Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#1476 Re: Osmanlije su ............

Post by Bosanac sa dna kace »

Dozer wrote: 25/06/2020 11:49 Sto je i logicno. jer drzava je ono sto daje okvir za normalana zivot svakog pojedinca. U taj normalan zivot spadaj u ireligije, za one kojima je to bitno.
Ako nema normalne drzave, samim tim nema ni okvira za normalan zivot, a nadalje ni bilo kakvog normalnog okvira za religijsko funkcionisanje na bilo koji nacin. Osim onog u kojem se medjusobno kolju....

Da su religije zaista toliko bitne i konstruktivne, onda bismo i danasnje drzave i zakone imali prije 2000+ godina...

Ali, sta god i kako god, nista ne mijenja cinjenicu da su Osmanlije bili okupatori, kao i razni prije njih, ali i poneki nakon njih.
Pa ti sam sebi ovdje proturiječiš! :-)
Uspjeh Osmanlija u 14-16. vijeka i jeste u tome što su za ono vrijeme bilu super normalna država za običnog pojedinca bio on seljak, zanatlija, ratar...bez obzira na vjersku pripadnost...
Bosanac sa dna kace

#1477 Re: Osmanlije su ............

otac_makarije wrote: 25/06/2020 23:08 Kaže...
Bosanac sa dna kace wrote: U svom tom mitu o Kosovu i Vidovdanu, nidje niko ne spominje Vlatka Vukovica, kao ni Tvrtka koji mu je bio madredjeni i poslao pismo pobjede, ispravi me ako grijesim.
A kad ga ispravim ( jer očigledno griješi) okreće se ćurak pa kaže...
Bosanac sa dna kace wrote: Dzabe ti, samo je mit, nista drugo. Na nivou onog o djevojci iz Djevojacke pecine iz Brateljevica kod Kladnja...
I to je to.
Možemo mi ovako naprdivati koliko hoćeš, džaba sve...
Jesi ti ispravio mene, ali ispravi srBske mitomane, koji nigdje ne spominju Vlatka, a pogotovo ne njegovo pismo o pobjedi. :) :wink:
Ne mogu se sjetit' da i u jednom dokumentarcu kojeg su napravili Srbi spominju Vlatka...
otac_makarije

#1478 Re: Osmanlije su ............

Post by otac_makarije »

Bosanac sa dna kace wrote: 25/06/2020 23:11
Bosanac sa dna kace wrote: U svom tom mitu o Kosovu i Vidovdanu, nidje niko ne spominje Vlatka Vukovica, kao ni Tvrtka koji mu je bio madredjeni i poslao pismo pobjede, ispravi me ako grijesim.
Bosanac sa dna kace wrote: Dzabe ti, samo je mit, nista drugo. Na nivou onog o djevojci iz Djevojacke pecine iz Brateljevica kod Kladnja...
I to je to.
Jesi ti ispravio mene, ali ispravi srBske mitomane, koji nigdje ne spominju Vlatka, a pogotovo ne njegovo pismo o pobjedi. :) :wink:
Ne mogu se sjetit' da i u jednom dokumentarcu kojeg su napravili Srbi spominju Vlatka...
Elem, još jednom pitanje - znaš li ko je Vladeta vojvoda iz epskih pjesama kosovskog ciklusa ( https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Цариц ... та_војвода) .
Poznata Vladetina ul. U Bgd nosi ime po njemu, svaki detaljniji opis bitke pominje Vlatka...
Ne znam koje dokumentarce gledaš, a sudeći po znanju kojim barataš su sumnjivog kvaliteta.
Tegla ajvara

#1479 Re: Osmanlije su ............

Post by Tegla ajvara »

Bosanac sa dna kace wrote: 25/06/2020 23:11
I to je to.
Postoje historijski spisi po kojima znamo danas da je Vlatko poslao pismo svom kralju Tvrtku o pobjedi svog krila na Osmanlijama, što je Tvrtko proširio po Evropi, što se moglo vidjeti u onoj povelji gore postavljenoj.
90minut

#1480 Re: Osmanlije su ............

