Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
pirpa

#3701 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

To je bilo 93, god..na neizgrađenom medicinskom objektu u blizini Sjeničke kose kad im je poginuo piksi i njegovi vojnici..
Image
Image
Image

A 26,tog je bilo tačno ispod porođajne bolnice u voćnjaku...sad se tu nalazi igralište za djecu i pješačka cesta..
Emiremir33

#3702 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

pirpa wrote: 10/06/2020 20:21 To je bilo 93, god..na neizgrađenom medicinskom objektu u blizini Sjeničke kose kad im je poginuo piksi i njegovi vojnici..
Image
Image
Image

A 26,tog je bilo tačno ispod porođajne bolnice u voćnjaku...sad se tu nalazi igralište za djecu i pješačka cesta..
Bilo im rasulo i mogle se Poljine uzeti,al bili su oni dobro ukopani
pirpa

#3703 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

Koliko sam čuo..taj Piksi i njegovi su dobro nagaženi tad kad su pokušali da zauzmu medicinski centar.. Kažu da su upali u prizemlje centra a nisu znali da stepenice za gornji sprat gdje su naši nisu izgrađene :mrgreen: naši ih odozgo zasuli bombama kroz otvore...
Image

A Poljine su, što kažu Božja sila, tek kad čovjek krene autom da ih obilazi postane svjestan o ogromnosti Poljina. Da ne pričam da se tu JNA još početkom 92god. ukopala, bukvalno mogu reći sa takom vatrenom moći su moguli poravnati većinu Sarajeva, i to kuću po kuću.
Nego, stvar je u tome što njih na početku nije bilo dovoljno da pokriju sve linije koje su tad držali...zato im je najviše i krivo što smo im uzeli Žuč, negdje smo morali da probijemo.
Emiremir33

#3704 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

pirpa wrote: 10/06/2020 21:17 Koliko sam čuo..taj Piksi i njegovi su dobro nagaženi tad kad su pokušali da zauzmu medicinski centar.. Kažu da su upali u prizemlje centra a nisu znali da stepenice za gornji sprat gdje su naši nisu izgrađene :mrgreen: naši ih odozgo zasuli bombama kroz otvore...
Image

A Poljine su, što kažu Božja sila, tek kad čovjek krene autom da ih obilazi postane svjestan o ogromnosti Poljina. Da ne pričam da se tu JNA još početkom 92god. ukopala, bukvalno mogu reći sa takom vatrenom moći su moguli poravnati većinu Sarajeva, i to kuću po kuću.
Nego, stvar je u tome što njih na početku nije bilo dovoljno da pokriju sve linije koje su tad držali...zato im je najviše i krivo što smo im uzeli Žuč, negdje smo morali da probijemo.
Imali su oni i ljudstva,to neko vece sa jaranom pricam.Ko bi pokrio tolike duge linije ,da nisu imali ljudstva.Vec kad se Zuc odradio ,steta sto se nije vise Vogosci priblizilo...
-Superhik-

#3705 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by -Superhik- »

pirpa wrote: 09/06/2020 21:27
Emiremir33 wrote: 08/06/2020 21:47
pirpa wrote: 08/06/2020 19:21

31.07. Poljine

03.08. Kromolj ...
157 boraca Bog te ,nama su prvu vijest rekli 30 do 40 poginulo,sa rahmetli Askom Prazinom
Žali bože života i mladosti...vidiš drug da ni do danas ne žele istinu da kažu...

Što spomenu rahm, Aska, pogledaj po internetu da se ne mogu ni sami složiti kad je poginuo, jedni kažu 08.06 a drugi 31.07 :roll:
Nije toliko poginulo.Pise o tome u ovoj knjizi.
https://www.academia.edu/913918/Za_Sara ... ke_brigade
PM72

#3706 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

pirpa wrote: 10/06/2020 21:17 Koliko sam čuo..taj Piksi i njegovi su dobro nagaženi tad kad su pokušali da zauzmu medicinski centar.. Kažu da su upali u prizemlje centra a nisu znali da stepenice za gornji sprat gdje su naši nisu izgrađene :mrgreen: naši ih odozgo zasuli bombama kroz otvore...
Image

