Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#18376 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

nineinchnails wrote: 25/06/2020 08:30 Znači, do 2028 ćemo imati kompletan autoput u funkciji?
A to je trebalo biti još 2017.
Sljedeća decenija je sigurno i završna, sa ovim finansijskim planom, nekako, što se dijela u FBiH tiče, može se reći da postoji neki konkretan plan za svaki dio autoputa, što je do sada bila nepoznanica iz razloga što se za neke dionice znalo da će proći, ali nikakva inicijativa nije postojala da se ta dionica pokrene.

Recimo tu u okolini Tešnja, već tamo 2004. godine, ljudi su znali da će tuda ići autoput, ni montažna vikendica se nije mogla napraviti, pa evo tek u 2019. godini napravljeni su prvi koraci za autoput od Doboja do Tešnja, radi se na projektovanju, eksproprijaciji, što je opet po sebi dugotrajan proces, ali mnogo realniji od recimo čekanja da se bilo šta pokrene.

Koridor Vc po mojoj procjeni, biti završen 2035. godine, a i tada će vjerovatno faliti nešto, neka minijaturna dionica, spoj neki, jer mi moramo imati neki kamenčić u cipeli da nas žulja, što bi otprilike značilo da sam projekat izgradnje koridora Vc bi izašao na nekih 35 godina.
drug_profi

#18377 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Falice to da ce prve dionice biti potpuno zrele za rekonstrukciju, a i Jadransko jonska AC bi privukla dodatni promet preko BiH.
Zatim dijagonala Bihać-Goražde, spoj Tuzle sa Vc... itd. ima posla do kraja zivota ovih sto su sad upisali studij građevine.
nineinchnails

#18378 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Pretpostavljao sam da će to biti tako. Nije firma nastala bezveze nego da uhljebi mnoge koji tu planiraju dočekati i penziju.
2035 ja ne znam da li ću biti živ.
So What!

#18379 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: 25/06/2020 09:41 Falice to da ce prve dionice biti potpuno zrele za rekonstrukciju, a i Jadransko jonska AC bi privukla dodatni promet preko BiH.
Zatim dijagonala Bihać-Goražde, spoj Tuzle sa Vc... itd. ima posla do kraja zivota ovih sto su sad upisali studij građevine.
Već se uveliko rekonstruiše asfalt na onim prvim dionicama Jošanica - Podlugovi - Dobrinje - Visoko - Kakanj, a biće sigurno i oni mostovi zreli za rekonstrukciju, ograda, zaštita od svjetala kao i zaštita od udara je već postavljana itd...

Bio je tender za bukobrane na tom dijelu, i ušutilo se nešto, nikakvih informacija, zatim morat će se tu graditi neka odmarališta, ima prostora za to, možda čak i petlje, a sa podebljanjem prometa, pomoćna traka će sigurno postati treća.

U budućnosti ja to vidim, sa preopterećenjem pravca Sarajevo-Zenica, gotovo sam siguran da će ići prijedlog za novi krak, Lašva - Busovača - Kiseljak - Tarčin, ali to je kroz nekih 30-40 godina.

A osim koridora Vc, pa realno ta veza na Beograd će biti izgrađena i prije završetka koridora Vc, a linijom Rača - Bijeljina - Brčko obilaznica - Modriča (A1). Na taj način će veza Banja Luka - Beograd i Sarajevo - Beograd biti ostvarene preko koridora Vc.

Sve zaboravim ubaciti na ovdje, ali izgradnji je i granični most kod Rače za ovaj autoput, a Srbija je već počela za izgradnjom te kratke veze između petlje Kuzmin i Rača.
Cossack

#18380 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

drug_profi wrote: 25/06/2020 09:41 Falice to da ce prve dionice biti potpuno zrele za rekonstrukciju, a i Jadransko jonska AC bi privukla dodatni promet preko BiH.
Rekonstrukcije će finansirati naprata putarine. Vjerovao ili ne to je normalno u svim državama.
drug_profi

#18381 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Cossack wrote: 25/06/2020 11:23
Rekonstrukcije će finansirati naprata putarine. Vjerovao ili ne to je normalno u svim državama.
:?:

Eki. Ja mislio to se nikad ne radi.
Seyfo

#18382 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Lijepo zvuči ovo što ovaj SoWhat priča ali mi se ne uklapa u sigurnu perspektivu da će na ovim prostorima biti sve manje i manje i manje ljudi, a samim tim i manje prometa roba i usluga tj.manje i manje prometa na cestama. Što bi značilo da i kad se završi Vc i dionice koje su utvrđene, i zaokružene im finansije, da će se teško odlučiti na gradnju novih saobraćajnica nakon toga. Dodik da se spoji sa Srbijom i on je svoje završio.

