Kako da nije
LIBIJA
-
Dinno Su
#7277 Re: LIBIJA
Italijanske i turske podmornice u ponedjeljak su izvele zajedničku pomorsku vježbu u Mediteranu, priopćilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo odbrane.
Interesantan potez Italije, ovo je u najmanju ruku direktno usmjereno protiv Francuske i Egipta...
Posljednjih dana govori se o tome kako bi Italija mogla obustaviti isporuku ratnih brodova Egiptu, očito je da Italija mijenja ponovo stranu u Libijskom sukobu.
Interesantan potez Italije, ovo je u najmanju ruku direktno usmjereno protiv Francuske i Egipta...
Posljednjih dana govori se o tome kako bi Italija mogla obustaviti isporuku ratnih brodova Egiptu, očito je da Italija mijenja ponovo stranu u Libijskom sukobu.
-
Frankfurt05
#7278 Re: LIBIJA
Mediteran nikada nije bilo Francusko more. Tu su se uvijek Vencija i Osmanlije pitali. Danas ocito moraju da ga djele ida se dogovore skupa o podjeli interesa. Ameri se povlace sa bliskog istoka. Vec su poceli da se bahato ponasaju prema svojim prvim saveznicima Saudima. Da povlace vojsku iz Saudijske arabije itd. Jendostavno nafta kao takva vise nece biti profitabilna. Idemo na elektricna auta i malo kasnije i na elektricne avione plus tehnologija fraktanja uz pomoc cega ameri svoju naftu mogu izvlaciti novijim tehnologijama.
-
Frankfurt05
#7279 Re: LIBIJA
Ovu proti zracnu odbranu su Turci dovukli.
Braca Ukrajinci dostavili.
-
Dinno Su
#7280 Re: LIBIJA
Italijanski ministar vanjskih poslova Di Maio posjetit će Tursku kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima
-
sandzokan
#7281 Re: LIBIJA
Znači Sandžaklije su Bošnjaci, OK.Frankfurt05 wrote: ↑16/06/2020 01:08sandzokan wrote: ↑16/06/2020 01:00Haha ti si stvarno umislio da si neki veliki trol, ali za dobro trolanje treba i dobra inteligencija. A ti si tu vrlo tanak.Frankfurt05 wrote: ↑16/06/2020 00:46
De uozbilji se malo momak. Bosanski banovi vec spominju Bosnjake kao narod u srednjem vijeku. Posle toga Bosanski franjevci, sultani, pase, putopisci. A vi ste za svo to vrijeme bili Srbi pravoslavci ili Srbi muslimani ako ste vec bili presli na Islam. Vi nikada niste bili etnicki Bosnjaci u novom pazaru. Postali ste Bosnjaci jer ste muslimani. Da ste kojem slucaja ostali pravoslavci danas bi bili Srbi. Nista drugacije nije sa nasim katolicima Bosanskim koji se nazivaju Hrvatima a etnicki su Bosnjaci naravno.
Tako da ne lupetaj. Ali slazem se da vam netrebamo nabijati prevelike komplekse. Inacer mozete otici u sasvim drugu krajnost. A to jeste da mrzite Tursku ili da odete recimo u Vehabizam. Trebamo biti fini prema vama ali morate znati svoje mjesto.
Nisi odgovorio niti na moje direktno pitanje niti si išta rekao o mojoj konstataciji da učešće Sandžaklija u Armiji nema nikakve veze sa njihovom nacionalnom pripadnošću, što je bila tvoja smiješna teza.
Idemo dalje.
Šta su Bošnjaci, etnija ili nacija? Razlikuješ li ta dva pojma?
Ne znam šta vi trebate, ne znam ni ko ste vi jer mi na to pitanje nisi odgovorio, ali znam da bi ti, o veliki Bošnjače, trebao da naučiš pravopis svog jezika jer vrlo smiješno djeluješ kada se trudiš da umno raspravljaš o geopolitici, historiji, politologiji a sa svakim tvojim upisom otkrivaš da nisi savladao ni pravopis iz osnovne škole.
Nabijate nam komplekse? Ti sine nemaš pojma o Sandžaklijama, da si upoznao bar jednoga znao bi ko Sanžaklijama isključivo može da "nabija" komplekse.
Bosnjaci su etnija i nacija. Bosnjaci su bili etnija jos dok je vas car dusan izvrsavao napad na bosansku banovinu i Bobovac. U cemu nije uspio. Tada su vasi preci bili Srbi recimo. Etnicki naravno jer nacije tada nisu postojale. Moderne nacije se tek pojavljivaju u 19. vijeku i to su politicke nacije. Niko ne spori da vi Sandzaklije ne pripadate Bosnjacima kao naciji. Ali da ste vi bili etnicki Bosnjaci prije stvaranja nacija modernih (politickih) to je smijesno.
