Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#11226 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

omar little wrote: 16/06/2020 20:27
dale cooper wrote: 16/06/2020 18:03

Nisam ni rekao da je moje iskustvo univerzalno, ali je jednako relevantno kao i bilo čije u ovoj raspravi. Medjutim neki bi da to svode na nivo mahalskog trača. Što mi je neprihvatljivo. Može se o tim stvarima pričati i u generalnim impresijama bez da se zalazi u nečiju intimu.

Ako govoriš o Telegrafovom članku ja nisam rekao da je provokativan ili neistinit već da u njemu postoji odredjeni bias.
cijela prica je pocela time sto se rasprava bazirana na clancima sa interneta diskreditirala zbog odsustva "licnog iskustva". kredibilitet sugovornika se raslojavao na osnovu toga. ja i dalje o tome pricam. kako to moze biti prihvatljivo? kako rasprava na osnovu clanka sa bbc nije relevantna, a iskustvo necije kume ili necijeg sestrica je relevantno za raspravu?
Kakav članak sa BBC-a? Nisam ja o njemu govorio kad sam ušao u ovaj dio rasprave. Ja sam se nadovezao na onaj članak trans aktivistkinje
Sare C i komentare koji su uslijedili nakon njega.

BBC-ev i Telegrafov članak je govorio o problemima u onoj engleskoj transgender klinici.
MarlboroGold

#11227 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Dale kakav je ovo vatromet? Da nije sezona panonskog otvorena?
zposao

#11228 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

dale cooper wrote: 16/06/2020 20:21
zposao wrote: 16/06/2020 19:28 Svako ima neko svoje mišljenje, svoje stavove, iskustvo, filozofiju, uvjerenje, ideologiju, relogiju, načela, interes, iskustvo....bla bla bla
Odlično rečeno, sve ove spomenute stvari nas formiraju kao osobe i formiraju naš svjetonazor o različitim pitanjima i temama uključujući i
feminizam i lgbtq. Tako da je neka nepristrasnost i objektivnost nemoguća, bez obzira koliko bi neki voljeli da izgleda tako.
Pa to sam i mislio kad sam pisao one memoare iznad... :lol:

Mislim da je svaki čovjek "biased". Jednostavno, takva smo bića. Niko ne može ni u čiju kožu, i svako misli da je njemu najgore i da ga niko ne razumije. Tako da je moje mišljenje da je glupo diskreditovati jednu stranu rasprave o LGTB, je rje po mom misljenju i druga strana te polemike isto tako "biased" samo u korist tih manjina.

Vrlo teško je viditi nebiased rapsravu o gorućim problemima. Tipa da sad uletiš među amerikance i akžeš nešto objektivno o problemu raszima razapeli bi te i jedni i drugi jer bi se zamjerio i jednoj i drugoj strani.
Tako i ovo oko transgender problema.

Zato se ja zalazem da se ne odbacuju olako mišljenja, stavovi i pogledi na problematiku jer nije sve crno-bijelo. Priča je ouno kompleksija od onoga "ili si za ljudska prava ili si privilegirani fašist"...
dale cooper

#11229 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 16/06/2020 21:05 Dale kakav je ovo vatromet? Da nije sezona panonskog otvorena?
Ne znam, ne kupam se u panonskom. :mrgreen:
allem_77

#11230 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote: 16/06/2020 21:05 Dale kakav je ovo vatromet? Da nije sezona panonskog otvorena?
75. godina Čelika. :D
cendlerbing

#11231 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cendlerbing »

dale cooper wrote: 16/06/2020 21:10
Ja bih se voljela kupati u Panonskom. :oops:
cLo

#11232 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

zposao wrote: 16/06/2020 21:09

Vrlo teško je viditi nebiased rapsravu o gorućim problemima.
Još ćete nas ubijediti da ljudi koji nisu rasisti su ustvari indoktrinirani i gaje predrasude prema rasizmu. :D
Je li to taj fazon?

ovo je stari video, ali izgleda još uvijek upotrebljiv
MarlboroGold

#11233 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

allem_77 wrote: 16/06/2020 21:12
75. godina Čelika. :D
Onda je vjerovatno to. Bratski klubovi :mrgreen:
zposao

#11234 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

cLo wrote: 16/06/2020 21:23

Vrlo teško je viditi nebiased rapsravu o gorućim problemima.
Još ćete nas ubijediti da ljudi koji nisu rasisti su ustvari indoktrinirani i gaje predrasude prema rasizmu. :D
Je li to taj fazon?
Jesi li to ti mene upravo prozvala rasistom, a sebe nerasistom?

