Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Locked
Hemel

#1276 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:03 napraviti nacionalne stranke, a insistirati na multietnicnosti nas je najvise i kostalo.
nacionalne stranke nisu mogle vise i bolje od lisabonskog sporazuma i podjele po nacionalnim jedinicama.
i tu je najvece pitanje. zaasto se onda povuklo iz tog sporazuma ako smo na kraju imali slican sporazum ,samo sa 100k mrtvih i 3 i po godine rata naknadne pameti?(ako neko misli da nismo, koliko srbi dobise nego oko 50% polus minus 1? jel po nacionalnom savu? jel bilo moguce razvdojit narode?)
jos gore ako aliju zaista nije ubijedio zimerman da se povuce iz sporazuma? znaci njegovo vaganje da se treba povuci iz tog dila?
Znaci da su i vama prodali pricu?
"Bila je 'Lisabonska mapa', pa su je muslimani odbacili. Obradovali smo se kada su je odbacili. Mi smo je prihvatili da ju uvučemo u Lisabonski proces. I to je mudrost i vještina gosp. Krajišnika koji ih je uvukao da prihvate tri stvari - da će biti podjela na troje, da će biti na nacionalnoj osnovi i referendum. I mi smo njih uvukli tada kada su rekli prihvaćamo podjelu na troje. Bosna je bila gotova za EZ i Međunarodnu zajednicu. To je bilo veliko postignuće", hvalio je Karadžić poteze sebe i kolega.
Karadžić je u jednom od citiranih govora označio upravo Kutiljera kao odgovornu osobu koja je svojim mirovnim sporazumom, odnosno predloženom kartom podjele države prvi pokrenuo njezin kraj.

"Znate kako je izgledala Kutiljerova mapa tada je Bosna pukla. Tada smo mi prihvaćeni kao strana u sukobu. Međunarodna zajednica se grdno prevarila što je prije rata poslala Kutiljera i Karingtona kod nas. Što nas je prihvatila kao stranu u sukobu. Da su oni šutili i priznali Bosnu i kazali poslije toga postoje tamo neki pobunjenici koji ruše vlastitu državu mi bi bili u teškim problemima. Nitko s nama ne bi razgovarao", govorio je Karadžić u Skupštini RS 1995. godine.
https://www.slobodnaevropa.org/a/karadz ... 16881.html
palermo

#1277 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by palermo »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:31 a realno kutiljerovim planom se moglo vise dobit bez rata.
o jebo te život :D .....

objektivno, najviše se moglo dobiti da nas je odmah na početku rata Amerika priznala kao svoju koju već državu i onda mi na krilima fantoma donesemo i u Srbiju mir i prosperitet :D

Sada ćeš mi reći da se zajebavam, a nisam bogami, ima jedna sličnost između ova dva scenarija (kutiljerov plan i američka država) oba su bila nerealna i neostvariva
LBVIEW

#1278 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:31 a realno kutiljerovim planom se moglo vise dobit bez rata.
A Srbi su se, pretpostavljam, za rat godinu dana pripremali tek tako? :-)
Sam Radovan je priznao kako nisu ni imali namjeru prihvatiti sporazum, po njemu je "je Alija dobro dosao jer je prvi odbio, tako da MZ
nije za propast pregovora mogla optuziti Srbe".
Last edited by LBVIEW on 24/06/2020 13:51, edited 2 times in total.
sumirprimus

#1279 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

strateski, politicki, ljudski, totalni flop. nepovoljniji je dejton, a princip kao zbog kog je odbacen prvi ostao je i u tom dejtonu, podjela po nacionalnom kljucu.
high_volume

#1280 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by high_volume »

LBVIEW wrote: 24/06/2020 13:17
high_volume wrote: 24/06/2020 12:37
madner wrote: 24/06/2020 12:29 Bosnjaci nisu krivi sto se raspala SFRJ. To je proces koji je jmao svoje aktere od 1919, 1986 su isti dosli na celo.

