Dešavanja u Srbiji

Kikibombona

#47101 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote: 09/07/2020 01:33Ono što je meni interesantno, je taj fabricirani strah od Rusa, prije svega u USA, pa i dijelom u EU. Rusi, objektivno, nisu nikakva sila koja može vojno zaprijetiti EU i USA i nanijeti tu vrstu štete. Jesu itekako moćna vojna sila, ali sa kapacitetom da se efikasno brane, eventualno uz izlete poput Sirije i Ukrajine. Dapače, mislim da im to nije nikako u interesu, jer su im, prije svih EU, prirodni ekonomski partneri. Rusiji očajnički treba ekonomski rast, tržište za resurse i partneri za tehnološki razvoj. Zapravo su puno veća sila energetski nego vojno. Očigledno, vojno industrijski kompleks u USA izmišlja neprijatelje da bi se odžalo manijakalno finansiranje budžeta za odbranu. Ne vidim drugo objašnjenje.
Ne bih rekao da ne mogu. Vidjelo se u Gruziji i Ukrajini. Uzese Krim kao iz sale. Mogli su uzeti cijelu Gruziji da su htjeli. Za 7 dana bi umarsirsli u balticke zemlje da nema Amerike. Ko bi ih zaustsvio, Njemačka i Francuska? Vojni analitičari se slažu da Evropa ne bi mogla obraniti Estoniju, Litvaniju ili Ukrajinu bez Amerike. Nije slučajno americka vojna masinerija nakrcana u Poljsku i zemlje Baltika. Nakon Gruzije i Ukrajine, ruskog angažmana u Siriji i Libiji, tesko je mirno zaspati.

...

Rusija je ogromna zemlja, teritorijalno i ljudski. U njihovom genu je zapisano da budu hegemon. Vremena su se promijenila, sa ratovima iz devetnaestog i dvadesetog stoljeća je zavrseno. Sada se ratovi vode na drugi, narocito ekonomski nacin. Evropa je uzela Rumuniju i Bugarsku iako nisu zasluzili. Razlog je potencijalno rusko sirenje na Balkan. Ako bi zemlje Balkana izgubile vjeru u EU, otisle bi Rusima.

Rusija, kao i sve druge razvijene zemlje, ima strasne probleme sa natalitetom. Zbog toga je Putin juce pozvao migrante da dolaze u Rusiju. Bez populacijskog nema ni ekonomskog rasta. Ako Rusija zeli biti 'gospodar' Evrope moraju imati 300 miliona stanovnika. Rusima ne treba teritorij, imaju viska, ali su sigurno zainteresovani za sirenje utjecaja. Bacanje pipaka na arapski svijet je dokaz da su veoma aktivni.

...

Rusija racuna na nezaustavljivo jacanje Kine. Tu silu od 1.3 milijarde, gladnu ucenja, rada i uspjeha, nista ne moze zaustaviti. Savladat ce sve prepreke. Budućnost pripada Aziji koja ima populaciju i glad za uspjehom. Evropa je zasicena, stara, usporena.

...

Rusija se nada novom svjetskom poretku na cijem tronu ce biti Kina, a Rusija kao zapadni partner dominantan faktor u tom dijelu svijeta.

Tome se ocigledno nada i Srbija. Vezanje zastava sa Kinezima je stratesko pozicioniranje pred nadolazeće promjene na globalnom nivou. Naravno, to su procesi koji ce potrajati, mozda 50 ili 100 godina.
Tomahawk11
Globalni moderator

#47102 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

Ricken wrote: 09/07/2020 08:05
Veza itekako postoji i zove se RS. Veza postoji jer se i jedna i druga zemlja kreću prema integracijama u EU, pri čemu BiH ima aspiracije prama NATO. Veza postoji jer Rusija pokušava utjecati na društveno političke procese u obje zemlje.