Post by 90minut »

Fake News zlatko lažov.
Škobo Habu

#1481 Re: Osmanlije su ............

Post by Škobo Habu »

otac_makarije wrote: 25/06/2020 23:19
Elem, još jednom pitanje - znaš li ko je Vladeta vojvoda iz epskih pjesama kosovskog ciklusa ( https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Цариц ... та_војвода) .
Poznata Vladetina ul. U Bgd nosi ime po njemu, svaki detaljniji opis bitke pominje Vlatka...
Ne znam koje dokumentarce gledaš, a sudeći po znanju kojim barataš su sumnjivog kvaliteta.
Opet nam bacaš guslarske mitološke predstave kao krunski dokaz izdaje Brankovića?

Pa sami srbijanski historičari tvrde da nema nikakvih dokaza o izdaji Brankovića na Kosovu Polju?
Druga stvar, o kakvoj pobjedi "vazi" vojvoda Vlatko, ako znamo da je srpska vojska pretrpjela velike gubitke, a i on sam je imamo gubitke u ljudstvu?

U ono doba je Tvrtko bio saveznik sa srpskom državom, nikako njen vazal.
Bosanac sa dna kace

#1482 Re: Osmanlije su ............

Tegla ajvara wrote: 26/06/2020 00:41 Postoje historijski spisi po kojima znamo danas da je Vlatko poslao pismo svom kralju Tvrtku o pobjedi svog krila na Osmanlijama, što je Tvrtko proširio po Evropi, što se moglo vidjeti u onoj povelji gore postavljenoj.
Pa ja citavo vrijeme o tome govorim :)
Bosanac sa dna kace

#1483 Re: Osmanlije su ............

otac_makarije wrote: 25/06/2020 23:19Elem, još jednom pitanje - znaš li ko je Vladeta vojvoda iz epskih pjesama kosovskog ciklusa ( https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Цариц ... та_војвода) .
Bladeta, ne Vlatko :-)
otac_makarije

#1484 Re: Osmanlije su ............

Post by otac_makarije »

Bosanac sa dna kace wrote: 26/06/2020 08:02
otac_makarije wrote: 25/06/2020 23:19Elem, još jednom pitanje - znaš li ko je Vladeta vojvoda iz epskih pjesama kosovskog ciklusa ( https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/Цариц ... та_војвода) .
Pjesnička sloboda, kao Sibinjanin Janko npr.
Btw odličan ti nick savršeno te opisuje :)
Dozer

#1485 Re: Osmanlije su ............

Post by Dozer »

Bosanac sa dna kace wrote: 25/06/2020 23:09
Dozer wrote: 25/06/2020 11:49 Sto je i logicno. jer drzava je ono sto daje okvir za normalana zivot svakog pojedinca. U taj normalan zivot spadaj u ireligije, za one kojima je to bitno.
Ako nema normalne drzave, samim tim nema ni okvira za normalan zivot, a nadalje ni bilo kakvog normalnog okvira za religijsko funkcionisanje na bilo koji nacin. Osim onog u kojem se medjusobno kolju....

Da su religije zaista toliko bitne i konstruktivne, onda bismo i danasnje drzave i zakone imali prije 2000+ godina...

Ali, sta god i kako god, nista ne mijenja cinjenicu da su Osmanlije bili okupatori, kao i razni prije njih, ali i poneki nakon njih.
Uspjeh Osmanlija u 14-16. vijeka i jeste u tome što su za ono vrijeme bilu super normalna država za običnog pojedinca bio on seljak, zanatlija, ratar...bez obzira na vjersku pripadnost...
Ti, izgleda, gledas malo previse turskih serija gdje se ono sto oni govore o carstvu prevodi kao "drzava'. Kakva ba drzava u 14-16 vijeku :-)
Bosanac sa dna kace

#1486 Re: Osmanlije su ............