A da se vratimo u realnost, predviđam da će prva transferzala u Sarajevu biti završena otprilike kad i Vc, maltene isti dan se siječe vrpca, to se ionako namješta pred izbore. Ako kažu 6 godina, to je otprilike jedno 10 ili 12 godina. Možda i 14. Znači 2030 ili 2032.g.Te godine bi trebali biti lokalni izbori, pa možda da to sve pomaknu za opšte izbore 2034.g. Taman tad će onoo malo naroda što je ostalo prestati pušiti nacionalističku priču pa će im se servirati da imamo autoput Vc.
drug_profi

#18383 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa hajmo ih mjenjat pa da putevi budu za vise naroda.
NecuVise

#18384 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NecuVise »

Ni u Hrvatskoj nije autoput zakrčen Hrvatima nego drugima, pa tako neće ni kod nas, ne znam što se stalno poteže za priča o broju stanovnika BiH i prometu, pa nismo mi Njemačka ili Turska da nam stanovnici zakrče puteve.
So What!

#18385 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Seyfo wrote: 25/06/2020 12:35 Lijepo zvuči ovo što ovaj SoWhat priča ali mi se ne uklapa u sigurnu perspektivu da će na ovim prostorima biti sve manje i manje i manje ljudi, a samim tim i manje prometa roba i usluga tj.manje i manje prometa na cestama. Što bi značilo da i kad se završi Vc i dionice koje su utvrđene, i zaokružene im finansije, da će se teško odlučiti na gradnju novih saobraćajnica nakon toga. Dodik da se spoji sa Srbijom i on je svoje završio.

A da se vratimo u realnost, predviđam da će prva transferzala u Sarajevu biti završena otprilike kad i Vc, maltene isti dan se siječe vrpca, to se ionako namješta pred izbore. Ako kažu 6 godina, to je otprilike jedno 10 ili 12 godina. Možda i 14. Znači 2030 ili 2032.g.Te godine bi trebali biti lokalni izbori, pa možda da to sve pomaknu za opšte izbore 2034.g. Taman tad će onoo malo naroda što je ostalo prestati pušiti nacionalističku priču pa će im se servirati da imamo autoput Vc.
Meni ne zvuči lijepo, jer se to neće desiti u skorije vrijeme, već shodno potrebama.

Rast privrede nije uslovljen ljudima, imali smo više stanovnika 2000. godine recimo nego sada, pa je privreda mnogo jača u odnosu na tu godinu, sve je više automobila, više gužvi i veće su potrebe za cestama.

Bosna i Hercegovina kada dobije pravu putnu, zračnu i željezničku infrastrukturu, sigurno će privući i više međunarodnog prometa.

Što se tiče Prve transverzale, ona će biti završena prije koridora Vc, ali ostale saobraćajnice poput Gradskog autoputa, Južne i Sjeverne longitudinale, IX, X, XI I XII transverzale kao i B i C transverzale, to sigurno neće biti riješeno prije koridora Vc.

Iako nije tema, evo Kanton Sarajevo se ozbiljno zadužio za dva ozbiljna objekta na ulazima u Sarajevo:

Dobili smo kredit od 30 miliona eura za nastavak gradnje Prve i Devete transverzale u Sarajevu
Image

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo u iznosu od 30 miliona eura.

Kako s enavodi u saopćenju, svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima kantona i regionalnom cestovnom mrežom.

"Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti prometa u regiji. Iznos zajma je 30 miliona eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući 3 godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine", kaže se iz Ministarstva finansija.

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine.
Klix
Naslovnica

#18386 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Gradski autoput je završen, nema dalje.
:(
Porodice Foht

#18387 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

Gledaj ti mudraca Novalica:´´...danas došao vidjeti na djelu novi koncept Autocesta Federacije BiH koji podrazumijeva simultani rad na više manjih dionica.´´ :-)
"U ovom trenutku imamo ovdje dvije dionice koje su ukupno oko 20 kilometara, a također u Zenici imamo "napadnutih" 20 kilometara, kao i na tunelu Ivan 10 kilometara. Trenutno imamo slučaj da relativno sporo dolazimo do funkcionalnih dijelova, ali kad dođemo iduće godine imat ćemo veliki broj kilometara", kazao je Novalić, dodavši kako slijedi povezivanje tih dionica. :zid:

Pa reci, gospodine ko je vokri za to!
Seyfo

#18388 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

I ovaj spoj Drinske sa Alipašinom kružnim tokom nikako da krene. Nadvožnjak se ukazao odavno, štrči i obećava, a kružnog ni na mapi.

