Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Locked
salik79

#126 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

madner wrote: 28/06/2020 18:41
salik79 wrote: 28/06/2020 18:32
madner wrote: 28/06/2020 18:26

Kakve su ovo gluposti i cije su ovo teze?
1948 su postojale tri opcije za Bosnjake, Srbin-musliman, Hrvat-musliman i Neopredjeljen-musliman. Da se srecom vecina Bosnjaka nije izjasnila kao ova treca opcija ne bi zaista nikad ni bilo ravnopravnosti. Nekih 30% stanovnistva se tako izjasnilo a naravno da nisu svi bili nacionalno osvjesteni ili su se bojali stigmatizacije kao ostali.
Nije bilo opcije sa vjerskom konotacijom Mogao si biti Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac,... ili "neopredjeljen", bez musliman. Moji nisu zeljeli da budu neopredjeljeni u vlastitoj drzavi. Da budes repa bez ikakvog korijena. Na druge nacine se borilo za ravnopravnost i priznanje, a kako - to znaju drugovi, koji su bili svjesni svog porijekla. Mnoge je to kostalo i slobode, a i zivota.
Mislim presmjesno, ja sam ti upravo rekao tacno koje opcije su postojale. Sve tri opcije su na kraju svrstane pod neopredjeljen, mada je prvobitni plan da se dodaju Hrvatima ili Srbima. Vec 1961 je Musliman bio ravnopravna opcija, a postojali su ljudi koji su se jos uvijek pisali drugacije. Alija se hvalio time dok se prodavao SANU, a ljudi imaju razne izgovore zasto su se izjasnili kao jedni ili drugi.
Ovo kad sam procitao skontao sam da je s tobom bilo kakav oblik diskusije izlisan. Slobodno nastavi iz svoje glave valjati konstrukcije, nemam nista protiv, ali bez mene - k'o domina.
Bayone

#127 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Bayone »

salik79 wrote: 28/06/2020 17:25
Bayone wrote: 28/06/2020 17:20
salik79 wrote: 28/06/2020 17:02

Kada? Nisam znao. Moji su, takodjer, bili Hrvati (nana i djed s majcine strane), a otac mi je bio iz mijesanog braka (Hrvat i Srpkinja). Znas li zasto?! Nisu zeljeli da budu neopredijeljeni (ko si, sta si, odakle si?!) u vlastitoj zemlji. A Bosnjaci, Bosanci, ili Jugoslaveni nisu mogli biti.
Na popisima 1948,1953 pa čak i 1961. Da su se svi izjašnjavali kao Alija i tvoja uža i šira familija, nikad ne bi ni dobili naciju, ne bi ni bilo potrebe za tim, BiH bi se vjerovatno lako podijelila. To je bio neki pasivni protest.
Naprotiv, bili bi niko i nista, "neopredjeljeni" u vlastitoj drzavi. Zabolio bi klinac koga sto si "neopredijeljen". Nije se na taj nacin ni doslo, niti moglo doci do priznanja narodnosti. To te je neko slagao.

Usput, imas li kakav dokaz za Aliju, pogotovo ovo za 1961.?
Ma nisam mislio to ko na suđenju pa da dostavljamo materijalne dokaze, već više kao umjetnički dojam. Savremenicima tog doba je to opštepoznata stvar, sam je to priznao u intervjuu mislim oslobođenju devedesetih godina, nešto kao starija braća mu se tako izjašnjavala i čitava familija ranije. S obzirom na današnju vlasničku strukturu tog lista možda je to i izgubljeno.

Elem, Alija kao i njegov potomak nikad nisu demantirali brojne prozivke na srpsko porijeklo, Adu Ciganliju, Živkoviće, Smederevo itd., što se može protumačiti kao prešutno prihvaćanje. Ali eto, pojedini sitniji kotačići tog mehanizma u vidu trolova ili botova se naroguše i spremni su da agresivno reaguju u odbrani ruke koja ih hrani.
madner

