Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#22376 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 13:25
BadBoy wrote: 10/07/2020 13:21
TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 13:13

Pa da su oboljeli ne bih se radovao. I budala vidi da su brojke lažne. U RS kada se sabere po gradovima ukupno 62, a u naslovu stoji 119. Šta je sa ostalima?

U KS kažu 92 nova slučaja u 24 sata a u narednoj rečenici stoji da su rezultati od prije nekoliko dana.

Također u istom članku stoji da su u brojku uračunati i asimptomatski slučajevi poslani u izolaciju.

Sad mi reci koliko je zaista novih slučajeva u 24 sata i ima li ih uopšte?

Zatim, kako vjerovati ovim brojkama kad u jednom, samo jednom izvještaju su vidljive 4 velike laži? Jel oni misle da su ljudi totalni idioti koji čitaju samo naslove bez da izanaliziraju sve. Ako spadaš u takvu grupu, to je tvoj problem ali ja korisnim glavu i jasno se vidi koliko je sati. A te vaše priče kako su bolnice pune okačite mačku o rep. Drljević je rekao da ljude bez simptoma prinudno privode u izolatorije a i Zalihić je priznao da je ležao u Podhrastovima bez simptoma. Bolnice prazne, popunjavaju mjesta sa bilo kim koga uhvate da prikažu eto tobože da imaju nekoga gore.
Ok mediji i državne institucije lažu brojke. Nisu tačne.

Vjeruješ li da virus postoji i da ima ikako zaraženih i oboljelih?
Pa ako si pratio šta pišem znao bi. Nije sve u naslovu.

Naravno da postoji, naravno da je zarazan a da li je opasan? Ni blizu koliko se predstavlja.

Koliko ima zarazenih? Verovatno petina od te brojke, možda i manje.

Umrlih? Sa koronom možda je i tačna brojka. Od korone? Vjerovatno niko.

Toliko na ovu mini raspravu.
Dobro ako ima barem petina zaraženih, zašto se radovati tome? Zašto likovati ako neko oboli pa makar i samo od prehlade?
BadBoy

#22377 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Ironmen wrote: 10/07/2020 13:26 Da vjerovatno 2-3k na devnoj bazi, nema logike nikakve ali ajde..

Ovakav nacin testiranja nema vise smisla, po meni ne treba vise trositi vrijeme i novac na testove nego opremiti covid bolnice i ambulante odvojiti zarazene od bolnica itd itd...

Evo jedan primjer medicinska sestra iz Gradacca testirana prije 15 dana, kroz 3 dana dobije nalaz pozitivan, ide u karanten kao i kolege sa kojima je bila u kontaktu... Sto znaci da je 3 dana setala gradom, isla u trgovine druzila se sa ljudima i drugim pacijentima itd itd i bog sami zna koliko je zarazila ljudi u ta 3 dana dok nije poslata u samoizolaciju, njezini ukucani testirani odma posle nje kroz 2 dana dobili pozitivan nalaz i na tome se stalo niko kontakte ukucana nije testirao...

1. Ne zna se ko je zarazena medicinska radnica..
2. Ne zna se ko su joj zarazeni ukucani...
3. Niko ne zna ko je bio u kontaktu sa ovim gore navedenim ljudima, i sami bog zna koliko ima zarezenih i kako i na koji naci se zaraza prenosi.

Zbog ovoga svega ukratko navedenog ja sam dosao do zakljucka da vise stvarno nema potrebe testirati jer je ovo puklo kod nas i siri se nevjerovatnom brizinom a retroaktivno testiranje nema smisla.
Ako je ta sestra bila odgovorna, nosila je masku, držala je distancu i nije svijala po kafanama do 4 ujutro. Time je smanjila šansu širenja virusa. Upravo o toj ličnoj odgovornosti govori nas par na temi. Eto savršenog primjera. Nisi zarazan samo kad dobiješ pozitivan test.
Mogy87

#22378 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

BadBoy wrote: 10/07/2020 13:29
Ironmen wrote: 10/07/2020 13:26 Da vjerovatno 2-3k na devnoj bazi, nema logike nikakve ali ajde..

