Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Locked
General War

#1426 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

Hemel wrote: 24/06/2020 20:26
General War wrote: 24/06/2020 20:24
Hemel wrote: 24/06/2020 20:16

Kada pokrivas taj dio sto im ne rece da ne pucaju po tvojim dzamijama iz kamiona pri povratku iz Vukovara?
:shock: :-)
Ne znam, mozda cekao tebe da vidim sta ste se dogovorili shodno ucescu u vlasti...demokratija.
i ti si bio dio vlasti ili te karadzic nije predstavljao?
Ne znam senade, sta ti mislis? Prepusti se masti :thumbup:
Hemel

#1427 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

meni je od skora sve jasno pogotovu ovdje na forumu.
zivio ti meni ma ko bio i ne stidi se svog porijekla, jedino mozda stavova.
CPT

#1428 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by CPT »

madner wrote: 24/06/2020 15:05 Dakle da sumiramo moralo se uci u rat sa obje strane nakon sto oni zavrse svoje i odrade pripreme, bez oruzja i tehnike, dok su oni skroz spremni. I to smo dobro prosli jer da nije bilo poteza Alije moglo je biti i gore. Ne bas jasno kako, ali sigurno nije moglo bolje.
Moralo se ici u rat je je Milosevic dobio dozvolu SAD, dogovorio sa Slovencima i posao zelio zavrsiti ASAP. Kad ici u rat je odlucivala Slovenija (i Hrvatska). Kad su oni otisli SFRJ je prestala postojati. Alija je morao organizovati referendum sta god Radovan prijetio. Slovenije se nije uspjela naoruzati, Hrvatska jos manje ali Bosna sigurno bi. Preko Hrvatske sa jedne strane i preko Srbije sa druge strane. Cudno da se Albanci nisu uspjeli iako granice sa prijateljskim drzavama.

A da... trebala je sa Srbima u rat protiv Hrvatske pa kad zavrse posao 1:1 na Srbijom gdje bi Srbija kontrolisala zapadnu i istocnu granicu. Fantasticno.
Banksy

#1429 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Banksy »

Zijo77 wrote: 24/06/2020 18:54
Nema kraja vašim prepucavanjima. U tim istorijskim trenutcima, vođa je bio vrlo važna osoba jer naš narod voli vođe! Koga smo imali kao izbor? Osim Alije, samo dvojica su bili u igri: Fikret Abdić i adil Zulfikarpašić. Abdić je imao te menadžerske sposobnosti i pragmatičnost. Zulfikarpašić je bio veoma mudar i iskusan. Kako bi bilo sa jednim od njih dvojice, nikada nećemo saznati. Duraković nije bio u igri jer se stranka praktično raspala. Branko Mikulić takodjer nije bio u igri iako je imao neke izvanredne osobine i razmišljao kao Bosanac i bosanski patriota. Mislim da je već bio narušenog zdravlja.
Alija je imao prevrtljivost i nesigurnost, a falilo mu je i političko iskustvo. Osim toga, kao vjerski idealista koji je robijao zbog vjere, a ne zbog bosanskog patriotizma, nije bio pogodna ličnost. Pristao je na sporazum sa Miloševićem kojeg su utanačili Zulfikarpašić i Muhamed Filipović pa odbacio. Vidim da neki ne znaju da je po tom sporazumu bilo predvidjeno da se Muslimani (danas Bošnjaci) ne regrutuju za rat protiv Hrvatske. BiH bi ostala Republika u sastavu skraćene Jugoslavije zajedno sa Crnom Gorom i možda Makedonijom. Rat u Hrvatskoj bi odmah i prestao jer bi došlo do prešutne razmjene naroda po dogovoru Miloševića i Tudžmana. Srbi iz Hrvatske bi prešli u BiH i Srbiju, a suprotnom pravcu bi otišli Hrvati iz BiH i Srbije. U novoj državi bi Bošnjaci bili drugi narod po brojnosti, ali bi BiH kao republika ostala zauvijek u zagrljaju Srbije. Položaj Bošnjaka bi bio vjerovatno solidan. Znači bili bi ravnopravni sa Srbima, ali bi Srbi bili malo ravnopravniji.
Alija je napustio pregovore u Lisabonu i to mu je bila sigurno neobjašnjiva greška. Strana koja nema armiju, oružje, logistiku i ostalo nikada po pravilu ne napušta pregovore. Pogotovo je to bila greška jer je samim pristupom pregovorima priznao Karadžića kao legitimnu stranu. Pa kada je već pristao da pregovara sa pobunjenicima, nije smio napuštati pregovore bez konačnog rješenja.