#128 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by madner »

salik79 wrote: 28/06/2020 18:46
salik79 wrote: 28/06/2020 18:32

Nije bilo opcije sa vjerskom konotacijom Mogao si biti Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac,... ili "neopredjeljen", bez musliman. Moji nisu zeljeli da budu neopredjeljeni u vlastitoj drzavi. Da budes repa bez ikakvog korijena. Na druge nacine se borilo za ravnopravnost i priznanje, a kako - to znaju drugovi, koji su bili svjesni svog porijekla. Mnoge je to kostalo i slobode, a i zivota.
Mislim presmjesno, ja sam ti upravo rekao tacno koje opcije su postojale. Sve tri opcije su na kraju svrstane pod neopredjeljen, mada je prvobitni plan da se dodaju Hrvatima ili Srbima. Vec 1961 je Musliman bio ravnopravna opcija, a postojali su ljudi koji su se jos uvijek pisali drugacije. Alija se hvalio time dok se prodavao SANU, a ljudi imaju razne izgovore zasto su se izjasnili kao jedni ili drugi.
Ovo kad sam procitao skontao sam da je s tobom bilo kakav oblik diskusije izlisan. Slobodno nastavi iz svoje glave valjati konstrukcije, nemam nista protiv, ali bez mene - k'o domina.
Haj sto prosipas bajke, haj sto ne znas osnovne cinjenice ali da ne znas pogledati popis koji je javno dostupan je sokatno.
Nekako s proljeća

#129 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Nekako s proljeća »

Image

1991
Image

1992.
Image
BHCluster

#130 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by BHCluster »

madner wrote: 28/06/2020 18:26 1948 su postojale tri opcije za Bosnjake, Srbin-musliman, Hrvat-musliman i Neopredjeljen-musliman.
Izvini sto upada mus li mi samo napisati odkud ova informacija?
salik79

#131 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

Bayone wrote: 28/06/2020 19:32
Bayone wrote: 28/06/2020 17:20
Na popisima 1948,1953 pa čak i 1961. Da su se svi izjašnjavali kao Alija i tvoja uža i šira familija, nikad ne bi ni dobili naciju, ne bi ni bilo potrebe za tim, BiH bi se vjerovatno lako podijelila. To je bio neki pasivni protest.
Naprotiv, bili bi niko i nista, "neopredjeljeni" u vlastitoj drzavi. Zabolio bi klinac koga sto si "neopredijeljen". Nije se na taj nacin ni doslo, niti moglo doci do priznanja narodnosti. To te je neko slagao.

Ma nisam mislio to ko na suđenju pa da dostavljamo materijalne dokaze, već više kao umjetnički dojam. Savremenicima tog doba je to opštepoznata stvar, sam je to priznao u intervjuu mislim oslobođenju devedesetih godina, nešto kao starija braća mu se tako izjašnjavala i čitava familija ranije. S obzirom na današnju vlasničku strukturu tog lista možda je to i izgubljeno.

Elem, Alija kao i njegov potomak nikad nisu demantirali brojne prozivke na srpsko porijeklo, Adu Ciganliju, Živkoviće, Smederevo itd., što se može protumačiti kao prešutno prihvaćanje. Ali eto, pojedini sitniji kotačići tog mehanizma u vidu trolova ili botova se naroguše i spremni su da agresivno reaguju u odbrani ruke koja ih hrani.
Nisam upratio, pa bih volio vidjeti/procitati. Ko, kada i gdje ih je prozivao za Zivkovice i ostalo?

Ako s tim "botovima" mislis na mene, onda si novi na ovom forumu.
salik79

#132 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

madner wrote: 28/06/2020 19:39
salik79 wrote: 28/06/2020 18:46

Haj sto prosipas bajke, haj sto ne znas osnovne cinjenice ali da ne znas pogledati popis koji je javno dostupan je sokatno.
Ako mislis na opciju "Musliman" (dakle, pod znacima navoda) na to sam zaboravio, posto je to jos gore ponizenje nego biti neopredijeljen.

