistem ne moze u ovom kapacitetu podnijeti ta dva oboljenja. Taktika se mora mijenjati
Moze to nas sistem podnijeti.
Ljubimo se i grlimo bez straha.
Kihnimo u tete na kasi u Konzumu.
Stiskajmo se u Bicakcicu do dva ujutru.

Nas sistem to moze izdrzati! :mrgreen:
Jer sve je laaazzzz....
Mogy87

#28429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Lajavikrelac wrote: 10/07/2020 12:00 Za @Mogy87 i ostale stručnjake u oblasti medicine pitanje: zašto se zaraženi kojima je određena kućna izolacija liječe Sumamedom kada je u pitanju virusno oboljenje? Provjeri slobodno. Do juče su me napadali kad sam spominjao antibiotike koje sam dobijao nakon komplikacija sa gripom početkom godine, u čemu je kvaka?
Nisam stručnjak, ali odgovor je sljedeći: pluća koja su pretrpjela virusnu upalu pluća su podložno tlo za razvoj bakterija tako da virusna upala pluća prerasta u bakterijsku. Samo ukoliko je to slučaj (dosta je često) opravdana je upotreba antibiotika.
laik1981

#28430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

AmirBaa wrote: 10/07/2020 11:48
laik1981 wrote: 10/07/2020 11:32
AmirBaa wrote: 10/07/2020 11:09 https://www.sciencefocus.com/news/the-c ... professor/

Virus mozda vise od godinu kruzi svijetom. Skeptican sam po ovome, ali sam i skeptican da je virus u New York dosao tek u aprilu, ko ce ga znati.
Traces of COVID-19 have been found in sewage samples from Spain, Italy and Brazil which pre-date its discovery in China. A preprint study, which has not been peer reviewed, claims to have found the presence of SARS-CoV-2 genomes in a Barcelona sewage sample from 12 March 2019.
Ako se ovo nekad i 100% dokaze onda cemo moci sa sigurnoscu reci da su restriktivne mjere, pogotovo u zdravstvenim sistemima, odgovorne za smrt vecine ljudi koji su zarazeni ovim virusom.

Vecina ovih sto se predstavljaju kao da znaju o cemu pricaju nemaju odgovor na pitanje zasto se virus nije sirio u Italiji, Spaniji, Francuskoj, pa i na nasim prostorima, kada je vec dokazano prisustvo i transmisija virusa krajem prosle i pocetkom ove godine. Uslovi za virus bili idealni. Temprerature pogodovale virusu. Ljudi u zimskom periodu vecinu vremena provodili u zatvorenim prostorima. Da ne pominjemo ogromne guzve i veliku cirklaciju ljudi u evropskim metropolama i odmaralistima za vrijeme zimskih praznika i sezone odmora.

Nije bilo super prenosilaca i pucali klasteri sami sod sebe su odgovori koje sam dobio..
TO ni meni nije jasno, ako se dokaze da je ovo tacno, sta onda? Bio sam u Istanbulu krajem februara kratko, i tamo je dovoljno da 10 ljudi ima koronu, moze zaraziti pola grada - ako se siri kako nam WHO govori da se siri. A kao prvi slucajevi su nekad u aprilu tamo prijavljeni ako se sjecam. Isto i New York. Milioni ljudi na njihova 3 aerodroma, gusto naseljen grad, jedni na drugima, i prije dosao virus u Banja Luku nego tamo. I zdravstveni sistem "krneuo pucati" tamo tek kad su poceli testirati... Ne znam evo, samo naglas razmisljam, jbg ne treba ni sve sto ti se servira uzeti odmah da je tako. Daleko da sam teoreticar zavjere, cak i mrzim to, samo mi ovdje neke stvari nisu jasne.
Nije to nikakva teorija zavjere nego fakti koji puno toga mogu dokazati, ali se po svaku cijenu izbjegava da ih se razmatra. Vidimo to i na primjeru forumskih strucnjaka. Kace se na sve zivo, ali kad priupitas za ovo odjednom maca pojede jezik. Ista reakcija i kada priupitas da li se slazu sa procentima zasnovanim na misljenju strucnjaka kojeg svako malo citiraju. Pojede maca jezik. Jednostavno im ne ide u korist bilo kakav rezultat koji bi isao protiv teze da je covid strasno cudoviste od kojeg trebamo strahovati. Relaksiranje im iz nekog razloga ne ide u korist, ali zato polete da objave svaki slucaj koji pokazuje da je ovo jedan izuzetno opasan virus koji ostecuje mozak i sta sve ne.. Zbog cega to rade vjerovatno samo oni znaju.. Najsmjesnije je da takvi traze konkretne odgovore na pitanja koja oni postave :lol:
Domaci izdajnik

