Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Ali_G
#20876 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet se traze dva uzastopna negativna testa, rezultati se cekaju po nekoliko dana. Vjerovatno je to razlog malog broja oporavljenih
- apsidejzi
#20877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta imas cekat da ti drzava nesto poduzme. Zasto ti neko mora narediti da pravis distancu, da se ne grlis sa svakim, da peres cesce ruke. Jel bas treba da te neko tjera na da sam sebe cuvas. Ako se ne znas sam cuvat, koja je korist spasavat te? Pusti Darwina nek ocjeni svakoga? Imas 70 godina i dijabetes i onda te djavo tjera da odes u shoping centar na kafu. Idi, niko ti ne braniMogy87 wrote: ↑27/06/2020 11:28Sve dok taj neko nije njihov neko. Onda bi bilo *ebo drzavu sto nije nesto poduzelapiupiu wrote: ↑27/06/2020 10:18Ne bi. Nije da to nismo ovdje spomenuli jedno 1000 puta. Vele - kome je mrijet, nek umre, s koronom ili bez.Mogy87 wrote: ↑27/06/2020 07:48 Sto prevedeno na nase prilike uz pretilost i generalno nezdrav stil zivota obuhvata preko 50% populacije u BiH. Kad bi ovi zagovornici Svedske na bosanski nacin kojim je kafana na prvom mjestu bili svjesni da pricamo o roditeljima, a ne necijim nanama i dedama pitam se da li bi promijenili misljenje.
- Tesla Edison
- Hemel
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#20880 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jest bilo je bas toplo.
- P308
#20881 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne pisem cesto na temi ali sam isto ovo dva-tri puta spomenuo. Danima jednocifren broj oporavljenih ili jedva dvocifren.
Ne oporavlja se izgleda niko ni od onih oboljelih u maju. Neko rece nece da ih retestiraju pa se vode kao aktivni.
-
Mogy87
#20882 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Komentar se odnosio na to da su ljudi licemjerni. Zagovaraju model opstanka najjacih sve dok se to ne odnosi na njihove najmilije.apsidejzi wrote: ↑27/06/2020 22:13Sta imas cekat da ti drzava nesto poduzme. Zasto ti neko mora narediti da pravis distancu, da se ne grlis sa svakim, da peres cesce ruke. Jel bas treba da te neko tjera na da sam sebe cuvas. Ako se ne znas sam cuvat, koja je korist spasavat te? Pusti Darwina nek ocjeni svakoga? Imas 70 godina i dijabetes i onda te djavo tjera da odes u shoping centar na kafu. Idi, niko ti ne brani![]()
A vjeruj mi moj nivo svjesti je znacajno iznad prosjeka.
Ne bih mogla sebi oprostiti da uradim bilo sta sto bi moglo ugroziti nekog drugog. Ali sigurno si svjestan da narodi na Balkanu bolje reaguju na naredbe nego na preporuke. Ja sam po prirodi empaticna osoba, ali sve vise sam svjesna koliko drugi nisu. Tako da Darwin i prirodna selekcija nam ne gine.
Last edited by Mogy87 on 27/06/2020 22:27, edited 1 time in total.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#20883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nema veze broj aktivnih slučajeva, već broj novozaraženih u proteklih 14 dana.
Kao glavni kriterij za liberalizaciju putovanja iz neke zemlje uzima se u obzir granica od 16 novootkrivenih slučajeva COVID-19 na 100 hiljada stanovnika u proteklih 14 dana. BiH je donedavno imala 14,8 i činilo se da ulazi na popis, no ta je brojka počela naglo rasti.
-
daddy-kool
#20884 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Potvrđeno za "Avaz": Četvorica pratilaca Zorana Tegeltije pozitivna na koronavirus
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#20885 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ali brojke bi mnogo bolje izgledale,bar nabrojacu, kad se upisu oporavljene osobe....ali jok, kod nas oporavak ide od 1-2 mjeseca izgleda...stetoskop wrote: ↑27/06/2020 22:27Nema veze broj aktivnih slučajeva, već broj novozaraženih u proteklih 14 dana.
Kao glavni kriterij za liberalizaciju putovanja iz neke zemlje uzima se u obzir granica od 16 novootkrivenih slučajeva COVID-19 na 100 hiljada stanovnika u proteklih 14 dana. BiH je donedavno imala 14,8 i činilo se da ulazi na popis, no ta je brojka počela naglo rasti.
- Tesla Edison
#20886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala KCUS-u što pumpa brojeve, hvala svim medijima koji "objektivno" izvještavanju o broju zaraženih tako da jedan klaster po tri puta ubrajaju u konačnu brojku, hvala KCUSU što nema oporavljenih,...stetoskop wrote: ↑27/06/2020 22:27Nema veze broj aktivnih slučajeva, već broj novozaraženih u proteklih 14 dana.
