Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Tambure
#20726 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hajd vlast al opozicija ... nista niko. Vjerovatno ih strah
- Tesla Edison
-
daddy-kool
#20728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma kakav "švedski model", to je potpuni promašaj.palermo wrote: ↑26/06/2020 21:39Anticivilizacijski. Totalna regresijaapsidejzi wrote: ↑26/06/2020 21:29
Ja zivim i radim u svedskoj i postujem propise koji se preporucuju. Vjerujem strucnim ljudima i pratim sta se desava. Vidim da je strategija manje vise uspjesna. Zdravstveni sistem nikada nije presao ispod 25% slobodnog kapaciteta, ocuvano je moje demokratsko pravo na slobodu. Niko me nije zatvorio u stan i ugrozio moje pravo na slobodu kretanja. Ja sam ga sam sebi ogranicio. Umrli su uglavnom oni koji bi svakako umrli u Junu. Zao mi je, ali zivot ide dalje.
Malo okrutno, mano razumski. Bolje i to nego ovo sto vidim da se desava danas u BiH gdje nema nikakve kontrole ni od strane vlasti ni od strane obicnog svijeta.
No, kao sto sto smo zakljucili, hajmo sacekati par mjeseci pa analizirati stanje sa dalje vremenske tacke. Jos je prerano.
Što se tiče demokratije i sloboda, u ovom slučaju država Švedska je sebe stavila u poziciju Boga i odlučivala o tome ko ima pravo na život a ko ne.
To jako malo liči na demokratiju.
To je niz loših nenaučnih odokativnih procjena, praćen kasnim polumjerama, začinjen arogancijom i nacionalizmom pod plaštom populizma.
Ali to sam toliko puta do sada obrazlagao...
Meni je recimo interesantno koliko su svi bivši jugosi koji gore žive pristali na tu priču o "švedskoj posebnosti" i nekakvoj "moralnoj superiornosti", prislanjajući se uz švedski nacionalizam i samoobmanjivanje o vlastitom imidžu. Nisam vidio druge imigrante da toliko vole svoju usvojenu domovinu kao oni. Moram priznati da je slično poimanje i pridavanje prevelike važnosti sopstvenoj državi/naciji bilo i u Jugoslaviji pa je možda ta pshiloška igra bila bliska prije i prenesena dalje.
Anders Tegnell fan club
https://www.facebook.com/groups/797526950758017/
-
daddy-kool
#20729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Šta ga briga, uzeo 900 KM da glumi da ima koronu. /sgeralt wrote: ↑26/06/2020 22:23Jok eto lezao je na Podhrastovima 'nako. Inace su tamo sobe ko u hotelu sa 5 zvjezdica, svi se otimaju da tamo prenoce umjesto u svom domu.konektovan wrote: ↑26/06/2020 21:45
http://www.klix.ba/clanak/200626149
Jane znam stvarno ko sad laze, ali nedavno su portali objavili fcb status direktora hitne, i kojem pise kako nema nikskve simptome. Sad se cojek oporavio, i pise ksko je imso simptome...![]()
-
daddy-kool
#20730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sumnjam da su u pitanju niske temeprature (4-12 C) u kombinaciji sa zatvorenim prostorom koje pogoduju stvaranju vrlo virulentnog aerosola. To mi jedino ima smisla da objasni ogromne brojeve zaraženih po ovim fabrikama/klaonicama.breba wrote: ↑26/06/2020 21:28Mogy87 wrote: ↑26/06/2020 21:21Prenos sa zivotinje na covjeka?splinter wrote: ↑26/06/2020 21:17 Oboljeli radnici u mesnoj industriji u Njemačkoj, oboljeli radnici u postrojenjima za preradu ribe u Bejingu, danas ovo sa sličnim postrojenjem kod nas. Sve je vise primjera pa se s pravom postavlja pitanje o ovom načinu prenosa virusa.. Malo sam čitao o tome ovih dana i sve je više radova i istraživanja na tu temu. Slabo ko je pominjao tu mogućnost do prije mjesec dana. Potpuno nestražena oblast ali trenutno veliki sigurnosni problemi i potencijalno nova značajna karika u širenju virusa.
Plus prerada piletine u Engleskoj
https://www.independent.co.uk/news/uk/h ... 77976.html
I Americi
https://www.cbsnews.com/news/coronaviru ... s-workers/
Moze biti samo metoda rada u mesno preradjivackoj industriji.