Koje bajke prosipam?!
MorningStar

#133 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

Nekako s proljeća wrote: 28/06/2020 19:43 Image

1991
Image

1992.
Image
A Bosnjaci ? Zar nije austrougarska ono Bosnjaci i to ?
BHCluster

#134 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by BHCluster »

BHCluster wrote: 28/06/2020 19:58
madner wrote: 28/06/2020 18:26 1948 su postojale tri opcije za Bosnjake, Srbin-musliman, Hrvat-musliman i Neopredjeljen-musliman.
Izvini sto upada mus li mi samo napisati odkud ova informacija?
Nasao sam,
Image

Prema upustvu Siptar, Madar, Rumun moze medjutim Musliman mora biti Srbin-musliman, Hrvat-musliman i Neopredjeljen-musliman.
Last edited by BHCluster on 28/06/2020 20:27, edited 1 time in total.
rajv0sa

#135 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by rajv0sa »

MorningStar wrote: 28/06/2020 20:08

1991
Image

1992.
Image
Jesi slip ili ne vidiš PO VJERI :lol:
Nekako s proljeća

#136 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Billy The Pljuc wrote: 25/06/2020 15:09 Više ružno nego lijepo.

Evo pokušavam i ne uspijevam pronaći nigdje odgovor na pitanje: Čijom odlukom i zašto je Alija Izetbegović pušten iz zatvora u Foči 1988-e?

Ima li neko od forumaša da zna nešto o ovome. Poprilično "zatamnjen" dio prošlosti o kojem se na netu, barem ja nisam uspio u tome, ne može pronaći mnogo podataka. Zna se samo godina izlaska iz zatvora i nema infa o tome gdje je bio i čime se bavio Alija recimo po izlasku iz zatvora pa tamo do početka priče o SDA.

Moguće da nešto i ima možda u kakvim (auto)biografskim knjigama o Aliji ako iste postoje, nisam čitao ništa od takvog eventualnog štiva i nemam namjeru da isto činim. Volio bih saznati nešto o ovome a pogotovo sa nekakvog nezavisnog izvora ukoliko podaci postoje naravno.

Ne bih da razvijam "teorije" zavjere, malo mi čudno sve oko njegovog puštanja iz zatvora nakon 4 odslužene godine od ukupno 14 na koliko je bio osuđen i gdje se naposlijetku izgubio nakon izlaska.
Pogledao sam u monografiji o Aliji Izetbegoviću u vezi tvog zanimanja i našao sljedeća saznanja: ''Nakon pet godina i osam mjeseci, 29 novembra 1989 godine Alija Izetbegović je oslobođen. Kako je u zemlji uveden višepartijski sistem , Izetbegović sa skupinom istomišljenika odmah pristupa osnivanju jedne od prvih političkih partija s ciljem očuvanja nacionalnog interesa muslimana u SFRJ. ''
Ima dosta originalnih dokumenata i naravno fotografija iz različitog vremenskog perioda njegovog života, ali se zbog autorskih prava ustručavam da ih objavljujem. Dokumenta smatram da mogu i to nije problem. Mislim da je neko skretao pažnju na '' dokument'' koji se odnosi na da ga tako nazovemo ''dopis'' ''Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja'' upućen Predsjedništvu SFRJ od strane 20-tak potpisnika uglavnom članova SANU-a.
Dopis je originalan i datiran je 8.10.1987.

Eto, to bi bio moj doprinos tvom zanimanju.
rajv0sa

#137 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by rajv0sa »

Image

“Bosna, zemlja na Velikoj granici, nastavlja da se razvija kao multinacionalna i multikulturna zajednica u jednom svijetu koji je i sam šarenilo rasa, naroda, religija i kultura. Uostalom, i Bog je želio različitost. Dilemu: jednobojni ili višebojni svijet, Kur'an Časni riješio je u suri Ma'ide riječima: „Da je Bog htio, svi biste bili jedan narod“. On to očito nije htio. Stoga budimo sa ponosom to što smo i poštujmo se uzajamno”, riječi su Alije Izetbegovića.
Bayone

#138 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by Bayone »

salik79 wrote: 28/06/2020 20:00

Nisam upratio, pa bih volio vidjeti/procitati. Ko, kada i gdje ih je prozivao za Zivkovice i ostalo?