Ovakav nacin testiranja nema vise smisla, po meni ne treba vise trositi vrijeme i novac na testove nego opremiti covid bolnice i ambulante odvojiti zarazene od bolnica itd itd...

Evo jedan primjer medicinska sestra iz Gradacca testirana prije 15 dana, kroz 3 dana dobije nalaz pozitivan, ide u karanten kao i kolege sa kojima je bila u kontaktu... Sto znaci da je 3 dana setala gradom, isla u trgovine druzila se sa ljudima i drugim pacijentima itd itd i bog sami zna koliko je zarazila ljudi u ta 3 dana dok nije poslata u samoizolaciju, njezini ukucani testirani odma posle nje kroz 2 dana dobili pozitivan nalaz i na tome se stalo niko kontakte ukucana nije testirao...

1. Ne zna se ko je zarazena medicinska radnica..
2. Ne zna se ko su joj zarazeni ukucani...
3. Niko ne zna ko je bio u kontaktu sa ovim gore navedenim ljudima, i sami bog zna koliko ima zarezenih i kako i na koji naci se zaraza prenosi.

Zbog ovoga svega ukratko navedenog ja sam dosao do zakljucka da vise stvarno nema potrebe testirati jer je ovo puklo kod nas i siri se nevjerovatnom brizinom a retroaktivno testiranje nema smisla.
Ako je ta sestra bila odgovorna, nosila je masku, držala je distancu i nije svijala po kafanama do 4 ujutro. Time je smanjila šansu širenja virusa. Upravo o toj ličnoj odgovornosti govori nas par na temi. Eto savršenog primjera. Nisi zarazan samo kad dobiješ pozitivan test.
Još bi samo dodala da znamo kako se prenosi. I da odgovorno ponašanje koje je drugi forumaš naveo minimalizira mogućnost širenja.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#22379 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Ironmen wrote: 10/07/2020 13:26 njezini ukucani testirani odma posle nje kroz 2 dana dobili pozitivan nalaz i na tome se stalo niko kontakte ukucana nije testirao...
Pa i nema potrebe, jer virus nije toliko zarazan. Pisao sam o situaciji koja je mene natjerala da koronu posmatram kao bilo koju drugu bolest.

Komštija i njegovih 30tak kolega su prebolovali koronu sa par paracetamola i najveca tegoba je bila dosada u stacionaru. Njegov brat s kojim se vozi svaki dan, spava u istoj sobi, nije zarazen. Testiran brat, mama i otac, sestra nije, dalji kontakti porodice nisu, jer su svi osim njega negativni.

Eto, kako i zasto testirati nasumicno kada se virus ne prenosi tako lako kao što su nas na početku prepadali?
laik1981

#22380 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Svi postali puni empatije u zadnja cetiri mjeseca. Do tada nista nisu primjecivali, a ne primjecuju ni danas nista drugo osim onoga sto je covid direktno prouzrokovao. Licemjerstvo i lazno moralisanje u punom obliku..
Last edited by laik1981 on 10/07/2020 13:31, edited 1 time in total.
splinter

#22381 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Blago je reći da sam razočaran reakcijama odgovornih i nadležnih. Ne mogu da vjerujem da su bukvalno u dosta firmi u kojima su se pojavili pozitivni slučajevi ( i to ozbiljnih, mahom državnih ) jedine poduzete mjere: par litara dezinfekcionog sredstva na ulazu (ako je i ono ispravno), mjerenje temp. neispravnim termometrima, te “preporuka” od nadređenih u fazonu tišu-mišu ne talasaj, mojne da te zaboli glava.
Nemojmo zaboraviti da su nas “stručnjaci” mjesecima educirali u fazonu da će dolaskom ljeta virus početi da nestaje sa drastičnim smanjenjem broja oboljelih haman gotovo nestati, a vidimo šta se dešava i kod nas i u svijetu.
Razloge zašto je u posljednje vrijeme nešto manje kritičnih i smrtnih slučajeva sam objasnio ranije. Ti razlozi nisu baš nešto pretjerano optimistični, nisu fakt na koji s možeš osloniti i sjediti skrštenih ruku, jer nažalost neće još dugo biti tako.
Nisam za neke radikalne mjere jer od njih ima više štete nego koristi al ovakva indolentnost je blago rečeno neshvatljiva.
duh_sa_sjekirom

