Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
-
laga-nini
#1401 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
jedno skromno moje mišljenje o aliji dobar čovik i veliki vjernik i politički naivčina...eto da sam više pluseva.. 
- Hemel
#1402 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
tipicna sds izvlakusa, cim postavis kakav argument, koji im se ne svidja, krece spin sa ko nas bre zavadisumirprimus wrote: ↑24/06/2020 15:04 tipicna sda izvlakusa, cim postavis kakav argument, koji im se ne svidja, krece spin sa ko nas bre zavadi
-
RtrnOfSalisbury
#1403 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
men se djasvi kad je doveo hodje u skupstinu, zanimljiv i veseo dogadzaj za izucavanje a nemisedjasvi sto hin nije i odveo iz iste 
- Ludzak
#1404 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Alija nije imao autoriteta kod svoje žene, a kamoli da vodi državu. Zato su ga i obrlatili ratni profiteri i komšije.
-
jefff
#1405 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Alija je sve radio namjerno i sva desavanja su striktno njegovo djelo.
- madner
#1406 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Opet se tjese rezultatima.
Mogu ja sutra dignut ustedjevinu i dobiti na lotu, ne znaci da sam finacijski mag.
I fakat smjesno, odbrana ide tako daleko da ispade da je bio u rangu goluba, posmatrac sa visine.
Mogu ja sutra dignut ustedjevinu i dobiti na lotu, ne znaci da sam finacijski mag.
I fakat smjesno, odbrana ide tako daleko da ispade da je bio u rangu goluba, posmatrac sa visine.
- Banksy
#1407 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
high_volume wrote: ↑24/06/2020 14:58
Jesu li PL i ZB paravojna organizacija? Jesu.
Je li bilo naoružavanja određenih Srba 1991. godine. Meni nije poznato. Bilo je 1992. godine. Je li to protuzakonito? Jeste.
Je li "ukopavanje" JNA na brdima iznad Sarajeva bilo prtuzakonito? Nije. Tada nije bilo. Je li bila provokacija? Jeste. Nema rasprave.
Jesu li se obje ratne strane pripremale za rat još od 1991. godine? Jesu. Je li Alija Izetbegović znao za te pripreme? Jeste. Čak je i učesvoao u njima.
Je li 1992. godine u Lisabonu dogovorio Mirovni plan i potpisao ga, kojim bi BiH bila podijeljena na tri etničke cjeline? Jeste.
Je li taj plan značio izbjegavanje rata i ratnih razaranja? Jeste.
Je li Alija Izetbegović po povratku u Sarajevo poništio vlastitu odluku i potpis dogovora iz Lisabona? Jeste.
Je li poslije toga nastao rat i krvava nesreća, i sve ostalo? Jeste.
Jesam li ja odgovoran što je Alija Izetbegović povukao svoj potpis sa Mirovnog sporazuma? Nisam.
Ko je?
obje ratne strane...
I da podsjetimo.
19. septembra 1991. godine u Mostar i Hercegovinu dolazi nekoliko hiljada srpskih i crnogorskih rezervista sastavljenih od titogradskog i užičkog korpusa JNA. Nedugo nakon dolaska, JNA zauzima položaje na brdima oko Mostara i zračne luke, pripremajući opsadu koja će početi s proljećem.
- LBVIEW
#1408 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
E, pa to nije bilo protuzakonito.
Al', fakat "obje ratne strane", ne primjetih ranije, jer ko ce vrijeme traciti na njegove gluposti.
Sta je sljedece, da nije "Srbi oko Sarajeva su bili u muslimanskom obrucu" ili kakva slicna paljanska umotvorina?
Al', fakat "obje ratne strane", ne primjetih ranije, jer ko ce vrijeme traciti na njegove gluposti.
Sta je sljedece, da nije "Srbi oko Sarajeva su bili u muslimanskom obrucu" ili kakva slicna paljanska umotvorina?
- horkesh
#1409 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Kako se tema vratila svom početku i Lisabonskom sporazumu 
- relativno84
#1410 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Jel' te stid? Nije.high_volume wrote: ↑24/06/2020 14:58 A šta vidiš, s kim vi to imate posla i poslije rata?
Je li bilo naoružavanja određenih Srba 1991. godine. Meni nije poznato. Bilo je 1992. godine. Je li to protuzakonito? Jeste.
Je li "ukopavanje" JNA na brdima iznad Sarajeva bilo prtuzakonito? Nije. Tada nije bilo. Je li bila provokacija? Jeste. Nema rasprave.
Jesu li se obje ratne strane pripremale za rat još od 1991. godine? Jesu. Je li Alija Izetbegović znao za te pripreme? Jeste. Čak je i učesvoao u njima.
