OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
breba

#201 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

"... Istina je sve ovo što je Mahariši rekao. On je ovdje sa samo nekoliko rečenica izrekao cijeli Zakon postojanja... "

"...jer je Ljubo, kao njegov pronalazač i autor.. "

Je li Maharisi ucio od Ljube ili je Ljubo plagirator Zakona postojanja?
Ljubo2

#202 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 03/07/2020 02:55 "... Istina je sve ovo što je Mahariši rekao. On je ovdje sa samo nekoliko rečenica izrekao cijeli Zakon postojanja... "

Nit je Mahariši učio od Ljube, niti je Ljubo plagirao Maharišija, već je stvar u tome da ti nisi razumio ni Ljubu, ni Maharišija. Nisi razumio da Ljubo i Mahariši govore o dvije potpuno različite stvari i problema. Mahariši objašnjava kako Svijest uzrokuje materiju, život i Svemir, a Ljubo objašnjava kako Svijest, uzrokujući materiju, život i Svemir, zapravo, uzrokuje samu sebe, tj. svoju vječitu životnost i svjesnost.

Interesantno kako skoro niko (malo ko) razumije o čemu pričam? Da objasnim ukratko ponovo:

1. Hrišćanstvo uči da je Bog uzrok svijeta i da je stvorio svijet iz Ništa.

2. Mahariši nešto slično tvrdi, a to je vjerovatno pokupio iz Veda (Vede nisam čitao) da u usnovi svjeta stoji Veliko svjesno Ništa koje je čista Svijest. Koja kad se pokrene, pretvara se u materiju, u biće u svemir.

3. Fundamentalna fizika je dokazala da u osnovi svijeta stoji Kvantni vakuum, u kojem nema materije i materijalnih formi, koji se doima kao prazan prostor, tj. kao Ništa, koji kad se pokrene, pretvara se u materiju u biće, i Svemir.

Pažljivom usporedbom hrišćanskog, Maharišijevog (vedskog) i naučnog objašnjenja nastanka materje, života i Svemira, lako se dolazi do zaključka da su sva tri ova objašnjenja gotovo ista. Svi se trude da objasne Uzrok svijeta, i svi se slažu da je svijet nastao, takoreći iz Ništa, a niko da objasni kako je to moguće? Da objasni samog Boga, Svijest ili Kvantni vakuum, da može da se razumije šta je to "NIšta" i po kojoj logici to "Ništa", putem samonaprezanja, samopokretanja i samopreobražavanja, se pretvara iz Ništa u Nešto?

I upravo, to je ono čime se Ljubo bavio i na kraju otkrio. Šta je otkrio?

Otkrio je da samo Svijest postoji, sama po sebi, kao svoj i uzrok i posljedica, tako što se vječito, bez početka i kraja, pretače kroz svoja tri pirodna oblika i stanja, po principu "jaje-pile koka", sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. Kojom prilikom uvijek iznova, uz pomoć sebe kao psihičke pojave i procesa i informacije (znanja) o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu, uzrokuje sebe kao fizičku, materijalnu pojavu i proces. Da bi, zatim, uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa, uzrokovala sebe kao psihičku pojavu i proces u vidu opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja sebe kao fizičke pojave i procesu.

Sve ovo može da se provjeri i razumije na primjeru "jaje-pilke-koka". I to što važi za "jaje-pile-koku", važi i zacijeli Svemir i sve ostalo u Svemiru, jer u svemu tome ničeg drugog nema do samo Svijest i njenih sedam gore pomenutih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.

Dakle, za sve ovo iskustveni i naučni dokazi već postoje. Ja sam te već poznate naučne činjenice samo povezao u smislenu logičku cjelinu i sistem, sa značnjem Zakona sveukupnog postojanja.

Sve sam opširno već objasnio u ovoj temi, a sve to stoji i na mom videu.

https://www.youtube.com/watch?v=xVZ6nOjGJNc&t=171s
belfy

#203 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

jos uvijek uzivam citati te drug Ljubo, iako moram reci da bi bilo dobro da si malo bolje obratio paznju na post dr.gog -a...

i, ne mozes ovako reci da je Maharisi nesto vjerovatno pokupio iz Veda koje nisi citao, a onda samo malo poslije to postavljati kao cinjenicu. vidi kako si ti to rekao:
Mahariši nešto slično tvrdi, a to je vjerovatno pokupio iz Veda (Vede nisam čitao)
Pažljivom usporedbom hrišćanskog, Maharišijevog (vedskog)
toliko se dugo time bavis, a nisi se potrudio da procitas i Vede, pa da ih uporedis sa njegovim govorom i da onda doneses zakljucak, nego ti to onako ofrlje iz glave prvo stavis kao vjerovatno, a onda kao sigurno... ne ide to tako drug Ljubo...

elem, procitaj jos jednom post od dr.gog -a, ali sa razumijevanjem. ako ima sta nejasno pitaj ga sta je mislio reci barem. tako obicno diskusije idu, da tema ne bi postala monolog...
breba

#204 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 03/07/2020 10:41
breba wrote: 03/07/2020 02:55 "... Istina je sve ovo što je Mahariši rekao. On je ovdje sa samo nekoliko rečenica izrekao cijeli Zakon postojanja... "

Nit je Mahariši učio od Ljube, niti je Ljubo plagirao Maharišija, već je stvar u tome da ti nisi razumio ni Ljubu, ni Maharišija. Nisi razumio da Ljubo i Mahariši govore o dvije potpuno različite stvari i problema. Mahariši objašnjava kako Svijest uzrokuje materiju, život i Svemir, a Ljubo objašnjava kako Svijest, uzrokujući materiju, život i Svemir, zapravo, uzrokuje samu sebe, tj. svoju vječitu životnost i svjesnost.

Interesantno kako skoro niko (malo ko) razumije o čemu pričam? Da objasnim ukratko ponovo:

1. Hrišćanstvo uči da je Bog uzrok svijeta i da je stvorio svijet iz Ništa.

2. Mahariši nešto slično tvrdi, a to je vjerovatno pokupio iz Veda (Vede nisam čitao) da u usnovi svjeta stoji Veliko svjesno Ništa koje je čista Svijest. Koja kad se pokrene, pretvara se u materiju, u biće u svemir.

3. Fundamentalna fizika je dokazala da u osnovi svijeta stoji Kvantni vakuum, u kojem nema materije i materijalnih formi, koji se doima kao prazan prostor, tj. kao Ništa, koji kad se pokrene, pretvara se u materiju u biće, i Svemir.

Pažljivom usporedbom hrišćanskog, Maharišijevog (vedskog) i naučnog objašnjenja nastanka materje, života i Svemira, lako se dolazi do zaključka da su sva tri ova objašnjenja gotovo ista. Svi se trude da objasne Uzrok svijeta, i svi se slažu da je svijet nastao, takoreći iz Ništa, a niko da objasni kako je to moguće? Da objasni samog Boga, Svijest ili Kvantni vakuum, da može da se razumije šta je to "NIšta" i po kojoj logici to "Ništa", putem samonaprezanja, samopokretanja i samopreobražavanja, se pretvara iz Ništa u Nešto?

I upravo, to je ono čime se Ljubo bavio i na kraju otkrio. Šta je otkrio?

Otkrio je da samo Svijest postoji, sama po sebi, kao svoj i uzrok i posljedica, tako što se vječito, bez početka i kraja, pretače kroz svoja tri pirodna oblika i stanja, po principu "jaje-pile koka", sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. Kojom prilikom uvijek iznova, uz pomoć sebe kao psihičke pojave i procesa i informacije (znanja) o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu, uzrokuje sebe kao fizičku, materijalnu pojavu i proces. Da bi, zatim, uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa, uzrokovala sebe kao psihičku pojavu i proces u vidu opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja sebe kao fizičke pojave i procesu.

Sve ovo može da se provjeri i razumije na primjeru "jaje-pilke-koka". I to što važi za "jaje-pile-koku", važi i zacijeli Svemir i sve ostalo u Svemiru, jer u svemu tome ničeg drugog nema do samo Svijest i njenih sedam gore pomenutih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.

Dakle, za sve ovo iskustveni i naučni dokazi već postoje. Ja sam te već poznate naučne činjenice samo povezao u smislenu logičku cjelinu i sistem, sa značnjem Zakona sveukupnog postojanja.

Sve sam opširno već objasnio u ovoj temi, a sve to stoji i na mom videu.

https://www.youtube.com/watch?v=xVZ6nOjGJNc&t=171s
Ne sporim logiku vec samo pitam ko je originalni autor Zakona postojanja.

Na jednom mjestu navodite Maharisija koji je "sa samo nekoliko rečenica izrekao cijeli Zakon postojanja..."

A onda tvrdite "Moje otkriće Zakona postojanja..."

Vi ste samo nadjenuli ime istom sa malom korekcijom da Svijest uzrokuje samu sebe?