#22382 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Ovi brojači na Klixu su fakat čudni.
Neke opštine već mjesecima imaju isti broj- niti ima novih niti se ko oporavlja...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#22383 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Pa što je čudno? Nema testiranja :)
duh_sa_sjekirom

#22384 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

un1ted wrote: 10/07/2020 13:33 Pa što je čudno? Nema testiranja :)
Ima li oporavljenih od marta?
Ironmen

#22385 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

splinter wrote: 10/07/2020 13:30 Blago je reći da sam razočaran reakcijama odgovornih i nadležnih. Ne mogu da vjerujem da su bukvalno u dosta firmi u kojima su se pojavili pozitivni slučajevi ( i to ozbiljnih, mahom državnih ) jedine poduzete mjere: par litara dezinfekcionog sredstva na ulazu (ako je i ono ispravno), mjerenje temp. neispravnim termometrima, te “preporuka” od nadređenih u fazonu tišu-mišu ne talasaj, mojne da te zaboli glava.
Nemojmo zaboraviti da su nas “stručnjaci” mjesecima educirali u fazonu da će dolaskom ljeta virus početi da nestaje sa drastičnim smanjenjem broja oboljelih haman gotovo nestati, a vidimo šta se dešava i kod nas i u svijetu.
Razloge zašto je u posljednje vrijeme nešto manje kritičnih i smrtnih slučajeva sam objasnio ranije. Ti razlozi nisu baš nešto pretjerano optimistični, nisu fakt na koji s možeš osloniti i sjediti skrštenih ruku, jer nažalost neće još dugo biti tako.
Nisam za neke radikalne mjere jer od njih ima više štete nego koristi al ovakva indolentnost je blago rečeno neshvatljiva.
A relano sta si ti i ocekivao da ce vlast i nadlezni ograni uraditi, pogotovo neke privatne firme koje muzu milione maraka na svojim radnicima, brzo zaboravljate gdje zivimo...

Navest cu ti primjer poplava iz 2014 sta su nase vlasti i sistem uradili za 6 godina,, apsolutno nista i onda ove godine opet nam se desi skoro isto..

Ljudi morate svatiti gdje zivite.
sumirprimus

#22386 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

svatit? :D
nema solaka nema ni mjera. pa vi gledajte... :P :evil:
Tesla Edison

#22387 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 10/07/2020 13:27
TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 13:25
BadBoy wrote: 10/07/2020 13:21

Ok mediji i državne institucije lažu brojke. Nisu tačne.

Vjeruješ li da virus postoji i da ima ikako zaraženih i oboljelih?
Pa ako si pratio šta pišem znao bi. Nije sve u naslovu.

Naravno da postoji, naravno da je zarazan a da li je opasan? Ni blizu koliko se predstavlja.

Koliko ima zarazenih? Verovatno petina od te brojke, možda i manje.

Umrlih? Sa koronom možda je i tačna brojka. Od korone? Vjerovatno niko.

Toliko na ovu mini raspravu.
Dobro ako ima barem petina zaraženih, zašto se radovati tome? Zašto likovati ako neko oboli pa makar i samo od prehlade?
Sad mi je jasno zašto padaš u depresiju kada vidiš brojke :( al haj, objasniću ti.

To se zove sarkazam. Znaš, sijači smrti se raduju tim brojkama jer se stvara panika kod takvih kao ti koji slijepo vjeruju naslovima. Kontaš?

E shodno tome, budući da je brojač probio rekord (lažnim brojkama koje su razotkrivene u istom članku), iskoristio sam priliku da sijačima smrti prvi "čestitam" taj "jubilej".

A da se neko raduje stvarno bolesnim, to može samo idiot. Stvar je da su ovo samo brojke a ne bolesne osobe, hvala Bogu.