Sve ono što se jučer događalo u Beogradu, vrlo lako se može preliti i na Banja Luku. Dodik koliko god bio glasan, ipak nije zaustavio procese ka NATO i EU. Znamo da opozicija u RSu ima taj potencijal da napravi problem.

Nakon jučerašnje ikonografije prilično je jasno da se Vučićev režim odmakao od Rusije, a slična je stvar i sa dešavanjima u BiH.

U svakom slučaju neke ekstremnije političke subjekte kao što je Boško Obradović i slični, nisam siguran da želim za komšije, jer njihove aspiracije prema BiH svakako nisu ništa manje od Miloševićevih ili Šešeljevih.
Treba uzeti u obzir da smo mi protektorat i da se baš i ne pitamo puno šta ćemo i kud ćemo.
Dok je tako, mislim da nema opasnosti za novi rat. Nevezano šta se desilo u Srbiji.

Mada ja mislim da će ovo Vučić razbiti.
Ricken

#47104 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Ricken »

Tomahawk11 wrote: 09/07/2020 08:13
Veza itekako postoji i zove se RS. Veza postoji jer se i jedna i druga zemlja kreću prema integracijama u EU, pri čemu BiH ima aspiracije prama NATO. Veza postoji jer Rusija pokušava utjecati na društveno političke procese u obje zemlje.

Sve ono što se jučer događalo u Beogradu, vrlo lako se može preliti i na Banja Luku. Dodik koliko god bio glasan, ipak nije zaustavio procese ka NATO i EU. Znamo da opozicija u RSu ima taj potencijal da napravi problem.

Nakon jučerašnje ikonografije prilično je jasno da se Vučićev režim odmakao od Rusije, a slična je stvar i sa dešavanjima u BiH.

U svakom slučaju neke ekstremnije političke subjekte kao što je Boško Obradović i slični, nisam siguran da želim za komšije, jer njihove aspiracije prema BiH svakako nisu ništa manje od Miloševićevih ili Šešeljevih.
Treba uzeti u obzir da smo mi protektorat i da se baš i ne pitamo puno šta ćemo i kud ćemo.
Dok je tako, mislim da nema opasnosti za novi rat. Nevezano šta se desilo u Srbiji.

Jesmo, i to nas čini samo ranjivijima. To nije nikakav garant sigurnosti BiH.
sumirprimus

#47105 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote: 09/07/2020 08:13

pa nije bas nevezano, ako srbija cucne, ni rs ne moze daleko dobacit, jerbo gubi ledja...
Tomahawk11
Globalni moderator

#47106 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

Ricken wrote: 09/07/2020 08:17
Čekaj, bili bi sigurniji da se naše vođe pitaju?
Tomahawk11
Globalni moderator

#47107 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 09/07/2020 08:19
pa nije bas nevezano, ako srbija cucne, ni rs ne moze daleko dobacit, jerbo gubi ledja...
Mislim u konkretnom slučaju, to da bi šibica u Srbiji dohvatila i barut u RS.
sumirprimus

#47108 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote: 09/07/2020 08:20
s njim nista nije iskljuceno, jedno moze lako da povuce drugo. ionako se uvijek ponasaju i djeluju zajedno...
Tomahawk11
Globalni moderator

#47109 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 09/07/2020 08:21
Tomahawk11 wrote: 09/07/2020 08:20
s njim nista nije iskljuceno, jedno moze lako da povuce drugo. ionako se uvijek ponasaju i djeluju zajedno...
Ne dijelim mišljenje u ovom slučaju.
Iako se slažem da imaju jaku vezu.
sumirprimus