Pa dokle?

Ja sam se nadao da će ga ubrzati da imaju koju vrpcu presjeći pred lokalne izbore, ali vidim da od toga nema ništa. Možda pred opšte 2022,ako i tad. A radi se o jednom jebenom kružnom toku.

BTW više međunarodnog prometa hoće privući Vc, ali kad bude gotov, i to samo na Vc. Ostala manja mjesta će biti praznija a Sarajevo naseljenije.Time prva transferzala dobija na značaju, a ko zna kad će biti izgrađena.
So What!

#18389 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Seyfo wrote: 25/06/2020 15:04 I ovaj spoj Drinske sa Alipašinom kružnim tokom nikako da krene. Nadvožnjak se ukazao odavno, štrči i obećava, a kružnog ni na mapi.

Pa dokle?

Ja sam se nadao da će ga ubrzati da imaju koju vrpcu presjeći pred lokalne izbore, ali vidim da od toga nema ništa. Možda pred opšte 2022,ako i tad. A radi se o jednom jebenom kružnom toku.

BTW više međunarodnog prometa hoće privući Vc, ali kad bude gotov, i to samo na Vc. Ostala manja mjesta će biti praznija a Sarajevo naseljenije.Time prva transferzala dobija na značaju, a ko zna kad će biti izgrađena.
Ja imam osjećaj da ti pričaš o IX transverzali, ali ona nikako ne spaja Drinsku i Alipašinu već ulicu Safeta Zajke (Boljakov Potok) te križanje ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića (Alipašino Polje).

Druga stvar, tekst iznad spominje da je kredit za isti kružni tok prošao državni nivo, potpisan je ugovor sada ide tender. Kružni tok, nije baš običan, biće vjerovatno najsloženiji u Sarajevu ikada do sad napravljen, čak složeniji i od onog u Hrasnom Brdu, a cijena bi iznosila oko 3 miliona eura.

Izgradnja prve faze spoja ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića je započela krajem 2016. godine, te se sastojala od temelja mosta u krugu Tvornice dalekovoda Sarajevo, a druga faza je započela u junu 2018. godine, te se sastojala iz izgradnje mosta, i još uvijek traju radovi. Obe faze su pratili sporovi, kako sa Tvornicom dalekovoda tako i sa Javnim preduzećem Željeznice FBiH.

Treća faza bi bila ujedno i taj kružni tok, koji eto možda počne sa izgradnjom do kraja godine. Sve ukupno bi trebalo da košta negdje oko 15 miliona KM, a najveći problem zašto nije izgrađena ranije, jeste nedostatak novca. Općina Novi Grad je maksimalno gurala ovaj projekat, jer će se ovako direktno povezivati dva naselja u njenom sastavu, a nešto je finansirala Vlada Kantona Sarajevo te je nešto dodala i Direkcije za ceste KS.
RJ57

#18390 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

nineinchnails wrote: 25/06/2020 09:46 Pretpostavljao sam da će to biti tako. Nije firma nastala bezveze nego da uhljebi mnoge koji tu planiraju dočekati i penziju.
2035 ja ne znam da li ću biti živ.
nisi jedini. ja se iskreno nadam da ću doživjeti da vidim ko će biti svjetski prvak 2038 i da se tu negdje onda provozam i novootvorenim integralnim autoputem Vc i to bi bilo to. neki krajnji cilj bi onda bila ev. 2042 ali neću sad da zračim optimizmom. ma iskreno, i penziju dočekat bi bilo ko kuća!
drug_profi