Bosna kao Knezevina se prvi put spominje 950. godine. Spominje se kao Horion Bosona. Spominje je Porfigonet u DAI-u. A on pise o desavanjima do 950. godine 200 godina unazad. Dakle on pise o 7. i 8. vijeku kada je postojala Knezevina Bosna. A tada su ljudi zivijeli u plemenima. A plemena su osnivale Knezevine. Dakle vec tada je postojalo i pleme koje je se identificiralo sa Bosnom kao politickom cjelinom.
Ta Knezevina izrasla je u banovinu pa u kraljevinu pa u samo upravu pod Otomanskom imperijom. I za sve to vrijeme svi nazivaju taj narod Bosnjanima ili Bosnjacima. Vi ste za svo to vrijeme bili sta tacno?
I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni.![]()
Hajde mi reci ko su danas etnički Bošnjaci, pošto kažeš da su Bošnjaci i etnija i nacija?
I šta kažeš etnički osviješteni Bošnjaci u vremenu Porfirogeneta, zajedno sa Hazarima i Seldžucima?
Šta bulazniš, gdje sam ja pomenuo Tursku? Pregrijao si se, malo odmori.I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni.![]()
- HarTar
#7282 Re: LIBIJA
Ovaj Zukorlićev šošon Tvrko kikica smori sa svojom mržnjom prema Turskoj i Islamu, sve radi njemačke socijale.sandzokan wrote: ↑16/06/2020 22:06Znači Sandžaklije su Bošnjaci, OK.Frankfurt05 wrote: ↑16/06/2020 01:08sandzokan wrote: ↑16/06/2020 01:00
Haha ti si stvarno umislio da si neki veliki trol, ali za dobro trolanje treba i dobra inteligencija. A ti si tu vrlo tanak.
Nisi odgovorio niti na moje direktno pitanje niti si išta rekao o mojoj konstataciji da učešće Sandžaklija u Armiji nema nikakve veze sa njihovom nacionalnom pripadnošću, što je bila tvoja smiješna teza.
Idemo dalje.
Šta su Bošnjaci, etnija ili nacija? Razlikuješ li ta dva pojma?
Ne znam šta vi trebate, ne znam ni ko ste vi jer mi na to pitanje nisi odgovorio, ali znam da bi ti, o veliki Bošnjače, trebao da naučiš pravopis svog jezika jer vrlo smiješno djeluješ kada se trudiš da umno raspravljaš o geopolitici, historiji, politologiji a sa svakim tvojim upisom otkrivaš da nisi savladao ni pravopis iz osnovne škole.
Nabijate nam komplekse? Ti sine nemaš pojma o Sandžaklijama, da si upoznao bar jednoga znao bi ko Sanžaklijama isključivo može da "nabija" komplekse.
Bosnjaci su etnija i nacija. Bosnjaci su bili etnija jos dok je vas car dusan izvrsavao napad na bosansku banovinu i Bobovac. U cemu nije uspio. Tada su vasi preci bili Srbi recimo. Etnicki naravno jer nacije tada nisu postojale. Moderne nacije se tek pojavljivaju u 19. vijeku i to su politicke nacije. Niko ne spori da vi Sandzaklije ne pripadate Bosnjacima kao naciji. Ali da ste vi bili etnicki Bosnjaci prije stvaranja nacija modernih (politickih) to je smijesno.
Bosna kao Knezevina se prvi put spominje 950. godine. Spominje se kao Horion Bosona. Spominje je Porfigonet u DAI-u. A on pise o desavanjima do 950. godine 200 godina unazad. Dakle on pise o 7. i 8. vijeku kada je postojala Knezevina Bosna. A tada su ljudi zivijeli u plemenima. A plemena su osnivale Knezevine. Dakle vec tada je postojalo i pleme koje je se identificiralo sa Bosnom kao politickom cjelinom.
Ta Knezevina izrasla je u banovinu pa u kraljevinu pa u samo upravu pod Otomanskom imperijom. I za sve to vrijeme svi nazivaju taj narod Bosnjanima ili Bosnjacima. Vi ste za svo to vrijeme bili sta tacno?
I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni.![]()
Hajde mi reci ko su danas etnički Bošnjaci, pošto kažeš da su Bošnjaci i etnija i nacija?
I šta kažeš etnički osviješteni Bošnjaci u vremenu Porfirogeneta, zajedno sa Hazarima i Seldžucima?![]()
Šta bulazniš, gdje sam ja pomenuo Tursku? Pregrijao si se, malo odmori.I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni.![]()
![]()
-
Frankfurt05
#7283 Re: LIBIJA
Dobro bi bio dosao CIA u i Gullencima da je malo stariji. Mogao je posluziti u drzavnom udaru na Tursku kao neki vodja. Ima slican indoktrinirani mindset.HarTar wrote: ↑16/06/2020 22:27
Ovaj Zukorlićev šošon Tvrko kikica smori sa svojom mržnjom prema Turskoj i Islamu, sve radi njemačke socijale.