Dozer wrote: 27/06/2020 20:58
Bosanac sa dna kace wrote: 25/06/2020 23:09

Ti, izgleda, gledas malo previse turskih serija gdje se ono sto oni govore o carstvu prevodi kao "drzava'. Kakva ba drzava u 14-16 vijeku :-)
:lol: ne gledam ih uopste
nego, termin ''devlet'' se najblize moze prevesti kao drzava, a ako hoces za Osmanlije brojne cinjenice ti to dokazuju: vlastiti novac, ubiranje poreza, organizacija itd...
Isto ja tebi mogu reci za njih kako carstvo u 14-15. vijeku, pravo carstvo postaju tek za vrijeme Selima kad preuzimaju titulu halife...ali o tom po tom...neko kaze za vrijeme Mehmeda Osvajaca, neko za vrijeme Sulejmana....
Bosanac sa dna kace

#1487 Re: Osmanlije su ............

otac_makarije wrote: 26/06/2020 08:27
Bosanac sa dna kace wrote: 26/06/2020 08:02
Pjesnička sloboda, kao Sibinjanin Janko npr.
Btw odličan ti nick savršeno te opisuje :)
U historiografiji je pjesnicka sloboda nebitna, vec cinjenice....
Lijepo je vidjeti da ti se svidja moj nick :D
otac_makarije

#1488 Re: Osmanlije su ............

Post by otac_makarije »

Jos kad bi bosanac znao razliku izmedju istoriografije i mitologije...
Bosanac sa dna kace

#1489 Re: Osmanlije su ............

otac_makarije wrote: 29/06/2020 19:57 Jos kad bi bosanac znao razliku izmedju istoriografije i mitologije...
znadem ja itekako, no poklonici Kosovskog mita ne znaju :oops:
stubrijez

#1490 Re: Osmanlije su ............

Post by stubrijez »

... sad vidjoh da sam prozvan, nema sta moji su stavovi jasni vodjeni zdravim razumom, najnazadniji okupator kojeg smo imali u bogatoj istoriji. Bolje da smo bili madjarski vazali ko hrvatska vec ovako. Pa ta je "imperija" propala u sopstvenoj drzavi toliko su dobri bili, cim su dosli do iole organizovanih drzava (Austrija, Madjarska) njihova osvajanja su dozivjela kraj. Steta tih 500 godina jada i nazadovanja. Nikako da se skontamo i prihvatimo tekovine zapadne civilizacije vec gledamo na istok, ko je bio dalje od Bosfora jasno mu je o cem pricam i danas se vidi razlika u osnovnoj kulturi, bontonu, ophodjenju, pa pola ih i danas cuce za sofrom, hodaju bez gaca i kenjaju po ulici...
Last edited by stubrijez on 03/07/2020 13:35, edited 1 time in total.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1491 Re: Osmanlije su ............

Post by Woody »

stubrijez wrote: 03/07/2020 12:07 ... sad vidjoh da sam prozvan, nema sta moji su stavovi jasni vodjeni zdravim razumom, najnazadniji okupator kojeg smo imali u bogatoj istoriji. Bolje da smo bili madjarski vazali ko hrvatska vec ovako. Pa ta je "imperija" propala u sopstvenoj drzavi toliko su dobri bili, cim su dosli do iole organizovane drzave njihova osvajanja su dozivjela kraj. Steta tih 500 godina jada i nazadovanja. Nikako da se skontamo i prihvatimo tekovine zapadne civilizacije vec gledamo na istok, ko je bio dalje od Bosfora jasno mu je o cem pricam i danas se vidi razlika u osnovnoj kulturi, bontonu, ophodjenju, pa pola ih i danas cuce za sofrom, hodaju bez gaca i kenjaju po ulici...
A druga polovina:
Image

Haj' ne lupaj sreće ti. Ti NISI bio dalje od Bosfora! Peke!
stubrijez

#1492 Re: Osmanlije su ............