-
Hendrix
#20731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ova Korona je pokazala svu okrutnost i sebicnost vecine ljudi, pa covjece svaki drugi komentar je "ionako bi umro". Pa mi smo se vratili u 16 vijek gdje ko god je imao tezu bolest smatran je mrtvim...i to tako lako danas ide stavis smajli i kazes ionako bi umro ba hajd. Uzela mu familija 5 stoja ili milju ne znam koja sad cifra kruzi.
Sva medicina i lijecenje teskih bolesti izgleda nema smisla vise, koliko ljudi ima rak i u procesu su lijecenja i strepe od Korone...ma ko ih jebe ionako ce umrijeti.
Svaka vijest na fejsu je okupljaliste monstruma bez zrna empatije prema ikome osim svojoj guzici, ja hocu na kaficu ili pivu ostali nek crknu. Maskiraju vlastitu sebicnost nekim teorijama zavjere da opravdaju idiotsko ponasanje, krdo obicno...krdo.
Sva medicina i lijecenje teskih bolesti izgleda nema smisla vise, koliko ljudi ima rak i u procesu su lijecenja i strepe od Korone...ma ko ih jebe ionako ce umrijeti.
Svaka vijest na fejsu je okupljaliste monstruma bez zrna empatije prema ikome osim svojoj guzici, ja hocu na kaficu ili pivu ostali nek crknu. Maskiraju vlastitu sebicnost nekim teorijama zavjere da opravdaju idiotsko ponasanje, krdo obicno...krdo.
- Tesla Edison
#20732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Prvo, od gripe prošle godine bilo je više i zaraženih i umrlih. U samo 7 dana, skoro 2000 oboljelih i 5 umrlih samo u Tuzli. Jel iko tad govorio da je to teška bolest? Jesi li ti smatrao da je to teška bolest?Hendrix wrote: ↑27/06/2020 00:05 Ova Korona je pokazala svu okrutnost i sebicnost vecine ljudi, pa covjece svaki drugi komentar je "ionako bi umro". Pa mi smo se vratili u 16 vijek gdje ko god je imao tezu bolest smatran je mrtvim...i to tako lako danas ide stavis smajli i kazes ionako bi umro ba hajd. Uzela mu familija 5 stoja ili milju ne znam koja sad cifra kruzi.
Zatim, niko ovdje nije sebičan. Sebični su oni koji zagovaraju totalno zatvaranje. Od te kafe koju ovdje spominjes, penzioner prima penziju. Nema kafa, nema turizma, nema privrede, nema penzija. Penzioner neće tad sigurno umrijeti od korone, umrijeće od GLADI. Glad je mogo izvjesnija nego korona. Trenutno je 5 ljudi pozitivno u gernotološkom centru, niko nema simptome. Koliko bi do sada tih ljudi umrlo da nemaju kupiti hranu?
Nije medicina nauka nad naukama. Ne zasniva se svijet na medicini i željama ljekara. Sve se zasniva na ekonomiji i privredi pa i taj ljekar prima platu. Bez privrede primio bi šipak. Mi nismo zemlja koja može podnijeti još jedan lockdown. Neoragnozovani smo, nemamo ustav kako treba, nemamo zakone kako treba... lockdown bi nam bio kraj. Možda je ružno reći, ali koliko god da umre od korone, bar 3 puta bi više umrlo od ekonomskog kolapsa. Sad to stavi na vagu pa vidi. Lahko je Sebiji, Mirsadi i Ednanu zagovarati zatvaranje, oni odoše u Tursku ako država padne a šta će te vi? Gdje će te vi?
- oldtajmer
#20733 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mislim da ipak rijetki jos zagovaraju to da zivot treba stati,nisam ni ja za to ali sam definitivno za sve ono sto mi kao pojedinci mozemo ucinitiTESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 00:29Prvo, od gripe prošle godine bilo je više i zaraženih i umrlih. U samo 7 dana, skoro 2000 oboljelih i 5 umrlih samo u Tuzli. Jel iko tad govorio da je to teška bolest? Jesi li ti smatrao da je to teška bolest?Hendrix wrote: ↑27/06/2020 00:05 Ova Korona je pokazala svu okrutnost i sebicnost vecine ljudi, pa covjece svaki drugi komentar je "ionako bi umro". Pa mi smo se vratili u 16 vijek gdje ko god je imao tezu bolest smatran je mrtvim...i to tako lako danas ide stavis smajli i kazes ionako bi umro ba hajd. Uzela mu familija 5 stoja ili milju ne znam koja sad cifra kruzi.