- HarTar
#7284 Re: LIBIJA
Frankfurt05 wrote: ↑16/06/2020 23:10Dobro bi bio dosao CIA u i Gullencima da je malo stariji. Mogao je posluziti u drzavnom udaru na Tursku kao neki vodja. Ima slican indoktrinirani mindset.HarTar wrote: ↑16/06/2020 22:27
Ovaj Zukorlićev šošon Tvrko kikica smori sa svojom mržnjom prema Turskoj i Islamu, sve radi njemačke socijale.
- Kikibombona
#7285 Re: LIBIJA
Italija i Egipat su prije 4 dana potpisali veliki sporazum o kupovini oruzjaDinno Su wrote: ↑16/06/2020 17:22 Italijanske i turske podmornice u ponedjeljak su izvele zajedničku pomorsku vježbu u Mediteranu, priopćilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo odbrane.
Italy considering sale of two FREMM frigates to Egypt
https://www.defenceweb.co.za/featured/i ... -to-egypt/
-
Frankfurt05
- MorningStar
#7288 Re: LIBIJA
Nego vas "dvojica" da vi niste ko sveto dvojstvo nesto to jest isti lik

-
Frankfurt05
#7289 Re: LIBIJA
Nismo ima nas puno ihvanijaMorningStar wrote: ↑17/06/2020 00:29 Nego vas "dvojica" da vi niste ko sveto dvojstvo nesto to jest isti lik![]()
![]()
-
sandzokan
#7290 Re: LIBIJA
Smiješno.
Ako je Zukorlićev onda ne može biti protiv islama.
Ako je Sandžaklija onda ne može biti protiv Turske.
Siguran sam da nije Sandžaklija a pogotovo ne može biti Zukorlićev simpatizer.
Kako god, ništa ne daje za pravo ovom polupismenom dijasporcu da zbog pisanja jednog anonimusa pljuje po hiljadama ljudi.
-
Frankfurt05
#7291 Re: LIBIJA
Da niej i on cetnik koji se lazno predstavlja. Mozda ih placa neka strana sluzba. Pogledajte ovo:sandzokan wrote: ↑17/06/2020 00:50Smiješno.
Kako god, ništa ne daje za pravo ovom polupismenom dijasporcu da zbog pisanja jednog anonimusa pljuje po hiljadama ljudi.
- HarTar
#7292 Re: LIBIJA
E, čuj ako je Sandžaklija ne može boti protiv Turske?! Pa, i sam Zukorlić je protiv Turske i Erdoğana.sandzokan wrote: ↑17/06/2020 00:50Smiješno.
- HarTar
#7293 Re: LIBIJA
Paglu si, prošetaj od meneMorningStar wrote: ↑17/06/2020 00:29 Nego vas "dvojica" da vi niste ko sveto dvojstvo nesto to jest isti lik![]()
![]()
-
Dinno Su
#7294 Re: LIBIJA
Zvaničnik francuskog ministarstva obrane optužuje tursku mornaricu da je preduzela agresivan pristup francuskom brodu dok je obavljala misiju NATO-a na Mediteranu. "NATO ne može" zakopati glavu u pijesak "zbog turskih akcija" - Reuters
-
Dinno Su
#7295 Re: LIBIJA
Prvi put u ovoj godini, TurkishAirlinesov
let dolazi u zračnu luku Mitiga, Tripoli, s najvišim turskim dužnosnicima: Mevlüt # Çavuşoğlu, ministrom financija Berat Albayrak, šefom Intela Hakanom Fidanom itd.
let dolazi u zračnu luku Mitiga, Tripoli, s najvišim turskim dužnosnicima: Mevlüt # Çavuşoğlu, ministrom financija Berat Albayrak, šefom Intela Hakanom Fidanom itd.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#7296 Re: LIBIJA
Može, može. NATO su USA, USA su NATO i ako žele da "zabiju glavu u pijesak" Francuzi mogu borbene pjevati.
Inače, zanimljivo je ovo jučerašnje iransko pozicioniranje.
-
zlajaBHF
#7297 Re: LIBIJA
Da li ovo Iransko pozicioniranje ima veze sa Sirijom?Challenger_ wrote: ↑17/06/2020 16:03
Može, može. NATO su USA, USA su NATO i ako žele da "zabiju glavu u pijesak" Francuzi mogu borbene pjevati.
Inače, zanimljivo je ovo jučerašnje iransko pozicioniranje.
- @mba
#7298 Re: LIBIJA
#BREAKING Turski ministri Cavusoglu i Albayrak i šef Obavještajne službe Fidan sastali su se u Tripoliju s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajom
- HarTar
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije