Razumijem u potpunosti. A kako znamo jesu li ovi danas zarazeni ili su bili zarazeni, ako nemaju simptoma? Jesu li infektivni ili ne? Jesu li bolesni ili ne? Zasto ne rade istrazivanja seroloskim testovima? Zasto ne mijenjaju kriterije za testiranje i ne pokusavaju doci do podataka koji bi nam objektivnije opisivale trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom? Zasto nemamo nikako konkretnih i potrebnih podataka nego pricamo o brojevima koji nemaju nikakvu statisticku reprezentativnost?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 13:46Razumiješ li ti šta tu piše?laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:38 Da bi bio pozitivan nije potreban ziv virus vec samo virusna rnk. Ako si pozitivan uopste ne mora znaciti da si bolestan i zarazan.https://ba.voanews.com/a/pcr-i-serolosk ... 14495.htmlS druge strane, PCR test ne razlikuje živog od mrtvog uzročnika – ovo je test koji samo pronalazi specifične genetičke sekvence virusa. Recimo, pronađena virusna RNK na nekoj površini ne znači automatski da je ta površina zarazna tj. da je virus infektivan.
Odakle u čovjeku virusna RNK? Pa bio je zaražen. Sad se retestira: opet je pozitivan recimo jer test prepoznao mrtvu RNK. Ali to ne znači da čovjek nije bio zaražen što ti impliciraš. Bio je. Više nije. Ovo se odnosi na pozitivne na retestiranjima čije se brojke svakako ne objavljuju.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#22401 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22402 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Neko je pitao za Mirzu Celika, sinoc seta po SCCu i sopinguje sa porodicom...
Hvala Bogu, ozdraviJo...

Hvala Bogu, ozdraviJo...
- geralt
#22403 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zarazis se recimo danas. Virus se u tebi razmnozava, ti nemas simptome. Cetvrtog dana (prosjek, moze biti i trinaestog dana) postanes zarazan po druge, a i dalje nemas simptome. Sestog dana (opet je prosjek u pitanju, nekom je ranije a nekom kasnije) razvijes simptome i zvanicno si "bolestan". Osim ako si neki od asimptomatskih sretnika.konektovan wrote: ↑10/07/2020 13:38Ako nemas simptome, kako mozes biti bolestan??? Moze li se biti pozitivan a da nisi bolestan????ćiribiribela wrote: ↑10/07/2020 13:16 Ako nemas simptome ne znaci da nisi bolestan i da ne postoji sansa da ces zaraziti nekoga drugog. Hajd' pokusaj to shvatiti!
Ako te testiraju drugog ili treceg dana, otkrice ti da si pozitivan prije pojave simptoma. Ako si pametan, to ce ti biti znak da se trebas izolovati da bi zastitio oca, majku, kolegu sa dijabetesom, jarana astmaticara, itd. Ako si glup, nastavljas hodati gradom i ponavljati kako nisi bolestan i kako je korona laz.
-
laik1981
#22404 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma nemoj. Suska se da je bas u teskoj situaciji.konektovan wrote: ↑10/07/2020 13:55 Neko je pitao za Mirzu Celika, sinoc seta po SCCu i sopinguje sa porodicom...![]()
Hvala Bogu, ozdraviJo...![]()
![]()
-
Mogy87
#22405 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što je svrha testiranja TTI (test, trace, isolate). Mi smo od te strategije očigledno odustali. Dobri podaci ti trebaju da planiraš aktivnosti. Ako nećeš sprovesti aktivnosti šta će ti dobri podaci. Testira se da se narodu predstavi da se nešto radi.laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:53Razumijem u potpunosti. A kako znamo jesu li ovi danas zarazeni ili su bili zarazeni, ako nemaju simptoma? Jesu li infektivni ili ne? Jesu li bolesni ili ne? Zasto ne rade istrazivanja seroloskim testovima? Zasto ne mijenjaju kriterije za testiranje i ne pokusavaju doci do podataka koji bi nam objektivnije opisivale trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom? Zasto nemamo nikako konkretnih i potrebnih podataka nego pricamo o brojevima koji nemaju nikakvu statisticku reprezentativnost?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 13:46Razumiješ li ti šta tu piše?laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:38 Da bi bio pozitivan nije potreban ziv virus vec samo virusna rnk. Ako si pozitivan uopste ne mora znaciti da si bolestan i zarazan.
