LIBIJA

Post Reply
MorningStar

#7251 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 01:08
sandzokan wrote: 16/06/2020 01:00
Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 00:46
De uozbilji se malo momak. Bosanski banovi vec spominju Bosnjake kao narod u srednjem vijeku. Posle toga Bosanski franjevci, sultani, pase, putopisci. A vi ste za svo to vrijeme bili Srbi pravoslavci ili Srbi muslimani ako ste vec bili presli na Islam. Vi nikada niste bili etnicki Bosnjaci u novom pazaru. Postali ste Bosnjaci jer ste muslimani. Da ste kojem slucaja ostali pravoslavci danas bi bili Srbi. Nista drugacije nije sa nasim katolicima Bosanskim koji se nazivaju Hrvatima a etnicki su Bosnjaci naravno.

Tako da ne lupetaj. Ali slazem se da vam netrebamo nabijati prevelike komplekse. Inacer mozete otici u sasvim drugu krajnost. A to jeste da mrzite Tursku ili da odete recimo u Vehabizam. Trebamo biti fini prema vama ali morate znati svoje mjesto.
Haha ti si stvarno umislio da si neki veliki trol, ali za dobro trolanje treba i dobra inteligencija. A ti si tu vrlo tanak.

Nisi odgovorio niti na moje direktno pitanje niti si išta rekao o mojoj konstataciji da učešće Sandžaklija u Armiji nema nikakve veze sa njihovom nacionalnom pripadnošću, što je bila tvoja smiješna teza.

Idemo dalje.

Šta su Bošnjaci, etnija ili nacija? Razlikuješ li ta dva pojma?

Ne znam šta vi trebate, ne znam ni ko ste vi jer mi na to pitanje nisi odgovorio, ali znam da bi ti, o veliki Bošnjače, trebao da naučiš pravopis svog jezika jer vrlo smiješno djeluješ kada se trudiš da umno raspravljaš o geopolitici, historiji, politologiji a sa svakim tvojim upisom otkrivaš da nisi savladao ni pravopis iz osnovne škole.

Nabijate nam komplekse? Ti sine nemaš pojma o Sandžaklijama, da si upoznao bar jednoga znao bi ko Sanžaklijama isključivo može da "nabija" komplekse.

Bosnjaci su etnija i nacija. Bosnjaci su bili etnija jos dok je vas car dusan izvrsavao napad na bosansku banovinu i Bobovac. U cemu nije uspio. Tada su vasi preci bili Srbi recimo. Etnicki naravno jer nacije tada nisu postojale. Moderne nacije se tek pojavljivaju u 19. vijeku i to su politicke nacije. Niko ne spori da vi Sandzaklije ne pripadate Bosnjacima kao naciji. Ali da ste vi bili etnicki Bosnjaci prije stvaranja nacija modernih (politickih) to je smijesno.

Bosna kao Knezevina se prvi put spominje 950. godine. Spominje se kao Horion Bosona. Spominje je Porfigonet u DAI-u. A on pise o desavanjima do 950. godine 200 godina unazad. Dakle on pise o 7. i 8. vijeku kada je postojala Knezevina Bosna. A tada su ljudi zivijeli u plemenima. A plemena su osnivale Knezevine. Dakle vec tada je postojalo i pleme koje je se identificiralo sa Bosnom kao politickom cjelinom.

Ta Knezevina izrasla je u banovinu pa u kraljevinu pa u samo upravu pod Otomanskom imperijom. I za sve to vrijeme svi nazivaju taj narod Bosnjanima ili Bosnjacima. Vi ste za svo to vrijeme bili sta tacno?

I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni. :?
I Turska dosla istrijebila svo plemstvo, zatrla stariju kulturu, pa slala srpske-osmanske vojskovodje posle kada se nova Bosanska vlastela pobunila i po drugi put u putpunosti unistila Bosansku vlastelu - za slag na tortu srbima dala autonomiju iz koje su izasli u nezavisnost a bosnu prodali za par kola dukata.

