A 26,tog je bilo tačno ispod porođajne bolnice u voćnjaku...sad se tu nalazi igralište za djecu i pješačka cesta..

Bilo im rasulo i mogle se Poljine uzeti,al bili su oni dobro ukopani

Imali su oni i ljudstva,to neko vece sa jaranom pricam.Ko bi pokrio tolike duge linije ,da nisu imali ljudstva.Vec kad se Zuc odradio ,steta sto se nije vise Vogosci priblizilo...pirpa wrote: ↑10/06/2020 21:17 Koliko sam čuo..taj Piksi i njegovi su dobro nagaženi tad kad su pokušali da zauzmu medicinski centar.. Kažu da su upali u prizemlje centra a nisu znali da stepenice za gornji sprat gdje su naši nisu izgrađenenaši ih odozgo zasuli bombama kroz otvore...
A Poljine su, što kažu Božja sila, tek kad čovjek krene autom da ih obilazi postane svjestan o ogromnosti Poljina. Da ne pričam da se tu JNA još početkom 92god. ukopala, bukvalno mogu reći sa takom vatrenom moći su moguli poravnati većinu Sarajeva, i to kuću po kuću.
Nego, stvar je u tome što njih na početku nije bilo dovoljno da pokriju sve linije koje su tad držali...zato im je najviše i krivo što smo im uzeli Žuč, negdje smo morali da probijemo.
Nije toliko poginulo.Pise o tome u ovoj knjizi.pirpa wrote: ↑09/06/2020 21:27Žali bože života i mladosti...vidiš drug da ni do danas ne žele istinu da kažu...Emiremir33 wrote: ↑08/06/2020 21:47157 boraca Bog te ,nama su prvu vijest rekli 30 do 40 poginulo,sa rahmetli Askom Prazinom
Što spomenu rahm, Aska, pogledaj po internetu da se ne mogu ni sami složiti kad je poginuo, jedni kažu 08.06 a drugi 31.07![]()
Nedovršeni medicinski centar na Betaniji - ispod Sjeničke kose i Orahov brijeg su dva različita pojma,jedno od drugog udaljeni 500 metara.U decembu 1993 pripadnici VJ tačnije 72 specijalne brigade sa domaćim kokošarima napali su na obje lokacije.Same Poljine nisu bile ništa specijalno "ukopane" nego su imali fantastičan pregled svih dešavanja oko groblja Bare,po Kobiljoj glavi,Humu i dalje prema Bosnalijeku i porodilištu Zehra Mujdović.pirpa wrote: ↑10/06/2020 21:17 Koliko sam čuo..taj Piksi i njegovi su dobro nagaženi tad kad su pokušali da zauzmu medicinski centar.. Kažu da su upali u prizemlje centra a nisu znali da stepenice za gornji sprat gdje su naši nisu izgrađenenaši ih odozgo zasuli bombama kroz otvore...
A Poljine su, što kažu Božja sila, tek kad čovjek krene autom da ih obilazi postane svjestan o ogromnosti Poljina. Da ne pričam da se tu JNA još početkom 92god. ukopala, bukvalno mogu reći sa takom vatrenom moći su moguli poravnati većinu Sarajeva, i to kuću po kuću.
Nego, stvar je u tome što njih na početku nije bilo dovoljno da pokriju sve linije koje su tad držali...zato im je najviše i krivo što smo im uzeli Žuč, negdje smo morali da probijemo.
Sam spomenik za poginule 31.07.1992 ne sadrži ni 40 imena ili sam ja ćorav.Govorim o spomeniku u obliku kocke pored pumpe.Možda se radi o spomenicima koje imaš u čitavom gradu na kojima su ispisana imena poginulih iz te mjesne zajednice tokom čitavog rata,oni sa mesinganim pločama.karanana wrote: ↑11/06/2020 19:28 157 mrtvih je ukupan ili priblizan bilans 8. juna kako sam skontao iz onog teksta. a to ukljucuje i hrasno i trebevic i sve poteze nasih napada.
ovo od 31. jula, ja sam cuo da je broj mrtvih blizu 100. onaj spomenik na sipu ima oko 100 imena, ne znam je li se svi odnose na 31. juli. to je bila provaljena akcija, nane na prozorima zgrada u jukicevoj preko puta betanije su taj dan pricale kako to vece ide akcija i napad i oko tih zgrada su se i skupljale nase jedinice. chete su cekale sa minobacacima i posule po betaniji. da stvar bude jos gora, u povlacenju je nas sijac smrti ili pam ili tako nesto iz pravca zgrada zasuo nase u povlacenju pri dnu betanije i blizu ceste, jer je mislio da je u pitanju kontranapad chetnika.
To sam i rekao 30 do 40 mrtvih sa Askom Prazinom odred Zmaj od Bosne .Dobro si to rekao kako su bili uvezani maltene od Vogosce do Kromolja i Pionirske dolinePM72 wrote: ↑11/06/2020 19:11Nedovršeni medicinski centar na Betaniji - ispod Sjeničke kose i Orahov brijeg su dva različita pojma,jedno od drugog udaljeni 500 metara.U decembu 1993 pripadnici VJ tačnije 72 specijalne brigade sa domaćim kokošarima napali su na obje lokacije.Same Poljine nisu bile ništa specijalno "ukopane" nego su imali fantastičan pregled svih dešavanja oko groblja Bare,po Kobiljoj glavi,Humu i dalje prema Bosnalijeku i porodilištu Zehra Mujdović.pirpa wrote: ↑10/06/2020 21:17 Koliko sam čuo..taj Piksi i njegovi su dobro nagaženi tad kad su pokušali da zauzmu medicinski centar.. Kažu da su upali u prizemlje centra a nisu znali da stepenice za gornji sprat gdje su naši nisu izgrađenenaši ih odozgo zasuli bombama kroz otvore...
Da bi došao do Poljina i ceste koja je bila njihova glavna "magistrala" (buldožerima pred sami rat pravljen put da spoji Vogošću i Hrešu) morao si preći Sjeničku kosu na kojoj su bili ukopani bunkeri (sad je tu vila Al Šidija) a sa desne strane Kromolj na kome su bili PAT-ovi i PAM-ovi.Sama padina bila je minirana a vrh brda u nastavku Poljina zove se brdo Saračevac na kome su bile 4 haubice koje su bubale od Žuči do Starog grada.Na samim Poljinama bila je ukopana jedna samohodka pored koje su ,ljeta 1995 ,od naše maljutke ispaljene sa Huma glavu trebali izgubiti Šešelj,predsjednik Srbije Vučić,poplašen,vojvoda Blagojević i Vaske Vidović i još sitne buranije.Iskreno mi je žao što je podbacila metar.Ima taj snimak...
Da rezimiram.Prošao sam tu kompletnu liniju 1995 pa znam detalje.Baš smo bili smješteni u ovim prostorijama sa slike.Od Pionirske doline preko Kromolja pa stranom prema Sjeničkoj kosi bila je njihova prva linija.Ispred minirano ,pogotovo gdje je sad golf igralište i dobro pokriven svaki milimetar prema groblju Bare od strane njihovih minobacača 82 mm koji su bili na Kromolju,arborentumu šumarskog fakulteta (iznad golf igrališta) do minobacača 120 mm ispod Poljina (prema Nahorevu).na Sjeničkoj kosi imali su ukopane tranšeje i bunkere,kompletno pokriveni zemljom.Svojim očima sam gledao kad bljuje vatra iz rupa u zemlji,nigdje konkretne puškarnice nego samo vidiš kad sijevne i zadimi.Sjeničku kosu pokrivao je i tenk T55 od Šućura kuća (iznad TAS-a).
Naš napad u julu 1992 unaprijed je propao jer je pola grada pričalo da se ide u akciju.Onaj kreten Murat Šabanović došao je do prvih kuća i zapalio plastove sijena a četnici su vidjeli dokle su naši stigli i skoncentrisali vatru sa nekoliko tačaka u dolinu - nigdje tranšeje niti drveta kao zaklona.Bubali sat vremena i pobili šta su stigli.Mi smo,nakon 3 godine,tokom izviđanja za deblokadu pronašli jedan kostur u kupinama pored kojeg je bio zahrđali M53.Uspostavilo se da je to bio pripadnik TOBiH,srbin po nacionalnosti- nesjećam se imena i prezimena.
Nije riječ o 157 mrtvih nego o 40-tak mrtvih i ranjenih.Tada je poginuo Asko Prazina i dosta dobrih momaka iz Podrinjske brigade i okolinih štabova TO.Murat je izvukao guzicu - mater jebo svoju kretensku.
Nego,odosmo od teme,ružiće nas predsjednik razreda NSP-bivši Sarajmen.![]()
Straza kod zgrada, sijacem ih pokosili, valjda sumaglica bila, mislili da naprijatelj napada. Tada mi je od prijatelja tata fasovao rafal, izmjestili ga u Italiju na lijecenje kasnije USA, porodica za njim, nikada se nisu vratili.karanana wrote: ↑11/06/2020 19:28 157 mrtvih je ukupan ili priblizan bilans 8. juna kako sam skontao iz onog teksta. a to ukljucuje i hrasno i trebevic i sve poteze nasih napada.
ovo od 31. jula, ja sam cuo da je broj mrtvih blizu 100. onaj spomenik na sipu ima oko 100 imena, ne znam je li se svi odnose na 31. juli. to je bila provaljena akcija, nane na prozorima zgrada u jukicevoj preko puta betanije su taj dan pricale kako to vece ide akcija i napad i oko tih zgrada su se i skupljale nase jedinice. chete su cekale sa minobacacima i posule po betaniji. da stvar bude jos gora, u povlacenju je nas sijac smrti ili pam ili tako nesto iz pravca zgrada zasuo nase u povlacenju pri dnu betanije i blizu ceste, jer je mislio da je u pitanju kontranapad chetnika.

