Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
breuer

#7126 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by breuer »

a kao moraš biti "ljevičar" da budeš protiv poklonika nacizma...zanimljivo...

ja bih jedino Nametka izuzeo iz cijele priče...
Patton44

#7127 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Patton44 »

Prpa.ba wrote: 17/06/2020 08:14 Ja stvarno ne znam koliko puta treba ponavljati da NiP nije tu da bude ljevicarski mesija. Radi se o stranci koja okuplja mahom centristicke i desne glasace i stranacke aktiviste, i njihovo ponasanje na Skupstini KS niti je neocekivano niti je razocaravajuce.

Ono sto jeste razocaravajuce je klasicno nalijetanje SDP-a na plasirane voleje i otvaranje u ovom trenutku neproduktivnih tema iz domene politike identiteta. Jer ako stvarno neko zeli uci u pricu o tome koja licnost ne moze imati ulicu ili skolu, onda cemo otvoriti pricu o formalnim kriterijima neukaljanosti necijeg imena, npr. da osoba nije uzrokovala smrt druge osobe i slicno, a takvi kriteriji jako lako mogu udariti i po imenima kojima je SDP zadovoljan ili cije vrijednosti bastini.

Postojeca imena neka ostanu za neke druge dane, a za nova imenovanja neka se dogovore o neutralnim imenima ili imenima koja su prihvatljiva svima i to je sasvim dovoljan napredak za sada.
Haj ti to objasni Niksicu , Kojovicu i forumskim ljevicarima koima su puna usta gradjanske drzave.
drug_profi

#7128 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Mislim da smo na civilizacijski losem putu ako ignorisemo cinjenice da je neko podrzavao fašizam.
Desnica narocito mora napraviti otklon od fasizma. Povući jasnu liniju.
Da li bi taj Busuladzic zasluzio ulicu i skolu i da nije bio streljan?
Svakako da se sad ne treba fokusirati na te stvari ali ja mislim da bi NiP vise dobio nego izgubio sa jasnim antifasistickim opredjeljenjem.
nosara

#7129 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nosara »

breuer wrote: 17/06/2020 08:51 a kao moraš biti "ljevičar" da budeš protiv poklonika nacizma...zanimljivo...

ja bih jedino Nametka izuzeo iz cijele priče...
Tako je zgodnije da se sakrije licemjerstvo i moralna bijeda.
El_comadante

#7130 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by El_comadante »

"Kad je 5. marta 2018. godine Skupstina Kantona Sarajevo donijela odluku o stavljanju van snage odluke o nazivu skole Mustafa Busuladzic (ta Odluka je dakle vec donesena) , Opstina Novi Grad je izasla sa saopstenjem i porucila:
“Prije svega, navodi se u saopćenju, inicijativa za stavljanje van snage navedene odluke nije podnesena od ovlaštenog predlagača, tj. kako član 6. Odluke predviđa, da tu inicijativu mogu podnijeti Komisija za obilježavanje, utvrđivanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, Općina, mjesna zajednica, kulturne ili javne institucija i sl. i to putem gradskog organa uprave, a ne zastupnika ni klubova.
Prije utvrđivanja prijedloga za davanje imena, skupštinska Komisija je dužna pribaviti mišljenje Općine na čijoj teritoriji se nalazi ustanova”
Napisali su tacno kako mora teci procedura. Nikad se naravno ime skole nije promijenilo, a nece sve dok tako ne odluci ili ne dozvoli lokalna zajednica.
Identican je status inicijative koju je juce podnio klub SDP-a.
Nikakav pravni osnov nema.
Cesto stranke radikalno lijeve ili radikalno desne posezu za ovim temama pred izbore. Rade to u nedostatku vizije i nedostatku konkretnih rjesenja za probleme ove zemlje.
SDP je juce pored Busuladzica (Odluka o izmjeni tog imena vec postoji) napisao jos neka imena i sve ih nazvao fasistima. Jedan od njih je bio Titov prevodilac za posjete iz arapskog svijeta.
Bez naucne rasprave, za neke sigurno bez ikakvog uporista.
Donesu inicijativu bez dogovora, daju na glasanje bez da ima pravne posljedice i ako neko ne podrzi kazu da stiti fasiste.
U ove dvije godine saradnje sa SDP-om, nisam primjecivao ovako rigidne stavove koje smo mogli gledati u proslosti.
Jos jedna vazna cinjenica, imao je SDP dvije godine vlast u Opstini Centar, Gradu i Kantonu. Vertikalu. Mogli su bez problema mijenjati imena ulica, a nisu nijednu.
A koliko ove teme zasjene sve druge, jos jednom svjedocimo ovih dana.
Asim, respiratori, Fadil i svi drugi uzivaju dok se politika, bez struke i naucnih cinjenica, dodvorava glasacima.
E zbog svega navedenog vas mi otkantamo i ne ucestvujemo u tom cirkusu od predstave.
Svake godine nasu domovinu napusti oko 40.000 ljudi.
Nestane jedan grad velicine Visokog recimo.
Cijeli jedan grad."
preuzeto sa fb - Dino Konaković
nosara