https://ba.voanews.com/a/pcr-i-serolosk ... 14495.html
Odakle u čovjeku virusna RNK? Pa bio je zaražen. Sad se retestira: opet je pozitivan recimo jer test prepoznao mrtvu RNK. Ali to ne znači da čovjek nije bio zaražen što ti impliciraš. Bio je. Više nije. Ovo se odnosi na pozitivne na retestiranjima čije se brojke svakako ne objavljuju.
- konektovan
#22406 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moj post se i odnosio na one "asimptomatske" koji i ne znaju da su bili pozitivni, nisu bolesni, nemaju simptoma....geralt wrote: ↑10/07/2020 13:55Zarazis se recimo danas. Virus se u tebi razmnozava, ti nemas simptome. Cetvrtog dana (prosjek, moze biti i trinaestog dana) postanes zarazan po druge, a i dalje nemas simptome. Sestog dana (opet je prosjek u pitanju, nekom je ranije a nekom kasnije) razvijes simptome i zvanicno si "bolestan". Osim ako si neki od asimptomatskih sretnika.konektovan wrote: ↑10/07/2020 13:38Ako nemas simptome, kako mozes biti bolestan??? Moze li se biti pozitivan a da nisi bolestan????ćiribiribela wrote: ↑10/07/2020 13:16 Ako nemas simptome ne znaci da nisi bolestan i da ne postoji sansa da ces zaraziti nekoga drugog. Hajd' pokusaj to shvatiti!
Ako te testiraju drugog ili treceg dana, otkrice ti da si pozitivan prije pojave simptoma. Ako si pametan, to ce ti biti znak da se trebas izolovati da bi zastitio oca, majku, kolegu sa dijabetesom, jarana astmaticara, itd. Ako si glup, nastavljas hodati gradom i ponavljati kako nisi bolestan i kako je korona laz.
- konektovan
#22407 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pola ga nema.....laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:56Ma nemoj. Suska se da je bas u teskoj situaciji.konektovan wrote: ↑10/07/2020 13:55 Neko je pitao za Mirzu Celika, sinoc seta po SCCu i sopinguje sa porodicom...![]()
Hvala Bogu, ozdraviJo...![]()
![]()
-
laik1981
#22408 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa zasto mi pricamo uopste o trenutnoj situaciji? Zasto koristimo brojeve u dokazivanju bilo cega? Koja je svrha testiranja kod nas trenutno, kako Kaic pita?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 13:57Zato što je svrha testiranja TTI (test, trace, isolate). Mi smo od te strategije očigledno odustali. Dobri podaci ti trebaju da planiraš aktivnosti. Ako nećeš sprovesti aktivnosti šta će ti dobri podaci. Testira se da se narodu predstavi da se nešto radi.laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:53Razumijem u potpunosti. A kako znamo jesu li ovi danas zarazeni ili su bili zarazeni, ako nemaju simptoma? Jesu li infektivni ili ne? Jesu li bolesni ili ne? Zasto ne rade istrazivanja seroloskim testovima? Zasto ne mijenjaju kriterije za testiranje i ne pokusavaju doci do podataka koji bi nam objektivnije opisivale trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom? Zasto nemamo nikako konkretnih i potrebnih podataka nego pricamo o brojevima koji nemaju nikakvu statisticku reprezentativnost?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 13:46
Razumiješ li ti šta tu piše?
- Tesla Edison
#22409 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fazon je što ne lažu samo mediji. Isto ovo piše i u izvještaju KŠFBiH i tu je kvaka. Riba smrdi od glave. Mediji samo to poprate bombastičnim naslovima i lažnim brojačima.BadBoy wrote: ↑10/07/2020 13:52Pa onda smo TESLA druže isti. Ne znam zašto toliko rasprave. Radiš sve što i ja. I ja ne idem na dzumu jer je lokalna džamija mala i nema mjesta, nosim masku, držim distancu i ne hodam onako baš bez potrebe.TESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 13:48 Danas bila džuma, nisam otišao. Zašto? Izbjegavam javna okupljanja.