#47110 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sumirprimus »

sve u vezi njih ne treba nas iznenadit.
pogotovu mogucnost preljevanja tenzija i sukoba. nizeg ili viseg intenziteta. plus desavanja u svijetu. ne treba zanemarit cinjenicu da se nekome karte mogu poklopit tako da mi oplacemo.
pogotov imajuc u vidu dosadasnje iskustvo..
daleko nam rat od kuce bio, ali mogucnost izbijanja sukoba radi previranja u srbiji ne treba iskljuciti.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#47111 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

rusi se ponasaju ko medo u staklarskoj radnji... kratkorocno nizu uspjehe oko slabijih drzavica, dugorocno stvaraju neprijatelje... lako je stvoriti neprijatelja al prijatelja to ide potesko... kina je ekonomski trenutni div od sapunice koji je na jednopartijskom sistemu sa mnogo unutarnjih razlika... balon koji ce kad tad eksplodirat... putin pokusava vratiti staru slavu nekadasnjeg sssr-a, malo pomaknuo al se vraca to ko bumerang, ekonomski ce Jopet propast... srbija trazi sponzora... poslije vekovnog prorusofistva, anglo-saksonsko-germanska koalicija im zvuci primamljivo... samo treba progutati krastave zabe, kosovo i genocid...
Last edited by pici on 09/07/2020 08:26, edited 1 time in total.
Ricken

#47112 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Ricken »

Tomahawk11 wrote: 09/07/2020 08:19
Pa kakvo ti je to pitanje, majke ti. Pa čitav problem stanja u BiH je što nas niko ništa ne pita.

Pusti tu priču o protektoratu, koji je više karikatura. Činjenično, nijedna zemlja ili Unija ili međunarodno vojno tijelo, u slučaju sranja, nema obavezu da reaguje. S obzirom na opću situaciju, ne bi ni reagovala ništa više od podrške ili arbitraže koja je postojala u periodu 92-95.

Meni su dovoljne lekcije iz perioda 92-95 da jedino vjerujem u svoje use i kljuse.
Tomahawk11
Globalni moderator

#47113 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 09/07/2020 08:25 sve u vezi njih ne treba nas iznenadit.
pogotovu mogucnost preljevanja tenzija i sukoba. nizeg ili viseg intenziteta. plus desavanja u svijetu. ne treba zanemarit cinjenicu da se nekome karte mogu poklopit tako da mi oplacemo.
pogotov imajuc u vidu dosadasnje iskustvo..
daleko nam rat od kuce bio, ali mogucnost izbijanja sukoba radi previranja u srbiji ne treba iskljuciti.
Prošla su ta vremena. Sad se samo o sebi (Srbija) mogu zabaviti.
Ne kažem da nema želje, ali to su sad samo teoretske osnove.
Tomahawk11
Globalni moderator

#47114 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

Ricken wrote: 09/07/2020 08:26
Pa kakvo ti je to pitanje, majke ti. Pa čitav problem stanja u BiH je što nas niko ništa ne pita.

Pusti tu priču o protektoratu, koji je više karikatura. Činjenično, nijedna zemlja ili Unija ili međunarodno vojno tijelo, u slučaju sranja, nema obavezu da reaguje. S obzirom na opću situaciju, ne bi ni reagovala ništa više od podrške ili arbitraže koja je postojala u periodu 92-95.

Meni su dovoljne lekcije iz perioda 92-95 da jedino vjerujem u svoje use i kljuse.
Aha...znači da nema stranaca, Mile, Bake i Čova bi se sve dogovorili. How yes no.

Karikatura ili ne, tako ti je.

Od EU se više ni ne očekuje. Amerika je ta koja ima interese, a našom (Bošnjaka) srećom je tako. Inače nas ne bi bilo ni u protektoratu.
sumirprimus

#47115 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sumirprimus »

vrijeme se vrti. naki ciklusi i to... :D
elem, ko misli da su prosla ta vremena, mislim da zivi u zabludi.
jos ako se ispostavi tacnim da je aca pickousti evropski igrac, a kontra putina. :skoljka:
Tomahawk11
Globalni moderator

#47116 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 09/07/2020 08:30 vrijeme se vrti. naki ciklusi i to... :D
elem, ko misli da su prosla ta vremena, mislim da zivi u zabludi.
jos ako se ispostavi tacnim da je aca pickousti evropski igrac, a kontra putina. :skoljka:
Pa realno, nije ni Srbija prošla neokrznuta svim tim ratovima.
Više su poput pijetla kojeg su kokoške očerupale.
Da nije tako napali bi još CG kad su se ovi odvajali.
Zadnji pokušaj je bio sa Kosovom. I tu su zube polomili.
To ako mu Rusi budu htjeli naplatiti igranku sa EU je moguće.
DonieBrasco

#47117 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DonieBrasco »

Manji utjetacj Rusije u Srbiji je i manji utjecaj u BiH, a zasto je manji utjecaj Rusije u Srbiji je veliko pitanje, okretanje Srbije prema Kini kako neki pisu mi je smjesno. Ako je Kosovo gotova prica a za uzvrat Srbija dobija brzi EU a vjerovatno i Nato put ?
Ricken

#47118 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Ricken »

Tomahawk11 wrote: 09/07/2020 08:29
Ricken wrote: 09/07/2020 08:26

Aha...znači da nema stranaca, Mile, Bake i Čova bi se sve dogovorili. How yes no.

Karikatura ili ne, tako ti je.

Od EU se više ni ne očekuje. Amerika je ta koja ima interese, a našom (Bošnjaka) srećom je tako. Inače nas ne bi bilo ni u protektoratu.
Da nas neko pita ne bi bili Mile, Bake i Čova, ili ti stvarno misliš da ne postoji izborni inžinjering?

Da je neko računao na demokratsku volju građana BiH, rat se ne bi dogodio u periodu 92-95.

Ne postoje resursi niti Europe, niti SAD-a u BiH, sa kojima bi oni bili u mogućnosti da značajno reaguju, a kamoli da predstavljaju faktor sigurnosti.

Nisam više siguran šta je interes Amerike, s obzirom da se ista značajno promjenila i zaokrenula u zadnjih 5 godina.
Tomahawk11
Globalni moderator

#47119 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

Ricken wrote: 09/07/2020 08:34
Da nas neko pita ne bi bili Mile, Bake i Čova, ili ti stvarno misliš da ne postoji izborni inžinjering?

Da je neko računao na demokratsku volju građana BiH, rat se ne bi dogodio u periodu 92-95.

Ne postoje resursi niti Europe, niti SAD-a u BiH, sa kojima bi oni bili u mogućnosti da značajno reaguju, a kamoli da predstavljaju faktor sigurnosti.

Nisam više siguran šta je interes Amerike, s obzirom da se ista značajno promjenila i zaokrenula u zadnjih 5 godina.
Postoji, to je sigurno...ali nisam siguran da bi mi bili sposobni izabrati ljude koji bi nas vodili naprijed.
Ne u ovim okolnostima, sa ovom sviješću naroda.

Pa možeš vidjeti po Kosovu. Pustili bi ga niz vodu da im nije interes.
costacurta

#47120 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by costacurta »

Novi dan, nova nafaka :D
Kako se Vučićevi pozivaju na ubačene elemente, pripadnike obavještajnih agencija država iz regiona.
Sigurno su ( ako jesu) tu isto onako i kako su npr pripadnici njegovog MUPa tajno bili prisutni na komemoraciji u Srebrenici.
zavrzlama

#47121 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

sve sto se desava u srbiji je smisljeno izrezirano u vucicevom stabu...huligani su vucicevi operativci koji su szs pretvorili u bandu i huligane,danas se isti operativci koriste da neredima posalju sliku i poruku zapadu" ne trazite da priznamo kosovo,jer ce biti haos"

vucic ima 100% vlast,ali je sebi obezbijedio da ulica brani kosovo i ruski uticaj...dobitna kombinacija ,hapaj lovu i podrsku od zapada,a srpzki narod proruski opredijeljen i kupuj vrijeme do po srbima momenta na geopolitickoj sceni kad ce vucic biti pravi vucic,onaj 100 muslimana za jednog srbina...the end.
Tomahawk11
Globalni moderator