#18391 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

ja se mogu nadat jos 15 tak godina zivota ako cemo gledati prosjecan vijek muskarca u BiH.
Ne znam koliko cu zivjeti, koliko dugo cu moci voziti, ali ne vjerujem da ce mi se ostvariti san da mogu sa posla u petak popodne sjesti u auto i otici na more i provest dole lijepo vece. Predugo ovo traje i traljavo je. Prenj jeste oduvijek prepreka, ali sve ostalo je relativno jednostavno i trebalo je biti do sad gotovo.
Fadil opet laze u predizbornoj, eto oni ce 200 kilometara najtezih odraditi za 6 godina, kao da ne znamo da se u proteklih 6 otvorilo NULA kilometara.
Ovo je jedna bezobzirna bagra koju treba ukloniti sto prije.
toooka

#18392 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

I to zanimljivo je da evo do sredine ove godine nema nekih tendera za gradnju, iako da bi iduce godine krenuli vec bi morali tenderi biti pokrenuti, što znači da i 2021 nece biti neke intezivne gradnje na novim gradilistima, a bezobrazno najavljuju završetak kompletnog koridora.
tyrdh

#18393 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tyrdh »

So What! wrote: 25/06/2020 16:54
Seyfo wrote: 25/06/2020 15:04 I ovaj spoj Drinske sa Alipašinom kružnim tokom nikako da krene. Nadvožnjak se ukazao odavno, štrči i obećava, a kružnog ni na mapi.

Pa dokle?

Ja imam osjećaj da ti pričaš o IX transverzali, ali ona nikako ne spaja Drinsku i Alipašinu već ulicu Safeta Zajke (Boljakov Potok) te križanje ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića (Alipašino Polje).

Druga stvar, tekst iznad spominje da je kredit za isti kružni tok prošao državni nivo, potpisan je ugovor sada ide tender. Kružni tok, nije baš običan, biće vjerovatno najsloženiji u Sarajevu ikada do sad napravljen, čak složeniji i od onog u Hrasnom Brdu, a cijena bi iznosila oko 3 miliona eura.

Izgradnja prve faze spoja ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića je započela krajem 2016. godine, te se sastojala od temelja mosta u krugu Tvornice dalekovoda Sarajevo, a druga faza je započela u junu 2018. godine, te se sastojala iz izgradnje mosta, i još uvijek traju radovi. Obe faze su pratili sporovi, kako sa Tvornicom dalekovoda tako i sa Javnim preduzećem Željeznice FBiH.

Treća faza bi bila ujedno i taj kružni tok, koji eto možda počne sa izgradnjom do kraja godine. Sve ukupno bi trebalo da košta negdje oko 15 miliona KM, a najveći problem zašto nije izgrađena ranije, jeste nedostatak novca. Općina Novi Grad je maksimalno gurala ovaj projekat, jer će se ovako direktno povezivati dva naselja u njenom sastavu, a nešto je finansirala Vlada Kantona Sarajevo te je nešto dodala i Direkcije za ceste KS.
Kakav ce biti taj kruzni? Turbo? I gdje ce biti?
So What!

#18394 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

tyrdh wrote: 26/06/2020 07:46Kakav ce biti taj kruzni? Turbo? I gdje ce biti?
Novi_Nick

#18395 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Novi_Nick »

Kada misle graditi sarajevski gradski autoput od ulaza/izlaza iz sarajeva do zeljeznicke stanice?
Naslovnica

#18396 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Novi_Nick wrote: 26/06/2020 15:57 Kada misle graditi sarajevski gradski autoput od ulaza/izlaza iz sarajeva do zeljeznicke stanice?
Nikako, to je prekriženo.
RJ57

#18397 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

So What! wrote: 26/06/2020 15:34
tyrdh wrote: 26/06/2020 07:46Kakav ce biti taj kruzni? Turbo? I gdje ce biti?

ne znam šta su ovo nacrtali, ali ovo definitivno nije sarajevo :D
RJ57

#18398 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

je li se zna da li je tunel prenj planiran sa po jednom trakom po pravcu ili nekako drugačije? odma mi padaju napamet karavanke ili tunel ispod arlberga, tu treba stvarno biti strpljiv.
toooka

#18399 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

RJ57 wrote: 26/06/2020 18:30 je li se zna da li je tunel prenj planiran sa po jednom trakom po pravcu ili nekako drugačije? odma mi padaju napamet karavanke ili tunel ispod arlberga, tu treba stvarno biti strpljiv.
Zasad ko Karavanke, jedan tunel sa saobraćajem u oba pravca.
Nivelacija

#18400 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Zasto se ne grade ovi kruzni na m17 u Zenici, koji su veza sa Vc.

Kako misle stici za 5 mjeseci sve zavrsiti.?
Post Reply