Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Porodice Foht

#12576 Re: Sarajevo Construction

Post by Porodice Foht »

DON_eARL wrote: 28/06/2020 16:31 Ja se nadam da ovo neće nikada napraviti. Najveća ravna zelena površina na Dbr koja je ostala. Za ovoliko naselje idealno da se napravi neki veliki park, klupe, fontane, zasade drvoredi.

Ovako će u privatne ruke dati zelenu površinu koja ode u nepovrat, a korist će imati ko!? Tenis je inače poznat kod nas kao masovan i svima dostupan sport. :-) Kako je krenulo za 20 godina će djeca na slikama gledati travu i drveće.

Dovoljno je otići sa druge strane aerodroma, pa vidjeti na šta liči naselje bez većih zelenih površina, uz nabijene objekte.
A mozda je Efendic ef. smislio nesto o upravljackoj strukturi tog Teniskog centra kao bazena na Grbavici, pa ja! Podijeliti vlasnistvo izmedju opstine i nekog teniskog kluba mozda koji vec ima neku tradiciju u gradu pa ko zna. Mala smo zemlja, a da nemamo postenog zatvorenog teniskog terena je sramota. Manite one balone gdje se djeca zimi smrzavaju. Nemam info, ali mi je ideja u dure. MOzda nam Damir tako ostane mami na piti u zimskim mjesecima i ne ode na beogradske splavove. :mrgreen:
DON_eARL

#12577 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

Haris.ba wrote: 28/06/2020 17:09 Jeste cudna lokacija. Nema nikako logike. Uvijek me zanimalo sto se ne uredi sa igralistima za fudbal, setnicama, drvecem...

Nedavno je opcina dobila na upravljanje kasarnu koja zjapi prazna udaljenu 5 minuta pjeske od te lokacije.
Ogromna povrsina sa komunalijama koja se samo treba preurediti za terene.

Ali, ovo je privatna inicijativa? Pa moze se dati pravo gradjenja ili slicno u kasarni pa jos jeftinija investicija.
Nisam siguran da li si fulio lokaciju, pošto mi ne pada nikakva kasarna na Dobrinji. :) Imgur poprilično smanji kvalitet, uglavnom radi se o polju označenim sa 1. Dio označen sa 2 će biti pretvoren u cestu, vjerovatno kada se budu radile dodatne dvije trake na magistrali pored aerodroma.

Image
https://www.google.com/maps/@43.823864, ... a=!3m1!1e3
Porodice Foht wrote: 28/06/2020 20:17
A mozda je Efendic ef. smislio nesto o upravljackoj strukturi tog Teniskog centra kao bazena na Grbavici, pa ja! Podijeliti vlasnistvo izmedju opstine i nekog teniskog kluba mozda koji vec ima neku tradiciju u gradu pa ko zna. Mala smo zemlja, a da nemamo postenog zatvorenog teniskog terena je sramota. Manite one balone gdje se djeca zimi smrzavaju. Nemam info, ali mi je ideja u dure. MOzda nam Damir tako ostane mami na piti u zimskim mjesecima i ne ode na beogradske splavove. :mrgreen:
Po onome što je pisano na oficijalnoj stranici načelnika, prije da će biti dato korištenje zemljište na korištenje, a investitor da uloži i vadi profit. Stanovnici Dobrinje, velika većina njih, iz moje perspektive nemaju nikakvu korist - korištenje većine najavljenih kapaciteta uz skupu rentu za pojedince. Ne bi bilo loše da neko napiše kolika je iskorištenost Zetre, Skenderije i nekih drugih sportskih dvorana u kojima ima uslova da se osposobe tereni za tenis.

Sa druge strane ideja da se na tom mjestu napravi veliki park, dostupan za nekoliko desetina hiljada stanovnika naselja na 5-10 minuta šetnje, bez potrebe da se penju na Mojmilo, idu autom na planine i sl.

Image
Haris.ba

#12578 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

DON_eARL wrote: 28/06/2020 23:40
Nisam siguran da li si fulio lokaciju, pošto mi ne pada nikakva kasarna na Dobrinji. :)

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... iti/358717

Image

Evo je, preko bijela svijeta. Nisam ni rekao da je na Dobrinji. Samo da je veoma blizu.
DON_eARL

#12579 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

@Haris.ba Zbunio si me malo sa ovim 5 minuta pješke od pomenute lokacije. :)
neki

#12580 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Haris.ba wrote: 29/06/2020 08:25
DON_eARL wrote: 28/06/2020 23:40
Nisam siguran da li si fulio lokaciju, pošto mi ne pada nikakva kasarna na Dobrinji. :)

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... iti/358717

Image

Evo je, preko bijela svijeta. Nisam ni rekao da je na Dobrinji. Samo da je veoma blizu.
To je na teritoriji opštine Ilidža
Haris.ba

#12581 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

NIšta onda. Nek se gradi. Teniski tereni ljudima pod prozorima, fudbalski teren na trasi gradskog autoputa...
Ne bi valjalo prekinuti niz.
Cossack

#12582 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Haris.ba wrote: 29/06/2020 09:14 NIšta onda. Nek se gradi. Teniski tereni ljudima pod prozorima, fudbalski teren na trasi gradskog autoputa...
Ne bi valjalo prekinuti niz.
Neka građani urade nešto. Koliko vidim, nikakvih protesta (osim forumskih) nije bilo.
nepass1

#12583 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Ovdje memic hoce da pravi park, nesta slicno kao safet zajko
shalla

#12584 Re: Sarajevo Construction

Post by shalla »

Haris.ba wrote: 28/06/2020 17:09 Jeste cudna lokacija. Nema nikako logike. Uvijek me zanimalo sto se ne uredi sa igralistima za fudbal, setnicama, drvecem...