#28431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 10/07/2020 12:04
Lajavikrelac wrote: 10/07/2020 12:00 Za @Mogy87 i ostale stručnjake u oblasti medicine pitanje: zašto se zaraženi kojima je određena kućna izolacija liječe Sumamedom kada je u pitanju virusno oboljenje? Provjeri slobodno. Do juče su me napadali kad sam spominjao antibiotike koje sam dobijao nakon komplikacija sa gripom početkom godine, u čemu je kvaka?
Nisam stručnjak, ali odgovor je sljedeći: pluća koja su pretrpjela virusnu upalu pluća su podložno tlo za razvoj bakterija tako da virusna upala pluća prerasta u bakterijsku. Samo ukoliko je to slučaj (dosta je često) opravdana je upotreba antibiotika.
To stoji što navodiš, ali ovi ljudi su zaraženi sa skoro blagim ili nikakvim simptomima, a kljukaju ih jakim antibiotikom sirokog spektra.
Mogy87

#28432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 10/07/2020 12:09
laik1981 wrote: 10/07/2020 11:32

Ako se ovo nekad i 100% dokaze onda cemo moci sa sigurnoscu reci da su restriktivne mjere, pogotovo u zdravstvenim sistemima, odgovorne za smrt vecine ljudi koji su zarazeni ovim virusom.

Vecina ovih sto se predstavljaju kao da znaju o cemu pricaju nemaju odgovor na pitanje zasto se virus nije sirio u Italiji, Spaniji, Francuskoj, pa i na nasim prostorima, kada je vec dokazano prisustvo i transmisija virusa krajem prosle i pocetkom ove godine. Uslovi za virus bili idealni. Temprerature pogodovale virusu. Ljudi u zimskom periodu vecinu vremena provodili u zatvorenim prostorima. Da ne pominjemo ogromne guzve i veliku cirklaciju ljudi u evropskim metropolama i odmaralistima za vrijeme zimskih praznika i sezone odmora.

Nije bilo super prenosilaca i pucali klasteri sami sod sebe su odgovori koje sam dobio..
TO ni meni nije jasno, ako se dokaze da je ovo tacno, sta onda? Bio sam u Istanbulu krajem februara kratko, i tamo je dovoljno da 10 ljudi ima koronu, moze zaraziti pola grada - ako se siri kako nam WHO govori da se siri. A kao prvi slucajevi su nekad u aprilu tamo prijavljeni ako se sjecam. Isto i New York. Milioni ljudi na njihova 3 aerodroma, gusto naseljen grad, jedni na drugima, i prije dosao virus u Banja Luku nego tamo. I zdravstveni sistem "krneuo pucati" tamo tek kad su poceli testirati... Ne znam evo, samo naglas razmisljam, jbg ne treba ni sve sto ti se servira uzeti odmah da je tako. Daleko da sam teoreticar zavjere, cak i mrzim to, samo mi ovdje neke stvari nisu jasne.
Nije to nikakva teorija zavjere nego fakti koji puno toga mogu dokazati, ali se po svaku cijenu izbjegava da ih se razmatra. Vidimo to i na primjeru forumskih strucnjaka. Kace se na sve zivo, ali kad priupitas za ovo odjednom maca pojede jezik. Ista reakcija i kada priupitas da li se slazu sa procentima zasnovanim na misljenju strucnjaka kojeg svako malo citiraju. Pojede maca jezik. Jednostavno im ne ide u korist bilo kakav rezultat koji bi isao protiv teze da je covid strasno cudoviste od kojeg trebamo strahovati. Relaksiranje im iz nekog razloga ne ide u korist, ali zato polete da objave svaki slucaj koji pokazuje da je ovo jedan izuzetno opasan virus koji ostecuje mozak i sta sve ne.. Zbog cega to rade vjerovatno samo oni znaju.. Najsmjesnije je da takvi traze konkretne odgovore na pitanja koja oni postave :lol:
Ja sam ti odgovorila više puta. Odgovorili su ti i daleko stručniji od mene. To što ti ne smatraš da je moj odgovor legitiman to je drugo pitanje. I apsolutno imaš pravo na to. Ali ne znači da ti nisam odgovorila.
Apsolutno se slažem s mišljenjem stručnjaka da je zaraženih daleko više nego što prikazuju stvarne evidencije.
Ono što ti ne razumiješ je da meni umrli nisu statistika. Ako se može spriječiti (a može se odgovornim ponašanjem) meni je da jedan čovjek umre previše. Tebi je bitno da li je 0,01% ili je 10%, meni nije. Meni ljudska smrt nije statistika. A ne bi ni tebi bila da tebe dotakne.
laik1981