Nedovršeni medicinski centar na Betaniji - ispod Sjeničke kose i Orahov brijeg su dva različita pojma,jedno od drugog udaljeni 500 metara.U decembu 1993 pripadnici VJ tačnije 72 specijalne brigade sa domaćim kokošarima napali su na obje lokacije.Same Poljine nisu bile ništa specijalno "ukopane" nego su imali fantastičan pregled svih dešavanja oko groblja Bare,po Kobiljoj glavi,Humu i dalje prema Bosnalijeku i porodilištu Zehra Mujdović.
Da bi došao do Poljina i ceste koja je bila njihova glavna "magistrala" (buldožerima pred sami rat pravljen put da spoji Vogošću i Hrešu) morao si preći Sjeničku kosu na kojoj su bili ukopani bunkeri (sad je tu vila Al Šidija) a sa desne strane Kromolj na kome su bili PAT-ovi i PAM-ovi.Sama padina bila je minirana a vrh brda u nastavku Poljina zove se brdo Saračevac na kome su bile 4 haubice koje su bubale od Žuči do Starog grada.Na samim Poljinama bila je ukopana jedna samohodka pored koje su ,ljeta 1995 ,od naše maljutke ispaljene sa Huma glavu trebali izgubiti Šešelj,predsjednik Srbije Vučić,poplašen,vojvoda Blagojević i Vaske Vidović i još sitne buranije.Iskreno mi je žao što je podbacila metar.Ima taj snimak...

Da rezimiram.Prošao sam tu kompletnu liniju 1995 pa znam detalje.Baš smo bili smješteni u ovim prostorijama sa slike.Od Pionirske doline preko Kromolja pa stranom prema Sjeničkoj kosi bila je njihova prva linija.Ispred minirano ,pogotovo gdje je sad golf igralište i dobro pokriven svaki milimetar prema groblju Bare od strane njihovih minobacača 82 mm koji su bili na Kromolju,arborentumu šumarskog fakulteta (iznad golf igrališta) do minobacača 120 mm ispod Poljina (prema Nahorevu).na Sjeničkoj kosi imali su ukopane tranšeje i bunkere,kompletno pokriveni zemljom.Svojim očima sam gledao kad bljuje vatra iz rupa u zemlji,nigdje konkretne puškarnice nego samo vidiš kad sijevne i zadimi.Sjeničku kosu pokrivao je i tenk T55 od Šućura kuća (iznad TAS-a).

Naš napad u julu 1992 unaprijed je propao jer je pola grada pričalo da se ide u akciju.Onaj kreten Murat Šabanović došao je do prvih kuća i zapalio plastove sijena a četnici su vidjeli dokle su naši stigli i skoncentrisali vatru sa nekoliko tačaka u dolinu - nigdje tranšeje niti drveta kao zaklona.Bubali sat vremena i pobili šta su stigli.Mi smo,nakon 3 godine,tokom izviđanja za deblokadu pronašli jedan kostur u kupinama pored kojeg je bio zahrđali M53.Uspostavilo se da je to bio pripadnik TOBiH,srbin po nacionalnosti- nesjećam se imena i prezimena.

Nije riječ o 157 mrtvih nego o 40-tak mrtvih i ranjenih.Tada je poginuo Asko Prazina i dosta dobrih momaka iz Podrinjske brigade i okolinih štabova TO.Murat je izvukao guzicu - mater jebo svoju kretensku.

Nego,odosmo od teme,ružiće nas predsjednik razreda NSP-bivši Sarajmen. :thumbup:
karanana

#3707 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

157 mrtvih je ukupan ili priblizan bilans 8. juna kako sam skontao iz onog teksta. a to ukljucuje i hrasno i trebevic i sve poteze nasih napada.

ovo od 31. jula, ja sam cuo da je broj mrtvih blizu 100. onaj spomenik na sipu ima oko 100 imena, ne znam je li se svi odnose na 31. juli. to je bila provaljena akcija, nane na prozorima zgrada u jukicevoj preko puta betanije su taj dan pricale kako to vece ide akcija i napad i oko tih zgrada su se i skupljale nase jedinice. chete su cekale sa minobacacima i posule po betaniji. da stvar bude jos gora, u povlacenju je nas sijac smrti ili pam ili tako nesto iz pravca zgrada zasuo nase u povlacenju pri dnu betanije i blizu ceste, jer je mislio da je u pitanju kontranapad chetnika.
PM72