Nedavno je opcina dobila na upravljanje kasarnu koja zjapi prazna udaljenu 5 minuta pjeske od te lokacije.
Ogromna povrsina sa komunalijama koja se samo treba preurediti za terene.

Ali, ovo je privatna inicijativa? Pa moze se dati pravo gradjenja ili slicno u kasarni pa jos jeftinija investicija.
Ono tamo prdi nepokošeno, zaraslo, odvratno već 30 godina i sad problem što hoće da se uredi? Jedva čekam da naprave ovo, boli me ćošak ko će imati koristi. Kad vozim pored Aerodroma po mraku isto zona sumraka tamo...
nosara

#12585 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Da li netko zna doklen je podzemna garaga kod hitne?

Vidim da ovi smanjuju drasticno broj parking mjesta uz zgrade u blizini (stubici, oni kurci zuti na trotoarima)...

Gdje ce se kukavelj parkirati kad (ako) se parking zatvori i krene kopanje?
DON_eARL

#12586 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

shalla wrote: 02/07/2020 08:20 Ono tamo prdi nepokošeno, zaraslo, odvratno već 30 godina i sad problem što hoće da se uredi? Jedva čekam da naprave ovo, boli me ćošak ko će imati koristi. Kad vozim pored Aerodroma po mraku isto zona sumraka tamo...
Meni je strašnije proći biciklom ili pješke kroz Kasindolsku. :-) Istina, tu kod vas je privatno vlasništvo većinom, pa svako sebi ostavite koji kvadrat trave međ' bedemima od 2m.

Ovo je javna površina od koje benefit ima čitava zajednica i tvoj dojam o istoj, na osnovu vožnje pored aerodroma nije relevantan na bilo koji način, kao što ni moj nije za naselje u kom ti živiš - sami odlučujete da li će vama Tibra osvanuti u dvorištu. Razlika je samo u tome što ja ne želim da tebi u dvorištu privatnik napravi objekat od koje ti nemaš nikakvu korist.

Lokalci svakodnevno koriste navedenu površinu za rekreaciju, tebi ako se sviđa beton ili zemljani teniski teren, furaj na druge lokacije gdje je uređeno kako se tebi sviđa. :)
Logovan

#12587 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Nove pješačke staze prema stambenoj zgradi i Istiklal džamiji na Otoci

https://www.novigradsarajevo.ba/news/de ... JCUHoVTfSE

Konačno da se ovo uradi. :-) Dobro su se sjetili.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#12588 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

Logovan wrote: 02/07/2020 20:52 Nove pješačke staze prema stambenoj zgradi i Istiklal džamiji na Otoci

:thumbup:

Znači ljudi krenu tramvajom sa djecom na bazen i morali ulicom ići? Ili stariji kad krenu u džamiju :roll:
shalla

#12589 Re: Sarajevo Construction

Post by shalla »

DON_eARL wrote: 02/07/2020 14:25
shalla wrote: 02/07/2020 08:20 Ono tamo prdi nepokošeno, zaraslo, odvratno već 30 godina i sad problem što hoće da se uredi? Jedva čekam da naprave ovo, boli me ćošak ko će imati koristi. Kad vozim pored Aerodroma po mraku isto zona sumraka tamo...
Meni je strašnije proći biciklom ili pješke kroz Kasindolsku. :-) Istina, tu kod vas je privatno vlasništvo većinom, pa svako sebi ostavite koji kvadrat trave međ' bedemima od 2m.

Ovo je javna površina od koje benefit ima čitava zajednica i tvoj dojam o istoj, na osnovu vožnje pored aerodroma nije relevantan na bilo koji način, kao što ni moj nije za naselje u kom ti živiš - sami odlučujete da li će vama Tibra osvanuti u dvorištu. Razlika je samo u tome što ja ne želim da tebi u dvorištu privatnik napravi objekat od koje ti nemaš nikakvu korist.