#7131 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nosara »

Pocelo je otkantavanje. Masala. :D

A dino je, docim, u pravu. Kako ce danas glasat protiv necega protiv cega, u svoje vrijeme, jel' tako, nije ni zucn'o. :oops:
The 51st State

#7132 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by The 51st State »

drug_profi wrote: 17/06/2020 08:56 Mislim da smo na civilizacijski losem putu ako ignorisemo cinjenice da je neko podrzavao fašizam.
Desnica narocito mora napraviti otklon od fasizma. Povući jasnu liniju.
Da li bi taj Busuladzic zasluzio ulicu i skolu i da nije bio streljan?
Svakako da se sad ne treba fokusirati na te stvari ali ja mislim da bi NiP vise dobio nego izgubio sa jasnim antifasistickim opredjeljenjem.
isto se moze reci i za komunizam, kako prpa rece sko bude ta prica onda se ide na malo siri nivo id "izama", kako je prpa pronicljivo inputiro, nip je svojim postupkom mnogo vise dobio jer je pokazao razumjevanje ingerencija i procedura, ja kao glasac sam vise zadovoljan sa tim nego da su se primili na udicu i usli vrzino ideolosko kolo koje je neproduktivno u ovom trenutku.
Styling

#7133 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

nosara wrote: 17/06/2020 08:03
Styling wrote: 17/06/2020 07:59
mirzadelibasic wrote: 17/06/2020 07:53 Navukli su ga. Prije par dana americki izvjesta u kojem se spominje Konakovic koji podrzava ustaske ideopoklonike, a jucer mu SDP servira to kao tacku dnevnog reda. Sam Konakovicev nedolazak je dokaz da je to pitanje ozbiljnije od ritualne price uz kafu.

Iz glasanja zastupnika NiP se moze zakljuciti da su deklarativno protiv Igorovog prijedloga, a koji je opet povezan sa americkim izvjestajem u kojem su Busuladzica jasno deklarisali kao ustasu.

Mozda su se dogovorili da Konakovic istrpi, u korist SDP-a.
I sve ovo zbog toga sto je covjek rekao nekada davno da mu je svejedno. Niko ne pita, na primjer, Zvonku Marica, ili kako se vec zove, zasto je prvi put glasao za. Niti ce pitati SDA zasto je izdala principe i jucer bila suzdrzana. Ne znaju bil’ piskili ili bi kakili.
Ma svejedno, jasta. Fasizam, antifasizam... isti kurac.