PM72 wrote: ↑15/06/2020 19:03Piše da su 19 jula odigrali utakmicu u Rajlovcu.Vjerovatno u krugu kasarne u zatvorenoj sali a bio je i pravi stadion mada sumnjam da su tamo igrali jer su redovno gađani ( i pogađani) sa Briješće brda i Sokolja.Po kasarni se moglo hodati samo tokom ljetnih mjeseci jer su bila golema stabla i zakloni od lišćaNekako s proljeća wrote: ↑15/06/2020 09:28
Ne znam jesu li i kqda ovu utakmicu VRS i HVO igrali, vjerovatno je riječ o propagandi , mada je moguće da su negdje izvan Sarajeva i odigrali.

Kožnjak, farmerke i MP40. Dobro smo mi živi ikako.
Bunker im na Jevrejskom groblju,kao da iz kuce puca,sijac i lagano po gradu,malo kafa i cigara pa opet ...Nekako s proljeća wrote: ↑15/06/2020 21:59 Kontam.
VRS SRK Grbavica
Ilya Dukic, a Bosnian fighter who volunteered to guard the Jewish cemetery in Sarajevo

Brne i ekipa mislim da su se zvali SOPO ,ogranak pri SPO pa su kasnije svi presli u radikale kod SeseljaNekako s proljeća wrote: ↑16/06/2020 10:00
Nedostaje pokojni Šinik Aleksandar što je nesretnim slučajem izgubio mladi četnički život na Jevrejskom groblju., ostali iz linije SPO-a su svi živi i uglavnom izvan BiH
![]()