#28433 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 10/07/2020 12:53
Ja sam ti odgovorila više puta. Odgovorili su ti i daleko stručniji od mene. To što ti ne smatraš da je moj odgovor legitiman to je drugo pitanje. I apsolutno imaš pravo na to. Ali ne znači da ti nisam odgovorila.
Apsolutno se slažem s mišljenjem stručnjaka da je zaraženih daleko više nego što prikazuju stvarne evidencije.
Ono što ti ne razumiješ je da meni umrli nisu statistika. Ako se može spriječiti (a može se odgovornim ponašanjem) meni je da jedan čovjek umre previše. Tebi je bitno da li je 0,01% ili je 10%, meni nije. Meni ljudska smrt nije statistika. A ne bi ni tebi bila da tebe dotakne.
Pa pocni onda brojati mrtve u saobracajnim nesrecama i ostalim nesrecama koje se mogu izbjeci. Razmisljaj o tome u svakom momentu dok vozis ili setas ulicom. Ljudska smrt nije ni meni statistika nego dio nekog prirodnog ciklusa.. Objektivna statistika pokazuje da covid nije nista posebniji od mnogih drugih pojava koje su sa nama stoljecima, a od koje nije pravljena ovakva fama. Tebi je covid posebiji od bilo cega drugog. Meni nije. Umire se, nazalost, ali umire se i od svega ostalog. Nekad vise, nekad manje. I nesretnik kojeg kamion pokupi bi zivio duze da taj dan nije sjeo u auto.

Nadam se da se salis kada govoris o konkretnosti svojih odgovora, posebno na tematiku prisutnosti virusa u evropi krajem prosle godine..

I slazes li se sa Kaicem da nema svrhe testirati?
Mogy87

#28434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 10/07/2020 13:09
Mogy87 wrote: 10/07/2020 12:53
Pa pocni onda brojati mrtve u saobracajnim nesrecama i ostalim nesrecama koje se mogu izbjeci. Razmisljaj o tome u svakom momentu dok vozis ili setas ulicom. Ljudska smrt nije ni meni statistika nego dio nekog prirodnog ciklusa.. Objektivna statistika pokazuje da covid nije nista posebniji od mnogih drugih pojava koje su sa nama stoljecima, a od koje nije pravljena ovakva fama. Tebi je covid posebiji od bilo cega drugog. Meni nije. Umire se, nazalost, ali umire se i od svega ostalog. Nekad vise, nekad manje. I nesretnik kojeg kamion pokupi bi zivio duze da taj dan nije sjeo u auto.

Nadam se da se salis kada govoris o konkretnosti svojih odgovora, posebno na tematiku prisutnosti virusa u evropi krajem prosle godine..