Braca turci nasi u nas :D
Ramo98

#7252 Re: LIBIJA

Post by Ramo98 »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 00:14
Ramo98 wrote: 16/06/2020 00:04 Frankfurte jesil ti turčin ili wannabe turcin? :zjev:
Ja sam henevija ili kako li to vec Kiki naziva. Bez zezanja ja nemam sa vjerom nikakve veze. Zato sam vjerovatno ovako i grub. Nikad neidem ni u dzamiju i to. Ali jesam Turkofil i to pravi. :D

Evo me ovdje u Swedskom dresu Ibrahimovica. Ovdje sam postao Turkofil:

:skoljka:
Last edited by Ramo98 on 16/06/2020 09:16, edited 1 time in total.
Frankfurt05

#7253 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

MorningStar wrote: 16/06/2020 08:54
Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 02:00
Leopard_SA wrote: 16/06/2020 01:53

Upravo iz tog razloga, ni ti ni bilo ko drugi nema pravo osporavati nečije pravo na nacionalnu i etničku pripadnost i svsrtavati stanovnike nekog područja u određenu etničku ili nacionalnu grupu ako se oni drugačije izjašnjavaju
Etnicka pripadnost nije stvar izbora. Nemoze Marko Bosnjak iz Kraljeve Sutjeske ciji je pradjed svoj jezik jos nazivao Bosanskim za sebe reci da je etnicki Hrvat. Ali moze za sebe reci da on pripada modernoj Hrvatskoj naciji. Moze reci da je Hrvat i da se tako osjeca. Etnicki Hrvat on to nemoze biti.

Ista stvar je i sa nasim sandzaklijama. Onis su u nacionalnom smislu danas Bosnjaci. To je tako zato sto ih srpstvo kao moderna nacija nije uspjelo asimilirati. Vjerovatno zbog zlocina koje su pocinjeni nad njima. A onda ih je Bosjnastvo primilo 1993 u politicku naciju. U etnickom smislu oni nemogu biti Bosnjaci. Zato je smjesno da se jedan Sandzaklija poziva na Tvrtka recimo i kako se treba boriti za Tvrtka i mrziti Tursku. A pradjed mu bio Srbin.
Zato se Tvrtko prozva kraljem Srbljem,Bosne,Primorja... :D
I Hrvatom. Vladao je i Srbima i Hrvatima. No svoj narod uvijek naziva Bosnjanima. A zemlje zemljam Bosanskim. Tvrtko je Srbiju dobiju na macu. :)
Frankfurt05

#7254 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

MorningStar wrote: 16/06/2020 08:57
sandzokan wrote: 16/06/2020 01:00

Haha ti si stvarno umislio da si neki veliki trol, ali za dobro trolanje treba i dobra inteligencija. A ti si tu vrlo tanak.

Nisi odgovorio niti na moje direktno pitanje niti si išta rekao o mojoj konstataciji da učešće Sandžaklija u Armiji nema nikakve veze sa njihovom nacionalnom pripadnošću, što je bila tvoja smiješna teza.

Idemo dalje.

Šta su Bošnjaci, etnija ili nacija? Razlikuješ li ta dva pojma?

Ne znam šta vi trebate, ne znam ni ko ste vi jer mi na to pitanje nisi odgovorio, ali znam da bi ti, o veliki Bošnjače, trebao da naučiš pravopis svog jezika jer vrlo smiješno djeluješ kada se trudiš da umno raspravljaš o geopolitici, historiji, politologiji a sa svakim tvojim upisom otkrivaš da nisi savladao ni pravopis iz osnovne škole.

Nabijate nam komplekse? Ti sine nemaš pojma o Sandžaklijama, da si upoznao bar jednoga znao bi ko Sanžaklijama isključivo može da "nabija" komplekse.

Bosnjaci su etnija i nacija. Bosnjaci su bili etnija jos dok je vas car dusan izvrsavao napad na bosansku banovinu i Bobovac. U cemu nije uspio. Tada su vasi preci bili Srbi recimo. Etnicki naravno jer nacije tada nisu postojale. Moderne nacije se tek pojavljivaju u 19. vijeku i to su politicke nacije. Niko ne spori da vi Sandzaklije ne pripadate Bosnjacima kao naciji. Ali da ste vi bili etnicki Bosnjaci prije stvaranja nacija modernih (politickih) to je smijesno.

