Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mali doprinos raspravi : ovdje se brkaju pojmovi "pravopis", "gramatika", "rječnik". Npr. neko kaže da se "ne govori po pravopisu". Po pravopisu se i ne govori, po pravopisu se piše.
Ili za "bijo" da je gramatička greška - e nije, nego pravopisna.
Gramatički pogrešno je, npr. "ja bi, mi bi" ( umjesto "ja bih, mi bismo").
Greške u tipkanju nisu stvar neznanja nego nečeg drugog.
Last edited by Jara on 18/05/2020 18:06, edited 2 times in total.
piupiu wrote: ↑12/05/2020 22:27
Zašto je vokativ od Allah Allahu?
Zašto je kod Boga Bože?
Zašto kod Allaha nije Allaše?
Zato što jezik nije matematika u kojoj nema "izuzetaka" od pravila. Standardizacija jezika - pravopis, rječnik i gramatika ( u ovom slučaju ) su stvar dogovora.
Ali zašto ova verzija, koja je kontraintuitivna? Ima li neko objašnjenje, osim da je standard stvar dogovora?
Zašto je kod Boga Bože?
Zato što jezik nije matematika u kojoj nema "izuzetaka" od pravila. Standardizacija jezika - pravopis, rječnik i gramatika ( u ovom slučaju ) su stvar dogovora.
Ali zašto ova verzija, koja je kontraintuitivna? Ima li neko objašnjenje, osim da je standard stvar dogovora?
Kontraintuitivna - zanimljiva riječ!
Možda kad bi se znao "nulti govornik" koji je prvi upotrijebio taj oblik koji se širio i stigao do današnjih generacija!
Zašto je kod Boga Bože?
Jer je strana rijec mozda?
Mislim da to nema veze, imamo mi puno tudjica i posudjenica u jeziku koje se dekliniraju pravilno.
Ne razumijem zašto bi se u prevodu izdanja s engleskog na bosanski jezik nazivi gradova za koje imamo nazive u našem jeziku ostavili na engleskom. Nailazim na primjere slične ovom Cologne u nekoliko prevoda u izdanju iste izdavačke kuće.
Ne razumijem zašto bi se u prevodu izdanja s engleskog na bosanski jezik nazivi gradova za koje imamo nazive u našem jeziku ostavili na engleskom. Nailazim na primjere slične ovom Cologne u nekoliko prevoda u izdanju iste izdavačke kuće.
jer se nazivi država, gradova, ličnih imena, ulica, ostavljaju u njihovom izvornom stanju
prevesti Cologne u Keln
isto da tražiš da se Beograd prevede u Whitetown
u svakom slučaju, bio to Cologne ili Köln, to nije prijevod na bosanski, nego ime grada
jer se nazivi država, gradova, ličnih imena, ulica, ostavljaju u njihovom izvornom stanju
prevesti Cologne u Keln
isto da tražiš da se Beograd prevede u Whitetown
u svakom slučaju, bio to Cologne ili Köln, to nije prijevod na bosanski, nego ime grada
Da li bi se po toj logici ostavilo i Vienna u prevodima s engleskog na naš jezik i Beijing? Ovo drugo sam čini mi se i viđala opet u nekim prevodima iste izdavačke kuće. Zašto se i Beograd ne bi ostavio Belgrade u prevodu na naš jezik jer mu je to naziv na engleskom koliko i Cologne Kölnu?