Ništa drugo nego... WOW!
dale cooper

#11235 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

dale cooper wrote: 16/06/2020 20:21
zposao wrote: 16/06/2020 19:28 Svako ima neko svoje mišljenje, svoje stavove, iskustvo, filozofiju, uvjerenje, ideologiju, relogiju, načela, interes, iskustvo....bla bla bla
Odlično rečeno, sve ove spomenute stvari nas formiraju kao osobe i formiraju naš svjetonazor o različitim pitanjima i temama uključujući i
feminizam i lgbtq. Tako da je neka nepristrasnost i objektivnost nemoguća, bez obzira koliko bi neki voljeli da izgleda tako.
Pa to sam i mislio kad sam pisao one memoare iznad... :lol:

Mislim da je svaki čovjek "biased". Jednostavno, takva smo bića. Niko ne može ni u čiju kožu, i svako misli da je njemu najgore i da ga niko ne razumije. Tako da je moje mišljenje da je glupo diskreditovati jednu stranu rasprave o LGTB, je rje po mom misljenju i druga strana te polemike isto tako "biased" samo u korist tih manjina.

Vrlo teško je viditi nebiased rapsravu o gorućim problemima. Tipa da sad uletiš među amerikance i akžeš nešto objektivno o problemu raszima razapeli bi te i jedni i drugi jer bi se zamjerio i jednoj i drugoj strani.
Tako i ovo oko transgender problema.

Zato se ja zalazem da se ne odbacuju olako mišljenja, stavovi i pogledi na problematiku jer nije sve crno-bijelo. Priča je ouno kompleksija od onoga "ili si za ljudska prava ili si privilegirani fašist"...
Da, ali ovdje ta jedna strana rasprave pokušava pažljivo biranim člancima prikazati jedan dio te lgbt zajednice u određenom svjetlu.

Koji bi to bio objektivan pogled na rasizam u Americi? :zoka: :mrgreen:

Priča jeste kompleksna, ali valjda bi trebala početi sa time da se ljudska prava podrazumijevaju i da ne treba biti neko "ali" nakon toga. :D
cLo

#11236 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

zposao wrote: 16/06/2020 21:32

Ništa drugo nego... WOW!
Ne, naravno :-)
Nego tom logikom ne postoji dobro i zlo i svako može biti u pravu.
dale cooper

#11237 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

cendlerbing wrote: 16/06/2020 21:22
dale cooper wrote: 16/06/2020 21:10
Ja bih se voljela kupati u Panonskom. :oops:
Više sreće sljedeće godine. :mrgreen:
zposao

#11238 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

cLo wrote: 16/06/2020 21:35
zposao wrote: 16/06/2020 21:32

Ništa drugo nego... WOW!
Ne, naravno :-)
Nego tom logikom ne postoji dobro i zlo i svako može biti u pravu.
Pa upravo je to problem kada neko sam sebi ili svojoj grupi dadne atribute "DOBRA" a protivničko mišljenje ili skupinu olako portretira kao "ZLO". To banaliziranje ultimativnih kategorija je vrlo opasno jer vidimo ih historije da ništa nije crno-bijelo. Život nije takav. Ljudi su kompleksna bića i ni za koga ne možemo reći da je ultimativno zlo ili ultimativno dobro. Naravno da postoje zli i dobri ljudi, ali postoji i bezbroj nijansi između u koje svi mi spadamo. Niti smo meleci niti smo đavli.
Kada se sebe proglasi "Dobrim" a suprotnu stranu "Zlim" onda se nameće zaključak da to nije borba mišljenja i stavova između ljudi nego da je to kozmička borba Boga i Sotone u kojoj se dobija moralno opravdanje za uništtavanje zla.
Treba napomenuti da je holokaustu prethodila propaganda nacista u kojoj su Jevreje predstavljali kao najgore ljude, korov, životinje, zlo... Nisu se jedno jutro probudili Nijemci i samo im palo na pamet da istrijebe Jevreje. Zlo ne započinje u sekundi nego se taloži, priprema se teren, počne kao bezazleno, pa se razvije u nešto stravično.