Bosna kao Knezevina se prvi put spominje 950. godine. Spominje se kao Horion Bosona. Spominje je Porfigonet u DAI-u. A on pise o desavanjima do 950. godine 200 godina unazad. Dakle on pise o 7. i 8. vijeku kada je postojala Knezevina Bosna. A tada su ljudi zivijeli u plemenima. A plemena su osnivale Knezevine. Dakle vec tada je postojalo i pleme koje je se identificiralo sa Bosnom kao politickom cjelinom.

Ta Knezevina izrasla je u banovinu pa u kraljevinu pa u samo upravu pod Otomanskom imperijom. I za sve to vrijeme svi nazivaju taj narod Bosnjanima ili Bosnjacima. Vi ste za svo to vrijeme bili sta tacno?

I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni. :?
I Turska dosla istrijebila svo plemstvo, zatrla stariju kulturu, pa slala srpske-osmanske vojskovodje posle kada se nova Bosanska vlastela pobunila i po drugi put u putpunosti unistila Bosansku vlastelu - za slag na tortu srbima dala autonomiju iz koje su izasli u nezavisnost a bosnu prodali za par kola dukata.

Vidis srbine kako si zlonamjeran. Kosace su presle na Islam kao i Kotromanicka loza. Pogledaj ko je osnivac Sarajeva Isa Beg Isakovic i kojem plemstvu je pripadao. Skoro cijelo plemstvo je odmah preslp na Islam.
MorningStar

#7255 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 09:02
Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 02:00

Etnicka pripadnost nije stvar izbora. Nemoze Marko Bosnjak iz Kraljeve Sutjeske ciji je pradjed svoj jezik jos nazivao Bosanskim za sebe reci da je etnicki Hrvat. Ali moze za sebe reci da on pripada modernoj Hrvatskoj naciji. Moze reci da je Hrvat i da se tako osjeca. Etnicki Hrvat on to nemoze biti.

Ista stvar je i sa nasim sandzaklijama. Onis su u nacionalnom smislu danas Bosnjaci. To je tako zato sto ih srpstvo kao moderna nacija nije uspjelo asimilirati. Vjerovatno zbog zlocina koje su pocinjeni nad njima. A onda ih je Bosjnastvo primilo 1993 u politicku naciju. U etnickom smislu oni nemogu biti Bosnjaci. Zato je smjesno da se jedan Sandzaklija poziva na Tvrtka recimo i kako se treba boriti za Tvrtka i mrziti Tursku. A pradjed mu bio Srbin.
I Hrvatom. Vladao je i Srbima i Hrvatima. No svoj narod uvijek naziva Bosnjanima. A zemlje zemljam Bosanskim. Tvrtko je Srbiju dobiju na macu. :)
Kako hrvatom dje to pise , gdje svoj narod naziva bosnjanima :D i sto u pravoslavnoj crkvi se okruni :D

Kakvu srbiju na macu :lol:
Image

I sta ono ti za sandzaklije.

Manje uci turske pjesmice a vise historiju :D
MorningStar

#7256 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 09:03
MorningStar wrote: 16/06/2020 08:57

Vidis srbine kako si zlonamjeran. Kosace su presle na Islam kao i Kotromanicka loza. Pogledaj ko je osnivac Sarajeva Isa Beg Isakovic i kojem plemstvu je pripadao. Skoro cijelo plemstvo je odmah preslp na Islam.
Jes jes druze turcine zlonamjeran - naravno su presli na islam , okitili cvijece u kosu i zivili happily ever after :lol:
Frankfurt05

#7257 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

MorningStar wrote: 16/06/2020 09:08
Kako hrvatom dje to pise , gdje svoj narod naziva bosnjanima :D i sto u pravoslavnoj crkvi se okruni :D

Image

Pa u svim poveljama samo spominju Bosnjane. A zemlje svoje nazivaju zemljam bosanskim. To ti je neki osnov srbine.
sumirprimus

#7258 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

tema je libija :roll:
MorningStar

#7259 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 09:14

Image

Pa u svim poveljama samo spominju Bosnjane. A zemlje svoje nazivaju zemljam bosanskim. To ti je neki osnov srbine.
Koje de da vidimo :D
Ramo98

#7260 Re: LIBIJA

Post by Ramo98 »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 00:14
Ramo98 wrote: 16/06/2020 00:04 Frankfurte jesil ti turčin ili wannabe turcin? :zjev:
Ja sam henevija ili kako li to vec Kiki naziva. Bez zezanja ja nemam sa vjerom nikakve veze. Zato sam vjerovatno ovako i grub. Nikad neidem ni u dzamiju i to. Ali jesam Turkofil i to pravi. :D

