Optimist wrote: ↑15/06/2020 19:39
Da se nadovezem na voznju autoputem, u zadnjih par dana nekoliko ruznih scena usljed nepostojece saobracajne kulture.
Auto stoji u zaustavnoj traci, pocinje da se krece, odmah po pokretanju namota ulijevo i ukljuci se u desnu traku, a da pri tome nije ni pogledao ima li iko iza njega. Zadnji put neki P206 se tako ukljuci ispred kamiona sa prikolicom, a ovaj ga nije mogao izbjeci ulijevo jer je vec bilo auto u tom trenutku koje je preticalo kamion.
Metri su falili da ga sustigne, dzaba sto mu je kamion i blicao i svirao.
Ovoj izuzetno opasnoj radnji sam vise puta svjedocio.
Zar je toliki problem ubrzati zaustavnom na 80-90 i onda se ukljuciti u desnu traku??????
Jutros scena nadomak Visokog, auto udara patku na cesti.
Iz Visokog prema Sarajevu se ukljucuje A klasa, na nacin da ga je zaletio koliko je moglo od naplatnih i direktno prelijece ispred mene,
bez da je vozio ukljucnom trakom prvo.
Ima tu jos scena, ove su mi prve na pamet pale.
Mnogi naši vozači jednostavno se ne znaju niti uključiti na autoput, a ne znaju ni čemu služi traka za ubrzavanje/uključivanje.
Meni nije neka snaga motora (81 kW), ali uvijek bez problema na traci za uključivanje ubrzam do oko 100 km/h bez ikakve žurbe, normalno ubrzavanje, a po uključenju sam brzo na 120~130, koliko je ograničenje. Čak i sa autom od 45 kW sam mogao bez problema ubrzati na bar 80~90 km/h prije uključenja na autoput.
Ovi se uključuju brzinom od možda 60 km/h bez gledanja. Isključivanje sa autoputa je slično, mnogi i ne znaju čemu služi traka za isključivanje.
Kad smo kod toga, sve me više nerviraju ovi koji preskaču pri obilaženju na autoputu ili pri prestrojavanju. Ono, uključim se i ubrzavam kako sam gore opisao, a treće vozilo obilazi nas sve bez obzira što sam ja već dao signal i počeo da se prestrojavam, a onda ja moram nazad. Pri tome jedva da vozi za nijansu brže nego vozilo koga obilazi. Danas je neki sa punoljetnim kamionom sa pravom glasa preticao mene (vozio sam 130 na ograničenju 120), preticanje je trajalo vječnost (jer je gonio ragu preko njenih granica), pri tome je blokirao vozilo hitne pomoći koje je pokušavalo da pretiče (doduše, nije uključila rotacije). Poslije preticanja je nastavio da vozi sporije nego što sam vozio ja, bitnoj e da je on ispred.
Po isključenju na Jošanici, ka Vogošći, prije prvog kružnog ide ono prestrojavanje. Tu ja idem p propisima (ograničenje 40, idem između 40 i 50), uključim lijevi žmigavac i ne prestrojavam se na punoj nego čekam da krene isprekidana dok pratim traku sa prvenstvom. Kad sam došao do isprekidane, morao sam propustiti genijalca sa falschwagenom koji se prestrojio na punoj, a onda pustiti vozila kojima je on oduzeo prvenstvo prolaza (ja sam bio u poziciji da se prestrojim a da im ne smetam) pa tek onda ja.
Vozači u fazonu "Osjećam se haj, mozak baj-baj".