Zatim, niko ovdje nije sebičan. Sebični su oni koji zagovaraju totalno zatvaranje. Od te kafe koju ovdje spominjes, penzioner prima penziju. Nema kafa, nema turizma, nema privrede, nema penzija. Penzioner neće tad sigurno umrijeti od korone, umrijeće od GLADI. Glad je mogo izvjesnija nego korona. Trenutno je 5 ljudi pozitivno u gernotološkom centru, niko nema simptome. Koliko bi do sada tih ljudi umrlo da nemaju kupiti hranu?
Nije medicina nauka nad naukama. Ne zasniva se svijet na medicini i željama ljekara. Sve se zasniva na ekonomiji i privredi pa i taj ljekar prima platu. Bez privrede primio bi šipak. Mi nismo zemlja koja može podnijeti još jedan lockdown. Neoragnozovani smo, nemamo ustav kako treba, nemamo zakone kako treba... lockdown bi nam bio kraj. Možda je ružno reći, ali koliko god da umre od korone, bar 3 puta bi više umrlo od ekonomskog kolapsa. Sad to stavi na vagu pa vidi. Lahko je Sebiji, Mirsadi i Ednanu zagovarati zatvaranje, oni odoše u Tursku ako država padne a šta će te vi? Gdje će te vi?
evo npr. neki dan sam bio u jednom vecem merkatoru,uredno sam dezinfikovao ruke I stavio masku,ali u prodavnici bukvalno niko od kupaca kao I radnika masku nije nosio i vecina gleda u mene kao da su vidjeli chupacabru
ne radim ja to zbog sebe vec zbog roditelja koje trebam obici,drugih starijih u porodici,izleti da me neko u komsiluku zovne da mu sredim nesto u stanu itd.,znam da se ne mogu sto posto zastiti, ali ako bar mogu deset posto smanjiti mogucnost zaraze nije mi tesko da ucinim tih nekoliko stvari jer ne zelim da budem sevep za neciju bolest ili nesto jos gore
-
Hendrix
#20734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa prodji kroz moje postove prije, ja nigdje ne spominjem totalni lockdown jarane...ja govorim o nedostatku brige o sunarodnjacima, komsijama i slicno. I smijesno je da neko ko ima nick Tesla-Edison govori kako medicina nije nauka nad naukama...jeste nauka je, smijesno je pricati takve gluposti i upravo ta glupa prica koju furaju vecinom neobrazovani kreteni ce nas odvesti nazad u 16 vijek. Ironija stoljeca je da neko ko pise sa Windows sistema kaze da je Gates debil koji veze nema...koji pise sa Android sistema da kaze da je nauka karina i da je to sve izmisljeno, ko ce dati ruku da mu se neko spasi i moliti doktore kada je rijec o njegovom rodu a ovamo po fejsu srati kako su to masoni i placenici.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 00:29 Prvo, od gripe prošle godine bilo je više i zaraženih i umrlih. U samo 7 dana, skoro 2000 oboljelih i 5 umrlih samo u Tuzli. Jel iko tad govorio da je to teška bolest? Jesi li ti smatrao da je to teška bolest?
Ljudi se otvoreno sprdaju s ovim i sve je prisutniji neki glupi inat koji nije nista nego sebicnost. Mislis da je neko pohrlio u kafice da pomogne vlasniku i nasoj ekonomiji...malo sutra, ja i moja raja, kafica, malo suplja...sve po starom. A ne mozemo zivjeti kao po starom to je problem, ne treba lockdown ali neke mjere opreza bi trebale postati norma. Ali opet, mi pricamo o narodu koji vecinom ne veze pojas u autu i sprda se sa ljudima koji ga vezu, a kamoli da se brine oko nekakve dezinfekcije i nosenja maski.
Evo citam sad je i Ivanisevic placen da kaze da je pozitivan...znaci to je apsolutno ludilo i retardacija mozga koja vlada na socijalnim medijima.
-
breba
#20735 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta bi TESLA rekao na ovo?
@_EDISON?
- geralt
#20736 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na ovo se moram vratiti, jer boldirano jednostavno nije tacno. Kad se spominju hronicne bolesti koje povecavaju rizik od korone, svi odmah pomisle na rak. No, najcesci "komorbiteti" su zapravo visok pritisak i dijabetes. Radi se o bolestima sa kojima covjek moze zivjeti po 50-60 godina drzeci ih pod kontrolom, koje ima ogroman postotak stanovnistva, i za koje mnogi ljudi (posebno mladji) nisu ni svjesni da ih imaju.apsidejzi wrote: ↑26/06/2020 21:29 Nisu svedi nikada ganjali kolektivni imunitet. To su samo mediji tako predstavili. Cijelo vrijeme ide prica da se zeli zastititi zdravstveni sistem od kolapsa i da se krivulja zeli drzati ispod maximalnog kapaciteta. Strategija se bazira na tome da se dozvoli konstantna zaraza istog broja ljudi tj da se onaj famozni R0 drzi oko broja 1. Tako ce broj novozarazenih biti konstantan i kao POSLJEDICA Svedska bi trebala prva biti sa kolektivnim imunitetom. Dakle, kolektivni imunitet je posljedica a ne cilj. Cilj je zastiti zdravstveni sistem.
Kao kljucni argument protiv karantena bila je teza da taj dzoker mozes samo jednom koristiti. Cekace se dok ne dodje do 95% popunjenosti kapaciteta u zdravstvenom sistemu i onda iskoristiti ovaj dzoker. Ako ga prerano iskoristis rizikujes da prvo srusis ekonomiju a zatim da ljudima jednostavno dodije i da iduci put nece postovati karanten. Upravo to se desava sada sirom svijeta. Sta je bilo sinoc u Liverpulu, neki dan u Sarajevu kad su postali prvaci. Ljudima je dosta karantena i sada se jednostavno ne cuvaju a to u mnogome pogorsava rizik za prenos virusa.
Ja zivim i radim u svedskoj i postujem propise koji se preporucuju. Vjerujem strucnim ljudima i pratim sta se desava. Vidim da je strategija manje vise uspjesna. Zdravstveni sistem nikada nije presao ispod 25% slobodnog kapaciteta, ocuvano je moje demokratsko pravo na slobodu. Niko me nije zatvorio u stan i ugrozio moje pravo na slobodu kretanja. Ja sam ga sam sebi ogranicio. Umrli su uglavnom oni koji bi svakako umrli u Junu. Zao mi je, ali zivot ide dalje.
Malo okrutno, mano razumski. Bolje i to nego ovo sto vidim da se desava danas u BiH gdje nema nikakve kontrole ni od strane vlasti ni od strane obicnog svijeta.
No, kao sto sto smo zakljucili, hajmo sacekati par mjeseci pa analizirati stanje sa dalje vremenske tacke. Jos je prerano.
- sinuhe
#20737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne vjerujem da veca smrtnost u Svedskoj ima neke veze za njihovim mjerama. Ima tu propusta u njihovom zdravstveno-socijalnom sistemu. Nisu okolne zemlje bile u nikakvom lockdownu kao Spanija, Francuska, Italija ili cak BiH.
-
Mogy87
#20738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sto prevedeno na nase prilike uz pretilost i generalno nezdrav stil zivota obuhvata preko 50% populacije u BiH. Kad bi ovi zagovornici Svedske na bosanski nacin kojim je kafana na prvom mjestu bili svjesni da pricamo o roditeljima, a ne necijim nanama i dedama pitam se da li bi promijenili misljenje.geralt wrote: ↑27/06/2020 07:11Na ovo se moram vratiti, jer boldirano jednostavno nije tacno. Kad se spominju hronicne bolesti koje povecavaju rizik od korone, svi odmah pomisle na rak. No, najcesci "komorbiteti" su zapravo visok pritisak i dijabetes. Radi se o bolestima sa kojima covjek moze zivjeti po 50-60 godina drzeci ih pod kontrolom, koje ima ogroman postotak stanovnistva, i za koje mnogi ljudi (posebno mladji) nisu ni svjesni da ih imaju.apsidejzi wrote: ↑26/06/2020 21:29 Nisu svedi nikada ganjali kolektivni imunitet. To su samo mediji tako predstavili. Cijelo vrijeme ide prica da se zeli zastititi zdravstveni sistem od kolapsa i da se krivulja zeli drzati ispod maximalnog kapaciteta. Strategija se bazira na tome da se dozvoli konstantna zaraza istog broja ljudi tj da se onaj famozni R0 drzi oko broja 1. Tako ce broj novozarazenih biti konstantan i kao POSLJEDICA Svedska bi trebala prva biti sa kolektivnim imunitetom. Dakle, kolektivni imunitet je posljedica a ne cilj. Cilj je zastiti zdravstveni sistem.