Evo me ovdje u Swedskom dresu Ibrahimovica. Ovdje sam postao Turkofil:

:skoljka:
Pa kad ih toliko volis i toliko si odusevljen turskom ekonomijom,jesil razmisljao da se preselis tamo? :D
Frankfurt05

#7261 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Image

Kakvoj pravoslavj=noj crkvi. U Milima kod Visokog se okrunio. Previse citas cetnicke historicare. Svi Bosanski kraljevi su podrzavali crkvu Bosansku. Jao Srbi. A sto se lazno predstavljas? Vidis kako si se lako otkrio. Vlahadio :D
MorningStar

#7262 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 09:20

Image

Kakvoj pravoslavj=noj crkvi. U Milima kod Visokog se okrunio. Previse citas cetnicke historicare. Svi Bosanski kraljevi su podrzavali crkvu Bosansku. Jao Srbi. A sto se lazno predstavljas? Vidis kako si se lako otkrio. Vlahadio :D
Takoe .

Ocemo sad Korkmaaa sonmeez bu safaaaaz :D
Frankfurt05

#7263 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

MorningStar wrote: 16/06/2020 09:16
Frankfurt05 wrote: 16/06/2020 09:14

Image

Pa to ti je osnov. Kako je nazivao svoj narod nego Bosnjanima? Sta si ti mislio srbine? :D
Frankfurt05

#7264 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Isprava Rajkovicima najvjerovatnije pisana 1366 god.
Va ime oca i sina i Svetoga duha, amin. Az rab bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin ban Tvrtko, po milosti bozjoj gospodin mnogim ZEMLJAM BOSANSKIM, GOSPODIN BOSANSKI, I SRBSKI, I SOLSKI I PODRINSKI, I MNOGIM STRANAM BOSANSKIM.

Pravi gospodon bzan Tvrtko: kada se behmo svadili, tada nas Stipan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom. I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u veki amen. I s timi vasemi predasmo ga u VERU DEDINJU I VSE CRKVE BOSANSKE. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vera krstjanska ni za jedin uzrok...........
I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar. I sto ga ne SUDI DID I DVA STROJNIKA s njim. .....
I da ne suzanj nikadar dokle je korien u Bosne crkve bozje. Da o tom ima crkva stati.
A tomu svidoci dobri Bosnjane :vojvoda Vlkac, zupan Crnul, knez Bogad, tepcic Belhan, knez Branko Prinic, knez Sladoje,....
Last edited by Frankfurt05 on 16/06/2020 09:32, edited 1 time in total.
Frankfurt05

#7265 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Stjepan Kotromanic
(15. avgust 1332)
AKO BOSHNJANIN BUDE DUZAN I POBJEGNE - DA MU NIJE VJERE NI RUKE OD GOSPODINA BANA
Utvrdi zakon ko je prvi bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil:
Ako ima Dubrovchanin koju pravdu na Boshnjaninu - da ga pozove pred gospodina bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.
Ako Boshnjanin zapshi da nije duzhan - da mu nareche prisechi samoshestu, koje ljubo postavi banj rod.
Ako bude podoban od banova roda tko - da mu su porotnici od njegova plemena, koga mu hotenje.
A toj da se zna - da ne mozhe tehej pobjegnuti, a veche ne mozhe pred nikoga mu narechi.
A kto Dubrovchanin ubije ali posjeche u Bosni ili Boshnjanin Dubrovchana - taj pravda da je pred gospodinom banom, a osud da grede banu na njih.
Ako bude svada Boshnjanina z Dubrovchaninom u Dubrovnici - da sudi knez dubrovachki i sudje, a globa opchini.