Vezano opet za prič o transgender problematici. Zao bi bio onaj koji (kao i uvijek) nasrće na život i dobro onoga drugoga. Svako ko ne poštiva transgender osobe kao ljudska bića je loš čovjek. Ali isto svaki transgender aktivist koji zahtjeva od drugih da se pokoravaju njegovim osjećajima i njegovom stanju je isto tako loš čovjek. Treba živjeti i pustiti druge da žive. Treba poštovati slobodu svakog čovjeka. Ali ne smije se ni zahtjevati od drugih da ispunjavaju tvoje želje i prohtjeve.

Uostalom ne obraćati se nekome na način kako taj neko zahtjeva ne bi smio biti kriminal ni razlog za dobivanje otkaza, to bi se u najgorem slučaju moglo okarakterizirati kao nepristojnost i bezobrazluk. Niko nema pravo nikome nametati šta mora misliti, šta mora pričati, kako se ophoditi. Svako mora imati pravo i na neodgoj, nepristojnost, buntovnost... Nemamo pravo oduzimati neciju slobodu da bude u našim očima neodgojen i bezobrazan. On na to ima pravo.
Ja imam pravo ne pozdraviti komšiju ako mislim da to nije zaslužio. To je moje pravo pa neka misli ko šta hoče. Nema me pravo niko prisiljavari da se prema nekome ophodim "pristojno" i u duhu nametnutog morala.

Problemi se ne rješavaju tako da proglasiš nekoga oličenjem zla samo zato jer ima svoj pogled na život drugačiji od tvoga. To nije dobar put. Ako kao ljudi imamo pravo na slobodu, onda u tu slobodu spada i pravo na povrešku, pravo na biti u krivu... Naravno da se treba boriti protiv zabluda, nobrazovanosti itd, ali nemamo pravo prisiljavari i nametati svoje svjetonazore nekome drugome pa taman oni bili i ispravni ako taj neko ne prihvata. Taman bio u krivu, ima pravo na slobodu.
zposao

#11239 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

dale cooper wrote: 16/06/2020 21:32
Da, ali ovdje ta jedna strana rasprave pokušava pažljivo biranim člancima prikazati jedan dio te lgbt zajednice u određenom svjetlu.

Priča jeste kompleksna, ali valjda bi trebala početi sa time da se ljudska prava podrazumijevaju i da ne treba biti neko "ali" nakon toga. :D
Da, a druga strana rasprave pokušava prikazati lgtb zajednicu u potpuno drugom svjetlu i sve neistomišljenike kao potpune nazadnjake i mračnjake. I u čemu je onda problem ako imamo suprotna mišljenja, suprotna iskustva, stavove itd..?
Treba nekad i malo žustrija rasprava da se iznesu svi argumenti i stavovi pa da bi se doslo do sporazumijevanja i rješenja problema.

Što se tiče rasizma u Americi, nemam pojma. Necu glumatati da sam pametan jer nisam živio u americi i ne znam primjere sistematskog rasizma. Ja ne znam za to pa se ne smatram mjerodavnim davati ocjene postoji li. Ono što znam je da rasizma postoji (je li sistemski nemam pojma). I znam da je puno više ubistava afroamerikanaca od strane policije bilo za Obamina mandata. Tako da svoje misljenje mogu dati u pogledu toga da nije ispravan put da se sav rasizman kroz historiju fakturiše Trumpu kada je po statistici on puno bolji od Obame
Druga je stvar što je Trump dosta bezosjecajan, beskrupulozan i ima skandalozne izjave. Ali njegova djela i ostavština pokazuju da nije rasist, barem ne veći od Obame i prethodnika. To bi bila neka početna tačka u tom problemu, da se sav rasizam kroz historiju ne stavlja na leđa Trumpu jer to nije istinito ni pravedno nego služi u funkciji političke borbe.