Medjutim odgovornost selektora je svakako tu za spremnost i postavku utakmice koje je mogao odloziti ili ranije igrati.
Odgovornost "selektora" je u neprincipijelnosti i nesposobnosti da održi dogovorenu saglasnost na dogovoru iz Lisabona, bez obzira što bi Cutilierov plan možda već tada bio uvod u etničku podjelu BiH. Međutim, sve to, i još genocid, imamo danas.
Ti si stvarno dosljedan i istrajan u dokazivanju kako su, i za ra,t i raspad SFRJ, krivi svi drugi osim Srba :D - prvo tvrdis kako su Hrvati i Sovenci krivi jer su napustili sjednicu( a Srbija prije toga kao nije prekrsila Ustav ukidanjem AP), pa onda je Alijina nedosljednsot kriva za rat(iako su Srbi vec zapoceli 2 rata, te se dobrano naoruzali za treci ukopavajuci se oko gradova, kao i da je samo Alijino odbijanje plana kos uvijek u domenu politike, te se kao takvo ne moze stavljati u ravan sa oruzanim sukobom i agresijom koji su opet izazvali Srbi).
Ti imaš jednu svoju mantru od koje ne odustaješ, a ona je podmetanje i prikazivanje nenapisanog kao da jeste napisano. To je podvala, to je kvarno i hinjski, seljački do poda.

Nisam pisao da su za rat krivi svi osim Srba, dokaži da jesam i gdje! Nisam tvrdio da su za rat krivi Slovenci i Hrvati, to je s druge teme, nego sam napisao da su za raspad Jugoslavije krivi delegati SKJ iz Slovenije i Hrvatske, jer su planski napustili tu ključnu sjednicu. Dakle, i ovdje lažeš i podmećeš.

Alija Izetbegović je dao saglasnost na Cutilierov plan, nakon dvodnevnih razgovora u Lisabonu 1992. godine. Po povratku u Sarajevo, izjavio je pozitivne utiske, a onda je jednostavno poništio svoju odluku i dogovor. Taj dogovor mogao je izbjeći rat, mogao je izbjeći razaranje privrede, uništenje ekonomije, demografije, i konačno, što neke najviše i boli, mogao je izbjeći srebrenički genocid. Mogao je, nije htio, nije znao ili nije bio politički sposoban da shvati da je sve vrijednije od rata i ratnih razaranja. Ili ga je neko nagovorio, jadnog i naivnog, i iskoristio njegovu poziciju da ostvari svoje interese, ali i takvi interesi, kakvi god, nisu mogli mimoići Aliju Izetbegovića.

Ne prigovaram Alijinoj ljudskosti, njegovoj ljudskoj dobroti, to je i suviše očito, ali prigovaram njegovoj političkoj naivnosti, njegovoj političkoj nesposobnosti da procijeni unaprijed određene situacije, ili da ih odvede u svoju korist, ali svoju znači u korist politike koju zastupa, a bio je ratni predsjednik Predsjedništva RBiH, što znači u korist svih građana RBiH.

Sad sam ti odgovorio, i ubuduće, na tvoje sitne male primitivne doskočice i podmetanja, neću više odgovarati. Ako želiš pristojnu raspravu, ok, ako ne, zaobiđi me...
sumirprimus

#1281 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

LBVIEW wrote: 24/06/2020 13:35
A Srbi su se, pretpostavljam za rat godinu dana pripremali tek tako? :-)
Sam Radovan je priznao kako nisu ni imali namjeru prihvatiti sporazum, p o njemu je "je Alija dobro dosao jer je prvi odbio, tako da MZ
nije za propast pregovora mogla optuziti Srbe".
znaci i to je flop.
prvo imas srbe koji pristanu na dogovor. ko zna sbb kbb.. mozda bi njih skuplje izaslo izlazenje iz sporazuma . nego ovako imali su izgovor.
plus sta je alija radio godinu dana dok su se srbi ukopavali i spremali za rat?
Hemel

#1282 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

General War wrote: 24/06/2020 13:27
Hemel wrote: 24/06/2020 13:25
General War wrote: 24/06/2020 12:15
...I trecinu HZHB
Samo kad ja to kazem eto patriJota da brane, prozivaju...prijavljuju :-)
pa sto to niste oslobodili???
...nije dao Klikton...kao ni dan danas...cuvaju nas za dijelovaa
nisi ni humoristican.
ako tvrdite da je neko predao neke dijelove BiH nekome, ja pitam sto niste to odbranili a svi znate samo necete sebi da priznate da su te teritorije privremeno okupirane na najbrutalniji nacin pa do genocida.
sumirprimus

#1283 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

palermo wrote: 24/06/2020 13:35

objektivno, najviše se moglo dobiti da nas je odmah na početku rata Amerika priznala kao svoju koju već državu i onda mi na krilima fantoma donesemo i u Srbiju mir i prosperitet :D

