O maj gad
Dešavanja u Srbiji
-
palermo
#46027 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa dobro sad, i mene su u Sarajevu pitali da li gradski prevoz u Mostaru ide i sa lijeve na desnu obalu i obratno. To zaglupljivanje je generalna pojava.vatrogasac wrote: ↑03/07/2020 11:46Nama ide u prilog taj komšijsko-susjedski kompleks više vrijednosti. I kada su imali nekakve podloge da budu drčni, slomili su zube ovdje jer su kretali sa lošom procjenom. U Srbiji ih toliko zaglupljuju Informerom i Pinkom da su mene jednom u Beogradu pitali da li iz Bosne u Republiku Srpsku mogu ući sa ličnom ili moram imati pasoš.costacurta wrote: ↑03/07/2020 03:22 Posebno bitan detalj je to koliko ga je uvrijedilo to što Bosanci hoće nešto da pomognu. Kao koji smo mi bilmezi, jadovi i fukara a on sila, moćna ekonomija i prosperitet![]()
Kada odem na Jadran u Hrvatsku volim sjesti sa domaćima gdje igraju šaha i naslušam se sličnih komentara s visine. Nisam ni pokušavao da ih vadim iz zabluda.
![]()
Al slažem se, u Srbiji je to podignuto na viši nivo. Meni lično je najtragičniji b92, od regionalnog svjetionika slobode do nešto intelektualnije verzije Kurira.
- General War
#46028 Re: Dešavanja u Srbiji
I da mozes s cime ces...osim na da nabacujes fasadu:
...Stoga više nikoga ne čudi što smo i prema poeljednjem izvještaju Eurostata jedna od najsiromašnijim zemalja u Evropi. Iza nas je samo Albanija.
...I po drugom mjerilu bruto-društvenom proizvodu po glavi stanovnika ponovo smo na začelju – Albanija sa 31 posto prosjeka EU, BiH sa 32 posto prosjeka, dok Sjeverna Makedonija ima 38 posto, Srbija 41, Crna Gora 50, a Hrvatska 65 posto prosjeka EU.
http://tip.ba/2020/07/02/kad-se-zivot-p ... m-a-plate/
- RunnerX
#46029 Re: Dešavanja u Srbiji
Upravo to, ali mi ne glumimo da smo ono što nismo. To je ono što ti nikad nećeš shvatiti, iako živiš u manjem entitetu, koji je poprilično iza ovakve Federacije.General War wrote: ↑03/07/2020 12:26I da mozes s cime ces...osim na da nabacujes fasadu:
...Stoga više nikoga ne čudi što smo i prema poeljednjem izvještaju Eurostata jedna od najsiromašnijim zemalja u Evropi. Iza nas je samo Albanija.
...I po drugom mjerilu bruto-društvenom proizvodu po glavi stanovnika ponovo smo na začelju – Albanija sa 31 posto prosjeka EU, BiH sa 32 posto prosjeka, dok Sjeverna Makedonija ima 38 posto, Srbija 41, Crna Gora 50, a Hrvatska 65 posto prosjeka EU.
Kakav je to paradoks, živiš u RS koja je ekonomski na samom dnu Evrope, čak i iza Albanije, a braniš Vučića i Srbiju, gdje je poprilično slična situacija ali Beograd vadi prosjek.
To je taj svijet u kojem vi živite, zato ste tu gdje jeste i svi se sprdaju sa vama.
- Hemel
#46030 Re: Dešavanja u Srbiji
On ti zivi u multi-kulti sredini veceg entiteta.
- General War
#46031 Re: Dešavanja u Srbiji
RunnerX wrote: ↑03/07/2020 13:17Upravo to, ali mi ne glumimo da smo ono što nismo. To je ono što ti nikad nećeš shvatiti, iako živiš u manjem entitetu, koji je poprilično iza ovakve Federacije.General War wrote: ↑03/07/2020 12:26I da mozes s cime ces...osim na da nabacujes fasadu:
Kakav je to paradoks, živiš u RS koja je ekonomski na samom dnu Evrope, čak i iza Albanije, a braniš Vučića i Srbiju, gdje je poprilično slična situacija ali Beograd vadi prosjek.