#3708 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

karanana wrote: 11/06/2020 19:28 157 mrtvih je ukupan ili priblizan bilans 8. juna kako sam skontao iz onog teksta. a to ukljucuje i hrasno i trebevic i sve poteze nasih napada.

ovo od 31. jula, ja sam cuo da je broj mrtvih blizu 100. onaj spomenik na sipu ima oko 100 imena, ne znam je li se svi odnose na 31. juli. to je bila provaljena akcija, nane na prozorima zgrada u jukicevoj preko puta betanije su taj dan pricale kako to vece ide akcija i napad i oko tih zgrada su se i skupljale nase jedinice. chete su cekale sa minobacacima i posule po betaniji. da stvar bude jos gora, u povlacenju je nas sijac smrti ili pam ili tako nesto iz pravca zgrada zasuo nase u povlacenju pri dnu betanije i blizu ceste, jer je mislio da je u pitanju kontranapad chetnika.
Sam spomenik za poginule 31.07.1992 ne sadrži ni 40 imena ili sam ja ćorav.Govorim o spomeniku u obliku kocke pored pumpe.Možda se radi o spomenicima koje imaš u čitavom gradu na kojima su ispisana imena poginulih iz te mjesne zajednice tokom čitavog rata,oni sa mesinganim pločama.
Emiremir33

#3709 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

PM72 wrote: 11/06/2020 19:11
Image

Nedovršeni medicinski centar na Betaniji - ispod Sjeničke kose i Orahov brijeg su dva različita pojma,jedno od drugog udaljeni 500 metara.U decembu 1993 pripadnici VJ tačnije 72 specijalne brigade sa domaćim kokošarima napali su na obje lokacije.Same Poljine nisu bile ništa specijalno "ukopane" nego su imali fantastičan pregled svih dešavanja oko groblja Bare,po Kobiljoj glavi,Humu i dalje prema Bosnalijeku i porodilištu Zehra Mujdović.
Da bi došao do Poljina i ceste koja je bila njihova glavna "magistrala" (buldožerima pred sami rat pravljen put da spoji Vogošću i Hrešu) morao si preći Sjeničku kosu na kojoj su bili ukopani bunkeri (sad je tu vila Al Šidija) a sa desne strane Kromolj na kome su bili PAT-ovi i PAM-ovi.Sama padina bila je minirana a vrh brda u nastavku Poljina zove se brdo Saračevac na kome su bile 4 haubice koje su bubale od Žuči do Starog grada.Na samim Poljinama bila je ukopana jedna samohodka pored koje su ,ljeta 1995 ,od naše maljutke ispaljene sa Huma glavu trebali izgubiti Šešelj,predsjednik Srbije Vučić,poplašen,vojvoda Blagojević i Vaske Vidović i još sitne buranije.Iskreno mi je žao što je podbacila metar.Ima taj snimak...

Da rezimiram.Prošao sam tu kompletnu liniju 1995 pa znam detalje.Baš smo bili smješteni u ovim prostorijama sa slike.Od Pionirske doline preko Kromolja pa stranom prema Sjeničkoj kosi bila je njihova prva linija.Ispred minirano ,pogotovo gdje je sad golf igralište i dobro pokriven svaki milimetar prema groblju Bare od strane njihovih minobacača 82 mm koji su bili na Kromolju,arborentumu šumarskog fakulteta (iznad golf igrališta) do minobacača 120 mm ispod Poljina (prema Nahorevu).na Sjeničkoj kosi imali su ukopane tranšeje i bunkere,kompletno pokriveni zemljom.Svojim očima sam gledao kad bljuje vatra iz rupa u zemlji,nigdje konkretne puškarnice nego samo vidiš kad sijevne i zadimi.Sjeničku kosu pokrivao je i tenk T55 od Šućura kuća (iznad TAS-a).