Sada ćeš mi reći da se zajebavam, a nisam bogami, ima jedna sličnost između ova dva scenarija (kutiljerov plan i američka država) oba su bila nerealna i neostvariva
ne nego vi alijine apologete branite neobranjivo. jel kutiljerov plan nudio vise od dejtona? jest, po kartama nudio je zepu srebrenicu, prijedor i brcko. plus mozda bi prosli bez onakvog rata , sad necemo nikad saznat.
sumirprimus

#1284 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

srbi bi dobili ono na sta su pristali i 95te. samo bez rata. izgleda je njima bilo dovoljno, pola bosne..
jesu li dobili? jesu
jel se zove republika? jos i sprska? zove.
ko zna mozda je bilo dovoljno ...
jel alija povuko potpis prvi put? jel to bio izgovor? valjda jeste.
jel potpiso drugi put? jeste.
jel stao rat? jeste.
kad gledas sa strane logika nalaze ko je popusio.realno
Last edited by sumirprimus on 24/06/2020 13:40, edited 1 time in total.
General War

#1285 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:26 za nije dio podrinja pripadao sadasnjoj federaciji po tom planu?pricam o lisabonskom sporazumu?
Srbi imali kontrolu na oko dvije trećine Bosne i Hercegovine, stvarajući time muslimanske i hrvatske enklave bez teritorijalnog jedinstva.

Ni sa jednom racunicom ne mozes teritorije povezati osim da ramjenis..
vatrogasac

#1286 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by vatrogasac »

madner wrote: 24/06/2020 13:22
Ne kontam, rat u RH je zavrsen a nije se preselio u BiH i zato nismo mogli proci kao CG. To je argument bez ikakve logicke validnosti. Na kraju krajeva i Srbija je jedva skupila par ceta, puno manje proporcionalno od CG. Cak i da jeste tako, bolje je bilo ratovati oko Sirokog i Splita nego oko Sarajeva i Mostara.

Nisam tako napisao što potvrđuju komentari poslije tog koji pojašnjavaju taj.

U ljeto '91. sam dva puta izlazio iz Jugoslavije. Prvi puta preko Hrvatske i na nekoliko punktova mi Zenge prečešljale auto, a onda kroz dva mjeseca odlučim izaći preko Subotice da izbjegnem maltretiranje. Putujući kroz Srbiju svi stadioni kroz razne gradove i sela su bili puni vojničkih šatora, tenkova i topova, a ulice i kafane bradatih i pijanih rezervista u JNA uniformama. A zašto je to bitno? Sjeti se šta su sve njihovi mediji, najviše Politikina izdanja, pisali protiv Nijaza, zašto zamrziše Hanku zbog ilahija u Zetri, oživljavaju nekakvu mitomaniju filmom Boj na Kosovu iz '89. i razvijaju mržnju prema muslimanima. Draškovićev "Nož" je to uradio mnogo prije. E, sada zamisli naš status u takvoj zajedničkoj državi i te vojne kolone kako putuju kroz naselja sa džamijama prema hrvatskim ratištima.
high_volume

#1287 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by high_volume »

Zimmerman je rekao: "Vidio sam ga kada se iz Lisabona vratio u Sarajevo. Rekao mi je da je sklopio sporazum, ali da mu se sporazum ne sviđa. Ja sam mu rekao: 'Ako vam se ne sviđa, zašto ste ga potpisali?' Ja sam ga nagovarao da ne povuče svoj pristanak, jer je pozicija moje vlade bila da ćemo podržati sve što tri strane dogovore sa Evropskom zajednicom.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 1511.shtml
Last edited by high_volume on 24/06/2020 13:44, edited 1 time in total.
Hemel

#1288 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:37

ne nego vi alijine apologete branite neobranjivo. jel kutiljerov plan nudio vise od dejtona? jest, po kartama nudio je zepu srebrenicu, prijedor i brcko. plus mozda bi prosli bez onakvog rata , sad necemo nikad saznat.
...i na kraju Kutiljerovog plana Mladic naredjuje da se povuce svo naoruzanje oko gradova, da se rovovi zatrpaju i posadi cvijece.
Balije u transu na Bascarsiji ispijaju kahvu. Prosli bez ispaljenog metka.
sumirprimus

#1289 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

Image

to su srbi trazili, a potpisali su valjda ovo?
General War

#1290 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

Hemel wrote: 24/06/2020 13:37
Hemel wrote: 24/06/2020 13:25

pa sto to niste oslobodili???
nisi ni humoristican.
ako tvrdite da je neko predao neke dijelove BiH nekome, ja pitam sto niste to odbranili a svi znate samo necete sebi da priznate da su te teritorije privremeno okupirane na najbrutalniji nacin pa do genocida.
:-)
Jel tebe ko obavjestio za Dejton?
Hemel