Lokalci svakodnevno koriste navedenu površinu za rekreaciju, tebi ako se sviđa beton ili zemljani teniski teren, furaj na druge lokacije gdje je uređeno kako se tebi sviđa. :)
Ne želim ni ja da neko nekome narušava privatnost ali fkt ne kontam da neko spori što će se nešto graditi na tom dijelu. Da to neko za nešto koristi, da ima igralište, park, bilo šta, prvi bih ja rekao da je grehota bilo šta raditi. Ali druže ono prdi otkako znam za sebe, znam, živio sam 30 godina na Dobrinji i sad eto odjednom big deal... Reci mi molim te koji to benefit ima čitava zajednica od one ledine :-)

Što se tiče Kasindolske, i tu je kako ko voli, bar u ovom dijelu gdje ja živim. Mi smo sebi ostavili taj "kvadrat trave", volim svoj mir više nego išta ali nisam ga dobio guzovače vjeruj mi ;-)

Image
Logovan

#12590 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

parappa wrote: 02/07/2020 21:04
Logovan wrote: 02/07/2020 20:52 Nove pješačke staze prema stambenoj zgradi i Istiklal džamiji na Otoci

Znači ljudi krenu tramvajom sa djecom na bazen i morali ulicom ići? Ili stariji kad krenu u džamiju :roll:
Da, ulicom i tako godinama. :-) Sramota.
Logovan

#12591 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

McDonalds - Šip

Image

Image

izvor: forum skyscrapercity, @nestvaran
JavierBosnia

#12592 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Logovan wrote: 03/07/2020 00:18
parappa wrote: 02/07/2020 21:04

Da, ulicom i tako godinama. :-) Sramota.
Pa i nije bas da se moralo :D
Bila je opcija puticem prema bazenu na parking i uz bazen utabanim puticem do dzamije.
Moj osvrt je vise satirican, uredili su sada ovo kako je odavno trebalo
VladaFBiH

#12593 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

shalla wrote: 02/07/2020 23:17
DON_eARL wrote: 02/07/2020 14:25

Ne želim ni ja da neko nekome narušava privatnost ali fkt ne kontam da neko spori što će se nešto graditi na tom dijelu. Da to neko za nešto koristi, da ima igralište, park, bilo šta, prvi bih ja rekao da je grehota bilo šta raditi. Ali druže ono prdi otkako znam za sebe, znam, živio sam 30 godina na Dobrinji i sad eto odjednom big deal... Reci mi molim te koji to benefit ima čitava zajednica od one ledine :-)

Što se tiče Kasindolske, i tu je kako ko voli, bar u ovom dijelu gdje ja živim. Mi smo sebi ostavili taj "kvadrat trave", volim svoj mir više nego išta ali nisam ga dobio guzovače vjeruj mi ;-)
ovo je ključno jer je to klasični obrazac koji koriste godinama - nešto se zapusti toliko da se ljudima počne gaditi i onda se pretvori u SPO ili nešto slično...
shalla

#12594 Re: Sarajevo Construction

Post by shalla »

Pa i to neću sporiti, u pravu si ali opet ću se vratiti na pitanje koje ja postavljam. Jel sad, nakon 30 godina (i nakon što se nažalost zapustilo, kao i mnoge druge površine) problem što će se tu nešto praviti? Dakle, da zanemarimo taj opšti bezobrazluk i kurcobolju koju uopšte ne sporim, jel sad samo zbog toga što je to šupački potez opštine, kantona, države, koga god treba to ostaviti kako jeste, po mogućnosti i ne kositi, nek imamo neku šumu u nastajanju jbg...

Neću da me se pogrešno shvati, i meni ide na qratz sve ovo što se u gradu radi zadnjih 20 godina, i ja sa sjetom gledam slike Sarajeva prije rata, zelenilo, parkove i sl ali to je po meni sad potpuno druga tema... Možda i nije, evo ne znam...
nekome

#12595 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

Zasto se mora nesto praviti? Moze li ta zelena povrsina biti "samo" uredjena?
P308

#12596 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Ja bih vise volio da je ovaj Tenis centar tamo gdje je pijaca odnosno prekoputa Binga a da se pijaca izmjesti. :D Ili umjesto nekog od onih ruznih objekata duz 12. transverzale. A da se ova zelena povrsina odrzava malo bolje.

Zamislite vozite se 12. transverzalom u punom profilu a okolina uredjena :D Ili turisti izadju iz zgrade aerodorma koja se takodjer obnavlja i doceka ih lijep prizor sa uredjenim cestama i okolinom :D
JavierBosnia

#12597 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

gold'n'brown

#12598 Re: Sarajevo Construction

Post by gold'n'brown »

JavierBosnia wrote: 07/07/2020 17:06 https://www.klix.ba/biznis/otvoren-s-bo ... ook+status

Sta sucovo nasadili ovdje.. :run:
Ako hoces kredit udjes u kabinu da probas.
Logovan

#12599 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

JavierBosnia wrote: 07/07/2020 17:06 https://www.klix.ba/biznis/otvoren-s-bo ... ook+status

Haahhaahah odmah se sjetih trafike od 250 hiljada maraka haha :lol:

Sklanjaj ovo, ne brukajmo se hahah
P308

#12600 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Samousluzna poslovnica kao takva je dobra ideja ali ovo sto su nasadili na sred parkinga i to jos na ovoj lokaciji :shock: Boze sacuvaj...Cije su ovo ideje i ko daje odobrenje za ovakve stvari ... strasno
Post Reply