Imam preko 30 maski, samo mijenjam. Zašto? Takvo pravilo doneseno i moje je da ga poštujem šta god mislio o virusu.
A čestitanje je samo reakcija na pojavu moralisanja koje ljudima ide na živce i zbog kojeg se ne pridržavaju mjera iz inata. Ja to izbacim sarkazmom i nabacim masku.
Ko je kriv što se ne nose maske? Pa upravo ovi koji lažu brojke i lažno morališu. Ljudi ne vjeruju a nema ni kazni nešto pretjerano, ruku na srce.
I opravdavam one koje ne nose maske. Dosta im je laži. Zašto se maske ne dijele, dobili smo milione maski u pomoći?
Milion pitanja, milion laži. Zato nek niko ne morališe, narodu je preko glave svega.
Dobro došao na "našu stranu"![]()
A to što mediji lažu, to im je posao. Ali oni su lagali i prije korone, lagati će i poslije. To je druga tema
Zašto KŠ vrijeđa ljude i govori im da su neodgovorni kada su oni direktno to proizveli?
Kako vjerovati struci kada Drljević priznaje da nasilno ljude bez simptoma drže u izolatorijima? To potvrđuje i Zalihić.
Kako nakon toga vjerovati nekome kad kaže da se boji da zdravstveni sistem doživi kolaps? Kolaps od čega?
Kako uvjeriti ljude da se drže pravila i preporuka kad u jednom članku su 4 kontradiktorne rečenice?
Kako ljude uvjeriti da se drže pravila kada se istih ne drži samozvana elita?
I na kraju zaključak.
Na Sudu kada bi postojala hipotetička situacija da se treba presuditi da li je virus laž ili ne, nakon ovakvih kontradiktornih dokaza, iskaza i izvještaja, svaki bi sud u takvoj situaciji donio presudu da je virus laž. Taj Sud je u ljudskim glavama i normalno je da malo ljudi vjeruje u ovo sve.
- GAU8
#22410 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Testira se jer još niko na cijelom svijetu nije skontao da je to glupost.laik1981 wrote: ↑10/07/2020 14:01Pa zasto mi pricamo uopste o trenutnoj situaciji? Zasto koristimo brojeve u dokazivanju bilo cega? Koja je svrha testiranja kod nas trenutno, kako Kaic pita?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 13:57Zato što je svrha testiranja TTI (test, trace, isolate). Mi smo od te strategije očigledno odustali. Dobri podaci ti trebaju da planiraš aktivnosti. Ako nećeš sprovesti aktivnosti šta će ti dobri podaci. Testira se da se narodu predstavi da se nešto radi.laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:53
Razumijem u potpunosti. A kako znamo jesu li ovi danas zarazeni ili su bili zarazeni, ako nemaju simptoma? Jesu li infektivni ili ne? Jesu li bolesni ili ne? Zasto ne rade istrazivanja seroloskim testovima? Zasto ne mijenjaju kriterije za testiranje i ne pokusavaju doci do podataka koji bi nam objektivnije opisivale trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom? Zasto nemamo nikako konkretnih i potrebnih podataka nego pricamo o brojevima koji nemaju nikakvu statisticku reprezentativnost?
-
Mogy87
#22411 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što su objavljeni brojevi vrh ledenog brijega. Slažeš se da brojevi mogu biti samo veći nikako manji? Onda se trebamo odgovorno ponašati tj. nositi masku i održavati distancu. I to je to.laik1981 wrote: ↑10/07/2020 14:01Pa zasto mi pricamo uopste o trenutnoj situaciji? Zasto koristimo brojeve u dokazivanju bilo cega? Koja je svrha testiranja, kako Kaic pita?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 13:57Zato što je svrha testiranja TTI (test, trace, isolate). Mi smo od te strategije očigledno odustali. Dobri podaci ti trebaju da planiraš aktivnosti. Ako nećeš sprovesti aktivnosti šta će ti dobri podaci. Testira se da se narodu predstavi da se nešto radi.laik1981 wrote: ↑10/07/2020 13:53
Razumijem u potpunosti. A kako znamo jesu li ovi danas zarazeni ili su bili zarazeni, ako nemaju simptoma? Jesu li infektivni ili ne? Jesu li bolesni ili ne? Zasto ne rade istrazivanja seroloskim testovima? Zasto ne mijenjaju kriterije za testiranje i ne pokusavaju doci do podataka koji bi nam objektivnije opisivale trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom? Zasto nemamo nikako konkretnih i potrebnih podataka nego pricamo o brojevima koji nemaju nikakvu statisticku reprezentativnost?