Ja stvarno ne znam, ti kao da si s Marsa pao. Imaš stotine linkova na netu.
MorningStar

#139 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

rajv0sa wrote: 28/06/2020 20:24

1991
Image

1992.
Image
Jesi slip ili ne vidiš PO VJERI :lol:
Pa popisuju samo po vjeri kao i osmanlije ?? Imal dje popis sa Bosnjacima ??
bunk

#140 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by bunk »

Vec na desetak pdf-ova jedna recenica moze objasniti ovoliki svrbiguz i meskoljenje pojedinih dal sa zadatkom ili jednostavno ne mogu svariti da nije proslo.
Ovdje na prostorima Bosne i Hercegovine ce za najvise 50 godina procentualno zivjeti 75% Bosnjaka od ukupnog broja ljudi koji budu zivjeli u BiH (nebitno za koga ce biti dal za kiflu dal za sdp ili nasu stranku ili sda ili nebitno) zajednicki imenitelj svih njih je taj da Bosnu i Hercegovinu disu punim plucima i da im je ona jedina da nemaju rezervnu.
A to j okidac za sve ove shizofrene teme o "Aliji" o "Bosnjacima" o "partizanima i ustasama"...
Sto prije neki utuve u glavurdu da vise nikad niko nece ovdje klati,ubijati ,silovati,pljackati i rusiti gradove i sela to bolje.
Idioti kojima je u glavi ukucan kod o "osveti Turcima" su popusili zauvijek.
salik79

#141 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

1991
Image

1992.
Image
Imas ovdje vise o tome (a prilicno sazeto) :

https://magazinplus.eu/prof-dr-stjepan- ... euroislam/
MorningStar

#142 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 28/06/2020 20:36

1991
Image

1992.
Image

Oprosti ali ovo sto si stavio mi lici na neki buckuris:
“ Tako se u mnogim službenim spisima i poveljama Velikeporte (središnje otomanske uprave u Carigradu) za Bošnjaka pronalazi adekvatan prijevod: Bosnaklar, Boşnak taifezi, Bosnalu takimi, Bosnalu kavm u značenju bosanski narod. Paralelno s tim ispravnim nazivom, često se upotrebljavao i naziv Turčin, kao čisto vjerski determinant kojim se naglašavalo da su bosanskohercegovački muslimani pripadnici turske vjere, dakle konfesionalno različiti od drugih južnoslavenskih naroda.”
salik79

#143 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

Bayone wrote: 28/06/2020 20:31
salik79 wrote: 28/06/2020 20:00

Ja stvarno ne znam, ti kao da si s Marsa pao. Imaš stotine linkova na netu.
Tako je Tadicka argumentovala svoju opasku da je Dragan Mektic odgovoran za neke ratne zlocine. Kada ju je ovaj pitao odakle joj to, ona odgovorila bas kao ti. Covjek je pozvao da na osnovu toga podigne optuznicu.
salik79

#144 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 28/06/2020 20:40

“ Tako se u mnogim službenim spisima i poveljama Velikeporte (središnje otomanske uprave u Carigradu) za Bošnjaka pronalazi adekvatan prijevod: Bosnaklar, Boşnak taifezi, Bosnalu takimi, Bosnalu kavm u značenju bosanski narod. Paralelno s tim ispravnim nazivom, često se upotrebljavao i naziv Turčin, kao čisto vjerski determinant kojim se naglašavalo da su bosanskohercegovački muslimani pripadnici turske vjere, dakle konfesionalno različiti od drugih južnoslavenskih naroda.”
Onda to, ocito, nije za tebe.
MorningStar

#145 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 28/06/2020 20:44

Slazem se , procita jos poneki clanak sa tog sajta:
https://magazinplus.eu/strijeljan-musta ... 9-06-1945/

Nakon završene medrese upisao se na Višu islamsku šerijatsku školu u Sarajevu gdje je diplomirao 1941. godine. Iza toga proveo je dvije godine u Rimu na postdiplomskom studiju iz orijentalistike. Tada je bio saradnik italijanskih časopisa Mondo Arabo i Oriente Moderno. Bio je zaposlen u Sarajevu kao profesor u Šerijatskoj gimnaziji, a honorarno je radio u Ženskoj medresi, Realnoj gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi. Pored prosvjetnog i pedagoškog rada mnogo je pisao i prevodio. Dobro je govorio arapski, turski, njemački, francuski i italijanski jezik.