Je li 1992. godine u Lisabonu dogovorio Mirovni plan i potpisao ga, kojim bi BiH bila podijeljena na tri etničke cjeline? Jeste.
Je li Alija Izetbegović po povratku u Sarajevo poništio vlastitu odluku i potpis dogovora iz Lisabona? Jeste.
Jesam li ja odgovoran što je Alija Izetbegović povukao svoj potpis sa Mirovnog sporazuma? Nisam.
Ko je?
-
Zijo77
#1411 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Nema kraja vašim prepucavanjima. U tim istorijskim trenutcima, vođa je bio vrlo važna osoba jer naš narod voli vođe! Koga smo imali kao izbor? Osim Alije, samo dvojica su bili u igri: Fikret Abdić i adil Zulfikarpašić. Abdić je imao te menadžerske sposobnosti i pragmatičnost. Zulfikarpašić je bio veoma mudar i iskusan. Kako bi bilo sa jednim od njih dvojice, nikada nećemo saznati. Duraković nije bio u igri jer se stranka praktično raspala. Branko Mikulić takodjer nije bio u igri iako je imao neke izvanredne osobine i razmišljao kao Bosanac i bosanski patriota. Mislim da je već bio narušenog zdravlja.
Alija je imao prevrtljivost i nesigurnost, a falilo mu je i političko iskustvo. Osim toga, kao vjerski idealista koji je robijao zbog vjere, a ne zbog bosanskog patriotizma, nije bio pogodna ličnost. Pristao je na sporazum sa Miloševićem kojeg su utanačili Zulfikarpašić i Muhamed Filipović pa odbacio. Vidim da neki ne znaju da je po tom sporazumu bilo predvidjeno da se Muslimani (danas Bošnjaci) ne regrutuju za rat protiv Hrvatske. BiH bi ostala Republika u sastavu skraćene Jugoslavije zajedno sa Crnom Gorom i možda Makedonijom. Rat u Hrvatskoj bi odmah i prestao jer bi došlo do prešutne razmjene naroda po dogovoru Miloševića i Tudžmana. Srbi iz Hrvatske bi prešli u BiH i Srbiju, a suprotnom pravcu bi otišli Hrvati iz BiH i Srbije. U novoj državi bi Bošnjaci bili drugi narod po brojnosti, ali bi BiH kao republika ostala zauvijek u zagrljaju Srbije. Položaj Bošnjaka bi bio vjerovatno solidan. Znači bili bi ravnopravni sa Srbima, ali bi Srbi bili malo ravnopravniji.
Alija je napustio pregovore u Lisabonu i to mu je bila sigurno neobjašnjiva greška. Strana koja nema armiju, oružje, logistiku i ostalo nikada po pravilu ne napušta pregovore. Pogotovo je to bila greška jer je samim pristupom pregovorima priznao Karadžića kao legitimnu stranu. Pa kada je već pristao da pregovara sa pobunjenicima, nije smio napuštati pregovore bez konačnog rješenja. Trebao je biti čvrst i reći svima u BiH koji su ga optuživali za podjelu i izdaju da sami preuzmu odgovornost za desetine hiljada koji će biti ubijeni ukoliko se sporazum ne postigne. Ali, Izetbegović je jedno mislio do podne, a drugo od podne! Sam je to rekao! E takvi ne mogu biti vođe.
Alija je imao prevrtljivost i nesigurnost, a falilo mu je i političko iskustvo. Osim toga, kao vjerski idealista koji je robijao zbog vjere, a ne zbog bosanskog patriotizma, nije bio pogodna ličnost. Pristao je na sporazum sa Miloševićem kojeg su utanačili Zulfikarpašić i Muhamed Filipović pa odbacio. Vidim da neki ne znaju da je po tom sporazumu bilo predvidjeno da se Muslimani (danas Bošnjaci) ne regrutuju za rat protiv Hrvatske. BiH bi ostala Republika u sastavu skraćene Jugoslavije zajedno sa Crnom Gorom i možda Makedonijom. Rat u Hrvatskoj bi odmah i prestao jer bi došlo do prešutne razmjene naroda po dogovoru Miloševića i Tudžmana. Srbi iz Hrvatske bi prešli u BiH i Srbiju, a suprotnom pravcu bi otišli Hrvati iz BiH i Srbije. U novoj državi bi Bošnjaci bili drugi narod po brojnosti, ali bi BiH kao republika ostala zauvijek u zagrljaju Srbije. Položaj Bošnjaka bi bio vjerovatno solidan. Znači bili bi ravnopravni sa Srbima, ali bi Srbi bili malo ravnopravniji.