Kao kljucni argument protiv karantena bila je teza da taj dzoker mozes samo jednom koristiti. Cekace se dok ne dodje do 95% popunjenosti kapaciteta u zdravstvenom sistemu i onda iskoristiti ovaj dzoker. Ako ga prerano iskoristis rizikujes da prvo srusis ekonomiju a zatim da ljudima jednostavno dodije i da iduci put nece postovati karanten. Upravo to se desava sada sirom svijeta. Sta je bilo sinoc u Liverpulu, neki dan u Sarajevu kad su postali prvaci. Ljudima je dosta karantena i sada se jednostavno ne cuvaju a to u mnogome pogorsava rizik za prenos virusa.
-
Tambure
#20739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vrati malo film ... umrla zena 96 godina imala 4 bolescine ... to ti je bila redivna vijest
-
pinturicchio
#20740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moja oba roditelja u svojim pedesetim imaju bolesti s kojima mogu živjeti bar još 10-15 godina ali ne znam da li bi preživjeli ovo što korona uradi od čovjeka. To vam je inače BH prosjek, posebno ove ratne generacije, tako da smo mi mnogo ranjiviji od kompletnog zapadnog svijeta. Pričate gluposti, idete u krajnosti, smetaju vam maske i nazivate ih brnjicama a dokazano je da se rizik od infekcije, ako svi nose maske, spušta na mizernih 5%.
Još jedno pitanje, da vam neko ponudi medikament koji vas štiti od korone u 95% vjerovatnoće, koliko biste ga platili?
Još jedno pitanje, da vam neko ponudi medikament koji vas štiti od korone u 95% vjerovatnoće, koliko biste ga platili?
-
elcaliente
#20741 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Neki ovdje ne zele da priznaju da je Bosnjo otkrio namjere Bila Gejca.
Bil Gejc je citav zivot proveo razmisljajuci i istrazivajuci kako da cipuje Bosnju jer prosjecnog krezubog Bosnju sa stomakom od bjelog hljeba i pive koji se voza u dizelasu smatra najvecom prijetnjom za svoju firmu.
Ali Bosnjo poznat kao ucenjak na svijetu koji pripada narodu sa najvise izuma je otkrio te zle namjere zlokobnog Bila Gejca.
Bosnjo zna..
Bil Gejc je citav zivot proveo razmisljajuci i istrazivajuci kako da cipuje Bosnju jer prosjecnog krezubog Bosnju sa stomakom od bjelog hljeba i pive koji se voza u dizelasu smatra najvecom prijetnjom za svoju firmu.
Ali Bosnjo poznat kao ucenjak na svijetu koji pripada narodu sa najvise izuma je otkrio te zle namjere zlokobnog Bila Gejca.
Bosnjo zna..
Last edited by elcaliente on 27/06/2020 10:22, edited 2 times in total.
- piupiu
#20742 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bacili bi ga u Miljacku (rijeku/potok pored kojeg žive). Jer ovo je samo blaža gripica o kojoj nas lažu.pinturicchio wrote: ↑27/06/2020 10:05 Još jedno pitanje, da vam neko ponudi medikament koji vas štiti od korone u 95% vjerovatnoće, koliko biste ga platili?
- piupiu
#20743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne bi. Nije da to nismo ovdje spomenuli jedno 1000 puta. Vele - kome je mrijet, nek umre, s koronom ili bez.Mogy87 wrote: ↑27/06/2020 07:48 Sto prevedeno na nase prilike uz pretilost i generalno nezdrav stil zivota obuhvata preko 50% populacije u BiH. Kad bi ovi zagovornici Svedske na bosanski nacin kojim je kafana na prvom mjestu bili svjesni da pricamo o roditeljima, a ne necijim nanama i dedama pitam se da li bi promijenili misljenje.