#47122 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tomahawk11 »

Nije isključena mogućnost da su protesti zapravo zavjesa dok se iza kulisa sprema završna faza za Kosovo.
sumirprimus

#47123 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sumirprimus »

ne znam je li ko postavljao sa sergejevog tvitera na one snimke kako ga napadaju i udaraju u glavu neko je postavljao slike lika koji ga udara, kao pripadnik bia.e?
costacurta

#47124 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by costacurta »

zavrzlama wrote: 09/07/2020 08:41 sve sto se desava u srbiji je smisljeno izrezirano u vucicevom stabu...huligani su vucicevi operativci koji su szs pretvorili u bandu i huligane,danas se isti operativci koriste da neredima posalju sliku i poruku zapadu" ne trazite da priznamo kosovo,jer ce biti haos"

vucic ima 100% vlast,ali je sebi obezbijedio da ulica brani kosovo i ruski uticaj...dobitna kombinacija ,hapaj lovu i podrsku od zapada,a srpzki narod proruski opredijeljen i kupuj vrijeme do po srbima momenta na geopolitickoj sceni kad ce vucic biti pravi vucic,onaj 100 muslimana za jednog srbina...the end.
Ono sinoć i noć prije je karakteristika i odlika navijača,
Njih je kupio i ima ih pod kontrolom i vrlo uspiješno odrađuju posao, ali šta će se desiti kad njima porastu apetiti, kad ih on više ne bude mogao i financirati i kontrolisati? Zasad koristi fondove međunarodne zajednice, a i njima je strpljenje pri kraju. Vakat je da se Srbija odluči, hoće li sa Evropom ili je uz Rusiju ili pak Kinu? On bi da koketira po uzoru na Tita, neće ni sa kim ali bi da koristi resurse svih. Moš tako al qurko, evo ti samo opomena da je vrijeme da se ova priča završi.
Nije mu lako.
Evropa je jasna, Putin je već izgubio strpljenje a Kinezi su popušili financijski sa ovom koronom tako da bi htjeli bilo šta, bilo kakav uticaj bilo gdje. Arapi su tu na stand by. Država više cvonjka nema viška ni za andola.
Ebeno
Još ću se i rasplakat :mrgreen:
Duka Dizel II

#47125 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Duka Dizel II »

costacurta wrote: 09/07/2020 08:57
zavrzlama wrote: 09/07/2020 08:41 sve sto se desava u srbiji je smisljeno izrezirano u vucicevom stabu...huligani su vucicevi operativci koji su szs pretvorili u bandu i huligane,danas se isti operativci koriste da neredima posalju sliku i poruku zapadu" ne trazite da priznamo kosovo,jer ce biti haos"

Ono sinoć i noć prije je karakteristika i odlika navijača,
Njih je kupio i ima ih pod kontrolom i vrlo uspiješno odrađuju posao, ali šta će se desiti kad njima porastu apetiti, kad ih on više ne bude mogao i financirati i kontrolisati? Zasad koristi fondove međunarodne zajednice, a i njima je strpljenje pri kraju. Vakat je da se Srbija odluči, hoće li sa Evropom ili je uz Rusiju ili pak Kinu? On bi da koketira po uzoru na Tita, neće ni sa kim ali bi da koristi resurse svih. Moš tako al qurko, evo ti samo opomena da je vrijeme da se ova priča završi.
Nije mu lako.
Evropa je jasna, Putin je već izgubio strpljenje a Kinezi su popušili financijski sa ovom koronom tako da bi htjeli bilo šta, bilo kakav uticaj bilo gdje. Arapi su tu na stand by. Država više cvonjka nema viška ni za andola.
Ebeno
Još ću se i rasplakat :mrgreen:
Kataklizma Srbije i beznadje.
Samo to može biti. :)
Čuj, fondovi medjunarodne zajednice.
Dje ima to da se uzme?
Post Reply