Jučer 50 iz Stoca uračunali, danas 50 istih tih uračunali kao i 50 iz RS koji su iste osobe iz Stoca samo su nastanjene u RS. Dakle hladno su upisali 100 "novih" za danas.
Svaka im čast, odlično obavljen posao.
Samo mi nije jasno kome odgovara zatvaranje granica? Jedino mi pada na pamet to da, nema stranih turista pa ovim prisiljavaju ljude da ostane u BiH i ovdje ostave pare, kako bi bar malo kompezirali štetu nanesenu BH turizmu.
To mi je nekako i ok ali banda nema kičme i sumnjam da su u stanju to napraviti zarad gore navedenog razloga. Mislim da je ipak neki njihov lični interes u pitanju samo još ne znam koji.
-
Ci-Nick
#20887 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Srbija može, BiH ne može.
Bojim se da je ovo još jedan dokaz da EU još uvijek nije načisto da li želi ne u EU nego u Europi državu sa većinski muslimanskim stanovništvom.
Bojim se da je ovo još jedan dokaz da EU još uvijek nije načisto da li želi ne u EU nego u Europi državu sa većinski muslimanskim stanovništvom.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#20888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Otkud su izvukli jos 32 u Sarajevu, a nema ih u onim brojačima 
-
pinturicchio
- zemomak
#20890 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
uglavnom, postadosmo novi wuhan...zatvoreni sa svih strana, koji smo mi k od zemlje jebote ž
-
winpin
#20891 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najslikovitije objasnjeno kako se virus prenosi--
Tragovi koronavirusa pronađeni u uzorku otpadnih voda uzetom u Barceloni 2019. godine
Tragovi koronavirusa pronađeni u uzorku otpadnih voda uzetom u Barceloni 2019. godine
- Tesla Edison
#20892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Želim samo da mi odgovore kolege forumaši na jedno vrlo bitno pitanje. Mislim na kolege koje vjeruju u ovaj broj zaraženih.
Kako možete vjerovati u brojke koje objavljuju ljudi koji nas 30 godina drže u stanju konstantne krize, koji nas stalno lažu, koji su toliko zaglibili u kriminal da ljudski um to ne može shvatiti, koji namještaju tendere, koji su zaglibili u koruptivne radnje, koji kriju ubice Dženana Memića, koji nas stalno zadužuju, koji su se toliko nakrali u ratu, koji su sporoveli privatizacijsku pljačku, koji su svom džepu druže sudije i tužioce, koji namještaju zaposlenja podobnim, koji su javna preduzeća nafilovali podobnim a ne sposobnim ,...?
Kako možete sad, odjednom, vjerovati tim ljudima (vlastima i njihovim medijima) kada su u pitanju brojevi zaraženih?
Samo želim pročitati objašnjenje i razloge za to slijepo vjerovanje gore pomenutim i odjavljujem se sa ovog PDF-a trajno.
Hvala.
Kako možete vjerovati u brojke koje objavljuju ljudi koji nas 30 godina drže u stanju konstantne krize, koji nas stalno lažu, koji su toliko zaglibili u kriminal da ljudski um to ne može shvatiti, koji namještaju tendere, koji su zaglibili u koruptivne radnje, koji kriju ubice Dženana Memića, koji nas stalno zadužuju, koji su se toliko nakrali u ratu, koji su sporoveli privatizacijsku pljačku, koji su svom džepu druže sudije i tužioce, koji namještaju zaposlenja podobnim, koji su javna preduzeća nafilovali podobnim a ne sposobnim ,...?
Kako možete sad, odjednom, vjerovati tim ljudima (vlastima i njihovim medijima) kada su u pitanju brojevi zaraženih?
Samo želim pročitati objašnjenje i razloge za to slijepo vjerovanje gore pomenutim i odjavljujem se sa ovog PDF-a trajno.
Hvala.
-
laik1981
-
megaribi1
-
pinturicchio
#20895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Lično poznajem ljude koji rade u laboratoriji KCUS-a koja radi testiranja, stvari su jednostavne, ne čuvamo se, virus se širi. Nema zavjere, brojevi su još i mali kakvo je stvarno stanje epidemije.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 23:07 Želim samo da mi odgovore kolege forumaši na jedno vrlo bitno pitanje. Mislim na kolege koje vjeruju u ovaj broj zaraženih.