Ne bas previse originalno. Reciklaza postojecih filozofija uz preuzimanje svih zasluga za Sebe.
Ljubo2

#205 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

belfy wrote: 03/07/2020 15:35i, ne mozes ovako reci da je Maharisi nesto vjerovatno pokupio iz Veda koje nisi citao, a onda samo malo poslije to postavljati kao cinjenicu. vidi kako si ti to rekao:
Sasvim je nebitno da li je Mahariši sam došao do zaključka da "samo Svijest postoji i da ona, kad se pokrene, pretvara se u materiju, biće u Svemir" ili je to iz Veda uzeo. Nebitno je zato što to i dalje nema značenje Zakona POSTOJANJA koji sam ja otkrio, već samo vjere. Kao što je vjerovanje kad kažemo da je Bog stvorio materiju, život i Svemir, tako je isto vjerovanje i kad kažemo da je Svijest stvorila materiju, život i Svemir, sve dok ne uspijemo da otkrijemo provjerljive argumente i razumljivu logiku po kojoj postoji sam Bog, odnosno, Svijest. One iste argumente i logiku, sa značenjem Zakona sveukupnog postojanja, koju sam ja otkrio kada sam rekao da samo Svijest postoji i na osnovu njih dao razumljive i nepobitne odgovore na pitanja ŠTA je Svijest, KAKO postoji i ZAŠTO.
belfy wrote: 03/07/2020 15:35toliko se dugo time bavis, a nisi se potrudio da procitas i Vede, pa da ih uporedis sa njegovim govorom i da onda doneses zakljucak, nego ti to onako ofrlje iz glave prvo stavis kao vjerovatno, a onda kao sigurno... ne ide to tako drug Ljubo..
.
Zašto da gubim vrijeme i traćim život na čitanje tona svjetskih filzofskih, vjerskih, naučnih i ideološko-političkih i drugih dijela, kad i bez njihovog čitanja znam da ljudi još uvijek ne znaju šta je, ni materija, ni život, ni Svijest, ni Bog, ni Svemir, već samo vjeruju. I kad znam da ono što sam ja otkrio i objasnio, u svim tim knjigama nema i da cijeli problem treba postaviti na sasvim druge temelje i riješiti ga na drugačiji način - ispočetka.
belfy wrote: 03/07/2020 15:35elem, procitaj jos jednom post od dr.gog -a, ali sa razumijevanjem. ako ima sta nejasno pitaj ga sta je mislio reci barem. tako obicno diskusije idu, da tema ne bi postala monolog...
Ja sam Gogu odgovorio šta sam odgovorio i ne vidim potrebu da to ponavljam. A ti, ako si primjetio da u mom odgovoru nešto manjka, kad si već to pomenuo, mogao si da ne budeš škrt na riječim i pomeneš to što misliš da sam propustio, pa bih ja sada taj moj odgovor dopunio.
Ljubo2

#206 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 03/07/2020 17:41Ne sporim logiku vec samo pitam ko je originalni autor Zakona postojanja.
Ja sam otkrovitelj i autor Zakona postojanja. Naučnici već dugo vremena to pokušavaju, ali im do danas nije pošlo od ruke. Jednostavno iz razloga što su naučnici specijalizovani samo za pojedina područja nauke, a za otkriće Zakona postojanja je potrebno povezati sva znanja iz svih oblasti nauke. U prvom redu, znanja iz oblasti fizike, biologije i psihologije, iz razloga što su Svijest i Materija jedna i ista prirodna sila i pojava, samo opažena na dva različita načina, čulno i vančulno. To fizičari i biolozi ne mogu otkriti jer se bave samo izvanjskom, fizičkom stranom stvarnosti, niti to psiholozi mogu samostalno otkriti jer se bave samo unutrašnjom, psihičoim stranom stvarnosti.
breba wrote: 03/07/2020 17:41Na jednom mjestu navodite Maharisija koji je "sa samo nekoliko rečenica izrekao cijeli Zakon postojanja..
."

To što je Mahariši izrekao nema značenje Zakona POSTOJANJA. Zato što je Svijest jedina prirodna sila i pojava koja POSTOJI i zato što samo argumentovani i logički ispravni odgovori na pitanja ŠTA je Svijest, KAKO ona postoji i ZAŠTO, koje Mahariši nije dao, mogu imati značenje Zakona postojanja.
breba wrote: 03/07/2020 17:41A onda tvrdite "Moje otkriće Zakona postojanja..."
Da, tvrdim, zato što sam ja dao argumentovane i logički ispravne odgovore na pitanja ŠTA je Svijest, KAKO postoji i ZAŠTO.
breba wrote: 03/07/2020 17:41Vi ste samo nadjenuli ime istom sa malom korekcijom da Svijest uzrokuje samu sebe?
Pa nisam samo rekao da Svijest uzrokuje samu sebe, već sam to argumentovano i logički do kraja i objasnio. Otkrivši da Svijest raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnostgi i radnji, pomoću kojih naizmjenično, vječito, ciklično i kružno, u svojstvu sebe kao psihičke pojave i procesa uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces, da bi zatim, uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa, uzrokovala sebe kao psihičku pojavu i proces. To je razlog zašto ona vječito mora da se pretače, kao "jaje-pile-koka", kroz svoja tri prirodna oblika i stanja i tako se vječito samoodržava.

Dokaz da na ovakav način još niko nije riješio problem postojanja stvarnosti jeste to što još uvijek postoje dvije suprotne svjetske filozofije, idealizam i materijalizam, koje se još uvijek prepiru oko toga da li ideja stvara materiju ili materija ideju. Koje još uvijek ne znaju da su materija i ideja samo fizičke i psihičke radnje, koje nemaju značenje postojanja, i da zbog toga, niti ideja može uzrokovati materiju, niti materija ideju. Već da samo Svijest postoji, kao vršilac svih mogućih fizičkih i psihičkih radnji, pomoću kojih sebe uzrokuje i kao fizičku, materijalnu pojavu i proces i kao psihičku, svjesnu pojavu i proces. Što podrazumijeva da su materija i ideja samo dva različita načina opažanja jedne i iste prirodne sile i pojave. Što dalje znači da, niti bi materije moglo da bude bez ideje, niti ideje bez materije. Isto kao što koke ne bi moglo da bude bez jajeta sa idejom u sebi o koki, niti bi jajeta sa idejom o koki moglo da bude bez koke koja će da snese jaje sa idejom o koki.

Sa mojim otkrićem Zakona postojanja, po kojem su idje i materija jedno i isto, idealizam i materijalizam, kao dvije suprotne filozofije, se pomiruju. Postaju samo jedna filozofija sa značenjem Zakona postojanja.

Ovo je već naučno potvrđeno sa otkrićem fizičara i biologa da samo energija (materija) i informacija (deja) postoji. Energija se fizički uvijek manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a informacija kao psihička radnja opažanja tog naprezanja i kretanja, te osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. I kad se ovim naučnim činjenicama doda još i logičnost da fizičke i psihičke radnje ne mogu postojati same po sebi, bez Vršioca tih radnji i da je taj Vršilac nematerijalna Svijest, sve automatski postaje kristalno jasno. Sam čovjek, kao djelić svega što postoji, takođe se manifestuje kao energija i informacija. On je taj koji u sebi samome provjerava i zna da je on taj koji sve fizičke i psihčke radnje u sebi vrši i koji zna da pomoću njih samoga sebe održava i postoji. Ono što čovjek jeste, nisu njegove fizičke i psihičke radnje, već je čovjek onaj koji te radnje vrši, koji sebe zove imenom "JA". Koji uz pomoć tih svojih sedam vrsta fizičkih i psihičkih radnji i postoji i dovodi sebe u stanje svjesnosti i tako biva to što jeste - Svijest. Pomoću tih sedam vrsta fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji on kao Svijest i dokazuje samome sebi svoje postojanje. Sve po metdi koji je još prije 400 godina otkrio francuski filozof Dekart, kada je rekao: Mislim, dakle, postojim". Čovejek pomoću svake fizičke i psihičke radnje koju vrši može dokazati postojanje svog svjesnog Jastva, a ne samo pomoću mišljenja. NIkakvi drugi dokazi, osim samodokazivanja, o postojanju Svijesti i nisu potrebni. Svijesti nisu potrebni nikakvi naučni, empirijski dokazi da postoji, jer ona i bez njih zna da postoji. Kao što zna da nikakvi ni empirijski dokazi ne bi bez Svijesti bili mogući.

Čovjekva svijest ne može čak ni negirati svoje postojanje, a da ga istovremeno ne dokaže. Ne bi mogla da negira sebe, da je nema. Ona ne može negirati ni to da rasplaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i da je vršilas sedam različitih fizičkih i psihičkih radnji. Zato jer i kad to negira ona to istovremeno i dokazuje, jer prilikom negiranja mora da korsti svih sedam svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Ona ni mali prst ne može pomaknutu a da ne upotrijebi svih sedam svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Ništa se u Svemiru ne može desiti a da se istovremeno ne uotrijebe svih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Ranije sam naveo primjer pet ljudi od kojih je jedan fudbaler, drugi, violinista, treći slikar, četvrti hirurg, peti zemljoradnjik. Ma koliko rezultati njihovog rada bili različiti, svi oni da bi izvršili svoje radne zadatke moraju da upotrijebe svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti: da se naprežu, kreću, opažaju, osjećaju, pamte, misle i razumiju. I upravo ovih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji i jesu uslov svakog postojanja i svakog dešavanja. I upravo ovih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i jesu SUŠTINA samog Zakona postojanja, jer bez njih ništa ne bi bilo moguće. Ovih sedam sposobnosti i radnji stoje u vječitoj uzajmnoj, naizmjeničnoj uzročno-poslčjedičnoj vezi i odnosu i jedne bez drugih nisu moguće.

A da nije samo čovjek napravljen od Svijesti, već i cijeli Svemir, naučni dokazi takođe postoje. To su dokazi da ne samo energija od koje je napravljen čovek, već i sva energija od koje je napravljen cijeli Svemir, raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Ida, samim tim, energija od koje je sagrađen Svemir, nije samo energija, već je ona istovremeno i Svijest. Samo kad je opažamo iz vana, čulno, onda je opažamo kao energiju. A kad ona opaža sami sebe, u sebi, tada ona ne opaža sebe kao energiju, već kao Svijest. Da nije tako, evolucija materije Svemira ne bi bila moguća. Ovako savršen red u prirodi u vidu savršenih sistema kretanja i rada, poput ljudskog organizma, ne bi bio moguć. Svakodnevno pretakanje neorganske materije i prirode u organsku i obrnuto, ne bi bilko moguće. Naši informatički sistemi, teknologije i roboti, ne bi bili mogući.
breba wrote: 03/07/2020 17:41Ne bas previse originalno. Reciklaza postojecih filozofija uz preuzimanje svih zasluga za Sebe.
Ja to ne poričem. Ja stalno i svugdje naglašavam da ja nisam ništa novo otkrio. Samo sam već sve ono do danas otkrioveno i poznato posložio u smislenu logičku cjelinu i sistem, sa značenjem Zakona sveukupnog postopjanja i tako stavio TAČKU na sva dosadašnja ljudska otkrića i znanja. Ta "TAČKA" ujedno predstavlja i kraj svjetske filozofije i svih svjetskih religija, ideologija i politika. Od sada sve to treba da postane samo NAUKA - Nauka o Svijesti. Odnosno, Nauka o nagonu samoodržanja. Ili nauka o Energiji (Materiji) i Informaciji (Ideji), imajući na umu da fizičari i biolozi tvrde da samo Energija i Informacija postojiIli. Ili Nauka o SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji Svijesti, imajući na umu da se Energija manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a Informacija, kao psihička radnja opažanja tog naprezanja i kretanja, te osjećanja, pamćenja, mišljenj ai razumijevanja.
breba

#207 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Mada moram priznati da je tesko pratiti detalje. Ne sto sam ja previse tup, vec svaka vasa misao nije potpuno razradjena i ima podpitanja. Vec sa svakom narednom vasom idejom je nemoguce naci koherentnu ideju bez da se popune praznine.