Druga stvar o kojoj sam čitao su prijedlozi nekih "ljevičara" da se kažnjava bijelce zbog nekakve urođene (genetske?) privilegije , tako da bi plaćali neke porezze za reparacije zbog stotina godina rasizma. Fo samo po sebi zvuči suludo da kažnjavaš danas jednog bijelca primjerice iz BiH koji veze sa rasizmom nema zbog toga što je dprije nekoliko stotina godina neki bjelac mučio nekog crnca. Pa bi se sada bjelac koji nikakve veze nema sa time trebao ispričavati nekom crncu koji isto tako vrlo vjerovatno nema veze sa time... Totalno belsno. Doslovno ljudi zagovaraju rasizma, samo ovaj put prema bjelcima. To nije nešto što je normalno i progresivno. To je nazadn princip i duboko pogrešan, jer svetiti se današnjim ljudima koji su možda potomci nekih ljudi od prije nekoliko stotina godina je bolesno. Valjda je princip da svako odgovara za svoja zlodjela. Grijesi se ne bi smjeli nasljeđivati.
To je moje razmišljanje u vezi tog problema koji je daleko veći i dublji pd ovoga ali nemam ni kada sve pisati a niti imam neki kvalitetan uvid u mogući sistemski rasizam prema crncima u americi. Ja lično teško vjerujem u to jer je amerika simbol sloboda i zemlja u kojoj svako bez obzira na porijeklo može uz dovoljno rada uspjeti.
Hakiz

#11240 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

zposao wrote: 17/06/2020 00:51
dale cooper wrote: 16/06/2020 21:32

Da, a druga strana rasprave pokušava prikazati lgtb zajednicu u potpuno drugom svjetlu i sve neistomišljenike kao potpune nazadnjake i mračnjake. I u čemu je onda problem ako imamo suprotna mišljenja, suprotna iskustva, stavove itd..?
Treba nekad i malo žustrija rasprava da se iznesu svi argumenti i stavovi pa da bi se doslo do sporazumijevanja i rješenja problema.

Što se tiče rasizma u Americi, nemam pojma. Necu glumatati da sam pametan jer nisam živio u americi i ne znam primjere sistematskog rasizma. Ja ne znam za to pa se ne smatram mjerodavnim davati ocjene postoji li. Ono što znam je da rasizma postoji (je li sistemski nemam pojma). I znam da je puno više ubistava afroamerikanaca od strane policije bilo za Obamina mandata. Tako da svoje misljenje mogu dati u pogledu toga da nije ispravan put da se sav rasizman kroz historiju fakturiše Trumpu kada je po statistici on puno bolji od Obame
Druga je stvar što je Trump dosta bezosjecajan, beskrupulozan i ima skandalozne izjave. Ali njegova djela i ostavština pokazuju da nije rasist, barem ne veći od Obame i prethodnika. To bi bila neka početna tačka u tom problemu, da se sav rasizam kroz historiju ne stavlja na leđa Trumpu jer to nije istinito ni pravedno nego služi u funkciji političke borbe.