Naš napad u julu 1992 unaprijed je propao jer je pola grada pričalo da se ide u akciju.Onaj kreten Murat Šabanović došao je do prvih kuća i zapalio plastove sijena a četnici su vidjeli dokle su naši stigli i skoncentrisali vatru sa nekoliko tačaka u dolinu - nigdje tranšeje niti drveta kao zaklona.Bubali sat vremena i pobili šta su stigli.Mi smo,nakon 3 godine,tokom izviđanja za deblokadu pronašli jedan kostur u kupinama pored kojeg je bio zahrđali M53.Uspostavilo se da je to bio pripadnik TOBiH,srbin po nacionalnosti- nesjećam se imena i prezimena.

Nije riječ o 157 mrtvih nego o 40-tak mrtvih i ranjenih.Tada je poginuo Asko Prazina i dosta dobrih momaka iz Podrinjske brigade i okolinih štabova TO.Murat je izvukao guzicu - mater jebo svoju kretensku.

Nego,odosmo od teme,ružiće nas predsjednik razreda NSP-bivši Sarajmen. :thumbup:
To sam i rekao 30 do 40 mrtvih sa Askom Prazinom odred Zmaj od Bosne .Dobro si to rekao kako su bili uvezani maltene od Vogosce do Kromolja i Pionirske doline
Tromblon

#3710 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tromblon »

Meni je drug pričao o njihovom napadu iz ljeta 92. na porodilište. Da su naši vidjeli njihove 2 grupe u rano jutro kako se približavaju i da su ih pustili jako blizu porodilišta i onda zasuli bombama i paljbom. Poslije su našli jednog mrtvog i nekolilko pušaka. Koliko se sjećam to je bilo prije našeg napada na Poljine.
dječak sa šibicama

#3711 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

karanana wrote: 11/06/2020 19:28 157 mrtvih je ukupan ili priblizan bilans 8. juna kako sam skontao iz onog teksta. a to ukljucuje i hrasno i trebevic i sve poteze nasih napada.

Straza kod zgrada, sijacem ih pokosili, valjda sumaglica bila, mislili da naprijatelj napada. Tada mi je od prijatelja tata fasovao rafal, izmjestili ga u Italiju na lijecenje kasnije USA, porodica za njim, nikada se nisu vratili.

Na Orahovom brijegu, ja ne znam koja je to akcija iskreno, samo znam svjedocenja ljudi sa Kobilje Glave. Pun tamic srpskih vojnika je bio parkiran kod dzamije, ko drva naredani, kad je ta bitka bila ne znam ali to je Orahov Brijeg ne ovaj nezavrseni medicinski objekat, Orahov je dvije okuke nize.
Nekako s proljeća

#3712 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Par fotografija iz aprila 1992. sa početnih borbenih linija sa neprijateljem u područja Zlatišta.
Image
Image
Image
Image
Nekako s proljeća

#3713 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Borbeni položaji branilaca iz 1992. u području Vranjača.
Image
Image
Nekako s proljeća

#3714 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image

Ne znam jesu li i kqda ovu utakmicu VRS i HVO igrali, vjerovatno je riječ o propagandi , mada je moguće da su negdje izvan Sarajeva i odigrali.

Vjerovatno zabilježeno u fazi reintegracije Grbavice ili eventualno u fazi ''plavih puteva''.
Image
Nekako s proljeća

#3715 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Snajperski položaj VRS se nalazio u zgradi ''Metalka'' uz most na Miljacki.
Image
Također i u neboderima uz Miljacku.
Image
Vilsonovo šetalište
Image
Most Suade i Olge ex Vrbanja
Image
Zak , Slavko i Voša
Image
Last edited by Nekako s proljeća on 16/06/2020 07:52, edited 2 times in total.
PM72

#3716 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

dupli
Last edited by PM72 on 16/06/2020 11:01, edited 1 time in total.
PM72

#3717 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

PM72 wrote: 15/06/2020 19:03
Nekako s proljeća wrote: 15/06/2020 09:28 Image

Ne znam jesu li i kqda ovu utakmicu VRS i HVO igrali, vjerovatno je riječ o propagandi , mada je moguće da su negdje izvan Sarajeva i odigrali.