- ćiribiribela
#22412 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto mozes biti pozitivan dok si u vremenu inkubacije, i kod corone je bilo slucajeva da su pacijenti u inkubaciji zarazili druge ljude, iako je zaraznost na najvisem nivou oko 48 sati prije pojave prvih simptoma.
I imas definiciju bolesti koja glasi da je bolest poremecaj normalnih, fizioloskih zbivanja u organizmu pod uticajem razlicitih stetnih cinilaca ili da je bolest poremecaj gradje i funkcije celija raznih tkiva, organa i organskih sistema, tako da da, ako si pozitivan na coronu bolestan si.
I imas definiciju bolesti koja glasi da je bolest poremecaj normalnih, fizioloskih zbivanja u organizmu pod uticajem razlicitih stetnih cinilaca ili da je bolest poremecaj gradje i funkcije celija raznih tkiva, organa i organskih sistema, tako da da, ako si pozitivan na coronu bolestan si.
-
Mogy87
#22413 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije glupost. Ako ćeš TTI. To druge države rade.
Također, u Italiji imaš aplikaciju koja javlja svim tvojim kontaktima (s kojim je tvoj mobitel bio u kontaktu) da si pozitivan. I Njemačka ima nešto slično. I onda se kao odgovoran građanin samoizoluješ. I prekineš lanac zaraze.
- Tesla Edison
#22414 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U Bosni inkubacija traje onoliko koliko si blizak sa vrhom vlasti. Nekome inkubacija traje 14 dana, nekome 28 a neko ozdravi nakon 2 dana od pozitivnog testa i smještanja u Pohrastove. Svi znamo o kome se radi.ćiribiribela wrote: ↑10/07/2020 14:06 Zato sto mozes biti pozitivan dok si u vremenu inkubacije, i kod corone je bilo slucajeva da su pacijenti u inkubaciji zarazili druge ljude, iako je zaraznost na najvisem nivou oko 48 sati prije pojave prvih simptoma.
-
jagugu
#22415 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svjež primjer u mojoj porodici.
Dakle otac bio u kontaktu sa zaraženom osobom i otišao je dobrovoljno da se testira em da zaštiti svoju porodicu em da se hvali kako je savjestan građanin kao što to upravo radi.
Uglavnom rezultati su pokazali da je i on pozitivan na koronu. Ali je asimptomatski slučaj. Pogotovo me iznenadilo jer je imao ranije zdravstvenih problema i mislio sam stvarno da će ga korona teško "napasti". Međutim prošlo je hvala bogu dosta vremena i nije pokazao nijedan simptom i sad treba da ide na retestiranje da vidi jel' se izliječio. Naprimjer osoba koja ga je najvjerovatnije zarazila je puno mlađa od njega i prošla je dosta jebenije nego moj stari. Što znači da sve zavisi od osobe do osobe, nije baš da svi stari najebu, a svi mladi se provuku.
Mada tu su se pokazale neke ludostii sistema, Otac mi je testiran na jedan datum, a oni su njega računali da je došao 2 dana prije tog datuma i od tada ga stavili u samoizolaciju jer je doktor rekao da je on već sigurno od ranije zaražen pa ćemo te registrovat da si od tada u samoizolaciji. Uglavnom "javili" mu 4 dana nakon testiranja i to nakon što je on nazvao njih. Ne znam jel' inače praksa da oni tebi javljaju ili ti moraš zvati svaki dan da vidiš rezultate. Tako do po ovome uopšte ne moraju biti tačni ovi dnevni rezultati broja zaraženih jer se nikako ne poklapaju ti vremenski intervali.
