I Turska dosla istrijebila svo plemstvo, zatrla stariju kulturu, pa slala srpske-osmanske vojskovodje posle kada se nova Bosanska vlastela pobunila i po drugi put u putpunosti unistila Bosansku vlastelu - za slag na tortu srbima dala autonomiju iz koje su izasli u nezavisnost a bosnu prodali za par kola dukata.Frankfurt05 wrote: ↑16/06/2020 01:08sandzokan wrote: ↑16/06/2020 01:00Haha ti si stvarno umislio da si neki veliki trol, ali za dobro trolanje treba i dobra inteligencija. A ti si tu vrlo tanak.Frankfurt05 wrote: ↑16/06/2020 00:46
De uozbilji se malo momak. Bosanski banovi vec spominju Bosnjake kao narod u srednjem vijeku. Posle toga Bosanski franjevci, sultani, pase, putopisci. A vi ste za svo to vrijeme bili Srbi pravoslavci ili Srbi muslimani ako ste vec bili presli na Islam. Vi nikada niste bili etnicki Bosnjaci u novom pazaru. Postali ste Bosnjaci jer ste muslimani. Da ste kojem slucaja ostali pravoslavci danas bi bili Srbi. Nista drugacije nije sa nasim katolicima Bosanskim koji se nazivaju Hrvatima a etnicki su Bosnjaci naravno.
Tako da ne lupetaj. Ali slazem se da vam netrebamo nabijati prevelike komplekse. Inacer mozete otici u sasvim drugu krajnost. A to jeste da mrzite Tursku ili da odete recimo u Vehabizam. Trebamo biti fini prema vama ali morate znati svoje mjesto.
Nisi odgovorio niti na moje direktno pitanje niti si išta rekao o mojoj konstataciji da učešće Sandžaklija u Armiji nema nikakve veze sa njihovom nacionalnom pripadnošću, što je bila tvoja smiješna teza.
Idemo dalje.
Šta su Bošnjaci, etnija ili nacija? Razlikuješ li ta dva pojma?
Ne znam šta vi trebate, ne znam ni ko ste vi jer mi na to pitanje nisi odgovorio, ali znam da bi ti, o veliki Bošnjače, trebao da naučiš pravopis svog jezika jer vrlo smiješno djeluješ kada se trudiš da umno raspravljaš o geopolitici, historiji, politologiji a sa svakim tvojim upisom otkrivaš da nisi savladao ni pravopis iz osnovne škole.
Nabijate nam komplekse? Ti sine nemaš pojma o Sandžaklijama, da si upoznao bar jednoga znao bi ko Sanžaklijama isključivo može da "nabija" komplekse.
Bosnjaci su etnija i nacija. Bosnjaci su bili etnija jos dok je vas car dusan izvrsavao napad na bosansku banovinu i Bobovac. U cemu nije uspio. Tada su vasi preci bili Srbi recimo. Etnicki naravno jer nacije tada nisu postojale. Moderne nacije se tek pojavljivaju u 19. vijeku i to su politicke nacije. Niko ne spori da vi Sandzaklije ne pripadate Bosnjacima kao naciji. Ali da ste vi bili etnicki Bosnjaci prije stvaranja nacija modernih (politickih) to je smijesno.
Bosna kao Knezevina se prvi put spominje 950. godine. Spominje se kao Horion Bosona. Spominje je Porfigonet u DAI-u. A on pise o desavanjima do 950. godine 200 godina unazad. Dakle on pise o 7. i 8. vijeku kada je postojala Knezevina Bosna. A tada su ljudi zivijeli u plemenima. A plemena su osnivale Knezevine. Dakle vec tada je postojalo i pleme koje je se identificiralo sa Bosnom kao politickom cjelinom.
Ta Knezevina izrasla je u banovinu pa u kraljevinu pa u samo upravu pod Otomanskom imperijom. I za sve to vrijeme svi nazivaju taj narod Bosnjanima ili Bosnjacima. Vi ste za svo to vrijeme bili sta tacno?
I sada vi zelite da nas ubjedite da je nas interes slaba Turska i kako ste vi nesto pametni.![]()
Braca turci nasi u nas