zposao wrote: ↑17/06/2020 00:51
dale cooper wrote: ↑16/06/2020 21:32
Da, ali ovdje ta jedna strana rasprave pokušava pažljivo biranim člancima prikazati jedan dio te lgbt zajednice u određenom svjetlu.
Koji bi to bio objektivan pogled na rasizam u Americi?
Priča jeste kompleksna, ali valjda bi trebala početi sa time da se ljudska prava podrazumijevaju i da ne treba biti neko "ali" nakon toga.
Da, a druga strana rasprave pokušava prikazati lgtb zajednicu u potpuno drugom svjetlu i sve neistomišljenike kao potpune nazadnjake i mračnjake. I u čemu je onda problem ako imamo suprotna mišljenja, suprotna iskustva, stavove itd..?
Treba nekad i malo žustrija rasprava da se iznesu svi argumenti i stavovi pa da bi se doslo do sporazumijevanja i rješenja problema.
Što se tiče rasizma u Americi, nemam pojma. Necu glumatati da sam pametan jer nisam živio u americi i ne znam primjere sistematskog rasizma. Ja ne znam za to pa se ne smatram mjerodavnim davati ocjene postoji li. Ono što znam je da rasizma postoji (je li sistemski nemam pojma). I znam da je puno više ubistava afroamerikanaca od strane policije bilo za Obamina mandata. Tako da svoje misljenje mogu dati u pogledu toga da nije ispravan put da se sav rasizman kroz historiju fakturiše Trumpu kada je po statistici on puno bolji od Obame
Druga je stvar što je Trump dosta bezosjecajan, beskrupulozan i ima skandalozne izjave. Ali njegova djela i ostavština pokazuju da nije rasist, barem ne veći od Obame i prethodnika. To bi bila neka početna tačka u tom problemu, da se sav rasizam kroz historiju ne stavlja na leđa Trumpu jer to nije istinito ni pravedno nego služi u funkciji političke borbe.
Druga stvar o kojoj sam čitao su prijedlozi nekih "ljevičara" da se kažnjava bijelce zbog nekakve urođene (genetske?) privilegije , tako da bi plaćali neke porezze za reparacije zbog stotina godina rasizma. Fo samo po sebi zvuči suludo da kažnjavaš danas jednog bijelca primjerice iz BiH koji veze sa rasizmom nema zbog toga što je dprije nekoliko stotina godina neki bjelac mučio nekog crnca. Pa bi se sada bjelac koji nikakve veze nema sa time trebao ispričavati nekom crncu koji isto tako vrlo vjerovatno nema veze sa time... Totalno belsno. Doslovno ljudi zagovaraju rasizma, samo ovaj put prema bjelcima. To nije nešto što je normalno i progresivno. To je nazadn princip i duboko pogrešan, jer svetiti se današnjim ljudima koji su možda potomci nekih ljudi od prije nekoliko stotina godina je bolesno. Valjda je princip da svako odgovara za svoja zlodjela. Grijesi se ne bi smjeli nasljeđivati.
To je moje razmišljanje u vezi tog problema koji je daleko veći i dublji pd ovoga ali nemam ni kada sve pisati a niti imam neki kvalitetan uvid u mogući sistemski rasizam prema crncima u americi. Ja lično teško vjerujem u to jer je amerika simbol sloboda i zemlja u kojoj svako bez obzira na porijeklo može uz dovoljno rada uspjeti.
Da, ne živiš u Americi, ali možeš čitati podatke. Pa vidiš, recimo, da crnaca ima na primjer 30 % u ukupnoj populaciji stanovninka SAD-a, a čine na primjer 60 % populacije ljudi u zatvorima. Ili čitaš da se za ista djela bijelci osuđuju na blaže kazne nego crnci. Itd. Pa iako nemaš lično iskustvo, imaš indicije, prilično relevantne. Indicije koje govore ili da rasizam postoji ili da su crnci genetski skloniji zločinu od bijelaca, pa šta misliš šta bi od toga dvoga bilo bliže istini? I ta priča o ličnom iskustvu, Da karikiram, ne moraš staviti glavu pod giljotinu da znaš da to nije dobro. Naravno, lično iskustvo može dati dublji itd pogled, ali neke stvari se mogu prilično tačno zaključiti i bez njega.
Grijesi se ne mogu nasljeđivati?
Naime, imaš nekog klinca danas koji je imućan jer je naslijedio porodično bogatstvo koje je stečeno tako što su mu ga zaradili preci koji su bili robovlasnici i/ili kolonizatori. Pa ili ga je toliko zarađeno tim "poslovnim" aktivnostima da ga je dovoljno ostalo da ga klinac naslijedi, ili u "blažem" slučaju to je poslužilo kao osnova na kojem se dalje taj imetak uvećavao, nekada poštenim i legitimnim poslovanjem a nekada i kriminalnim radom.
Tako on naslijedi novac, nekada i moć, dakle plodove stečene grijehovima robovlasništva, ali same grijehove robovlasništva ne nasljeđuje?
To isto kao ona priča da je sve dobro od boga a sve zlo od đavola. Slavićemo boga i nećemo se pitati otkud i ko stvori đavola.
Dobro je to, baš super.
Tačno da se čovjek upita što su mi preci bili glupi i humani, što nisu bili robovlasnički zločinci. Ja bih danas bio bogat i čista obraza.
E, da, umjesto tog klinca koji je naslijedio bogatstvo stečeno robovlasništvom predaka mu, samo stavi državu i pljačkanje bogatstva. Recimo Portugal i Španija prvo, pa poslije njih Francuska, Holandija, Danska, Belgija, UK, Njemačka itd.
A onda se preselimo na temu genocida nad domicilnim/domorodačkim stanovništvom to jeste stvaranja Australije i SAD-a.
Pa posljedice robovlasništva, genocida i kolonizacije na današnji život bijelaca ne samo u državama koje su direktno vršile genocid, robovlasništvo i kolonizaciju nego i svih drugih "bjelačkih" država. Iako nisu sve države Evrope bila direktno uključene u te "radosti", sve su od njih imale korsiti.
Mogu li se ispostaviti računi i nasljeđuju li se grijehovi?
Ako ćemo baš onako pošteno...