#1291 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

[quote]"Bila je 'Lisabonska mapa', pa su je muslimani odbacili. Obradovali smo se kada su je odbacili. Mi smo je prihvatili da ju uvučemo u Lisabonski proces. I to je mudrost i vještina gosp. Krajišnika koji ih je uvukao da prihvate tri stvari - da će biti podjela na troje, da će biti na nacionalnoj osnovi i referendum. I mi smo njih uvukli tada kada su rekli prihvaćamo podjelu na troje. Bosna je bila gotova za EZ i Međunarodnu zajednicu. To je bilo veliko postignuće", hvalio je Karadžić poteze sebe i kolega.[/quote]

[quote]Karadžić je u jednom od citiranih govora označio upravo Kutiljera kao odgovornu osobu koja je svojim mirovnim sporazumom, odnosno predloženom kartom podjele države prvi pokrenuo njezin kraj.

"Znate kako je izgledala Kutiljerova mapa tada je Bosna pukla. Tada smo mi prihvaćeni kao strana u sukobu. Međunarodna zajednica se grdno prevarila što je prije rata poslala Kutiljera i Karingtona kod nas. Što nas je prihvatila kao stranu u sukobu. Da su oni šutili i priznali Bosnu i kazali poslije toga postoje tamo neki pobunjenici koji ruše vlastitu državu mi bi bili u teškim problemima. Nitko s nama ne bi razgovarao", govorio je Karadžić u Skupštini RS 1995. godine.[/quote]
sumirprimus

#1292 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

sad karadzic moze pricat sta hoce. da alija nije povuko potpis oni bi morali prihvatiti sporazum ili ko zna...sad je gotovo.
uglavnom ono je mapa kutiljera. dovoljno da se stavi prst na celo i uuporedi sa dejtonom i tri po godine krvavog rata... :-)
LBVIEW

#1293 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:34 pa bas zato je nevjerovatno da se alija povukao iz lisabonskog sporazuma?
sta je tacno dobio odbijanjem osim tri po godine rata, 100k mrtvih,agresiju genocid, i manje vise isti princip podjele? jedino ako neko misli da bih nije podijeljena?
Znaci, po tebi je Alija kriv za rat jer nije prihvatio politicki sporazum, koji je, btw., odbila i sva opozicija?
Po tebi, Kardzic je time dobio "legitimitet" za secesijiu i genocid?
Last edited by LBVIEW on 24/06/2020 14:08, edited 1 time in total.
vatrogasac

#1294 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by vatrogasac »

Ni Dayton nije loš na papiru, ima Aneks 7 pa ima visokog predstavnika koji će urediti državu u ime svih onih koji s garanti sporazuma, a znamo ko je sve garantovao. Kakva nam je garancija da i po tom planu se ne bi poštovale odluke Ustavnog suda ili one iz Strazbura i da ne bi Dodik u tako uređenoj državi danas sjedio sa Putinom i Vučićem, a nama poručivao da se slučajno Srbi zadesili u Bosni i da trebaju se pripojiti matici. Isto retoričko pitanje.
General War

#1295 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by General War »

sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:47 sad karadzic moze pricat sta hoce. da alija nije povuko potpis oni bi morali prihvatiti sporazum ili ko zna...sad je gotovo.
uglavnom ono je mapa kutiljera. dovoljno da se stavi prst na celo i uuporedi sa dejtonom i tri po godine krvavog rata... :-)
samo jedno pitanje( ne tebi) a sto je Alija sa Karadjicem uopste pregovarao?
sumirprimus

#1296 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

LBVIEW wrote: 24/06/2020 13:48
sumirprimus wrote: 24/06/2020 13:34 pa bas zato je nevjerovatno da se alija povukao iz lisabonskog sporazuma?
sta je tacno dobio odbijanjem osim tri po godine rata, 100k mrtvih,agresiju genocid, i manje vise isti princip podjele? jedino ako neko misli da bih nije podijeljena?
Znaci, po tebi je Alija kriv za rat jer nije prihvatio politicki sporazum, koji je, ntw., odbila i sva opozicija?
Po tebi, Kardzic je time dobio "legitimitet" za secesijiu i genocid?
ukratko, da. samo ne legitimitet nego izgovor. razlika je drasticna jer ne podrzavam agresiju i genocid. vaojda je to jasno.
da je imo sta iza scene jace od ovog sto su zvali kao "organizovani otpor" pa ni po jada.
plus potpis u dejtonu, da je i tu osto principijelan ko u lisabonu makar nas i nato bombardovo drukcije bih pricao.
ovako i sa lose podijeljeinm kartama lose je blefiro. cijena, sitnica..
Last edited by sumirprimus on 24/06/2020 13:51, edited 1 time in total.
Hemel