Zato se radujem. Vuku đavola za rep i znam da će im se to obiti o glavu. Samo nek nastave lagati.
Last edited by Tesla Edison on 10/07/2020 13:41, edited 1 time in total.
laik1981

#22388 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Da bi bio pozitivan nije potreban ziv virus vec samo virusna rnk. Ako si pozitivan uopste ne mora znaciti da si bolestan i zarazan.
S druge strane, PCR test ne razlikuje živog od mrtvog uzročnika – ovo je test koji samo pronalazi specifične genetičke sekvence virusa. Recimo, pronađena virusna RNK na nekoj površini ne znači automatski da je ta površina zarazna tj. da je virus infektivan.
https://ba.voanews.com/a/pcr-i-serolosk ... 14495.html
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22389 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

ćiribiribela wrote: 10/07/2020 13:16 Ako nemas simptome ne znaci da nisi bolestan i da ne postoji sansa da ces zaraziti nekoga drugog. Hajd' pokusaj to shvatiti!
Ako nemas simptome, kako mozes biti bolestan??? Moze li se biti pozitivan a da nisi bolestan????
Tesla Edison

#22390 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

konektovan wrote: 10/07/2020 13:38
ćiribiribela wrote: 10/07/2020 13:16 Ako nemas simptome ne znaci da nisi bolestan i da ne postoji sansa da ces zaraziti nekoga drugog. Hajd' pokusaj to shvatiti!
Ako nemas simptome, kako mozes biti bolestan??? Moze li se biti pozitivan a da nisi bolestan????
Znači, ko je HIV pozitivan on ima Sidu? Još jedan koji ne razlikuje virus od bolesti.
BadBoy

#22391 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 13:36
Sad mi je jasno zašto padaš u depresiju kada vidiš brojke :( al haj, objasniću ti.

To se zove sarkazam. Znaš, sijači smrti se raduju tim brojkama jer se stvara panika kod takvih kao ti koji slijepo vjeruju naslovima. Kontaš?

E shodno tome, budući da je brojač probio rekord (lažnim brojkama koje su razotkrivene u istom članku), iskoristio sam priliku da sijačima smrti prvi čestitam taj jubilej.

A da se neko raduje stvarno bolesnim, to može samo idiot. Stvar je da su ovo samo brojke a ne bolesne osobe, hvala Bogu.

Zato se radujem. Vuku đavola za rep i znam da će im se to obiti o glavu. Samo nek nastave lagati.
Ja ne padam u depresiju zbog virusa nego zbog nas i našeg naroda zbog kojeg smo tu gdje jesmo. A stvar je vrlo jednostavna: nosi maske, drži distancu i nemoj bezveze hodati okolo.

A to "čestitanje" je baš u lošem ukusu i nema potrebe za takvim ponasanjem.

Našoj vlasti se ništa nece odbiti od glavu jer smo mi takvi. Zapamti to.
sumirprimus

#22392 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

laik1981 wrote: 10/07/2020 13:38 Da bi bio pozitivan nije potreban ziv virus vec samo virusna rnk. Ako si pozitivan uopste ne mora znaciti da si bolestan i zarazan.
S druge strane, PCR test ne razlikuje živog od mrtvog uzročnika – ovo je test koji samo pronalazi specifične genetičke sekvence virusa. Recimo, pronađena virusna RNK na nekoj površini ne znači automatski da je ta površina zarazna tj. da je virus infektivan.
pa dobro bez uvrede, da li si procitao tekst i ono bitnije da li si razumio?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22393 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Ja sam sinoc bio u SCC-u, skoro 50 % setaca unutrane nosi maske. Bio u Beogradu u ponedjeljak, ne mozes nikog vidjeti da je bez maske, ali razlika je, kod njih postoji kazna za nenosenje iste....
laik1981

#22394 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

sumirprimus wrote: 10/07/2020 13:43
laik1981 wrote: 10/07/2020 13:38 Da bi bio pozitivan nije potreban ziv virus vec samo virusna rnk. Ako si pozitivan uopste ne mora znaciti da si bolestan i zarazan.
pa dobro bez uvrede, da li si procitao tekst i ono bitnije da li si razumio?
Jesam.
sumirprimus

#22395 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

mislim da nisi, bez uvrede.
dobro nije sad levl tesle ovog edisona...on je kiki teme :D
laik1981