Ali tema nisu udesi. Zašto se tebi toliko teško pomiriti s činjenicom da ako staviš masku i držiš distancu možeš spasiti nečiji život? To je sve o čemu ja pišem. Ako je istina ono što si pisao, meni je ok što ti propituješ i tražiš odgovore ako staviš masku i držiš distancu. Ono što mi je bezveze je što ne čitaš linkove koje ljudi postave. Eto odgovor na pitanje zašto fama stoji u tekstu dr. Damira Huremovića. Odličan intervju koji daje odgovore na mnoga pitanja kaoja si postavio:
http://elementarium.cpn.rs/naucni-krug/ ... script=lat
Ne kažem da su odgovorni konkretni jer ono što ti pitaš sa sigurnošću ne znaju ni najblistaviji umovi današnjice. Ali da si dobio odgovor, jesi.
geralt

#28435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 10/07/2020 13:09 Pa pocni onda brojati mrtve u saobracajnim nesrecama i ostalim nesrecama koje se mogu izbjeci. Razmisljaj o tome u svakom momentu dok vozis ili setas ulicom. Ljudska smrt nije ni meni statistika nego dio nekog prirodnog ciklusa.. Objektivna statistika pokazuje da covid nije nista posebniji od mnogih drugih pojava koje su sa nama stoljecima, a od koje nije pravljena ovakva fama. Tebi je covid posebiji od bilo cega drugog. Meni nije. Umire se, nazalost, ali umire se i od svega ostalog. Nekad vise, nekad manje. I nesretnik kojeg kamion pokupi bi zivio duze da taj dan nije sjeo u auto.

Saobracajne nesrece su razlog zbog kojeg je voznja auta veoma regulisana aktivnost. Moras proci mukotrpnu proceduru da bi ti bilo dozvoljeno da sjednes za volan, imas maksimalnu brzinu kojom ti je dozvoljeno da vozis, na semaforu moras stati, moras imati pojas... Auto ti ima gomilu stvari koje mu dizu cijenu a ne pomazu ti da dodjes od tacke A do tacke B, kao sto su pojas, airbag, ABS. Ogromni drustveni i ekonomski napori se ulazu da se smanji broj smrti u saobracajnim nesrecama, samo sto ne obracamo paznju na njih jer smo navikli.

Isto vazi i za koronu.
Tesla Edison

#28436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

armin071 wrote: 10/07/2020 11:39
Mogy87 wrote: Imate otvoren poziv direktora UKC Tuzla da se lično uvjerite da je sve prevara. Zašto ne iskoristite tu privilegiju?
Bolje ti je iskoristi tu privilegiju posto imas puno vremena izmedju podjele obroka i probaj to svoje znanje unovciti. Naravno nije jednostavno ali s obzirom kako vladas sa materijom steta je da ostane neiskoristeno. Djaba gubis vrijeme ovdje da nas neuke i zatucane okrenes na pravi put. Iskoristi prednosti Dojclanda na pravi nacin. Steta je da toliku energiju trosis ovdje.....
Raspravljaš sa osobom koja ne zna razliku između Hiv-a i SIDA-e, između Covid-19 i SARS-Cov-2, između virusa i bolesti.

Sa osobom koja kaže da svako pozitivan na SARS-Cov-2 je automatski obolio od SARS-a (bolesti koja je izumrla prije 17 godina).

Sa osobom koja COVID zove virusom itd itd... a ovdje se predstavlja kao osoba iz struke. Jadna nam majka ako nam je ovo struka.
Mogy87

#28437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@TESLA_EDISON
Zijo77

#28438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zijo77 »