Trebao je biti čvrst i reći svima u BiH koji su ga optuživali za podjelu i izdaju da sami preuzmu odgovornost za desetine hiljada koji će biti ubijeni ukoliko se sporazum ne postigne. Ali, Izetbegović je jedno mislio do podne, a drugo od podne! Sam je to rekao! E takvi ne mogu biti vođe.

Alija, Alija, gde će ti duša.
madner

#1430 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by madner »

CPT wrote: 24/06/2020 20:36
madner wrote: 24/06/2020 15:05 Dakle da sumiramo moralo se uci u rat sa obje strane nakon sto oni zavrse svoje i odrade pripreme, bez oruzja i tehnike, dok su oni skroz spremni. I to smo dobro prosli jer da nije bilo poteza Alije moglo je biti i gore. Ne bas jasno kako, ali sigurno nije moglo bolje.
Moralo se ici u rat je je Milosevic dobio dozvolu SAD, dogovorio sa Slovencima i posao zelio zavrsiti ASAP. Kad ici u rat je odlucivala Slovenija (i Hrvatska). Kad su oni otisli SFRJ je prestala postojati. Alija je morao organizovati referendum sta god Radovan prijetio. Slovenije se nije uspjela naoruzati, Hrvatska jos manje ali Bosna sigurno bi. Preko Hrvatske sa jedne strane i preko Srbije sa druge strane. Cudno da se Albanci nisu uspjeli iako granice sa prijateljskim drzavama.

A da... trebala je sa Srbima u rat protiv Hrvatske pa kad zavrse posao 1:1 na Srbijom gdje bi Srbija kontrolisala zapadnu i istocnu granicu. Fantasticno.
Vidi znam da si glup. I to ne malo glup nego bas ono poprilicno. Shodno tome moze preskociti tvoje doskocice koje nemaju nikakvu vrijendnost i moje suptilno vrijedjanje tvojih intelektualnih sposobnosti. Ti to ne kontas, drugi ti se smiju, ti vrtis iste gluposti uvijek. Cak i ne kontas ironiju na koju odgovoras i potvrdjujes je.
General War

#1431 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

Hemel wrote: 24/06/2020 20:32 meni je od skora sve jasno pogotovu ovdje na forumu.
:lol:
Ma ovaj formum je jos jedan u nizu napada na Bosnjake jel tako?...A kad smo vec kod zelja...i ja tebi isto zelim svako dobro i da pocnes gledat stvari relano bez emocija...A ni ti ne znas koje ti je porijeklo s obzirom ko je sve prolazio ovim prostorima, tako da ne znam sto bi se ja trebao necega stiditi..osim sto pokazuje koliko bas izvire iz ljudi ono kao biva se bore protiv toga.
CPT

#1432 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by CPT »

Ludzak wrote: 24/06/2020 16:52 Alija nije imao autoriteta kod svoje žene, a kamoli da vodi državu. Zato su ga i obrlatili ratni profiteri i komšije.
Ja argumenata i prdmahovine... Ali eto Bill f. Clinton je imao. Kakve to ima crne veze. Slucajno je bio u najslabijoj poziciji i zbog embarga MZ rob ratnih profitera.
CPT

#1433 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by CPT »

madner wrote: 24/06/2020 20:41
CPT wrote: 24/06/2020 20:36

Vidi znam da si glup. I to ne malo glup nego bas ono poprilicno. Shodno tome moze preskociti tvoje doskocice koje nemaju nikakvu vrijendnost i moje suptilno vrijedjanje tvojih intelektualnih sposobnosti. Ti to ne kontas, drugi ti se smiju, ti vrtis iste gluposti uvijek. Cak i ne kontas ironiju na koju odgovoras i potvrdjujes je.
ja ba genije... de da malo genocida sa Srbima... i ta prica... i to na javnom forumu
Banksy

#1434 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Banksy »

General War wrote: 24/06/2020 19:56
Banksy wrote: 24/06/2020 17:46
I da podsjetimo.