Ako Boshnjanin uhiti Dubrovchanina za konja, a on bude ukraden ili uhushen, a pravi Dubrovchanin: "Moj je konj vlashti" volja: "Ja sam ga kupio, ne znam od koga", volja povije od koga je kupljen, volja prisezhe samoshest - chist duga da bude.
I ako Boshnjanin bude duzhan, a pobjegne iz Bosne z dugom - da mu nije vjere ni ruke od gospodina bana
I ako Boshnjanin izme dobitak dubrovachki na vjeru, i knjiga bude u Dubrovnici, ako knez i sudje poshlju da je knjiga prava - da je vjerovana, da plati Dubrovchaninu i bez prestavshtine.
Ako li tat ili husar uzme Dubrovchaninu u banovu vladanju, tko se uvje - da plati Dubrovchaninu i bez prostavshtine, a gospodinu banu vsaki shest volova na svoju glavu - i da se ne vrate
Ako rat bude, chesa Bog ulishi, medju Bosnom i Dubrovnikom, da gospodin ban da rok Dubrovchanom shest mjeseca, da si podju u Dubrovnik slobodno - na to im je vjera gospodina bana Stjepana
A Dubrovchane da zhivu Humskom zemljom u njih" zakonu - u prvom
A ovomuj pisanju svjedok:
zhupan Krksha i veliki vojevoda Vladisav Galeshich i Vukosav Tepchich, Radosav Hlapenovich, Stjepko Radosalich, Milosh Vukasich, Stjepan Druzhchich, Budisav Gojsalich, Vladisav Vukasich, Mioten Drazhivojevich, Pribisav Milibratich
A od Zavrshja:
zhupan Ivahan Pribilovich, Vlatko Dobrovojevich, cheonih Hlap, Ivan Budisalich, Divosh Tihoradovich, Gojsav Vojsilovich, Branosh Cheprnjich, knez Pavao Hrvatinich, Stanac Vojsalich
A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina bana Stjepana, gospodina svem zemljam bosancem i humscem" i Donjem" krajem" gospodin
Frankfurt05

#7266 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Radosav Pavlovich
(25 oktobra 1432)

I zato... dajemo na vidjenje vsakomu chlovjeku komu se podoba i pred koga lice ov list nash otvoren dojde, a ili bi pred gopsodina cara turskoga, a ili pred gospodina kralja ugarskoga, a ili pred gospodina krlaj Tvrtka bosanskoga, ILI INOGA BOSNJANINA, A ILI GOSPODINA SRBSKOGA A ILI LATININA, a ili ine vrste chlovjeka:
Uchinih dobri i pochteni mir i pravo, milostivo i ljubovno bractvo i srdchane prijateljstvo s knezom i vlasteli i sa vsom opchinom grada Dubrovnika, onakoj na vse - kakoto je bilo medju nami i prvo rati... takoj da je i sada, i bolje, u vijeki vjekoma, amin
Vidi ovo srbine. Sta se ovdje desava.
Frankfurt05

#7267 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

tvrtko Tvrtkovic
(24. juna 1405)
U OVU NEPRAVEDNU RAT

Uchinih s gospodinom hercegom i po svitu s vlasteli bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome:
Tko godi je Boshnjanin ali Kraljstva bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovchaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a mozhe Dubrovhcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovchaninu vratiti i platiti.
I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju bosanscimi ljudmi i dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo
I takozi pravimo i povelivamo:
Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrime - dokoli stoji svit
Tko li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi neviran, i da se raspe.
Ko god je Bosnjanin ali kraljevstva Bosanskog. Vlasteli Bosanci. :D
MorningStar

#7268 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Tvrtko je kroz svoju vladavinu mijenjao svoje titule i dodavao nove osvajanjem teritorija.

1353-1377: Tvrtko, milošću Božijom ban bosanski
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu
1390-1391: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Hrvatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu
Naravno ovo neces skontati..

Al evo potpis:
Image

Odo posao calls :D
Provjeri kakvi su nubijanci misirci bili sa tvrtkom :D :thumbup: :D
Frankfurt05

#7269 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Eco sta i nakon pada Bosanskog kraljevstva prvi putpoisac zapisuje o bosni. 1531. Benedikt Kuripesich:

,U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.." Svoj putopis Kuripesic je objavio u Augsburgu 1531.''