laik1981 wrote: 10/07/2020 13:09 Pa pocni onda brojati mrtve u saobracajnim nesrecama i ostalim nesrecama koje se mogu izbjeci. Razmisljaj o tome u svakom momentu dok vozis ili setas ulicom. Ljudska smrt nije ni meni statistika nego dio nekog prirodnog ciklusa.. Objektivna statistika pokazuje da covid nije nista posebniji od mnogih drugih pojava koje su sa nama stoljecima, a od koje nije pravljena ovakva fama. Tebi je covid posebiji od bilo cega drugog. Meni nije. Umire se, nazalost, ali umire se i od svega ostalog. Nekad vise, nekad manje. I nesretnik kojeg kamion pokupi bi zivio duze da taj dan nije sjeo u auto.
Ali njih ne interesuju udesi, ni dijabetis, ni infarkti. Jasno je i zašto. U koroni su osjetili šansu da utiču, mijenjaju, manipulišu. Oni podsvjesno mrze savremeni način života, mrze kafiće i izlaske, mrze odlaske u prirodu, mrze slobode, mrze svjetla i buku gradova. To su osobe rođene u pogrešno vrijeme. Dok su bile zabrane rada kafića, neki od njih su maltene zagovarali apsolutno ukidanje kafića. Vrištali su na objavljene slike sarajevskih planina sa izletnicima. (Otkud im, moliću lijepo, pravo da idu na Trebević kada bi morali sjediti u stanovima). Bilo ih je koji su zagovarali karantin godinu dana i sl. Sada su promijenili taktiku, malo su se prilagodili. Neki su promijenili i nickove. Sada ne spominju zabrane i zatvaranja, ali 24 sata izbacuju i poturaju svaku vijest i izjavu koja im odgovara u nastojanju da Koronu prikažu kao najstrašniju zarazu i bolest. I to sve u nadi da će nadležni opet uvesti ono što oni priželjkuju. Hiljadu puta im kažeš da se Korona ne širi na izletištima, u baštama kafića, na ulicama i sl. Širi se u porodicama i zatvorenim prostorima sa vrlo bliskim kontaktima uz zagrljaje i ljubljenja. Ali, džaba! Oni opet opale kritiku po kafićima, baštama i ulicama. E nećete ono što hoćete. Pročitani ste!
Tesla Edison

#28439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 10/07/2020 14:31
@TESLA_EDISON
Da pojasnim iako nisam struka.

Dakle COVID je bolest a SARS Cov 2 je virus.

Virus uđe u insana, baš kao i u računarima, i ubaci svoj genetski kod. Tad organizam počinje da radi onako kako virus hoće. Imuni sistem napada virus i ako je imuni sistem previše jak i agresivan, tad osim virusa napada i zdravo tkivo. U tom fajtu nastaje visoka temperatura i ostali simptomi. Pluća, od te siline udara imunog sistema, izgube zaštitu i tkivo koje ih je štitilo od vanjskog utjecaja je uništeno od strane imunog sistema i tu dolaze bakterije koje izazivaju upalu. Ta upala pluća se zove COVID oboljenje.

Dakle, virus kao virus ne izaziva ništa niti je bilo kakav virus, kao čestica, opasan. Opasna je njegova naredba na koju reaguje imuni sistem i u suštini tad organizam ubija samog sebe.

Zbog toga je Ibuprofen jedan od najefikasnijih lijekova za COVID jer, osim što djeluje protuupalno, smiruje imuni sistem i spriječava nastanak veće štete.

I to je razlika između virusa i bolesti. Onome kome virus ne uspije izazvati reakciju imunog sistema ili izazove toliko blagu reakciju da nema simptoma, on je asimptomatski slučaj i nikako nije COVID bolesnik. Covid je posljednja faza procesa tj, bakterijska upala pluća.
AmirBaa

#28440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Eto Hrvatske i dokaza da je ovo vise politika nego borba oko zdravlja ljudi. Stavit ce rampu samo za BiH drzavljane koji dolaze iz BiH, a oni sa dvojnim drzavljanstvom mogu. Znaci virus iz BiH nece na ove sa hrvatskim pasosem :lol: :lol:
BlackRiver

#28441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

Ako se ovo prenosi zrakom, onda smo manje-vise svi zarazeni, jebaji ga :D

Ja polovinom februara poslovno proputovao bukvalno pola svijeta (Salzburg - London Heathrow - Antigua i nazad). Bio u kontaktu sa hiljadama ljudi na aerodromima, u avionima, u zatvorenim prostorima i sl.

Ali neka, sad nam se servira da to sranje lebdi u zraku. Jebe lud zbunjenog :D
GAU8

#28442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ne liječe se svi, već samo oni kod kojih se razvije bakterijska infekcija.
sumirprimus

#28443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

GAU8 wrote: 10/07/2020 14:55
e sad ide otkud bakterijska infekcija ako je virus u pitanju :lol: :P
Domaci izdajnik

#28444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Biće da ja kineski pišem pa ne kontaju.... :-)
laik1981

#28445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ovdje se antibiotici cesto daju usput, kao neka vrsta preventivnog djelovanja. Nije ta praksa vezana samo za covid.
banjaluka078
Moderator

#28446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Lajavikrelac wrote: 10/07/2020 12:16
To stoji što navodiš, ali ovi ljudi su zaraženi sa skoro blagim ili nikakvim simptomima, a kljukaju ih jakim antibiotikom sirokog spektra.
Niko od mojih poznatih koji su (bili) pozitivni, a bez izraženih simptoma, nisu dobili bilo kakvu terapiju. Samo preporuku da se jave ako bi se pojavili simptomi. Zapravo im je apelovano da ne uzimaju ništa na svoju ruku, da ne bi zakomplikovali liječenje ukoliko bi se razvili simptomi i oni bili primljeni na liječenje. O Banjaluci pričam.

Za običnu upalu pluća sam i ja primala antibiotik da ne bi došlo do bakterijske upale.
splinter

#28447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 14:44
Mogy87 wrote: 10/07/2020 14:31
@TESLA_EDISON
Da pojasnim iako nisam struka.

Dakle COVID je bolest a SARS Cov 2 je virus.

Virus uđe u insana, baš kao i u računarima, i ubaci svoj genetski kod. Tad organizam počinje da radi onako kako virus hoće. Imuni sistem napada virus i ako je imuni sistem previše jak i agresivan, tad osim virusa napada i zdravo tkivo. U tom fajtu nastaje visoka temperatura i ostali simptomi. Pluća, od te siline udara imunog sistema, izgube zaštitu i tkivo koje ih je štitilo od vanjskog utjecaja je uništeno od strane imunog sistema i tu dolaze bakterije koje izazivaju upalu. Ta upala pluća se zove COVID oboljenje.

Dakle, virus kao virus ne izaziva ništa niti je bilo kakav virus, kao čestica, opasan. Opasna je njegova naredba na koju reaguje imuni sistem i u suštini tad organizam ubija samog sebe.

Zbog toga je Ibuprofen jedan od najefikasnijih lijekova za COVID jer, osim što djeluje protuupalno, smiruje imuni sistem i spriječava nastanak veće štete.

I to je razlika između virusa i bolesti. Onome kome virus ne uspije izazvati reakciju imunog sistema ili izazove toliko blagu reakciju da nema simptoma, on je asimptomatski slučaj i nikako nije COVID bolesnik. Covid je posljednja faza procesa tj, bakterijska upala pluća.
Dragi Tesla pa zar ne možeš pitati prije nego l inešto otipkaš. Ok vidim da si čitao o ovoj oblasti i informisao se i top podržavam al opet. . .
Pa kako možeš reći da ovaj ili bilo koji drugi virus ne oštećuje naše tkivo, već samo overreaction imunog sistema?
Pa šta bude sa ćelijom nakon što virus uđe u nju, prepiše kod i replicira svoj rnk ili dnk??
sta umire, i tako hiljade i milione ćelije bivaju uništene. A to oštećuje određeno tkivo.
To se upravo dešava i kod Covida, mada ne u tolikoj mjeri kao npr kod Ebole ali i ostalih virusa koji izazivaju hemoragične groznice ( Hantavirusa, odnosno kod Krimsko-kongoanske hemoragične groznice ili Hemoragične groznice s renalnim sindromom npr. )
GAU8

#28448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

sumirprimus wrote: 10/07/2020 14:57
e sad ide otkud bakterijska infekcija ako je virus u pitanju :lol: :P
To je jedna veoma moguća komplikacija. Naime, kada je disajni sistem kompromitovan virusnom infekcijom, mnogo je podložniji dodatnoj bakterijskoj upali. To nije pravilo, ali nije ni izuzetak. U idealnom slučaju se treba pratiti stanje i na pojavu bakterijske infekcije naravno uključiti AB.
Domaci izdajnik

#28449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

E sad to već ima smisla. Virus i antibiotici ko liječenje glavobolje stavljanjem zvona na glavu i udaranja čekićem :-)
daddy-kool

#28450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Daje se Sumamed i šakom i kapom, duga doza 6 dana, upravo zato što je vrlo siguran antibiotik, sprečava oportune bakterijske upale pluća, a još je i dobar antivirotik. :D

https://www.emlitofnote.com/?p=3458
https://erj.ersjournals.com/content/36/3/646
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923851/
Locked