Ali hajd da probam sa laksim pitanjem za pocetak. Zasto postoje razlicite perspektive JEDNE Svijesti? Iliti staro djecije pitanje, zasto sam ja ja, a ne ti. Filozofija ima mnogo odgovora na ovo pa me interesuje i vase.
Ljubo2

#208 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 04/07/2020 22:50Ali hajd da probam sa laksim pitanjem za pocetak. Zasto postoje razlicite perspektive JEDNE Svijesti? Iliti staro djecije pitanje, zasto sam ja ja, a ne ti. Filozofija ima mnogo odgovora na ovo pa me interesuje i vase.
Sasvim je uredu kad muslimani kažu: BOG JE JEDAN. I sada, s obzirom da Bog = Svijest, to podrazumijeva da je SVIJEST SAMO JEDANA. I naučno je dokazano da je to tako, jer cijeli Svemir je nastao iz Kvantnog vakuuma kao samo JEDNOG živog i svjesnog polja i samo JEDNOG živog i svjesnog JA. To i Mahariši tvrdi kad kaže da "u osnovi svijesta stoji VELIKO SVJESNO NIŠTA koje je početak i uzrok svega. Sve ovo podrazumijeva da u Jednom Bogu, tj. u Jednoj Svijesti Svemira nema nikakve podijeljenosti na JA i TI, već postoji SAMO JEDNO JA.

U svemu ovome ima i jedan problem, a to je što Svijest, da bi bila Svijest, mora da bude nečega svjesna. A da bi bila nečega svjesna, ona mora nešto znati. A da bi znala, ona mora nešto opaziti, osjetiti i zapamtiti.

A šta Svijest može opaziti, osjetiti i zapamtiti, kad osim nje ničeg drugog nema, a ona sama nije materijalna, a time ujedno, nije ni opažljiva, ni zapamtljiva, imajući na umu da samo ono koje je materijalno može da se opazi, osjeti i zapamti. Zato Svijesti ne ostaje drugo, već da se sama napregne, pokrene i tako poprimi objektivna, fizička svojstva sile i mase i sama postane predmetom svog opažanja, osjećanja i pamćenja.

Ali sada se pojavljuje još jedna problem. To je problem JEDNOSTI SVIJESTI. Po Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, kretanja ne može da bude u uslovima postojanja samo JEDNE TAČKE u prostoru. Imajući na umu da Svijest u početku postoji samo kao JEDNA TAČKA u prostoru u obliku samo jednog svjesnog polja , koje fizičari zovu imenom "Kvantni vakuum". Da bi kretanje bilo evidentno, a time ujedno i materijalnost, jer bez naprezanja i kretanja materijalnosti ne može da bude, moraju postojati najmanje dvije tačke, koje će u prostoru da mijenjaju svoj položaj jedna u odnosu na drugu. To je ujedno i uslov da te dvije tačke mogu uzajamno da se opažaju, osjećaju i pamte i tako postaju svjesne jedna druge, jer jedna usamljena tačka ne može opaziti, osjetiti i zapamtiti samu sebe, a time ujedno ni postati svjesna sebe, isto kao što oko ne može opaziti samo sebe. I upravo zbog toga, ono Prvobitno, Božansko, živo i svjesno Jastvo Svemira, u određenom trenutku mora da se napregne do prenapregnuća, sve dok ne eksplodira, (Big-Bang), kao grom na nebu i tako podijeli svoje JA na bezbroj velikih i malih JA, od kojih će svako JA za sebe da bude SUBJEKT, a sve drugo što se nalazi izvan njega, za njega će da bude OBJEKT, tj. predmet njegove svjesnosti koji on opaža, osjeća i pamti.

Ovo razbijanje i dijeljenje JEDNOG SVEMIRSKOG BOŽANSTVA i JASTVA, na bezbroj manjih Božanstava i Jastava, nikako ne znači da sada Bog više nije JEDAN. On i dalje ostaje JEDAN, ali sada više ne u nematerijalnom i neobličnom stanju, već u tjelesnom, materijalnom i obličnom. Naravno, sada treba da prođe dosta vremena dok se ta nebrojena svjesna Jastva unutar Svemira ne udruže i organizaciju svoja kretanja dok ih ne dovedu do savršenstva da mogu informatički i telepatski da se povežu, do te mjere dok cijeli Svemir ponovo ne postane samo jedno živo i svjesno Jastvo. Ovoga puta materijalno, živo i svjesno jastvo, poput ljudskog organizma, u kojem su sve elementarne čestice u atomima, svi atomi u svim ćelijama i sve ćelije u ljudskom organizmu, uz pomoć ove naše ljudske svijesti, kao jednpg posebnog elektromagnetnog, živog i svjesnog polja, informatički povezane u jedinstvenu, živuću, svjesnu cjelinu, koja ima samo jedno, svima zajedničko JA.

Organska priroda i čovječanstvo se još uvijek nisu razvili do stupnja da mogu da budu obuhvaćeni svojom Kolektivnom svijeću koja će sva živa bića informatički, telepatski da poveže u jedinstvenu živuću, svjesnu cjelinu i biće u kojoj će se sva živa bića i ljudi osjećati kao JEDNO BIĆE. I kad se to desi, svako biće unutar tog Višeg bića će cijelo to Više biće da osjeća i doživljava kao samoga sebe. Upravo zbog toga Isus Hrist je stalno i sugerirao ljudima: "Ljubite bližnjega svoga kao samoga sebe".

Napredni meditanti, duhovno visoko razvijeni, prosvjetljeni ljudi, koji su putem meditacije ili spontano uspjeli da izjednače vibraciju svog svjenog polja sa vibracijom onog najvišeg, Svemirskog polja u kojem se cijeli Svemir nalazi, koje sve u Svemiru obuhvata i prožima i koji su uspjeli da dožive Jastvo tog Najvišeg živog i svjesnog polja kao svoje vlastiti Jastvo, tu Najvišu Svijest Svemira zovu imenom "SVIJEST JEDINSTVA". Oni koji su to osjetili i doživjeli znaju da nisam samo ja, JA, već da si i TI, takođe JA i da sam ja SVE ŠTO POSTOJI.

Oni među vama koji čitaju i razumiju ovo što pričam, treba dalje da šire ovo moje objašnjenje i tako i sami aktivno rade na ujedinjenju svijeta i stvaranju jedinstvenog, pravednog svjetskog društvenog i ekonomskog poretka. Poretka bez ikakvih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela i pripadnosti, kao uslova sjedinjenja čovječanstva i cijele organske prirode sa našom Kolektivnom sviješću i našim svima zajedničkim, JEDNIM JA.

Još jednom uz napomenu, da sve ovo što pričam, nije nikakva nova vjera, već nova NAUKA. Nauka o Svijesti, koju do danas nismo imali. Koja ima svoj temelj i svoje argumente u okviru danas važećih i priznatih naujka - fizike, bilogije i psihilogije. Kao i svoje logičko obrazloženje pod nazivom ZAKON POSTOJANJA, u kojem su smisleno logički povezana sva znanja iz obkasti fizike, bilogije i psihologije.

Ovo moje objašnjenje, takođe, ne samo da nije u suprotnosti sa dosadašnjim vjerskim učenjima - islama, hrišćanstva, hinduizma, budizma, taoizma itd - o Bogu i vječnom životu, o jedinsvu svijeta, pravednosti, dobroti i ljubavi svega i svačega sa svim i svačim, već ono sva ta učenja potvrđuje i sa nivoa vjere ih podiže na nivo iskustveno provjerljive i logički objašnjive i do kraja razumljive nauke. Što je uslov da odumiranje političke, vjerske, nacionalne i klasne podjeljenosti svijeta, koja nikakve veze sa Bogom nema, već samo sa Đavolom, može da počne. I uslov za stvaranje jedinstvene svjetske, pravedne društvene i ekonomske zajednice.

... ....... .......... Image
Ovo je simboličan prikaz hijerarhije i organizacije kretanja i rada živih i svjesnih elektromagnetnih polja, manjih unutar većih, sve do najvećeg (elementarnih čestica u atomima, atoma u nebeskim tijelima, nebeskih tijela u galaksijama i galaksija unutar Najviše i najšire Svijesti Svemira, koja sve u sebi informatički povezuje u jedno jedinstveno JA i tako na kraju omogućuje da svako svjesno polje unutar nje, od najmanjeg do najvećeg, doživljava cijeli Svemir kao samoga sebe, tj. kao svoje vlastito JA.