Kako možete vjerovati u brojke koje objavljuju ljudi
- Tesla Edison
- Tesla Edison
#20897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ok, shvatam. Ne sumnjam da ima zaraženih. To sve stoji ali danas su hladno dodali 100 "novih" onako, računajući jučerašnje slučajeva koje su još jučer dodali ukupnom broju. Smatram da to treba malo drugačije raditi, malo spustiti loptu. Recimo danas nakon objave broja, mogli su fino napisati "Broj u KS-u manji, Živinice se stabilizovale, Tešanj pod kontrolom. Veći broj je zbog klastera u Stocu koji se trenutno izoluje... a ne "Alaramntno: Drastičan rast", "Katastrofa na pomolu: Najveći broj u jednom danu",....pinturicchio wrote: ↑27/06/2020 23:17Lično poznajem ljude koji rade u laboratoriji KCUS-a koja radi testiranja, stvari su jednostavne, ne čuvamo se, virus se širi. Nema zavjere, brojevi su još i mali kakvo je stvarno stanje epidemije.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 23:07 Želim samo da mi odgovore kolege forumaši na jedno vrlo bitno pitanje. Mislim na kolege koje vjeruju u ovaj broj zaraženih.
Kako možete vjerovati u brojke koje objavljuju ljudi
Ništa ne bi pogrešno napisali u prvoj varijanti a imalo bi puno bolji efekat. Ljudi često iz protesta i inata ne žele da se čuvaju posebno kad vide ovakve naslove i prijetnje iz kriznih štabova.
U svakom slučaju, korektan odgovor
Još da čujem ostale. Sumnjam da svi poznaju nekog sa Kcus-a.
Last edited by Tesla Edison on 27/06/2020 23:28, edited 1 time in total.
-
splinter
#20898 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Joan Ramon Villalbi of the Spanish Society for Public Health and Sanitary Administration told Reuters it was still early to draw definitive conclusions.
“When it’s just one result, you always want more data, more studies, more samples to confirm it and rule out a laboratory error or a methodological problem,” he said.
There was the potential for a false positive due to the virus’ similarities with other respiratory infections. “But it’s definitely interesting, it’s suggestive,” Villalbi said.
Bosch, who is president of the Spanish Society of Virologists, said that an early detection even in January could have improved the response to the pandemic. Instead, patients were probably misdiagnosed with common flu, contributing to community transmission before measures were taken.
Prof. Gertjan Medema of the KWR Water Research Institute in the Netherlands, whose team began using a coronavirus test on waste water in February, suggested the Barcelona group needs to repeat the tests to confirm it is really the SARS-CoV-2 virus.
Treba članak pročitati u cijelosti. Sam nalaz nije potvrđen. Postoji vjerovatnoca za prisustvom virusa a testove treba ponoviti. Istina ne znam koliko se sa sigurnošću može potvrditi da se radi baš o Sars-cov-2 virusu a ne nekom drugom iz familije CoV virusa koji su od ranije poznati i prisutni. Al nek ispitaju i vide.
“When it’s just one result, you always want more data, more studies, more samples to confirm it and rule out a laboratory error or a methodological problem,” he said.
There was the potential for a false positive due to the virus’ similarities with other respiratory infections. “But it’s definitely interesting, it’s suggestive,” Villalbi said.
Bosch, who is president of the Spanish Society of Virologists, said that an early detection even in January could have improved the response to the pandemic. Instead, patients were probably misdiagnosed with common flu, contributing to community transmission before measures were taken.
Prof. Gertjan Medema of the KWR Water Research Institute in the Netherlands, whose team began using a coronavirus test on waste water in February, suggested the Barcelona group needs to repeat the tests to confirm it is really the SARS-CoV-2 virus.
Treba članak pročitati u cijelosti. Sam nalaz nije potvrđen. Postoji vjerovatnoca za prisustvom virusa a testove treba ponoviti. Istina ne znam koliko se sa sigurnošću može potvrditi da se radi baš o Sars-cov-2 virusu a ne nekom drugom iz familije CoV virusa koji su od ranije poznati i prisutni. Al nek ispitaju i vide.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#20899 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Preko 200 danas 
Boli vas kujac jaja, samo udrite po šišama, to svakako stvara jaka pluća
Boli vas kujac jaja, samo udrite po šišama, to svakako stvara jaka pluća
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#20900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako je prije 10-15 dana nastao nagli porast novih slučajeva i klastera, sasvim je logično da će današnje brojke biti dosta visoke, jer tako to ide sa virusom.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 23:07 Želim samo da mi odgovore kolege forumaši na jedno vrlo bitno pitanje. Mislim na kolege koje vjeruju u ovaj broj zaraženih.
Hvala.
E sad da li su brojke tačne ili ne ili su približne, za to nema dokaza, neko vjeruje da uveličavaju, a neko da umanjuju.
Ono što je sigurno jeste da nešto mute, jer sama činjenica da se rezultati testova čekaju po nekoliko dana, nikako ne može davati stvarnu sliku dnevnog stanja.