Ima vaznijih stvari, evo, bosnjacka akademija nauka, na primjer. Vrlo bitna stvar. Pored zive drzavne akademije nauka, bas onako, bitna institucija. :bih:
Vrlo bitna. Za Bosnjacki narod krucijalna. Mi imamo Bosansku akademiju, ali to nije sprijecilo Hrvate i Srbe da formiraju svoje akademije. Ne vidim zasto Bosnjaci ne bi uradili istu stvar, pogotovo sto je akademija na regionalnoj razini.
nosara

#7134 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nosara »

:lol:
Akibh

#7135 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Akibh »

Styling wrote: 17/06/2020 10:07
nosara wrote: 17/06/2020 08:03
Styling wrote: 17/06/2020 07:59

I sve ovo zbog toga sto je covjek rekao nekada davno da mu je svejedno. Niko ne pita, na primjer, Zvonku Marica, ili kako se vec zove, zasto je prvi put glasao za. Niti ce pitati SDA zasto je izdala principe i jucer bila suzdrzana. Ne znaju bil’ piskili ili bi kakili.
Ma svejedno, jasta. Fasizam, antifasizam... isti kurac.

Ima vaznijih stvari, evo, bosnjacka akademija nauka, na primjer. Vrlo bitna stvar. Pored zive drzavne akademije nauka, bas onako, bitna institucija. :bih:
Vrlo bitna. Za Bosnjacki narod krucijalna. Mi imamo Bosansku akademiju, ali to nije sprijecilo Hrvate i Srbe da formiraju svoje akademije. Ne vidim zasto Bosnjaci ne bi uradili istu stvar, pogotovo sto je akademija na regionalnoj razini.
Odlicno im ide
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... rad-538911
mirza_15

#7136 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

Logika i razumijevanje prioriteta su izgleda nepoznati pojmovi nekim drugovima. Zato su spremni voditi izgubljene bitke, jurišati za ideale i vlast predati onima koji vladaju već 30 godina. Evo da je NiP podržao inicijativu ona nema pravno dejstvo. To bi bio obični pamflet. Jedino do čega bi to dovelo je gubitak glasova za NiP na predstojećim izborima, ti glasovi bi otišli SDA. Ovako su ovim prijedlogom stvorili bespotrebne tenzije i probleme u koaliciji. Je li moguće da su pojedini drugovi toliko ....? A možda ovo ipak rade svjesno?
nosara

#7137 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nosara »

Izgubljene bitke? Ma bravo! :lol:
mirza_15

#7138 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

nosara wrote: 17/06/2020 10:25 Izgubljene bitke? Ma bravo! :lol:
Šta bi dobio da je inicjativa podržana osim gubitka izbora? Imena promijenio ne bi. Koja je poenta, svrha, cilj? Izginuti u jurišu?
geralt

#7139 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by geralt »

SDP je juce pored Busuladzica (Odluka o izmjeni tog imena vec postoji) napisao jos neka imena i sve ih nazvao fasistima. Jedan od njih je bio Titov prevodilac za posjete iz arapskog svijeta.
Ozbiljno Dino? Stvarno nema uporista da se bivsi SS-Hauptsturmführer koji je pisao da je "spreman poloziti zivot za velikog vodju Adolfa Hitlera" nazove fasistom? Ako ti tako kazes.
Styling

#7140 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

geralt wrote: 17/06/2020 10:33
Ozbiljno Dino? Stvarno nema uporista da se bivsi SS-Hauptsturmführer koji je pisao da je "spreman poloziti zivot za velikog vodju Adolfa Hitlera" nazove fasistom? Ako ti tako kazes.
Ima, ali ne u paketu sa ostalima. Trebalo je inicijativu drugacije pripremiti i srociti. Malo je ishitrena. Svasta su nadrobili.
drug_profi

#7141 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

Ma dobro ima tu rehabilitovanih imena koji su nadosli u voznji. Nema svabe da nije bio hitlerov simpatizer ili clan nazi partije pa su dozivjeli poraz i katarzu. Pa tako treba gledati i na sve koji su prezivjeli narodni sud nakon rata. Ljudi dobili drugu priliku. Rehabilitovani.
orbita12

#7142 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by orbita12 »