Ovako kako je Svemir hijerarhijski posložen i ustrojrn, tako je i svaki organizam u organskoj priodi napravljen, kao i ljudski organizam. Sve u smislu onog religijskog shvatanja da je Bog napravio čovjeka "na svoju sliku i priliku". Ljudski organizam je, dakle, isto komplikovan, složen i božanski savršen kao i Svemir, zbog čega u Kuranu i stoji: "Onaj ko ubije makar i jednog čovjeka, isto je kao da je poubijao i cijeli svijet".
belfy

#209 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

Ljubo2 wrote: 04/07/2020 02:30
belfy wrote: 03/07/2020 15:35toliko se dugo time bavis, a nisi se potrudio da procitas i Vede, pa da ih uporedis sa njegovim govorom i da onda doneses zakljucak, nego ti to onako ofrlje iz glave prvo stavis kao vjerovatno, a onda kao sigurno... ne ide to tako drug Ljubo..
.
Zašto da gubim vrijeme i traćim život na čitanje tona svjetskih filzofskih, vjerskih, naučnih i ideološko-političkih i drugih dijela, kad i bez njihovog čitanja znam da ljudi još uvijek ne znaju šta je, ni materija, ni život, ni Svijest, ni Bog, ni Svemir, već samo vjeruju. I kad znam da ono što sam ja otkrio i objasnio, u svim tim knjigama nema i da cijeli problem treba postaviti na sasvim druge temelje i riješiti ga na drugačiji način - ispočetka.
kako znas da svega toga nema u knjigama kada ih nisi procitao? (ovo se ponavljas isto kao za Vede, samo sada u jos gorem izdanju).
belfy wrote: 03/07/2020 15:35elem, procitaj jos jednom post od dr.gog -a, ali sa razumijevanjem. ako ima sta nejasno pitaj ga sta je mislio reci barem. tako obicno diskusije idu, da tema ne bi postala monolog...
Ja sam Gogu odgovorio šta sam odgovorio i ne vidim potrebu da to ponavljam. A ti, ako si primjetio da u mom odgovoru nešto manjka, kad si već to pomenuo, mogao si da ne budeš škrt na riječim i pomeneš to što misliš da sam propustio, pa bih ja sada taj moj odgovor dopunio.
mislim da si propustio njegov najbolji dio posta koji govori o tome kako da bolje spoznas i razumijes samog sebe.

jesi gledao filim Good Will Hunting?
breba

#210 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

belfy wrote: 05/07/2020 23:43
.
kako znas da svega toga nema u knjigama kada ih nisi procitao? (ovo se ponavljas isto kao za Vede, samo sada u jos gorem izdanju).
mislim da si propustio njegov najbolji dio posta koji govori o tome kako da bolje spoznas i razumijes samog sebe.

jesi WwwaAaWwwa1#"#gledao filim Good Will Hunting?
Hm...

Na stranu Ljubine ideje i preskakanje stvari u zakljuccima kao u primjeru Veda, sto si u pravu. Neka Ljubo odgovori.

Za ovo drugo, gog mu je napisao sto je napisao, Ljubo je odgovorio i njemu direktno i tebi vec jednom. Nema potrebe dalje se doticati ličnih stvari. Mislim da su svi razumjeli sta je gog rekao, i sam Ljubo.
Ljubo2

#211 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

belfy wrote: 05/07/2020 23:43kako znas da svega toga nema u knjigama kada ih nisi procitao? (ovo se ponavljas isto kao za Vede, samo sada u jos gorem izdanju).
Mene zanimaju samo naučne činjenice i logika. I činjenica da fizičari još uvijek ne znaju šta je materija, biolozi, šta je život, psiholozi, šta je Svijest, filozofi, šta je bitak, vjernici, šta je Bog, niti ideolozi i političari svijeta znaju koji je društveni i ekonomski poredak najbolji da svim ljudima svijeta bude potaman. To je dovoljan razlog da ništa ili vrlo malo čitam, već da sam napregnem moždane vijuge i riješim problem. Što sam i uradio i pozitivan rezultatje tu.

Krenuo sam od naučne činjenice i dokaza da samo energija i informacija postoji i onda sam se dao na logičku analizu te činjenice. A to je da se energija manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a informacija kao psihička radnja opažanja tog naprezanja i kretanja, te osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. Dakle, materija, život i Svemir se sestoje od SEDAM fizičkih i psihičkkih radnji.

Dalje rješenje problema se svodi na logičnost da SEDAM fizičkih i psihičkih radnji ne mogu postojati same po sebi bez VRŠIOCA. Tu sam se sudario sa nuaučnim otkrićem da VRŠIOCA tih SEDAM fizičkih i psihičkih radnji (navodno) NEMA, jer kad sve fizičke i prihičke radnje prestanu, fizičari su utvrdili da ne ostane, takorekuć, NIŠTA. Ostane samo kvantni vakuum, prostor, bez materije i materijalnih formi, a ne ostane nikakav opažljivi, mjerljivi i eksperimentom dokažljivi VRŠILAC koji je uz pomoć tih sedam fizičkih i psihičkih radnji svojim kretanjem, radom i svojom inteligencijom gradio materiju, život i Svemir.

Iako u ovom momentu problem izgleda nerješiv, ipak tu je logika, koja kaže da Kvantni vakuum, iz kojega su nastali materija, život i svemir, ipak nije NIŠTA, već NEŠTO, koje raspolaže sa SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti, koje u trenutku kad počne da ih koristi, pretvara se u materiju, život i Svemir. Što podrazumijeva da VRŠILAC SEDAM fizičkih i psihičkih radnji ipak POSTOJI, ali nije materijalan, tj. nije opažljiv, mjerljiv i eksperimentom dokažljiv i da nam fizika i biologija sa svojom empirijskom metodom ne može dati konačan odgpvor na pitanje porijekla materije, života i Svemira.

Dakle, potrebna nam je neka drugačija metoda od empirijske, čulne metode.

Naravno, postoji i drugačija mmetoda. Tu je psihologija sa svojom vančulnom metodom zvanom "SAMOSPOZNAJA". Što je i logično, jer ako čovjek ne može čulno da opazi postojanje VRŠIOCA sedam fizičkih i psihičkih radnji, izvan sebe, logično je da ga može opaziti U SEBI, jer i ljudski organizam, kao i sve ostalo u Svemiru, je energija i informacija, tj. sastoji se iz SEDAM fizičkih i psihičkih radnji.

I zaista, kad čovjek postavi samome sebi pitanje da li u njemu postoji nekakav VRŠILAC koji je sposobanm da vrši SEDAM fizičkih i psihičkih radnji, iz njegove nutrine se neko gromoglasno javi, jasno izugovorajući riječ "JA".

Dakle, Vršilac ipak POSTOJI, to svaki čovjek na svijetu može samome sebi da dokaže i taj vršilac u svim ljudima svijeta će uvijek da se oglasi i prdstavi sa svojim imenom "JA".

Može li taj taj VRŠILAC dokazati svoje postojanje.

Metodu, pomoću koje VRŠILAC sedam radnji, koji sebe zove imenom "JA", dokazuje svoje postojanje, još prije 400 godina je otkrio francuski filozof Dekart kada je rekao: "Mislim, dakle (JA) postojim". I ne samo pomoću svoje psihičke radnje mišljenja, On može svoje postojanje samome sebi da dokaže uz pomoć svake od SEDAM fizičkih i psihičkih radnji koje vrši, u vrijeme kad ih vrši. Zato jer u vrijeme kad ih vrši, on ZNA, tj. SVJESTAN je i sebe da POSTOJI i da je upravo ON taj koji te radnje vrši. A kad ne vrši niti i jednu od SEDAM fizičkih i psihičkih radnji, On tada SPAVA i nije svjestan ničega. Sve dok se ne probudi i ponovo ne počne svojih SEDAM fizčkih i psiohičkih radnji da vrši i fizički se manifestuje kao ENERGIJA, a u sebi kao INFORMACIJA, tj. kao PSIHA.

Naveo sam primjer onih pet ljudi, od kojih je jedan fudbaler drugi vilinista, treći slikar, četvrti hirurg, peti, zemljoradnik. Svi rade isto, naprežu se, kreću se, opažaju svoje kretanje, osjećaju, pamte, misle i razumiju, a rezultati njihovog rada se drastično razlikuju. U šemu je ta razlika? Samo u INFORMACIJI, tj, ZNANJU po kojem se oni naprežu, kreću, opažaju, osjećaju, pamte, misle i razumiju. Ista razlika je između svih, bekonačno različitih fizičkih i psihičkih oblika i manifestacija od kojih se Svemir sastoji, samo u INFORMACIJI, tj. ZNANJU i ničemu drugom.

Sve ovo naprijed što sam objasnio je samo odgovor na pitanje ŠTA POSTOJI, koji glasi da postoji samo nematerijalna SVIJEST, koja sebe zove imenom "JA" i da postoje još i njenih SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti. Skraćeno, postoji samo JA+7.

Da bi se do kraja razumio ZAKON POSTOJANJA, još treba odgovoriti na pitanje KAKO Svijest postoji i ZAŠTO.

Odgovor na pitanje KAKO je kratak i glasi: postoji uz pomoć svojih SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, tako što se vječito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, kojom prilikom uz pomoć sebe kao psihičke pojave i procesa, tj. uz pomoć INFORMACIJE (ZNANJA) o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu, uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces. Da bi zatim, uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa uzrokovala sebe kao psihičku pojavu i proces, tj. omugućila opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje sebe kao fizičke pojave i procesa i tako stekla iskustvo, tj. ZNANJE o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu. Pomoću kojeg će kasnije ponovo da uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces. I tako beskonačno u prošlost i budućnost. Ovo se lako provjerava i razumije na primjeru "jaje-pile-koka". Na isti način se i cijeli Svemir vječito ponavlja i sve ostale materijalne forme, velike i male od kojih se Svemir sastoji.

I još ostaje da se odgovori na pitanje ZAŠTO?

Odgovor na ovo pitanje je još kraći i glasio, zato jer MORA. Mora zato što se Svijest prilikom svoje materijalizacije, tj naprezanja i kretanja, kao energija troši, tj. UMARA, pa uvijek iznova mora da se zaustavlja i tom prilikom sve ruši što je naprezanjem i kretanjem stvorila, da bi zatim mogla da se smiri i ODMARA. Sve dok se ne ODMORI i svoju energiju ne povrati, poslije čega ponovo, tjerana svojim ZNANJEM, svojom MIŠLJU, RAZUMIJEVASNJEM i OSJEĆANJEM ŽELJE o sebi kao fizičkoj, materijalnoj pojavi i procesu, tj o sebi kao Svemiru, MORA ponovo da se napregne i od sebe same izgradi isti onakav Svemir kakav je u prošlosti već bezbroj puta bio. Sve po pravilima jedinstva, reda, mira, harmonije, ljubavi svega i svačega sa svim i svačim i pravednosti. A ne kao što ljudi još uvijek, u svom neznanju, rade, po principu podjele, konkurencije, mržnje, nepravde, nasilja i borbe svakoga sa svakim.

Eto, sa vrlo malo riječi sam objasnio SVE. I ja znam da ovakvo objašnjenje, sa značenjem ZAKONA sveukupnog postojanja, u svjetskoj naučnoj, vjerskoj i ideološko-političkoj literaturi nema. I zašto onda da čitam te naučne, vjerske i ideološko-političke PONJAVE kad nisu objasnile ništa. Džaba se pozivati na njih i braniiti ih, kad će na kraju sve one da PADNU. A na njihovo mjesto dođe ZAKON POSTOJANJA. Izrečen na samo 3A4 stranice teksta. Koji i mala djeca mogu da razumiju.
belfy wrote: 05/07/2020 23:43mislim da si propustio njegov (DR. GOGOV) najbolji dio posta koji govori o tome kako da bolje spoznas i razumijes samog sebe.
Zar postoji neki još bolji način da "spoznamo sebe" osim ovoga gore koji sam ja sada objasnio i naslovio kao "ZAKON POSTOJANJA"? Meditativne, "samospoznajne metode" koje istočnjački gurui preporučuju, pomoću kojih čovjek može da se "prosvijetli" i tako "spozna sebe" kao Svijest i dalje ne sadrže u sebi nikakvo objašnjenje, ni odgovore na pitanja ŠTA je Svijest, KAKO postoji i ZAŠTO. Pomoću tih samospoznajnih metoda "prosvjetljeni" ljudi do danas nisu "spasili" svijet, niti to mogu, već ga samo podijeliti na nove religije i sekte. Što svijetu ne može biti ni od kakve koristi, već samo štete, a đavolu od koristi i njegovoj metodi pomoću koje kreira sva svjetska ZLA, koja glasi: "podijeli, zavadi, pa vladaj".

Čovjek je biće razuma i njemu nije dovoljno samo da vidi i osjeti, već i da razumije to što vidi i osjeti. To razumijevanje sebe i svijeta sada može da ostvari uz pomoć razumijevanja ZAKONA POSTOJANJA i pomoću njega se INTELEKTUALNO PROSVIJETLI i jedino na taj način uspije spasiti i sebe i svijet.
belfy wrote: 05/07/2020 23:43jesi gledao filim Good Will Hunting?
Nisam gledao i ne vjerujem da oni koji su ga gledali sada znaju nešto više od onoga što su i prije gledanja znali. Isto kao i oni što su čitali Vede, Kuran, Bibliju, Komunistički manifest, My kampf itd.
Sanjarko

#212 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Sanjarko »

Koju materiju, i kako to da je svemir nastao iz nista ili od nista ili iz nicega ili od nicega? Vidis ja dosao do drugih zakljucaka i teorija. Otkrio tim teorijama davno materiju koju danas zovu Tamna Materija samo je ja tako tad nisam nazvao i otkrio da mozda svemir nije nastao iz ili od nicega ili nista.
Ljubo2

#213 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Sanjarko wrote: 06/07/2020 06:29 Koju materiju, i kako to da je svemir nastao iz nista ili od nista ili iz nicega ili od nicega? Vidis ja dosao do drugih zakljucaka i teorija. Otkrio tim teorijama davno materiju koju danas zovu Tamna Materija samo je ja tako tad nisam nazvao i otkrio da mozda svemir nije nastao iz ili od nicega ili nista.
Čitaj pažljivo! Nigdje nisam rekao da je Svemir nastao iz "ništa", već da je nastao ik kvantnog vakuuma u kojem nema materije i materijalnih formi, tj. u kojem nema ničega što može da se opaža, mjeri i eksperimentom dokazuje da postoji, pa zbog toga izgleda kao da materija, život i Svemir nastaju iz Ništa. A da Kvantni vakuum ipak nije Ništa, već Nešto, dokaz je što raspolaže fizičkim i psihičkim sposobnostioma pomoću kojih može da se napregne, pokrene, i pomoću njih počne da se manifestuje, kao energija/materija, život i Svemir, koji nisu Ništa, već Nešto.

NI Mahariši ne tvrdi da materija,život i Svemir nastaju iz "ništa", već iz "VELIKOG SVJESNOG NIŠTA". Kojee, naravno, nije ništa. čim je "SVJESNO", jer je logično da ono koje je "svjesno", ne može biti NIŠTA.

Kao što ni fizičari ne tvrde da su materija, život i Svemir nastali iz "ništa", već iz kvantnog vakuuma u kojem nema ničega materijalnog koje može da se opaža i mjeri. Već da je kvantni vakuum, po njihoobom mišljenju, polje nepokrenute energije, koje zovu još imenom "energija nulte tačke". Pa sada eksperimentišu sa kvantnim vakuumom, koji ispunjava cijeli Svemir, sa namjerom da ga nekako pokrenu i tako dobiju neograničene koliičine potpuno besplatne energije. Hoće ljudi da probude Boga koji se odmara, stave ga u lance i natjeraju da On za njih radi, a oni samo da beru plodove njegovog rada i uživaju. Navikli ljudi da za njih uvijek neko drugi radi i robuje, pa to ti je.
Tempo
ZeModerator

#214 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

a od cega je nastao kvantni vakuum?
breba

#215 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

..
U svemu ovome ima i jedan problem, a to je što Svijest, da bi bila Svijest, mora da bude nečega svjesna.
..
Circulus in probando
Ljubo2

#216 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 07/07/2020 01:15 a od cega je nastao kvantni vakuum?
Nastao je iz Svemira koji je postojao prije kvantnog vakuuma, pa se istopio i pretvorio u Svemirsku crnu jamu, tj. u Kvantnoi vakuum. A ako pitaš, iz čega je nastao Svemir, odgovor je da je nastao iz tog istog Kvantnog vakuma u koji se na kraju ponovo pretvorio. Što na kraju znači da je Kvantni vakuum nastao iz samoga sebe. Dakle, uvijek i samo postoji Kvantni vakuum koji se pretče iz sebe u sebe. Isto kao što koka uvijek nastaje iz koke, tj. iz jajeta koje je nastalo iz koke i opet se pretvorilo u koku. Ili kao što okeani nastaju iz izvora i reijela koje se u okeane slivaju i pune okeane, da bi zatim okeani mogli da ispare i kao kiše padnu da napune izvore i rijeke.

Sve u prirodi nastaje iz samoga sebe, tako što se uvijek pretače iz sebe u sebe. Onako kako je to Fihte rekao: "To čudovište koje uvijek iznova samo sebe proždire da bi sebe opet moglo roditi i koje se rađa da bi sebe ponovo moglo prožrijeti."

A onda Fihte još tome dodaje da u tome mora da postoji nešto što nije nikada nastlo i nikada ne može nestati, koje sebe proizvodi u "mijeni prolaznoga", a talasi vremena ga nose sve dalje i dalje.

A ako te zanima ŠTA je to što nikada ne nastaje i ne nestaje, koje se uvijek iznova pretače iz sebe u sebe, to sam već u uvoj temi na razne načine objasnio. To je Svijest, koja postoji sama po sebi, kao svoj i uzrok i posljedica, tako što se vječito pretače kroz svoja tri prirodna obli ai stanja, sve uz pomoć svojih SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. Objasnio sam i logiku po kojoj se sve to dešav a, sa značenjem jedinstvenog prirodnog ZAKONa sveukupnog postojanja.

A ako te zanima logika POČETKA, tj. logika koja objašnjava da može da se razumije da POČETKA NEMA i da ne može da ga bude, možemo i o tome, ako te zanima.
Tempo
ZeModerator

#217 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

a iz cega je nasta ta svijest?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#218 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by dr.gog »

Tempo wrote: 07/07/2020 11:08 a iz cega je nastala svijest?
:D
Ljubo2

#219 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 07/07/2020 11:08a iz cega je nasta ta svijest?
Pitanje nastanka Svijesti je pitanje POČETKA postojanja materije, života i Svemira. Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, tu nam ne može pomoći ni nauka, tj. čulno iskustvo, ni vančulno. Dakle, sama Svijest, koja je jedina koja postoji i koja je jedina koja može da stiče iskustvo o sebi - čulno i vančulno - ni na koji način ne može znati ni kada je počela da postoji, ni dali je uopšte ikada počela. Jedini način da dođe do ovog odgovora je LOGIKA. I to samo djelimično, jer je logično da nikakvog postojanja nema, već da je sve NIŠTA i da iz ništa ne može nastati, niti biti stvoreno NEŠTO, pa ni Svijest.

Međutim, stvarnost ovu logiku demantuje, jer Svijest POSTOJI i ona zna, tj. svjesna je sebe i svog postojanja. Što podrazumijeva da je Svijest ipak morala nastati iz Ništa. No, pošto Svijest nije Ništa, već Nešto, onda, po logici ispada da su Ništa i Nešto isti. Davno sam negdje pročitao, da je jedan strogrčki filozof, da li bješe Tales, ne mogu da se sjetim, na neki način došao do zaključka da su Ništa i Nešto isti. To isto i Maharišti tvrdi kad Svijest naziva imenom "VELIKO SVJESNO NIŠTA".

Vjernici širom svijeta takođe vjeruju da je Bog stvorio svijet iz Ništa, a pošto Boga nikad niko nije vidio, ispada da je i Bog - Ništa.

Naučnici su išli drugim putem da saznaju iz čega su nastali materija, život i Svemir, koji nisu Ništa, već Nešto, da bi tako došli do saznanja ŠTA uistinu POSTOJI. Oni su krenuli od cijepanja materije na sve manje i manje dijelove, da na taj način dođu do najsitnije materijalne čestice i na kraju su i oni došli do zaključka materije i nema, već samo energija, čija je najmanja čestica "kvant", koja nastaje iz kvantnog vakuuma, tj. prostora u kojem nema materije i koji se doima kao Ništa. Za koji vjeruju da ipak nije Ništa, jer da je ništa iz njega ne bi mogli nastati materija, život i Svemir. Oni čak eksperimentišu sa kvantnim vakuumom, pokušavajući da ga pokrenu i tako iz njega dobiju neograničene količine besplatne energije.

Ali, naučnici nisu otkrili da samo energija postoji, već i još nešto - INFORMACIJA. Ne kao nešto što postoji odvojeno od energije, jer čulno i eksperimentalno nije moguće dokazati postojanje Informacije - već kao nešto što je nedjeljivo od energije, u vidu psihičkih sposobnosti energije da svoja naprezanja, kretanja i radnje opaža, osjeća, pamti, misli i razumije, što joj omogućuje da može da evoluira, tj. da uređuje svoja kretanja i radnje i tako od sebe same gradi organizovane i harmonične siteme svog kretanja i rada, poput atoma, nebeskih tijela, galaksija, tijela ćelija, biljaka, životinja, ljudi itd.

I sada na kraju, moja malenkost, otkriva logiku po kojoj ni energija ne postoji, jer energija se fizčki manifestuje kao radnja naprezanja i kretanja i da i energija nestaje kad to naprezanje i kretan je prestane. Odnosno, otkrivam da uistinu postoji NEŠTO NEMATEROIJALNO koje raspolaže sa SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mipljenja i razumiijevanja. Pomoću svojih fizičkih sposobnosti se napreže i kreće i tako poprima fizička, energetska svojstva sile i mase, a pomoću svojih psihičkih sposobnosti uređuje svoja kretanja i tako evoluira, tj, prelazi iz stanja haosa u stanje harmonije, gradeći od sebe same sisteme svog kretanja i rada: atome, nebeska tijela, glalaksije, ćelije biljke, životinje i ljude.

I sada se postavlja pitanje ŠTA je to što nije materijalno, a POSTOJI i raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti?

Odgovoriti na ovo pitanje je lako. Svako to može, jer svako od nas je i energija i informacija, jer raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i svi znamo da to, što raspolaže sa tih sedam sposobnosti, zovemo imenom SVIJEST. Koja u svemu što postoji, pa i u nama samima, zove sebe imenom "JA".

I tek na kraju, kad smo saznali da samo "JA+7" postoji i da je sve što postoji "JA+7", pa i mi sami, možemo samima sebi postaviti pitanje POČETKA našeg postojanja?

Na ovo pitanje dobijamo odgovor tek kad putem iskustva sebe samih kao Svijesti odgovorimo na pitanje KAKO mi kao Svijest postojimo?

Mi odgovor na pitanje KAKO kao Svijest postojimo, ZNAMO. Postojimo sami po sebi, kao svoj Uzrok i posljedica, tako što se uz pomoć svojih SEDAM sposobnosti stalno pretačemo kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. Kojom prilikom, naizmjenično i uvijek iznova, uz pomoć svojih fizičkih radnji uzrokujemo svoje psihičke radnje, pomoću kojih sebe dovodimo u stanje svjesnosti i bivamo to što jesmo - Svijest, da bi zatim, kad prestenemo da vršimo fizičke radnje, sa ciljem da se odmorimo, uz pomoć psihičkih radnji uzrokovali svoje fizičke radnje. Što podrazumijeva da naše fizičke i psihičke radnje stoje u vječitoj, uzajamnoj uzročno-posljedičnoj vezi i odnosu, kao koka i jaje i da jedne bez drugih nisu moguće.

Kako uz pomoć ovog saznanja možemo riješiti pitanje POČETKA našeg postojanja? Odnosno, kako možemo doći do zaključka da POČETKA nema i da postojimo od uvijek i zauvijek i to sami po sebi, kao svoj i uzrok i posljedica. Bez pomoći ikakvog Boga sa strane da nas uzrokuje, zaključujući da je sve što postoji BOG i da svako od nas postoji sam po sebi, od uvijek i zauvjek, isto kao i BOG?

Do vog zaključka dolazimo upravo tako što uz pomoć razumijevanja da naše fizičko postojanje (u vidu fizičkih radnji naprezanja i kretanja) nije moglo biti POČRTAK našeg postojanja, zato što fizičkih radnji naprezanja i kretanja ne može da bude, ako nisu uzrokovane INFORMACIJOM, tj ZNANJEM o fizičkom naprezanju i kretanju kojeg smo stekli uz pomoć psihičkih radnji opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. Što znači da ZNANJE o fizičkom postojanju, tj. o naprezanju i kretanju, mora da ide uvijek prije svakog fizičkog postojanja, tj. prije svakog naprezanja i kretanja.

ALI...ali...ali...? Znanja o fizičkom postojanju, tj. o naprezanju i kretanju, ne može da bude bez ISKUSTVA fizičkog postojanja, tj. bez iskustva naprezanja i kretanja, koje se stiče uz pomoć psihičkih sposobnosti opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja fizičkog postojanja, tj. naprezanja i kretanja. Što podrazumijeva da ni ISKUSTVO, tj ZNANJE o fizičkom postojanju, tj. o naprezanju i kretanju, nije moglo da bude POČETAK našeg postojanja. Što podrazumijeva da fizičko postojanje, tj, naprezanje i kretanje, mora da ide prije svakog Znanja o fizičkom postojanju i bude njegovom UZROKOM.

Ovo se lako može provjeriti na primjeru "JAJE-KOKA". Tu imamo samo Energiju i Informaciju. Jaje je energija + informacija o koki kao sistemu kretanja i rada energije pomoću koje se uzrokuje koka kao sistem kretanja i rada. A koka je sistem kretanja i rada uz pomoć koje se uzrokuje jaje i informacija, tj. Znanje o koki kao sistemu kretanja i rada.

Po princiipu "jaje-koka" sve u Svemiru postoji po načinu vječitog ponavljanja i uzajamnog, naizmjeničnog uzrokovanja između energije i informacije, kao što i Svemir kao cjelina na isti način postoji. Tu nikakvog POČETKA ne može da bude, zato što ničega fizičkog ne može da bude, ako nije uzrokovano uz pomoć psihičkog, koje uvijek ide prije fizičkog, niti ikakvog psihičkog može da bude ako nije uzrokovano uz pomoć fizičkog, koje uvijek ide prije svakog psihičkog.

Da bi na kraju došli do zaključka da Svijest nije nastala ni iz čega, niti je ikada nastala, već da postoji od uvijek, bez POČETKA, sama po sebi kao svoj i uzrok i posljedica. I da će postojati zauvijek, bez KRAJA, jer će uvijek iznova, MORATI, u svojstvu sebe kao psihičke pojave i procesa, da uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces, a zatim uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa da uzrokuje sebe kao psihičku pojavu i proces. MORAĆE, zato jer će uvijek doživljavati ZLO ako tako ne čini, i zato što je to jedini način da se oslobodi Zla, ako tako čini.

Eto, ko ovo razumije, taj razumije i jedinstveni prirodni ZAKON SVEUKUPNOG POSTOJANJA. A ko razumije ZAKON sveukupnog postojanja, taj razumjuje SVE. A ko ne razumije ovaj Zakon, taj NE RAZUMIJE NIŠTA, već samo VJERUJE. A vjera baš i nije nešto sa čime treba da se hvalimo i ponosimo i nije što nam za sretan, Božanski i Rajski život i na Zemlji, treba. Samo sa ZNANJEM možemo napraviti Raj na Zemlji, a nikako uz pomoć svjetskih vjera, ideologija i politika. Kad bi u jajetu koke, umjesto DNK sa Informacijom, tj. Znanjem o koki, postojale samo ideologije, politike i vjere o koki, nikada ni koke, ni jajeta ne bi bilo.

Kao prilog, evo link i kratak tekst sa linka o tome kako naučnici razmišljaju o Energiji i Informaciji i njihovom Početku.

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... ezik=88387

"U opisima razvoja zbivanja u prirodi od trenutka prapraska koriste se pojmovi ‘energija’ i ‘materija’. Sustavnosno, tim opisima nedostaje treća sastavnica svakog sustava – informacija. To je potaklo pitanje gdje je u tim opisima informacija i prethodi li možda ona energiji. U raščlambi je upotrijebljena opća sustavnosna teorija, jedna moćna metoda suvremene znanosti. Za opis opće tehnike (prirodna tehnika i umjetna tehnika), od prapraska do konačne točke (stanje potpunog mirovanja), upotrijebljen je vlastiti koncept koji se temelji na dvije misli: tehnika nije ništa posebno već sasvim općenito (O. Spengler) i fraktalno podrijetlo Prirode (M. Deege). Ustanovljeno je da u opisima nedostaju odgovori na pitanje o podrijetlu informacijskog sustava čije djelovanje započinje prapraskom. Taj informacijski ulaz dijeli se u naredbu i podatke. Uz pomoć filozofskih spoznaja, među ostalim Platona, Aristotela i Tome Akvinskog, zaključilo se da je netko morao izraditi prirodne zakone koji su u obliku informacije prenesene u energiju tijekom prapraska a prije inflacije i stvaranja materije. Posebno je važno pitanje tko je naredio izradbu prirodnih zakona i početak prapraska. Ovim se tekstom ne navodi eksplicitno tko su naredbodavac za izradbu i izrađivač prenesenih informacija."
DEMONIKA

#220 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by DEMONIKA »

dr.gog wrote: 07/07/2020 12:49
vi kao inkvizicija, zašto je ovo, kako je nastalo ono, iz čega...k'o mala djeca
pitanja i samo pitanja, nigdje dijaloga
a mogla bi ovo biti super tema
Tempo
ZeModerator

#221 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

ukratko, ne znas od cega je nastala svijest?
planamac

#222 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by planamac »

DEMONIKA wrote: 08/07/2020 04:15
Idealne rasprave su vrlo rijetke, jer zahtijevaju jednake sagovornike u trima vrlinama: znanju, inteligenciji i vještini vođenja dijaloga.
Ako učesniku u raspravi nedostaje bilo šta od toga, ona gubi sve svoje prednosti i pretvara se u obično nadmetanje, svađu i prepirku.

Ukoliko sagovorniku nedostaje prva vrlina, tj. "znanje", neće razumjeti ono što mu govorimo i rasprava je besmislena i on je nedodirljiv u svađi. Ako mu nedostaje ovo drugo, tj. intelekt, neće razumjeti ono što mu pričamo, ali itekako će razumjeti da je intelektualno inferioran, a pred time su ljudi vrlo osjetljivi. Tako da će dotična osoba pokušati dovesti raspravu iz polja intelekta, u kojem je slaba, u polje volje gdje smo svi isti. I eto "erističke dijalektike" gdje je važno ispasti pametan svim sredstvima… dok je intelekt u takvoj raspravi zapravo prepustio mjesto volji. Ne treba gubiti vrijeme i igrati takve besmislene igre sujete.

Zato, kao što su nekad na turnir puštali samo međusobno ravne, učen čovjek ne treba da raspravlja sa neznalicom, jer protiv njega ne može da upotrijebi svoje najbolje argumente, pošto ovom nedostaje znanje da ih razumije i procijeni. Ako u toj bezizlaznoj situaciji ipak pokuša da ih ovom drugom objasni, to će najčešce ostati bez uspjeha. Oni će, štaviše, uz upotrebu nekog lošeg i glupog "protivargumenta", ostati u pravu u očima isto tako neukih slušalaca.
Kako to Gete kaže: "Ako čuješ glupost kada, ne protivurječi, ne zbori. Mudrac u neznanje pada kad se s neznalicom spori."
Dakle, takva "eristička dijalektika" samo služi onima koji bi željeli raspravljati, prepirati se i da budu u pravu bez obzira na istinu. Jer tu kolo ne vodi intelekt već volja.

Ograničenost čovjeka najviše se ogleda u njegovom uvjerenju da mu je sve jasno. Njegova mudrost je zbir njegovog znanja i ogromne količine neznanja koje on ne primjećuje, koje on, bolje rečeno, prihvata kao znanje. I pred licem najveće tajne on se ponaša samouvjereno i uobraženo. On ne vidi zagonetku i upravo se u tome očituje kolosalna mjera njegova neznanja i predrasuda.
Laste iz srednje Evrope polijeću u jesen do udaljenih krajeva u Africi. Na proljeće se vraćaju i slijeću na isti krov pod kojim su ostavile svoje gnijezdo. Kako znaju da treba uopšte da krenu i vrijeme kada treba da krenu na daleki put? Kako znaju, vraćajući se, naći svoje gnijezdo pod krovom jedne od hiljada kuća u milionskom gradu? Na ovo pitanje uobraženi neznalica glatko odgovara: jednostavno, instinkt ih vodi. Ili: u pitanju je prirodno odabiranje; vrsta lasta koja je 'shvatila' da u zimu treba odselliti u toplije krajeve opstala je - one koje to nisu shvatile, izumrle su, itd.
Nije zlo u ovom ispraznom odgovoru. Zlo je što sagovornik smatra da je uopšte dao nekakav odgovor, jednom rječju, što eliminiše zagonetku koja i jeste prvi uvjet istraživanja i nalaženja istine. Lažan odgovor opasan je kao lažan lijek. On ne liječi, ali blokira nastojanje da se spozna, stvara lažno uvjerenje da se 'zna'.
Za postavljanje teorije relativnosti možemo zahvaliti činjenici što je Einstein vidio zagonetku tamo gdje je drugima bilo "sve jasno", baš kao što i Ljubomiru možemo zahvaliti za to što se uhvatio u koštac sa pitanjem porijekla i razvoja svijesti i spoznao odgovor s kojim je "u paketu" i najveću zagonetku ("Objašnjenje Boga/Svijesti") posložio u smislenu logičku cjelinu i sistem sa značenjem Zakona sveukupnog postojanja, i tako zaokružio i uobličio sva dosadašnja ljudska otkrića i znanja u Nauku o Svijesti, odnosno, Nauku o nagonu samoodržanja.

Organska priroda i čovječanstvo se još uvijek nisu razvili do stupnja da mogu da budu obuhvaćeni svojom Kolektivnom svijeću koja će sva živa bića informatički, telepatski da poveže u jedinstvenu živuću, svjesnu cjelinu i biće u kojoj će se sva živa bića i ljudi osjećati kao JEDNO BIĆE. I kad se to desi, svako biće unutar tog Višeg bića će cijelo to Više biće da osjeća i doživljava kao samoga sebe. Upravo zbog toga Isus Hrist je stalno i sugerirao ljudima: "Ljubite bližnjega svoga kao samoga sebe".
. . .
Još jednom uz napomenu, da sve ovo što pričam, nije nikakva nova vjera, već nova NAUKA. Nauka o Svijesti, koju do danas nismo imali. Koja ima svoj temelj i svoje argumente u okviru danas važećih i priznatih naujka - fizike, bilogije i psihilogije. Kao i svoje logičko obrazloženje pod nazivom ZAKON POSTOJANJA, u kojem su smisleno logički povezana sva znanja iz obkasti fizike, bilogije i psihologije.
Ovo moje objašnjenje, takođe, ne samo da nije u suprotnosti sa dosadašnjim vjerskim učenjima - islama, hrišćanstva, hinduizma, budizma, taoizma itd - o Bogu i vječnom životu, o jedinsvu svijeta, pravednosti, dobroti i ljubavi svega i svačega sa svim i svačim, već ono sva ta učenja potvrđuje i sa nivoa vjere ih podiže na nivo iskustveno provjerljive i logički objašnjive i do kraja razumljive nauke. Što je uslov da odumiranje političke, vjerske, nacionalne i klasne podjeljenosti svijeta, koja nikakve veze sa Bogom nema, već samo sa Đavolom, može da počne. I uslov za stvaranje jedinstvene svjetske, pravedne društvene i ekonomske zajednice.

"Zemaljski čovjek ne prima ono što dolazi od Duha Božjega jer je to za njega ludost. On to ne može ni upoznati, jer se to mora uz pomoć duha prosuđivati."

Svijet "fizičkog eksperimenta", u kojem živimo, potisnuo je "svijet prosuđivanja uz pomoć duha", u kojem bismo trebali živjeti. Koliko je to budalasto shvatiti ćete na sljedećem primjeru.
Kada bi se, nekim čudom, dogodilo da nijednog drugog čovjeka osim vas nikada u životu ništa nije zaboljelo, svi "oni" skupa ne bi mogli napraviti "fizički eksperiment" kojim bi potvrdili taj vaš osjećaj i bili bi čvrsto uvjereni da vi izmišljate. Kada bi, nekim čudom, ipak bilo moguće "fizičkim eksperimentom" evidentirati neko specifično stanje organske građe vašeg tijela, mozga i genoma i povezati ga sa činjenicom da je vas, ali samo vas, zaista nešto zaboljelo, oni takav dokaz ne bi mogli prihvatiti. Da bi bili prihvaćeni kao dokaz, iste rezultate eksperimenta bi se moralo dobiti i eksperimentom izvršenim na drugim ljudima, a kako njih nikada ništa ne boli, a vama i onako niko ne vjeruje, zaključak je jedini mogući: hvala Eksperimentu - bol ne postoji.

Oni među vama koji čitaju i razumiju ovo što pričam, treba dalje da šire ovo moje objašnjenje i tako i sami aktivno rade na ujedinjenju svijeta i stvaranju jedinstvenog, pravednog svjetskog društvenog i ekonomskog poretka. Poretka bez ikakvih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela i pripadnosti, kao uslova sjedinjenja čovječanstva i cijele organske prirode sa našom Kolektivnom sviješću i našim svima zajedničkim, JEDNIM JA.
Ljubo, ima nas koji čitamo i razumijemo što pričate i pišete, i (barem 100% sigurno u svoje lično ime mogu reći) širim/o ovo objašnjenje i aktivno radim/o na ujedinjenju svijeta i stvaranju jedinstvenog pravednog svjetskog društvenog i ekonomskog poretka – bez ikakvih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela i pripadnosti – pa, je li moguće da neko ne vidi u ovome, ako ništa “manje” – zar je moguće "išta više" – predivnu i plemenitu Ideju za sveopštu dobrobit!?!?
Tempo
ZeModerator

#223 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

planamac wrote: 08/07/2020 22:42
DEMONIKA wrote: 08/07/2020 04:15

Idealne rasprave su vrlo rijetke, jer zahtijevaju jednake sagovornike u trima vrlinama: znanju, inteligenciji i vještini vođenja dijaloga.
Ako učesniku u raspravi nedostaje bilo šta od toga, ona gubi sve svoje prednosti i pretvara se u obično nadmetanje, svađu i prepirku.

Ukoliko sagovorniku nedostaje prva vrlina, tj. "znanje", neće razumjeti ono što mu govorimo i rasprava je besmislena i on je nedodirljiv u svađi. Ako mu nedostaje ovo drugo, tj. intelekt, neće razumjeti ono što mu pričamo, ali itekako će razumjeti da je intelektualno inferioran, a pred time su ljudi vrlo osjetljivi. Tako da će dotična osoba pokušati dovesti raspravu iz polja intelekta, u kojem je slaba, u polje volje gdje smo svi isti. I eto "erističke dijalektike" gdje je važno ispasti pametan svim sredstvima… dok je intelekt u takvoj raspravi zapravo prepustio mjesto volji. Ne treba gubiti vrijeme i igrati takve besmislene igre sujete.