19. septembra 1991. godine u Mostar i Hercegovinu dolazi nekoliko hiljada srpskih i crnogorskih rezervista sastavljenih od titogradskog i užičkog korpusa JNA. Nedugo nakon dolaska, JNA zauzima položaje na brdima oko Mostara i zračne luke, pripremajući opsadu koja će početi s proljećem.

:-) :lol:
..A Bugari usli u Sofiju :D
Pa ti zaista nemaš pojma, ni o čemu...

Hemel

#1435 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

General War wrote: 24/06/2020 20:41
Hemel wrote: 24/06/2020 20:32 meni je od skora sve jasno pogotovu ovdje na forumu.
Ma ovaj formum je jos jedan u nizu napada na Bosnjake jel tako?...A kad smo vec kod zelja...i ja tebi isto zelim svako dobro i da pocnes gledat stvari relano bez emocija...A ni ti ne znas koje ti je porijeklo s obzirom ko je sve prolazio ovim prostorima, tako da ne znam sto bi se ja trebao necega stiditi..osim sto pokazuje koliko bas izvire iz ljudi ono kao biva se bore protiv toga.
Ja sam tebi rekao da se ne stidis svog porijekla a ti meni da me neko usput pravio.
Pitaj babu skim je morala spavati.
Ja fino a ti djonom, ocekivano.
General War

#1436 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

CPT wrote: 24/06/2020 20:42
Ludzak wrote: 24/06/2020 16:52 Alija nije imao autoriteta kod svoje žene, a kamoli da vodi državu. Zato su ga i obrlatili ratni profiteri i komšije.
Ja argumenata i prdmahovine... Ali eto Bill f. Clinton je imao. Kakve to ima crne veze. Slucajno je bio u najslabijoj poziciji i zbog embarga MZ rob ratnih profitera.
Ja ba, slucajno je i postavio i Sabinu i Baketa kao strucnjake da se embargo digne...i da nebude rob profitera
CPT

#1437 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by CPT »

General War wrote: 24/06/2020 20:52
CPT wrote: 24/06/2020 20:42
Ja ba, slucajno je i postavio i Sabinu i Baketa kao strucnjake da se embargo digne...i da nebude rob profitera
ne, on je trazio embargo da moze postaviti Sabinu i Baketa za xyz... inace ljudi su tad stajali u redu za taj posao, pogotovo posteni ljudi
General War

#1438 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

Banksy wrote: 24/06/2020 20:49
General War wrote: 24/06/2020 19:56
Banksy wrote: 24/06/2020 17:46
I da podsjetimo.
:-) :lol:
..A Bugari usli u Sofiju :D
Pa ti zaista nemaš pojma, ni o čemu...

Vidim ja koliko si oBavjestena :D
LBVIEW

#1439 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

General War wrote: 24/06/2020 20:09
LBVIEW wrote: 24/06/2020 20:05
Cekaj, jel' si ti jos uvijek Bosanac, ili si se vratio korenima? :D
I de da cujemo, sto su to srbijanski i crnogorski rezervisti radili u Mostaru?
Jos uvjek sam Bosanac moj dragi Svene
Ne znam, mozda da pitas Srbe iz Mostara, ja pokrivam sjevero-istocni dio :D
Aha, nejac bila ugrozena jos 91 prije uspostavljanja, kako ti ono rece, novih demokratija, a sto bi drugo. :mrgreen:
General War