To je taj svijet u kojem vi živite, zato ste tu gdje jeste i svi se sprdaju sa vama.
Koji si ti car
Sad kad treba samo nesto protiv srba...e sad nije drzava moze i entitet
Gubis se drug, gubis se...u kojem ti svom licnom svijetu zivis ja bih se zabrinuo za mentalno zdravlje.
Ne znam ko su to svi koji se sprdaju...ako si ti jedan od njih, uzmi vazduha ili odsjeci trsku voda vec preko nosa.
- General War
- RunnerX
#46033 Re: Dešavanja u Srbiji
Ponovo ideš sa (lošim) pokušajem humora, jer si svjestan da ako krenemo sa argumentima, ne piše ti se dobro.General War wrote: ↑03/07/2020 13:23![]()
Koji si ti car![]()
Sad kad treba samo nesto protiv srba...e sad nije drzava moze i entitet![]()
Gubis se drug, gubis se...u kojem ti svom licnom svijetu zivis ja bih se zabrinuo za mentalno zdravlje.
Ne znam ko su to svi koji se sprdaju...ako si ti jedan od njih, uzmi vazduha ili odsjeci trsku voda vec preko nosa.
To je paradoks našeg društva. Živiš u ekonomski devastiranom entitetu gdje nema ni 1% šanse da se nešto promijeni nabolje, braniš društvo koje je samo malo bolje od navedenog, a ismijavaš društvo koje je negde između ta dva. Ismijavanje je još jedan (loš) pokušaj humora sa fasadom.
Svijet u kojem ja živim je svijet realnosti, gdje se dobre stvari prihvataju, a loše kritikuju bez obzira rade li ih 'moji' ili 'tvoji'. Za razliku od tvog svijeta gdje postoji samo jedna istina, koja će se životom braniti čak i onda kada je najpogrešnija moguća.
Umjesto da jebeš mamicu i jednima i drugima, ne, ti ćeš ipak braniti 'svoje', a pokušati da ismijavaš ove druge.
Zato će u Federaciji plata uvijek biti veća u javnom sektoru, zdravstvenim radnicima će biti duplo veća, prosvjetarima poprilčno veća, itd.. a tvoj vođa će pumpati plate policiji i odbrani, onima koji ga čuvaju, dok ćeš ti da šutiš i da braniš neodbranjivo.
- General War
#46034 Re: Dešavanja u Srbiji
RunnerX wrote: ↑03/07/2020 13:39Ponovo ideš sa (lošim) pokušajem humora, jer si svjestan da ako krenemo sa argumentima, ne piše ti se dobro.General War wrote: ↑03/07/2020 13:23![]()
Koji si ti car![]()
Sad kad treba samo nesto protiv srba...e sad nije drzava moze i entitet![]()
To je paradoks našeg društva. Živiš u ekonomski devastiranom entitetu gdje nema ni 1% šanse da se nešto promijeni nabolje, braniš društvo koje je samo malo bolje od navedenog, a ismijavaš društvo koje je negde između ta dva. Ismijavanje je još jedan (loš) pokušaj humora sa fasadom.
Svijet u kojem ja živim je svijet realnosti, gdje se dobre stvari prihvataju, a loše kritikuju bez obzira rade li ih 'moji' ili 'tvoji'. Za razliku od tvog svijeta gdje postoji samo jedna istina, koja će se životom braniti čak i onda kada je najpogrešnija moguća.
Umjesto da jebeš mamicu i jednima i drugima, ne, ti ćeš ipak braniti 'svoje', a pokušati da ismijavaš ove druge.