Druga stvar o kojoj sam čitao su prijedlozi nekih "ljevičara" da se kažnjava bijelce zbog nekakve urođene (genetske?) privilegije , tako da bi plaćali neke porezze za reparacije zbog stotina godina rasizma. Fo samo po sebi zvuči suludo da kažnjavaš danas jednog bijelca primjerice iz BiH koji veze sa rasizmom nema zbog toga što je dprije nekoliko stotina godina neki bjelac mučio nekog crnca. Pa bi se sada bjelac koji nikakve veze nema sa time trebao ispričavati nekom crncu koji isto tako vrlo vjerovatno nema veze sa time... Totalno belsno. Doslovno ljudi zagovaraju rasizma, samo ovaj put prema bjelcima. To nije nešto što je normalno i progresivno. To je nazadn princip i duboko pogrešan, jer svetiti se današnjim ljudima koji su možda potomci nekih ljudi od prije nekoliko stotina godina je bolesno. Valjda je princip da svako odgovara za svoja zlodjela. Grijesi se ne bi smjeli nasljeđivati.
To je moje razmišljanje u vezi tog problema koji je daleko veći i dublji pd ovoga ali nemam ni kada sve pisati a niti imam neki kvalitetan uvid u mogući sistemski rasizam prema crncima u americi. Ja lično teško vjerujem u to jer je amerika simbol sloboda i zemlja u kojoj svako bez obzira na porijeklo može uz dovoljno rada uspjeti.

Da, ne živiš u Americi, ali možeš čitati podatke. Pa vidiš, recimo, da crnaca ima na primjer 30 % u ukupnoj populaciji stanovninka SAD-a, a čine na primjer 60 % populacije ljudi u zatvorima. Ili čitaš da se za ista djela bijelci osuđuju na blaže kazne nego crnci. Itd. Pa iako nemaš lično iskustvo, imaš indicije, prilično relevantne. Indicije koje govore ili da rasizam postoji ili da su crnci genetski skloniji zločinu od bijelaca, pa šta misliš šta bi od toga dvoga bilo bliže istini? I ta priča o ličnom iskustvu, Da karikiram, ne moraš staviti glavu pod giljotinu da znaš da to nije dobro. Naravno, lično iskustvo može dati dublji itd pogled, ali neke stvari se mogu prilično tačno zaključiti i bez njega.

Grijesi se ne mogu nasljeđivati?

Naime, imaš nekog klinca danas koji je imućan jer je naslijedio porodično bogatstvo koje je stečeno tako što su mu ga zaradili preci koji su bili robovlasnici i/ili kolonizatori. Pa ili ga je toliko zarađeno tim "poslovnim" aktivnostima da ga je dovoljno ostalo da ga klinac naslijedi, ili u "blažem" slučaju to je poslužilo kao osnova na kojem se dalje taj imetak uvećavao, nekada poštenim i legitimnim poslovanjem a nekada i kriminalnim radom.

Tako on naslijedi novac, nekada i moć, dakle plodove stečene grijehovima robovlasništva, ali same grijehove robovlasništva ne nasljeđuje?

To isto kao ona priča da je sve dobro od boga a sve zlo od đavola. Slavićemo boga i nećemo se pitati otkud i ko stvori đavola.

Dobro je to, baš super.

Tačno da se čovjek upita što su mi preci bili glupi i humani, što nisu bili robovlasnički zločinci. Ja bih danas bio bogat i čista obraza.

E, da, umjesto tog klinca koji je naslijedio bogatstvo stečeno robovlasništvom predaka mu, samo stavi državu i pljačkanje bogatstva. Recimo Portugal i Španija prvo, pa poslije njih Francuska, Holandija, Danska, Belgija, UK, Njemačka itd.

A onda se preselimo na temu genocida nad domicilnim/domorodačkim stanovništvom to jeste stvaranja Australije i SAD-a.

Pa posljedice robovlasništva, genocida i kolonizacije na današnji život bijelaca ne samo u državama koje su direktno vršile genocid, robovlasništvo i kolonizaciju nego i svih drugih "bjelačkih" država. Iako nisu sve države Evrope bila direktno uključene u te "radosti", sve su od njih imale korsiti.

Mogu li se ispostaviti računi i nasljeđuju li se grijehovi?