U vrijeme kada su Mladi Muslimani djelovali kao podružnica El-Hidaje, Mustafa Busuladžić je bio njihov zvanični predsjednik (poslije Kasima ef. Dobrače, a na prijedlog Mehmeda ef. Handžića). Mustafa Busuladžić je bio jedan od najplodonosnijih muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini, a iz njegovog opusa izdvaja se brošura Muslimani u Sovjetskoj Rusiji u kojoj je opisao teško stanje muslimana u carskoj Rusiji koje se još više pogoršalo nakon dolaska boljševika na vlast. Ova knjiga je bila povod komunistima da prilikom ulaska u Sarajevo 1945. godine uhapse Busuladžića, izvedu ga na Vojni sud koji mu potom izriče smrtnu kaznu strijeljanjem.

Upravu si definitivno nije za mene
salik79

#146 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 28/06/2020 20:58
salik79 wrote: 28/06/2020 20:44

Slazem se , procita jos poneki clanak sa tog sajta:
https://magazinplus.eu/strijeljan-musta ... 9-06-1945/

Nakon završene medrese upisao se na Višu islamsku šerijatsku školu u Sarajevu gdje je diplomirao 1941. godine. Iza toga proveo je dvije godine u Rimu na postdiplomskom studiju iz orijentalistike. Tada je bio saradnik italijanskih časopisa Mondo Arabo i Oriente Moderno. Bio je zaposlen u Sarajevu kao profesor u Šerijatskoj gimnaziji, a honorarno je radio u Ženskoj medresi, Realnoj gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi. Pored prosvjetnog i pedagoškog rada mnogo je pisao i prevodio. Dobro je govorio arapski, turski, njemački, francuski i italijanski jezik.

U vrijeme kada su Mladi Muslimani djelovali kao podružnica El-Hidaje, Mustafa Busuladžić je bio njihov zvanični predsjednik (poslije Kasima ef. Dobrače, a na prijedlog Mehmeda ef. Handžića). Mustafa Busuladžić je bio jedan od najplodonosnijih muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini, a iz njegovog opusa izdvaja se brošura Muslimani u Sovjetskoj Rusiji u kojoj je opisao teško stanje muslimana u carskoj Rusiji koje se još više pogoršalo nakon dolaska boljševika na vlast. Ova knjiga je bila povod komunistima da prilikom ulaska u Sarajevo 1945. godine uhapse Busuladžića, izvedu ga na Vojni sud koji mu potom izriče smrtnu kaznu strijeljanjem.

Upravu si definitivno nije za mene
Potpuno razliciti autori.

Usput, sta ti smeta u drugom clanku?
MorningStar

#147 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 28/06/2020 21:03 Potpuno razliciti autori.

Ne smeta mi nista - samo ne uzimam kao kredibilno “Bosnjani zivjeli u Bosni” bez obrazlozenja - onda dosli Turci pa “nasli adekvatan naziv za iste Bosnjaci - a ponekad su ih zvali i Turci” ?? I tako ..
salik79

#148 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by salik79 »

MorningStar wrote: 28/06/2020 21:08

Ne smeta mi nista - samo ne uzimam kao kredibilno “Bosnjani zivjeli u Bosni” bez obrazlozenja - onda dosli Turci pa “nasli adekvatan naziv za iste Bosnjaci - a ponekad su ih zvali i Turci” ?? I tako ..
Pa, vjerovatno je zato Stjepan Lapenda prof. dr., a ti si Morningstar... I tako...
MorningStar

#149 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 28/06/2020 21:10
MorningStar wrote: 28/06/2020 21:08

Pa, vjerovatno je zato Stjepan Lapenda prof. dr., a ti si Morningstar... I tako...
Oces da ja kakvog dr.mr.sci i ovo i ono koji ce ti napisati da su bosnjaci- zapravo muslimani srbi ili hrvati muslimani ? I ti da prihvatis ?? I tako.. mozes i sam probrati lako ti je naci.
Nekako s proljeća

#150 Re: Alija Izetbegovic-prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine

Topla preporuka za knjigu ''Balkan Bluz'' u pdf formatu, maloprije sam je opet preuzeo sa linka : https://kupdf.net/queue/balkan-bluz_5af ... 4xNDMuMTY1

Vjerujte na riječ da je vrijedi imati i isčitati. :thumbup:

Na strani broj 37 se mogu steći saznanja o načinu i okolnostima koji su vladali u vrijeme ''izbora predsjedavajućeg Predsjedništva SR BiH'', neko je izrazio zanimanje za to.
Locked