Piše da su 19 jula odigrali utakmicu u Rajlovcu.Vjerovatno u krugu kasarne u zatvorenoj sali a bio je i pravi stadion mada sumnjam da su tamo igrali jer su redovno gađani ( i pogađani) sa Briješće brda i Sokolja.Po kasarni se moglo hodati samo tokom ljetnih mjeseci jer su bila golema stabla i zakloni od lišća
Nekako s proljeća

#3718 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Kontam.

VRS SRK Grbavica
Image
Image

Image
Ilya Dukic, a Bosnian fighter who volunteered to guard the Jewish cemetery in Sarajevo
horkesh

#3719 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by horkesh »

Nekako s proljeća wrote: 15/06/2020 09:22 Borbeni položaji branilaca iz 1992. u području Vranjača.
Image
Image
Kožnjak, farmerke i MP40. Dobro smo mi živi ikako.
Nekako s proljeća

#3720 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ništa fotošop, samo surova realnost i Trebević dostojanstva. Jedan izbačen iz stroja na ovakvom terenu za svoje zbrinjavanje povuče još nekoliko ljudi.Hljeb i voda su glavni sadržaj logistike lokalnih branilaca, rovovi su im prirodni zakloni. Šmajseri, tandzare, tompsoni i ruski dobošari ... a neprijatelj jak k'o Varšavski pakt.
Nisu mi ni rod al' su moji bili i ostali.
Emiremir33

#3721 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 15/06/2020 21:59 Kontam.

VRS SRK Grbavica
Image
Image

Image
Ilya Dukic, a Bosnian fighter who volunteered to guard the Jewish cemetery in Sarajevo
Bunker im na Jevrejskom groblju,kao da iz kuce puca,sijac i lagano po gradu,malo kafa i cigara pa opet ...
Nekako s proljeća

#3722 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ovaj transkript presretnutog razgovora , u kojem se pominje događaj sa više od deset mrtvih lica na području Jevrejskog groblja je iz maja 1992.
Image

Korisno bi bilo znati tačan datum i više detalja, ili odbaciti kao dezinformaciju jer je i to moguće, Mandić je iskusan policajac i stepen sigurnosne kulture mu je sigurno visok, što pojednostavljeno rečeno znači da je svjestan tehničkih mogućnosti presretača sistema veza. Sarajevo je bilo obavještajna Meka il' El dorado kako ko voli. Naravno, trgovina takvim informacijama je posebna tema, @pirpa mojne trolat pored fidbek-a.
Ako imamo saznanja da se glavni događaj sa 14 mrtvih iz sukoba zaista desio na području Hadžića , ne bi nam puno prostora ostalo u vezi ove pomenute ''paralele'' na području kojim se bavimo na temi. Vrlo je moguće da je ovaj sukob na Jevrejskom bio primjer poremećaja odnosa među stanovništvom Sarajeva koje živi u području Jevrejskog groblja. Mi smo na njegovom lijevom rubnom dijelu a četnici na desnom ali i u samom groblju. Ograisali.
Sve je to sarajevsko ratište.
Image
@horkesh , Varšavski pakt će srokat' NATO- pakt.
Image
Last edited by Nekako s proljeća on 16/06/2020 10:03, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#3723 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Nedostaje pokojni Šinik Aleksandar što je nesretnim slučajem izgubio mladi četnički život na Jevrejskom groblju., ostali iz linije SPO-a su svi živi i uglavnom izvan BiH
Image
Emiremir33

#3724 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 16/06/2020 10:00 Image
Nedostaje pokojni Šinik Aleksandar što je nesretnim slučajem izgubio mladi četnički život na Jevrejskom groblju., ostali iz linije SPO-a su svi živi i uglavnom izvan BiH
Image
Brne i ekipa mislim da su se zvali SOPO ,ogranak pri SPO pa su kasnije svi presli u radikale kod Seselja
PM72

#3725 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

horkesh wrote: 15/06/2020 23:23
Nekako s proljeća wrote: 15/06/2020 09:22 Borbeni položaji branilaca iz 1992. u području Vranjača.
Image
Image
Kožnjak, farmerke i MP40. Dobro smo mi živi ikako.
Mala ispravka.Ovi nije njemački MP40 - 9 mm nego Crvena zastava M56 - 7,62 mm.Vrlo su slični samo je ovaj zastavin ružniji,sa tanjom cijevi i zakrivljenim okvirom.
Post Reply