Ako ćemo baš onako pošteno...
Niemand

#11241 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Sinoc sam pogledala svedski dokumentarac koji se pominjao u onom clanku o svedskoj i transdjeci, to je ovaj ako ko nije upratio:

https://www.theguardian.com/society/202 ... noses-soar

Odlican je. Sugovornici su i strucnjaci koji tretiraju tu djecu i podrzavaju to sve, kao i oni koji to propitaju, ne samo u svedskoj, recimo tu je i onaj evans sto je dao otkaz u britanskoj klinici, kao i tkz.detransitioners, tj.transosobe koje se predomisle i ponovo zele biti ono sto su prvobitno i bili, ali i transosobe koje podrzavaju da se to sve propita. Takodjer se govori i o metodama tretiranja poput tog sprecavanja puberteta, te uopste donosenja dijagnoze i naucnog pogleda na to sve.

Ono sto definitivno nije normalno je sutnja zbog straha od transfobije. Kada cak i strucnjaci trebaju samo prihvatiti da je neko ono sto kaze jer se tako osjeca, onda ni osobu u pubertetu, sa iskustvom anoreksije i poremecene slike svog tijela ne propitkuju, vec je pitanje kad zeli poceti sa hormonima.

Ali ipak, ima savjesnih strucnjaka. Stvarno odlican dokumentarac.

https://m.youtube.com/watch?v=sJGAoNbHYzk

https://m.youtube.com/watch?v=73-mLwWIgwU
MarlboroGold

#11242 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Image

Nema diskriminacije 8-)
wewa

#11243 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

https://www.24sata.hr/lifestyle/strucnj ... 0-e-700780
Podaci od prije pandemije pokazuju je 27 posto majki odrađivalo većinu posla oko djece i kućanstva, dok se ta brojka u vrijeme krize i izolacije popela na 45 posto
wewa

#11244 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

https://lolamagazin.com/2020/06/22/sta- ... -kao-zena/

Prevela: Saša Leper

Brigid Schulte / The Guardian

Prije nekoliko mjeseci sam se borila da u svom prepunom danu nađem vremena za pisanje, pa mi je kolega predložio knjigu o dnevnim ritualima velikih umjetnika. Ali umjesto da mi pruži inspiraciju kojoj sam se nadala, ono što mi je najviše zapalo za oko kad u pitanju ovi kreativni geniji – uglavnom muškarci – zapravo nisu njihovi rasporedi ili dnevne rutine, već raspredi i rutine žena koje su bile u njihovim životima.

Supruge su ih štitile od ometanja; sobarice i kućne pomoćnice su im donosile doručak i kafu u bilo koje doba; dadilje su im pazile djecu i vodile računa da im ne smetaju. Ne samo da je Marta Frojd svako jutro pripremala Sigmundu šta će obući, već mu je čak i stavljala pastu za zube na četkicu. Kućna pomoćnica Marsela Prusta, Selest, ne samo da mu je svaki dan donosila kafu, kroasane, novine i poštu na srebrnom poslužavniku, već je i uvijek bila tu kada bi on poželio da priča sa nekim, ponekad i satima. Neke žene se pominju samo po onome šta su morale trpiti, poput supruge Karla Marksa – koja u knjizi nije ni imenovana – a koja je sa njihovo preživjelo troje od šestoro djece živjela u bijedi dok je on dane provodio pišući u Britanskom muzeju.

Gustav Maler se oženio prosperitetnom mladom kompozitorkom po imenu Alma, a onda joj zabranio da komponuje, govorivši da u porodici može biti samo jedan kompozitor. Umjesto toga, od nje se očekivalo da kuću održava u apsolutnoj tišini za njega. Nakon popodnevnog plivanja, zviždanjem bi dozvao Almu da mu se pridruži u dugačkim tihim šetnjama dok je komponovao u glavi. Ona bi satima sjedila na grani drveta ili u travi, ne usuđujući se da mu ometa. „Takva se borba odvija u meni!“, pisala je Alma u svom dnevniku. „I očajnički žudim za nekom ko će misliti na MENE, ko će mi pomoći da pronađem SEBE! Spala sam na nivo kućne pomoćnice!“

Za razliku od umjetnika, koji su se kroz život kretali kao da je neometano vrijeme za njih njihovo Bogom dano pravo, dani i životne putanje nekolicine umjetnica koji su prikazani u ovoj knjizi su često ograničeni očekivanjima i dužnostima doma i njege.