- GAU8
#20744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kukate na paničare. A ja bih baš ovaj post okarakterizirao kao čistu paniku.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 00:29Prvo, od gripe prošle godine bilo je više i zaraženih i umrlih. U samo 7 dana, skoro 2000 oboljelih i 5 umrlih samo u Tuzli. Jel iko tad govorio da je to teška bolest? Jesi li ti smatrao da je to teška bolest?Hendrix wrote: ↑27/06/2020 00:05 Ova Korona je pokazala svu okrutnost i sebicnost vecine ljudi, pa covjece svaki drugi komentar je "ionako bi umro". Pa mi smo se vratili u 16 vijek gdje ko god je imao tezu bolest smatran je mrtvim...i to tako lako danas ide stavis smajli i kazes ionako bi umro ba hajd. Uzela mu familija 5 stoja ili milju ne znam koja sad cifra kruzi.
- piupiu
#20745 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Od kafe ovdje penziju niko još nije primio. Od MMF-a jeste.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 00:29 Zatim, niko ovdje nije sebičan. Sebični su oni koji zagovaraju totalno zatvaranje. Od te kafe koju ovdje spominjes, penzioner prima penziju. Nema kafa, nema turizma, nema privrede, nema penzija. Penzioner neće tad sigurno umrijeti od korone, umrijeće od GLADI. Glad je mogo izvjesnija nego korona. Trenutno je 5 ljudi pozitivno u gernotološkom centru, niko nema simptome. Koliko bi do sada tih ljudi umrlo da nemaju kupiti hranu?
A i tebe da pitam, k'o i onog lebovskog, reci ti meni jesi li se u mjesecima prije korone borio protiv gladi penzionera, jer ona je bila tu i prije pandemije?
-
Officer Crabtree
#20746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Čime će se student boriti, vidiš da sjedi po cijeli dan ovdje, da sta radi ne bi imao vremena...
- zubi
#20747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jbt ko bi reko da je za privredu jedne zemlje kafa toliko bitna
Mozda jos jedino nargila da joj moze da parira...
-
kakavdanakneiskustvu
#20748 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
piupiu wrote: ↑27/06/2020 10:16Bacili bi ga u Miljacku (rijeku/potok pored kojeg žive). Jer ovo je samo blaža gripica o kojoj nas lažu.pinturicchio wrote: ↑27/06/2020 10:05 Još jedno pitanje, da vam neko ponudi medikament koji vas štiti od korone u 95% vjerovatnoće, koliko biste ga platili?
-
megaribi1
#20749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam koja si generacija, ali ko se sjeća 1982., pamti kako se percepcija Jugoslavije od najbolje zemlje na svijetu pretvorila u depresiju najviše zbog nestašice kafe i trideset-metarskih redova pred samoposlugom kada ona dođe u prodavnice. Ko se sjeća 1992, zna da se najbolje moglo obogatiti na švercu kafe (kupiš kilogram sirove kafe sa druge strane piste za 5 DEM i prodaš je na pijaci u Sarajevu za 130 DEM). Ali da ne skrećemo puno sa teme
-
BadBoy
#20750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sad će ti izmisliti neki strawman argument. I ja ga konstantno pitam istoe, gdje je bio od svih ovih godina kad se Bosna zaduživala od MMF-a i kad su ljudi isto nezaposleni i gladni bili. Ispade Bosna bila utopija prije koronepiupiu wrote: ↑27/06/2020 10:21Od kafe ovdje penziju niko još nije primio. Od MMF-a jeste.TESLA_EDISON wrote: ↑27/06/2020 00:29 Zatim, niko ovdje nije sebičan. Sebični su oni koji zagovaraju totalno zatvaranje. Od te kafe koju ovdje spominjes, penzioner prima penziju. Nema kafa, nema turizma, nema privrede, nema penzija. Penzioner neće tad sigurno umrijeti od korone, umrijeće od GLADI. Glad je mogo izvjesnija nego korona. Trenutno je 5 ljudi pozitivno u gernotološkom centru, niko nema simptome. Koliko bi do sada tih ljudi umrlo da nemaju kupiti hranu?
A i tebe da pitam, k'o i onog lebovskog, reci ti meni jesi li se u mjesecima prije korone borio protiv gladi penzionera, jer ona je bila tu i prije pandemije?