Zato, kao što su nekad na turnir puštali samo međusobno ravne, učen čovjek ne treba da raspravlja sa neznalicom, jer protiv njega ne može da upotrijebi svoje najbolje argumente, pošto ovom nedostaje znanje da ih razumije i procijeni. Ako u toj bezizlaznoj situaciji ipak pokuša da ih ovom drugom objasni, to će najčešce ostati bez uspjeha. Oni će, štaviše, uz upotrebu nekog lošeg i glupog "protivargumenta", ostati u pravu u očima isto tako neukih slušalaca.
Kako to Gete kaže: "Ako čuješ glupost kada, ne protivurječi, ne zbori. Mudrac u neznanje pada kad se s neznalicom spori."
Dakle, takva "eristička dijalektika" samo služi onima koji bi željeli raspravljati, prepirati se i da budu u pravu bez obzira na istinu. Jer tu kolo ne vodi intelekt već volja.

Ograničenost čovjeka najviše se ogleda u njegovom uvjerenju da mu je sve jasno. Njegova mudrost je zbir njegovog znanja i ogromne količine neznanja koje on ne primjećuje, koje on, bolje rečeno, prihvata kao znanje. I pred licem najveće tajne on se ponaša samouvjereno i uobraženo. On ne vidi zagonetku i upravo se u tome očituje kolosalna mjera njegova neznanja i predrasuda.
Laste iz srednje Evrope polijeću u jesen do udaljenih krajeva u Africi. Na proljeće se vraćaju i slijeću na isti krov pod kojim su ostavile svoje gnijezdo. Kako znaju da treba uopšte da krenu i vrijeme kada treba da krenu na daleki put? Kako znaju, vraćajući se, naći svoje gnijezdo pod krovom jedne od hiljada kuća u milionskom gradu? Na ovo pitanje uobraženi neznalica glatko odgovara: jednostavno, instinkt ih vodi. Ili: u pitanju je prirodno odabiranje; vrsta lasta koja je 'shvatila' da u zimu treba odselliti u toplije krajeve opstala je - one koje to nisu shvatile, izumrle su, itd.
Nije zlo u ovom ispraznom odgovoru. Zlo je što sagovornik smatra da je uopšte dao nekakav odgovor, jednom rječju, što eliminiše zagonetku koja i jeste prvi uvjet istraživanja i nalaženja istine. Lažan odgovor opasan je kao lažan lijek. On ne liječi, ali blokira nastojanje da se spozna, stvara lažno uvjerenje da se 'zna'.
Za postavljanje teorije relativnosti možemo zahvaliti činjenici što je Einstein vidio zagonetku tamo gdje je drugima bilo "sve jasno", baš kao što i Ljubomiru možemo zahvaliti za to što se uhvatio u koštac sa pitanjem porijekla i razvoja svijesti i spoznao odgovor s kojim je "u paketu" i najveću zagonetku ("Objašnjenje Boga/Svijesti") posložio u smislenu logičku cjelinu i sistem sa značenjem Zakona sveukupnog postojanja, i tako zaokružio i uobličio sva dosadašnja ljudska otkrića i znanja u Nauku o Svijesti, odnosno, Nauku o nagonu samoodržanja.

. . .

"Zemaljski čovjek ne prima ono što dolazi od Duha Božjega jer je to za njega ludost. On to ne može ni upoznati, jer se to mora uz pomoć duha prosuđivati."

Svijet "fizičkog eksperimenta", u kojem živimo, potisnuo je "svijet prosuđivanja uz pomoć duha", u kojem bismo trebali živjeti. Koliko je to budalasto shvatiti ćete na sljedećem primjeru.
Kada bi se, nekim čudom, dogodilo da nijednog drugog čovjeka osim vas nikada u životu ništa nije zaboljelo, svi "oni" skupa ne bi mogli napraviti "fizički eksperiment" kojim bi potvrdili taj vaš osjećaj i bili bi čvrsto uvjereni da vi izmišljate. Kada bi, nekim čudom, ipak bilo moguće "fizičkim eksperimentom" evidentirati neko specifično stanje organske građe vašeg tijela, mozga i genoma i povezati ga sa činjenicom da je vas, ali samo vas, zaista nešto zaboljelo, oni takav dokaz ne bi mogli prihvatiti. Da bi bili prihvaćeni kao dokaz, iste rezultate eksperimenta bi se moralo dobiti i eksperimentom izvršenim na drugim ljudima, a kako njih nikada ništa ne boli, a vama i onako niko ne vjeruje, zaključak je jedini mogući: hvala Eksperimentu - bol ne postoji.

Ljubo, ima nas koji čitamo i razumijemo što pričate i pišete, i (barem 100% sigurno u svoje lično ime mogu reći) širim/o ovo objašnjenje i aktivno radim/o na ujedinjenju svijeta i stvaranju jedinstvenog pravednog svjetskog društvenog i ekonomskog poretka – bez ikakvih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela i pripadnosti – pa, je li moguće da neko ne vidi u ovome, ako ništa “manje” – zar je moguće "išta više" – predivnu i plemenitu Ideju za sveopštu dobrobit!?!?

jeste, u pravu si.
Ljubo2

#224 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 08/07/2020 15:47 ukratko, ne znas od cega je nastala svijest?
Priđe čovjek šoferu i upita ga: "Kako automobil može da ide, a da ga volovi ne vuku?"

Šofer bio dobričina i sve mu lijepo objasni - i motor i klipove i karburator i benzin i svjećice i paljenje i radilicu i točkove i volan - i na kraju ga upita: "Dali ti je sada sve jasno?"

A čovjek mu odgovori: "Sve je to meni jasno, samo mi nije jasni, kako automobil može da ide, a da ga volovi ne vuku?"

I ja sam tebi takođe lijepo objasnio da Svijest nije napravljena ni od čega i ti mi opet zamjeraš da ne znam od čega je napravljena. Ona nema od čega da bude napravljena, do od sebe same, tj. od NIŠTA, jer ona je PRVA KOJA POSTOJI i zato Svijest i jeste NIŠTA.

I jedino po čemu možemo znati da postoji, jeste po tome što može, kao energija, da se napreže i kreće. I čim prestane da se napreže i kreće, ponovo se pretvara u NIŠTA.

A ako me pitaš, "kako Svijest može da se kreće a da je volovi ne vuku", i to sam objasnio. Umjesto motora, klipova, karburatora, benzina, svjećica i paljenja, ona raspolaže sa SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti, pomoću kojih se i kreće i stiče znanje o svom kretanju. Zato fizičari i tvrde da samo energija, tj kretanje i informacija, tj. znanje, postoji. Pa onda Svijest, naizmjenično i vječito, uz pomoć znanja o kretanju uzrokuje svoje kretanje, da bi kasnije uz, pomoću kretanja mogla da uzrokuje, tj. stekne znanje o svom kretanju. I tako vječito, gore-dole, kao pluća kad dišu. Uvijek iz sebe izdahne Svemir u vidu različitih sistema svog kretanja i rada, koji je NEŠTO, a zatim ga udahne i od Svemira ne ostane NIŠTA. I vječito tako, bez POČETKA I KRAJA - gore-dole...gore-dole...ili...ništa-nešto.....ništa-nešto. Kao ti što si NIŠTA, jer i ti si Svijest, kad zaspiš dubokim snom, tj. kad se umiriš, kad se ne krećeš i ništa ne opažaš, ne osjećaš, ne pamtiš i kad ništa ne misliš i ne razumiješ. A postaješ NEŠTO čim se probudiš i počneš da misliš, osjećaš, naprežeš se i krećeš, opažaš, pamtiš i razumiješ.
Ljubo2

#225 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

planamac wrote: 08/07/2020 22:42 Svijet "fizičkog eksperimenta", u kojem živimo, potisnuo je "svijet prosuđivanja uz pomoć duha", u kojem bismo trebali živjeti. Koliko je to budalasto shvatiti ćete na sljedećem primjeru.
Sve si izvrsno objasnio.

Izdvajam ovo gore citirano i tome dodajem, da je naučna, (valjda Sokratova) emprijska metoda, pomoću koje se pod pojmom "postojanje" podrazumijeva samo ono što je opažljivo, mjerljivo i eksperimentom dokažljivo, jedna od najvećih svjetskih zabluda i neistina.

Upravo je obrnuto. Postoji samo ono koje je sposobno da opaža, mjeri i eksperimentiše, a to je Svijest (Duh), a nikako i ono što eksperimentator, tj. Svijest (duh) opaža, mjeri i eksperimentiše. To što ON opaža, mjeri i eksperimentiše su samo fizičke i psihičke manifestacije, tj, radnje, koje ne mogu postojati bez Vršioca koji ih vrši, a koji je u svim mogućim primjerima, uvijek i samo Duh, odnosno, Svijest. Koji kada opaža, mjeri i eksperimentiše, on tada zapravo, opaža i mjeri samoga sebe, tj. svoju vlastitu spoljašnjost, a nikako i svoju čulno nespoznatljivu unutrašnjost, tj. samoga sebe kao Duha, tj. kao Svijest u svojstvu Vršioca opažljivih i spoznatljivih njegovih fizičkih i psihičkih radnji.
planamac wrote: 08/07/2020 22:42Ljubo, ima nas koji čitamo i razumijemo što pričate i pišete, i (barem 100% sigurno u svoje lično ime mogu reći) širim/o ovo objašnjenje i aktivno radim/o na ujedinjenju svijeta i stvaranju jedinstvenog pravednog svjetskog društvenog i ekonomskog poretka – bez ikakvih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela i pripadnosti – pa, je li moguće da neko ne vidi u ovome, ako ništa “manje” – zar je moguće "išta više" – predivnu i plemenitu Ideju za sveopštu dobrobit!?!?
Iz cijelog tvog posta, a posebno iz dijela koji sam ciitirao, mogu da zaključim i tvrdim da si ti, u toku svih proteklih 40 godina od kada sam otkrio Zakon postojanja, moj najbolji, potpuno ravnopravni sagovornik. Ima ih još dvoje-troje, ali nisu kao ti. A potrebno je da vas bude barem JEDANAEST, bez Jude, DVANAESTOG, ako je moguće. (Malo šale nije na odmet). Pozdrav.
Post Reply