Džordž Sen je uvijek radila kasno naveče, što je počelo još kada je bila tinejdžerka i morala njegovati svoju baku. Kada je tek počinjala, vrijeme koje je Fransin Proz mogla provoditi u pisanju je bilo ograničeno odlaskom njene djece u školu i povratkom kući. Alis Munro je pisala u onom oskudnom vremenu koje je mogla da „ukrade“ između održavanja kuće i brige za djecu. Pa i Maja Andželou se uspjela oduprijeti spregama doma tako što ga je napustila i smjestila se u običnu hotelsku sobu kako bi mogla da razmišlja, čita i piše.

Čak i Antoni Trolop, koji je poznat po tome što bi svakog dana napisao 2000 riječi prije osam ujutru, tu naviku vjerovatno stekao od svoje majke koja je u 53. godini života počela da piše kako bi izdržavala svog bolesnog muža i njihovo šestoro djece. Svaki dan bi ustajala u četiri ujutru i dovršavala rad na vrijeme da porodici posluži doručak.

Pomislila sam na sve knjige, slike, muziku, naučna otkrića, filozofiju o kojoj sam učila u školi – za se su bili zaslužni muškarci. I shvatila sam: ne radi se o tome da žene nisu dovoljno talentovane da ostave svoj trag u svijetu ideja i umjetnosti. Prosto nisu imale vremena za to.

Kroz istoriju je vrijeme kojim raspolažu žene bilo isprekidano kućanskim poslovima, brigom o djeci i porodici. One su bile te koje su održavale veze sa porodicom i zajednicom i njegovale te odnose. Za stvaranje je potrebno duže vrijeme bez prekidanja, vrijeme za koncentraciju, vrijeme kojim možete da raspolažete po sopstvenom nahođenju, vrijeme koje možete kontrolisati, a to je luksuz koji žene nikada nisu mogle očekivati, bar ne bez prebacivanja i kritika na račun sebičnosti.

Čak i danas, širom svijeta, veoma je velik broj zaposlenih žena, ali i dalje one provode gotovo duplo više vremena obavljajući kućanske poslove i brinući se o djeci nego muškarci, a ponekad i daleko više.

Jedna studija koja je ispitivala 32 porodice iz Los Anđelesa je pokazala da slobodno vrijeme majki bez ikakvih prekida u prosjeku traje najduže 10 minuta. Sociologinja Džoja Mizra je mapirala dnevne živote akademika i zaključila da je radni dan profesorica daleko duži nego profesora, ako se uzme u obzir i sav neplaćeni rad kod kuće. Otkrila je čak i da iako i profesori i profesorice otprilike provedu jednaku količinu vremena na poslu, vrijeme žena je više iscjepkano i isprekidano jer se više bave mentorskim i društvenim radom kao i predavanjem. Muškarci veći dio radnog dana imaju nesmetano vrijeme za koje mogu da razmišljaju, istražuju, pišu, stvaraju i objavljuju kako bi se proslavili, objavili svoje ideje svijetu i radili na karijeri.

Feministički istraživači su takođe otkrili da mnoge žena ne smatraju da uopšte zaslužuju duže periode vremena za sebe, za razliku od muškaraca. One smatraju da treba da ga zasluže, a jedini način da to postignu jeste da stanu na kraj beskrajnoj listi obaveza: kako piše Melinda Gejts u svojoj novoj knjizi, svakodnevni zadaci koji ubijaju snove života.

Pitam se da li se kod nas žena radi „samo“ o nedostatku vremena i tome da smatramo da slobodno vrijeme trebamo dobiti tek kad ga zaslužimo, a i tada uglavnom ne mnogo bez prekida, ili je tu po srijedi još jedna stvar. Da li možda smatramo da naše priče ne zaslužuju da se čuju, da nisu dovoljno dobre?

Često se pitam da li bi žena koja je napisala pažljivo posmatran roman u šest tomova o sopstvenom životu dobila istu pažnju i međunarodno priznanje kao norveški pisac Karl Uve Knausgor, autor Moje borbe.