#22396 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

sumirprimus wrote: 10/07/2020 13:44 mislim da nisi, bez uvrede.
dobro nije sad levl tesle ovog edisona...on je kiki teme :D
Lose mislis, bez uvrede.
Mogy87

#22397 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Razumiješ li ti šta tu piše?
Odakle u čovjeku virusna RNK? Pa bio je zaražen. Sad se retestira: opet je pozitivan recimo jer test prepoznao mrtvu RNK. Ali to ne znači da čovjek nije bio zaražen što ti impliciraš. Bio je. Više nije. Ovo se odnosi na pozitivne na retestiranjima čije se brojke svakako ne objavljuju.
Tesla Edison

#22398 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

BadBoy wrote: 10/07/2020 13:42
TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 13:36

E shodno tome, budući da je brojač probio rekord (lažnim brojkama koje su razotkrivene u istom članku), iskoristio sam priliku da sijačima smrti prvi čestitam taj jubilej.

Ja ne padam u depresiju zbog virusa nego zbog nas i našeg naroda zbog kojeg smo tu gdje jesmo. A stvar je vrlo jednostavna: nosi maske, drži distancu i nemoj bezveze hodati okolo.

A to "čestitanje" je baš u lošem ukusu i nema potrebe za takvim ponasanjem.

Našoj vlasti se ništa nece odbiti od glavu jer smo mi takvi. Zapamti to.
Danas bila džuma, nisam otišao. Zašto? Izbjegavam javna okupljanja.

Imam preko 30 maski, samo mijenjam. Zašto? Takvo pravilo doneseno i moje je da ga poštujem šta god mislio o virusu.

A čestitanje je samo reakcija na pojavu moralisanja koje ljudima ide na živce i zbog kojeg se ne pridržavaju mjera iz inata. Ja to izbacim sarkazmom i nabacim masku.

Ko je kriv što se ne nose maske? Pa upravo ovi koji lažu brojke i lažno morališu. Ljudi ne vjeruju a nema ni kazni nešto pretjerano, ruku na srce.

I opravdavam one koje ne nose maske. Dosta im je laži. Zašto se maske ne dijele, dobili smo milione maski u pomoći?

Milion pitanja, milion laži. Zato nek niko ne morališe, narodu je preko glave svega.
Tesla Edison

#22399 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mogy87 wrote: 10/07/2020 13:46
Razumiješ li ti šta tu piše?
Odakle u čovjeku virusna RNK? Pa bio je zaražen. Sad se retestira: opet je pozitivan recimo jer test prepoznao mrtvu RNK. Ali to ne znači da čovjek nije bio zaražen što ti impliciraš. Bio je. Više nije. Ovo se odnosi na pozitivne na retestiranjima čije se brojke svakako ne objavljuju.
Da li je Sars-Cov-2 pozitivna osoba automatski COVID bolesnik iako nema simptome?
BadBoy

#22400 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 13:48 Danas bila džuma, nisam otišao. Zašto? Izbjegavam javna okupljanja.

Imam preko 30 maski, samo mijenjam. Zašto? Takvo pravilo doneseno i moje je da ga poštujem šta god mislio o virusu.

A čestitanje je samo reakcija na pojavu moralisanja koje ljudima ide na živce i zbog kojeg se ne pridržavaju mjera iz inata. Ja to izbacim sarkazmom i nabacim masku.

Ko je kriv što se ne nose maske? Pa upravo ovi koji lažu brojke i lažno morališu. Ljudi ne vjeruju a nema ni kazni nešto pretjerano, ruku na srce.

I opravdavam one koje ne nose maske. Dosta im je laži. Zašto se maske ne dijele, dobili smo milione maski u pomoći?

Milion pitanja, milion laži. Zato nek niko ne morališe, narodu je preko glave svega.
Pa onda smo TESLA druže isti. Ne znam zašto toliko rasprave. Radiš sve što i ja. I ja ne idem na dzumu jer je lokalna džamija mala i nema mjesta, nosim masku, držim distancu i ne hodam onako baš bez potrebe.

Dobro došao na "našu stranu" :thumbup:

A to što mediji lažu, to im je posao. Ali oni su lagali i prije korone, lagati će i poslije. To je druga tema
Locked