Što se tiče nas ostalih ukućana, mi smo išli na testiranje i svi smo negativni. Neki frajer koji je bio u redu za testiranje je već bio pozitivan neko vrijeme i vjerovatno je došao na retestiranje i lik hladno priča s nekim likom pored kako uopšte nije poštovao samoizolaciju. Još tog lika pored sebe nakon testiranja zove na kafu/pivu negdje da sjednu i govori ma jebo samoizolaciju imam ja posla za obavit. Tako da bog zna koliko takvih degena ima među nama.
Uglavnom poetna je da uopšte ne moraju biti tačni ovi dnevni izvještaji o broju zaraženih jer očigledno dolazi do nekih neprivalnosti u sistemu registracije novozaraženih ali i isto tako je poenta da među nama itekako neodgovornih ljudi zbog kojih dosta raje može najebati.
Dakle otac bio u kontaktu sa zaraženom osobom i otišao je dobrovoljno da se testira em da zaštiti svoju porodicu em da se hvali kako je savjestan građanin kao što to upravo radi.
Uglavnom rezultati su pokazali da je i on pozitivan na koronu. Ali je asimptomatski slučaj. Pogotovo me iznenadilo jer je imao ranije zdravstvenih problema i mislio sam stvarno da će ga korona teško "napasti". Međutim prošlo je hvala bogu dosta vremena i nije pokazao nijedan simptom i sad treba da ide na retestiranje da vidi jel' se izliječio. Naprimjer osoba koja ga je najvjerovatnije zarazila je puno mlađa od njega i prošla je dosta jebenije nego moj stari. Što znači da sve zavisi od osobe do osobe, nije baš da svi stari najebu, a svi mladi se provuku.
Mada tu su se pokazale neke ludostii sistema, Otac mi je testiran na jedan datum, a oni su njega računali da je došao 2 dana prije tog datuma i od tada ga stavili u samoizolaciju jer je doktor rekao da je on već sigurno od ranije zaražen pa ćemo te registrovat da si od tada u samoizolaciji. Uglavnom "javili" mu 4 dana nakon testiranja i to nakon što je on nazvao njih. Ne znam jel' inače praksa da oni tebi javljaju ili ti moraš zvati svaki dan da vidiš rezultate. Tako do po ovome uopšte ne moraju biti tačni ovi dnevni rezultati broja zaraženih jer se nikako ne poklapaju ti vremenski intervali.
Što se tiče nas ostalih ukućana, mi smo išli na testiranje i svi smo negativni. Neki frajer koji je bio u redu za testiranje je već bio pozitivan neko vrijeme i vjerovatno je došao na retestiranje i lik hladno priča s nekim likom pored kako uopšte nije poštovao samoizolaciju. Još tog lika pored sebe nakon testiranja zove na kafu/pivu negdje da sjednu i govori ma jebo samoizolaciju imam ja posla za obavit. Tako da bog zna koliko takvih degena ima među nama.
Uglavnom poetna je da uopšte ne moraju biti tačni ovi dnevni izvještaji o broju zaraženih jer očigledno dolazi do nekih neprivalnosti u sistemu registracije novozaraženih ali i isto tako je poenta da među nama itekako neodgovornih ljudi zbog kojih dosta raje može najebati.
-
splinter
#22416 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pojednostavljeno
Svako stanje kod kojeg je infekt, agens prisutan u tijelu domaćina, razmnožava se u njemu te može inficirat drugi organizam u principu tretira se kao bolest. Tok bolesti može biti sa vidljivim ili slabije izraženim simptomima. Odnosno može se razviti klinički ili subklinički oblik bolesti, a to opet zavisi od čitavog niza preduslova, npr virulencija uzročnika, dužina ekspozicje istome, imunitet organizma domaćina . . .Npr. čak i u stručnoj literaturi vrlo često u opisu neke bolesti stoji” većina oboljelih” ili “manji broj oboljelih” nebitno sad, ne pokazuje vidljive kliničke simptome. Zašto se ovakve osobe tretiraju kao bolesne? Prvo zato što u periodu dok je uzročnik još prisutan i razmnožava se u organizmu domaćina, usljed nekog okidača može doći do razvoja klinički manifestne bolesti i pojave simptoma , a nadalje jer su takve osobe potencijalno najopasnije u širenju bolesti, sve dotle dok su u toj fazi da mogu zaraziti nekoga. Zato se i “markiraju” kao bolesni.
