Hajde, ne lazi i ne izmisljaj/petljaj. Jugu je napustio sa ministarske pozicije.tempuser wrote: ↑23/06/2020 00:10To je činjenično stanje, a potenciram razliku zato što je nazovom Bošnjak, koji datira iz 15. vijeka i prije doslaska Islama na ove prostore, baš kao i sa ljiljanom, SDA opštebosansku ideju bukvalno prisvojila i poistovijetila sa jednim narodom.horkesh wrote: ↑22/06/2020 23:55Repliciraš mi samo da bi istakao da tada nisu bili Bošnjaci, nego Muslimani? Druže, do 1974. godine nisu mogli biti ni Muslimani. Šta su tada bili, stoka neka? Srbi? Hrvati? Neopredijeljeni?
Još Adila izvuče. Pa čovjek je, pored ostalog, u dijasporu otišao jer se oduvijek osjećao kao Bošnjak, iako mu je to bilo branjeno![]()
Ne mogu se složiti da je Alija bio ideolog, a ostali sljedbenici. I dalje mislim da je obrnuto - narod je izabrao Aliju jer je govorio ono što je tadašnji narod želio da čuje. Ergo, i narod mora podnijeti dio krivice za sve propuste.
Adila nisam izvukao jer je nezaobilazan kad se goovri o osnivanju SDA. Alida sam imao priliku upoznati, njegovu bliću porodicu jako dobro znam, i kad znaš malo više od onoga pto piše savremena istorija, onda znaš da u dijasporu nije otišao kao disident, nego kao partizanski oficir zbog "nestalih" umjetničkih dijela, nakon toga prelazi na orućje i bankarstvo, a a bošnjaštvom se pošeo baviti u se naslagali prvi milioni!
O rahmetli Adilu znam malo vise od tebe, bio je kucni prijatelj mog rahmetli (pra)amidze u Cirihu.