Duka Dizel II wrote: ↑17/06/2020 01:08
horkesh wrote: ↑17/06/2020 00:15
Duka Dizel II wrote: ↑17/06/2020 00:07
Kao prvo, ja koliko znam, u Srbiji je zvanično bosanski priznat kao jezik.
Šta misle razni lingvisti o tome je manje bitno. Oni niti gostuju toliko na televiziji sa nacionalnom frekvencijom (jer nisu mnogo zanimljivi javnosti) ,a još manje donose neke odluke kako kažeš.
Mene samo interesuje kojim ti povodom dolaziš u Srbiju, kad sa svojim domaćinima insistiraš na identitetskim pitanjima, politici i ratu.
Ti, generalno, slabo šta znaš, ali pokazuješ i zavidnu razinu neznanja o stvarima o kojima ne želiš da znaš. No, to je generalno bolest čitavog srpskog društva, tako da - oprošteno ti je.
Odjednom odlučio glumiti kako ne zna šta se dešava u Srbiji... Hajde de, i to je neka strategija.
Upitaj malo Odbor za standardizaciju srpskog jezika pri SANU ima li službeni stav o bosanskom jeziku.
Da, Odbor za standardizaciju srpskog jezika ima stav o bosanskom jeziku. I shit you not.
Možeš, usput, upitati i voditelje na srbijanskim televizijama zašto odbijaju koristiti sintagmu "bosanski jezik". Short answer - jer je SANU tako rek'o.
Tebe i dalje zanima koji ću ja klinac u Srbiji, kad tamo dolazim da provociram naše dobre srpske domaćine temama poput jezika, genocida i nacije? Awwww... Gdje su ona divna, dobra vremena kad si mi mogao stati na granicu i reći "koji ćeš ti ku*ac u Srbiji, balijo" (true story).
SANU ima stav o bosanskom jeziku. Imam ga i ja.
Ja stvarno nisam primetio da voditelji na srbijanskim televizijama odbijaju koristiti sintagmu "bosanski jezik". Kao da je to sintagma koju su često u iskušenju koristiti.
Znam da nadležne institucije priznaju bosanski kao manjinski jezik i da deca u Novom Pazaru imaju nastavu na tom jeziku.
To je valjda dovoljno. Ni u Banja Luci toga nema.
Šta tebi sad znači s nekim random likom iz Srbije raspravljati o tome? Kao, stalo ti je da ti se prizna da pričaš nekim drugim jezikom. Smešno.
U stvari, istina je da će svako primetiti bosanski akcenat.
Šta ćeš više?
O ratu i politici?
Šta je svrha? Nabaciti domaćinima iz Srbije nekakvu krivicu.

Vrlo naivno i glupavo.
Što ovaj gore reče, o politici ne valja previše ni sa komšijom pričati.
To možemo ovako na forumu.
Evo, sad sam 3 puta iščitao ovaj tvoj post i i dalje nemam pojma o čemu ti pričaš. "Ti nisi primijetio", pa što odmah nisi rekao šta sve ti nisi primijetio u državi u kojoj živiš
Aha, jest, bosanski je priznat. Ali se udžbenici na bosanskom ne odobravaju kad ne odgovara državi Srbiji. SANU, hej, SANU zauzima stav o bosanskom jeziku. No, dobro, najvažnije je da ti nisi ništa primijetio.
Te smijurije, molim te, ostavi za dobrodušno i naivno srbijansko društvo. Čak i ne poričeš, nego glumiš da si blentav. "Šta, vama je stalo da se prizna da pričate jezikom koji nije srpski? Smešno". Da, baš je to smiješno. Nije, naravno, smiješno višedecenijsko srbijansko osporavanje svih država, nacija i jezika oko njih. Na kraju, sve su to Srbi, čak i kad ne žele priznati, zar ne
Opet ponavljam, ja nikad u Srbiji ne nabacim te teme, ali, za razliku od našeg anacionaliste kojeg u Srbiji tako vole, ne bježim od njih. Dobro znam i kako ih izvući na površinu kod dobrodušnih domaćina. Ti si samo još jedan primjer. Čim se nešto pobuniš - "otkud ti u Srbiji, ko te zvao".
No, naravno, danas u Srbiji nema četnika jer su svi glatko obrijani