Zato će u Federaciji plata uvijek biti veća u javnom sektoru, zdravstvenim radnicima će biti duplo veća, prosvjetarima poprilčno veća, itd.. a tvoj vođa će pumpati plate policiji i odbrani, onima koji ga čuvaju, dok ćeš ti da šutiš i da braniš neodbranjivo.
ne sekiraj se ti kome ja jebem mamicu, a smijem se tebi koji zracis dvolicnoscu i istresas svoje frustracije
...Tvoj je svijet prilicno uzak... i sastoji se od: lose su obicno kod srba stvari, a dobre su sve sto je usmjereno protiv srba...vidi se tvoj forumski opus.
I Takoe, zivim u entitetu gdje nema (nadam se za sada) ni 1% da se nesto promjeni nabolje...mada i PC entite nije nesto narocito ali barem je veliki vodja neko dao po milju, ovdje ni po cvaju...
Last edited by General War on 03/07/2020 13:51, edited 1 time in total.
- RunnerX
#46035 Re: Dešavanja u Srbiji
Naravno da će opet pokušati da budeš zabavan i duhovit, o brojevima ćemo neki drugi put, odnosno nikad.
-
Duka Dizel II
#46036 Re: Dešavanja u Srbiji
Da pogadjam, u pitanju je bio taksista.vatrogasac wrote: ↑03/07/2020 11:46
U Srbiji ih toliko zaglupljuju Informerom i Pinkom da su mene jednom u Beogradu pitali da li iz Bosne u Republiku Srpsku mogu ući sa ličnom ili moram imati pasoš.![]()
Retki su ovde na forumu oni koji nisu bili u skorije vreme u Srbiji, Beogradu i koje neki taksista nije startovao sa politikom.
Možda ljudi u Beogradu stvarno ne znaju da pasoš ne treba za RS iz Federacije, ali biće zbog toga što ih ne interesuje dovoljno šta ima u BiH, a ne zato što ih Informer i Kurir krivo informišu.
- General War
#46037 Re: Dešavanja u Srbiji
Naravno, kada pricam sa likom koji je totalno se pogubio i zakljucke vadi sa juzne strane... a brojeve sam ti quotao od eurostata pa bujrum...bit ce mi jos zabavije.
- General War
#46038 Re: Dešavanja u Srbiji
A koji ce moj iz Metropole ici uopste za BosnuDuka Dizel II wrote: ↑03/07/2020 13:51Da pogadjam, u pitanju je bio taksista.vatrogasac wrote: ↑03/07/2020 11:46
U Srbiji ih toliko zaglupljuju Informerom i Pinkom da su mene jednom u Beogradu pitali da li iz Bosne u Republiku Srpsku mogu ući sa ličnom ili moram imati pasoš.![]()
Retki su ovde na forumu oni koji nisu bili u skorije vreme u Srbiji, Beogradu i koje neki taksista nije startovao sa politikom.
Možda ljudi u Beogradu stvarno ne znaju da pasoš ne treba za RS iz Federacije, ali biće zbog toga što ih ne interesuje dovoljno šta ima u BiH, a ne zato što ih Informer i Kurir krivo informišu.
Jedino diaspora...a oni su itekako upuceni.
- RunnerX
#46039 Re: Dešavanja u Srbiji
Piše li ovo u Eurostatu?General War wrote: ↑03/07/2020 13:53Naravno, kada pricam sa likom koji je totalno se pogubio i zakljucke vadi sa juzne strane... a brojeve sam ti quotao od eurostata pa bujrum...bit ce mi jos zabavije.
Ipak je 'bolji dio BiH' uzrok tako loše pozicije u Eurostatovom istraživanju.Iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike Srpske poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u tamošnjim ustanovama.
Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.
U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz Srpske u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.
Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manje.
Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava.
- Hemel
#46040 Re: Dešavanja u Srbiji
pa dobro sada, znas i sam da to ne moras raditiGeneral War wrote: ↑03/07/2020 13:28Da, cak i pustamo himne na utakmicma...nemoj to zaboraviti jer je jako bitno da se forumas stigmatizuje![]()
- General War
#46041 Re: Dešavanja u Srbiji
RunnerX wrote: ↑03/07/2020 14:00Piše li ovo u Eurostatu?General War wrote: ↑03/07/2020 13:53Naravno, kada pricam sa likom koji je totalno se pogubio i zakljucke vadi sa juzne strane... a brojeve sam ti quotao od eurostata pa bujrum...bit ce mi jos zabavije.