#1297 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Hemel »

General War wrote: 24/06/2020 13:45
Hemel wrote: 24/06/2020 13:37
nisi ni humoristican.
:-)
Jel tebe ko obavjestio za Dejton?
General War wrote: 24/06/2020 12:15
high_volume wrote: 24/06/2020 11:49
nineinchnails wrote: 24/06/2020 09:55 Granice BiH su uspostavljene 1943. A Alija je poklonio pola Bosne Srbiji 1995. Toliko o njegovim zaslugama.
Nije poklonio BiH Srbiji, nije 1995. godine.
Poklonio je pola BiH agresoru na BiH, priznao je njihovo parapolitičko i paravojno postojanje, i legalizirao sve bosanske ratne žrtve, a to je učinjeno u martu 1994. godine.
...I trecinu HZHB
Samo kad ja to kazem eto patriJota da brane, prozivaju...prijavljuju :-)
Bilo je govora o poklanjanju i to jos '94.god. pa reko sto ne odbraniste a ti ""dejton''
palermo

#1298 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by palermo »

nudi0 je i Mostar toj bošnjačkoj republici.......Hrvati jedva dočekali da im Široki bude glavni grad.....

bolan,osnova Kutijlerova plana je bila podjela BiH na tri dijela.....nikakvih mapa nije bilo, osim etničke karte BIH na koje se sada pozivaju oni koji priozivaju Kutiljerov plan.....

Ne da mi se više stvarno, za mene je porazno da 25 godina nakon rata još uvijek postoje oni koji ozbiljno razmatraju kutiljerov plan kao neku opciju, to pokazuje stepen regresije nacionalne svijesti i nesposbnost bosnskohercegovačke elite da oblikuje tu nacionalnu svijest što bi joj trebao biti jedan od ključnih zadataka( i to se može i treba adresovati SDA-u i ako već hoćeš i Aliji)
nikeze

#1299 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by nikeze »

Sjećam se svega dobro.
Postoji čovjek koji je ideolog u HZHB, Anto Valenta koji je napisao knjigu Humano preseljenje stanovništva.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Anto_Valenta
Nađite o njemu na google-u.
Svi ti mirovni planovi su bili maska za preseljenje stanovništva sa teritorija na kojima su većina oni koji BiH ne doživljavaju kao domovinu.
Isto su planirali i Srbi.
Zato BiH delegacija nije pristajala na to.
Međutim istorija pokazuje da je u mnogim situacijama nasilno došlo do toga kao npr. na Kipru, ili između Indije i Pakistana.
To je jednostavno istorijski proces koji je ponovljen po ko zna koji put, a države kao Belgija i Švicarska su završile te demokratske procese davno.
U Bosni je kasnio kapitalizam i zaokruživanje nacija.
Ko se rodio u pogrešno vrijeme nadrljao, jer za tu politiku je trebalo oružje kojeg nije bilo, a BiH delegacija je zakasnila.
Haris je izjavio kad dobijemo nezavisnost proglasićemo JNA okupatorom i istjeraćemo ih. Ali čime? Patriotskim pjesmama, sevdalnkama i tekbirima.
sumirprimus

#1300 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by sumirprimus »

vatrogasac wrote: 24/06/2020 13:48
Ni Dayton nije loš na papiru, ima Aneks 7 pa ima visokog predstavnika koji će urediti državu u ime svih onih koji s garanti sporazuma, a znamo ko je sve garantovao. Kakva nam je garancija da i po tom planu se ne bi poštovale odluke Ustavnog suda ili one iz Strazbura i da ne bi Dodik u tako uređenoj državi danas sjedio sa Putinom i Vučićem, a nama poručivao da se slučajno Srbi zadesili u Bosni i da trebaju se pripojiti matici. Isto retoričko pitanje.
dejton je los i na papiru i u stvarnom zivotu.
ako nista zbog ostanka srebrenicke enklave van federacije. debelu su cijenu platili da ne bi bili u federaciji!anex 7 je sarena laza ko i ona da je za rat potrebno dvoje.
Locked