Alija je napustio pregovore u Lisabonu i to mu je bila sigurno neobjašnjiva greška. Strana koja nema armiju, oružje, logistiku i ostalo nikada po pravilu ne napušta pregovore. Pogotovo je to bila greška jer je samim pristupom pregovorima priznao Karadžića kao legitimnu stranu. Pa kada je već pristao da pregovara sa pobunjenicima, nije smio napuštati pregovore bez konačnog rješenja. Trebao je biti čvrst i reći svima u BiH koji su ga optuživali za podjelu i izdaju da sami preuzmu odgovornost za desetine hiljada koji će biti ubijeni ukoliko se sporazum ne postigne. Ali, Izetbegović je jedno mislio do podne, a drugo od podne! Sam je to rekao! E takvi ne mogu biti vođe.
- LBVIEW
#1412 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Sta ce ga biti stid kad je ovdje po zadatku.relativno84 wrote: ↑24/06/2020 18:40Jel' te stid? Nije.high_volume wrote: ↑24/06/2020 14:58 A šta vidiš, s kim vi to imate posla i poslije rata?
Ko je?
- Point.
#1413 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Upravo tako. Ni danas ne odustaju od ideje svi Srbi u jednoj državi a ovdje se igraju sa idejom kako je trebalo ostati u knjoj Jugoslaviji pa ko biva promijenili bi Srbi mišljenje nakon par godina i podržali ideju nezavisne BiH.LBVIEW wrote: ↑24/06/2020 13:32Srbi su davno skovali plan po kojima su teritorije "gde su srpski grobovi" iskljucivo njihove, a ostale k'o jebe. Memorandum SANU je samo reciklirano Nacertanije. Nastupali su s pozicije sile(JNA je oduvijek i bila njihova, a od 1990 se to vise i ne krije), a drugi su se morali, ili povinovati srpkoj volji, ili nestati. Ovo poturanje Cutilliera i sl. gluposti su samo pokusaj pravdanja od strane salonske momcadi.Point. wrote: ↑24/06/2020 13:02 Jako je bezobrazno i netačno prozivati AI to da je ko biva zaslužan za genocid, dijasporu u Švedskoj i slične gluposti.
Ako me sjećanje ne vara, a poprilično sam siguran da ne vara, srpska republika Bosna i Hercegovina je proglašena 9 januara 1992 godine, dva mjeseca prije zvaničnog priznanja nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.
Samo naivci bi u tim okolnostima mogli i pomisliti da bi bilo bolje ostati u krnjoj Jugoslaviji, ili da nazovemo pravim imenom Srboslaviji, jedno vrijeme pa bi ti isti, što proglasiše srpsku republiku u BiH, nakon 10 godina življenja u toj krnjoj Jugoslaviji, odustali od te ideje i ljepili plakate Za Nezavisnu BiH 10 godina kasnije.
- relativno84
#1414 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Zijo Zijade Žigiću jesi li to tiZijo77 wrote: ↑24/06/2020 18:54 Nema kraja vašim prepucavanjima. U tim istorijskim trenutcima, vođa je bio vrlo važna osoba jer naš narod voli vođe! Koga smo imali kao izbor? Osim Alije, samo dvojica su bili u igri: Fikret Abdić i adil Zulfikarpašić. Abdić je imao te menadžerske sposobnosti i pragmatičnost. Zulfikarpašić je bio veoma mudar i iskusan. Kako bi bilo sa jednim od njih dvojice, nikada nećemo saznati. Duraković nije bio u igri jer se stranka praktično raspala. Branko Mikulić takodjer nije bio u igri iako je imao neke izvanredne osobine i razmišljao kao Bosanac i bosanski patriota. Mislim da je već bio narušenog zdravlja.
-
The 51st State
#1415 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Alije je tito, mozda cak i jaci.
-
Zijo77
#1416 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Ja sam ja, nisam taj. Ovo što si označio velikim slovima je prilično tačno. Ali, svakako su sve ove polemike u stilu “kako bi bilo da je bilo”.
- General War
#1417 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Banksy wrote: ↑24/06/2020 17:46high_volume wrote: ↑24/06/2020 14:58
Ko je?
obje ratne strane...
I da podsjetimo.
19. septembra 1991. godine u Mostar i Hercegovinu dolazi nekoliko hiljada srpskih i crnogorskih rezervista sastavljenih od titogradskog i užičkog korpusa JNA. Nedugo nakon dolaska, JNA zauzima položaje na brdima oko Mostara i zračne luke, pripremajući opsadu koja će početi s proljećem.