Ipak je 'bolji dio BiH' uzrok tako loše pozicije u Eurostatovom istraživanju.Iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike Srpske poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u tamošnjim ustanovama.
Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.
U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz Srpske u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.
Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manje.
Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava.
Care!!!
- General War
#46042 Re: Dešavanja u Srbiji
Neka se malo krcka, sta fali
- RunnerX
#46043 Re: Dešavanja u Srbiji
Pošto si me ponovo uništio komentarom, idemo dalje,
Obzirom da ih niko nije htio kupiti jer su previše rizične, kupac je Srbija,Srpska plaća sve veću kamatu na obveznice
BANJALUKA – Republika Srpska bila je danas prisiljena platiti veću kamatnu stopu na petogodišnje obveznice da bi uspijela prodati te hartije od vrijednosti u iznosu od 33 miliona maraka.
Je li moguće da se 'bolji dio BiH' više ne može ni zadužiti.Posljednja aukcija hartija od vrijednosti RS bila je emisija petogodišnjih obveznica kojom se RS zadužila za 33,4 miliona KM uz kamatnu stopu od 3 posto, što je znatno skuplje nego na nekim prethodnim aukcijama.
Komercijalna banka a.d. Beograd učestvovala je u posljednjoj aukciji hartija od vrijednosti Republike Srpske, otkrio je Boško Mekinjić, predsjednik Uprave podružnice ove banke u Bosni i Hercegovini, Komercijalne banke a.d. Banja Luka.
- General War
#46044 Re: Dešavanja u Srbiji
- RunnerX
#46045 Re: Dešavanja u Srbiji
Daj nam još malo Eurostata.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#46046 Re: Dešavanja u Srbiji
@Hemel @General War @RunnerX kakve veze ima sa temom ovo što vi pišete?
- bingov buraz
#46047 Re: Dešavanja u Srbiji
Može li nornalan čovjek izjaviti da bolnica u Novom Pazaru je opremljenija i bolja od sve i jedne bosanske?
- General War
#46048 Re: Dešavanja u Srbiji
Ako je pitanje, samo sam napomenuo sve sto se ovdje pise da mi nismo zemlja koja bi trebala neke moralne pridike drzati drugima s obzirom na nasu situaciju ..pa je forumas kao sto vidis poceo sa navodjenjem primjera iz PC koji veze samnom nemaju nebi li probao poentirati...pogledaj pocetak diskusije.Tomahawk11 wrote: ↑03/07/2020 14:41 @Hemel @General War @RunnerX kakve veze ima sa temom ovo što vi pišete?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#46049 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa ste odveli temu u kontrasmjeru i sveli na ličnu raspravu.General War wrote: ↑03/07/2020 14:55Ako je pitanje, samo sam napomenuo sve sto se ovdje pise da mi nismo zemlja koja bi trebala neke moralne pridike drzati drugima s obzirom na nasu situaciju ..pa je forumas kao sto vidis poceo sa navodjenjem primjera iz PC koji veze samnom nemaju nebi li probao poentirati...pogledaj pocetak diskusije.Tomahawk11 wrote: ↑03/07/2020 14:41 @Hemel @General War @RunnerX kakve veze ima sa temom ovo što vi pišete?
Sve sam vidio, zato pitam, kontam možda ja ne vidim dublju pozadinu i smisao postova napisanih u tu svrhu.
- RunnerX
#46050 Re: Dešavanja u Srbiji
Omalovažavanje BiH da bi se Srbija stavila na pijedestal, a onaj ko omalovažava dolazi iz sredine koja bi posljednja na svijetu to trebala raditi.Tomahawk11 wrote: ↑03/07/2020 14:41 @Hemel @General War @RunnerX kakve veze ima sa temom ovo što vi pišete?