Virdžinija Vulf je jednom pitala šta bi se desilo sa Šekspirom da se kojim slučajem rodio kao žena ili da je imao jednako talentovanu sestru. Sjetite se samo muzičkog čuda od djeteta Nanerl Mocart čije je rane kompozicije njen brat Volfgang hvalio kao predivne, a koje su izgubljene ili nikada nisu ni doživjele svjetlo dana jer su nestale u braku koji se od nje očekivao a koji je bio bez ljubavi.

A da to zaista i jeste tako pokazuje i činjenica da sam ovaj esej pokušavala smisliti i napisati duže od četiri mjeseca. I svaki put kad bih sjela da počnem dobila bih uspaničeni poziv ili mejl od muža, sina ili kćerke; moja majka koja se bori sa nepoznanicama i beskrajnom papriologijom svoje nove situacije udovice; banka; ili automehaničar su me obavještavalo o nekoj novoj hitnoj situaciji koja zahtijeva mogu pažnju bez odlaganja kako se ne bi pretvorila u katastrofu.

Takođe se pitam: šta bi se desilo da zaista uložimo trud i napore da napravimo svijet u kome sestre Šekspira i Mocarta ili bilo koja druga žena može uspjeti?

Šta bi se desilo kada bi žene imale više vremena da provedu same sa sobom, da slušaju i bilježe svoje priče i ne sumnjaju u njihovu vrijednost?
hadzinicasa

#11245 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

mislis da se ti veliki umovi ne opterecavaju ovim frivolnim stvarima kao sto je ciscenje, pranje, kuhanje, odgajanje, peglanje, popravci i to... jer je to takvo tracenje njihovih kapaciteta koje se bolje mogu utrositi na promisljanje, pisanje i stvaranje, a ove prizemne stvari nek' neko primjereniji tome odradi... da bi oni mogli biti great.

kad se samo prisjetim kako sam ja studirala :lol:

ah.
wewa

#11246 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

hadzinicasa wrote: 22/06/2020 13:53 mislis da se ti veliki umovi ne opterecavaju ovim frivolnim stvarima kao sto je ciscenje, pranje, kuhanje, odgajanje, peglanje, popravci i to... jer je to takvo tracenje njihovih kapaciteta koje se bolje mogu utrositi na promisljanje, pisanje i stvaranje, a ove prizemne stvari nek' neko primjereniji tome odradi... da bi oni mogli biti great.

kad se samo prisjetim kako sam ja studirala :lol:

ah.
to je dio price, da oni imaju 'pravo' da se oslobode rutinskih poslova, emocionalnog rada i slicnih trica i kucina.

strasnija strana jest da je zenski dio drustva toliko generacija zrtva represije da smo, vecinom, povjerovale da ni nemamo pravo na glas, izbor, predstavljanje. sto, na neki nacin, objasnjava zasto je cesto zena zeni vuk - svaka koja izlazi iz kolotecine biva zrtvovana na oltaru tradicije i ukorijenjenih stavova.
madner

#11247 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Opet izgovori. Necemo daleko ako ne mozemo objektivno reci da su muskarci zbog biologije skloniji tome da budu genijalci. Faktor je izmedju 10 i 100. :D
hadzinicasa

#11248 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

madner wrote: 22/06/2020 14:28 Opet izgovori. Necemo daleko ako ne mozemo objektivno reci da su muskarci zbog biologije skloniji tome da budu genijalci. Faktor je izmedju 10 i 100. :D
evo i ti dosao da zakuhavas!
ako, ako nisi dugo :)

i ja bi da me neko dvori, a ja da ... stvaram. :srce:
Connaisseur Karlin

#11249 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

madner wrote: 22/06/2020 14:28 Opet izgovori. Necemo daleko ako ne mozemo objektivno reci da su muskarci zbog biologije skloniji tome da budu genijalci. Faktor je izmedju 10 i 100. :D
koje biologije :?
vjeshalica

#11250 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Connaisseur Karlin wrote: 22/06/2020 18:19
koje biologije :?
Međunožne 🤣🤣
Post Reply