..A Bugari usli u Sofiju
- General War
#1418 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Sreca pa samo Srbi to sanjajuPoint. wrote: ↑24/06/2020 19:22Upravo tako. Ni danas ne odustaju od ideje svi Srbi u jednoj državi a ovdje se igraju sa idejom kako je trebalo ostati u knjoj Jugoslaviji pa ko biva promijenili bi Srbi mišljenje nakon par godina i podržali ideju nezavisne BiH.LBVIEW wrote: ↑24/06/2020 13:32Srbi su davno skovali plan po kojima su teritorije "gde su srpski grobovi" iskljucivo njihove, a ostale k'o jebe. Memorandum SANU je samo reciklirano Nacertanije. Nastupali su s pozicije sile(JNA je oduvijek i bila njihova, a od 1990 se to vise i ne krije), a drugi su se morali, ili povinovati srpkoj volji, ili nestati. Ovo poturanje Cutilliera i sl. gluposti su samo pokusaj pravdanja od strane salonske momcadi.Point. wrote: ↑24/06/2020 13:02 Jako je bezobrazno i netačno prozivati AI to da je ko biva zaslužan za genocid, dijasporu u Švedskoj i slične gluposti.
Ako me sjećanje ne vara, a poprilično sam siguran da ne vara, srpska republika Bosna i Hercegovina je proglašena 9 januara 1992 godine, dva mjeseca prije zvaničnog priznanja nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.
Samo naivci bi u tim okolnostima mogli i pomisliti da bi bilo bolje ostati u krnjoj Jugoslaviji, ili da nazovemo pravim imenom Srboslaviji, jedno vrijeme pa bi ti isti, što proglasiše srpsku republiku u BiH, nakon 10 godina življenja u toj krnjoj Jugoslaviji, odustali od te ideje i ljepili plakate Za Nezavisnu BiH 10 godina kasnije.
- LBVIEW
#1419 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Cekaj, jel' si ti jos uvijek Bosanac, ili si se vratio korenima?General War wrote: ↑24/06/2020 19:56Banksy wrote: ↑24/06/2020 17:46high_volume wrote: ↑24/06/2020 14:58
Ko je?
obje ratne strane...
I da podsjetimo.
![]()
![]()
..A Bugari usli u Sofiju![]()
I de da cujemo, sto su to srbijanski i crnogorski rezervisti radili u Mostaru?
- LBVIEW
#1420 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Ma ja, sve je to DjeneraleGeneral War wrote: ↑24/06/2020 20:03Sreca pa samo Srbi to sanjajuPoint. wrote: ↑24/06/2020 19:22Upravo tako. Ni danas ne odustaju od ideje svi Srbi u jednoj državi a ovdje se igraju sa idejom kako je trebalo ostati u knjoj Jugoslaviji pa ko biva promijenili bi Srbi mišljenje nakon par godina i podržali ideju nezavisne BiH.LBVIEW wrote: ↑24/06/2020 13:32
Srbi su davno skovali plan po kojima su teritorije "gde su srpski grobovi" iskljucivo njihove, a ostale k'o jebe. Memorandum SANU je samo reciklirano Nacertanije. Nastupali su s pozicije sile(JNA je oduvijek i bila njihova, a od 1990 se to vise i ne krije), a drugi su se morali, ili povinovati srpkoj volji, ili nestati. Ovo poturanje Cutilliera i sl. gluposti su samo pokusaj pravdanja od strane salonske momcadi.![]()
![]()
- General War
#1421 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Jos uvjek sam Bosanac moj dragi Svene
Ne znam, mozda da pitas Srbe iz Mostara, ja pokrivam sjevero-istocni dio
Last edited by General War on 24/06/2020 20:11, edited 1 time in total.
- General War
- Hemel
#1423 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Kada pokrivas taj dio sto im ne rece da ne pucaju po tvojim dzamijama iz kamiona pri povratku iz Vukovara?General War wrote: ↑24/06/2020 20:09Jos uvjek sam Bosanac moj dragi Svene
Ne znam, mozda da pitas Srbe iz Mostara, ja pokrivam sjevero-istocni dio![]()
- General War
#1424 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
Hemel wrote: ↑24/06/2020 20:16Kada pokrivas taj dio sto im ne rece da ne pucaju po tvojim dzamijama iz kamiona pri povratku iz Vukovara?General War wrote: ↑24/06/2020 20:09Jos uvjek sam Bosanac moj dragi Svene
Ne znam, mozda cekao tebe da vidim sta ste se dogovorili shodno ucescu u vlasti...demokratija.
- Hemel
#1425 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata?
i ti si bio dio vlasti ili te karadzic nije predstavljao?General War wrote: ↑24/06/2020 20:24Hemel wrote: ↑24/06/2020 20:16Kada pokrivas taj dio sto im ne rece da ne pucaju po tvojim dzamijama iz kamiona pri povratku iz Vukovara?General War wrote: ↑24/06/2020 20:09
Jos uvjek sam Bosanac moj dragi Svene
![]()
![]()
Ne znam, mozda cekao tebe da vidim sta ste se dogovorili shodno ucescu u vlasti...demokratija.