Bravo za post damira niksica, trebaju malo sdpovci da se ugledaju na njega , veca je on ljevica nego oni svi zajedno. Tacno me naljutila ova sdpova glupost , sad se vidi da tamo vise nema ljudi koji vide dalje od nosa, da ih je sva obrazovana elita napustila, i samo u Bosni se ljevica poziva na komunizam kao njihovo naslijedje, nigdje vise u Europi. Ovim potezom je samo izgubila opozicija i sdp kao stranka , dok nipu ovo nece nimalo smanjiti broj simpatizera, pucali su sami sebi u koljeno. Mogao je i Dino pokrenuti incijativu da se ispita proslost Ive Andrica, a imalo bi se sta ispitati , ali u ovom trenutku to nije nikako pozeljno a ni pametno, to se treba ostaviti za nekih 10 do 15 godina kad od ove drzave napravimo koliko toliko normalno drustvo.
Sdp ako ne promjeni svoj pristup, ce iz godine u godinu lagano gubiti svoje clanstvo, umjesto da otvore vrata ljudima koji ce znati kako voditi ljevicu koja se nece malo malo pozivati na Tita,koja ce biti bas prava europska ljevica tek tad mogu ocekivati svoj oporavak.
Roccohljup

#7143 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

A šta je nikšić napisao?
madner

#7144 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by madner »

Ono sto se iz aviona vidi.
Roccohljup

#7145 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

madner wrote: 17/06/2020 12:13 Ono sto se iz aviona vidi.
Dobro to pretpostavljam nego ne koristim FB pa zato pitam :D
Styling

#7146 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Roccohljup wrote: 17/06/2020 13:39
madner wrote: 17/06/2020 12:13 Ono sto se iz aviona vidi.
Dobro to pretpostavljam nego ne koristim FB pa zato pitam :D
Damir Niksic
Poznato je da je Željko Komšić izdao svoje glasače time što je otišao u krevet sa SDA i predao im Kanton Sarajevo.
Da bi vratio te glasove bilo je potrebno djelovati protiv ujedinjene opozicije koja predstavlja jedinu nadu za promjenu tridesetogodišnjeg status quo i totalitarizma u “političkom Sarajevu”.
Komšić preko svojih lobista i dugogodišnjih saradnika prestaje biti pasivni prevarant koji pozira kao samoprozvani lider (i trgovac glasova) ljevice već prelazi u direktni napad i počinje djelovati kao aktivni neprijatelj ideje ujedinjene opozicije.

Majstorski iskoordiniran napad na ujedinjenu opoziciju preko njegovih lobista čak iz State Departmenta, napad kojim su optužili lijevi centar da se okuplja oko ultrakonzervativnog NiP-a, napad u kojem su za sjeme razdora opozicije krajnje predvidljivo iskoristili naziv škole Mustafe Busuladžića (koji su izglasali SBB i SDA s kojima je DF sada u koaliciji) ciljan je, ali i očekivan, gotovo školski napad na stabilnost ujedinjene opozicije prije lokalnih izbora. Moram priznati da mi se čini i kao očajnički napad koji je bilo vrlo lako okrenuti protiv samog napadača (obzirom da je DF u poziciji da sam sa svojom koalicijom na vlasti, SBB i SDA, promijeni imena škola i ulica, ako smije i ako može), što sam i napisao čim sam vidio “šta se iza brda valja”, tj. preko okeana.

Ali mastermind tog političkog poteza nije računao s tim da ovaj potez nije bilo teško provaliti i da postoji spreman šah-mat kao odgovor na njega, već je računao na neuračunljivi, autistični, patetični, slavoljubivi, populistički i politikantski jednoćelijski organizam u koji je u međuvremenu devoluirao SDP.

Taj SDP, ni manje-ni više, ode po savjet kod Dine Mustafića koji je još jedan deklarisani neprijatelj ideje ujedinjene opozicije i koji, zajedno sa drugim bliskim saradnicima i dalje ima vlažne snove ljevice ujedinjene oko lažnog cara i Valtera Komšića. Dakle ovi iz SDP-a odu kao janjci ili boljerečeno mulci, upravo Dini Mustafiću (valjda kao glavnom inkvizitoru i prvoborcu NOR-a) da im ovaj napiše listu nepoželjnih imena ulica, listu koja je stroža i isključivija čak i od Titine onomad, i sa tom listom SDP odigra poput mečke u amfiteatru Doma Mladih upravo ono što im je vrhovni Komšićev štab odsvirao preko Washingtona, tj. preko ljudi koji su ovih dana na društvenim mrežama u potpunosti posvećeni odbrani Novalića od skandala i afere sa respiratorima.