Turci su Srbe dovlacili u Krajinu da bi ratovali sa Austrijancima i Ugrima.
Frankfurt05

#7270 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

ZA MILOST NJEGOVE STARE GOSPODE I ZA SPOMEN I SLAVU BOSANSKU

Petar, istije Ohmuchevicha, po starini Boshnjanin, a radi nepovoljnog razumirja i pogube bosanske, prishashchah njegovijeh starijeh - sad je Dubrovchanin, koji za milost njegove stare gospode slozhi i postavi ovo rodoslovlje, za slavu bosansku i svakoga vridnoga Boshnjanina, dokole Bog dopusti i njegova sveta volja izvrshi
Pisano lita Hristova na 1482.
Evo zadnja. Ova mi je najdraza. Iz 1482,.
HarTar

#7271 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Nije vezano za temu Libije, ali je vezano za islamofobe na temi koji se predstavljaju kao Bošnjaci. Tzv. ljevičari iz Srbije https://saff.ba/video-sergej-trifunovic ... ke-pjesme/
Guadalajara

#7272 Re: LIBIJA

Post by Guadalajara »

bh.tornjak wrote: 15/06/2020 22:49
Guadalajara wrote: 15/06/2020 00:13 Tvoju tezu o silnoj turskoj vojnoj i avionskoj industriji :( :-)
jarane....de malo sjedi pa rastabiri na NET-u o firmama FNSS,BMC,TAI,ROKETSTAN,ASELSAN,OTOKAR i druge....

jbt.....ovde se (mada nisu tema emisije) ismijava vojna industrija jedne zemlje od onih kojima je najveci domet proizvesti okvir za neku pusku i municiju......ubise nas kompleksi....
sve strucnjaci...sve naucnici....sve svi znaju...a ni lopatu jos nisu uspjeli napraviti
Tako i oni u Srbiji...HUuuu...HAaaa... fabrika...BSS, Velika Plana, tenkovski motori ovo-ono... fabrika u Kursumliji...Valjevu...Krusiku..granate od 155mm...Kad ono tamo kad se zagrebe...pola tehnologija i industrijskih kapaciteta nemaju... :-)

Više je topova i haubica proizvedeno u Novom Travniku nego u Turskoj...Vece prese imaju u Zenici nego u Turskoj...

Turci otvoreno kazu da nemaju potrebne tehnologije i da im je u planu izgradnja takvih industrijskih kapaciteta...

Ihhh kad su lopate u Varešu i Zenici proizvodili... :-)
Frankfurt05

#7273 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

Guadalajara wrote: 16/06/2020 14:52
bh.tornjak wrote: 15/06/2020 22:49
Guadalajara wrote: 15/06/2020 00:13 Tvoju tezu o silnoj turskoj vojnoj i avionskoj industriji :( :-)
jarane....de malo sjedi pa rastabiri na NET-u o firmama FNSS,BMC,TAI,ROKETSTAN,ASELSAN,OTOKAR i druge....

jbt.....ovde se (mada nisu tema emisije) ismijava vojna industrija jedne zemlje od onih kojima je najveci domet proizvesti okvir za neku pusku i municiju......ubise nas kompleksi....
sve strucnjaci...sve naucnici....sve svi znaju...a ni lopatu jos nisu uspjeli napraviti
Tako i oni u Srbiji...HUuuu...HAaaa... fabrika...BSS, Velika Plana, tenkovski motori ovo-ono... fabrika u Kursumliji...Valjevu...Krusiku..granate od 155mm...Kad ono tamo kad se zagrebe...pola tehnologija i industrijskih kapaciteta nemaju... :-)

Više je topova i haubica proizvedeno u Novom Travniku nego u Turskoj...Vece prese imaju u Zenici nego u Turskoj...

Turci otvoreno kazu da nemaju potrebne tehnologije i da im je u planu izgradnja takvih industrijskih kapaciteta...

Ihhh kad su lopate u Varešu i Zenici proizvodili... :-)
:lol: :lol: :lol: :lol:
HarTar

#7274 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Da se vratimo temi. Ruska delegacija otkazala je dolazak na pregovore u Ankaru jer Turska nije ptistala da rusi instaliraju bazu u blizini Sirta.
Frankfurt05

#7275 Re: LIBIJA

Post by Frankfurt05 »

HarTar wrote: 16/06/2020 15:05 Da se vratimo temi. Ruska delegacija otkazala je dolazak na pregovore u Ankaru jer Turska nije ptistala da rusi instaliraju bazu u blizini Sirta.
Cuj bazu u blizini Sirta. Jesu pametni. :lol:
Post Reply