Post by stubrijez »

Woody wrote: 03/07/2020 13:34
stubrijez wrote: 03/07/2020 12:07 ... sad vidjoh da sam prozvan, nema sta moji su stavovi jasni vodjeni zdravim razumom, najnazadniji okupator kojeg smo imali u bogatoj istoriji. Bolje da smo bili madjarski vazali ko hrvatska vec ovako. Pa ta je "imperija" propala u sopstvenoj drzavi toliko su dobri bili, cim su dosli do iole organizovane drzave njihova osvajanja su dozivjela kraj. Steta tih 500 godina jada i nazadovanja. Nikako da se skontamo i prihvatimo tekovine zapadne civilizacije vec gledamo na istok, ko je bio dalje od Bosfora jasno mu je o cem pricam i danas se vidi razlika u osnovnoj kulturi, bontonu, ophodjenju, pa pola ih i danas cuce za sofrom, hodaju bez gaca i kenjaju po ulici...
A druga polovina:
Image

ne znam gdje si skino ovu sliku, to je slika i nista vise... ne govorim o Dubaiju, Istanbulu i Bagdadu vec o normalnim gradovima i selima. Sirotinja poderanih gaca hoda i Mesa Selimovic je to lijepo opiso. Tamo da valja ne bismo 100 godina radili po Njemackoj i Svici. Peke ne znam sta znaci to nije nasa rijec i ti si bezbeli neki turcin. Stubrijez!
Woody

#1493 Re: Osmanlije su ............

Post by Woody »

A, ti bi rađe u Mađarsku.

Pa evo ti Mađarska:

Image

Ovo dodajem samo kako bih ti dokazao da je ekstremno glupo naprdivanje generalisati stvari. A pogotovo raspredati mitove o ŠBBKBB, i da nije moj dedo... a, ako ne znaš šta znači "peke", e onda... :lol:
stubrijez

#1494 Re: Osmanlije su ............

Post by stubrijez »

Opet skidas slike po internetu? A nisi sigurno ni bio u Madjarskoj, bojis se da ti ne podvale krmetinu. Znam takve...drugar ne bih ja nigdje, ti se stavljas u nekakvu odbranu svojih turskih stavova... i to komentarises fragment mog posta koji ima najmanje veze sa temom. A "peke" stvarno ne znam evo potrudio sam se proguglo i to si pogresno iskoristio jer ta rjecca ne ide sama vec uz nesto kao negacija tipa hajmo u Hrvacku na more a ti odgovaras Hocu peke ja ljetujem u Turskoj...
Woody

#1495 Re: Osmanlije su ............

Post by Woody »

stubrijez wrote: 03/07/2020 14:11A "peke" stvarno ne znam evo potrudio sam se proguglo i to si pogresno iskoristio jer ta rjecca ne ide sama vec uz nesto kao negacija tipa hajmo u Hrvacku na more a ti odgovaras Hocu peke ja ljetujem u Turskoj...
Image

Slabo si ti to progoogl'o. Slabo...

A šta ja mislim o turskoj okupaciji, mislim da sam se dovoljno očitovao u mojim prijašnjim postovima. Mislim da bi dovoljno bilo da mi zabrane ulaz na teritoriju Türkiye Cumhuriyeti, zauvijek.

Ah da! Peke!

Neću dalje zachatavati. Argumente, bola... Argumente!
stubrijez

#1496 Re: Osmanlije su ............

Post by stubrijez »

ma bjaaaazi skidaj slicice.
refffko

#1497 Re: Osmanlije su ............

Post by refffko »

Woody wrote: 03/07/2020 13:34
A druga polovina:
Image

Jedina mjerodavna mapa je ova mapa pismenosti. Gdje su Osmanlije vladale, taj region je zaostajao i tako je i dan danas.
Oni su bili ok okupator do 17. vijeka. Nakon toga, nahebali su svi oni koji su bili pod njihovom cizmom. Nismo se do danas oporavili.