Zaista očajnički potez koji bi ostao patetičan da nije još očajnijeg, patetičnijeg, zbunjenog i posve dezorijentisanog SDP-a u političkoj areni da im pomogne da briljiraju.

Očekujem da će Mustafićevu listu preuzeti DF i SBB koji su jučer glasali za nju, i da će krenuti u aktivno predizborno “čišćenje” sarajevskih ulica sa pozicije vlasti u Kantonu.
Roccohljup

#7147 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

Za ŽK je u pravu od riječi do riječi a za ostalo fakat ne znam. ne treba zaboraviti da je upravo ŽK bio taj koji je topredirao (samoinicijativnom kandidaturom za cro člana) ideju ujedinjenja ljevice (možda i dijelova centra) prije izbora.
Za ovo ostallo što piše zaista ne znam.....a opet mislim da ovakvim objavama ni on sam ne dorpinosi rješavanju nesuglasica u 4ci i smirivanju tenzija koje im sad fakat nisu potrebne. To trebaju interno rješavati i bez javnosti.
madner

#7148 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by madner »

Pa zato i jeste naivno. DF je najvjerniji SDA saveznik i onda padnes na tu igru. Iako znas da nema nista od promjene naziva.
invincible1921

#7149 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by invincible1921 »

orbita12 wrote: 16/06/2020 21:13 Inace se ovi ljevicari i liberali vole hvaliti da su pametniji i obrazovaniji od sda clanova i glasaca, a onda im sda i njihovi sateliti suknu sa nebitnim stvarima , tipa imena ulica i oni se krenu glodjati sami izmedju sebe i rusiti da li svjesno ili nesvjesno opoziciju. To vam je isto kao da neko krene u rat i onda mu naumpadne da se nije osisao i ode frizeru i zbog toga njegova ekipa i tim izgubi utakmicu. Mozda je glup primjer ali jasno pokazuje sve one koji bitku vode oko jebenih imena ulica. Najgora zemlja u Europi po korupciji, po obrazovanju, po nezaposlenosti, mladi masovno napustaju domovinu, a oni se jebeno sjetili da treba mjenjati nazive ulica i time baciti bombu na svoju kucu, ili ti tim, eto cim se promjeni ime ulice, mladi ce ostati u bih, nestat ce korupcije a dijaspora ce se krenuti vracati u bih.
Spustite se malo na zemlju, ni ja u zivotu nikad necu podrzati paradu ponosa, niti bilo ista iz tog domena, ali kad se rjesimo korupcije i kriminala za sto ce nam trebati godine i godine onda se mozemo glodjati oko ovih stvari, a do tad budite bar malo pametnije od sdaovaca za koje govorite da su glupi a uhvatite se za njihove udice. Jebeno se spametujete.........
Nije to glupo nego dobro smisljeno...lajem iz opozcije, nemam odgovornosti jer nisam vlast, a milje kapaju li kapaju. Ruku na srce nemam ni kapicetata jer mi je strnka dno sa strucnjacima...Onda pred izbore dodjes i kazes podnijeli smo 53938 incijativa i pitanja od kojih vecina nije ni blizu nekog prioriteta...

Mislim ajd ok nek se promijene ulice, al zar je stvarno to najbitnjma stvar sad?
Roccohljup

#7150 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

madner wrote: 17/06/2020 15:02 Pa zato i jeste naivno. DF je najvjerniji SDA saveznik i onda padnes na tu igru. Iako znas da nema nista od promjene naziva.
sa ste strane jeste, ali da li su oni (mislim SDP) bili pod internim pritiskom (rukovodstvo, članovi, itd) da reaguju jer sami tvrde da su nasljednici tekovina NORa, SUBNORa., itd. Kako god i šta god da je razlog, pozicija je iskoristila da zakuha međ' 4kom. Koliko su uspjeli, bumo vidjeli.
Post Reply