Također postoje i bolesti kod kojih je moguće nositi uzročnika dugi niz godina pa čak i cijeli život bez razvoja bolesi ali sad ne pričamo o tome.
Svako stanje kod kojeg je infekt, agens prisutan u tijelu domaćina, razmnožava se u njemu te može inficirat drugi organizam u principu tretira se kao bolest. Tok bolesti može biti sa vidljivim ili slabije izraženim simptomima. Odnosno može se razviti klinički ili subklinički oblik bolesti, a to opet zavisi od čitavog niza preduslova, npr virulencija uzročnika, dužina ekspozicje istome, imunitet organizma domaćina . . .Npr. čak i u stručnoj literaturi vrlo često u opisu neke bolesti stoji” većina oboljelih” ili “manji broj oboljelih” nebitno sad, ne pokazuje vidljive kliničke simptome. Zašto se ovakve osobe tretiraju kao bolesne? Prvo zato što u periodu dok je uzročnik još prisutan i razmnožava se u organizmu domaćina, usljed nekog okidača može doći do razvoja klinički manifestne bolesti i pojave simptoma , a nadalje jer su takve osobe potencijalno najopasnije u širenju bolesti, sve dotle dok su u toj fazi da mogu zaraziti nekoga. Zato se i “markiraju” kao bolesni.
Također postoje i bolesti kod kojih je moguće nositi uzročnika dugi niz godina pa čak i cijeli život bez razvoja bolesi ali sad ne pričamo o tome.
- ćiribiribela
#22417 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Za pocetak bih preporucila da pitas google sta je inkubacija, pa da se onda ponovo javis na temu.TESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 14:10
U Bosni inkubacija traje onoliko koliko si blizak sa vrhom vlasti. Nekome inkubacija traje 14 dana, nekome 28 a neko ozdravi nakon 2 dana od pozitivnog testa i smještanja u Pohrastove. Svi znamo o kome se radi.
-
Mogy87
#22418 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala ti za ovaj post. Jako mi je drago da ti je tata dobro i da ste vi ostali negativni.jagugu wrote: ↑10/07/2020 14:10 Svjež primjer u mojoj porodici.
Dakle otac bio u kontaktu sa zaraženom osobom i otišao je dobrovoljno da se testira em da zaštiti svoju porodicu em da se hvali kako je savjestan građanin kao što to upravo radi.![]()
Ovo su pozitivne priče koje treba potencirati, a ne tješiti se da je korona ubleha.
Ponašanje navedenih sugrađana ne bih komentarisala
-
Mogy87
#22419 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Čovjek ili nije znao da je ovo SARS ili ga ne priznaje kao takvog...dosta od menećiribiribela wrote: ↑10/07/2020 14:12Za pocetak bih preporucila da pitas google sta je inkubacija, pa da se onda ponovo javis na temu.TESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 14:10
U Bosni inkubacija traje onoliko koliko si blizak sa vrhom vlasti. Nekome inkubacija traje 14 dana, nekome 28 a neko ozdravi nakon 2 dana od pozitivnog testa i smještanja u Pohrastove. Svi znamo o kome se radi.
- banjaluka078
- Moderator
#22420 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da su mediji copy+paste cijelu izjavu Instituta za javno zdravstvo, sve bi bilo jasno:TESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 11:47Kad se sabere ukupno 62 a naslov kaže:Najviše zaraženih je u Banjoj Luci - njih 28, a po 12 je u Bijeljini i Zvorniku, dok je u Trebinju zabilježeno 10 slučajeva.
U bh. entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata registrovano je 114 novozaraženih koronavirusom.
E sad ja pitam KAKO?

- Tesla Edison
#22421 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet lupaš?Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 14:14Čovjek ili nije znao da je ovo SARS ili ga ne priznaje kao takvog...dosta od menećiribiribela wrote: ↑10/07/2020 14:12Za pocetak bih preporucila da pitas google sta je inkubacija, pa da se onda ponovo javis na temu.TESLA_EDISON wrote: ↑10/07/2020 14:10
Pa ti ne znaš šta je COVID a šta SARS-cov-2.