#1440 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

Hemel wrote: 24/06/2020 20:49
General War wrote: 24/06/2020 20:41
Ja sam tebi rekao da se ne stidis svog porijekla a ti meni da me neko usput pravio.
Pitaj babu skim je morala spavati.
Ja fino a ti djonom, ocekivano.
Ah, ubio si se od finoce...ja da sam to tebi rekao deset prijva moderatoru bi bilo...Banksy ne ,moze zaspat ako barem jednom ne prijavi :zzzz:
General War

#1441 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

LBVIEW wrote: 24/06/2020 21:13
LBVIEW wrote: 24/06/2020 20:05
Cekaj, jel' si ti jos uvijek Bosanac, ili si se vratio korenima? :D
I de da cujemo, sto su to srbijanski i crnogorski rezervisti radili u Mostaru?
Aha, nejac bila ugrozena jos 91 prije uspostavljanja, kako ti ono rece, novih demokratija, a sto bi drugo. :mrgreen:
Moze da bidne, a moze i da nako vojska hoda po jos svojoj zemlji...nije ko ova danasnja ni do drine ne smije... :D
bunk

#1442 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by bunk »

Ah koliko pojedine boli i zulja Bosna i Hercegovina i Bosnje u njoj :lol: :lol:
LBVIEW

#1443 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

General War wrote: 24/06/2020 21:18

Moze da bidne, a moze i da nako vojska hoda po jos svojoj zemlji...nije ko ova danasnja ni do drine ne smije... :D
Aha, po svojoj zemlji. Onako slucajno vojska razmjesta rezerviste iz Srbije i Crne Gore na stateske tacke oko grada u drugoj republici kojeg ce par mjeseci kasnije divljacki napasti. Sto nisu opkolli Kragujevac ili Cacak?
Cini se kako je ona anegdota s Dubajicevim kamionom ipak bila istinita. :mrgreen:
Last edited by LBVIEW on 24/06/2020 21:28, edited 2 times in total.
General War

#1444 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

Ah koliko neki misle da su bosnje jos neki faktor pa da zuljaju..a BiH jeste problem kad vidim ko je brani. :zzzz:
CPT

#1445 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by CPT »

Po svojoj? Po kojoj to "svojoj" zemlji kad je Slovenija vec otisla?
LBVIEW

#1446 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

Na tvoju zalost, Bosnjaci su opstali i bit ce sve jaci faktor u Bosni i Hercegovini.
bunk

#1447 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by bunk »

General War wrote: 24/06/2020 21:25 Ah koliko neki misle da su bosnje jos neki faktor pa da zuljaju..a BiH jeste problem kad vidim ko je brani. :zzzz:
:lol: :lol:
Ma kakvi mi Bosnjaci,nikom nebitni.
A i ta Bosna i Hercegovina sta vise hoce :lol: :lol:
Eto jos da i nas Bosnjake i Bosnu i Hercegovinu ne voli i ne podrzava SAD gdje bi rusofiliji i uopce bradofiliji bio kraj :mrgreen:
qrko nane,naprdjivanje po internetu je sve sto je preostalo,do kraja svijeta..
Last edited by bunk on 24/06/2020 21:31, edited 1 time in total.
General War

#1448 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

LBVIEW wrote: 24/06/2020 21:24 :kiss:

Aha, po svojoj zemlji. Onako slucajno razmjesta rezerviste iz Srbije i Crne Gore na stateske tacke oko grada u drugoj republici kojeg ce par mjeseci kasnije divljacki napasti. Sto nisu opkolli Kragujevac ili Cacak?
Cini se kako je ona anegdota s Dubajicevim kamionom ipak bila istinita. :mrgreen:
Redovne vojne aktivnosti, sto? Ako je republika nije drzava...koga su napali?
Ne provaljuj se Olafe :D
General War

#1449 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

CPT wrote: 24/06/2020 21:26

Po svojoj? Po kojoj to "svojoj" zemlji kad je Slovenija vec otisla?
:shock:
PHAHAHAHA
To Care :thumbup:
bunk

#1450 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by bunk »

Pa ako cemo se tako igrati onda americko stratesko rasporedjivanje tomahawka po beogradu onomad nije nista drugo do stratesko rasporedjivanje naourazanja jerbo su SAD globalna strateska sila.
Locked