Image
Tegla ajvara

#1498 Re: Osmanlije su ............

Post by Tegla ajvara »

Ako ćemo uzeti ovu kartu kao primjer, onda trebamo da sagledamo situaciju iz raznih uglova. Ovo je procjena pismenosti stanovništva iz zapadnjačkog stanovišta, što znači da se uzimalo u obzir poznavanje latinice, pretpostavljam i čirilice, što do 1878. godine u Bosni nije bilo. Ali je bio turski, staroosmanski, arapski, perzijski jezik i naš narod je bio pismen na osnovu "istočnjačkih" jezika, ali ne i po zapadnom okviru. Svaka tranzicija je teška, pa i ova je bila, tako da ako ćemo suditi po ovome da su Osmanlije bili najnazadniji okupator, loš primjer.
stubrijez

#1499 Re: Osmanlije su ............

Post by stubrijez »

Tegla ajvara wrote: 03/07/2020 16:36 Ako ćemo uzeti ovu kartu kao primjer, onda trebamo da sagledamo situaciju iz raznih uglova. Ovo je procjena pismenosti stanovništva iz zapadnjačkog stanovišta, što znači da se uzimalo u obzir poznavanje latinice, pretpostavljam i čirilice, što do 1878. godine u Bosni nije bilo. Ali je bio turski, staroosmanski, arapski, perzijski jezik i naš narod je bio pismen na osnovu "istočnjačkih" jezika, ali ne i po zapadnom okviru. Svaka tranzicija je teška, pa i ova je bila, tako da ako ćemo suditi po ovome da su Osmanlije bili najnazadniji okupator, loš primjer.
Cekaj kakvi su ovo jezici sto si napiso... ko to govori u Bosni i sta ce ti taj jezik i pismo. To je pismo za ulemu, govorimo o narodu i djeci tog naroda. Sta sad trebali smo samo njemacki ucit djecu kad je AU dosla??? U tom i jest problem nepismenosti.
Tegla ajvara

#1500 Re: Osmanlije su ............

Post by Tegla ajvara »

stubrijez wrote: 03/07/2020 16:54
Tegla ajvara wrote: 03/07/2020 16:36 Ako ćemo uzeti ovu kartu kao primjer, onda trebamo da sagledamo situaciju iz raznih uglova. Ovo je procjena pismenosti stanovništva iz zapadnjačkog stanovišta, što znači da se uzimalo u obzir poznavanje latinice, pretpostavljam i čirilice, što do 1878. godine u Bosni nije bilo. Ali je bio turski, staroosmanski, arapski, perzijski jezik i naš narod je bio pismen na osnovu "istočnjačkih" jezika, ali ne i po zapadnom okviru. Svaka tranzicija je teška, pa i ova je bila, tako da ako ćemo suditi po ovome da su Osmanlije bili najnazadniji okupator, loš primjer.
Cekaj kakvi su ovo jezici sto si napiso... ko to govori u Bosni i sta ce ti taj jezik i pismo. To je pismo za ulemu, govorimo o narodu i djeci tog naroda. Sta sad trebali smo samo njemacki ucit djecu kad je AU dosla??? U tom i jest problem nepismenosti.
Govorimo o tom dobu. Svaki okupator sa sobom donosi svoj jezik. Osmanlije su donijeli orijentalne, Austrijanci njemački, Kraljevina SHS > Kraljevina Jugoslavija srpsko-hrvatski. Hoćeš reći da se za vrijeme AU nije učio njemački? Nije sporno da smo bili zaostala regija, ali činjenica je da se gledalo poznavanje latinice pri pravljenju ove karte gore, a u to doba se tek počela pisati latinica u Istanbulu pri reformi turskog jezika npr.
Post Reply