Kažeš da je SARS I SARS-Cov-2 isto iako je prvo bolest a drugo virus i osim naziva SARS nemaju apsolutno ništa zajedničko.
Kad budeš razlikovala virus od bolesti tad možeš samnom raspravljati.
Last edited by Tesla Edison on 10/07/2020 14:19, edited 1 time in total.
-
laik1981
#22422 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Brojevi su od pocetka puno veci od prikazanih u citavom svijetu. Tako pokazuju sva moguca istrazivanja. Kod nas nikome ne pada na pamet da provjeri gdje smo u ovom momentu. Strategije bi se trebale praviti u odnosu na realno stanje a ne prezentovati krivulje koje veze sa zdravom pamecu nemaju. Manipulisu zarazenim od prije 14 dana da bi prikazali rast. Vecina to provali i izgubi povjerenje, te se okrene u suprotnu krajnost. Ja nosim masku od pocetka tamo gjde je treba nositi. Ostale stvari sam usvojio prije par decenija kao dio bontona i licne higijene. Ne shvatate potrebu za relaksacijom i iskrenim odnosom prema sirim narodnim masama. Strahom neces natjerati narod da postuje bilo sta, vec ces ih natjerati da ne postuju, a konstantno se pumpa strah i objavljuju izvjestaji sa laznim brojkama. Trebaju pod hitno mijenjati strategiju i prestati ispirati narodu mozak.Mogy87 wrote: ↑10/07/2020 14:05Zato što su objavljeni brojevi vrh ledenog brijega. Slažeš se da brojevi mogu biti samo veći nikako manji? Onda se trebamo odgovorno ponašati tj. nositi masku i održavati distancu. I to je to.
-
Mogy87
#22423 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sam si sa sobom u koliziji. Kažeš da je broj daleko veći, a onda tvrdiš da neko fiktivno uvećava brojeve?laik1981 wrote: ↑10/07/2020 14:18Brojevi su od pocetka puno veci od prikazanih u citavom svijetu. Tako pokazuju sva moguca istrazivanja. Kod nas nikome ne pada na pamet da provjeri gdje smo u ovom momentu. Strategije bi se trebale praviti u odnosu na realno stanje a ne prezentovati krivulje koje veze sa zdravom pamecu nemaju. Manipulisu zarazenim od prije 14 dana da bi prikazali rast. Vecina to provali i izgubi povjerenje, te se okrene u suprotnu krajnost. Ja nosim masku od pocetka tamo gjde je treba nositi. Ostale stvari sam usvojio prije par decenija kao dio bontona i licne higijene. Ne shvatate potrebu za relaksacijom i iskrenim odnosom prema sirim narodnim masama. Strahom neces natjerati narod da postuje bilo sta, vec ces ih natjerati da ne postuju, a konstantno se pumpa strah i objavljuju izvjestaji sa laznim brojkama. Trebaju pod hitno mijenjati strategiju i prestati ispirati narodu mozak.
Sve i da uvećava (a ne rade to namjerno već je to rezultat javašluka i manjka koordinacije) ako su stvarni brojevi 10 puta veći nikakvi "repovi" ni zaostaci neće biti prenapuhani. Shvataš da se protokom vremena ta devijacija smanjuje?
Svi mislite da je u pitanju velika zavjera da se narod uspaniči, a u stvari je na djelu naš standardni javašluk.
-
laik1981
#22424 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mozes li, molim te, objasniti sta mogu biti okidaci koje pominjes.splinter wrote: ↑10/07/2020 14:12 Pojednostavljeno
- P308
#22425 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hajde malo pozitive ljudi:
Za 24 sata u BiH se od koronavirusa oporavila 221 osoba, najviše do sada
Za 24 sata u BiH se od koronavirusa oporavila 221 osoba, najviše do sada
U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini se od koronavirusa oporavila čak 221 osoba, najviše do sada, zvanični su podaci bh. institucija.
Prema podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH, za 24 sata se oporavilo 98 osoba. Informacije iz Instituta za javno zdravstvo RS-a govore da su se u protekla 24 sata oporavile 123 osobe.